Fasa Pertama 2012 Tentang Kehidupan Saya

Assalamualaikum.

Lama sangat tak update blog ni. Sebenarnya bukan tak mahu update tapi tiada cerita yang mampu dicoretkan. Saya tak suka menulis blog dengan kisah remeh-temeh dan tak memberikan satu input yang bermanfaat buat pembaca. Kerana itu saya lebih memilih untuk tidak update blog ini dan meninggalkan pelbagai artikel di dalam blog ini untuk terus di baca oleh semua orang yang masuk ke blog ini.

Apapun, saya tak ingin nak mengecewakan mereka yang masuk ke blog ini hanya kerana mahu membaca artikel yang baru. Banyak permintaan yang saya dapat dari email dan Twitter bertanya bila saya nak update semula blog ini. InsyaAllah, saya akan update blog ini semampu saya disebalik kesibukan urusan harian. Saya update ini memang untuk anda yang meminta artikel baru.

Disebalik kesuntukan masa saya untuk menulis kembali blog ini, membuatkan saya sedar tentang usia saya yang semakin meningkat. Jika dulu saya dapat update blog ini dengan bebas sekali dek kerana keluangan masa yang melampau, kini nampaknya semua itu hanya tinggal kenangan. Semakin memingkat usia, semakin padat masa harian yang perlu diuruskan sebaiknya. Lebih-lebih lagi sejak kehadiran kereta impian saya, lebih ligat saya bertemu client sana-sini serata KL.

Bukan saya langsung tak punya masa untuk menulis blog cumanya bila saya punya kelapangan, saya akan cuba sedaya upaya untuk tidak lagi mengadap komputer. Masa tersebut mungkin saya memandu ke mana-mana yang saya suka. Mungkin saya bertemu rakan-rakan yang saya sayangi atau mungkin saya keluar dengan si dia untuk beriadah dan menjadikan dia tempat saya meluahkan perasaan. Apapun iPhone masih tidak lekang ditangan untuk membuka email, Instagram dan tentu sekali Facebook! Hehe. (more…)

Posted on 23 March '12 by , under Apple, Blog, Hidup Khai, Motivasi. 74 Comments.

Review: Ada Apa Dengan TM UniFi?

justkhai-unifi

Artikel tentang TM UniFi ini dikeluarkan di atas permintaan saudara Faridzul (Joegrimjoe) yang mahukan review tentang UniFi. Well, kalau korang search di Google pun pastinya dah bersepah info tentang UniFi ni. Tapi macam biasalah review di Justkhai ni tentulah lain dari yang ada tu. Hehe. Apapun terima kasi Joe kerana permintaan anda ini telah membuatkan Justkhai akhirnya diupdate! Yay!

Nak dijadikan cerita, dah 3 kali Khai register untuk UniFi ni tapi bukan main susah lagi nak sampai. Alhamdulillah lepas kali ke-3 daftar tu, baru ada feedback. Btw, UniFi ni Khai install di office nombor dua, Oh! Media SOHO (sebuah kondo di Ampang) yang merangkap rumah saya selepas bernikah nanti. Sebab apa tak pasang di main office? Sebabnya mudah, penggunaan Khai dan krew yang lain tidak memerlukan internet setinggi ini lagi dan harga pemasangan untuk sebuah premis dan syarikat berharga RM899 dan berkali-ganda dari harga untuk kawasan perumahan. Lebih parah lagi, pakej BIZ20 tidak didatangkan dengan HyppTV. Oleh kerana office SOHO ini adaah sebuah kondo, so Khai dapat apply pakej VIP20 (RM249) berbanding BIZ20 (RM899). Kelajuan untuk pakej VIP20 dan BIZ20 ini adalah sama iaitu 20 MBPS. (more…)

Posted on 17 January '12 by , under Hidup Khai. 91 Comments.

Siapa Idola Anda?

Berbicara soal idola, saya gemar untuk membahagikannya kepada dua iaitu idola kecil dan idola besar. Idola besar saya hanya ada tiga insan yang benar-benar saya ikuti perkembangan kisah hidupnya.

Idola besar pertama saya, pastinya ayahanda saya sendiri. Kesusahannya membesarkan kami 6 beradik dulu, banyak mengajar saya erti kesusahan. Mengajar saya erti suka-duka menjalani liku-liku kehidupan selagi hayat dikandung badan. Segala pesanannya, sudah lama mendap di jiwa. Segala peringatannya, telah lama terbuku di hati. Tanpa dia tiadalah saya di sini. Tanpda dia, saya tidak akan berdiri di atas kaki saya sendiri seperti yang saya dapat lakukan hari ini. Pendirian hidupnya, sememangnya tebal membuku di dalam jiwa saya. Cara saya melayani orang lain dan bagaimana saya “kena semula” dengan orang lain, lebih kurang sama dengan dia. Dia idola terbesar saya walau sukar untuk saya menceritakan segalanya tentang dia. Apa yang penting saya sangat sayangi dia dan saya percaya, setiap dari kita juga pasti menjadikan ayah sendiri sebagai role model utama di dalam hidup, bukan? (more…)

Posted on 7 November '11 by , under Hidup Khai, Istimewa, Motivasi. 30 Comments.

Bila orang tanya aku mengundi siapa?

Salam guys, hari ni nak berbicara soal politik. Aku bukanlah tahu sangat soal politik ni sebab aku kurang sikit nak ambil port setiap hari pasal perkembangan politik ni, tapi tentulah aku ada pendapat aku sendiri. Pendapat yang selalu aku bualkan dengan kawan-kawan bila melepak di Mcd atau di kedai mamak.

First of all, kalau orang tanya aku vote apa, aku memang akan jawab aku tak pergi mengundi pun. Sebabnya pilihanraya akan datang ni, baru aku layak untuk mengundi. Jadi nanti, nengoklah kalau rajin aku pergi la mengundi. Tanggungjawab kepada negara iye tak? Hehe.

Undi itu rahsia? Bagi aku tak lagi. Semua orang yang berbicara soal politik, terang-terang kita boleh tahu dia menyokong parti politik mana. Ada yang sokong bermaklumat dan ada yang sokong ikut suka sahaja. Kalau orang tanya aku, aku jawab yang mungkin aku akan vote PAS. Aku tak ambil port dalam-dalam soal politik ni. Tapi kenapaaku memilih PAS?

Abang aku ada cakap, kalau nak mengundi, undilah parti yang lebih condong ke arah agama Islam iaitu agama aku sendiri. Itu sahaja yang dia pesan. Jelas yang PAS ni bukanlah 100% kerana agama, tapi at least mereka condong ke arah itu. Satu lagi, setahu aku seorang suami kalau tak dapat arahkan isteri dia bertudung, maka jatuh dayus kepada si suami. Jadi, tak mungkin aku nak memilih pemimpin yang dayus. Nanti akhirat kalau ditanya kenapa aku memilih pemimpin yang dah jelas aku tahu dia dayus, apa aku nak jawab kan? (more…)

Posted on 3 July '11 by , under Hidup Khai, Politik. 94 Comments.

Memulakan kehidupan seperti biasa semula

Dari meja kamarku ku menulis. Artikel sebelum ini mengenai Khai yang dah pun berhijrah ke Ampang. Alhamdulilah la rumah ni memang much better dari rumah yang sebelum ni. Parking kereta berbumbung cantik, pagar rumah pun automatik, siap ada alarm system lagi. Terima kasih tuan rumah. Tapi melampau sangat sampai ada kucing jalan dekat pun dia bantai nak berbunyi. Hahah!

Hari tu masa call lori nak bawa barang dari Bangsar ke Ampang dia cakap RM180 je. Tapi lepas angkat semua barang dalam lori, harga dah jadi RM380. Cisdel! Alasan dia sebab barang banyak yang berat-berat dan tinggi. Ala kerja angkat 3 orang pun nak kecoh. Tapi takpelah kalau tak bayar karang, takkan nak angkut sendiri satu-satu bawa jalan kaki? Hehe. Habis je punggah barang dari lori petang tu terus pergi Sen Heng beli mesin basuh dan Aircond. Fuh, gila sentimental hidup rasa nak tidur je 24 jam. Ahaks!


* Apek datang lumah pasang itu aircond loh.

Beberapa hari selepas pindah tu, Astro pun datang untuk pasang piring Astro yang diorang buka dari rumah di Bangsar tu. Segalanya berjalan lancar dan baik sekali setakat ini. Still berbelah bagi lagi yang Astro ni nak pasang kat office ke tidak ye? Karang kalau pindahkan ke office, bosan pulak tak dapat nengok TV kat rumah. Nak masuk kat dua-dua tempat, apekejadahnya pulak. So buat masa ni, biarkan Astro ni kat rumah je dulu. (more…)

Posted on 11 June '11 by , under Hidup Khai. 61 Comments.

Dua website permainan online buatan Malaysia

Banyak sebenarnya website-website hebat kelahiran anak tempatan tapi mereka tidak memberitahu ianya milik siapa. Mungkin Khai punya, mungkin Amanz punya, mungkin Mrkay punya atau mungkin kawan-kawan korang sendiri yang pasti ianya dijadikan projek underground. Ianya dijadikan 100% look-alike seakan-akan website milik warga amerika dan yahudi sehinggakan mereka sendiri terjerat dengan kehebatan anak-anak tempatan kita (tidak sangka).

Sebagai contoh paling dekat, pernah korang masuk mobile88.com tak? Ini website reference untuk pelbagai jenis handphone terbaru mahupun lama. Nak refer harga terkini pun semua boleh kat situ dan website tu memang menjadi reference Khai sejak dulu lagi. Dan awal tahun hari tu, baru Khai tahu ianya milik syarikat tempatan di Malaysia yang berpangkalan di Cheras. Siapa jangka bukan?

So untuk entri kali ni, nak memperkenalkan 2 website permainan flash online yang dicipta oleh anak tempatan. Since game-game kat Facebook pun makin lama makin bosan, mungkin korang boleh abadikan sedikit masa untuk melihat sendiri kehebatan anak tempatan kita. Paling hebat ianya dari anak melayu sendiri. Siapakah dia? Rahsia!

1. Defence Tower Games

URL: http://www.defencetowergames.com | FB Fan Page
Mempunyai ratusan game flash pilihan untuk korang main secara online. Memang pelbagai dan cubalah mana yang korang minat. Ianya dibina ala-ala sebuah blog di mana di bawah game, korang boleh komen mengenai game tersebut atau berkongsi dengan kawan-kawan sebarang hidden thing di dalam game tersebut. Ada beberapa game juga yang boleh korang save. Kemudian boleh load balik untuk sambung. (more…)

Posted on 28 September '10 by , under Review. 23 Comments.

Kepentingan Facebook kepada Blogger


Entri ini ringkas (err, insyaAllah..). Sekadar nak mengingatkan atau mungkin juga berkongsi kepentingan Facebook kepada blogger. Selain SEO whatsoever yang dah banyak kali korang baca atau mungkin dah pakar pun, satu lagi yang lebih penting adalah tahap kepenggunaan korang terhadap Facebook.

Benar, Facebook di bina oleh orang Yahudi tapi bukan Zionis dan terpulang la kalau ada yang nak boikot Facebook whatsoever. Tapi untuk Khai, selagi benda tu memberi keuntungan pada diri Khai, Khai akan gunakan sebaik mungkin. Facebook kaya dari apa? Iklan tentunya dan apps diorang. So jangan klik iklan kat sana atau jangan tempah iklan di Facebook dan boleh main apps tapi jangan sampai keluar duit beli chip point dan sebagainya. Cukup setakat itu kalau nak boikot.

Berkata mengenai kepentingan Facebook kepada blogger, first of all korang memerlukan Facebook untuk berinteraksi dengan kawan-kawan dan pembaca setia blog korang (followers la tu). Kan lagi kacak bila followers boleh berinteraksi dengan korang atau tanya apa-apa soalan dengan cara termudah melalui Facebook compare to email or contact form. Boring dah kot cara tu. Tak mesra pembaca langsung.

Keduanya, (more…)

Posted on 5 August '10 by , under Blog, Tutorial. 41 Comments.