Tips untuk yang susah nak lelap

1,645 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Korang nak tahu tak? Selama ni Khai ingat Khai ada masalah susah nak tidur. Maksud’nya kalau selama ni Khai cakap “nak tidur lah“, dan terus baring atas katil, confirm memang takkan dapat lelap! Tension gile kot?!! Orang kata, nak lelap kiralah kambing. Then Khai pun try. Kiralah kambing ke, cipanzi ke, tenuk ke, memang takkan dapat lelap mata jugak. Memang sakit hati bila otak dan badan betul-betul perlukan rehat.

Khai memang tak perlukan tempoh tidur yang lama mungkin kerana Khai tak perlukan tidur yang lama untuk dapatkan kembali tenaga tapi tetap perlu tidur untuk merehatkan otak. Sebab tu dalam sehari, dapat tidur 3 ke 4 jam dah sangat-sangat memadai. Kerja Khai duduk atas kerusi mengadap laptop tiap-tiap hari sampai kadang-kadang lupa nak nengok matahari. So memang badan tak penat la kot sebab tenaga tak keluar tapi otak memang sakit lah kan.

Then masalah susah nak lelap ni dapat Khai atasi dengan melakukan something sambil berbaring. Dua perkara yang Khai buat bila dah baring atas katil adalah dengan surf internet dengan Merlot Jr dan satu lagi main game bola (PES 2010) di PS3.

Tapi penyelesaian ni still lambat sebab Khai terpaksa tunggu sampai “tertido”. Kadang-kadang sampai main game/surf sampai 3 jam atas katil baru terlelap. Sedar-sedar lappy atau joystick dah ada bawah badan. Nasib tak jatuh dari katil je.

So semalam perkara paling tidak disangka dah jadi. Khai baring atas katil dan terus tertidur dari pukul 11 pagi sampai pukul 6 petang. Pejam mata terus lelap. Heaven gila kot! Rasanya dah 4 tahun Khai tak rasa nikmat macam tu. Dalam masa Khai tidur tu, apa perkara wajib yang terbabas, korang faham-faham je la kan? Ops! Dan semua ni gara-gara benda RM25 yang Khai beli kat Danau Kota hari tu.

Benda ni memang dah bertahun-tahun ada jual. Macam-macam jenis dan harga tinggal Khai je buat tak nampak. Ada yang mahal ada yang murah. At last bila dah cuba baru tahu dia punya kesan memang bagus. So pada sesiapa yang mempunyai masalah yang sama dengan Khai, korang carilah benda ni tak kiralah apa-apa jenis pun dan tampal kat kaki. Lepas tampal tu automatik badan korang akan break-down sebab banyak gila toksin badan korang dia sedut. Tapi bila dah bangun, memang sangat-sangat la hyperactive balik dan rasa macam 10 tahun lebih muda.

Sekadar berkongsi pengalaman untuk yang mempunyai nasib yang sama dengan diri ku ini. Ok, saya sangat teruja ok dengan benda ni. Lepas ni boleh beli lagi. Teehee!

Pssttt: Business Card dah siap dan dah pun diberikan kepada beberapa orang kawan dan rakan blogger. Siapa nak sila angkat tangan. Hehe.. Kad ni takde la kasi kat semua orang. Tapi kasi kat kenalan yang di dalam kategori kenal, dipercayai dan jika bukan hari ini, suatu hari nanti mungkin boleh menjadi rakan sama-sama memerah otak.

Pada yang dah menerima, tolonglah simpan baik-baik ye? Jangan kasi kepam-kepam ok since Khai dah design warna hitam dah tu. Hehe.

Pssttt lagi: Hari ni Google dah release diorang punya URL Shortener {http://goo.gl}. Nice!

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 10:35 pm 1 October '10 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 1,645 views
Dalam kategori: Hidup Khai | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

49 Comments »

Comment by Afif Fahmi
2010-10-01 22:39:52

Haha, thanks bro. Btw, nak card tuu! 🙂

..
 
Comment by Fazreen
2010-10-01 22:51:27

memang best pakai detox kaki tu..design atas tu kaler lain dari yang ko bagi semalam ke?

..
Comment by Khai
2010-10-02 10:12:40

Design yang sama een..

..
 
 
Comment by Laici
2010-10-01 22:55:03

bleh caya ker nih..aku ada beli gak,tapi pas google2, org ckap mender ni scam…takder kuakan toxin pn.cuma placebo effect dan serap peluh,sbb tu hitam..kalau try kat kain yang dibasahkan pn jd cmtu gak.hmmm

..
Comment by Khai
2010-10-02 10:13:11

Khai ada terfikir macam tu gak.. Macam susah nak percaya je.. Tapi bila pakai, hasil dia kita sendiri yang rasa.. Badan jadi power semacam je kan.. Hehe..

..
 
 
Comment by botak ensem
2010-10-01 22:55:23

aku nk juga…. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

..
 
Comment by x-po
2010-10-01 22:59:37

aku akan tidur lepas subuh, then akan bangun kul 3…hehe nanti bila dah posting tak lama lagi, abis la aku nk bangun awal2 pagi..alangkah best kalau sekolah ada sesi malam..haha

..
 
Comment by PJ
2010-10-01 23:05:40

aku nak khai..nanti pasti kita jumpa tu pun kalo syah ajak aku

..
 
Comment by cik bucken
2010-10-01 23:14:55

khai….i nak card tu jgak..nk wat kenang-kenangan 🙂 boleh la…nnt boley la i tayang2 dgn bangge lagik bergaye yg i follower justkhai sekian lame :love: khai..plisss..plisss^_^

..
Comment by Khai
2010-10-02 10:13:57

Boleh boleh.. Tapi nak pas camana ni? Hehehe..

..
 
 
Comment by tarmizi
2010-10-01 23:18:01

aku pun ada masalah nak tdo ni, biasanya lepas subuh baru boleh tdo. Esok aku pegi beli benda ni.. 🙂

..
 
Comment by miraellyna
2010-10-01 23:22:36

detox tu da lame nk try mcm syiok ja hehe. 😀
card cantik la. 😉 🙂

klu leh nk 1 huhuhu

..
 
Comment by afiq aiman
2010-10-01 23:45:25

gwa nak jugak…takpela…gwa buat sendiri bila buka studio nanti…nak jd phothographer + blogger la katakan ekeke

..
 
Comment by emysahaja
2010-10-01 23:56:58

wahhhh,
bgus juga bnda ni..yelaa, ak pon rsa ak de masalah ntok tdo,
btw, nk kad satu! oh media n justkhai addicted! :[

..
 
Comment by menteil
2010-10-01 23:58:58

selalu tido lepas subuh.. then bangun ikut suka.. tapi selalunya tak lebih tengahari kot… =P

..
 
Comment by Paliey
2010-10-02 00:33:14

kalau masalah tidur awal bangun keje jd megantok..tp kalau tidoq 3 4 pagi bangun pukul 7 g keje x megantoq plak..kes cam nieh nak pakai pa nieh??mmg x der ubat..telan je racun tikus je la.. 🙂 🙂 🙂

..
 
Comment by toru
2010-10-02 01:01:35

hoho..kalu oram sibuk duk cite…bangun awal..study b4 subuh…aku plak…x tido2 lg time tu….

tp betul kata khai..nikmatnye kalau leh tido lama tnpa gnguan…kadang2 kita paksa diri tido…hahaha..

nikmatnya tido…

..
 
Comment by Scromix
2010-10-02 01:03:04

same2, aku pon pakai benda tu.. kawan aku ada jual gak.. kot2 sape2 nak :[

http://www.facebook.com/pages/Hamsa-Foot-Detox/111991245527477

..
 
Comment by ZoOL
2010-10-02 02:41:41

hahaha.. act natural je.. masa tido aku x menentu, kejap awal kejap akhir asal cukup tido dan bangun awal.. lama2 badan ko akan memorize pukul brapa ko nk bangun.. aku dh x kisah kol brapa aku tido sbb grenti dpt bgn awal gak (p/s: aku x pki alarm pun)

..
 
Comment by hazwan
2010-10-02 05:58:07

bpe rnggit tu ek??beli kt mane??

..
Comment by Khai
2010-10-02 10:17:07

yang Khai beli tu RM25 je.. Kat dalam ada 6 kot kalau tak silap (untuk pakai selama 6 hari).. Masa pasang putih je. Time bukak korang nengok la warna dia. Haish! hehe..

..
 
 
Comment by synyster
2010-10-02 09:42:31

hahahaha MU,gloryy….!!!!

..
 
Comment by azleah
2010-10-02 10:55:51

abg aku stokis. hehehe… mahal gak klu beli 1 box. tapi kitorg sedap je pakai for free. jeng jeng jeng…

..
 
Comment by h3r0
2010-10-02 10:58:39

Aku dah pernah pakai… memang best.. tido dgn lena skali…

Khai! nak tukar kad ngan ko boleh?

..
 
Comment by syahirul
2010-10-02 11:13:05

khai, nanti aku tido umah ko nak try la.. 🙂 aku nak bandingkan dgn ko bape byk toksin aku plak.. comel seh kaler toksin ko dlm pic tu.. gyahahhahahahahahh~

..
 
Comment by Zul
2010-10-02 11:49:31

Print kat mana business card tu khai.. berapa hinggit… aku buat business card online… kalau berminat email saya.

..
 
Comment by MuJE
2010-10-02 12:31:56

nak kad! tak kire! haha… cool do ade bisnes kad ohmedia. macam ade iphone 4 arr….hehe

..
 
Comment by Meow
2010-10-02 13:20:49

mcm nak dapat card tu…huhu :8

..
 
Comment by miss fika
2010-10-02 16:08:02

hahaha..bgus gle..tp kalo ak pkai sah2 4hri 4mlm xbgn g (sng lelap pny org) 😉 😉 😉

..
 
Comment by budarkjahart
2010-10-03 09:51:16

khai nk card ko gak bleh??
bleh la aku berbangga skejap ngn member2 aku yg aku follower blog ko ni…
hehehe~~

..
 
Comment by eiyda
2010-10-03 11:48:36

banyak toksik jugak lam badan neh..sebb ssh beno nk tido…gulem2…360′ pon tak gak tido2..hahhaa :[

..
 
Comment by BLOG KISAH2 KELAKAR
2010-10-03 12:22:02

nice tips…but cantik kat tue..nak satu….hehe..khai,spe pemilik website ohtidak.com dan ohmedia.com?

..
 
Comment by Eyza
2010-10-03 15:22:22

ohh terima kasih dengan tip ini .. 🙂
nak business card jugak .. 😉

..
 
Comment by Hasif
2010-10-03 16:21:37

Great blog post. Nak satu kad boleh tak? hehe. 🙂

..
 
Comment by mello
2010-10-03 16:42:07

aku susah jgk nk tido tp mlm hari la..siang hari mmg terlajak tido.hahaha

p/s: org ckp nk tido perasaan kena tenang,kalau susah hati or terlebih happy mmg susah nak tido.ntah la

..
 
Comment by adha
2010-10-03 21:50:42

khai meh bagi aq tip cmne nak susah tido :choler: ..pasal aq ni suka wat homework malam 8) ..bila malam rasa ngantuk plak..bila ngantuk rasa nak tido..bila dah tido homework tergendala plak :o: huh..

..
Comment by Khai
2010-10-04 03:48:06

Minum kopi pekat.. Tp jangan sampai terlebih nanti jadi macam Khai ni.. susah nak tido terus. Hehe

..
 
 
Comment by aizuddin
2010-10-03 22:32:40

aku tak pernah lagi try..tengok macam best je..btw nak 1 bisnes kad leh? 🙂

..
 
Comment by fiz
2010-10-04 12:42:37

cmna nk order n dpat kad tu..nk gak… 🙂 🙂

..
 
Comment by iZwaN
2010-10-04 13:09:53

Yurp2…btol tue..
ada la effect pki bnde tue…
nk kad satu!!

..
 
Comment by haNa
2010-10-04 16:18:35

khai, tak rase pape ke ehh time mende tu dok sedut2 toksin?
takde rase geli ke? huhu.

pos lah kat saya name card tuh satu. ngidam ni~ 😉

..
 
Comment by sabree hussin
2010-10-05 11:34:09

Aku pun ada jual, tapi yang murah punya la. tak tau nak kata ada beza atau tak dengan yang mahal-mahal tu.. sebab kesan lebih kurang je.

Fungsi pun sama jugak

..
 
Comment by justme
2010-10-05 16:27:51

” 11 pagi sampai pukul 6 petang. Pejam mata terus lelap. Heaven gila kot! ”

hai khai, x solat zuhur ke khai? sampai pukul 6 ptg tu.. 🙂

..
Comment by Khai
2010-10-05 16:32:44

haah terlepas.. baca balik entri tu dgn teliti ye 😛

..
 
 
Comment by akubiomed
2010-10-06 19:32:52

Kalau petua mat salleh kira kambing bila agak-agak boring mengira nanti mata mengatuk. Saya pernah pakai tampal toksin kat tapak kaki memang hitam tapi tak pasti kerbersanan

..
 
Comment by Anip
2010-10-09 13:06:51

dulu tringin gak nk cube tu..tp x cube2..rmai kate lps bgn tido rse best, jadi segar,ringan je bdn..hahhaah..pergh..ko dah kad..aku nak!

..
 
Comment by opie
2010-10-20 03:07:42

agak2,,bley dpt tak bnde detox tu pg2 bute neh…. huhu….
ngntok,,, tp x ley lelap,,, adeh ai,,, 😐

..
 
Comment by redzuan-ridz
2010-11-01 02:52:45

bape keping dapat RM25 tu bro khai, ingat nk try la. trasa no simptom imsonia da ada. huhuhu. mlm xboleh tido, subuh bru boleh llap mata. jammed betul .. :o:

..
 
Comment by hairilmokhtar
2010-11-03 21:18:36

Ya lah khai, baru semalam saya beli detox tu, kesannya saya tidur lebih lena dan bangun pagi dalam keadaan segar bugar. Lagisatu tips untuk mudah tidur minum susu panas sebelum tidur, elakkan minum coffee or teh atau minuman yang berkafein dan jangan tidur siang lebih sangat memadai setengah jam di waktu tengah hari sebelum waktu zuhur.

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?