(Intro) Nokia N8 (N8-00) Symbian^3 Review

987 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

justkhai-maxis10
justkhai-maxis10

Semalam (29 Oktober 2010) jam 12 tengahari, telah berlangsung satu perjumpaan di Maxis, KLCC antara pihak Maxis dan 10 orang blogger tempatan yang terpilih untuk mengulas mengenai Nokia N8, produk terbaru dari Nokia yang telah dikomersial’kan oleh Maxis untuk pelanggannya serendah RM999 sahaja! Woot! Gila murah! Seperti biasa, Oh! Media pasti menghantar wakil’nya ke sana.

Paling menarik adalah semua reviewer ditekankan agar tidak bias pabila menulis review mengenai Nokia N8 dalam masa 2 minggu ini. Jadi kalau korang baca mana-mana review pada blog Maxis10 yang akan diberitahu nanti, korang akan tahu yang review mereka memang benar-benar mengikut apa yang mereka rasa. Kalau best, kami cakap best. Kalau tak best, kami cakap tak best. Simple as that untuk review Nokia N8 yang akan berlangsung ini. Oh ya, artikel ini akan dipecahkan kepada beberapa bahagian bagi memudahkan rujukan pembaca. Jadi korang boleh follow part by part artikel yang akan dikeluarkan dalam masa 2 minggu ini.

Pengenalan

justkhai-maxis10
justkhai-maxis10

Sebagai pengenalan kepada Nokia N8 ini, adalah lebih baik jika sekadar Khai memperlihatkan design dan interface Nokia N8 terlebih dahulu sebelum kita menyelami lebih dalam apa yang membuatkan handphone keluaran terbaru Nokia ini, memang tersangat-sangat berbeza dengan phone keluaran Nokia sebelum ini (tabik spring oh!). Kalau before orang cakap, “Ala semua phone Nokia sama je slow“. Tapi untuk Nokia N8, korang kena tahu yang kali ini Nokia menggunakan Symbian^3 OS iaitu Mobile OS terbaru dari Symbian. Ini bermakna, phone Nokia sebelum ini, tidak akan pernah sama dengan Nokia N8 dan phone Nokia yang akan datang.

justkhai-maxis10
justkhai-maxis10
justkhai-maxis10
justkhai-maxis10
justkhai-maxis10
justkhai-maxis10

Nokia N8 adalah seperti iPhone di mana bateri telah terbina dari dalam. So korang memang tak boleh nak keluarkan bateri tu kecuali kena susah-payah buka skru dia. Kalau nak beli bateri spare ke apa, memang tak boleh. Pada Khai, ada sebab kenapa mereka buat macam tu. Mungkin kerana mereka percaya yang sistem mereka tidak akan hang/stuck dan mungkin kerana bateri yang tahan lama. So tak perlukan sebarang bateri spare.

Disebabkan phone ni baru diguna tak lebih 48 jam semasa entri ini ditulis, so banyak lagi yang perlu di’explore untuk dikeluarkan dalam review Nokia N8 yang seterusnya. Apa yang mampu dikatakan setakat ini, phone ini memang betul-betul amazing! Gambar dan Video time malam sangat cantik (apa lagi siang ye tak?). Speaker yang kuat. Mic juga kuat (tarik suara dari jauh). Sokongan apps yang banyak dari Nokia OVI, internal memori yang besar (16GB) dengan slot MicroSD (32GB) dan macam-macam lagi. Arghh, what more can i say..? just woot!!

Spec Penuh

SPECIFICATIONS
– 360 x 640 pixels, 3.5 inches screen
– Multi-touch input method
– Proximity sensor for auto turn-off
– Accelerometer sensor for UI auto-rotate
– Scratch resistant Gorilla glass display
– 16 GB storage, 256MB RAM, 512 MB ROM
– GPRS Class 33
– EDGE Class 33
– 3G HSDPA, 10.2 Mbps; HSUPA, 2.0 Mbps
– Wi-Fi 802.11 b/g/n, UPnP technology
– Bluetooth v3.0 with A2DP
– TV-out (720p video) via HDMI and composite
– Dolby Digital Plus via HDMI
– Anodized aluminum casing
– Digital compass
– MP3/WMA/WAV/eAAC+ player
– DivX/XviD/MP4/H.264/H.263/WMV player
– Voice command/dial
– Document viewer (Word, Excel, PowerPoint, PDF)
– Video/photo editor
– Flash Lite v4.0
– Music playback Up to 50 h
– Battery Li-Ion 1200 mAh (BL-4D)
– Weight 135 g

Oleh kerana Khai tak akan menceritakan spec in detail (sebab terlalu banyak perkara lain yang lebih best diceritakan), korang boleh buat rujukan lengkap mengenai spec phone ni melalui website Nokia N8.

Before, Khai guna SE Satio, so bila dah guna Nokia balik ni, memang terkejut bila nengok OVI Store yang dah penuh dengan apps untuk di’download secara percuma. Mungkin tidak sehebat Apple Store, tapi at least boleh dikatakan pencabar hebat kepada dunia applikasi mobile.

Semua tu dalam review akan datang. Part 1 ni sekadar teaser je. Teruja tak? Haha.. So, nantikan ya?

HINT: {follow Oh! Media di Facebook untuk alert mengenai review seterusnya}

Update: First impression bila buka kotak Nokia N8 ini, just wow! Dengan body aluminium yang berkualiti, dengan screen yang sangat terang dan sensitive serta design yang memang menarik!! Kalau orang kata design iPhone tu best, Nokia N8 nampaknya layak digelar lebih baik bukan sekadar dari design’nya malah apa yang ada di dalamnya (persepsi berbeza mengikut peminat dan pengguna)

Apa yang ada dalam kotak?

1. Nokia N8
2. Charger (yang unik gila sebab boleh laras)
3. USB cable
4. Headset yang memang smart gila
5. HDMI cable
6. Manual & warranty

# Twitter Penulis review (#Maxis10)
@blowie, @nigelais, @davybates, @placesandfoods, @khairul, @bubbles182, @liewcf, @eugeneooi, @feeqsays dan tentunya, @ohtweet

justkhai-maxis10

Pssttt: Korang kena ingat yang Nokia N8 dicipta bukanlah untuk compete with an iPhone 4. Ianya dicipta untuk menjadi device gambar dan video yang terbaik pernah korang miliki.

# Thanks to Maxis, April & Fiona.

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 11:12 am 30 October '10 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 987 views
Dalam kategori: Review | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

36 Comments »

Comment by sickchild72
2010-10-30 13:08:29

hahahaha.
bapak ah.
kalau gaduh ngan awek tatau nak cabut bateri camne an.
campak dalam longkang je la. wakakakkakak.
tapi hp ko mmg best la khai aku tgk smlm. grrr.

jeles*

aku nak gak ah buat maxis 10 wakakak ( macam layak weyy) hahahaha. :bloody:

..
 
Comment by arnamee
2010-10-30 13:15:17

GRRR! Berkenan dengan kamera 12mp nyer…huhu

..
 
Comment by Fazreen
2010-10-30 13:16:01

gambar last tu smart! N8 style tapi icon tu bosan wei…kasi tkr theme sikit…hehe

..
 
Comment by aman
2010-10-30 13:25:30

wo0wo0wo0.. gile detail pngenalan.. its gudd…. uhuhu.. gile chantek tpon nie.. nk kasi aku pinjam x?? eheh.. congrate bout jdi maxis10 reviewer.. uhuhu.. godek leklok.. ty aku nk bace bout his review.. ehhehe.. kewlll..
nnty jgn lpe bndingkan ngan iphone.. ehehhe.. ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by eyra
2010-10-30 13:48:57

N8 best. lg best kalau kaler hijau. kah3

..
 
Comment by adha
2010-10-30 14:23:53

yeahh ๐Ÿ™‚ nokia dah bangun hehe ๐Ÿ˜‰

..
 
Comment by aizuddin
2010-10-30 15:16:45

nampak macam smart..tunggu review lagi..

..
 
Comment by anjung streamyx
2010-10-30 15:29:29

khai dpat free ek nokia N8 ni.bestnya.nak satu.hehe

..
 
Comment by EiNS
2010-10-30 15:54:31

Khai, ko dpt yg kaler silver ke? serius elegant yg warna silver…aku dah try sendiri…build quality memang superb…

btw theme default sgt sucks, ko nak download theme lelawa DM aku kat twitter

..
 
Comment by jey yusuff
2010-10-30 15:55:23

ada jugak usha nak beli model ni. Tapi alang2 khai dh nak story.. jai tunggu khai story sampai abis la

..
 
Comment by aan
2010-10-30 15:59:56

jeles. design wise iphongpor pada sy better. tp function wise nye…….oh~ waiting 4 d 2nd review.

12mp…so tempting. plus ia x perlu potong simcard mcm iphone.

..
 
Comment by no-one
2010-10-30 17:29:35

Nokia N8 memang cantik, tapi kedekut la. hanya guna 680 MHz ARM 11 processor – Lambat banding dgn brand lain. kedua, memang sukar kalau nak tukar battery. kena buka skru tepi and klip battery. :oups:

..
 
Comment by Nasrulz
2010-10-30 17:40:57

minggu depan nak grab N8..tee heeeeee…hahah :love:

..
 
Comment by cool
2010-10-30 17:46:20

serius…Symbian memang memboringkan walaupon ovi store ade…OS maemo nokia n900 batter…dari segi camera memang x bleh lawan…tapi dari segi ovi store+Android market+Apps store= Apps store menang…aku dah banyak kali survey ovi dan x de perubahan…tapi nokia n8 ni ade juga kelebihannya…iaitu camera n design nya

..
 
Comment by lipas mati
2010-10-30 18:27:36

Khai,ko pakai baju warna biru muda waktu kat menara maxis haritu kan?kasut hitam+tali putih kan?seluar jeans kan?

..
Comment by Khai
2010-10-30 22:48:50

erk.. nope.. jaket polo hitam rasanya

..
 
 
Comment by arifz
2010-10-30 18:51:53

lol…lipas mati ni mmg fanatik kt khai!

..
 
Comment by faiz_192
2010-10-30 19:12:28

Woooo…. adakah ini hp terbaik keluaran nokia? Hehehe…. :8

..
 
Comment by Kura
2010-10-30 19:33:44

Symbian^3 memang lame. The only thing yang best pasal N8 is the Gorilla Glass. OVI store paling lame compare dengan yang lain.

Anyway, Nokia have done a great job on the design. Camera? Well, its Carl Zeiss, nak cakap apa lagi an? ^^

..
 
Comment by cool
2010-10-30 20:54:57

relax aje…iphone 5….smartphone terhandal seperti mane iphone versi mule2 dikeluarkan….semua company menggigil wooo….

..
 
Comment by wazy
2010-10-30 20:58:50

smart la N8 ni

..
 
Comment by h3r0
2010-10-31 00:17:14

tunggu review dulu, baru leh tau mana yg sempoi utk aku nak sambar nanti.. he he…

Buat review baik2 khai..

..
 
Comment by biussaraf
2010-10-31 11:42:05

uu…..
taktau nak angkat blekberi torch ke n8-_-”

..
 
Comment by Meow
2010-10-31 15:53:29

yes, akhirnya khai buat juga review pasal N8…aku menantikan review part 2 pulak..hehe ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by jason
2010-10-31 17:22:12

cepat, aku nak review iphone 4 dengan nokia :8

..
 
Comment by encik ayam
2010-10-31 20:25:08

Saingan sengit skrg antara Nokia N8, Samsung Wave, dan iPhone 4.
Nampaknya iPhone 4 semakin dikejar dan dipintas.

Storage: Nokia N8 > Samsung Wave > iPhone 4.
Battery: Samsung Wave > Nokia N8 > iPhone 4.
Display: Samsung Wave > Nokia N8 > iPhone 4.
Camera: Nokia N8 > Samsung Wave > iPhone 4.
Speaker: Nokia N8 > Samsung Wave> iPhone 4.
Body: Samsung Wave > Nokia N8 > iPhone 4.
Apps n Games: iPhone 4 > Samsung Wave > Nokia N8.
Price: iPhone 4 > Samsung Wave > Nokia N8.
๐Ÿ™‚

..
 
2010-10-31 22:53:52

whoaaaa…. post entry teaser nie pun dah menarik sangat nak tahu nie….

..
 
Comment by samanosuke_04
2010-11-01 02:26:21

tak aci betol.. apa perlu aku buat untuk dapat peluang tulis review camnie gak? hahahahha, aku pon nak enset free…

..
 
Comment by azleah
2010-11-01 19:50:39

Means that dalam tempoh 5 tahun camtu, bateri smartphone ni still tahan lama la eh?

..
Comment by Khai
2010-11-02 00:58:30

Tak sure sebab phone ni pon tak sampai 3 bulan lagi dalam pasaran. Hehe. Apa-apa phone pun berkemungkinan untuk rosak bateri’nya dalam tempoh yang agak lama macam tu.

..
 
 
Comment by Mohd Isa
2010-11-02 20:14:28

serius aku ckp, aku memang teruja bila tgk kali pertama. damn…jatuh cinta…but kena buat pilihan yg tepat dahulu…dalam dilema la plak…

..
 
Comment by khunk yai
2010-11-27 14:33:04

aku bru jew bli nokia n8, tp npe cpt hang??
sdgkn aku off mse nk chargs nya… aku on blik, x kuar papew pom….
gram tol ase…. :[

..
Comment by Khai
2010-11-27 20:12:08

Khai takde pula masalah macam tu. Erm, kes-kes macam ni biasa berlaku. kira nasib siapa yang kena. So elok hantar ke kedai cepat apply warranty.

..
 
 
Comment by iZwaN
2010-12-06 01:09:15

Khai, nk tanya…
klu utk skrin die tue…ltak ‘tinted’…affect tak performance die??
maksud nye…kot2 la jadi ssh nk touch ke..
sbb ada a friend of mine…die ltak tinted kt vivaz pro die…then…touch screen die kurang efektif…

..
Comment by Khai
2010-12-07 04:26:16

Nengok phone juga. Untuk N8 khai tak cuba lagi. Kalau Satio, letak tinted yang tebal gila (privacy tinted) pun takde masalah..

..
 
 
Comment by tiey's
2011-01-22 14:39:37

n8 slow dalam games.. paling best Samsung wave. tinted tak ganggu performance…. ๐Ÿ˜‰

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?