Review: BlackBerry Torch 9800 dari Celcom

279 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Sekarang semua orang sibuk bercakap pasal BlackBerry® Torch™ 9800. Maklumlah benda baru keluar semua orang sibuk bercakap kan? Sama macam iPhone 4 baru-baru keluar hari tu (sekarang semua dah senyap).

Selepas kehangatan iPhone 4 mula reda, dalam diam-diam pihak Research In Motion (RIM) telah mengeluarkan BlackBerry Torch ini dan sekaligus memadam terus kata-kata peminat Blackberry kononnya untuk membeli iPhone 4 sebelum ini. Aku tak pernah guna BlackBerry tapi akak-akak aku memang hantu BlackBerry dan memang aku selalu try BlackBerry diorang. iPhone semua ni macam sampah je bagi diorang. Kenapa agaknya ya? Kerana setiap orang mempunyai minat yang berlainan. Kalau minat semua orang sama, jangan tanya kenapa korang nampak seorang perempuan berjalan dengan 10 orang kekasih. Fuh! Tak rela dowh! Tak pun semua orang pakai baju warna merah sampai berdarah mata korang nengok.

Dalam banyak-banyak jenis Blackberry, BlackBerry® Torch™ 9800 dengan the new BlackBerry 6 OS, ada sedikit membuatkan aku sedikit teruja. Sebab aku memang peminat touchscreen phone. Dah tak musim la button ada keypad-keypad ni. Membazir ruang skrin je. Elok-elok dapat layan video dengan screen besar, dah terpaksa jadi kecik sebab keypad makan ruang yang besar. BB Torch memang ada keypad kan, tapi sebab dia boleh slide, so skrin dia agak besar dari kebiasaannya. Touch screen paling penting sebab memudahkan. Kekurangan pada Blackberry yang pernah aku guna sebelum ni, skrin dia yang kecil. So bila surf apa-apa website, rasa tak puas betul selain leceh gila nak gerak dari satu ke satu link yang lain.

Korang tak pernah tertanya-tanya ke kenapa golongan artis seperti Intan Ladyana, Awal Ashari, Scha Alyahya, Lisa Surihani, Lady Gaga serta ramai lagi dan golongan super-berjaya (CEO, Managing Director whatsoever) untuk kompeni besar semuanya guna BlackBerry? Ini kerana BlackBerry ni memang phone yang berada di dalam kelas’nya sendiri. Orang yang pakai BlackBerry ni, kebanyakkan orang yang business minded dan berduit. Korang pakai BlackBerry, sure kawan-kawan korang akan cakap “Waaaa! Blackberry siot”. Kahkah! Padahal tak tahu ada yang kumpul duit berbulan nak beli BlackBerry sebijik. Hehe.

BlackBerry® Torch™ 9800 dari Celcom

BlackBerry® Torch™ 9800 didatangkan dengan external memory 8GB dan 32GB MicroSD Card. Dengan 5MP camera, memang dah cukup bagus sebab BlackBerry ni gambar dia boleh tahan. Bila korang snap, dia sendiri akan cantikkan gambar tu on the spot. Nice kan?

Pihak Telco lain tak sure’lah, tapi Celcom akan melancarkan Blackberry Torch 9800 pada 29 October 2010 ini. Huh, serious cant wait! Rasa nak angkat sebiji je sebab dah memang Blackberry ni untuk jenis mereka yang online sentiasa walau di mana sahaja. Tak kiralah Twitter, Facebook, 4sq, Email atau apa sahaja. Best’nya Blackberry ni sebab semua apps tu dah build-in. So beli dan boleh terus boleh poyo kat Facebook dengan “post via Facebook for Blackberry“. Tak gitu? Cis! Itu belum story pasal convenience nak manage email korang lagi. Itu pun kalau korang memang perlu menjaga email 24 jam lah.

Pihak Celcom ada memberitahu, untuk 100 pelangan pertama yang register di website mereka dan terus membeli BlackBerry Torch ni pada majlis pelancaran nanti, akan menerima 3 hadiah percuma iaitu;

– Jabra Bluetooth Headset worth RM125
– 8GB Micro SD Card worth RM68
– Energizer Portable worth RM58

Korang boleh register di sini. Sila lihat juga pelan BlackBerry Torch dengan postpaid di sini.

Sedia maklum, kalau untuk pelan internet kat phone ni, memang Celcom lah kot yang patut dipuji. Selain dari yang pertama membawa masuk BlackBerry ke Malaysia dan mempunyai rangkaian network terluas di Malaysia, hari tu masa aku servey iPhone kat Lowyat pun, tukang jual tu ramai yang suggest guna Celcom Internet. Kalau dengan pakej Celcom Exec 50, korang akan mendapat diskaun sebanyak 10-30% ke atas bil pada setiap bulan (bergantung kepada jumlah bil). Jimat dan langsung tiada hidden charge jaminan mereka.

Kalau korang pakai Blackberry atau iPhone tanpa pakej internet ni, baik korang pakai Nokia 3310 je lagi bagus sebab smartphone ni memang memerlukan internet sepanjang masa. Baru berbaloi dengan semua apps yang ada kat dalam dia kan?

Apapun paling penting, kalau kita nak beli phone jangan sesekali berperangai ikut orang-mengikut orang. Beli lah mengikut apa yang bersesuaian dengan kegunaan harian kita. Sebab handphone ni memang best friend kita walau ke mana sahaja. Tak bawa handphone, memang rasa hidup serba kekurangan. Right?

Pssttt: Tunggu event nanti baru dapat main geli-geli dengan Blackberry Torch 9800 ni. Cant wait oh! Dan sekarang tengah berbelah-bagi antara iPhone 4, BlackBerry Torch dan Nokia N8. Padan muka aku!

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 5:24 am 26 October '10 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 279 views
Dalam kategori: Gadget, Review | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

37 Comments »

Comment by toru
2010-10-26 05:54:36

beli jangan beli khai…hoho..

toru hanya pengguna setia laptop..henpon2 nih nanti dulu…

..
 
Comment by milimilo
2010-10-26 06:01:03

ini mmg macam smartphone yg so hard to resist lah kan.bijak la diorang cipta bbtorch ni.siapa yg suka bb n touchscreen,dh boleh dpt 2-2 sekali.heee 🙂

..
 
Comment by aizuddin
2010-10-26 06:27:08

aku pun tak berapa nak paham..apa yang bestnya blackberry ni :o:

..
 
Comment by menteil
2010-10-26 06:46:12

hehe.. tak tau nak cakap ape.. memang tak suka BB.. tapi kalau orang nak bagi free, aku sambar jer…

*aku dah tolak satio.. skang nie tak tau nak pakai ape.. =P

..
 
Comment by adha
2010-10-26 06:50:43

aq rase blackberry ni rasa dy sama cam strawberry kot 😉 ..sbb tu best.. 🙂

..
 
Comment by nabilpotter
2010-10-26 06:53:26

walaupun tak pernah guna ke2,2 nset ni,tp ak nampak ipphone lebih style kot..hehehe

..
 
Comment by MuJE
2010-10-26 06:54:16

aku dalam dilema nak black berry or samsung galaxy.. dua-dua menawan…*tapi duit takdak..huhu*

..
 
Comment by ceghap
2010-10-26 07:09:10

apon henfon slide memang aku tak minat lansung. bukan apa cepat rosak. ribbon senang koyak. yala bukan sehari sekali kita sliding dia kan? dalam sehari ntah brapa puluh kali la. tu pon kalau ko suka msg atau so guna keypad la. nak guna mesti kena slide. so kebarangkalian nak rosak sgt tinggi. tak kesah la jenama apa sekalipun. nokia ka sony ke, lg ke smsung ke semua akan rosak. tak kan blackberry tak mungkin rosak kot. sedangkan bold pon trackpad dia selalu rosak. apatah lagi ribbon slide. itu pendapat aku la. 🙂

..
 
Comment by Shaft
2010-10-26 07:12:38

serius khai, ko kene beli. ak dah angkat satu. sumpah tak tipu. tp ak student kat canada la…mmg worth it khai. convenient gak la. bape eh harge celcom offer khai?

..
 
Comment by ceghap
2010-10-26 07:14:07

plus 1 lagi… 10-30% ke atas bil.. pengalaman aku KARUT. sebab ko tak kan sedar yg jumlah kau dah sampai. sampai bil kt kau dah beratus then mana 10-30% tu? sebab dorg dah tolak siap sebelom tulis kt bil. Macam mana nak trace dorg btol potong? ko fikir sendiri. sebab aku tak leh trace. dan aku tak dapat nak bajet pon jumlah penggunaan aku layak dapat 10-30%. :aie:

..
 
Comment by Edanhadi
2010-10-26 08:19:41

go for Norkiah N8 la

aku dulu pon beria2x nak angkat BB curve..
lepas dah ushar2x.. tgk pendapat…
akhirnya aku angkat Norkiah C3 jer.. yang pakej RM88 tu…
berbaloi2x… 🙂

..
 
Comment by aan
2010-10-26 08:59:31

iphongpor indeed nmpk style. tapi ske hang.sakit hati je. tak payah la.camera die pon x bes.

..
 
Comment by arnamee
2010-10-26 09:34:54

Aiyak.

berbelah bagi gak. tapi setia kat BB kot:P

..
 
Comment by azleah
2010-10-26 12:21:37

Haha. Aku pun mcm nak gak rembat iPhone @ BB tapi bila fikir balik, RM300 sebulan untuk belanja makan kat hostel pun tak cukup, inikan lak nak beli gadjet ribu2. Tak sanggup aku berlapar, tebal muka pinjam duit kawan semata-mata nak survive untuk makan, tapi scholarship habis kat gadjet2 mahal.

Lagi 2 tahun kot Insya-Allah baru aku boleh rasa gadjet2 ni guna duit sendiri 🙂 Pepe pun BB tetap yang bertakhta dihati. Entah la. Design pun comel.

..
 
Comment by onetrg
2010-10-26 12:30:06

khai review ni plak ..
http://aper.my/

..
 
Comment by h3r0
2010-10-26 13:22:20

Buat masa sekarang.. BB ngan Iphone memang pilihan aku..
sebab boleh guna utk aplication yang aku nk guna utk kerja aku.. he he he…

..
 
Comment by suffer8zine
2010-10-26 14:09:42

kalau dapat free kan best, huhu

Panas! : http://goo.gl/TOwP

..
 
Comment by android forever
2010-10-26 14:34:07

korang tak tau lagi kehebatan smartphone android..

iphone-utk kanak2 berduit yg suka show off
blackberry-bussiness minded person(kononnya la,tp bersepah student pakat sekarang)
android-advance user,software decveloper,sometime hacker 😀

..
 
Comment by Meow
2010-10-26 19:53:23

hurm, aku rasa macam tak sabar jer nak tunggu khai review pasal nokia N8 tu…haha…iphone dgn BB 2-2 aku kurang berminat setakat ini… :[

..
 
Comment by yusz
2010-10-26 20:08:07

:bloody: Nokia N8 lg best..huhuhu

..
 
Comment by finas
2010-10-26 20:34:07

uh. xsetuju der.. blackberry 7rat sajer dah boleh :(( angkat.

..
 
Comment by eyra
2010-10-26 21:04:17

N8 best khai. classmate da pakai hahha

..
 
Comment by paihujey
2010-10-27 01:34:06

mahal.. :bloody:

..
 
Comment by Jebat Malaya
2010-10-27 03:59:39

Bagi aku kan, BB nih x beguna pun sbnarnya.. Kalau nak function macam kat BB nih, belambak software untuk nokia symbian. Lagi 1, nak yang advance, try carik N900.. Fuhh.. SUmpah best.. Tapi betul la, android lagi best.. Boleh buat macam2 sperti symbian… Nak yang lebih advance, pakai je android phone, gerenti x mo tukar dah..
😉 🙂 :8

..
 
Comment by Roslan
2010-10-27 12:08:32

hahaha dah pakai blackberry baru korang tau ape yang bestnyer.. dulu aku mmg fakap blackberry… setelah diracn oleh 2 org abg aku.. aku terbeli.. dulu aku suke modify crack hack symbian.. now aku dah bertukar mode crack hack bb plak.. haha 2-2 ni ade kelebihan masing2… why bb? haha try it urself u will know it better… 24/7 on internet :love:
actually if henpon korang nuke atau fakap tak idup tetap leh idup sama mcm symbian.. korang yg tak reti tu siyes gi belajar kat forum2… aku addict giler ngan internet thats why im keeping tight with my bb every where i go… :love:
nak cite pasal bb kat blog.. tapi nanti la bile2 ade masa… :love:

..
 
Comment by akubiomed
2010-10-27 14:16:21

Harga smartphone akan turun sebab Bajet 2011 ada penurunan cukai. Tunggu tahun depan jer lah

..
 
Comment by Pue
2010-10-27 14:19:30

wowww!!! mcm best je…tp aku xsuka la slide… dah serik dah bl yang slide ni… cpt rosak la…. huhu

..
 
Comment by Haziq
2010-10-28 00:11:26

angkat nokia N8!
xD

..
 
Comment by nikamirul
2010-10-28 09:24:58

byk budak pakai BB sekrang sebab nak senang update status dekat FB pastu bangga dengan lambang BB keluar dekat FB. pfffft! pointless gila. :((

..
 
Comment by OhbUlan Best
2010-10-28 19:11:53

–comment deleted–

Khai reply: ohartis dan ohbulan serta ohmedia adalam 3 rakan rasmi serangkai.. noob!

..
 
Comment by PJ
2010-10-29 12:44:16

beli jangan tak beli aku nak tapi fulus takde

..
 
Comment by Affuan
2010-10-29 21:32:44

Aku pakai Samsung Galaxy S pun terasa nak angkat satu. Tentang telco, xde masalah kot sebab memang aku pakai Celcom ngan Maxis. Tapi Khai, betui ka ada orang berbulan2 simpan duit semata2 untuk beli BB? Serius? :bloody:

..
 
Comment by Nasrulz
2010-10-30 00:40:19

cam best lak,tapi dalam minda skang nokia N8 jea..klu boleh khai cepat2 review kan nokia N8 yea..xsabar nak grab satu N8..tee hee..:P

..
 
Comment by azleah
2011-04-14 14:54:58

Menang contest dari Celcom, dapat Blackberry Torch 9800 satu. Alhamdulillah. Hahahah. 🙂

..
Comment by Khai
2011-04-14 15:09:56

Wee.. bestnya.. Dapat free siapa tak suka.. Hehehe.. Tahniah ye Azleah..

..
 
 
Comment by sjiehan.com
2011-04-21 20:07:56

gile azleah! menang kontest dpt BB!! wah geram siot! nk grab 1.. hmm..tp harga x turun2..kata cukai akan di kurangkan.. huhuh.. kat mana la yg depa kurangkan tuh..khai tlg jelaskan~

..
 
Comment by Faris
2011-07-14 23:38:10

Wow! Good review! Smartphone BlackBerry Torch 9800 dengan BlackBerry 6 OS ni memang best la…tunggu nak sign up je (itu pun kalo cukup duit)…

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?