(Apps) Nokia N8 (N8-00) Symbian^3 Review

Review Nokia N8 diteruskan lagi (untuk yang berminat mengikutinya). Sebelum ini Khai dah buat sedikit review pasal Intro, Photo dan video. Siapa yang dah tersesat ke entri ini tanpa membaca entri yang lepas, korang tahu apa yang korang patut buat kan? Hehe.

OVI rasanya bukan satu nama yang pelik lagi bagi pemilik Smartphone dari Nokia. Bagi pengguna Nokia, semua benda yang korang nak buat kat phone tu, semua akan guna OVI. Nak pindah file ke komputer, korang akan guna Nokia Ovi Suite. Kalau nak download apps yang best-best, korang akan download apps ke dalam phone melalui website Ovi.com. Nokia fokus lima perkara penting melalui Ovi ni iaitu Games, Map, Media, Messaging dan Music. Dari semua perkara ni, banyaklah thirt party developers yang dah pun membangunkan macam-macam apps khas untuk Nokia dan Symbian OS.

Nokia Ovi Store buat masa ni mungkin tak setanding dengan Miscrosoft, Apple Store atau Google Android Store sebab diorang dah ada beratus ribu apps untuk di’download. Tapi melihat perkembangan Ovi Store ni, dari masa ke semasa, suatu hari nanti mungkin akan setanding dengan phone store yang lain. Apapun, apa yang ada kat Ovi Store sekarang ni, dah jauh lebih cukup dari apa yang korang perlukan untuk buat phone korang best!

Dengan wujudnya Ovi Store ni, korang memang tak perlu lagi nak download apps dari mana-mana kat internet ni. Semuanya dah dikumpulkan ke dalam satu tempat. Kalau korang access Ovi Store melalui phone, korang pilih je mana-mana apps yang menarik, terus dia akan download dan install’kan siap on the spot. Memang seronok kot install macam-macam apps dan cuba. Kalau tak suka, dengan sekali touch, terus boleh remove balik. Nokia cakap, lebih dari 2.5 juta download yang dicatatkan setiap hari. Tak ke satu perkembangan yang hebat buat Nokia tu?


* paparan utama website Nokia Ovi Store

Anyway, korang perlu ada akaun untuk access Ovi Store ni. Tak susah pun nak buat akaun dia. Boleh create dari phone atau pergi ke website diorang dan register satu akaun. Bila dah login, antara paparan berikut dapat korang access untuk men’download dari mana-mana kategori apps yang tersedia kat sana. (more…)

Posted on 6 November '10 by , under Review. 40 Comments.

(Video) Nokia N8 (N8-00) Symbian^3 Review

Untuk Nokia N8, ianya disediakan dengan kamera 12MP dan fungsi rakaman video 720p at 25fps (Shoot 16:9 videos in HD). Ianya memang jelas lebih baik dari Motorola Droid X tetapi hanya sedikit kurang berbanding iPhone 4 dan Samsung Wave di atas kebolehan merakam video pada 720p at 30fps (kurang 5 frame per second). Tapi dengar cerita, dah ada yang dah berjaya hack N8 ni untuk menjadikan video’nya dapat dirakam pada 720p at 30fps juga. Khai tak apply lagi tapi takpe, itu kita cerita kemudian.

Walaupun Nokia N8 tercipta dengan 25fps, tiada perbezaan yang ketara dapat Khai lihat antara kualiti video’nya dengan iPhone 4 (sebagai contoh). Apa yang pasti, Khai dah try play dekat LCD TV guna HDMI port yang dah siap sedia ada kat Nokia N8 ni, kualiti gambarnya tak ubah macam menonton Astro Byond! Siapa rumah ada masuk Astro Byond tu, tahu la camana gambar yang dikatakan High Defination (HD) ni kan? Seriously, memang terkejut sangat.

Spec lengkap Nokia N8 Camera (Video)

– 12 megapixel with Carl Zeiss optics
– HD quality 720p resolution
– Shoot 16:9 videos in HD
– Video capture in 720p 25 fps with codecs H.264, MPEG-4
– Settings for scene, video light, white balance, colour tone
– Secondary camera VGA for video calls
– Video boleh save dalam Phone je (16GB internal memory la katakan). Tapi kalau nak simpan dalam memory card, pastikan korang guna micro SD card Class 4 (32Mbit/s (4MB/s)) atau yang lebih tinggi. Baru puas hati!

Khai dan beberapa krew yang lain sempat luangkan sedikit masa untuk test video Nokia N8 ni. Memang terkejut la sebab video dia masa kami rakam dan nengok balik dalam phone, memang terlalu cantik. Kiranya apa yang kami nampak dengan mata, itulah yang dapat dirakam oleh kamera Nokia N8. (more…)

Posted on 3 November '10 by , under Review. 35 Comments.

(Photo) Nokia N8 (N8-00) Symbian^3 Review

justkhai-maxis10-camera

Hi guys, kalau pada review Part 1 sebelum ni, Khai letak teaser sedikit sebanyak pasal rupa dan spec Nokia N8 ni, dan ini adalah perkara paling penting dan sentiasa menjadi perhatian pertama untuk para pembeli atau kawan-kawan korang sendiri iaitu berapa Mega Pixel kamera dan bagaimana kualiti gambar dan video dia pada waktu malam dan sebagainya. Semuanya berkaitan dengan kamera yang sedia ada wujud pada sesebuah handphone itu sendiri.

Untuk Nokia N8, ianya disediakan dengan 12MP camera (dengan Carl Zeiss optics) dan fungsi rakaman video 720p at 25fps (Shoot 16:9 videos in HD). Dengan kehebatan Xenon Flash, autofocus, face recognition, Focal length: 5.9 mm, F number/Aperture: F2.8, Still images file format: JPEG/EXIF and zoom up to 2x (digital) untuk still images. Ianya lebih baik dari Motorola Droid X tetapi hanya sedikit kurang berbanding iPhone 4 dan Samsung Wave di atas kebolehan merakam video pada 720p at 30fps (kurang 5 frame per second).

Tetapi ianya langsung tidak memberi perbezaan yang ketara. Langsung tidak! Apa yang pasti, bila korang play dekat LCD TV korang, kualiti gambarnya tak ubah macam menonton mana-mana channel Astro Byond! Siapa rumah ada masuk Astro Byond tu, tahu la camana gambar yang dikatakan High Defination (HD) ni kan? Hehe. Contoh video siang dan malam Khai akan bawakan ke dalam review part 3 nanti. (more…)

Posted on 1 November '10 by , under Review. 68 Comments.

(Intro) Nokia N8 (N8-00) Symbian^3 Review

justkhai-maxis10
justkhai-maxis10

Semalam (29 Oktober 2010) jam 12 tengahari, telah berlangsung satu perjumpaan di Maxis, KLCC antara pihak Maxis dan 10 orang blogger tempatan yang terpilih untuk mengulas mengenai Nokia N8, produk terbaru dari Nokia yang telah dikomersial’kan oleh Maxis untuk pelanggannya serendah RM999 sahaja! Woot! Gila murah! Seperti biasa, Oh! Media pasti menghantar wakil’nya ke sana.

Paling menarik adalah semua reviewer ditekankan agar tidak bias pabila menulis review mengenai Nokia N8 dalam masa 2 minggu ini. Jadi kalau korang baca mana-mana review pada blog Maxis10 yang akan diberitahu nanti, korang akan tahu yang review mereka memang benar-benar mengikut apa yang mereka rasa. Kalau best, kami cakap best. Kalau tak best, kami cakap tak best. Simple as that untuk review Nokia N8 yang akan berlangsung ini. Oh ya, artikel ini akan dipecahkan kepada beberapa bahagian bagi memudahkan rujukan pembaca. Jadi korang boleh follow part by part artikel yang akan dikeluarkan dalam masa 2 minggu ini.

Pengenalan

justkhai-maxis10
justkhai-maxis10

Sebagai pengenalan kepada Nokia N8 ini, adalah lebih baik jika sekadar Khai memperlihatkan design dan interface Nokia N8 terlebih dahulu sebelum kita menyelami lebih dalam apa yang membuatkan handphone keluaran terbaru Nokia ini, memang tersangat-sangat berbeza dengan phone keluaran Nokia sebelum ini (tabik spring oh!). Kalau before orang cakap, “Ala semua phone Nokia sama je slow“. Tapi untuk Nokia N8, korang kena tahu yang kali ini Nokia menggunakan Symbian^3 OS iaitu Mobile OS terbaru dari Symbian. Ini bermakna, phone Nokia sebelum ini, tidak akan pernah sama dengan Nokia N8 dan phone Nokia yang akan datang. (more…)

Posted on 30 October '10 by , under Review. 36 Comments.

Jawapan Aku Kepada Persoalan Kalian

jawapanku

Salam guys. Khai dapat banyak feedback mengenai blog ini yang jarang-jarang sangat di’update dan pelbagai lagi’lah persoalan yang Khai terima. InsyaAllah lepas ni Khai akan cuba berikan masa yang sama seperti dulu untuk blog Justkhai ini. Kesian pulak nengok blog ni kan update lambat-lambat. Macam kalau ada yang hari-hari masuk tunggu entri baru tapi tiada dan terus tiada. Apapun dikesempatan ni, Khai nak story sikitlah pasal blog ni yang ramai pembaca baru tak tahu. Yang dah follow lama dan setia, korang dah tahu everything kot pasal blog ni kan? Hehe.

1. Kenapa JK tak update selalu macam dulu?

Blog ni diwujudkan pada hari pertama Khai menjejakkan kaki ke Limkokwing University. Pertengahan tahun 2006 yang lalu. Masa tu as student, memang banyak masa terluang untuk berblogging. Bila siap assignment apa lagi yang menarik untuk dibuat kalau bukan curi sedikit masa untuk update blog kan? Kalau dah itu minat kita. Berkongsi 1001 pengalaman dengan pembaca yang dikenali atau tidak dikenali, amatlah menarik.

Bila Khai tulis blog, Khai selalu bayangkan Khai tengah bercerita dengan member-member di kedai kopi. Kalau di kedai kopi, mungkin untuk beberapa orang. Tapi di blog, beribu-ribu orang akan membaca which is air liur tak membazir dan setiap apa yang nak disampaikan boleh sampai dengan lebih sempurna kerana ianya tulisan. Kalau kita bercakap, masuk telinga kiri, keluar pulak kat telinga kanan.

Kerana itu, mengapa blog ini jarang di’update seperti dulu mungkin kerana Khai kini bukan lagi seorang student yang mempunyai banyak masa yang terluang. Lepas grad, Khai juga bukan working on Justkhai sahaja macam dulu tapi sekarang dah berbelas-belas web projek yang lain samaada diketahui umum atau tidak. Itu dari pandangan seorang blogger sahaja. Malangnya Khai juga seorang freelancer yang amat sibuk dengan urusan yang lebih mencabar berbanding menulis blog.

2. Apesal blog ini membahasakan diri sebagai “Khai” instead of “Aku” atau sebagainya? Macam gay je?

Teringat kisah ada seorang blogger tua otak kat lutut ni, mempertikaikan penulisan yang ada di Blog ini dan seraya memberitahu umum yang Khai adalah seorang gay dan krisis identiti. Hanya dari penulisan, mudah sangat orang nak melabel kita dengan pelbagai sesuatu yang tak masuk akal kan?

Untuk Blogger tua tersebut dan sesiapa sahaja yang tidak mengetahui, (more…)

Posted on 5 April '10 by , under Blog, Hidup Khai, Istimewa. 66 Comments.

Memilih Blogging sebagai Kerjaya – Part 2

Ini adalah kesinambungan artikel Memilih Blogging sebagai Kerjaya – Part 1. Baca part 1 dulu baru lebih kool untuk part 2 pulak. Hehe.

Di part 1, Khai ada tulis mengenai pengalaman Khai sebagai Full Time Blogger ketika ini. Ya di masa depan kita tak boleh ramal apa yang dah ditentukan Illahi. Jauh lagi perjalanan hidup Khai yang harus dilalui itupun kalau masih diizinkan untuk bernafas. Nak sambung study pun tak tercapai lagi ni. Entah mana melayang mood study yang kemain berkobar-kobar sebelum ni. Sigh~

Artikel kali ni mukadimah pendek je. Jadi Khai teruskan je la dengan part 2 yang akan menyentuh sedikit mengenai dunia pengiklanan. Kita semua tahu, website popular contohnya Google, Yahoo dan Facebook boleh memberi perkhidmatan kepada umum tanpa sebarang bayaran dari pengguna. Jadi dari mana pulak la kan mereka tu dapat cover balik modal bulanan website yang semakin hari semakin meningkat? Jawapan utamanya adalah dari pengiklanan. Totally from advertising! (more…)

Posted on 15 December '09 by , under Blog, Hidup Khai, Pendapatan. 151 Comments.

Mengenali Blog Perkomputeran Tempatan – Part 1

Salam korang. Hari ni blog purple tak cukup sifat ni nak memperkenalkan beberapa blog ber’niche’kan teknologi perkomputeran dan hal ehwal semasa berkaitan internet. Which is, dari korang membuang masa baca artikel-artikel merapu kat Justkhai ni, better lebihkan masa usya artikel-artikel di website mereka ni. Apa yang baik untuk Khai, insyaAllah baiklah juga untuk korang. Yang tak baik, buat apa kita nak share kan?

Tapi apapun, rasanya ramai dah yang tahu kot. Takpelah kali ni kita review beberapa blog berniche’kan perkomputeran dengan cara lain. Iaitu cara kritikan dan kutukan instead of memuji. Haha. Baru interesting kan? Lagi pun secara tak langsung menyahut kehendak seorang blogger di Twitter yang suruh mengeji blog dia sampai dia menangis. Tapi Khai takdelah kejam macam tu. Kahkah. (more…)

Posted on 10 November '09 by , under Lain-lain. 66 Comments.

Tips jika mahu menjadi Top Malaysian Blogger

Salam all. Izinkan Khai publish artikel ni dengan menggunakan ayat “kau”, “aku” dan sebagainya instead of “khai” dan “korang”. Anggaplah ini artikel dari seorang sahabat buat sahabatnya. Ada orang cakap blog Justkhai ni macam blog gay. Sebabnya owner dia gelarkan diri sebagai “khai” instead of “aku” macam blog yang lain. Memang mentaliti paling bangang dari orang yang bangang (siapa makan karipap dia yang terasa intinya). Hehehe. Kenapa Khai tulis macam tu akan dijelaskan dalam artikel akan datang bagi memuaskan hati pihak-pihak yang bangang itu tadi. Jangan terasa hati ye?

Ok kembali untuk artikel “Top Malaysian Blogger” ni atau bahasa member-member “Blog Malaysia Paling Popular“. Guna aku kau ni ye. Jangan terasa macam bukan berada di Justkhai pulak? So lebih senang si copy paste buat kerja tanpa perlu edit nama “Khai” tu dengan nama dia. Hehehe. (more…)

Posted on 5 November '09 by , under Blog, Tutorial. 170 Comments.