Review: Apple Battery Charger

701 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

apple-battery-charger

Bosan-bosan di pagi Sabtu ni rasa nak manulis tapi tak tahu nak update pasal apa. Disebabkan baru je lepas transfer gambar dari dlsr terus ke dalam iPhoto, so Khai ambil kesempatan ini untuk berkongsi gambar dan info mengenai Apple Battery Charger. Ala apa sangat pun setakat charger bateri je kan? Tapi baik la korang baca mana tahu suatu hari nanti, korang guna produk yang kuat telan bateri so korang boleh consider untuk beli charger bateri dari Apple ni.

Harganya murah sahaja, RM99 dan boleh didapati di mana-mana reseller Apple berhampiran. Macam Khai, dah terlanjur ke Lowyat petang semalam sebab nak repair lens dslr yang dah tak boleh nak auto-focus, teruslah singgah jap kat Mac Studio.

Sebelum ni, Khai beli satu charger bateri ni harga sampai RM140 something dekat Jusco AU2. Dalam pakej hanya diberi 2 bateri sahaja. Puii kedekut. Dah la mahal, design dan packaging poyo nak mam..tutt!!. Apesal la boleh tak terasa nak beli Apple Battery Charger ni awal-awal ek? Aiyark!

So cakap banyak pun tak guna, biar gambar yang berikut ni sajalah yang ceritakan kat korang. Sorry gambar tak cantik sebab tak rajin nak edit dalam Photoshop (jujurnya saya. hehe).

apple-battery-charger
apple-battery-charger
apple-battery-charger
apple-battery-charger
apple-battery-charger
apple-battery-charger
apple-battery-charger
apple-battery-charger
apple-battery-charger
apple-battery-charger

Oh ya, kita hanya memerlukan 5 jam untuk charge penuh kedua-dua bateri di dalam slot. Kalau nak charge satu bateri saja dalam satu masa pun tiada masalah. Bateri yang dah di’charge penuh, mampu beroperasi lama seperti bateri biasa yang korang beli kat kedai (malah dikatakan lebih panjang lagi) tapi itu semua subjektif kerana bergantung kepada penggunaan kita sendiri. Apple juga memberi jaminan yang ketahanan bateri mereka ini mampu bertahan sehingga 10 tahun. Pergh!

Mungkin ada yang bertanya, apekes pulak la Apple ni sibuk nak keluarkan charger bateri pulak kan? Sebagai jenama yang dikatakan memahami kehendak penggunanya, Apple keluarkan battery charger ni khas untuk aksesori wireless mereka yang memerlukan bateri untuk berfungsi seperti Magic Mouse, Magic Trackpad dan Apple Wireless Keyboard. Sebab tu dalam pack dia ada 6 biji bateri. Dua biji untuk setiap satu produk yang Khai sebut tadi.

So Apple Battery Charger ni memanglah sesuai kepada pengguna yang memang hardcore duduk di depan komputer macam Khai. Senang cerita, guna bateri macam flush air dalam mangkuk jamban je dia punya mengalir. Hehehe.

So itu sahaja entri ringkas yang tak berapa ringkas di pagi Sabtu ini. Harap ada la something yang baru bertambah dalam perhatian korang semua bila baca artikel kali ini. Suka tak kalau Khai selalu tulis artikel macam ni? Ada nampak macam Justkhai yang dulu-dulu tak? Hehe.

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 9:20 am 18 June '11 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 701 views
Dalam kategori: Apple, Review | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

46 Comments »

Comment by myFirdaus
2011-06-18 09:25:38

apple battery mmg best. sebelum ni, apple mengguna-pakai cell energizer. skrg ni dah ade brand sendiri.

p/s: sume plug apple. yg hitam tuh je lain. hehee

[Reply]

..
 
Comment by zik
2011-06-18 10:04:26

khai, ak prefer untuk dslr pakai eneloop atau maha powerEX yg mana stabil dan tahan untuk kegunaan dslr. kualiti tip top. charger time pown singkat dan melekat ;p

btw hang beli bateri ni guna untuk apa? stylo gak la apple ni..mcm2 benda depa keluarkan. tapi untuk 5 jam charger time agak lama la. :bloody:

[Reply]

..
 
Comment by Mr Rileks
2011-06-18 14:27:44

terbaek r betri nie… nak smbr gak nnt.. 🙂

[Reply]

..
 
Comment by Dakjaat
2011-06-18 15:02:41

nice2. inilah yg dikatakan ciptaan yg benar2 memahami kehendak pengguna. Secara tidak langsungnya, bumi pun selamat.. tak mustahil di masa yg akan datang Apple cipta sejenis tenaga yg mampu bertahan selama2nya. bunyi macam #EhYeke? tetapi tidak mustahil.

Apple memang best! 🙂

[Reply]

..
 
Comment by H3r0
2011-06-18 18:09:14

Waaa… Like it… Cam entry justkhai yg lama2…
Bateri cam sempoi ja.. Aku pun nak gak, at least, bateri nie xla leh guna utk apple saja. Brg lain pun leh gak…

Khai! Sebelum p beli nak tnya skit, dia bateri saiz ap nie? Aaa @ aa?

P/S – Khai pakai e-cosway.. Nak kupon… He he he. 🙂

[Reply]

Khai Reply:

Bateri dia double A size.. Hehee.. Eh, e-cosway tu aku ada beg dia je. Hehehe..

[Reply]

..
Comment by Khai
2011-06-18 18:30:33

Bateri dia double A size.. Hehee.. Eh, e-cosway tu aku ada beg dia je. Hehehe..

[Reply]

..
 
 
2011-06-18 22:55:30

memang sekarang ni fikir nak cari bateri macam ni. mouse, keyboard, semua sibuk nak makan bateri jer tiap2 bulan. 😀

[Reply]

Khai Reply:

Hahaha. Itulah. Untuk kemudahan wireless, nak taknak perlulah ada sedikit pengorbanan..

[Reply]

..
Comment by Khai
2011-06-20 04:10:38

Hahaha. Itulah. Untuk kemudahan wireless, nak taknak perlulah ada sedikit pengorbanan..

[Reply]

..
 
 
Comment by Safwan Seth
2011-06-19 14:12:28

waaa..sampai 10 tahun, hebat2x

[Reply]

..
 
Comment by sukacuka
2011-06-19 15:29:45

Bagus khai. semua Gadget terbaik.
Tapi, elakkan timbul sedikit niat untuk menunjuk agar apa yang di kongsi diberkati. Amin.
Semoga hidup anda sukses. GOGO khai.

[Reply]

Khai Reply:

Hehe, tak pernah terdetik sebesar hama pun nak menunjuk. Betul2 niat nak berkongsi.. Since pembaca blog ni pun tak pernah kenal Khai dan Khai sendiri pun tak pernah nak menonjolkan identiti diri dan siapa Khai sebenarnya, semua itu tiada masalah. Good for me. and justkhaidotcom. Hehe.

[Reply]

..
Comment by Khai
2011-06-20 04:13:38

Hehe, tak pernah terdetik sebesar hama pun nak menunjuk. Betul2 niat nak berkongsi.. Since pembaca blog ni pun tak pernah kenal Khai dan Khai sendiri pun tak pernah nak menonjolkan identiti diri dan siapa Khai sebenarnya, semua itu tiada masalah. Good for me. and justkhaidotcom. Hehe.

[Reply]

..
 
 
Comment by Omar
2011-06-19 17:39:46

Menarik btl battery charger dia Bateri pun boleh tahan lawa gak, dan yg paling penting harga dia affordable, sebab just rm99 jer.

[Reply]

Khai Reply:

Haah kan. Inilah satu-satunya barang yang Apple buat betul-betul murah. RM99 tu harga kat Malaysia. Kalau di oversea, tak tahu la berapa harga dia agaknya. Hurmm..

[Reply]

..
Comment by Khai
2011-06-20 04:14:40

Haah kan. Inilah satu-satunya barang yang Apple buat betul-betul murah. RM99 tu harga kat Malaysia. Kalau di oversea, tak tahu la berapa harga dia agaknya. Hurmm..

[Reply]

..
 
 
Comment by akmal
2011-06-19 21:20:56

As salam

battery apple memang sedap pakai mengikut pengalaman
sendiri pakai untuk xbox360

p/s dah lama tak lihat blog khai update selalu hee
+5

[Reply]

Khai Reply:

InsyaAllah lepas ni akan diupdate selalu. Hehe..

[Reply]

..
Comment by Khai
2011-06-20 04:15:18

InsyaAllah lepas ni akan diupdate selalu. Hehe..

[Reply]

..
 
 
Comment by Hisyam
2011-06-20 00:39:53

Semua kat plug barang apple tu. aku kat klate ni susah giler khai nak cari barang apple, kalau nak beli iphone cover tu ade la.

[Reply]

Khai Reply:

Takpe. Kalau orang Kelate turun KL, singgah ke ke Plaza Lowyat. Shopping sakan la nanti. hehe..

[Reply]

..
Comment by Khai
2011-06-20 04:15:49

Takpe. Kalau orang Kelate turun KL, singgah ke ke Plaza Lowyat. Shopping sakan la nanti. hehe..

[Reply]

..
 
 
Comment by onetrg
2011-06-20 10:07:14

entri mcm khai yg dlu2..vmni bbru best hehe..i like moga trus mju..amin..

[Reply]

..
 
Comment by slimdiet2
2011-06-20 10:47:09

terbaek la Apple product

[Reply]

..
 
Comment by Zamre Ab Wahab
2011-06-20 12:04:25

dengar citer apple dah keluarkan patent utk charger wireless.. cemana tu

[Reply]

Khai Reply:

Kita tunggu dan lihat ajelah nanti. Hehe..

[Reply]

..
Comment by Khai
2011-06-21 02:15:13

Kita tunggu dan lihat ajelah nanti. Hehe..

[Reply]

..
 
 
Comment by acid dan macintosh
2011-06-22 00:32:44

khai,, pkai brand ni pun cool gakss sbab aku pkai bende alah ni,, sharing is caring rite? 🙂 🙂

http://www.gadgetmac.com/news/2011/5/23/artwizz-induction-charger-charges-magic-mouse-wirelessly.html

[Reply]

..
 
Comment by katalysm
2011-06-22 15:30:57

kat kotak tu siap tulis harga lgi..hehe,,

[Reply]

..
 
Comment by dzul
2011-06-22 20:02:49

wahh best gile.. murah pulak tu.. tp utk kegunaan macam utk external flash dslr mcmane ye?? boleh thn ke?? klau boleh nk beli jgk lah.. hehehe

[Reply]

Khai Reply:

Boleh sahaja. Hehe

[Reply]

..
Comment by Khai
2011-06-29 08:40:52

Boleh sahaja. Hehe

[Reply]

..
 
 
Comment by tauhusumbat
2011-06-23 01:22:45

aku tak mampu lagi nak beli barang² apple ni buah apple mampula.. baru jer siap blog jomla singgah

[Reply]

..
 
Comment by Kamarul Azri™
2011-06-24 20:53:06

wah, cantik bateri ni, kadang-kadang bateri macam ni memudahkan kita :love:

[Reply]

..
 
Comment by nik
2011-06-25 16:11:21

macam best je khai pakai barang2 apple ni..sapa xnak kan dpt pakai barang macam ni..tapi skali fikir kalo stakat nak fb n update blog je xkan nak pakai Macbook kot..huhuhu xmanpu lagi nak beli…

gud luck khai, mmg rasa mcm justkahi yang sy kenal dulu2.. 🙂

[Reply]

..
 
Comment by ash kutcher
2011-06-25 17:48:13

eh bace ni serius rase nak beli. harganye agak affordable, lps tu x semestinya gune dgn brg apple je..lps ni xde la kopak dok beli bateri utk mouse dgn flash..huhuh..btw, tengs 4 da review =)

[Reply]

..
 
Comment by Fuza Beyonce
2011-06-25 22:23:15

jadi Duta Apple je lah Khai kehkehkeh

[Reply]

..
 
Comment by tauhusumbat
2011-06-26 00:59:05

Man im know your the pro, im now in the big trouble, im using the free Mystique theme. im maybe accidently do some adjustment in core.php code. Now my blog cannot be open it keep shown ‘Parse error: syntax error, unexpected ‘<' in /home/tauhusum/public_html/wp-content/themes/mystique/lib/core.php on line 562'. The problem is now im cannot log on to wordpress to check the error, it keep shown the error.Please email me to give the solution or any anyone expert you could suggest to help me. Im really need your help please.

[Reply]

Khai Reply:

Rasanya saya dah membalas email anda. Terima kasih ya kerana bertanya. <3

[Reply]

..
Comment by Khai
2011-06-29 08:36:07

Rasanya saya dah membalas email anda. Terima kasih ya kerana bertanya. <3

[Reply]

..
 
 
Comment by wan sand
2011-06-26 02:45:41

pergh bukan stakat suka khai wat entri camni.tlebih suka pon ada.haha..tp ye la kan bnyk produk apple yg menambat hati gua.trmasuk la bteri 2 bijik tu.haha

[Reply]

..
 
Comment by abrablog
2011-06-26 06:59:57

nampak kiut aje bateri tu. haha.. :8

[Reply]

..
 
Comment by BudakBaruBelajar(tripleB)
2011-06-26 08:35:50

bateri nie bley gna kt bnda laen selain pr0duk apple kan??? 8)

[Reply]

Khai Reply:

Yup.. for sure..

[Reply]

..
Comment by Khai
2011-06-29 08:35:36

Yup.. for sure..

[Reply]

..
 
 
Comment by Hafiz Dahlan
2011-06-28 23:47:09

packaging dia cantik, simple yet stylish 😆

[Reply]

..
 
Comment by cleverspider55
2011-06-29 00:20:19

wah kalau jaminan sampai 10 tahun boleh beli ni.RM99 murah betol!

[Reply]

..
 
Comment by sukacuka
2011-06-29 02:26:17

khai, update justkhai ni plz.

[Reply]

..
 
Comment by hafizmd
2011-07-12 14:27:53

fuh..mmg murah dah ni…insyaAllah nak sambar jugak 1…taklah asyik nak kene beli beteri yg konon tahan lama tapi tidak..

thanks khai 🙂

[Reply]

..
 
Comment by Zarul Umbrella
2011-08-10 16:10:10

saya tak pakai lagi batteri ni buat masa ni pasal belum ada iMac lagi..takat MacBook Pro je skarang ni..uooh tak sabar rasanyer..nak pakai iMac ni

[Reply]

..
 
Comment by mamat
2011-08-21 07:06:45

nice2..tapi bila di fikirkan balik… mamat tak tahu nak gunakan dekat mana..he3

[Reply]

..
 
Comment by shamsul
2011-08-26 15:24:50

battery ni mmg tak de jual kat online store ke? duduk hulu2 nie retailer pun xde,huhu

[Reply]

..
 
Comment by Rizuan
2013-04-14 14:48:59

Khai, ade cerita pasal Power Bank? buat review sikit. Bukan tak nak cari kat google. Aku rasa entri ko lg bagus. hehe

[Reply]

Khai Reply:

Power Bank. Hahaha! X pernah buat review lagi biarpun dah berrtahun2 pakai. Takpe insyaAllah nanti ya..

[Reply]

..
Comment by Khai
2013-04-19 03:38:20

Power Bank. Hahaha! X pernah buat review lagi biarpun dah berrtahun2 pakai. Takpe insyaAllah nanti ya..

[Reply]

..
 
 
Comment by beruang
2013-04-24 06:10:07

khai, nak tanya, bateri ni berapa mAh?

[Reply]

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?