Nak beli iPhone 5 atau tidak serta yang terkini tentang Oh! Media

So, keynote iPhone 5 baru sahaja habis di mana menyaksikan bukan sahaja iPhone 5 yang dilancarkan, tapi mengenai iPod Nano, iPod Touch dan tidak ketinggalan, sekali lagi iOS6 diperkenalkan tetapi tidaklah terlalu mendalam kerana dah diperkenalkan sebelum ini. Benda yang aku paling tunggu bukanlah iPhone 5 sebenarnya, tapi lebih kepada iOS6. Katanya, 19 September 2012 ni iOS akan dilepaskan untuk pengguna. Memang tak sabar nak update kat iPhone dan iPad. Dari segi UI dia, no komen sebab tak banyak berubah tapi dari beberapa apps dalam tu yang aku rasa banyak manfaat untuk diri aku sendiri seperti Passbook dan Maps dengan navigation.

Well, aku rasa banyak benda lagi tak boleh nak pakai kat Malaysia. Tapi tunggu la bila iPhone 5 dah masuk sini nanti, baru tahu. Bodoh la kalau Apple keluarkan sesuatu yang tak best berbanding yang pernah dia keluarkan. Cari pasal la namanya tu. Dari segi design, surprise tu memang takde lah sebab gambar yang leak beberapa bulan sebelum ni memang betul tu iPhone 5. Sebab tu aku tulis kat Twitter, kalau Steve Jobs masih hidup, dah kena lempang dah si Tim Cook ni. Hehe. Gurau-gurau aje sebabnya sebelum tu lagi aku dah cakap mungkin Tim Cook ada cara dia yang tersendiri. Buat apa dia nak ikut cara Steve Jobs kan? Tapi aku lagi prefer cara Steve Jobs dan Apple yang selama ni sedikit berahsia sehinggalah betul-betul pada hari pelancarannya. Itulah benda yang tiada pada jenama lain kecuali Apple di mana satu dunia menantikan dan memperkatakan tentangnya. (more…)

Posted on 12 September '12 by , under Apple. 62 Comments.

Review: Apple iPhone 4S


Di atas permintaan pembaca blog ni, so Khai keluarkanlah sedikit review tentang iPhone 4S. Khai gunakan phone ini so kalau ada yang cakap kenapa review pasal iPhone je, jawapan dia kerana saya akan review apa yang saya gunakan. Itu sahaja. Hehe. Dari mana datangnya iPhone 4S ni, boleh baca artikel sebelum ini.

Mengenai design iPhone 4S ni, sekali imbas memang tak nampak langsung sebarang perbezaan berbanding iPhone 4. Buktinya casing iPhone 4 juga boleh digunakan untuk iPhone 4S. Apapun berlaku sedikit perubahan pada butang volume di iPhone 4S. So kalau casing iPhone 4 yang dah siapkan lubang dibahagian tepi, memang dah tak muat.


— casing atas tak boleh, casing bawah boleh.

Review ni mungkin ringkas sahaja. Khai taknak cerita pasal processor segala tu since korang pun tahu yang iPhone 4S ni menggunakan processor yang sama seperti di dalam iPad2. Kalau nak bezakan antara iPhone 4 dengan 4S ni, memang akan terasa peningkatan kelajuan dia berbanding iPhone 4. Terasa sangat-sangat ringan. Bayangkanlah iPhone 4 dah cukup ok, apa lagi iPhone 4S ni iye tak? Info lanjut sila ke laman web rasmi, Apple.

Jadi untuk review di Justkhai ni, Khai akan ceritakan tentang tiga perkara yang paling banyak ditanya oleh followers blog ni dan Oh! Media iaitu SIRI, gambar dan video yang dihasilkan oleh iPhone 4S.

SIRI

justkhai-iphone4s

Apapun kita sentuh dulu mengenai SIRI kerana ini faktor utama kenapa ramai yang nak dapatkan iPhone 4S ini. Gambar-gambar berikut mungkin dah cukup menjelaskan bagaimana SIRI ini sangat memudahkan hidup tuannya. (more…)

Posted on 9 December '11 by , under Apple, Gadget, Review. 121 Comments.

Di mana dia, Apple iPhone saya?

justkhai-iphone4s

Tengahari 4 Disember 2011 lalu, Khai ke Balakong untuk majlis perkahwinan anak saudara seorang kawan bersama 3 yang lain. Dipendekkan cerita, iPhone Khai hilang dan baru perasan masa dalam kereta on the way nak balik rumah. Raba-raba poket, alamak!! Mana iPhone aku? *pengsan*

Nak taknak pusing balik dan cari merata tempat, memang dah takde lagi. Ramai yang tanya di Twitter, tak try find iPhone tu guna Find my iPhone ke untuk cari balik phone tu. Jadi ini kisahnya. Disebabkan masa tu memang susah nak dapat internet (selalu online kat iPhone je bila di luar), terus suruh member try find iPhone tu ada kat mana. Dengan menggunakan app “Find my iPhone”, katanya yang iPhone tu sedang bergerak, which mean memang sah la dah ada kat tangan orang lain. Dari Balakong, terus pencuri tu ke Shah Alam. Berhenti di perhentian bus dan teksi seksyen 17 dan akhirnya tiba ke rumahnya di disebuah kawasan perumahan pangsa sekaligus membuatkan iPhone tu memang takde harapan nak dapat balik. Kalau rumah dia jenis teres ke, memang boleh tahu rumah dia kat mana. Tapi disebabkan dia duduk kat kawasan flat bertingkat, memang susah nak tahu mana lokasi sebenar iPhone tu.

Call banyak kali dia tak angkat. SMS pun taknak balas. So memang confirm’lah dia nak ambil terus phone tu. Bukan senang orang nak pulangkan kalau dah jumpa iPhone ye tak? Haha. Mula-mula member Khai dah lock phone tu so orang yang ambil tu memang tak boleh nak off phone tersebut. Bila dah rasa takde harapan nak dapat balik, sempatlah Khai wipe terus iPhone tu. So semua data-data yang ada dalam iPhone tu, sempat dipadam bersih tanpa meninggalkan sebarang kesan lagi. Nak find pun dah tak boleh lagi sebab Apple ID pun dia delete terus dari phone tu. (more…)

Posted on 5 December '11 by , under Apple, Gadget, Hidup Khai. 81 Comments.

Review: Apple Battery Charger

apple-battery-charger

Bosan-bosan di pagi Sabtu ni rasa nak manulis tapi tak tahu nak update pasal apa. Disebabkan baru je lepas transfer gambar dari dlsr terus ke dalam iPhoto, so Khai ambil kesempatan ini untuk berkongsi gambar dan info mengenai Apple Battery Charger. Ala apa sangat pun setakat charger bateri je kan? Tapi baik la korang baca mana tahu suatu hari nanti, korang guna produk yang kuat telan bateri so korang boleh consider untuk beli charger bateri dari Apple ni.

Harganya murah sahaja, RM99 dan boleh didapati di mana-mana reseller Apple berhampiran. Macam Khai, dah terlanjur ke Lowyat petang semalam sebab nak repair lens dslr yang dah tak boleh nak auto-focus, teruslah singgah jap kat Mac Studio.

Sebelum ni, Khai beli satu charger bateri ni harga sampai RM140 something dekat Jusco AU2. Dalam pakej hanya diberi 2 bateri sahaja. Puii kedekut. Dah la mahal, design dan packaging poyo nak mam..tutt!!. Apesal la boleh tak terasa nak beli Apple Battery Charger ni awal-awal ek? Aiyark! (more…)

Posted on 18 June '11 by , under Apple, Review. 46 Comments.

Apple Macbook Air

Sejauh mane korang tahu pasal Apple Macbook Air? Apple cakap ini adalah laptop atau notebook yang paling nipis pernah terhasil di atas muka bumi Allah ni. Ya, mungkin jari-jemari Khai adalah jari yang ke 123,560,001 menari di atas keyboard mengenai Macbook Air, tapi ramai lagi yang tak tahu sebenarnya.

Kat atas ni ialah official ads of Macbook Air. Bukan yang Macbook Parody ok. Dah cukup teransang? Hah, pergi minum Kacip Fatimah. Hahaha. Belum cukup teransang? Wooo, dashat korang ni. Takyah minum Tongkat Ali plak, just nengok je Macbook Guided Tour kat bawah ni.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=W7askBmF4_c 450 300]

Tak payah Khai nak cerita panjang lebar pasal Macbook Air ni kan? Kalau dah nengok dua video kat atas tadi, korang paham-paham je la sendiri. Cuma apa yang mengecewakan (harga mahal tapi rasa tak berbaloi), bagi Khai, Macbook Air ni agak melecehkan. No DVD drive, 1 port USB dan banyak lagi. Tapi zaman sekarang, everything kita nak yang kecil dan nipis kan. So dah keluar notebook senipis macam ni, pergi la beli.

So amacam? PC or Mac? Khai dah order taw. RM10k lebih je tak mahal. Tapi…

Err, ada sapa-sapa cakap lagu dalam iklan Macbook Air tu sedap? Mahu download? (more…)

Posted on 17 July '08 by , under Gadget. 24 Comments.