Bila Total Data Usage P1 Wimax dah 100%

6,876 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Dah lama tak update pasal P1 Wimax. Ada pembaca blog ni yang sesat ke sini (agak banyak juga) adalah melalui pencarian mengenai P1 Wimax. So ini update khas untuk mereka. Untuk Tutorial Twitter Part 2, next entri insyaAllah.

Semalam tengah syok layan hentai internet saja-saja la buka P1 Wimax self care. Sebab dari situ kita boleh check bil dan berapa banyak data yang dah digunakan. Dan hasilnya amat mengejutkan.

Member Khai kelam-kabut tutup Wifi kat PC dia. Kitorang takut kalau-kalau kene charge lebih untuk setiap data transfer yang berlebihan. Maklumlah dah over-limit. Kalau web-hosting lah bandwidth habis, korang akan di’charge RM10 tu untuk 1GB tambahan. Pernah terjadi pada blog ni dulu masa di bawah Exabytes. Khai tambah 1GB konon nak letak note kata Justkhai tutup sementara, sekali tak sampai 1 mnit dah exceed balik. Membazir sungguh. Hehe. Berbalik soal P1 Wimax tadi, Khai cuba cari jawapan untuk kepastian dan jumpa jawapannya di website P1 Wimax.

WHAT WILL HAPPEN IF MY USAGE EXCEEDS THE FAIR USAGE THRESHOLD THAT MONTH?
If your data usage per month exceeds the Fair Usage Threshold, P1 reserves the right to manage and reduce speed up to 400 Kbps for download speed and 150 Kbps for upload speed (1.2 Mbps subscription or higher) and 100 Kbps download speed and 50 Kbps upload speed (below 1.2 Mbps subscription package). All connection speeds will return as per original subscription packages on the 1st of every month.

Fuh. Lega hati sebab still boleh guna, cuma kelajuan je mereka kurangkan sikit. Tapi seriously macam tak effect je. Tetap laju dan lancar.

Oh ya, mungkin ini artikel terakhir mengenai P1 Wimax buat masa ini. Artikel mengenai P1 Wimax sebelum ini banyak menerima respon dari korang yang nak tahu perkembangan Khai selepas sebulan try guna P1 Wimax ni. Jadi jawapannya Khai sangat berpuas hati dengan service yang mereka berikan. Terbaik!

Mungkin ada beberapa blog yang menulis tentang ketidak-puasan dia mengenai P1 Wimax ini. Tapi mereka kena sedar, P1 Wimax ni pun baru je kat Malaysia ni. Kalau slow sehari dua, normal la tu. Sure la diorang tengah upgrade something bagi memberi servis terbaik masa akan datang. Manusia ni benda baik tak pernah puas hati, tapi kalau yang buruk sikit je pun, terus je nak mengamuk. Dalam sebulan, 28 hari korang guna dengan lancar, tapi 2 hari ada problem sikit, takkan nak mengamuk kot? Sabar dan beri peluang untuk pesaing baru berukband yang sedia ada di Malaysia ni.

Dan ingat banyak sangat sebab yang memungkinkan P1 reduce kelajuan data transfer korang. Antaranya..
- Torrent tahap melampau.
- Masa apply guna alamat lain. Signal memang ok tapi lepas tu bawak pergi modem entah ke mana. Tak tahu tempat tu takde signal. Then mulalah nak bising-bising kata P1 ni tak bagus.
_ dan banyak lagi. Rajin-rajin la baca FAQ diorang.

Akhir kata P1 Wimax tak pernah bayar Khai. Satu sen pun Khai takde share dalam syarikat mereka. Cuma Khai agak yakin dengan P1 Wimax untuk menjadi pesaing ISP sedia ada yang dah lama membuatkan peratusan penyakit darah tinggi penduduk Malaysia ni semakin meningkat. Tak tahu la kot kot ada yang mati terus sebab tension internet slow kan? Hehehe.

Update: Tapi even dah over limit pun, bila Khai test Speed dia (27 July 3:20 pagi), kelajuan dia still power. Thanks W1max.

Dan tak sah kalau hari ahad Twitter tak problem macam ni. Sigh~

Ditulis pada 2:24 pm 26 July '09 dan pastinya oleh . Siape lagi?
Dalam kategori: Lain-lain | Tweet This!

Tag: , , , ,


RSS feed

88 Comments

Comment by zelo55
2009-07-26 14:33:02

nsb baek leh gune lagi…hahahah!

Comment by Khai
2009-07-26 14:35:29

hehe.. lupa nak inform. data usage tu akan reset setiap 28hb setiap bulan.. :8

 
Comment by Ikhwan
2009-07-26 14:35:47

bikin saspen jee :)

 
Comment by PEMBEBEL SEKSI
2009-07-28 00:44:21

p1 x pernah guna
tapi mcm nak guna jeee :(( :(( :((

 
 
Comment by Hanis
2009-07-26 14:35:31

erm..

P1 Wimax..

erm…

 
Comment by finalcross
2009-07-26 14:46:34

Hmm,aku belum guna lagi…
Teringin plak nak pakai bila ko guna laju…
Harap2 meluas la akan datang coverage P1 wimax ni.
I’m waiting… =(

 
Comment by Hamdi
2009-07-26 14:47:07

hahah
weh, kat Cyberjaya dah ada coverage untuk P1 nih
tapi kan, kat area MMU je
kat LUCT tak der lagi
wahahahah

Comment by Khai
2009-07-26 14:52:21

oh really? ala since kat Limkokwing tu dah ada wifi puluh juta kali ganda laju dari P1 Wimax ni, xyah sampai area situ pun takpe.. bukan ada sapa nak pakai pun kan? hehehe.. :)

 
 
Comment by Mr.Bintang
2009-07-26 14:51:30

perlis x de lagi.. =(

 
Comment by syukeri
2009-07-26 15:00:51

dlu kau kata tahap kelajuan sampai 1mbps, skarang berapa dah kelajuannya semasa men download??????? 8)

Comment by Khai
2009-07-26 16:22:32

amik pakej 1.2mbps je.. tp skarang bila speedtest, selalunya mmg apat lebih lah dari 1.2mbps tu.. nengok area n signal juga la sebenarnya..

 
 
Comment by taeone
2009-07-26 15:07:41

ak still menunggu siput P1 ni..
sampai boring asyik register..

 
Comment by ejardkethot
2009-07-26 15:19:37

;) huuu….skunk broadband smkin murah plaks…ade yg cakap laju..heee…ape2 pon..wireless kolej mmg cam siput..hohoho..
twitter pon smcam…ari tu x leh nk log in..sbb [account kena locked] sbb connection siput !!~ dammm :bloody:

 
Comment by beliamuda
2009-07-26 15:23:05

dengarnya, ada 4 syarikat yang dapat lesen nak wat wimax. Dua rasanya tak jalan pun lagi.. dan satu je yang lepasi standard yang mereka propose dengan kerajaan.. syarikat mana la tuh ye…

Comment by Khai
2009-07-26 16:24:20

dia ialah… Amax Wimax.. google la.. atau nengok iklan sebeasar alam area dataran merdeka – pudu (jln belakang).. hurm..

 
 
Comment by PaaN
2009-07-26 15:34:08

Same macam celcom berukben,
Tapi bile berukben tu da limit speed, korang bukak google pn sama lama ngan tanak nasik.
Huahuahua

Comment by Khai
2009-07-26 16:25:18

gilo.. hahaha.. thanks for sharing paan.. ya khai pernah guna celcom broadband.. dan sakit hati tu tak hilang sampai sekarang.. sigh.

 
 
Comment by ezad
2009-07-26 15:44:16

ha.. aku dh gune lame dah.. yg 20gb nye.. nway mmg aku puas hti…. yelah skit2 tu beselah…. nway p1 ni mmg bgus… kal0 nk c0mpare ngan yg len… tul x khai.. nway k0 amik pakej pe?? :)

Comment by Khai
2009-07-26 16:26:00

same la kita.. 20gb sudah. Bukan kaki download movie ke ape. hehehee..

 
 
Comment by ezad
2009-07-26 15:46:01

hurm.. i m0re…. p1wimax best.. bt0l ckp ko kurangkan tekanan… heheh 8)

 
Comment by misseda
2009-07-26 16:00:17

kenapa saya tidak se ‘up to date’ budak Khai ni ek….dalam bab IT neh?..just tau basic2..repair2 siket jek.,..kn + ilmu lg dengan dak Khai ni..leh kew??…huhu :)

Comment by Khai
2009-07-27 20:01:59

uiks.. takpe la.. kita belajar benda baru sama2 kat justkhai ni ye.. sharing is caring.. hehe

 
 
Comment by Eriyza
2009-07-26 16:00:38

Owhh camtu plak.
Herm!

ps : Khai, nk rekues tutorial Linkwithin.

Comment by Khai
2009-07-27 03:17:16

mmg nak buat tapi linkwithin cakap nanti diorang akan release plugin yg siap ada control panel. Nnt korang leh tukar ayat, tukar warna petak dan set berapa petak ntuk diletakkan di bawah artikel.

Jadi, sabar2 je la yer.. hehehe.. skit masa je lagi :)

 
 
Comment by applepie
2009-07-26 17:10:57

da terminate broadband, tension pakai. slow tahap ape pun tak tau da.sekarang belum tau nak pakai ape. P! wimax tak tau la ade coverage tak kat gombak ni..hurmmm :-|

Comment by Khai
2009-07-27 03:17:53

gombak? ade kot? kalau ada iklan kat tiang2 lampu tu, maksudnya dah sampai la tu? hehehhee..

Comment by kawaii
2009-07-27 16:30:23

aderlar..tp area tu kadang ok kadang x :(

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by joegrimjow
2009-07-26 17:20:44

seyes xpaham!
da tak minat jadi camni la
ishhh

 
Comment by niraa
2009-07-26 18:36:58

khaikhai,
p1 nie mahal kan?….
bape rat a kalu nk apply?

Comment by Khai
2009-07-27 03:18:30

hi niraa, boleh lihat di website mereka. http://p1.com.my .. takde la mahal sangat pun. Asalkan berbaloi dah tak sakit hati..

Comment by niraa
2009-07-27 15:00:03

ohh..perasaan tak sakit hati lg penting la nie?
haha
tp mmg betol pun
okay okay
thanks khai =)

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by abdusfauzi
2009-07-26 19:45:51

nice one. miri xde lagi T_T

 
Comment by Anarm
2009-07-26 19:47:35

P1 area aku xde coverage lg..
=(

 
Comment by fifie ierina
2009-07-26 20:05:46

bagus2! majulah sukan e’eh tak2, internet utk negara..
hikhik.. =p

 
Comment by blinkcup182
2009-07-26 21:14:40

teringin jugak nak pakai p1 wimax nih tp… dah terregister slowmyx pulok.. :bloody:

 
Comment by h3r0
2009-07-26 21:47:47

Sejak khai pakai p1 nie…
Aku pun terpengaruh…
Tapi xleh lari dr streamyx…
sbb kat umah aku, xde coverage wimax…
hampeh tul…
kalu ada, trus pegi tukar…
8)

 
Comment by d|n
2009-07-26 21:52:46

kat tempat ak x d coverage ag..huhu :aie:

 
Comment by zool
2009-07-26 22:38:35

wah bagus ye P1 wimax ni..
er kat melaka dah sampai ke???
tapi lum mampu nak pakai sbb lum pakai notebook lagi..
pc pun lum selesai kat kedai

 
Comment by AKU KATE?!
2009-07-27 00:07:23

siyes dowh…p1 wimax aku gune ni mm tiptop le..aku kat area maluri..terbaik wokk signal die..cume mlm2 slow skit r..tp still ok dr berukband n etc..puas hati, harap P1 wimax kasi up lagi speed yahh..hehe~ :)

Comment by Khai
2009-07-27 03:20:05

yeah.. hope so.. p1 wimax ni dapat support dari government kan demi masa depan internet kat Malaysia ni. Jadi rasanya sure makin lama semakin baik.

 
 
Comment by sufian
2009-07-27 00:10:03

kalu kongsi dengan member serumah berbaloi la..

ps: khai, tolong jawab soalan aku dalam post “apache plugin” tu..thanks

Comment by Khai
2009-07-27 03:22:27

dah reply..

Comment by sufian
2009-07-27 04:39:12

thanks

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by azizwan(dot)com
2009-07-27 05:14:22

arghhh.. aku nak rembat gak p1 wimax ni sbb byrn lebih jimat berbanding streamyx yg aku kena byr rm91 tiap bln (skali ngan phone line charge). damn!

lg 1 sbb wifi aku dah kena ambik oleh akak aku.. so terpaksalah dok statik je ngadap laptop dalam bilik.. tak enjoy dowh. kalau guna p1 wimax ni, nak angkut laptop msk tandas pon boleh :aie:

wahai p1 wimax ku sayang.. bila kamu nak datang ke sabah ek? aku dah tak sabar menanti kehadiran mu..

 
Comment by SYAFIQAH
2009-07-27 10:27:34

I surf pasal P1 Wimax ni la, at first I though I kena tipu jugak. Memang connection dia laju, I amek yg wiggy tu coz I’m still a student at UiTM Shah Alam, malangnya I tot dalam UiTm dapat tapi x dapat pulak bila I try call ejen yg I beli tu, bila I check dlm web dia, dia ckp dia kaver dalam UiTM. Do you have any idea x? I need to know la bro.

Mail me plz.

syafiqahabdulghafar@yahoo.com

Comment by Khai
2009-07-27 20:04:34

kene nengok juga..

- online tingkat berapa. kalau 10 ke atas, akan effect kelajuan.
- dikelilingi bangunan tinggi2..
- effect pada lain2 wifi yg lebih kuat. contoh mcm dlm uitm.

dan byk lagi.. give them some more time..

 
 
Comment by hazim
2009-07-27 13:32:04

ahah..
wei azizwan ko nak angkut
laptop masuk dlam tandas apsal?
lyan porns ke?hahah….

Erm….
nie soalan aku untuk khai!!
Tolong Jawab wei!

kalo aku punya result macam nieh..
ok ke x ok?x reti nak nilai sgt nie…

nie result kat pc aku..
kat laptop agak slow ar…

 
Comment by hazim
2009-07-27 13:33:53

aiseh…
gambar x keluar plak..
adoh..tgok kat link nieh je lah khai…

http://www.speedtest.net/result/526052114.png

Comment by Khai
2009-07-27 20:05:46

ok dah la tu.. hehehe.. amik pakej 1.2mbps kan? dia dah siap kasi over lagi.. hehe..

Comment by hazim
2009-07-27 20:14:09

haha..
yup..
1.2mbps..donload time..
thxkhai..

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by niraa
2009-07-27 15:08:18

ahaaa
nak tambah sikit aa
abah i ckp,p1 nie laju sebab x ramai org guna lg
nanti dah lame2,same je speed die mcm celcom berukband tu

i mmg sgt ler x setuju ngn ape abah i ckp nie sb based on ape khai n the rest da ckp.mmg cambest ah p1 nie kan.
tp cane aa nak kasi die percaya yg p1 nie mmg bessst?

please anyone kasi ayat best sikit nak ngayat abah i tu
hehehh :)

Comment by Khai
2009-07-27 20:12:46

hi niraa, kata kat parent u, yg wimax ni x sama sebenarnya dgn broadband yg lain.. kalau rasa HSDPA untuk berukband yg lain tu dah cukup laju, Wimax ni berkali ganda lebih laju dari HSDPA. Dan harga yg lebih kurang sama.

Renung2kan.. :)

Comment by niraa
2009-07-28 12:17:28

renung2kan dan selamat beramal..
hahaha
okay khai
thanks.

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by bella
2009-07-27 16:20:15

use it too…

selamat tggal kat berukband…

wahahahahaha…

:o: :o: :o: :o:

 
Comment by myceloteh
2009-07-27 16:27:45

kalau kaki pendownload tuh aku cadang amik Amax..xder had guna la berapa gb pun..korang leh baca kat term and condition dier..tp satu jer sedey..coverage xsampai lagi kt tempat aku.

Comment by Khai
2009-07-27 20:13:28

kalau w1max, pakej unlimited paling murah harga rm199/month. Kalau rasa berbaloi, apply aje.. hehe..

 
 
Comment by azieokie
2009-07-27 17:41:11

salam..tumpang tnya..camna nk setting laptop utk dpt wireless..sbb sy pnya laptop dh connected ngan wireless tuh..cuma x dpt nk on9..klau tgk kt bhg status..activity dia yg sent byk..tp received sket ja..hrp2 ada yg dpt membantu..tq ;)

Comment by Khai
2009-07-27 20:16:31

x berapa nak tahu sbb takde di tempat kejadian. Hehe.

apapun pastikan tak connect pada dua network sbb nnt conflict. kalau ada dua, exit dua2.. lepas tu connect balik dgn yg digunakan.

 
 
Comment by megat
2009-07-27 20:50:55

bilalah agaknya nak sampai ke kejiranan aku. masih dalam penantian antara streamyx dan wimax.

celcom dah mmg buatkan bacaan darah aku meningkat! hu3

 
Comment by Kill-Vearn
2009-07-27 22:31:30

hurm aku taw blog sape yg bengang ngan P1 ni.. hehehe… erm ok la kalo takde cas lebih or stop connection… tapi aku tetap selesa ngan streamyx!

 
Comment by Kreuger
2009-07-27 22:44:53

argh.. tersentap… tak mo kawan.. hahaha…
kekadang sakit hati… aku memang dari dulu
tak pernah sebulu dengan semua jenis broadband.
kalau slow memang aku komplen… supaya depa
cepat-cepat tingkatkan mutu. Sebab pelabur makin hari
makin ramai…. :bloody:

 
Comment by Fazreen
2009-07-28 02:30:25

khai..aku setuju dgn ko wlupn dh exceed tp speed ttp maintain..pnh skli aku check speed(package 1.2) cecah 2.3mb/s..mmg mantap…

Comment by Khai
2009-07-30 01:25:02

yezza.. tapi jgn yg over-limit ni dia continue ke usage bulan depan sudahlah.. gonna update about it later..

 
 
Comment by eldy
2009-07-28 19:43:54

eh .. masih kira bahagia bro Khai tau .. bagi users celcom broadband (>.<) .. cis !! from 3.6mbps capped ke 68kbps kalau over pakai usage ?! ..

Comment by Khai
2009-07-30 01:25:27

fuh.. gila kejam.. mau tak santap… hehe..

 
 
Comment by min
2009-07-29 23:48:17

nk tnye ni wimax ni ad x coverage dekat desaria pulau meranti?limkokwing student punye hostel..

Comment by Khai
2009-07-30 01:26:50

Hehe.. rindunya kat Desaria. Port berchenta chentun dulu2.. hehehe..

Anyway coverage dia tak cover sampai desaria tu lagi (skit je lagi nak sampai). Tapi area puchong kebanyakkan nya dah ada. Boleh cuba call p1 w1max ni untuk kepastian kot kot kene sipi dia punya signal kan kat desaria tu. :)

 
 
Comment by firahz
2009-07-30 01:21:49

hahaha…stuju sape yg gune amax..nak2 utk student pckg pon ade..RM60 je sbulan dgn speed 1mbps download n unlimited bandwidth usage..best woo!!! sedara khai cuba la nanti yee..coverage pon makin ari dorang makin perluaskan…

Comment by Khai
2009-07-30 01:27:31

insyaAllah.. diorang kene giatkan lagi peluasan signal mereka.

 
 
Comment by min
2009-07-30 06:46:23

tq for the information.. ;)

 
Comment by Mcfly
2009-08-01 02:56:47

HAlo..
area rumah aku nih tak termasuk dlm coverage…tp jarak dgn coverage tu dlm 1km la…aku dah try wimax tu kat umah..pinjam member punye…mmg dpt connect..tp tak brape stabil la.tp bole dpt signal hijau gak..masa aku try tu member aku dah exceed 20gb dah…speed utk surf ok la..boleh trima lagi…tp kalo masuk youtube agak lembab skit…ko rasa patut ke aku amik gak wimax ni…tlg berikan pandangan anda..

Comment by Khai
2009-08-20 21:56:02

antara streamyx n wimax, elok la amik streamyx.. murah dan takde limit..

 
 
Comment by ray
2009-08-20 20:51:37

kpd ssiapa y tahu akan seting p1 wimax ne sila la kongsi..maksud sy,bila kita log in admin yang laluan da mcm ne
exp : 10.1.1….

Comment by Khai
2009-08-20 21:57:41

1. plug network cable kat pc n modem.
2. masuk http://10.1.1.254/ via IE or Firefox
3. username: admin | pass: admin123

itu pass default.. leh je tukar bila dah login.

Harap membantu.

 
 
Comment by ray
2009-08-21 20:22:41

maksud saya y bhg lan seting mcm na number da,tu dmz.mahu tik atau tak..pas tu y bhg dhcp pula mcm na..adalah enable n seting2 y d bwh da mcm na..tq..

 
Comment by epul
2009-10-15 13:29:31

P1 dah sampai kat balakong…huhu
mmg terbaek [TT,]

 
Comment by Sohai
2009-12-09 05:42:41

P1 wimax is really sux lah, waste money only!

 
Comment by ejon
2009-12-25 05:20:47

setelah 6 bulan menggunakannya, ternyata p1 masih lagi tidak mengecewakan. mmg terbaek!

kesian kepada mereka yg berada diluar dan sipi2 kawasan liputan. muehehe

 
Comment by Ryu Tsubasa
2010-02-23 16:15:25

Salam khai.
Hamba juga pakai P1 ni gak. Overall hamba tgk P1 ni stabil giler kat Rumah PPR Semarak tingkat 7, jalan ayer panas cuma bila bawak kat ke rumah Ke-2 kat jalan semarak.. Hampeh giler Mengalahkan siput! Sebab hamba memang dah tau pun coverage kat sana Jauh kurang dari 1km dari green coverage.. Aritu hamba bawak P1 n stay night kat rumah kwn hamba kat area Wangsa Maju. Dia kata laju giler berbanding dgn streamyx jiran sebelahnya pasal streamyx dia lambat dan ambik mase 10minit nk bukak google search engine. Oh ya hamba terlupa, hamba pakai pakai Lite pakej je tapi kalau nk bukak youtube… Pergh! Laju macam merkuri dalam termometer akibat terkene haba yang panas! ? :[

 
Comment by kyo kusanagi
2010-03-31 01:31:25

salam khai,
saya guna P1, tapi rasa kena tipu coz dia punya coverage macam sibut b***.slow tak ingat. nak tukar lain dah tak tau dah..huhu..upload gmbr kat fb lambat tol…bebal rasanyer ngan P1 =(

 
Comment by amir
2010-04-05 08:46:14

wakaka lawak la ko ni khai… siap ada layan hentai lagi

 
Comment by landok
2010-05-16 11:15:10

khai,skrg p1 wimax ko ape citer??aku igt nk ambik jugk ni…tapi goyang jgk sebab ramai org komplen kt forum…..citer la sket…..

 
Comment by Khai
2010-05-16 16:07:06

Tetap terbaik dan menjadi pujaan hatikuuu.. Hehe.. nengok area la. Rasanya siapa duduk area Bangsar, rasa bahagia sungguh dengan W1max.

 
Comment by syafieq
2010-05-17 22:09:24

nak ambik wimax aritu mase pc fair..
kate nye ade kat miri dah wimax ni..
skali tgok kt situ,ade blockbuster deals streamyx…trus bpk sye ambk tu plak..hwahwahwa…xsmpat nak promo wimax kt dier..

*streamyx ade total data usage gk ek????*x tau la psl nie..nnti search2 la..hehe

 
Comment by amirr
2010-10-26 04:01:28

sy salah sorg dari ratusan reseller.. to Khai.. thanx bro.. info yg bro post 100% ikhlas n tak nampak disogok langsung.. ad certain part yg sy n reseller lain pun tak tau.. so sy byk gunakan page bro ni utk myakinkan para bakal subscribers..

result.. : 75% success n the rest hampir success.. huhu..

nway.. thanx a lot bro.. wish u success till the end.. :)

 
Comment by zzz
2011-12-12 20:07:22

p1 best jugak…
tp unifi lagi best…lagi laju…lagi murah…lagi byk quota dia…huhuhuhu

 

Sorry, the comment form is closed at this time.

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?