Archive for 'Hidup Khai'

Dah Kahwin, Yay!

Perjalanan blog ini nampaknya terlalu banyak catatan kehidupan seorang Khai. Bermula dari Khai masuk belajar di universiti dahulu tension dengan assignment, mula belajar bercinta, mula mengenal erti sebuah kerjaya, jatuh bangun, putus cinta, putus harapan, jumpa pengganti dan pada artikel ini, semua itu sampai ke penghujungnya. Kisah-kisah yang tidak akan bermula semula melainkan segalanya akan bermula dengan kisah baru seorang lelaki yang mencuba untuk menjadi seorang suami yang terbaik di dunia.

justkhai-khai-eifa-nikah

Alhamdulillah, hari ini dah dua minggu lebih Khai hidup bergelar seorang suami kepada si cantik manis pilihan hati, isteriku yang tersayang. Perkenalan kurang 2 tahun telah diikat dengan status tunangan orang dan 8 bulan kemudiannya, disatukan menjadi pasangan yang diredhai Allah. Well, mestilah sekali lafaz aje kan? Hahaha. Kata orang, kejayaan seoarang suami bermula dengan sekali lafaz di majlis pernikahannya. Eh? Ah lantaklah yang penting aku sekali lafaz je. Hahaha! YAY!

justkhai-khai-eifa-nikah-2

602221_10200445176034878_896146637_n

Isk, saya sangatlah tak suka naik pelamin. Kalau boleh takyah pelamin pun takpe tau.. Fuuu..

justkhai-khai-eifa-nikah-3

Bini ambe sebelum akad nikah..

Ini antara gambar hantaran (hadiah) dari kedua-dua belah pihak. Pihak lelaki dengan tema hitam putih dan perempuan dengan tema biru keemasan. Si dia tak kasi upload gambar hantaran ni, tapi Khai nak upload juga sebagai tanda kenangan kepada diri Khai sendiri. Itulah motifnya kewujudan blog ini pun pada asalnya. Hehe. (more…)

Posted on 13 February '13 by , under Hidup Khai, Istimewa. 119 Comments.

Pencukur elektrik yang diimpikan jejaka moden, Philips AquaTouch! – Pt. 1

Hai. Lama Khai tak buat review sebarang produk kan? So apa kata hari ni korang baca review yang lain sikit dari selalunya. Selalu tak habis-habis dengan smartphones mahupun sebarang gadget lain kan? So kali ni kita cerita pasal bagaimana teknologi mampu memberikan kesempurnaan pada diri kita sendiri tapi teknologi yang akan Khai ceritakan berkenaan mesin pencukur moden di mana sangat penting untuk orang lelaki tapi tidak kurang pentingnya juga untuk kaum wanita. Perempuan nak cukur apa? Eh come on, macam-macam yang boleh dicukur ok. LOL!

Berbicara soal mencukur misai dan janggut ni, ianya sangat subjektif mengikut citarasa si jejaka itu sendiri. Ada lelaki yang sukakan misai tapi tak suka janggut. Ada yang suka bela janggut tapi tak suka misai dan tak kurang juga yang tak sukakan kedua-duanya. Khai tergolong dalam golongan yang sukakan janggut tapi tidak menyukai misai kerana membuat diri rasa 10 tahun lebih tua dari usia. Boleh dikatakan setiap hari lepas mandi mesti akan cukur misai. Tak kasi chance langsung misai nak tumbuh walau sedikitpun. Janggut pula memang nak sangat dia tumbuh, tapi segan-segan pulak dia dia nak tumbuh. So nak taknak, memang akan cukur juga janggut ni untuk kasi dia tumbuh semula dengan panjang. Tapi alhamdulillah ada juga dari yang bersungguh-sungguh nak janggut tapi sehelai pun tak sudi nak keluar. Lagi kesian. Haha! Apapun Khai tak mempunyai bulu di pipi atau lebih dikenali sebagai jambang lah kan.

Khai memang tak suka gunakan pisau cukur atas beberapa sebab. Satunya sebab lambat dan leceh. Bila dah siap-siap nak pergi meeting tu lah baru perasan ada misai. pakai pisau cukur biasa, kalau tak hati-hati bersepah jatuh misai tu atas baju. Kalau tak jatuh atas baju pun, bersepah dalam sinki. Lepas tu silap sikit mesti kulit akan luka. Paling tak best lepas pakai sekali dua, tak sah kalau pisau dia tak berkarat. Dah kena beli baru kan? Tak ke mambazir namanya tu? Jadi untuk artikel ini, lupakan terus tentang pisau pencukur yang menyusahkan. Kita bercerita tentang mesin pencukur yang terbukti memudahkan semua orang terutamanya para lelaki moden yang hidup sentiasa dalam kesibukan urusan harian. (more…)

Posted on 30 November '12 by , under Advertorial, Hidup Khai, Review. 9 Comments.

Saya suka Langkawi

Hari ini hari ke-7 Khai di Langkawi. Genap dah seminggu kat sini. Serius dah rasa rindu dengan KL. Langkawi ni senang cerita, kalau korang dah biasa hidup di KL, pergi Langkawi 4 ke 5 hari ok la untuk bercuti. Lebih dari tu korang akan rasa banyak benda tak cukup. Tapi mungkin sebab bukan bermastautin di Langkawi ni. Maksudnya banyak benda yang kita risaukan. Office Soho, kereta, ikan (sebab takde orang kasi makan) begitu juga Hamster dan macam-macam lagilah bermain di kepala. Belum nak story pasal rindu dengan insan-insan yang kita sayang lagi.

7 hari kat sini memang berbelang. Hitam habis kat sini. Haha! Buka jam, berkesan putih kat bahagian jam tu. Buka sandals pun sama, nampak berbelang. Pakailah sunblock ke apa, langsung tak berkesan. Haha. Kalau dah hari-hari berjemur panas kat Langkawi ni. Tapi habis event terus berjalan sana-sini sampai kalau sebut je nak pergi mana, gerenti takkan sesat dah. Hahaha. Langkawi ni kecil je. Pusing-pusing pun last-last jumpa tempat yang sama balik. (more…)

Posted on 19 October '12 by , under Acara, Hidup Khai. 30 Comments.