Memilih Blogging sebagai Kerjaya – Part 2

Ini adalah kesinambungan artikel Memilih Blogging sebagai Kerjaya – Part 1. Baca part 1 dulu baru lebih kool untuk part 2 pulak. Hehe.

Di part 1, Khai ada tulis mengenai pengalaman Khai sebagai Full Time Blogger ketika ini. Ya di masa depan kita tak boleh ramal apa yang dah ditentukan Illahi. Jauh lagi perjalanan hidup Khai yang harus dilalui itupun kalau masih diizinkan untuk bernafas. Nak sambung study pun tak tercapai lagi ni. Entah mana melayang mood study yang kemain berkobar-kobar sebelum ni. Sigh~

Artikel kali ni mukadimah pendek je. Jadi Khai teruskan je la dengan part 2 yang akan menyentuh sedikit mengenai dunia pengiklanan. Kita semua tahu, website popular contohnya Google, Yahoo dan Facebook boleh memberi perkhidmatan kepada umum tanpa sebarang bayaran dari pengguna. Jadi dari mana pulak la kan mereka tu dapat cover balik modal bulanan website yang semakin hari semakin meningkat? Jawapan utamanya adalah dari pengiklanan. Totally from advertising! (more…)

Posted on 15 December '09 by , under Blog, Hidup Khai, Pendapatan. 151 Comments.

Julai – Fast Update #6

Buat yang masih baru di blog ni, setiap satu bulan, akan ada satu artikel bertajuk Fast Update di mana Khai akan himpunkan pelbagai perkara dalam satu entri. Sebulan hanya sekali sahaja. Tapi ada juga bulan yang tiada Fast Update. Samaada lupa atau buat-buat lupa la tu. Hehehe.

# Sebelum terlupa, tadi masa online Facebook, ada orang PM tanya khabar. Rupanya dia ni kawan Khai masa 2006. Pernah declare couple lepas beberapa hari masuk Limkokwing. Masa tu belum kenal gadis bernama Aisyah dan Nieza. Lama tak dengar cerita pasal Gee ni, rupanya baru bertunang. Dah nak nikah dah pun bulan 12 ni.

Tahniah Gee! Bro Aniep, jaga Gee baik-baik eh. Aku pernah sayang gila babi kat dia dulu dan aku gembira lihat dia bahagia sekarang.

# Blog ni down 2 hari atas masalah teknikal. Dan Alhamdulillah dah kembali seperti biasa. Terima kasih untuk email, YM, Facebook dan SMS yang bertanya mengenai apa masalah blog ini. Juga buat korang yang try banyak kali untuk access blog ni. At least, Khai tahu ramai yang sayangkan blog ni. Alangkah indah kalau korang (aweks only) sayang kat tuan dia sekali. Kahkahkah!!

# Minggu ni Khai banyak “ter”habiskan masa main game The Sim 2. Game ni memang dah lama tapi baru-baru ni je Khai rasa macam nak beli and main. Sehingga entri ni ditulis, dah 3 orang anak haram Khai buat. Hahaha! Semua dah besar panjang. Game ni best sebab membawa kita masuk ke dunia kehidupan mereka dan banyak bagi Khai ada sedikit sebanyak mengajar erti kehidupan. Kalau belum cuba, cuba lah. Kalau duduk Ampang tu, pergi je Galaxy Ampang tu. DVD game RM10 je satu. Terbaik! Hehehe.

# Orang Kita bising kutuk drama Ghost konon merosakkan akidah. Dulu, time cerita Sinetron Bawang Putih Bawang Merah, layan plak hari-hari. Sampai ramai la suami yang kebulur isteri tak sempat masak sebab layan cerita tu. Ada pari-pari bagai. Bukan cerita tu saja, malah banyak lagi cerita dari Indonesia yang merosakkan akidah. Bersepah! Memang bersepah. Mentaliti orang kita memang suka kondem produk keluaran negara sendiri. Booyah! (more…)

Posted on 18 July '09 by , under Blog, Hidup Khai. 118 Comments.

Weblog Popular 1Malaysia


Hi all. Lately busy sikit jaga anak. Menangis je kerja macam takde kerja lain. Tukar lampin, baru nak senyap. Nak blogging pun tak senang. Err, baru tahu eh Khai dah ada anak? Lalalala. Sebenarnya anak dalam game The Sim 2 Apartment Life je actually. Kalau betul-betul la ada anak sekarang ni, sah-sah le anak luar nikah. Ntah siapa la mak dia kan? Huh! Mintak simpang! Orang lain dah bertahun layan game The Sims, Khai baru la nak layan 2 hari lepas. Sebelum ni, memang takde maknanya nak main game. Tapi keadaan sekarang betul-betul memaksa. No TV mean No Buletin Utama, No Melodi, No Cerekarama, No Blogger Boy, No Ghost 2 (dah tamat dah Ahad lepas). Selain tu No Playstation, No awek dan lain-lain, membuatkan masa Khai agak sia-sia dan bosan tahap menonggeng.

Ok cukup daily craps. Entri ni sebenarnya nak buat pendedahan pasal satu contest yang diadakan salah seorang dari pengiklan di blog JustKhai ni. Denai Hati namanya. Boleh layari blog humble dia di www.denaihati.blogspot.com – Harus korang subscribe RSS Feed blog tersebut.

First of all, Khai percaya lebih dari 80% pembaca blog JustKhai ini, mempunyai blog sendiri tidak kiralah hosting sendiri atau hanya di Blogspot atau WordPress Commercial. Dan separuh dari 80% tersebut tidak berblogging kosong, tetapi menyimpan niat untuk mendapat sedikit keuntungan dari blog. Suku dari separuh tu pula, buntu bagaimana cara paling mudah nak dapatkan duit dari blog.

Kalau setakat korang letak iklan Nuffnang atau Advertlets, lepas tu untung seposen dua, tunggu cicit korang berjanggut baru dapat cashout la kot? Jadi cara termudah nak buat duit melalui blog, adalah menyertai apa-apa sekalipun contest yang berlangsung di Internet. Diulangi, apa-apa pun! Dari 100 contest yang korang sertai, at least mesti satu atau dua confirm mengena. Kalau tak mengena tu, sila-silalah bawak-bawak mandi bunga ye. Hehehe. Takde’lah, anggap je la bukan rezeki.

Terlalu banyak actually contest yang dianjurkan di blog-blog tempatan. Tak payah cari luar. Tapi ini kali pertama Khai jumpa satu contest yang menawarkan hadiah lebih dari RM5,000 ringgit. Dan hadiah RM5000 tu totally adalah duit. Terima kasih untuk Azizwan inform Khai melalui Twitter. Bukan barang-barang seperti seluar dalam, stokin atau baju dalam yang telah dijumlahkan harganya. Rasanya ini first time contest paling gila pernah Khai jumpa dalam internet. Sama’ada dari blog tempatan mahupun antarabangsa. (more…)

Posted on 15 July '09 by , under Lain-lain. 30 Comments.

Kenapa anda perlu beralih semula pada Advertlets


Entri ni Khai nak bercerita sikit pasal Advertlets, satu-satunya advertising network yang masih bertahan hingga kini, selain dari Nuffnang. Ok baca entri sampai habis dulu. Jangan dengar nama Advertlets je korang nak blacklist, padahal korang dengar dari cakap orang jer kan? Entri ni wujud dari diri Khai yang dah mencuba sendiri dan bukan desakkan dari mana-mana pihak.

Beberapa hari lepas, Mr Josh Lim selaku founder Advertlets ada call Khai untuk test market Advertlets di Oh! Artis dan kemudian di blog ini. Menurut Mr Josh Lim, diorang dah upgrade server dan sistem mereka. Mean tiada lagi masalah “slow” bila nak load iklan kat dalam blog korang. Harapnya masalah fraud click juga dapat dielakkan selepas ini supaya cash out dari blogger tidak lagi menjadi masalah.

Buat masa ni Khai gunakan Advertlets di Justkhai dan juga di Oh! Artis. Seperti yang dah Khai war-war’kan di Twitter, pendapatan menggunakan Advertlets bukan kepalang. Sehari dengan impression yang tinggi, nak dapat sehari RM10 macam kacang dalam botol je. InsyaAllah. (more…)

Posted on 17 March '09 by , under Daily Craps. 112 Comments.

Hadiah Hari Jadi Terawal

Hadiah Hari Jadi Terawal

Semalam sepatutnya Khai terima email dari Advertlets, tapi hari ni baru usya inbox. So terlambat sikit untuk inform berita gembira ini. Hari ini 01 Ogos, dan ini bermakna lusa adalah birthday Khai. Semalam lagi, Khai dah dapat berita gembira dari Hotlink iaitu pada 03 Ogos ini, Khai boleh menghubungi sesiapa sahaja dalam satu hari itu dan semuanya di jamin percuma. SMS dia berbunyi begini.

Selamat Harijadi! Nikmati panggilan Maxis ke Maxis PERCUMA pada 03/08/2008. Ganjaran Hotlink untuk pelanggan setia kami. Akaun yang aktif diperlukan.

See, akhirnya Maxis sedar betapa perlunya ganjaran untuk orang terus menggunakan khidmat mereka. Orang Kuning dan Biru dah lama pun buat iye tak? Kalau korang pengguna Maxis/Hotlink dan birthday korang dah lepas, jangan kecil hati kerana mungkin mereka lupa since korang tak berapa penting. Hahaha. Gurau je jangan kecik hati oi. Hahaha

Berbalik kepada email dari Advertlets, mungkinkah ini juga sebuah hadiah harijadi awal kepada Khai. Email mereka macam ni. (more…)

Posted on 1 August '08 by , under Lain-lain. 13 Comments.

Advertlets? Apakah itu?


Khai tak tahu ape dah jadi dengan Advertlets. Dahulunya mereka sebuah syarikat pengiklanan di internet yang paling Khai percaya instead yang satu lagi tu, Nuffnang. Di blog merata sana-sini orang bercerita pasal Advertlets. Iklan Advertlets dilihat merata-rata. Letak iklan Advertlets pernah diperkatakan sebagai satu kemestian. Kalau kau tak letak, kau bukan blogger namanya.

Tapi itu dulu. Situasi seperti itu susah sekali untuk dilihat hari ini. Ramai blogger yang dah mula jemu dengan taktik mereka. Bahkan, penyokong tegar Advertlets seperti Mohd Ismail juga dah lama menurunkan iklan Advertlets dari blog beliau. Pastinya Rumpun II tidak mungkin akan menjadi kenyataan. Kalau ada pun, pastinya tanpa Advertlets. Duit iklan amat susah sampai ketangan kita. Berbanding dengan yang satu lagi, Nuffnang. Sebulan dua lambat kita boleh terima lagi. Mungkin mereka ada problem. Tapi kalau dah berbulan-bulan, itu bukan problem lagi, tapi biggest problem yang tidak berkesudahan atau lebih mudah dipanggil sebagai buat-buat lupa, buat-buat tak nampak. (more…)

Posted on 16 June '08 by , under Daily Craps. 40 Comments.

Fast Update #3

Now i know, i love blogging!

justkhai_unique_hits_again.png
Gambar di atas adalah analytic 12 hingga 18 Mac 2008 yang Khai ambil dari Nuffnang. Sebenarnya Khai tak sangka yang justkhai akan menerima hit sebegini dengan usia yang sangat muda. Ingat lagi 2 bulan lepas, masa Khai pindahkan blog di Scukz tu ke justkhai, rasa kesian sangat nengok blog ni. Sudahlah ranking di Alexa jatuh mendadak, visitor pula boleh dikira dengan jari, dan paling sedih page rank dari 4 terus jatuh kepada 0. Hasil berkat kesabaran Khai, akhirnya blog ni dah berjaya mencacat ribuan pengunjung dalam satu hari. Alhamdulillah. Terima Kasih banyak-banyak atas sokongan tidak henti korang semua. Tanpa korang siapalah Khai dan blog ini. Berikan tepukan pada diri anda sendiri.

WordPress 2.5 Sneak Peek

WordPress 2.5 masih belum release nationwide, tapi korang dah boleh download dan try sendiri. Kalau rasa tak ok atau ada apa-apa cadangan, kasitahu diorang. So kita semua akan nikmati wordpress yang lebih enak tak lama lagi. Nak tahu serba sedikit apa kelebihan WordPress 2.5 ni, baca sendiri Sneak Peek dari Matt Mullenweg. Nampak macam menarik. Kalau connection Khai ni tak lembap, dah lama Khai download and install. Nak taknak, terpaksa la tunggu final release diorang je. Tak sabar, tak sabar..

Scukz Kembali

Bukan nak kata memberi peluang kepada CGYhost, tapi lebih enak jika Khai katakan, untuk menghargai mereka. Dari apa yang Yazrie (selaku CEO CGYhost) sendiri beritahu kepada Khai melalui telefon tempoh hari, Khai dapat rasakan CGYhost mempunyai masa depan yang cerah. Itu pun jika apa yang Yazrie katakan akan menjadi kenyataan. Contohnya macam CGYhost nak buat brand broadband sendiri sama seperti Streamyx, Mykris dan banyak lagi yang tak perlu Khai beritahu dulu. Semua tu bukan perkara yang mudah. So good luck untuk Yazrie dan CGYhost. Kepada forumer Scukz sekalian, jom la havoc’kan balik forums Scukz tu. Itu yang korang mahu kan? So Khai dah berusaha untuk pulihkan Scukz semula dan apa yang diperlukan kini, hanyalah kerjasama semua untuk memeriahkan Scukz seperti dulu.

Masih ingat pada Advertlets?

Berapa ramai antara korang yang masih belum terima pembayaran daripada Advertlets? Dan berapa ramai pula yang “hutang” dari mereka hampir RM1000. Itu bukan satu jumlah yang sikit. Cukup Advertlets, cukup!! Jangan sesekali korang suruh blogger untuk bersabar atau memberi alasan “fraud click” tidak sudah kepada kami. Ok fine, Fraud Click! Kami tahu apa itu fraud click even kami tak tahu itu memang benar-benar terjadi atau alasan kosong korang. Jangan harap kami ingin percaya kalau tiada bukti dari pihak anda wahai Advertlets yang disayangi. Ok, email macam-macam soalan dari pihak Advertlets sudah Khai jawab dengan penuh jayanya. Apa lagi yang mereka mahukan? Kenapa harus senyap membisu bagaikan tiada ape yang jadi?
justkhai_advertletswoi_thumb.jpg
* click sini untuk gambar yang gemuk.

Oh, jika korang mahu jadi kaya seperti kroni Josh Lim, mari buka syarikat pengiklanan seperti Advertlets!

Posted on 19 March '08 by , under Daily Craps. 20 Comments.

Selamat Pengantin Baru, Riena

Ah, Khai tak boleh biarkan blog ni berhabuk semata-mata nak tunggu Yamaha 125zr tu sampai. Apa punya bengong kedai motor tu kasi JPJ nombor siri enjin yang salah. Dia boleh terletak huruf O jadi nombor 0. Khai pun tak boleh nak salahkan mereka sebab perkara macam tu memang selalu terjadi. Kenapalah nombor 0 tu bulat ye? buat la petak ke, segi tiga ke, so takde la nak keliru dengan huruf O. Jadi takpe la, ade motor tu nanti, ade la entri pasal motor idaman Khai tu.

Hari ni dah hari Khamis. Lagi 2 hari Akak ke-3 Khai, Riena nak mengakhiri zaman bujang (02 Februari 08). Ketika ni, Khai masih lagi di Limkokwing hostel. Di Cyberjaya bandar yang mati. Ini kali pertama Khai langsung tak dapat nak tolong ma dan abah kat rumah. Before, masa abang dan dua akak Khai khawin, Khai still di zaman persekolahan. So memang sentiasa ada rumah untuk tolong apa yang patut. Tapi sekarang, jauh dari mereka. Anak-anak yang lain pun sibuk bekerja dan dapat balik sehari sebelum kenduri. Kesian Abah dengan kudrat yang masih ada, lakukan semuanya demi seorang yang dipanggil, ANAK. Khai hanya dapat balik pagi sabtu nanti itu pun kalau dah dapat 125zr tu. Kalau takde motor, entahla. Naik bus la kot.

Kalaulah Advertlets dah hantar cek untuk bulan November, pasti Khai akan sewa helikopter. Come on la Advertlets, dah nak masuk February maa.. Hurm, Khai tak dapat balik awal sebab kelas last hari Jumaat. Habis pukul 5 petang plak tu. Ikutkan hati nak saje Khai ponteng. Bukan kedatangan yang Khai risaukan, tapi ianya subjek sukar iaitu 3D Animation yang menggunakan persian Autodesk 3D Max sepenuhnya. Satu software yang amat jarang Khai gunakan. Bak kata lecturer, sekali kamu tak datang, jangan harap kamu nak faham. huhu.. Tapi sangat seronok rasanya meluahkan imiginasi dalam bentuk 3D menggunakan 3D Max.

khai_myspace_family.jpg

So kepada Kak Riena, selamat pengantin baru adik ucapkan. Semoga berkekalan sampai ke akhir hayat. Dapat abang ipar pun satu kepala. Nice nice.. Memang abang ipar dan bakal abang iparku semua satu kepala. Suke suke.. Pandai sister-sister ku mencari. Kak Riena ada menjemput semua rakan-rakan Khai tak kira di University ni atau di internet, tapi saje Khai malas nak jemput sebab taknak susahkan korang. Hahaha.

Update: Sedikit gambar perkahwinan

Posted on 31 January '08 by , under Istimewa. 20 Comments.

Better MP3 for the Rakyat

blog_khai_music_.jpg
Wow, sejak blog Khai menjadi ala-ala separa lucah dengan gambar-gambar pelbagai posing oleh pelakon Anak Pontianak itu (kau pun tahu siapa), blog ni bagai diserang pelbagai jenis peluru dari seluruh pelusuk dunia. Dalam beberapa jam, Akismet dah berjaya menapis lebih dari 300 SPAM yang cuba masuk ke dalam bahagian komen. Yang terlepas sekor dua tu, Khai jentik sendiri lah. Advertlets juga macam biasa, kau pun tahu bagaimana lajunya. Ada yang bertanya, aritu kata nak remove Nufflets dan dulu cakap taknak pasang Nuffnang, buat pengetahuan korang, Khai akan busy dan tak sempat nak edit. Ditambah pula dengan kelembapan tahap kritikal bila cuba nak masuk direktori Scukz ni. Alahai.. Anggap saja internet ini yang lembap. Ah Damn!! Mungkin masa korang masuk ni, nampak Advertlets je yang ada. Ya, mulai hari ini, Khai takkan lambakkan iklan-iklan yang menyakitkan mata tapi hampeh! Nuffnang, ah mana mungkin ketika Advertlets bergerak bagai nak rak, duit Khai di Nuffnang bergerak macam siput. Seminggu RM1 dan jelas di sini, ada sifat pilih kasih dek kerana orang tahu, aku Pro Advertlets..

Ok lupakan pasal gambar-gambar separa lucah dan iklan-iklan di sini. Kali ni Khai nak mempromosikan satu lagi cabang division Scukz dot Com. Usia Scukz dot Com dah masuk 2 tahun pun. Kalau Scukz ni adalah nama seorang baby perempuan, mungkin sudah pandai menyanyi lagu Anuar Zain.

scukz-presentbremp3s-free-mp3-download.jpgDek kerana kini tiada satu pun manusia NORMAL yang tidak suka mendengar lagu termasuk Khai, Khai terpikir kenapa tak buat satu blog khas untuk download MP3. Kalau before Khai banyak masuk weblog anak melayu yang menyediakan pelbagai MP3 untuk di download, kenapa Khai tak buat sendiri. Bukan tak boleh. Bukan susah. Student di Limkokwing ini juga gemar mendownload MP3. Sebut sahaja band underground kita seperti Hujan, Bintang Batu, Bittersweet dan pelbagai lagi, mereka sudah hafal setiap patah lirik lagu. Mungkin kewujudan web ini, membuatkan mereka tidak perlu lagi mendedahkan komputer kepada sebarang Spyware atau Virus dari web yang ntah merapu apa kerana Khai jamin, setiap website yang dibawakan Khas oleh Scukz, tidak akan sesekali cuba menyelitkan sebarang Spyware atau Virus. Itu kerana, Khai juga bencikan depa (speaking utara aku).. haha

Illegal?

Sebagai seorang yang profesional, korang tentu dah faham-faham sendiri penolakkan liabiliti bila kita buat sesebuah web atau blog. Itu fungsi term & condition. Macam di weblog MP3 under Scukz ni, sudah tentu Khai takkan host kan sendiri di Scukz. Ramai yang bertanya aritu.. Dan kerana itu, Blogspot di rasakan tempat yang paling sesuai. Setiap MP3 yang di download juga bertujuan sebagai promosi semata-mata. Tidak akan ada satu pun full album yang akan diberi senang-senang di situ tanpa perlu korang mengeluarkan sedikit duit untuk menyedapkan telinga dengan membeli album mereka. MP3 yang diberikan PERCUMA di sana perlu dipadam dalam masa 72 jam dari masa di download. Heh, kalau Khai jadi korang pun, mana mungkin nak padam. Haa, itu yang dinamakan penolakkan liabiliti kata lecturer Khai. Kalau korang tak padam, itu masalah korang dan bukan tanggungjawab kami lagi.

Promosi?

Ya, memang setiap lagu di situ bertujuan sebagai promosi. Kalau rasa sedap, beli album. Rasa tak sedap, tapi kalau nak support artis kita, beli la jugak album diorang. Ada Indipendance (underground) band yang PM khai sendiri di YM untuk mempromosi lagu mereka. Antaranya Am, Drummer Hujan dan Roland, Guitarist Batu Bintang. Memang itu satu penangan dari Scukz selepas Fara Fauzana sendiri telah menjadi VVIP di Forums Scukz. Kalau tak percaya, lihat sendiri di sana.

Apa tunggu lagi?

Dan ini dia link yang perlu korang tujui selepas ini. Lupakan web download yang lain. Di sana korang bebas untuk mendownload dan boleh membuat request lagu dengan mudah. 100% free dan uptime 99.99%..

http://emp3s.blogspot.com

Khai juga seperti korang, cukup menyampah dengan domain yang leceh untuk di taip. Jangan risau mungkin beberapa bulan lagi, Khai akan dapatkan satu domain dari Wizurai jika dia masih kekalkan promosi domain dengan harga yang murah tu. Mungkin emp3s.net .. mudah untuk diingat bukan? so jom ramai-ramai, berikan support tak berbelah bagi korang. Khai juga mengalu-alukan mereka yang ingin menjadi uploader Crew di sana. Kini sudah ada 3 orang dan Khai perlukan dua lagi. Sila hubungi Khai dengan segera. Jangan risau, Crew akan diberi gaji kerana iklan Advertlets atau Nuffnang dari Crew juga akan diletakkan di situ. Jangan pelik kalau iklan pemanis mata di sana dilihat mempunyai pelbagai owner.

Oh ya, Khai dah ada laptop idaman yang gila kool.. bila la nak dapat..

Posted on 18 January '08 by , under Lain-lain. 33 Comments.

Gerhana Cinta Luka

Tajuk macam orang putus cinta jerk. Hehe, tension tension.. awek suka cari pasal then susah betul nak online. Dapat online pun sekali sekala je tambah plak hujan sampai 3 hari tak henti-henti. Allahuakbar! Tak sabar nak tunggu bulan satu. Huhu. Bila kat hostel baru dapat online hari hari. Masuk blog member, alahai, macam-macam ada. Update sana sini. Masuk blog aku, ahaks! paham-paham la sendiri. So sorry ye buat sesiapa yang kerap kunjungi blog ni dan yang subscribe sejak sekian kalinya tak pernah jemu. Untuk yang masih belum register, ape tunggu lagi, gi reg skang! Buat masa ni Khai agak busy join venture dengan seorang member UTeM sebab dia minta Khai design’kan membership card dan buat editing sikit untuk logo Negeri Sembilan 4-Stroke Club yang dia nak tubuhkan. Actually dah melambak member pun dalam masa seminggu.

Isk, tension betul bila masuk blog member, dah tulis komen panjang-panjang, sekali tekan send tahu ape yang keluar? SQL problem kejadah ntah. Untuk tulis lagi sekali, minta maaf je la. Time is tissue you know! so Crazychild, apekejadah lagi la blog ko tu, gi betulkan. Hehe.. Sedar tak sedar, Khai sendiri pun tak perasan yang blog ni makin lama makin skema bahasanya. Bila dah kene tegur dengan beberapa orang pembaca blog ni dan ada juga yang tegur melalui entry, rasa tersedar plak. Mana pergi identiti Encik Khai dulu? Sebenarnye, ape yang korang baca skang ni, ni la yang Khai buat dulu masa tulis Entri Blog. Niat di hati nak mempraktiskan diri menulis bahasa melayu yang kene dengan lenggang-lenggoknya, tapi bila baca balik kelakar la kau ni Khai! hihi..

Advertlets ku Sayang!

khai_blog_duit_advertlets.jpg
First of all, pasal Advertlets, ni kali kedua kot rasa konpius dengan pembayaran diorang ni. Alhamdulillah, bulan Novermber lepas dengan berkat iklan TV3 kot, dapat la income cincai-cincai RM400. Tapi masalahnya, jangan kata tunggu dapat duit untuk November ni, bulan Septermber pun tak sampai-sampai lagi. Kata dalam tempoh sebulan dua tapi dah 3 bulan maa, takpe just tunggu apa kata big boss Advertlets, Mr Josh Lim. Apa pun, percayalah, jika korang ada blog macam Khai ni, tak susah pun pasang la satu dua iklan untuk dapat income sampingan. Mungkin ada antara kita yang berblog bukan untuk cari duit, tapi tak salahkan buat duit sikit untuk tampung bil api, bil internet dan termasuklah bayaran air tin ngan twisties masa ngah tulis blog tu. Apapun, percayalah kalau kat Malaysia ni, rasanya Advertlets la yang paling wajib di join. Masih belum join? klik sinih ye! Err, korang punye untuk bulan November berapa? Mohd Ismail forsure beribut-ribut ringgit. Huuuu

Yahoo Messenger 9 BETA

khai_blog_ym_9.jpg
Pasal ni for sure ramai dah tahu. Actually Khai dah pun pakai lama dah, tapi baru harini la sibuk nak buat entri, Korang tak kisahkan? Ok, Untuk sesiapa yang masih belum install tu, pergi sana dan download. Untuk install, jangan la jadi sengal sampai buang YM yang lama dulu. Tak perlu, korang just terus install je yang baru ni terus! Tapi ingat, ianya still in BETA mood. So ada apa-apa masalah, paham-paham sendiri la yosh! Bila dah install je, apa yang pertama kita nampak, preference dia dah banya berubah sampai keliru dan tak berapa selesa. Jangan salahkan Yahoo! kalau ada PC yang hang sebab YM ni memang makan RAM yang agak besar. (more…)

Posted on 11 December '07 by , under Lain-lain. 38 Comments.