Aku Jual Oh! Media – Part Akhir

Ini sambungan dari kisah sebelum ini tentang Oh! Media. Ini mungkin part yang terakhir tentang kisah Oh! Media ini. Mungkinlah…. Jangan risau cerita ni memang straight to the point aje. Takde nak plot twist bagai ke apa.

Oh ya, ini makluman tentang Instagram @ohmedia. Ramai tak tahu yang semua content Justkhai ni dah beralih ke Instagram selama ni sebab tu blog ni tidak lagi aktif macam dulu. Lagipun zaman blog kan dah habis? Ye ke? Well not for me la atleast. Hehe. Apa yang ada kat Instagram @ohmedia tu memang datang dari Khai seorang sahaja selama ini. Content kat IG tu pun totally lain dari apa yang keluar di Facebook Oh! Media sebabnya IG @ohmedia tu hanya fokus pada apa yang Khai ingin kongsikan sahaja. Bukan tempat berkongsi segala berita dan cerita macam yang ada di Facebook. Segala benda kat Instagram Oh! Media tu hanyalah Khai seorang sahaja selama ini.

Dulunya IG @ohmedia tu asalnya pun memang personal IG sebelum dijadikan IG untuk Oh! Media. Basically, apa yang ada kat Instagram Oh! Media tu sepatutnya jadi content Justkhai ni. Jadi tak hairanlah kenapa caption kat Instagram Oh! Media tu sentiasa panjang berjela macam tulis blog dah kan? Haha!

Tapi lepas ni, secara perlahan-lahan Khai akan serahkan pada staff untuk teruskan IG @ohmedia tu tapi dengan cuba mengekalkan style yang sama tapi pada masa yang sama, follow vision pengurusan yang baru. Khai akan lebih banyak update Instagram @ohkhai atau @ohgeekz sahaja lepas ni tapi IG @ohmedia tu sekali-sekala Khai akan usik juga.

Okay… Kita sambung tentang “Aku Jual Oh! Media”.

(more…)

Posted on 26 September '20 by , under Daily Craps. 5 Comments.

Aku Jual Oh! Media – Part 2

Sampai masa untuk sambung semula penceritaan bahagian 1 sebelum ni.

Bila Khai wujudkan Oh! Media sebagai sebuah syarikat pengiklanan, Alhamdulillah semua blog dan juga forum dapat bergerak dengan baik. Tapi bila semua blog ni makin naik dan zaman forum semakin jatuh, maka ketika itu dengan berat hati Khai pun menutup forum SCUKZ.COM buat selamanya dan berikan fokus pada semua blog-blog ini. Tapi masa tu ahli forum semua tetap terus support semua blog yang ada tu. Terima kasih banyak-banyak kalau ada antara korang ahli Scukz yang masih membaca blog ni.

Bila fokus dah diberikan pada blog-blog ni, maka bermulalah tahun yang amat-amat sibuk dengan event ke sana-sini. Event yang Oh! Media pergi masa tu semuanya berbayar. Khai akan reject mana-mana jemputan event yang nak kita buat coverage untuk filem atau produk mereka tapi tak mahu nak keluarkan bayaran. Masa ni juga Oh! Media siap buat kempen kesedaran untuk semua blogger agar demand bayaran dan jangan turun ke event secara percuma.

— Apa Jadi Lepas Tu?


Tahun demi tahun pun berlalu, akhirnya domain ohmedia.my yang sebelum ni digunakan untuk urusan rasmi (berita tentang syarikat), akhirnya Khai jadikan domain tersebut sebuah portal utama yang menggabungkan semua blog-blog yang lain di bawah satu bumbung. Sebab keputusan ni dibuat ketika itu adalah kerana 2 point berikut;

1. Bila ada banyak blog bukan sahaja sukar untuk kita manage semua, tapi ianya juga memecahkan traffic yang masuk. Masa tu bila client nak beriklan, mereka akan tanya apa blog yang paling tinggi traffic? Zaman tu memang ohartis.com paling top dan semua iklan memang menuju ke sana sahaja. Jadi nak elakkan traffic ke website kita ni pecah ke blog sana sini, sebab tu la semuanya digabungkan menjadi satu di bawah domain www.ohmedia.my (kekal sehingga kini).

2. Kos RM6,000 sebulan bukan kecil pada ketika itu. Jadi untuk menanggung kos server yang tinggi setiap bulan, Khai buat satu tindakan bijak apabila mengalihkan website ohmedia tu daripada self-hosted WordPress kepada Blogspot (which is percuma). Daripada kos setiap bulan mencecah RM6,000 selepas tu kos bulanan turun kepada RM15 sahaja (untuk Google Drive). Sehingga hari ini kalau korang masuk website ohmedia.my tu sebenarnya ianya masih menggunakan Blogspot sahaja. Sampai ke hari ni juga kalau orang tanya pasal hosting web Oh! Media then Khai jawab guna Blogspot, diorang macam mindfuck gitu tak percaya betapa genius’nya keputusan beralih dari kos RM6,000 kepada RM15 setiap bulan tu. Haha! Like a bawse!


Ketika itu juga, laman Facebook Oh! Media semakin aktif dan dikenali hingga menerima jutaan pengikut dalam masa yang sangat singkat. Pernah page kena padam oleh Facebook (masa tu dah ada 1 juta followers). Tak berputus asa terus buat pages baru (yang kekal sampai hari ni). Pages baru ni pun pernah juga kena hack sampai habis gambar peribadi didedahkan ke page tu tapi nasib dapat semula. Disebabkan kes ni la, Khai tak lagi upload gambar yang nampak muka atau apa sahaja gambar yang terlalu peribadi ke internet.

Dipendekkan cerita, website dan Facebook Pages Oh! Media ni menerima impak yang sangat dahsyat malah sampai ke hari ini, Facebook Oh! Media tu masih lagi dalam rank no. 1 bagi kategori jenama popular di Malaysia (menurut Social Bakers).

Oh! Media ni dari awal memang Khai sentiasa nak dia dipersembahkan sebagai sebuah branding. Kita taknak dia jadi macam page-page yang lain. Jumlah followers pun bukan jadi keutamaan lagi. Kerana tu banyak pages lain (yang sekarang ni mungkin lagi ramai followers dari Oh! Media) tak pernah kita kategorikan sebagai pesaing pun. Oh! Media buat urusan dia sendiri sahaja.

(more…)

Posted on 26 August '20 by , under Daily Craps. 10 Comments.