Fast Update #8

Hari ini dalah sejarah bilamana “Fast Update” kembali wujud di Justkhai. Kalau semak balik Fast Update #7 sebelum ni, agak-agak bila? Heh 3 tahun yang lalu. Haha! Nampak sangat kegilaan kepada menulis sudah semakin berkurangan. Demm!

Baca balik Fast Update #7 sebelum ni, tersengih sendiri. Alahai banyaknya yang dah berubah dalam masa 3 tahun dari artikel tersebut ditulis. Sampai dah ada bini dah pun ni haaa. Duh! Fast update ni actually artikel yang spontan dengan apa yang baru berlaku disekeliling dalam tempoh terdekat. Tiada semakan kedua dilakukan jadi maaf jika ada banyak typo dan sebagainya. Haha! Ok berikut adalah fast update edisi ke-8 di Justkhai.

1. Maybank2u Pay

Screen Shot 2013-04-20 at 2.00.32 AM

Baru-baru ni Maybank ada memperkenalkan servis baru mereka yang diberinama Maybank2u Pay. Fungsi Mb2u Pay ni mudah sahaja di mana mereka cuba untuk menyediakan satu cara yang mudah untuk para peniaga online menerima bayaran dari pelanggan mereka. Dengan hanya satu klik sahaja, pelanggan akan terus dibawa ke website Mb2u dan di sana mereka hanya perlu masukkan username, password, TAC dan jumlah pembayaran, kemudian submit. Tadaaa! Selesai satu proses jual beli secara online. Kalau korang biasa beli tiket wayang secara online dari apps GSC Cinemas dan sebagainya, korang tahu la camana benda ni berfungsi.

Oh! Media awal-awal lagi dah apply untuk mencuba servis ni dan petang semalam pihak Maybank dah pun call membawa berita baik, “Encik Khai, Permohonan Anda Diterima!”. Yeah! Hahaha! (more…)

Posted on 19 April '13 by , under Blog, Hidup Khai. 9 Comments.

Pak Hassan

justkhai-pak-hassan-1

Pak Hassan sebelum ni tak pernah sakit, tak pernah pergi hospital dan jauh sekali untuk masud wad. Tibalah satu hari dia mengadu sakit kaki. Then pergi berurut dan masa nak balik berurut, abah saya jatuh terduduk dan hempap kaki sendiri. Jadi terus tak boleh nak jalan. Bawa pergi hospital buat xray tapi doktor cakap takde apa-apa. Tak puas hati bawa ke Hospital Seremban bila Xray terus tahu rupanya ada patah dan kaki dia kebas (sebelum jatuh) tu berpunca dari simptom apa ntah Khai tak ingat tapi ianya simptom yang menyerang saraf bermula dari bawah tapak kaki dan membawa naik ke atas. Menurut doktor ianya tak serius sebab dia bermula di bawah. Ada kes yang menyerang dari atas bawa ke bawah, itu yang amat bahaya. Penyakit ni juga sangat rare di mana dalam 100,000 orang, hanya 2 orang akan kena.

Jadi bila dah kena tahan wad ni, bermulalah tanggungjawab kami satu keluarga membuktikan kasih dan sayang kami untuk abah. Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar. Seronok duduk di hospital sebab selain temankan abah dan berbual-bual dengan dia. Rasa ada banyak sangat masa dengan abah di mana masa dia sihat, kami semua jarang dapat berbual bersama. Selain tu, dapat juga menginsafi diri bila tengok ramai orang lain yang sakit biarpun masih kanak-kanak. Terus memanjatkan kesyukuran kerana masih dikurniakan kesihatan yang baik. Alhamdulillah. (more…)

Posted on 6 March '13 by , under Hidup Khai. 8 Comments.