Archive for 'Blog'

Google Adsense di blog Bahasa Melayu

justkhai-well-my-dad

Rasanya semua orang kenal dengan Google Adsense. Well, pernahlah beberapa tahun dahulu saya mendaftar Google Adnsese ni dan Google hantar surat sampai ke rumah kata percubaan saya telah approve masa tu. Tapi yang menjadi masalah blog english saya masa tu tak jalan pun jadi timbul masalah pula sebab tak boleh nak letak Adsense ni dalam blog berbahasa Melayu. Jadi sejak tu saya abaikan Adsense ni selama beberapa tahun.

Sehingga ke hari ini memang Adsense masih tak menyokong blog Bahasa Melayu. Jadi blogger tempatan yang menulis dalam Bahasa Melayu terpaksalah menggunakan servis beberapa syarikat pengiklanan lain dan rata-ratanya menggunakan perkhidmatan dari syarikat tempatan seperti Nuffnang dan Innity. Advertlets ada yang guna lagi ke? Harap tak lah.

Sebenarnya apa yang jarang saya kongsikan, rata-rata blogger yang ditanya berapa income dari pengiklanan mereka bersama Innity atau Nuffnang, rata-rata jawapan yang saya terima semuanya sangatlah mengecewakan walaupun trafik blog mereka bukan kepalang. Jadi ramailah yang jadi malas dah nak berblog dengan sepenuh hati macam dulu kerana ianya tak mendatangkan hasil seperti yang diharapkan. Baik kerja kat 7E lagi masyuk ye tak?

Bila diorang tanya pengalaman saya pula, pengalaman saya sedikit berbeza tapi jawapan yang selalu saya balas, “Lebih Kurang Lah Bro!” menampakkan diri sebagai seorang yang noob tahap cipan tak tahu apa (sebab saya tak suka bercerita soal income ni secara live).

(more…)

Posted on 15 July '13 by , under Blog, Pendapatan. 47 Comments.

Fast Update #8

Hari ini dalah sejarah bilamana “Fast Update” kembali wujud di Justkhai. Kalau semak balik Fast Update #7 sebelum ni, agak-agak bila? Heh 3 tahun yang lalu. Haha! Nampak sangat kegilaan kepada menulis sudah semakin berkurangan. Demm!

Baca balik Fast Update #7 sebelum ni, tersengih sendiri. Alahai banyaknya yang dah berubah dalam masa 3 tahun dari artikel tersebut ditulis. Sampai dah ada bini dah pun ni haaa. Duh! Fast update ni actually artikel yang spontan dengan apa yang baru berlaku disekeliling dalam tempoh terdekat. Tiada semakan kedua dilakukan jadi maaf jika ada banyak typo dan sebagainya. Haha! Ok berikut adalah fast update edisi ke-8 di Justkhai.

1. Maybank2u Pay

Screen Shot 2013-04-20 at 2.00.32 AM

Baru-baru ni Maybank ada memperkenalkan servis baru mereka yang diberinama Maybank2u Pay. Fungsi Mb2u Pay ni mudah sahaja di mana mereka cuba untuk menyediakan satu cara yang mudah untuk para peniaga online menerima bayaran dari pelanggan mereka. Dengan hanya satu klik sahaja, pelanggan akan terus dibawa ke website Mb2u dan di sana mereka hanya perlu masukkan username, password, TAC dan jumlah pembayaran, kemudian submit. Tadaaa! Selesai satu proses jual beli secara online. Kalau korang biasa beli tiket wayang secara online dari apps GSC Cinemas dan sebagainya, korang tahu la camana benda ni berfungsi.

Oh! Media awal-awal lagi dah apply untuk mencuba servis ni dan petang semalam pihak Maybank dah pun call membawa berita baik, “Encik Khai, Permohonan Anda Diterima!”. Yeah! Hahaha! (more…)

Posted on 19 April '13 by , under Blog, Hidup Khai. 9 Comments.

Fasa Pertama 2012 Tentang Kehidupan Saya

Assalamualaikum.

Lama sangat tak update blog ni. Sebenarnya bukan tak mahu update tapi tiada cerita yang mampu dicoretkan. Saya tak suka menulis blog dengan kisah remeh-temeh dan tak memberikan satu input yang bermanfaat buat pembaca. Kerana itu saya lebih memilih untuk tidak update blog ini dan meninggalkan pelbagai artikel di dalam blog ini untuk terus di baca oleh semua orang yang masuk ke blog ini.

Apapun, saya tak ingin nak mengecewakan mereka yang masuk ke blog ini hanya kerana mahu membaca artikel yang baru. Banyak permintaan yang saya dapat dari email dan Twitter bertanya bila saya nak update semula blog ini. InsyaAllah, saya akan update blog ini semampu saya disebalik kesibukan urusan harian. Saya update ini memang untuk anda yang meminta artikel baru.

Disebalik kesuntukan masa saya untuk menulis kembali blog ini, membuatkan saya sedar tentang usia saya yang semakin meningkat. Jika dulu saya dapat update blog ini dengan bebas sekali dek kerana keluangan masa yang melampau, kini nampaknya semua itu hanya tinggal kenangan. Semakin memingkat usia, semakin padat masa harian yang perlu diuruskan sebaiknya. Lebih-lebih lagi sejak kehadiran kereta impian saya, lebih ligat saya bertemu client sana-sini serata KL.

Bukan saya langsung tak punya masa untuk menulis blog cumanya bila saya punya kelapangan, saya akan cuba sedaya upaya untuk tidak lagi mengadap komputer. Masa tersebut mungkin saya memandu ke mana-mana yang saya suka. Mungkin saya bertemu rakan-rakan yang saya sayangi atau mungkin saya keluar dengan si dia untuk beriadah dan menjadikan dia tempat saya meluahkan perasaan. Apapun iPhone masih tidak lekang ditangan untuk membuka email, Instagram dan tentu sekali Facebook! Hehe. (more…)

Posted on 23 March '12 by , under Apple, Blog, Hidup Khai, Motivasi. 74 Comments.