Semester 4

1,043 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

selangkah-demi-selangkah-si-khai.gif

Diam tak diam, dah hampir 3 minggu aku memulakan semester 4. Minggu ini bermulalah sesi pembelajaran aku dalam kursus Diploma in Creative Multimedia (dalam borang amik Web Design). Kelas dah mula minggu ni. Lihat pada jadual baru, aku rasa sungguh gembira sekali. Ape tidaknya, kelas aku hanya 3 hari sahaja dalam seminggu. Isnin, Selasa dan Rabu. Ada 6 subjek kesemuanya. Untuk Semester 4 ni, aku rasa subjek dia betul-betul yang aku suka. Bukan macam Semester 2 dulu aku still kene usik pensil dan warna untuk subjek Live Drawing. Antara subjek aku untuk Semester 4 ini adalah..

1. Digital Imaging & Image Manipulation – Isnin jam 0900 hingga 1200
Lihat dari nama subjek pon kau semua sure dah dapat tangkap. Aku dijelaskan dengan lebih terperinci lagi mengenai Adobe Photoshop. Wah gembiranya aku. Kalau sebelum ni semuanya belajar sendiri, kini dah ada pembelajaran formal untuk aku ikuti. Lecturer (Mr. Asrizal) pun sangat Ok. Aku suke beliau mengajar.

2. Writing of Interactive Multimedia – Isnin jam 1300 hingga 1600
Aku didedahkan dengan Adobe Illustrator secara terperinci. Owh aku suka Illustrator juga. Actually, dah guna untuk buat final asingment Poster masa semester 2 lepas. Tetapi baru semester ini didedahkan dengan lebih detail. Lecturernya sama iaitu Mr Asrizal.

3. Interactive Design – Selasa jam 1100 hingga 1400
Aku diajar membina laman interaktif menggunakan Adobe Flash dengan menyeluruh. Nasib aku dah lama layan software ni, so dah tahu basic. takda la sengal sangat. Dulu pun aku pernah membina laman web sekolah menggunakan flash. Page Myspace pun ada. Moga subjek ini nanti membuatkan aku lebih mahir. Lecturernya juga Mr Asrizal.

4. English Language Proficiency 3 – Selasa jam 1400 – 1700
Ini subjek yang masih kekal sejak Semester 1 lagi. Yang lainnya hanya tahap pembelajaran dan lecturer’nya yang berubah-ubah. Subjek ini membuatkan student lebih cekap berkata-kata dalam bahasa English pekat untuk berkomunikasi. Lecturernya cantik, bernama Mrs Ericka Kyrstalyn. Mana dia jumpa da nama berbelit macam tu..

5. Web Publishing – Rabu jam 1400 hingga 1700
Web ini aku di ajar menggunakan Adobe Dreamweaver sehingga berjaya menghasilkan sebuah E-zines untuk final assignment nanti. Lecturer dia cina. Memang tak boleh blah! Loya buruk! naik meluat aku nengok!! kelakar tak sudah. Asalkan dia ajar ok sudah. Kalau ajar pun loya buruk, susah la. haha. Nama beliau Mr SMK. Nama betul dia malas aku nak sebut!

6. Malaysian Studies – Rabu jam 1700 hingga 2000
Subjek ni paling menyemak! dah tua tua camni pun kena belajar sejarah. Aku memang tak boleh blah kalau cerita pasal sejarah. Mengantuk. Kelas dah la dari pukul 5 petang sampai 8 malam. Lecturer plak aduhai, ter’over rajin sampai student dia plak yang tak larat. Nama lecturer, Mrs Haslina Hassan.

Pendek kata untuk semester ni aku lebih di dedahkan kepada aplikasi Adobe. Cuti 4 hari setiap minggu aku gunakan sepenuhnya untuk memahirkan diri dengan Photoshop, Illustrator, Flash dan Dreamweaver melalu segala macam tutorial online yang ada di Internet. Lecturer pun sebenarnya ajar sikit je. Kita yang kene explorer sendiri. Oh ya, Masih ramai yang still salah menyebut bunyi “ADOBE” ini. Bagaimana kau sebut? Adob? adopt? cara sebutan yang betul ialah A – Do – Be. Dalam melayunya “buat” dan “jadi”. So jangan buat malu diri lagi yang konon’nya hebat menggunakan Adobe Photoshop dan lain-lain tetapi sebut Adobe pun salah. Alahai. Jatuh sampai ke bawah kaki martabat’mu nanti.

Neway, thanks kepada semua yang wish besday aku semalam tak kiralah berdepan dengan aku, melalui YM, blog ini, Email dan juga Myspace atau Frienster aku. Aku sangat menghargai setiap patah doa kalian.

Sebenarnya, aku rindukan ajaran lecturer semasa di Semester 2. Semuanya best!!

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 2:51 am 4 August '07 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 1,043 views
Dalam kategori: Daily Craps | Tweet This!


RSS feed | Trackback URI

59 Comments »

Comment by pat
2007-08-04 03:03:32

woooo web publishing la yang paling aku ske…semangat je nak pi klas…huhuhu klas 2 sir asrizal pown aku suke gak..best best..n subjek paling tak suke..same cam ko malaysian studies..mmg semak..ngantuk dowh….

..
 
Comment by Khai
2007-08-04 03:13:19

malaysian study tu lecturer tak boleh blah.. membebel 24 jam.. then punye la bengong amik kedatangan sebut nama sorang2.. then yang nama dah sebut tak boleh kuar dulu.. kene tunggu semua sampai abis.. pe kejadahnye? patutnye kasi la kertas masa awal kelas.. x susahkan orang..

then agak agakla.. ajar syok sendiri.. bukan nak nengok keadaan student.. ngan ngantuknye .. pening.. biol.. sewel.. member aku aritu ada yang sampai nak baling pen kat dia.. tapi aku tahan.. serious!! hehehe..

..
 
Comment by pat
2007-08-04 03:23:16

giler r baling pen….apsal tak baling kerusi ke meja ke..senang..dah r bagi rehat 10 minit je..nak bernafas pown tak sempat,penat giler duduk lame2..kitorang punye la boring,sampai berkelah makan mamee haha..niza pown join sekaki kakaka

..
 
Comment by Khai
2007-08-04 03:51:36

takpe.. nanti aku baling meja plak kat muka dia.. hahaa..

ala.. aku nampak korang.. sibuk duk mengunyah time lecturer ajar. dah ar x kasi sket.. kedekutt!! hehehe…

..
 
Comment by gurl life
2007-08-04 10:24:40

hoiii…best siot bkelah makan mee dlm kelas malaysian studies tuh…hahhaa..slumber jer makan time lec bg lecture yer….huhu..len kali masuk kelas tuh.. g beli mee byk3…kwang3

..
 
Comment by Khai
2007-08-04 10:57:37

wakaka… x ajak khai pon cayang ek?

..
 
Comment by alin
2007-08-04 11:18:38

ni cite pasal subjek ni nak penuhkan blog ke..x de cite lain ke..kalau asrizal bc ni,bangga die..die ajar 3 class..huhuhu

..
 
Comment by alin
2007-08-04 11:24:00

korang ni kutuk2 subjek malaysian studies nmpk..mmgla boring..tp kalau x pas..x blh grade ok kwn2 yg tersayang..lain kali bwk sekotak mamee dlm class tu..blh bg pd bdk2 yg ngantuk giler tu..hehehehe

..
 
Comment by gurl life
2007-08-04 11:35:54

hua3…..alin ko nyebok jer…..dah g kolej tuh wat keje dah ler……huhuhu….nak jgk myampukk…

..
 
Comment by pat
2007-08-04 12:36:10

aiks?? alin jadi pi kolej ke huhuhu dgr2 citer tak jadi..yay niza nanti kiter bawak mamee byk2 kat klas malaysian studies tu k..haha

..
 
Comment by tina
2007-08-04 12:51:33

dalam banyak2 lecturer yang ajo kite,aku suka sir asrizal n SMK..emm..tapi kenangan yang best ngan sir zarim tak dapat kulupakan..huhuhu

..
 
Comment by pat
2007-08-04 12:54:05

yes yes…aku setuju…yay!!

..
 
Comment by tina
2007-08-04 12:57:01

sir zarim yang baik…sir zarim yang sporting….sir zarim yang kelakar….emmm..ape yang die ajo pun best..huhuhuhu.tul tak pat???

..
 
Comment by pat
2007-08-04 12:59:03

betul2..aku setuju…yay!!

..
 
Comment by tina
2007-08-04 13:02:25

pat…ni ape kes ni duk kutuk2 lecturer..tak baik tau…khai ni jahat tul le…

..
 
Comment by gurl life
2007-08-04 13:49:10

huhu….yay!!! sir zarim yg comel la…korang luper ker. hahahaha

..
 
Comment by Khai
2007-08-04 13:57:23

elehs.. sir zarim cam la layan korang.. perasan nak mampus.. dia layan aku jew… student dia paling berdedikasi buat assignment.. lalala…

nengok la.. aku sorang je ade pic ngan sir zarim time gegar U! aritu.. kekeke..

..
 
Comment by gurl life
2007-08-04 14:01:25

huhuhu..pkwe aku da mule tlebeh perasan la plak….hemoih3

..
 
Comment by pat
2007-08-04 16:15:00

yay!! kali ni aku sokong niza…btol la niza..apsal pakwe ko ni perasan..eeee…cube tgk muke sir zarim tu,cam terpakse je bergambo ngan khai kan niza kakakakaka

..
 
Comment by Khai
2007-08-04 16:36:43

wekkk!! jels jeles!!!

..
 
Comment by mohdismail
2007-08-04 18:31:42

aku pun x suka kelas ejarah.. ha ha.. aku ada sejarah buruk dengan sejarah2 Malaysia ni..

*okeh..a-do-be.. he he..lantakan saja, mmg selama ni aku sebut e-dop! :p

..
 
Comment by zu_is_a_g33k
2007-08-04 20:31:41

ko pun ade gak subjek malaysian studies.. hahahaha slamat2… subjek paling aku tensyen..

..
 
Comment by Khai
2007-08-04 21:16:52

@mael: hakhak.. sapa suke sejarah tu cita cita nak jadi lawyer jerk.. kekee..

@zu_is_a_g33k: hehe… tension is coming soon… huuu

..
 
Comment by gurl life
2007-08-04 21:21:48

haha….bukan ker korang suker sir azhari yg macho??? kakakakaaa….i suke, u suke x ?? huahuahauaaa

..
 
Comment by azmie
2007-08-04 22:17:43

aku belajar dulu pn lebih kurang cam ko gak…tapi biler majoring amek mende lain lak…padahal aku ni mmg more ke MM gak…rasa nyesal ler plak…

..
 
Comment by pat n tina
2007-08-04 23:21:33

kitorang tak pandang macho ke tak la..kalo ape yang lecturer tu ajar masuk dlm otak ok la, tu pown dah cukup..kitorang akan ingat lecturer yg mengajar paling best tu sampai biler-biler tau..

..
 
Comment by pat
2007-08-04 23:23:36

yay!! sangat setuju!!! sape setuju angkat notebook anda kakakaka

..
 
Comment by tina
2007-08-04 23:25:14

aku pun setuju!!!!!!!!

..
 
Comment by tina
2007-08-04 23:29:11

pat aku angkat calculator je bley tak… woit khai..kate nak bagi calculator kat aku????????

..
 
Comment by Khai
2007-08-04 23:36:56

ape plak aku kene bagi… ko kan banyak nenek angkat, bapak angkat, pakwe angkat, kambing angkat.. ko mintak la.. wakakkaa.. aku ni kawan angkat ko je… wekks

..
 
Comment by musnazdotnet
2007-08-06 15:20:08

dah la orang terer IT, belajar lagi ilmu IT… memang leh jadi JEDI la ini macam!

..
 
Comment by manchurr
2007-08-06 22:44:07

asal aku tgk mcm cun lak kasut ko tu ha.. aku x suka jenis kasut camtu hehehe tp gamba tu cambest lak 😛

..
 
Comment by Khai
2007-08-07 19:31:07

to bro musnaz: haha.. thanks bro

to machurr: ala.. kasut camtu la baru remaja.. keke..

..
 
Comment by pluginbaby
2007-08-07 20:55:08

wakakaka… malaysian studies layan seyyy!!… hahahaha

..
 
Comment by kid
2007-08-11 22:45:21

Kasut baru…cantik..tali warna oren…Hapy Besday!

..
 
Comment by Khai
2007-08-11 23:12:37

mekaseyyyy…

..
 
Comment by gurl life
2007-08-11 23:52:36

tgok ler saper kasi adiah kasut tuh….cantikkkk kan!!!!!

..
 
Comment by kid
2007-08-12 15:58:37

gurl life…yang bagi hadiah tu yerk…cute nya…

..
 
Comment by gurl life
2007-08-13 21:57:42

hehe…mst ler sy yg kasi..cute la..mcm org yg pkainye kan. kwang3

..
 
Comment by Khai
2007-08-13 22:22:52

Yes.. No Doubt about it!! yeah!!

..
 
Comment by kid
2007-08-14 10:48:22

[Comment ID #11366 Will Be Quoted Here]

Ah’ah..cute mcm pemakainya gak..

..
 
Comment by gurl life
2007-08-16 06:59:13

haha…yay!! kid ckp pmakainye cute laaaa

..
 
Comment by kid
2007-08-16 11:16:15

[Comment ID #11480 Will Be Quoted Here]

Tp yg memberi lagi cute..sangat cute..

..
 
Comment by gurl life
2007-08-16 12:20:59

ahaks3…yer ker cute….yayy!!! caya r kid ni….kwang3

..
 
Comment by kid
2007-08-16 13:36:12

[Comment ID #11498 Will Be Quoted Here]

iyer..sy x pernah menipu…

..
 
Comment by gurl life
2007-08-16 13:56:52

hehe…..bgus nye kid…dah kim salam kt cik zura belom??

..
 
Comment by kid
2007-08-16 15:26:44

[Comment ID #11508 Will Be Quoted Here]

sudah..dia krm slm balik kat awk..

..
 
Comment by Khai
2007-08-16 22:48:15

sapew cik zura tu? makwe ko ye kid

..
 
Comment by kid
2007-08-16 23:46:18

[Comment ID #11522 Will Be Quoted Here]

hehe..jgn la tanya aku..malu la…

..
 
Comment by Khai
2007-08-17 01:13:32

kompem la tuu…

..
 
Comment by kid
2007-08-17 01:29:25

[Comment ID #11527 Will Be Quoted Here]

isk…dah la tu khai..segan la…

..
 
Comment by gurl life
2007-08-17 09:44:47

hhahahahaaa…kid dah malu. kwang3…..malu2 kambing plak…ngaku jer laa….huhu

..
 
Comment by kid
2007-08-17 14:48:28

[Comment ID #11538 Will Be Quoted Here]

gurl life sajer jer…kita dah malu gila ni..

..
 
Comment by gurl life
2007-08-17 21:30:09

hahahhaa…kid poyo nyeeeee..weksss

..
 
Comment by kid
2007-08-18 13:10:23

[Comment ID #11552 Will Be Quoted Here]

eheh…kita gak yg kena yerk…

..
 
Comment by gurl life
2007-08-18 14:40:40

padan muke kid…hahahaa

..
 
Comment by kid
2007-08-18 23:05:55

[Comment ID #11569 Will Be Quoted Here]

pandai gurl life kenakan org yerk…nakal la…

..
 
Comment by gurl life
2007-08-19 07:02:38

nakal?? ahaks….biasa ler. ngan kid jer…

..
 
Comment by kid
2007-08-19 12:12:48

[Comment ID #11582 Will Be Quoted Here]

owh..ye ker…bagus la klu mcm tu..:)

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?