5 Software Ada Boleh, Tiada Pun Boleh

340 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Berikut adalah software yang rasanya tidak berapa penting untuk sesebuah komputer yang korang gunakan. Apa pun, adalah lebih baik jika korang gunakan beberapa software yang akan dikongsikan ini.

1. Al-Quran for Microsoft Word Add-Ins
scukz_quraninwordmalay.gif
Taufiq Product Inc. bertanggungjawab mengeluarkan software berguna ini. Apapun, beliau memohon maaf jika terdapat sebarang ralat pada software ini. Biasalahkan, bukan mudah menyalin Al-Quran dalam bentuk digital. Software ini menggunakan Microsoft Word untuk berfungsi sebagai Add-Ins atau Plugin. Khai dah cuba masa guna Office 2003 dulu dan sekarang masa guna Office 2007 pun, software berguna ini masih boleh dipakai. Ianya membolehkan 30 Juzuk Al-Quran mampu anda Print atau baca menggunakan Microsoft Office. Siapa rasa dia beragama Islam, kalau abaikan software macam ni, tak tahu la nak cakap ape dah.

File Size: 2.39 MB
Download: Click!

2. Typing Master
Agaknya berapa laju kemampuan korang untuk menaip? Berapa KM/H agaknye ye? Hah, jom uji sikit kemampuan korang! Tahu tak? Kat Malaysia ni seorang budak india berusia 15 tahun yang memegang rekod menaip paling laju. Siap wakil dunia lagi tau. Tak rasa tercabar ke? Khai pernah buat review pasal software ni dulu so boleh rujuk untuk keterangan lanjut mengenai software ini.

File Size: 6.00 MB
Download: Click!

3. Screen Recorder 3
Jangan jadi sengal dengan menggunakan video camera untuk merakam apa yang korang lakukan di dekstop. Misalnya kalau ingin buat video tutorial untuk diupload di Youtube, gunakan software ini. Software ini akan merakamkan apa sahaja yang korang lakukan di desktop. So hasilnya, video yang amat jelas terhasil. Tidaklah seperti hasil si sengal yang menyusahkan diri menggunakan video camera. Kesian..

File Size: 4.44 MB
Download: Click!

4. iISystem Wiper
scukz_iisystemwiper.gif
Jangan susahkan diri lagi untuk bersihkan pc korang satu persatu. Nak kosongkan Recycle Bin, Temp Files, Cache, Cookies, History, Search History dan macam-macam lagi memang amat membuang masa. Jadikan gunakan software ni yang membolehkan semuanya di padam hanya dengan 1 klik. Lagi laju dari sekali kerlipan mata korang tu.

File Size: 453 kb
Download: Click! Telah didownload kali.

5. AdesClrPicker V2.0
scukz_ades_clr_picker.gif
AdesClrPicker memudahkan korang untuk mencari code sesebuah warna. Almaklumlah setiap warna ni mempunyai code yang tersendiri. Contohnya warna mudah macam putih ialah #ffffff dan hitam ialah #000000. Apa pula untuk warna-warna yang lain? Kalau sebelum ni korang guna Adobe Photoshop atau software khas lain yang menyusahkan, gunakan AdesClrPicker yang ternyata ringan dan teramat mudah digunakan. Boleh menyalin code sebanyak 4 warna dalam satu-satu masa untuk rujukan semula. Hanya perlu diaktifkan melalui taskbar dan klik apa sahaja warna yang ada di desktop untuk mengetahui kod khas warna tersebut. Oh ya, mungkin tidak berapa berguna untuk mereka yang tidak tahu apa itu design dan siapa itu designer.

File Size: 1.04 MB
Download: Click! Telah didownload kali.

Tu je buat kali ni. Cuba la ye. Semua saiz kecil je. Banyak lagi software yang ada boleh, takde pun boleh yang akan menyusul kemudian. So hari-hari usya la yosh. Wekks!

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 1:11 pm 2 January '08 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 340 views
Dalam kategori: Lain-lain | Tweet This!

Eat This Google!: , , ,


RSS feed | Trackback URI

20 Comments »

Comment by sallikin
2008-01-02 13:18:24

erm… besh plak iLSystem wiper… nanti nak try donlod n install.. kalo x besh.. buang aje… huhuhu…

[Reply]

Khai Reply:

mmg best.. sbb tu dipreview kan di sini… hihi

[Reply]

..
Comment by Khai
2008-01-02 15:18:38

mmg best.. sbb tu dipreview kan di sini… hihi

[Reply]

..
 
 
Comment by syia
2008-01-02 16:53:36

iISystem Wiper tu macam Disk Cleanup kat window ke?

[Reply]

Khai Reply:

bukan sekadar disk cleanup.. but macam2 lagi hanya dengan sekali click…..

[Reply]

..
Comment by Khai
2008-01-03 00:59:30

bukan sekadar disk cleanup.. but macam2 lagi hanya dengan sekali click…..

[Reply]

..
 
 
Comment by Fahmishah
2008-01-03 00:32:32

yeah! nak uji kepantasan tangan!

[Reply]

..
 
Comment by deennasour
2008-01-03 08:17:38

nguahaha~ siapalah sengal sangat sanggup nak rakam video masa adjust desktop tuh? huah huah,,,

wow,,,wiper tuh mmg laju ek?
sama dgn ccleaner lah nih?
kalau dia laju ok ah tu,,tak buang masa,,,masa itu emas,,tdoo itu membazirkan masa,,,kurangkanlah tdoo anda2 semua yerp,,,,

[Reply]

Khai Reply:

itu kerna khai pernah lihat budak yg berlagak pandai buat tutorial, dia kasi rakam itu monitor maaa… hahahaha…. then upload utube…. lawak betul

[Reply]

deennasour Reply:

ngaha~ adik kita pun tak penah buat benda camtu,,ngaha~
nak tunjuk terer lah tu,,
adoi,,kalau takat pndai tu jgn ler nak buat syow hebat,,haha,,malu jerk~

[Reply]

..
Comment by Khai
2008-01-03 10:54:11

itu kerna khai pernah lihat budak yg berlagak pandai buat tutorial, dia kasi rakam itu monitor maaa… hahahaha…. then upload utube…. lawak betul

[Reply]

..
Comment by deennasour
2008-01-05 04:39:44

ngaha~ adik kita pun tak penah buat benda camtu,,ngaha~
nak tunjuk terer lah tu,,
adoi,,kalau takat pndai tu jgn ler nak buat syow hebat,,haha,,malu jerk~

[Reply]

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by syuxx
2008-01-03 14:10:56

wah! khai, thx sbb kongsi sofware screen recorder tu.
lama dah cari. sll trial edisyen only.
eekekek.
thx3.

๐Ÿ™‚

[Reply]

Khai Reply:

Yang khai kasi atas tu not sure la bape lama leh pakai.. tapi lama gak… not sure.. hurmm… tapi since menda tu berbayar, dia akan letakkan tag dia kat setiap penjuru video…

[Reply]

..
Comment by Khai
2008-01-03 15:35:01

Yang khai kasi atas tu not sure la bape lama leh pakai.. tapi lama gak… not sure.. hurmm… tapi since menda tu berbayar, dia akan letakkan tag dia kat setiap penjuru video…

[Reply]

..
 
 
Comment by Hard2K
2008-01-03 17:56:44

Best gak riview nieh..
tapi kebanyakkannya dh ado..hekhek
tp ape2 pon ok la kurang ramai org dapat taw..

[Reply]

Khai Reply:

taw takpe .. ๐Ÿ˜›

[Reply]

..
Comment by Khai
2008-01-07 04:47:26

taw takpe .. ๐Ÿ˜›

[Reply]

..
 
 
Comment by Truckster
2008-01-03 19:47:29

aku dah try click yg al-quran software tu…..server not found…re-upload balik weihhh

[Reply]

Khai Reply:

ade kesilapan link upernye.. khai dah fix.. cuba try again yer..

[Reply]

..
Comment by Khai
2008-01-03 21:08:08

ade kesilapan link upernye.. khai dah fix.. cuba try again yer..

[Reply]

..
 
 
Comment by Truckster
2008-01-03 22:11:22

ok thanks

[Reply]

..
 
Comment by NoktahHitam
2008-01-06 20:30:29

cool softwares. kalau bagi screenshots lagi best.

yg screen recorder tu aku pakai camtasia je. aku rase lg senang.

[Reply]

Khai Reply:

x sempat nak kasi screenshot semua.. sorry ye… oh ye ke, ok ke software tu? khai just share ape yg khai ada jer.. hihi

[Reply]

..
Comment by Khai
2008-01-07 04:46:18

x sempat nak kasi screenshot semua.. sorry ye… oh ye ke, ok ke software tu? khai just share ape yg khai ada jer.. hihi

[Reply]

..
 
 
Comment by amirull
2008-06-10 03:41:47

bek gne ccleaner drpd gne software no4…

[Reply]

..
 
Comment by ichiban
2009-04-09 09:09:20

xbley install pon screen recorder tuh…
de error…
cmne ea? :((

[Reply]

..
 
Comment by syazwan
2009-12-01 11:33:18

tq khai..kawan geram sbb antivirus asyik prompt kuar ada virus dari temp file..dah la guna avira, bunyi kuat..dah install iSystem wiper..dah tak bising lagi..pegi main jauh2..huhu 8)

[Reply]

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?