Crazy of Luck + Hoster Problem

440 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

justkhai_acha_at_limkokwing.jpg
Ah, letih. Khai baru balik dari kelas. Nasib Isnin jadual dah berubah. Kelas 2D Animation ditukar pada hari Rabu. So hari Isnin ada satu kelas aje la pagi. Tadi, 3 kali Khai selisih dengan Acha Septriasa. Sampai terbau dia punya perfume. Comelnya dia tapi kenapa Khai rasa biasa je? Sebabnya, kejelitaan Acha dah menjadi sangat biasa bila berada di Limkokwing University disebabkan kat Limkokwing tu penuh dengan lambak’kan wanita-wanita jelita dan jauh lebih seksi dari Acha. Haha. Fiona, Khai dah jumpa jugak. Hehe. Dafi? mane ntah dia nyorok.

Tadi dah submit Resume. Alahai risaunya. Kalau tak jadi la praktikal kat Limkokwing tu, Khai harap sangat satu lagi permohonan Khai untuk internship kat Asia Media Sdn Bhd, Puchong tu tercapai. Asia Media adalah syarikat yang bertanggungjawab pasal Rapid KL. Hurm, tadi masa nak submit Resume, berlaku sedikit kekecohan kat luar lab. Khai tanye apesal, diorang (pelajar wanita) ni cakap yang diorang tak puas hati dengan seorang lecturer yang bertanggungjawab amik Resume ni. Apa taknya, diorang rasa yang lecturer sorang ni “pilih kasih” dia tu terlalu teserlah. Satu puak wanita yang tidak bertudung lagi seksi, dilayannya baik. Tak hantar Resume hari ni pun takpe, tapi bila yang bertudung litup atau lelaki, dibantainya membebel. Fuh, nasib hubungan Khai dengan dia tu boleh dikatakan Ok. So malaslah nak layan hal-hal pilih kasih ni. Memang adat la orang lelaki ni jadi “buta” bila berurusan dengan perempuan seksi. Itu lumrah sang lelaki.

Fuh, Khai bengang betul dengan CGYhost (aku link pun macam dapat masuk). Bekas sponsor Scukz sebelum ini. Apetaknya, Khai dah SMS elok-elok tapi langsung dia tak balas. Apa punya Melayu la. Eventhogh CGYhost tu nak bankrupt ke, nak melingkup, telangkup ke, jangan jadi setan main lari macam tu aje. Bacul la ko Yazrie (CEO of CGYhost). Korang bayangkan, web yang hampir dua tahun Khai bangunkan sikit demi sikit, boleh hilang macam tu aje. Macam semut yang dibawa arus. Semut? Huhuhu. Yang hilang tu bukan saje portal dan forums, tapi banyak lagi sub-sub yang dah Khai public’kan dan ade yg masih dalam rangka lagi. Dan ini bukan kali pertama CGYhost hilangkan data customer, tapi dah dua kali. Khai tak kisah’lah web tu burn macam tu je pun kalau disebabkan diorang ada masalah dalaman ke ape (atas dasar simpati), tapi sekurang-kurang’nya beritahu. Kalau nak melingkup tu kasitahu awal-awal. Dapat juga Khai backup semua data-data yang ada. Jangan lesap macam tu je. Kalau dah begini caranya, memang betullah CGYhost tu Syarikat Hosting Tahi buatan Malaysia bak kata seorang komenter di blog ini. Ini yang Khai tak suke bila kita niat nak bantu orang melayu, akhirnya kita balik kene ‘rogol’ ngan orang Melayu. Apapun, Khai dan seorang hamba Allah ni sedang giat melakukan perbincangan untuk menyelamatkan Scukz. Mungkin kita akan ada sponsor baru wahai ahli-ahli Scukz Komuniti.

Hamba Allah tu korang tentu dah tahu. Siapa lagi kalau bukan Syia. I dont know why dia baik sangat dengan Khai. Nak kata dah kenal lama, sebulan pun tak sampai. Samalah dengan Kak Lea dulu. Mungkin Allah dah takdirkan Khai untuk berjumpa dengan orang yang sebaik mereka. So jangan jeles taw!

Pssttt: Korang tolong ye update link lama Khai kat blog korang tu kepada www.justkhai.com .. Dulu tak kisah sebab Khai dah redirect domain lama tu ke domain baru ni. Tapi bila Scukz dah jadi macam ni, semua tak jalan dah.

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 3:05 pm 25 February '08 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 440 views
Dalam kategori: Daily Craps | Tweet This!

Eat This Google!: , ,


RSS feed | Trackback URI

86 Comments »

Comment by gurl life
2008-02-25 15:33:30

ahahaa…pilih kasih ker. hmm..nk wat cam ner kan dah org lawa2…mst ader kelebihan diorang…kite yg comey2 nie sabar je laa…hiks3

..
Comment by Khai
2008-02-25 15:40:56

nak kate lawa, x lawa pon.. cuba bayangkan dorang pakai tudung.. aww.. aww.. minah indon la jadinye..

psstt: ayat diatas tiada kene mengena ngan yg hidup mahupun yg dah meninggal dunia.. ='(

..
Comment by Mohd Ismail
2008-02-25 18:55:15

owh.. acha pakai tudung ke kat sana? bagusnya.. amik gambar satu kali Khai.. he he

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2008-02-25 22:44:38

apekah? apekah ko merepek ni mael.. yg cerita pakai x pakai tudung ni, budak2 kelas aku.. acha pakai tudung? dapat pulak.. hahaha..

nanti pas ni jumpe lagi acha, aku kan gemble mintak tangkap gambar dia satu keping khas ntuk justkhai.com .. hehe

 
Comment by khai-klate
2009-05-05 10:29:49

khai nanti ko tangkap ar gambar si acha pakai tdung yang mcam minah indon selalu pkai 2!!!!! ko pnh dgr kew dew yang panggil tudung bakso!!!!! hemoh….hemoh…..hemoh…..

 
 
 
 
Comment by menteil
2008-02-25 18:53:22

tapi kan… acha tu pon minah indon gak.. haha…
tapi xper la.. janji dia cantekkkk…

..
Comment by Khai
2008-02-25 22:50:00

minah indon kalau pakai tudung dia chantek.. tapi kalau melayu pakai tudung gaya indon, paham2 je la ape rupe.. gaya yg tak segaya..

..
Comment by khai-klate
2009-05-05 10:32:48

ala khai si acha 2 sebab dia glamer n kaye jew lau x xdew maknenyew dia nak blaja kat limkokwing 2!!!!! lau dia 2 xglamer dtang cnni kerja cleaner ko xkan pandang dia nyew…. hemoh….hemoh….hemoh

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by rokudaime_jr
2008-02-25 19:11:00

Aduhai…kicewa tul aku…abis dah blog aku…Tidak..Erk..khai…blog ko ni Syia sponsor brapa $$$….ingat nak gak beli domain ngan hosting sendiri…Huhuhu..Anyway khai…moga2 scukz dpt kembali semula….Ramai yg dah rindu ngan scukz….Huhuhu….

..
Comment by Khai
2008-02-25 22:47:18

hurm, hampir separuh ratus la gak…. hurm, tu la dulu suh backup x mo, so khai pon x leh tolong.. silalah maki hamun CGYhost.. hehehe… ko pon tahu kan, Khai x dapat nak buat sesuatu yang diluar kawalan khai.. sorry ek geng..

..
 
 
Comment by maeng129
2008-02-25 20:47:51

khai dier on9 YM ko try tegur dier..
mungkin dier balas..

..
Comment by Khai
2008-02-25 22:48:16

isk, x paham.. tegur sapa plak ni maeng kat YM ni.. Acha ke ape? gile ape aku ade YM acha.. haha

..
Comment by Hairie
2008-02-26 12:18:26

uihh..ko ader ym acha ke khai? wat mai sini sat hihi..

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2008-03-01 01:39:59

hahah.. ade ade…. id dia : acha_buah .. hahaha.. try la add kot kot ade 😛

 
 
 
 
Comment by Fahmishah
2008-02-25 23:05:58

aku baru je ingat nak sponsor..hihi

..
Comment by Khai
2008-02-25 23:16:21

hehe.. ye ke ye je ko ni.. kalo nak ape salahnye.. lagi ramai lagi bagus.. haha.. skang ade la beberapa hamba Allah yang berminat nak sponsor. Alhamdulillah..

..
 
 
Comment by gurl life
2008-02-25 23:16:43

chumelll nye acha kt limkokwing kan…tp apsal mcm takut kna serbu ngan peminat jee…hehehe kesian ler plak……muke takut2 jee…

..
Comment by Khai
2008-02-26 01:30:37

dia tu perasan je lebey.. sape yang minat dia tu.. hakshaks..!!!

..
 
 
Comment by Wizurai
2008-02-25 23:30:45

Acha? Mula² nampak mcm comel tapi lama² dah macam biasa pun…
mcm sorang awek kat Wisma ofis aku kerja, 1st time tgk comel je, dah selalu jadi biasa pulak…

..
Comment by Khai
2008-02-26 01:32:18

haha.. betul tu.. tadi 1st time nampak, khai x perasan.. nasib nieza perasan.. sbb dia nampak cam ordinary gurl je.. bukan cam kat dalam tv.. penuh ngan makeup tebal, lighting, camera angle n bla bla bla..

hurm, sama la macam awek khai gak.. dulu nengok comel gile.. tapi bila dah lama lama nengok, makin comel gile la plak.. hahaha.. sempat lagi mengayat 😛

..
Comment by gurl life
2008-02-27 01:37:24

elehs..ni apehal lak nie…huhu…ikhlas ke x ni…hurms..comfiuss..hehe

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2008-02-27 02:25:30

ikhlas sayang.. setulus hati abg ni… adoi dia ni..

 
Comment by gurl life
2008-02-27 19:48:03

haha..nasib baik ikhlas…..weksss.

 
 
 
 
Comment by siti allyn
2008-02-26 00:38:34

oittt..aku lagi comel dari acha laa weii…hehehe tuh khai sume x xnak puji aku comell..apa2 pon boyz n gurl..aku tetap comel..hehe

..
Comment by Khai
2008-02-26 01:33:22

ko ni siti kan, sehari kalau tak perasan, mmg x boleh ek? bisul gaknye bontot ko tu kalau tak perasan.. hahaha..

tapi siti, ko mmg comel pon.. sbb tu aku suke ngok ko.. comey je.. time jalan lagi comel… kiut miut..

..
 
 
Comment by Muhammad Khairul
2008-02-26 04:15:06

“Limkokwing tu penuh dengan lambak’kan wanita-wanita jelita dan jauh lebih seksi dari Acha”

okeh, pasni sambung stadi kat Limkokwing

seksi, dilayannya baik. Fuh, nasib hubungan Khai dengan dia tu boleh dikatakan baik”

jadi, Khai berpakaian seksi? :p

..
Comment by Khai
2008-02-26 05:14:47

fuh, hampeh sungguh dikau ni encik khairul sembangkomputer.. hahahaha…

khai baik ngan dia sbb khai rasa lecturer tu dah cukup baik.. bukan sebab khai seksi.. wahahah.. lawak lawak..

yang seksi tu tiada kene mengena dengan lelaki atau gay sejati.. hanya untuk wanita sahaja… 😛

..
 
 
Comment by firdee
2008-02-26 07:57:09

khai,
si acha pakai mcm gambar kat atas tu le gi kelas???

..
Comment by Khai
2008-02-27 02:26:28

tak la.. dia pakai sopan jew.. tu gambar artis 😛

..
 
 
Comment by musnaz
2008-02-26 08:14:04

kalau sumer warga scukz pon dah macam cacing kepanasan, apatah lagi khai ye tak… kami nantikan sahaja berita baik darimu… cayalah khai, and thanx plus plus syia! scukz 4 eva…

p.s: wat sementara waktu, aku layan pakai blogmas, he he. blogmas pon best!

..
Comment by Khai
2008-02-27 02:27:44

scukz dah ok.. tak tahu permanent or temp.. so bro, please backup ur blog selagi sempat..

and buat masa skang, scukz still under cgyhost.. perbincangan Khai dengan Syia belum selesai.. and dalam masa yang sama, Wawa juga berminat dengan Scukz .. kita nantikan bagaimana nanti..

..
 
 
Comment by zul
2008-02-26 12:20:21

kat sini achar nampak lain dari gambar 2……

..
 
Comment by loque
2008-02-26 18:23:45

ala…
melambak pompuan lagi chantek dari si acha tu…
betoi x kata aku?

..
Comment by Wizurai
2008-02-26 18:43:00

selera masing² tak sama…

..
 
Comment by Khai
2008-02-27 02:29:57

betul tu mmg betul bro.. tapi cantik camne pun, bila bukan artis, kita rasa x heran.. sbb cantik tapi x nampak bakat.. hehe

..
 
 
Comment by underthejet
2008-02-26 22:21:03

aku tau mana g nyer orang cgy nih…diaorang nih wat bisness baru…bisness CC kat salah satu kolej kat uitm shah alam…aku terperasan pon sebab arituh kene daftar utk main kat CC nih…ternampak logo CGYHOST….aku tny dia pasal CGY…nampak cam berdalih je…and orang yang jaga CC nih pon aku rasa dia tuh lah yazrie tuh…dia nih abang ipar je pade owner CGYHOST tuh…owner dia tuh budak uitm rupanyer…kos pe aku taktau…

nih aku ngah post dari CC tuh ler…

..
Comment by Khai
2008-02-27 02:32:02

ooo.. ye ke.. dulu cam dengar gak yazrie cerita nak bukak cc.. dah wujud ek.. mmm, yazrie orangnye hensem berkulit hitam manis.. pakai spek mata.. kalau nampak mmg betul la tu dia.. and nape cakap dia abg ipar pada owner plak? dia tu la owner nyee.. CEO of cgyhost.. and dia bertanggungjawab dengan apa yg dah jadi.. so cakap kat dia, Khai kirim salam and terima kasih banyak2..

..
Comment by Yazrie
2008-03-10 21:33:27

Salam ko dah sampai khai.. wassalamu’alaikum wbt 😉

(Comments wont nest below this level)
 
 
Comment by Yazrie
2008-03-10 21:32:01

Bukan wat bisness baru.. diversify income la bro.. dah teruk kena hentam bisness hosting, mana nk dapat income nk mainten network n server. gaji pn tak dapat maintain bro kalo asik kene hentam jer..

so we all invest ntk bukak CC n actually, dr tahun lepas lg.. bulan 1 tahun lepas lg kami propose cuma baru diluluskan akhir tahun lepas..

at least, ada CC tu atau dikenali sebagai Jati Student Resource Centre, income CGY ni maintain ntk support current hosting bisness. N coming soon, we all nk buat webTV n wireless ntk UiTM.

..
 
 
Comment by titan
2008-02-27 05:21:21

Cgyhost dah kembali hari ini. Aku baru je tukau ke hosting lain. Kang dia down lagi. satu hal plak. Genap arini, dah 16 hari dia down..

..
Comment by Khai
2008-02-27 13:24:50

16 HARI TU… patutnya dia kasitahu kita awal awal.. so kita boleh consider dan tak risua mahupun tuduh secara melulu.. emm, ntah la..

..
Comment by titan
2008-02-27 22:54:28

Dulu pun penah lebih 2 minggu gak down. Sabar jela sebab aku kesian. Sekali dia kene DDOS attack lagi..

KLu betul kene DDOS attack, memang kekadang amik masa berminggu nak setel. So, sabar jela.

Aku pun bengang gak sebab diorang tak email kita semua. Aku tau diorang tak dapat masuk server diorang nk email kita dan semua database email kita kat server. So, logikla kot diorang tak dapat email kita..

Nak call. Takkan depa nk col satu2 kan? Sepatutnya, diorang wat file untuk kita. Print semua data2 kita. Manala tau kene kes camni. Kan susah. Semua orang bagi pahala kat diorang sebab kita kutuk dia..

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2008-02-28 15:03:52

hurm, mmg betul tu.. itu gak apa yg khai fikirkan.. sbb web mereka juga down.. so x de email customer kat dorang..

cadangan untuk cgyhost,

1. backup semua email customer dan simpan dalam pc sendiri.. so bila ada problem, mass email kat semua pasal masalah yang dihadapi..

2. Buat satu blog under wordpress atau blogspot, so bila ada masalah, tulis situ.. so customer tahu mana nak pergi bila main website cgyhost tak boleh masuk..

 
Comment by Yazrie
2008-03-10 21:23:16

FYI, CGY ada filing system. Cuma disebabkan tekanan dan beberapa alasan tertentu, ahli lembaga pengarah mengarahkan supaya kami berdiam diri daripada mengeluarkan sebarang kenyataan. Kenyataan hanya diberikan kepada pelanggan yang menghubungi pejabat kami sahaja.

Untuk maklumat lanjut mengenai , sila hubungi 013-9486668 (Yazrie) atau emel kepada yazrie@cgyhost.net.

 
Comment by titan
2008-03-12 11:53:18

Patutlah tanak email. Its ok yazrie. Anyway, its another good solution.

Takpe. Hope sekarang dah ok.

 
 
Comment by Yazrie
2008-03-10 21:28:28

Hurm.. dah inform di main page sebelum masuk ke web CGYHost pada awal bulan 2. Kami dah keluarkan notis perkhidmatan akan terjejas akibat serangan DDoS. Harap maklum.

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by Truckster
2008-02-28 12:39:25

owhhh dulu ko bukan main puji lg CGYHost pas jadik camni ko keji kaw2 plak..apakes??

ko pun satu, apsal xbuat backup database+ forum+user+content template suma… dulu dah dapat pengajaran xkan ko nak ulang kesilapan lagi?? backup adalah segala-galanya bro…

aku pelik bukan ke kelantantv tu under cgyhost gak ke??…apsal web dia ok jer xde down…siap bleh streaming ceramah lagi???

..
Comment by Khai
2008-02-28 14:58:35

fyi, kalau orang sponsor ko, apa yg ko perlu buat balik adalah mempromosi kompeni tu.. so itu adalah tanggungjawab khai..nak taknak, itu dipanggil tanggungjawab..

fyi juga, memang setiap minggu aku backup all database.. tapi masuk dalam server jugak.. takkan tiap2 minggu aku nak backup masuk dalam PC.. saiz database scukz dah cecah 1gb la bro..

and now, aku dah backup pon masuk dalam pc.. cuma aku perlukan status server dari CGY.. perlukah aku angkat kaki, atau mereka masih perlukan scukz.. kalau tak, memang aku nak angkat kaki sebab aku dah dapat sponsor lain pon…

and, teruk sangat ke aku keji.. itu bukan keji, itu kritikan namanya.. aku pon dikira customer mereka juga.. segala data2 aku, adalah hak aku.. dan mereka perlu bertanggungjawab, bukan hampeh mendiamkan diri..

web kelantan tv tu ek.. mmg la dah leh online.. scukz pon dah leh online 3 hari lepas.. cuma aku tak tahu sampai bila.. nanti tup tup, down balik..

..
Comment by Truckster
2008-02-28 22:34:58

.solutionnya better ko backup external laa dalam server dia kan ke problem gak..kalo stakat 1GB letak dalam DVD pon dah ok apa…seminggu sekeping ke 2minggu skepeing ke.. baru RM1/keping bai lagi berbaloi berbanding dgn hilang suma….

BTW webkelantantv tu time scukz down pon okeh jerr aku tgk…serius betul….aku slalu lepak sana carik media alternatif selain RTM, TV3 dan “ass”tro….yang ******* tu

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2008-02-29 02:26:47

huhu.. tapi nak download dia tu… tak tahan.. hehehe…

hurm, kelantan tv tu still under cgyhost ke? kalau still lagi, maknanya bukan semua server cgyhost down.. cgy mungkin memberikan belaian sepenuhnya pada customer penting seperti kelantan tv tu..

 
Comment by Yazrie
2008-03-10 21:25:52

KTV mempunyai mirror server, sebab tu walaupun main network CGYHost down, KTV masih up. TQ.

p/s: CGY ada menyediakan BCS (Business Continuity Service) kepada para pelanggan Enterprise. Walaupun network di SG down, pelanggan yg mendaftar BCS masih boleh melayari laman web/system mereka di server sokongan 🙂

 
 
 
 
Comment by syia
2008-02-28 12:39:32

wooo.. br dpt online bc blog post ni tp kes pilih kasih ni kat mmu pun jd.. tp lecturer layan international students lebih drpd local

..
Comment by Khai
2008-02-28 15:10:59

lebih kurang je la sini pon… tapi as long as still ok tak menyakitkan hati, kita terima…

..
 
 
Comment by azleah
2008-02-29 20:02:05

woooo comel giler acha. tp pelik la, rmi kata dia solehah, huhu.. solehah ke asyik kaler² rambut, pki seksi²? huhu.. setahu aku la dia ni bekas pelajar sekolah agama.

kira ok la tu scukz dah leh buka.

..
 
Comment by deennasour
2008-03-01 00:33:18

aiyargh!!!!
acha mmg tak nampak cun dlm gmbar tu,
dan sudah pasti suaranya juga tidaklah cun mana~
wakaka

..
Comment by azleah
2008-03-01 15:55:10

hang memang betul. suara cun dlm recording company je.. cun kat gambar sebab mekap 🙂

..
Comment by gurl life
2008-03-08 21:56:33

muke dia xmake up lg ok kot….nmpak natural jer…lg lawo…n nmpak lain jekk..hehe..suke nyeee

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by Fath
2008-03-02 20:05:53

Salam Khai. Nice modification on theme. 🙂

..
Comment by Khai
2008-03-02 22:35:30

huhuhu.. iye kew? 😛

..
 
 
Comment by wanbotak
2008-03-08 19:02:36

haha..tuw ar..acha biasa je….muke pown tak der lawo sangat..wei khai acha sombong tak ? ko pernah berbual dgn dye ke ? aku dgr cite dye dok umah sorang2..pergh..ni dh lain clear ni..hahaha..xder ar..wei acha xder kawan ke ? kesian dye..

..
Comment by Khai
2008-03-08 21:08:51

dia x sombong.. senyum je kalo tegur dia.. nak kate borak2 tu takde la, sbb khai nak tegur dia pon segan.. hahaha..

ye ke? duk umah sorang? hurm, my pren kate member dia duduk serumah ngan acha.. thats mean, dia bukanlah duduk sorang2.. hehehe.. alamak, x clear la plak line.. hehehe.. gurau je..

acha ramai la kawan kat limkokwing tu.dah namanya pon artis.. tapi kawan dia bajet lebih sket.. sibuk pandang kanan kiri.. bajet orang nak nengok dia.. orang nak nengok acha je..

weks!

..
 
 
Comment by wanbotak
2008-03-09 14:52:27

hahaha..baik ar tuw..orang yang kawan dgn acha tuw aku rasa dye poyo la..bajet lawo la tuw..tak taw org tgk acha..
hahaha..acha kalao cakap dlm bhse indon ke ?

rugi tuw ko tak bebual dgn dye..dah lah putih + comel = montok.

hahaha…kolej ko mesti ramai artis kan khai ? khai kasi aku YM ko..

kalo paling tak suke dgn dafi…bowink aku..bajet hensem..taw la anak org kaye… ^^ ..

Hidop khai.. khai jumpa acha cakap dye aku kim salamZ..
senang2 suruh dye beraya ke rumah aku 🙂 ahaks..

HIDOP KHAI…

..
Comment by Khai
2008-03-12 13:34:00

ym id : khai_luct

..
 
 
Comment by CGY Hosting
2008-03-10 21:27:13

Assalamualaikum,

Betapa biadapnye Khai dengan artikel ini. Kami mengambil keputusan untuk memberi Khai 1 lagi peluang supaya mengurangkan aktiviti OVER RESOURCE yang telah dimaklumkan sebelum ini (Berkali kali kami nasihatkan khai !!!). Khai seperti tidak mengendahkan arahan kami sebagai penaja. Data Khai tidak hilang seperti yang Khai nyatakan.

Web khai akan di UNSUSPEND setelah Khai sendiri memohon maaf atas tindakan Khai yang mengeluarkan artikel yang tak bertanggungjawab ini.

Web Khai OVER RESOURCE sehingga menjejaskan pelanggan kami, harap KHAI FAHAM !!!

Kami tidak teragak2 untuk menamatkan penajaan ini serta merta sekiranya KHAI MASIH TIDAK ENDAHKAN ARAHAN KAMI !!!

Harap maklum !!

..
Comment by IcedNyior
2008-03-11 23:04:23

Macam ni ke customer service? Suka hati la customer nak cakap apa. The customer is always right. Kalo tanak customer bising, then kena la perbaiki service. Kata customer biadap, sendiri lagi biadap.

“ahli lembaga pengarah mengarahkan supaya kami berdiam diri daripada mengeluarkan sebarang kenyataan.”

Dan biarkan customer tergantung tanpa sebarang berita?

Camner buat business mcm ni?

..
 
 
Comment by Yazrie
2008-03-10 21:47:15

Sorry khai..

Hafiz is our General Manager for Internet n Hosting Division. Hosting business is under him. So dia ada authority power ntk ambil tindakan sewajarnya even aku CEO sbb kami dh bahagikn role masing2 supaya management company lebih teratur.

Setelah CGY Hosting Network Sdn Bhd dikorporatkan semula, kami telah membahagikan CGY kepada 4 division:
1.Internet and Hosting Division (CGYHosting.Net)
2.Creative and Multimedia Division (CGYPromedia.Tv)
3.Cyber Centre Division (CGYCentre.Cc)
4.Marketing and Solution Division

Alhamdulillah, berkat kesabaran dan amalan DUIT (Doa, Usaha, Ikhtiar, Tawakal) yang kami amalkan, CGY berjaya memulihkan operasinya bermula Februari 2008 setelah diganggu-gugat sejak November 2007. Pihak pengurusan termasuk semua teknokrat CGY akan memastikan kami menyediakan perkhidmatan yang terbaik berlandaskan misi dan visi kami.:

-Being the recognized model in all markets we serve.
-Provides accurate and up-to-date product information with latest technologies available.
-Provides the best, affordable and helpful solutions to each sales and support requests.
-Offers solution on each customer disputes promptly and
professionally.
-Pro-actively monitor services to ensure maximum performance and service uptime.
-Safeguards customer privacy by not sharing, renting or selling client information.
-Generates as much profit as we can by seizing opportunities in world markets.
-Builds enduring relationships based on trust with our customers and partners.
-Being the employer of choice that inspires performance excellence.

Motto baru CGY iaitu “Connect With Endless Possibilities” juga memberikan sumber inspirasi baru kepada kami untuk terus melebarkan perniagaan kami. InsyaAllah dengan berkat dan keredhaan Allah SWT, CGY baru akan tampil dengan mutu serta kualiti perkhidmatan yang tersendiri.

Wallahu’alam.

..
Comment by titan
2008-03-12 11:59:58

Hope takde masalah seperti tahun lepas lagi. 😀

..
 
 
Comment by Yazrie
2008-03-10 21:50:46

==================
Fuh, Khai bengang betul dengan CGYhost (aku link pun macam dapat masuk). Bekas sponsor Scukz sebelum ini. Apetaknya, Khai dah SMS elok-elok tapi langsung dia tak balas. Apa punya Melayu la. Eventhogh CGYhost tu nak bankrupt ke, nak melingkup, telangkup ke, jangan jadi setan main lari macam tu aje. Bacul la ko Yazrie (CEO of CGYhost). Korang bayangkan, web yang hampir dua tahun Khai bangunkan sikit demi sikit, boleh hilang macam tu aje. Macam semut yang dibawa arus. Semut? Huhuhu. Yang hilang tu bukan saje portal dan forums, tapi banyak lagi sub-sub yang dah Khai public’kan dan ade yg masih dalam rangka lagi. Dan ini bukan kali pertama CGYhost hilangkan data customer, tapi dah dua kali. Khai tak kisah’lah web tu burn macam tu je pun kalau disebabkan diorang ada masalah dalaman ke ape (atas dasar simpati), tapi sekurang-kurang’nya beritahu. Kalau nak melingkup tu kasitahu awal-awal. Dapat juga Khai backup semua data-data yang ada. Jangan lesap macam tu je. Kalau dah begini caranya, memang betullah CGYhost tu Syarikat Hosting Tahi buatan Malaysia bak kata seorang komenter di blog ini. Ini yang Khai tak suke bila kita niat nak bantu orang melayu, akhirnya kita balik kene ‘rogol’ ngan orang Melayu. Apapun, Khai dan seorang hamba Allah ni sedang giat melakukan perbincangan untuk menyelamatkan Scukz. Mungkin kita akan ada sponsor baru wahai ahli-ahli Scukz Komuniti.
=======================

Khai, aku sama seperti dulu even dikondem oleh yang ditaja, still amalkan konsep “alhamdulillah” n “think forward”. Takpe khai, ko akan kenal siapa aku yang ko kata bacul ni suatu hari nanti. insyaAllah 😉

..
Comment by Khai
2008-03-10 22:27:08

since ko dah beri penerangan kat sini, aku tarik balik kata “bacul” tu kepada ko..

yaz, macam yg aku cakap masa ko call tadi, itu adalah apa yang aku x pernah tuliskan di blog ini.. hanya aku je tahu ape problem yang aku hadapi.. camana tekanan tu aku je yang rasa.. disaat2 orang mahukan portfolio.. orang sebut khai, khai, khai sampai lecturer aku sume tahu, tapi amenda yg aku dah buat kat internet ni? bila scukz down, nothing ntuk aku prove..

kepada hafiz (GM of CGYhost), aku tak biadap macam yang ko maksudkan.. ramai lagi yang lebih “biadap” dari apa yang aku tuliskan ni. Aku bukan hipokrit nak tulis baik2 sedangkan hati aku berkecamuk..

sebenarnya, hafiz seperti kami juga. tidak faham kenapa scukz tu resource naik tinggi melangit sedangkan hanya ada sebuah based phpnuke.. and apa yang popular dalam tu just forum. korang kata gallery berat, khai padam.. hilang satu lagi tarikkan untuk user masuk..

tapi problemnya still sama… over resource, over resource tak abis abis.. sampai korang ngan aku2 skali pening kepala..

..
Comment by Zik
2008-03-11 22:39:29

Khai kalau boleh ubah ke skrip baru dan lebih baik, walaupun php-nuke yang scukz pakai banyak sejarah. Bukan sekali kes ini terjadi tapi sudah beberapa kali di scukz. Lainlah kalau Khai buat menggunakan php-nuke sebagai wadah berita. Tetapi suckz menggunakan php-nuke untuk kepelbagaian. Bahagian forum rasa tidak ada masalah tapi yang bahagian download menjadi masalah terbesar. Yang pasti punca utama ialah database scukz terlalu sesak.

Lagi satu, best jugak mengenali staff company dari hati ke hati.

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2008-03-11 23:07:27

zik,
fyi, scukz tidak meletakkan walau satu pun file hidup di dalam module download.. yang ada tu pun semuanya broken link.. sbb dulu cgyhost ada sediakan satu data hosting yang sekarang entah kemana =.=

boleh dikatakan, scukz hanya hidup dengan forums dan ahli2 setianya.. dengan forums tu je, scukz dah dikatakan over resource.. sampai khai tak berani nak tambah menda2 yang best lagi kat komuniti tu….

tu je.

 
Comment by Zik
2008-03-12 10:42:19

Kena juga Khai pastikan database scukz sentiasa di kemaskini, itu boleh jadi salah satu punca. Bila ahli terlampau ramai aktif server akan over resource juga. Lagi-lagi dulu Khai ada bagi subdomain percuma, boleh menjadi punca juga. Lagi satu punca ialah server yang digunakan. Kebanyakkan website akan menggunakan apache server. Kalau Khai ada dedicated server dan fully manage by Khai boleh Khai cuba gantikan apache server kepada lighttpd server. Insyaallah kurang over resource nanti.

Contoh terbaik laman yang menggunakan phpnuke + lighttpd ialah tranungkite.net. Mereka ini mempunyai 2 server. Server kedua mereka ialah untuk menampung kesesakan database di server pertama. Sewaktu dahulu sebelum mendapatkan server kedua mereka masih menggunakan apache server dan masalah timbul menyebabkan kesesakan yang teramat sangat.

 
 
Comment by CGY Support
2008-03-18 13:27:11

Kan dah diterangkan kenapa over resource.
Penggunaan bandwidth image dalam hosting scukz mencecah 30gb-40gb sebulan. So khai pandai2 la detect. Limitkan saiz kepada minima 1mb untuk setiap image ke. Dah diberi penjelasan sebelum ini, takkan khai ignore je kami sebelum ni.

Bayangkan kalau image lebih 1mb (etc. 2mb). Dalam 1 masa ada 20 user duk load 1 page yang mengandungi 5 image bersaiz 2mb. 2mb x 5 image x 20 user = 200mb. Maka dalam masa masa tertentu, 200mb akan diload dari server hosting scukz (had scukz.com telah ditetapkan pada kadar 1mb uplink bandwidth aka lebih kurang kelajuan 105kbps). Sesak ???

Itu baru contoh load minima. So harap khai faham dimana puncanya !!! So, kalau ada 10 pelanggan dalam server tu, naya la pelanggan tersebut (akan jadi slow loading sebab khai dah guna 99.9% dari 1mb uplink). Ini la over resource yang dimaksudkan.

Dah byk kali kami suspend khai, khai buat tak endah sampai 4 user berbayar kami dalam server sama dah men’cau’kan diri. Seolah scukz LIABILITI kepada kami. 😀

Apapun, beberapa perbincangan telah diputuskan. So semoga khai terus maju.

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2008-03-18 13:55:15

bro, mana mungkin khai akan letak gambar yang atas dari 1MB di sane.. seriously, x faham.. semuanya ringan.. image dan ape sahaja di situ..

mungkin khai ade terlepas pandang.. atau mungkin theme yg digunakan sekarang agak berat…

oh, atau mungkin kandungan whole page (image) yang melebihi 1MB.. so khai akan buat recheck nanti..

thanks a lot..

 
 
 
 
Comment by musnaz
2008-03-11 08:34:13

fuh. orang IT ni bile berborak, giler aku tak paham! tak pe, yang penting scukz forever….!!!

apa-apa pon kalau nak berniaga biar jujur

..
 
Comment by wanbotak
2008-03-11 10:11:36

aku pown tak paham..
ZzZz..
> . <
[x]Scukz <–undilah ~ !

..
 
Comment by wanbotak
2008-03-11 17:49:55

Bo0oring la..
ZzZz..tumpang lalu <3 . .

: Belia Benci Dafi :

..
 
Comment by gie
2008-03-12 16:32:02

khai….ayat yang dilemparkan kat ko sebijik seperti ayat yang dilemparkan keatas aku dulu..hahaha..saling tak tumpah…aku blogger je..overresource..apehal pulak..lantak laa…peduli..aku dah takde kaitan dengan dia…asalkan dia tak mengendap aku mandi sudah….btw,dalam cgyhost,aku masih ade rasa hormat kat ceo dia sahaja…staff…tahi aku bagi ko…haha

..
Comment by CGY Support
2008-03-18 13:04:04

Gie, kenapa u tak mahu mengaku kesilapan dulu gie ?
Dah terang, takkan nk disuluh lagi ?:D
Dah dibuktikan, kenapa x nk terima hakikat gie ?

Staf yg mengampu u tu dah x de di cgy, so x yah la terasa dilemparkan t*hi tu lagi 😀

..
 
 
Comment by Khai
2008-03-12 16:45:15

blog pon boleh over resource ek? hurmmm….

..
Comment by CGY Support
2008-03-18 13:07:58

Blog giework tu dikesan ada link direct download masa tu, tapi gie tak mengaku. So dah diberi bukti2 pun still x mengaku. Tu atas kesediaan dan kesedaran dia la kot, dah x mengaku, hak dia la khai. 😀

Tak yah la duk backup gie tu, harap gie sedar terhadap apa yang telah diterangkan dan berlaku pada blog giework dulu 😀

..
Comment by Khai
2008-03-18 13:57:28

laa.. ade direct download.. ko pon satu la gie =_=! nak wat direct download, kan banyak free data hosting skang ni.

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by gie
2008-03-12 17:11:00

kenangan silam khai..aduh..letih nak membuat entri tahunan ni…nantikan pingback dari aku…

..
 
Comment by gie
2008-03-24 06:34:02

haha…direct download…demn…aku tgk,meter bw je penuh,padahal,mp3 cumer baper kerat je…takkan la boleh over resource…aku duk pelik dari dulu pasal tu la….walhal mp3 dah didelete oleh si “dia” pun,blog aku kene gak suspen sekali lagi…haha…btw,kalau dak tu dah takde,aku tarik balik tahi tu,kasi tanam belakang umah aku…okey… 🙂

btw,aku tak suh pun sape2 backup…tgk dah lihat je kan…bagi aku,aku mmg takkan ngaku…sebab luar pengetahuan aku..aku takde share pun link ke mane2 forum dan provide ddl pun..kalau org yg curi tu,aku tak tau la plak…aku gune hanya stream mp3 je……hahaha…kesedaran aku sendiri kan…huhu…hepy dengan keadaan sekarang… go go cgy…

data hosting….?hahaha…ni satu lagi kisah dia…tapi,malas la nak bercerita..orgnyer pun dah takde…kes kes…hidup free data host…mediafire,usaupload,mihd rowx tu…

..
 
Comment by awqi_zar
2008-03-26 17:42:18

salam khai,
de nak tny nie..nak tau sgt..camne syi support domain khai yek?camne perjanjian support domain tue?syia bg khai domain tue ker camne?ak igt nak support domain satu blog kat blogspot tue tp xtau camne nak wat perjanjian..TQ..

..
 
Comment by Yazid
2008-05-09 15:40:19

byk lagi hosting provider yg lain dalam malaysia ni.. tukar je hosting, kalau dapat masalah yg sama korang PK sendiri la kan..

But kalau xde masalah yg sama seperti dgn CGY .. pepaham sendiri which is better ..

korang bleh pakai exabytes, shinjiru, dan hosting provider yg besar2 lain di malaysia..

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?