Kita Merancang, Tuhan Menentukan


Dah 2 hari lepak semula kat Negeri Sembilan. Terus terang Khai katakan, Negeri Sembilan bukanlah sebuah negeri yang Khai suka. Kerana ianya nothing special bagi Khai. Dan Khai juga bukan lahir di sini. I’m Johorian dan parent Khai, Selangorian. Hehehe. Pagi tadi first Streamyx bill Khai sampai. Sekali RM360 daa.. Pergh!! banyak gak kan? takpe la, maybe first bill je tu. Tapi kalau ada yang nak sponsor, ape salahnye. Hahaha

Semalam, kat Shoutbox Justkhai ni ada tertulis..

“Aku suka Gay. Stylo pe..haha” – dari Khai

Dan harini, di shoutbox Oh! Tidak ada tertulis..

“apsal smua gmbr dlm nie mcm dh penah tgk… bodo punye admin x dek modal.. ambik bahan org lain… cam siyal..!!” – dari bengang!

Khai hanya mampu tersengih. Hahaha. Lagi-lagi komen yang 1st tu sebab dia tulis nama dia sebagai “khai”. Hurm, siapalah gerangan yang takde telor tu ye? Kalau komen-komen yang mengondem ni, tak pernah nya nak kasitahu identiti sebenar. Apa lagi URL website. Please lah wei. Sakit sangat hati ko yer?


Lagi dua minggu, dah Graduation Day. Kejap je masa berjalan, (more…)

Posted on 2 December '08 by , under Hidup Khai. 31 Comments.

Bosannya Hidup Seorang Khai

Yea, akhirnya dapat gak Khai update blog ni. Actually Khai ada kat kampung sekarang. Kat rumah no internet connection, no Astro and no thing! Yang ada cuma mak abah yang disayangi. Dan korang paham-paham sendiri la kan mana Khai ada sekarang. Cyber Cafe? Ya betul. 10 penumbuk untuk korang. Hahaha. Huh, kesian gile CC ni. Keyboard macam mati segan hidup tak mahu je. Internet Connection plak, Aiyaa.. potong jari la kalau lagi laju dari kura-kura belajar berjalan.


Bagi mengelakkan kebosanan kat kampung ni makin merebak, dua hari lepas Khai dah apply Astro. Hahaha. Fuh, kalau tak miss la aku nak nengok Chelsea kena belasah Manchester United nanti. Wei Aidil dan die hard fans Chelsea, watch out! sedia untuk menangis. Untuk Internet, takkan Khai nak masuk internet plak kan sebab kat sini sebulan je, so insyaAllah nanti nak apply Maxis broadband or Celcom Broadband masa praktikal nanti. Nengok member pakai Celcom Blue Cube macam best la plak. Oh ye, ni pun kira selamat lagi Khai bawak sekali *awek baru Khai balik rumah. Kalau tak mahu kejang tak dapat keluar rumah.

Hah! Scukz down lagi. Apekejadahnye ni wahai CGYhost oi? bila la korang nak stable. Sama macam tu je dari dulu sampai sekarang. Kejap ade kejap takde. Macam biskut lemak da! Aritu dapat invitation card kat Friendster. Yazrie nak khawin hujung bulan 5 ni. Kot ye pon nak Khawin, customer sakit kena ubatkan dulu bro. Apapun, all the best and congrate la. Sebenarnye Khai jeles si Yazrie ni umur sebaya Khai, tapi dah nak khawin. Khai ni ntah bila-bila la plak. Haish!!

Erm, kalau korang mencari cerita-cerita panas atau hangat kat entri ni, korang ternyata silap sebab entri ni semata-mata Khai tulis cerita mengenai Khai. Hahaha. Sabar ye sebab Khai akan update blog ni hari-hari nanti (insyaAllah) lepas Khai mula Internship 02 june ni. Lagipun kat CC ni dan tak seronok buat entri syok-syok tapi tak letak gambar yang dah siap di touch-up dengan Photoshop. Oh ye, tadi Syia (awek cun yang sponsor blog ni) sms, dia cakap dia dah upgrade bandwidth blog ni. So lepas ni takde la down lagi blog yang berada dalam server milik Exabytes ni. See, betapa bagusnya Exabytes ek? Kalau la still lagi blog ni under CGYhost, memang senasib la dengan Scukz.Com tu.

Ok korang, bape hengget la ni kene bayar. CC dah la tak best. Mahal plak. Chait!! daaa..

Posted on 7 May '08 by , under Daily Craps. 43 Comments.

Isu Scukz, CGYhost juga Politik

Entri ini khas untuk semua warga Scukz atau mereka yang mengenali apa itu Scukz.
justkhai_scukzandcgyhost.png
Khai hentikan sementara entri best-best untuk semua pembaca blog ni bagi memberi laluan kepada entri khas mengenai isu Scukz dan CGYhost yang tiada kesudahan. Buat pembaca baru, Scukz lah yang memperkenalkan Khai dalam dunia maya ni. Scukz adalah sebuah komuniti remaja di Malaysia dan mempunyai pengikut-pengikut setianya yang tersendiri dan Scukz pula telah disponsor oleh CGYhost sejak dari awal penubuhannya. Nak tahu lebih lanjut, Google adalah tempat yang paling sesuai.

Sebelum itu, korang semua dijemput membaca komen dari orang-orang besar CGYhost semalam di dalam entri Crazy of Luck + Hoster Problem. Baca segala reply dari Encik Yazrie selaku CEO CGYhost. Kalau dah baca, baru korang boleh teruskan baca entri ni.

Ok, first of all, tanpa berdolak-dalih, Khai ingin memohon maaf dari pihak CGYhost tentang beberapa entri lepas yang dilihat telah menghentam CGYhost secara sinis sekali. Malam tadi, Yazrie sendiri hubungi Khai dan kami berbual agak lama jugak la. Yazrie bercerita tentang apa yang dah jadi dan apakah arah tujuan CGYhost selepas ini. Itu membuatkan ura-ura CGYhost sudah bankrupt seperti yang Khai dapat dari bekas staff-staff mereka terus lenyap dari fikiran Khai. Kenapalah baru sekarang kau call aku Yazrie. Kalau dari dulu kan ni semua tak jadi. Sebagai special customer seperti Scukz, berilah tahu Khai dulu sebab Scukz membantu mempromosikan CGYhost. Bila jadi perkara macam ni, orang salahkan kita.Tapi tak boleh salahkan Yazrie sebab dia cakap, dia sakit. Apapun Khai doakan, semoga cepat sembuh.

Ok, kalau dilihat, entri yang Khai tulis tu bertarikh selepas hampir sebulan Scukz down. Sebelum itu, Khai hanya bersabar dan mendiamkan diri dan menunggu sebarang email pemberitahuan sebab dari pihak CGYhost. Yela, web dekat sebulan tak boleh masuk. User plak ramai yang complain sampai takde mood nak reply sorang-sorang kat YM tu. Lama-lama meletup jugak. Sampai terwujudnya Justkhai.Com ni. Buat pengetahuan semua, blog ini disponsor oleh si gadis manis, Syia dan dihostkan di Exabytes. 100% tidak termasuk dalam network Scukz dan sponsorship dari CGYhost lagi.

Encik Hafiz (GM CGYhost) kata, (more…)

Posted on 11 March '08 by , under Lain-lain. 65 Comments.

Aku rindukan Scukz

Aku rindu.. Aku terlalu rindu.. Aku rindu dengan Scukz.Com.. Aku terlalu rindu untuk design welcome page dia. Aku rindu untuk meng-edit itu dan ini. Aku rindu dengan forums dan semua ahli-ahli forums lebih 10 ribu orang. Aku rindu dengan semua division yang aku buat hampir setiap minit waktu aku online sebelum ini. Aku rindu dengan Scukz yang aku wujudkan dari tingkatan 5 lagi. Tapi itu dulu, sekarang? harta yang aku ada cuma justkhai ini. Blog picisan ini. CGYhost dengan selamba mak bapak depa telah suspend Scukz tanpa sebab. Bila orang masuk Scukz je, akan keluar page suspend sebab tak bayar. Orang akan anggap aku tak bayar hosting tu. Padahal server depa yang down (tak bayar mungkin) dan menghilangkan semua-semua data yang aku buat kali kedua’nya. Kalau dunia ini adil, mungkin aku boleh saman mereka dengan ketahian ini. Ini semua tahi. Janji-janji selama ini hanya tinggal janji. Aku masih simpan janji-janji mereka mengenai sponsorship Scukz.Com. Itulah syarikat Melayu. Kita nak tolong dia, kita kena prek balik!

Sekarang ni hidup ni aku rasa tak berapa best. Aku jarang sekali online. Jarang sekali untuk buka YM lagi. Jarang sekali membuka laptop melainkan assignment. Segala update dan kegembiraan aku di blog ini hipokrit semata. Aku menangis dalam hati. Kerana satu daripada 5 perkara yang membuatkan hidup aku bahagia telah lenyap begitu sahaja. Tanpa sebarang notis atau email dari pihak CGYhost. Begitu tahi bukan? Salah aku juga, tak mahu dengar kata orang lain. Orang cakap CGYhost sucks, aku cakap CGYhost best. Kerana aku ingin memberi peluang kepada mereka. Tapi bila aku dah ditahi’kan?

Jika lepas ini CGYhost itu masih wujud, nasihat aku, jauhi tahi seperti itu. Sekarang nak hantuk’kan kepala kat dinding pun tak guna, sebab mereka dah hilangkan data dengan sekelip mata tanpa sebarang notis. Begitu juga dengan nama domain Scukz.Com. Sungguh tahi bukan? Noktah!!

Posted on 9 March '08 by , under Daily Craps. 42 Comments.

Crazy of Luck + Hoster Problem

justkhai_acha_at_limkokwing.jpg
Ah, letih. Khai baru balik dari kelas. Nasib Isnin jadual dah berubah. Kelas 2D Animation ditukar pada hari Rabu. So hari Isnin ada satu kelas aje la pagi. Tadi, 3 kali Khai selisih dengan Acha Septriasa. Sampai terbau dia punya perfume. Comelnya dia tapi kenapa Khai rasa biasa je? Sebabnya, kejelitaan Acha dah menjadi sangat biasa bila berada di Limkokwing University disebabkan kat Limkokwing tu penuh dengan lambak’kan wanita-wanita jelita dan jauh lebih seksi dari Acha. Haha. Fiona, Khai dah jumpa jugak. Hehe. Dafi? mane ntah dia nyorok.

Tadi dah submit Resume. Alahai risaunya. Kalau tak jadi la praktikal kat Limkokwing tu, Khai harap sangat satu lagi permohonan Khai untuk internship kat Asia Media Sdn Bhd, Puchong tu tercapai. Asia Media adalah syarikat yang bertanggungjawab pasal Rapid KL. Hurm, tadi masa nak submit Resume, berlaku sedikit kekecohan kat luar lab. Khai tanye apesal, diorang (pelajar wanita) ni cakap yang diorang tak puas hati dengan seorang lecturer yang bertanggungjawab amik Resume ni. Apa taknya, diorang rasa yang lecturer sorang ni “pilih kasih” dia tu terlalu teserlah. Satu puak wanita yang tidak bertudung lagi seksi, dilayannya baik. Tak hantar Resume hari ni pun takpe, tapi bila yang bertudung litup atau lelaki, dibantainya membebel. Fuh, nasib hubungan Khai dengan dia tu boleh dikatakan Ok. So malaslah nak layan hal-hal pilih kasih ni. Memang adat la orang lelaki ni jadi “buta” bila berurusan dengan perempuan seksi. Itu lumrah sang lelaki.

Fuh, Khai bengang betul dengan CGYhost (aku link pun macam dapat masuk). Bekas sponsor Scukz sebelum ini. Apetaknya, Khai dah SMS elok-elok tapi langsung dia tak balas. Apa punya Melayu la. Eventhogh CGYhost tu nak bankrupt ke, nak melingkup, telangkup ke, jangan jadi setan main lari macam tu aje. Bacul la ko Yazrie (CEO of CGYhost). Korang bayangkan, web yang hampir dua tahun Khai bangunkan sikit demi sikit, boleh hilang macam tu aje. Macam semut yang dibawa arus. Semut? Huhuhu. Yang hilang tu bukan saje portal dan forums, tapi banyak lagi sub-sub yang dah Khai public’kan dan ade yg masih dalam rangka lagi. Dan ini bukan kali pertama CGYhost hilangkan data customer, tapi dah dua kali. Khai tak kisah’lah web tu burn macam tu je pun kalau disebabkan diorang ada masalah dalaman ke ape (atas dasar simpati), tapi sekurang-kurang’nya beritahu. Kalau nak melingkup tu kasitahu awal-awal. Dapat juga Khai backup semua data-data yang ada. Jangan lesap macam tu je. Kalau dah begini caranya, memang betullah CGYhost tu Syarikat Hosting Tahi buatan Malaysia bak kata seorang komenter di blog ini. Ini yang Khai tak suke bila kita niat nak bantu orang melayu, akhirnya kita balik kene ‘rogol’ ngan orang Melayu. Apapun, Khai dan seorang hamba Allah ni sedang giat melakukan perbincangan untuk menyelamatkan Scukz. Mungkin kita akan ada sponsor baru wahai ahli-ahli Scukz Komuniti.

Hamba Allah tu korang tentu dah tahu. Siapa lagi kalau bukan Syia. I dont know why dia baik sangat dengan Khai. Nak kata dah kenal lama, sebulan pun tak sampai. Samalah dengan Kak Lea dulu. Mungkin Allah dah takdirkan Khai untuk berjumpa dengan orang yang sebaik mereka. So jangan jeles taw!

Pssttt: Korang tolong ye update link lama Khai kat blog korang tu kepada www.justkhai.com .. Dulu tak kisah sebab Khai dah redirect domain lama tu ke domain baru ni. Tapi bila Scukz dah jadi macam ni, semua tak jalan dah.

Posted on 25 February '08 by , under Daily Craps. 86 Comments.

Selamat Pengantin Baru, Riena

Ah, Khai tak boleh biarkan blog ni berhabuk semata-mata nak tunggu Yamaha 125zr tu sampai. Apa punya bengong kedai motor tu kasi JPJ nombor siri enjin yang salah. Dia boleh terletak huruf O jadi nombor 0. Khai pun tak boleh nak salahkan mereka sebab perkara macam tu memang selalu terjadi. Kenapalah nombor 0 tu bulat ye? buat la petak ke, segi tiga ke, so takde la nak keliru dengan huruf O. Jadi takpe la, ade motor tu nanti, ade la entri pasal motor idaman Khai tu.

Hari ni dah hari Khamis. Lagi 2 hari Akak ke-3 Khai, Riena nak mengakhiri zaman bujang (02 Februari 08). Ketika ni, Khai masih lagi di Limkokwing hostel. Di Cyberjaya bandar yang mati. Ini kali pertama Khai langsung tak dapat nak tolong ma dan abah kat rumah. Before, masa abang dan dua akak Khai khawin, Khai still di zaman persekolahan. So memang sentiasa ada rumah untuk tolong apa yang patut. Tapi sekarang, jauh dari mereka. Anak-anak yang lain pun sibuk bekerja dan dapat balik sehari sebelum kenduri. Kesian Abah dengan kudrat yang masih ada, lakukan semuanya demi seorang yang dipanggil, ANAK. Khai hanya dapat balik pagi sabtu nanti itu pun kalau dah dapat 125zr tu. Kalau takde motor, entahla. Naik bus la kot.

Kalaulah Advertlets dah hantar cek untuk bulan November, pasti Khai akan sewa helikopter. Come on la Advertlets, dah nak masuk February maa.. Hurm, Khai tak dapat balik awal sebab kelas last hari Jumaat. Habis pukul 5 petang plak tu. Ikutkan hati nak saje Khai ponteng. Bukan kedatangan yang Khai risaukan, tapi ianya subjek sukar iaitu 3D Animation yang menggunakan persian Autodesk 3D Max sepenuhnya. Satu software yang amat jarang Khai gunakan. Bak kata lecturer, sekali kamu tak datang, jangan harap kamu nak faham. huhu.. Tapi sangat seronok rasanya meluahkan imiginasi dalam bentuk 3D menggunakan 3D Max.

khai_myspace_family.jpg

So kepada Kak Riena, selamat pengantin baru adik ucapkan. Semoga berkekalan sampai ke akhir hayat. Dapat abang ipar pun satu kepala. Nice nice.. Memang abang ipar dan bakal abang iparku semua satu kepala. Suke suke.. Pandai sister-sister ku mencari. Kak Riena ada menjemput semua rakan-rakan Khai tak kira di University ni atau di internet, tapi saje Khai malas nak jemput sebab taknak susahkan korang. Hahaha.

Update: Sedikit gambar perkahwinan

Posted on 31 January '08 by , under Istimewa. 20 Comments.