Julai – Fast Update #6

Buat yang masih baru di blog ni, setiap satu bulan, akan ada satu artikel bertajuk Fast Update di mana Khai akan himpunkan pelbagai perkara dalam satu entri. Sebulan hanya sekali sahaja. Tapi ada juga bulan yang tiada Fast Update. Samaada lupa atau buat-buat lupa la tu. Hehehe.

# Sebelum terlupa, tadi masa online Facebook, ada orang PM tanya khabar. Rupanya dia ni kawan Khai masa 2006. Pernah declare couple lepas beberapa hari masuk Limkokwing. Masa tu belum kenal gadis bernama Aisyah dan Nieza. Lama tak dengar cerita pasal Gee ni, rupanya baru bertunang. Dah nak nikah dah pun bulan 12 ni.

Tahniah Gee! Bro Aniep, jaga Gee baik-baik eh. Aku pernah sayang gila babi kat dia dulu dan aku gembira lihat dia bahagia sekarang.

# Blog ni down 2 hari atas masalah teknikal. Dan Alhamdulillah dah kembali seperti biasa. Terima kasih untuk email, YM, Facebook dan SMS yang bertanya mengenai apa masalah blog ini. Juga buat korang yang try banyak kali untuk access blog ni. At least, Khai tahu ramai yang sayangkan blog ni. Alangkah indah kalau korang (aweks only) sayang kat tuan dia sekali. Kahkahkah!!

# Minggu ni Khai banyak “ter”habiskan masa main game The Sim 2. Game ni memang dah lama tapi baru-baru ni je Khai rasa macam nak beli and main. Sehingga entri ni ditulis, dah 3 orang anak haram Khai buat. Hahaha! Semua dah besar panjang. Game ni best sebab membawa kita masuk ke dunia kehidupan mereka dan banyak bagi Khai ada sedikit sebanyak mengajar erti kehidupan. Kalau belum cuba, cuba lah. Kalau duduk Ampang tu, pergi je Galaxy Ampang tu. DVD game RM10 je satu. Terbaik! Hehehe.

# Orang Kita bising kutuk drama Ghost konon merosakkan akidah. Dulu, time cerita Sinetron Bawang Putih Bawang Merah, layan plak hari-hari. Sampai ramai la suami yang kebulur isteri tak sempat masak sebab layan cerita tu. Ada pari-pari bagai. Bukan cerita tu saja, malah banyak lagi cerita dari Indonesia yang merosakkan akidah. Bersepah! Memang bersepah. Mentaliti orang kita memang suka kondem produk keluaran negara sendiri. Booyah! (more…)

Posted on 18 July '09 by , under Blog, Hidup Khai. 118 Comments.

Karenah Perempuan Nak Ber’couple


Tertarik bila terbaca satu blog ni. Blog dari perempuan untuk perempuan. Tapi boleh menjadi pembacaan dan penambahan ilmu yang amat berguna untuk bagi seorang lelaki untuk mengenali siapa perempuan yang sebenarnya. Korang yang lelaki tu baca senyap-senyap sudah. Jeling-jeling pun takpe jangan sampai kantoi korang baca semua perkara pasal perempuan tu kan. Biar mereka dengan dunia mereka. Tapi blog apa yer? Ok Khai paste dulu la antara point-point yang menarik mengenai seorang perempuan.

10 Sebab kenapa perempuan sibuk nak ber’couple

1. Takut orang kata dia perempuan tak laku
2. Dia nak ada orang bela dia
3. Dia rasa perlu ada lelaki utk jaga dia
4. Nak apa saja sume dia boleh dapat. Mana taknya, gunung emas pun kononnya boleh dibagi.
5. Saja nak merasa ape tu rasa cinta
6. Rasa selamat bila ada boyfriend
7. Rasa diri dia cantik dan perlu ada orang yg suka dia
8. Perlu test n tgk lelaki mcm mana yg sesuai sebelum ke alam perkahwinan
9. Malu semua ada boyfriend, dia aje tak ada.
10. Nafsu tak dapat dikawal

(more…)

Posted on 21 June '09 by , under Kisah Cinta. 214 Comments.

Di mana kan ku sambung study. Need help!!

Title dah macam lagu P Ramlee la pulok. Sejak dah ada handphone yang boleh layan WiFi ni, rasa nak menangis pulak bila nengok laptop yang dah tak beraksi. Bila jeling je laptop ni, rasa macam dia buat muka seposen la pulak kan suruh guna? hahaha, gila poyo aku. Tapi Khai memang dari dulu anggap barang-barang Khai bernyawa. So sedikit sebanyak memberi semangat untuk menjaga barang dengan baik. Berbalik kepada handphone, mentang-mentang dah ada GPS, jalan yang dah tahu pun sibuk nak guna GPS. Apejadah? Taknak macam bodo pulak kan? Tapi takpe la, sukarela Khai menggelarkan diri ini sebagai gayat!! Puas hati? Hehehe.

Gambar ni adalah gambar pertama yang Khai tangkap guna Nokia 5800XM tu. Hurm, manyak cantik itu gambar. Orang buta seni photography macam Khai, akan cakap gambar kat atas ni kualiti sama macam DSLR. So tak perlu beli DSLR yang besar gedabak tak boleh masuk poket. Hehehe. Adik-adik, jangan ikut kata orang buta seni photography macam abang ye? Kalau nak ikut jugak, tunggu abang jadi abang ipar adik.

Pasal gambar motor kat atas tu, saja kasi bogel. Setting angin sana sini. Baru Mat Rempit Shah Alam menangis bila Khai potong diorang dengan muka selamba badak sumbu. Budak-budak lelaki UiTM, takkan tak tahu kot gambar tu kat area mana? Hehehe.

Berbalik kepada tajuk artikel ni (dah macam karangan budak darjah satu baru nak on topik!), nak mintak tolong sangat-sangat dengan korang semua ni. Sejak dua menjak ni, semangat nak sambung study tu makin membuak-buak. Kalau Maria Ozawa berdansa kat depan pun, takkan dapat mengalahkan nafsu Khai untuk sambung belajar.

Masalahnya, di mana? kat mana? Mana Universitas nak masuk ni? (more…)

Posted on 29 May '09 by , under Hidup Khai. 108 Comments.

Terima Kasih Buat Pembaca Justkhai.Com


Blog ini terlalu besar maknanya buat Khai. Ini bukanlah blog pertama Khai. Rasanya ini blog yang ke-5 dalam hidup Khai sebelum kenal apa itu maknanya menjadi seorang blogger. Banyak dah blog ni punya domain. Dari scukz.blogspot.com (2 tahun lepas), terus jadi scukz.com/khai .. dan setahun yang lepas, baru lahirnya domain khas ini, Justkhai.Com .. Dari mana idea Justkhai itu, Khai pon dah tak ingat. Well, ianya cukup menjelaskan yang ini adalah blog kepada lelaki bernama Khai dan ianya Just Khai. Hanya Khai.. mean segala yang ada di sini, bulat-bulat dan petak-petak adalah dari jari, mata, hati, dan pemikiran insan yang bukan perfect bernama Khai.

Khai tak pernah ada dan tak mungkin akan ada personal diary dalam hidup. Orang kata, mereka yang suka baca dan tulis diari, orang tu jenis yang suka pandang ke belakang. Betul ke macam tu ye? Apa pon dalam sedar dan tidak, blog ini lah diari buat diri Khai. Diari yang boleh dibaca semua orang. Kerna tu adanya entri-entri yang agak personal di sini. Share pengalaman boleh kan?

Dan selepas terlalu banyak menerima kritikan dari mereka yang selalunya tak ingin nak mendedahkan identiti, Khai sedar mulai hari ini Khai tidak lagi perlu melayan apa-apa kritikan melainkan benar-benar perlu. Kadang-kala kritikan tu terlalu (more…)

Posted on 11 December '08 by , under Acara, Hidup Khai. 34 Comments.

Entri Khas: Selamat Hari Raya Aidil Adha 2008


Entri Khas di pagi Aidil Adha. Baru balik dari masjid ni menunaikan solat sunat yang setahun sekali. Tak pergi ke? alahai.. almost 2 jam je dari 365 hari masa korang diperlukan. Hurm, hujan renyai-renyai menyambut ketibaan pagi ni nampaknya. Well, benda setahun sekali, hujan tak hujan, redah jugak la ke masjid. Ni baru je balik, saje nak feel sikit update entri khas di pagi Hari Raya Korban ni kan. Tadi kat masjid tak boleh tahan. Nengok muka imam baca khutbah je mengantuk. Pandang kanan je orang tengah tidur. Yang kiri tersengguk-sengguk. Khai pun join venture sekali. Nak buat camana kalau dah mata ni setting dia jam 6 baru rasa mengantuk. Aduyai…

Nak tanya, dalam hidup ni, pengorbanan apa yang paling besar pernah korang lakukan? Hurm, tadi di masjid, imam sampai menangis menceritakan kisah Nabi Allah Ibrahim dan anaknya, Nabi Ismail. Even Khai dengar dalam keadaan tersengguk-sengguk rindukan bantal pun, Khai still ingat dengan clear apa yang Imam sampaikan dan cukup memberi kesedaran pada Khai bertapa besarnya pengorbanan mereka terdahulu berbanding dengan pengorbanan apa yang dah Khai buat sepanjang 20 tahun bernafas di bumi Allah ini. (more…)

Posted on 8 December '08 by , under Hidup Khai. 19 Comments.

Kita Merancang, Tuhan Menentukan


Dah 2 hari lepak semula kat Negeri Sembilan. Terus terang Khai katakan, Negeri Sembilan bukanlah sebuah negeri yang Khai suka. Kerana ianya nothing special bagi Khai. Dan Khai juga bukan lahir di sini. I’m Johorian dan parent Khai, Selangorian. Hehehe. Pagi tadi first Streamyx bill Khai sampai. Sekali RM360 daa.. Pergh!! banyak gak kan? takpe la, maybe first bill je tu. Tapi kalau ada yang nak sponsor, ape salahnye. Hahaha

Semalam, kat Shoutbox Justkhai ni ada tertulis..

“Aku suka Gay. Stylo pe..haha” – dari Khai

Dan harini, di shoutbox Oh! Tidak ada tertulis..

“apsal smua gmbr dlm nie mcm dh penah tgk… bodo punye admin x dek modal.. ambik bahan org lain… cam siyal..!!” – dari bengang!

Khai hanya mampu tersengih. Hahaha. Lagi-lagi komen yang 1st tu sebab dia tulis nama dia sebagai “khai”. Hurm, siapalah gerangan yang takde telor tu ye? Kalau komen-komen yang mengondem ni, tak pernah nya nak kasitahu identiti sebenar. Apa lagi URL website. Please lah wei. Sakit sangat hati ko yer?


Lagi dua minggu, dah Graduation Day. Kejap je masa berjalan, (more…)

Posted on 2 December '08 by , under Hidup Khai. 31 Comments.

Oh! Saja tak kasi aku tidur


Tak tahu apa masalahnya, tiba-tiba blog Justkhai ni lenyap dari dunia ni. Innalillah. Tapi tak tahu kenapa, blog ini ibarat mayat yang bangun semula. Hahaha. Takut? Secara officialnya, blog ni adalah blog hantu sekarang. HUWAHUWA!! Khai menaip dalam keadaan penuh senyuman menyaksikan bertapa indahnya WordPress 2.7-beta3. Nak nengok Interface WP 2.7 ni versi Khai? click sini.

Tak terniat pun nak try WordPress 2.7 ni, tapi pukul 12:30 pagi tadi, bila masuk je Justkhai ni, keluar problem kat bawah ni. (more…)

Posted on 21 November '08 by , under Hidup Khai. 15 Comments.

5 website tiny paling vogue!


Jam dah pukul 3 pagi. Pukul 7 dah kene bangun. Masuk kerja pukul 8.30 pagi. Balik kerja pukul 6.30 petang. Arghh tension. Dari pukul 1 tadi Khai pejam mata ni tapi tak boleh jugak tido. Pusing kanan, pusing kiri sampai nak tercabut katil ni, tapi macam tu jugak. Last-last, tak pasal-pasal database blog ni bertambah satu lagi entri. Siapa yang susah? Syia jugak yang susah nak tanggung kos server ni nanti. Hehehe.

Well, hari ni best sikit sebab jap lagi dapat elaun. RM500 je tak banyak lepas tolak harga hostel Limkokwing ni. Bila Khai fikir balik, kalau harga bilik ni (untuk 2 orang) adalah RM580 setiap seorang, so elaun sebenar untuk internship student kat sini adalah RM1080. Not bad at all. Kalau nak tahu ape kerja Khai kat sini, salah satunya adalah maintain official website dia lah. Banyak lagi tapi next time lah Khai story.

Kegilaan untuk Mobwars semakin menjadi-jadi. Kalau korang ada Facebook, add Khai (search: Khai Scukz) kat sana dan Khai akan invite korang untuk kita jadi team dalam Mobwars tu. Mobwars membuatkan korang nak jugak bukak Facebook walaupun bos kat sebelah. Hahaha.

Dan dua hari lepas pilihan raya Permatang Pauh, Anwar Ibrahim menang. So Khai tak nak cakap apa-apa just nak lafazkan, “Alhamdulillah”. Bukan kerana Anwar yang menang tapi kerana masih orang islam yang menang.

Panjang la pulak Khai membebel, sowy.. Hehe.. so Khai teruskan dengan beberapa laman web aplikasi yang berguna untuk semua. (more…)

Posted on 28 August '08 by , under Lain-lain. 26 Comments.

Khai’s New Hair Style

Tak tahu nak cakap ape.. just esok hari jadi orang yang penting dalam hidup Khai. Tapi Khai ngah kering ni dan pada masa yang sama, orang tu tengah merajuk sekarang. Entah lah, dia memang suka merajuk, tapi Khai tahu yang merajuk dia bukan betul-betul sangat. Sekejap sangat dah ok dah. Takpe la, korang tunggu je la perkembangan terbaru nye nanti dalam entri terbaru..

Now, pernah korang terpikir apa jadi kalau watak2 kartun kat dunia ni betul-betul jadi realiti depan mata korang. Cuba bayangkan kalau Doraemon yang kita nengok dari kecik kat dalam tv tu berdiri depan korang membawa pokot dia yang best tu. Dah la kemetor, takde jari. Kucing warna biru plak tu. Hahaha. Tak ke haru.. Tapi Doraemon tak tahu la bila lagi nak direalitikan, yang Khai dapat via email ni pun, gambar si Simpson yang dah dijadikan manusia. Seakan-akan Simpson ni betul-betul wujud. Hahaha.

Kelakar ek? Nengok mata dia. Kalau nak nengok lain-lain kartun yang dah direalitikan, korang nampak URL dia kat gambar tu kan?

Oh ye, sabtu ni kat Limkokwing ade Graduation Day untuk student batch 1. Kira senior Khai la. Datuk Najib datang nanti. Kitorang semua kena pergi la plak untuk sambut kedatangan Najib tu. Dalam hati Khai, ape kejadahnye? Tapi nengok la kalau rajin nanti pergi la kot. Err, korang nak nengok keadaan rambut Khai sekarang tak? Chop chop!! bukan botak tapi.. errr, errrr.. sure ada antara korang yang cakap rambut macam orang sakai la, rambut orang tak guna la. Satu je Khai nak cakap. Sekarang ni kita berada dalam dunia global yang dikelilingi dengan dunia kreativiti. Apa lagi jika korang seorang student sebuah University Kreativiti seperti Limkokwing University. Everything is about creativity. Tiada yang lain dari itu.

Amacam? Hahaha. Rambut Khai ni di design oleh dua student hair design, Bob dan Botak. Terima kasih kepada diorang. Buat kat Headline, Limkokwing je. Takyah pergi jauh-jauh. Free pulak tu kalau dah namanya member yang buat. Hahaha. Tapi ni gambar beberapa minggu lepas (awal april). Sekarang dah panjang sikit dan line pun dah tak berapa nak nampak. Errr, kalau ditanya mengenai tema, disebabkan sekarang we’ll kat sini tengah tergila-gila nengok bola dan main game Fifa08, so tema untuk rambut kali ni adalah Football Maniac. hahaha. Ni kalau nampak kat abang Khai ni, mesti dia bebel. Tapi bukan ke kreativiti tu bukan hanya terletak di atas sebuah kertas, kat Sungai Klang area Pasar Seni tu pun, kalau korang perasan, ada jugak yang nak buat grafitti. Cool heh?

Beego Bercerai

Alahai, baru je lagi tulis entri pasal artis main geget-geget, sorang mamat ni dah pun dikatakan bercerai. Ape kejadahnye kejap je dah nak bercerai. Ni khawin ke main khawin-khawin ek? Hahahaha.. Entah la.. itu la yang pernah Khai katakan dulu, kalau khawin ni orang cakap mendirikan sebuah masjid, tapi dalam masjid tu dipenuhi dengan maksiat, ape kejadahnye? bukan begitu?.. Beego jangan saman saye 😛 saya orang susah 😛

Entri artis main main geget-geget, klik sini.

Posted on 18 April '08 by , under Daily Craps. 13 Comments.

Berakhirnya kehidupan seorang remaja.

Hehe, bukan berakhir sangat pun dunia remaja Khai. Rasanya tak pernah lagi Khai cerita pasal Internship (praktikal atau latihan industri) dalam blog ni. Bukan ape, rasanya setiap student mesti akan rasa bahangnya bila sampai masa nak praktikal. Bukan senang nak siapkan assignment final semester (gila babeng punye susah) dan dalam masa yang sama, nak kena cari company mana nak buat praktikal. Kalau dapat nak kene pergi Interview lagi. Nasib la kalau dekat. Kalau jauh sendiri mau ingat lew.


Untuk Khai, Alhamdulillah coz dah dapat tempat praktikal. Alhamdulillah, dengan satu Interview je dah terus dia call suruh praktikal situ. Actually apply kat Jobstreet je. Hehe. Tak payah susah-susah macam student lain gi merayau jauh-jauh cari company ala-ala manual. Ape punye bengong taknak guna kemudahan internet depan mata. Apply kat Jobstreet la thambey! Duduk atas kerusi je. Tapi tak susah pun kitorang nak cari sebab kalau sebut nama Limkokwing University je, kompem-kompem je diorang terus panggil Interview. Market gila siot nama university ni walhal pada hakikatnya, malas la nak tulis sini.

Khai dapat buat praktikal kat Asia Media Sdn. Bhd. Popular gak company ni (sebab tu Khai apply) dan Khai harap boleh dapat belajar sesuatu yang lebih dari sana. Bos dia cina tapi diorang memang sporting dan best. Adanya amoi-amoi dalam company tu, Khai harap dapatlah diorang tu memeriahkan mataku ini. Haha. Kalau korang tak tahu Asia Media ni company buat ape, apa kata korang cuba naik bas Rapid KL. Then kalau nampak TV dalam bas tu, itulah apa yang Asia Media buat. We’ll buat online advertising dalam bas Rapid KL. Hebat siot buat iklan dalam bas tapi guna internet. Ape teknologi diorang guna, usya website diorang 😛

Elaun yang mereka tawarkan RM1300. Tapi lepas tolak sewa hostel (dalam kawasan university) semua ada la tinggal RM500. Hostel kat dalam Limkokwing ni harga dia mmg murah. Satu bilik RM800. Terbaek kan?!! Alhamdulillah ada lagi RM500 kalau nak compare dengan ramai student kat Limkokwing ni yang dapat bawah RM400. Yang tak dapat langsung elaun pun ramai. Nak buat camana, dah memang kitorang tak berhak pun nak mintak elaun sebenarnya sebab praktikal ni dikira semester 6. Dah selesai praktikal, baru la boleh graduate.

Dari contract 4 bulan yang dah Khai sign, Khai bertanggungjawab dalam semua aspek yang melibatkan 2D & 3D design. Pergh, cam mencabar je. Selain tu Khai gak akan terlibat dengan interior LCD dalam bas Rapid KL tu. Camana nak kasi orang nengok LCD tu tanpa sesaat pun menjeling keluar tingkap. Fuh, jangan terkejut kalau korang nampak satu iklan dalam bas tu mempromo blog JustKhai ni. Tapi masa tu korang pun paham-paham sendiri la yang bontot Khai dah pun ditendang dari tingkat 2 office diorang. Hahahampes!

Lokasi untuk Khai, kat HQ diorang kat Pusat Bandar Puchong. Ala, sebelah dengan Tesco Puchong je. Jalan depan sikit plak, sampai kat IOI Mall. Hurm, Ingat nak cari rumah kat area sana, so kalau korang atau ada member yang nak sewa rumah atau bilik kat situ, tolong’lah hubungi Khai ye. Ingat nak sewa kat Desaria (Limkokwing Hostel) ni je, tapi on the way pergi balik tu sakit sikit la nanti. Bawak Yamaha 125zr plak tu. Errr, kalau motor 125zr ni boleh switch guna air atau petrol, kan ke bagus tu.

Itu tempat praktikal yang dah memang confirm hitam putih, satu lagi kat Limkokwing University. Praktikal kat Creation of Creative Content (CCC). Diorang ni yang bertanggungjawab membangunkan website Limkokwing University yang design smart giler tu dan macam-macam web yang melibatkan kreativiti kat Malaysia ni. Kalau kat situ pun kira OK jugak la. Dengan elaun RM700 dan paling penting, praktikal kat tempat yang dah memang kita familiar dan bukan calang-calang student dapat buat praktikal kat situ. Apepun, still tunggu confirmation dari lecturer Khai sebab dia ni yang bersungguh-sungguh cuba push Khai praktikal kat Limkokwing. Thanks a lot Sir. Tapi bila pikir balik, tak rasa dunia kerja la kalau buat praktikal kat tempat belajar.

Latihan Industri akan bermula 02 June nanti. So harap Khai akan dapat menyesuaikan diri kerana serious, ini pengalaman pertama Khai untuk bekerja. Even just praktikal, tapi kompem la rasa macam dah kerja nanti kan? datang dan balik ikut office hour. Huuu, tu la mak, dulu orang nak kerja cari pengalaman mak tak kasi skang anak mak ni la orang paling cuak taw! hehe. So abis praktikal October dan February 2009, dah graduate. Pergh, lajunya masa berlalu.

Ok korang, thanks coz baca entri ni dan tolong doakan Khai akan berjaya dengan penuh cemerlang. Jangan cakap entri ni langsung takde information Ok? skurang2nye korang dah tahu kan sekarang siapa itu Asia Media Sdn. Bhd dan apa itu Jobstreet? Betul tak?

Pssttt: Thanks a lot kepada semua yang dah menyenangkan interview Khai secara langsung atau tidak langsung. Cgyhost & Syia (coz sponsored semua web-web), Arman dan Aidil. Errr, actually post ni Khai dah tulis 3 hari lepas tapi disebabkan ISP Mykris Asia kat Desaria ni ‘laju’ macam cipan, terpaksa la Khai hold. InsyaAllah, masuk je praktikal nanti, akan ku rembat Maxis Broadband. Mamak, Maxis Broadband satu!! hahaha.

Updated: 12 April 2008 7:20am
Khamis baru-baru ni, Khai pergi interview kat Limkokwing University plak. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar dan Khai diterima internetship this June. Fuh, hampir 2 jam interview tu berlangsung. Abis segala jenis web, coding, web 2.0, dan macam-macam lagi la dia suruh tunjuk kat satu computer. Nampaknya Khai sorang je la melayu yang kerja dalam CCC tu nanti. Semuanya cina maaa tapi diorang best. Friendly abis. Apa yang jadi masalah sekarang, kat Asia Media Khai dah sign contract! What should i do? Uwaa.. Khai lebih prefer untuk bekerja di Limkokwing University dari Asia Media atas bermacam-macam sebab seperti tak jumpa rumah nak sewa kat Pusat Bandar Puchong dan Area Puchong yang ternyata berbahaya kepada 125zr ku.

Posted on 8 April '08 by , under Daily Craps, Istimewa. 36 Comments.