Archive for 'Kisah Cinta'

I’m lucky I’m in love with my best friend


[audio:150juta.mp3]

Lama tak berbicara soal cinta dalam blog ni macam ceritera sebuah cinta seorang Khai yang dulu. Seronok bila baca balik sebab semua tu dah jadi kenangan. Bila kita dah jumpa sang pengganti, doesn’t mean kita perlu melupakan perkara yang lalu. Kerana perkara yang dah berlalu tu selalunya menjadikan siapa kita hari ini. Apa yang silap dalam hubungan terdahulu, dalam hubungan kini kita perbetulkan.

Semua orang berhak berbicara mengenai cinta sebab kalau dah memang Allah jadikan hambaNya dengan perasaan kecintaan yang tinggi untuk pelbagai perkara. Berbicara soal cinta kepada kekasih, semua orang akan mengalaminya. Samada cinta bertepuk sebelah tangan atau cinta suka sama suka, kira sama’lah tu. Kalau dalam dunia nyata, Khai lebih gemar diam dari sibuk menjadi doktor cinta. Orang kata kalau kita pun tak pasti rumah kita dah cukup tiang ke belum, jangan la sibuk nak pasangkan tiang kat rumah orang lain. Nanti rumah orang lain dah jadi banglo, rumah kita senget sebelah sampai tak kesudah. So, cukuplah sekadar jadikan kisah orang lain sebagai pedoman hidup kita dan pasangan.

Alhamdulillah. Selepas sekian lama menderita dengan cinta terdahulu dan melalui 1001 halangan, tangisan dan kekecewaan dek kerana seorang wanita yang tidak pernah menghargai, ditakdirkan Tuhan untuk Khai menemui seorang insan yang macam tak pernah Khai jumpa sebelum ini. Terlalu istimewa di mata sampai bila pandang perempuan lain, nampak perempuan lain tu macam tiang elektrik je. Seyes! (more…)

Posted on 4 October '10 by , under Hidup Khai, Istimewa, Kisah Cinta. 71 Comments.

Heart Beat dan hadiah penuh sentimental value

NOTE: Baca entri ni sampai habis kalau nak dapat hadiah misteri.

Hi guys. Actually Khai dah kenal dengan sebuah website hebat ni agak lama since awal tahun lepas. Memang teruja dengan servis dan ketulusan yang diorang sediakan untuk pelanggan. Rasanya di Malaysia, ini je lah satu-satu’nya website yang pernah Khai jumpa menawarkan pembelian hadiah yang menarik dan sangat-sangat boleh dipercayai.

HeartBeat! Itu nama website mereka. Do It Yourself Gifts (DIY Gifts) adalah keutamaan kewujudan mereka. Website yang menawarkan pelbagai bentuk hadiah untuk korang beli. Untuk korang yang dah kahwin tu, apa kata beli something untuk pasangan hidup korang atau mungkin sempena ulangtahun perkahwinan korang yang akan datang. Macam tu juga kalau korang baru couple-couple manja, so ini masanya untuk korang kasi something yang tidak mahal, tetapi amat bermakna untuk dikenang-kenang antara korang dan chenta hati sampai mati.

Tak perlu sebenarnya pening-pening kepala untuk beli hadiah mahal-mahal untuk pasangan korang. Cukuplah beli something yang berpatutan harga’nya (murah sebenarnya) tapi penuh dengan nilai sentimental antara korang dan dia. Untuk lelaki, apa yang penting pada wanita adalah untuk menyentuh hati mereka dan bukan dengan mengaburi pasangan korang dengan harta dan wang ringgit kerana hubungan yang macam tu, serius memang tak akan kekal lama. Hari ni korang banyak duit, esok lusa kocek korang kosong, dia pun blah cari pakwe yang lagi kaya. Tak ke sia-sia tu? Hehe.. (more…)

Posted on 26 August '10 by , under Kisah Cinta, Review. 102 Comments.

0308 – Surprise Party dan Kasih Sayang

Alhamdulillah. Ini official entri dalam Justkhai ni sempena birthday aku yang ke-22 tahun. Entri semalam bertajuk tu, mukadimah je kot. Dan entri ni tak panjang, tapi hanya untuk menyemadi’kan gambar-gambar kenangan dan peribadi untuk mengukir senyuman aku sendiri di masa hadapan. Kerana apa? Kerana hari ini adalah hari paling istimewa dalam hidup aku. Sebab gua kena surprise party gila babeng punya. Hasil usahasama berminggu-minggu si dia dengan family Khai dan kawan-kawan. Terbaek la korang sebab aku memang betul-betul surprise habis kot? Rasa nak geget je idong sorang-sorang time tu terkujat punya pasal.

Plan’nya pukul 9 Malam dengan Cik Eifa, gerak ke McD. Dari haritu lagi dia dah warning untuk tempah aku awal-awal. So dengan senang hati malam tu aku ready nak celebret besday ala-ala romantik la dengan berdua-dua’an. Masa lepak tu, aku nengok sibuk sangat dia dengan phone. Kejap ummi call la, kawan call la. Padahal tu semua kawan dengan akak aku yang call nak teruskan planning kejam diorang. Hahaha. Pandai ek dia? Hehe. (more…)

Posted on 3 August '10 by , under Hidup Khai, Istimewa, Kisah Cinta. 65 Comments.

Aku Percaya Pada Hukum Karma (Part 2)

Sambungan kepada Aku Percaya Pada Hukum Karma (Part 1).

hukum-karma-2

Berbalik kepada kisah aku yang tak berkesudahan pada bahagian entri ini yang sebelumnya, bukan mudah untuk aku ceritakan. Mungkin ada yang menanti sambungan entri ini. Jadi aku sambung entri ini walau pada hakikatnya, aku tak rela sebenarnya. Aku tak berniat nak kisahkan ceritera cinta aku di sini, tapi anggaplah kisah aku dan kisah dia, sedikit sebanyak menambahkan asam garam dalam kehidupan kita semua. Lebih-lebih lagi dalam kehidupan aku.

Aku mempunyai kekasih. Orang yang paling aku sayang. Pernah dulu aku meletakkan dia nombor 1 di dalam hidup aku. Biasalah, budak baru nak kenal erti cinta sebenar kononnya.

Tiap kalinya dia merindukan aku, tanpa sempat ingin merasa rindu, terpacak aku hadir di sisinya. Dek kerana taknak dia merengek, habis sahaja azan aku terus memecut ke sana dan kadang-kala dari habis azan, terus berkumandang azan yang seterusnya, aku masih tidak mengambil air sembahyang (faham-faham je lah maksudnya). Nyatanya betapa bodoh dan banggangnya aku hanya kerana keinginan seorang wanita, aku abaikan perkara yang patut aku dulukan. Itu dulu, sekarang insyaAllah tidak lagi. (more…)

Posted on 30 March '10 by , under Hidup Khai, Kisah Cinta, Motivasi. 92 Comments.

Aku Percaya Pada Hukum Karma (Part 1)

* Izinkan Khai menulis entri ini menggunakan “aku” instead of “Khai” seperti selalunya. Anggaplah ini luahan hati dari seorang sahabat kepada sahabatnya.

Dalam kehidupan kita ni, semua orang akan bercinta. Aku, kau, dia, semuanya akan bercinta. Cinta bukan hanya terletak pada kekasih hati. Mungkin cinta kepada pencipta, mungkin cinta kepada ibu-bapa dan keluarga atau mungkin cinta kepada harta-kebendaan. Tapi dalam kes aku ni, nak cakap pasal percintaan bersama kekasih hati lah.

Mungkin ramai yang masih belum pernah bercinta. Samaada merasakan dunia percintaan hanya satu pembaziran atau mungkin masih belum bertemu insan yang bernama cinta. Ramai juga yang kata taknak bercinta sampai bila-bila atau mungkin tidak mahu berkahwin, tapi sebenarnya sebagai manusia yang normal, jauh tersimpan di lubuk hati perasaan cinta. Perasaan mencintai dan dicintai. Itukan lumrah yang Allah jadikan bukan? Sesuatu yang menyeronokkan bila kita tahu diri kita dicintai dan disayangi. Begitu juga betapa feeling’nya perasaan mencintai seseorang samaada insan yang di’impikan itu tahu atau tidak. Atau mungkin pura-pura tak tahu. Stalker!

Aku seorang lelaki dan mungkin pembaca blog Justkhai ini lebih ramai wanita dari yang lelaki. Jadi aku tidak pernah berniat untuk melabelkan wanita sebagai sesuatu yang tidak enak. Ibu aku, kakak aku dan nenek aku juga seorang wanita. Jadi apa adanya untuk berbuat demikian?

Dalam kehidupan, (more…)

Posted on 16 March '10 by , under Kisah Cinta, Motivasi. 102 Comments.

Siapa nak Google Wave?

8JCBMV5KZKWS


* Klik gambar untuk saiz sebenar

Wohha! Siapa nak invitation Google Wave? Ada 8 je invitation ni. Google Wave ni bagi Khai akan menggantikan semua teknologi chatting yang korang pernah dengar. Banyak plugin best dan mudah untuk share gambar serta apa-apa file di bawah satu conference. History pun takkan di padam jadi sama macam korang discuss dalam email cumanya ianya lebih berbentuk conference bukan dengan seorang tapi dengan ramai member dalam satu-satu masa.

Chatting pula ada banyak jenis. Chatting saja-saja buang masa, chatting berilmiah atau mungkin meeting dengan rakan-rakan sekerja juga. Itulah penerangan Google Wave secara ringkas dan padat. Nak tahu lebih lanjut, boleh Google sendiri. Kalau nengok screenshot kat atas tu pun korang fahamlah.

So siapa yang tak nak cuba Google Wave ni memang rugi sangat lah kot. Ramai yang dah ada akaun Google Wave, korang bila lagi?

Ada satu syarat kalau korang nak invitation dari Khai. Senang je. (more…)

Posted on 24 November '09 by , under Kisah Cinta. 60 Comments.

Mak Saya Memang Champion!

Tiba-tiba rasa nak buat artikel tribute untuk mak sendiri. Dah 4 tahun blog ni wujud, satu pun takde lagi artikel tribute untuk ibu sendiri. Sedangkan, kalau tanpa dia, blog ni haram tak wujud. Korang pun tak wujud sama untuk baca artikel ni kalau bukan sebab mak korang. So, kalau teringat kat mak masing-masing tu, doakanlah semoga panjang umur dan sihat sokmo hendaknya. Buat satu artikel tribute pada mereka. Tak perlu lah tunggu Hari Ibu sampai, baru sibuk nak tulis pasal mak korang. Untuk yang dah kehilangan bonda terchenta tu, doakan semoga mudah perjalanannya menghadap Illahi. Amin.

Tadi, Khai tiba-tiba teringat mak kat kampung. Haritu baru je jumpa time raya. Rasa tak puas pulak nak borak-borak dengan dia. Bila lapar sikit je teringat rendang mak kat kampung. Rendang dia memang champion la. Takde mak orang lain boleh lawan. Ape lagi sambal kerepek pedas yang mak buat memang takkan jumpa kat kedai. Hehehe. Memang setiap dari kita semua akan cakap masakkan mak kita yang paling sedap kan sebab dah memang dari kecik lidah kita ni merasa air tangan mereka. Apa tidaknya.

Hidup seorang insan bernama Khai sekarang semangnya dipengaruhi didikan yang Khai terima dari mak Khai masa kecil dulu. Mak dengan Abah Khai dulu tak pernah rotan Khai. Tak pernah pukul, cubit ape lagi nak sepak terajang macam separuh ibu-bapa yang lain. Mungkin itu cara didikan mereka. Tapi bukan ibu bapa Khai. (more…)

Posted on 25 September '09 by , under Hidup Khai, Kisah Cinta. 88 Comments.

Karenah Perempuan Nak Ber’couple


Tertarik bila terbaca satu blog ni. Blog dari perempuan untuk perempuan. Tapi boleh menjadi pembacaan dan penambahan ilmu yang amat berguna untuk bagi seorang lelaki untuk mengenali siapa perempuan yang sebenarnya. Korang yang lelaki tu baca senyap-senyap sudah. Jeling-jeling pun takpe jangan sampai kantoi korang baca semua perkara pasal perempuan tu kan. Biar mereka dengan dunia mereka. Tapi blog apa yer? Ok Khai paste dulu la antara point-point yang menarik mengenai seorang perempuan.

10 Sebab kenapa perempuan sibuk nak ber’couple

1. Takut orang kata dia perempuan tak laku
2. Dia nak ada orang bela dia
3. Dia rasa perlu ada lelaki utk jaga dia
4. Nak apa saja sume dia boleh dapat. Mana taknya, gunung emas pun kononnya boleh dibagi.
5. Saja nak merasa ape tu rasa cinta
6. Rasa selamat bila ada boyfriend
7. Rasa diri dia cantik dan perlu ada orang yg suka dia
8. Perlu test n tgk lelaki mcm mana yg sesuai sebelum ke alam perkahwinan
9. Malu semua ada boyfriend, dia aje tak ada.
10. Nafsu tak dapat dikawal

(more…)

Posted on 21 June '09 by , under Kisah Cinta. 214 Comments.

Protected: Lepas Dua Tahun

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Posted on 4 June '09 by , under Hidup Khai, Kisah Cinta. 262 Comments.

Harus’kah ku berikan bunga ini untuk kekasih baru ku?

Aduhai. Ada seorang hamba Allah ni, memang rajin forward email kat Khai. Banyak entri kat Oh! Tidak tu pun sumbangan dari dia la. Orang nya Khai tak kenal. Tapi nickname dia kacang merah. Hehe. Hi Redpeanut! Thanks a lot! Tapi kan ada satu email dia kasi tu, menjadi keberatan untuk diletakkan di Oh! Tidak. Tapi letak kat Justkhai dulu pun ok la kot.

Perlu’kah blog ini dijadikan blog lucah? Tidak perlu ye tak? Kalau korang dah gatal sangat nak melayan benda-benda lucah, bersepah web lucah kat luar sana. Google aje iye tak? So apa kata hari ni kita nengok keajaiban ciptaan Tuhan. Gambar pokok bunga je kot. Takde apa yang menarik.. Lalalala!!

Ada yang lebih real di dalam.. (more…)

Posted on 29 May '09 by , under Kisah Cinta, Tergempar. 69 Comments.