Major Upgraded on Youtube. Apekah?

1,197 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini


khai terbaca di blog mael yang bercerita mengenai rupa wajah Youtube yang baru. Rasanya semua pun perasan akan perubahan ketara yang berlaku pada player di Youtube kan? Agak lebar sedikit (16:9) yang memberikan impak terbaik untuk video yang bersaiz wide screen. Ikut perkembangan zaman la tu, sekarang orang mana main petak-petak empat segi sama ni kan. TV pon kalau sekarang kat rumah takde sebijik plasma widescreen, tak cukup best kot? Laptop? wonder ade lagi ke yang bukan widescreen? Di Youtube, korang dah boleh pilih setting untuk embed widescreen video. Nengok gambar kat atas tu ensem-ensem yer.

Hurm, perubahan juga dapat Khai saksikan bila korang nak upload video. Before, sangat annoying coz bila korang tekan je upload, korang diminta mengisi ini dan itu mengenai discription video yang nak diupload sedangkan korang mungkin ada yang belum sure nak upload video apa. So agak menyusahkan. Dan sekarang, perubahan yang dilakukan amat kool iaitu korang pilih video yang nak diupload dulu, kemudian sementara proses upload berlaku, korang boleh isikan discription tanpa mengganggu proses upload. Ya, inilah kehabatan zaman web 2.0. Apepun, lagi terbaik kalau Youtube kasi upload mass video terus. Baru senang kaki uploader Cerekarama nak upload drama. Hehehe.


Perubahan juga ada pada navigation link di Youtube. Hampir terlupa Khai dengan design yang lama bila nengok design yang baru ni. Pada Khai, design baru ni terlalu simpe. Ya, kadangkala simple adalah terbaik tapi rasa Khai yang ni nampak macam old fashion. Entah lah, lain orang lain citarasa.


Dan ada satu lagi perubahan yang kononnya menyenangkan, tapi bagi Khai adalah sangat ntahapa-apa. Sekarang, bila embed file di Youtube, akan ada satu petak search bar pulak kat atas video tu. Tapi bila play hilang la search bar tu. Alahai, ni nak menyenangkan sampai orang jadi pemalas kot. Annoying habis. Takut orang belum sempat nak play video korang, dia dah bantai search vids lain. Tapi adalah cara untuk remove search bar tu bila korang embed any Youtube video. Sama macam nak jadikan autoplay dengan menambahkan “&autoplay=1” , begitu juga untuk menghilangkan search bar dengan cara menambahkan “&showsearch=0”. Boleh refer dari Google Code. Thanks Mael.

WordPress 2.7 Released

Baru 2 hari lepas Khai upgrade dari WordPress 2.7 Beta 3 ke WordPress 2.7 RC1. Dan hari ni dapat tahu dari Amanz pulak yang WordPress 2.7 akan released hari ni. Kiranya ni yang betul-betul finalize la ni untuk korang download dan cuba. Well, WordPress 2.7 totally different dari version wordpress terdahulunya. Sangat menarik dan mempersonakan. Boleh usya screenshot Dashboard Admin Panel Blog Khai kalau mahu. Haha, spoil sungguh buat yang konon nak dapat suprise dari WordPress kan? Hehehe.


Hurm, dah syok pulak lepas register Plurk.Com 2 hari lepas. Setiap sejam rasa nak update je. So korang yang masih lom ada plurk, klik sini untuk register. Korang boleh nengok plurk Khai di setiap entri blog ni (kat bawah entri ni) dan juga di page about Khai. Yang dah register Plurk tu, Klik sini to be my friend.. and be my follower…

Update: Rupanya WordPress 2.7 yang konon release hari ni hanya untuk pengguna wordpress.com atau kata lainnya, pengguna wordpress yang free. Of coz diorang akan guna yang RC1 tu. So korang try lah yang RC1. Jangan takut-takut untuk update. Meh Khai ajar dengan cara ringkas ikut style Khai..

1. Rename wp-admin kepada wp-adminx
2. Rename wp-includes kepada wp-includesx
3. Overwrite ke semua file wordpress RC1 (kecuali wp-content) ke dalam hosting korang via FTP client
4. Dah setel overwrite/upload everything, pointkan ke domain.com/wp-admin/upgrade.php
5. Ikut apa yang tertulis.. setel. Senang like Aif Ba Ta.. kwang3..

Ada masalah, tanye je jgn malu2 biawak..

Ditulis pada 3:28 am 5 December '08 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 1,197 views
Dalam kategori: Lain-lain | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

24 Comments »

Comment by |1f34|-|1r3
2008-12-05 04:53:26

hoho..aku pon perasan youtube baru ada widescreen tp part search bar tuh kacau jer..sengal plak rasanya….ko layan irienad punya cerekarama ker? adeii…ko kenal ke dia tuh sape?

..
Comment by Khai
2008-12-05 05:12:37

sape dowh dia tu? aku msg2 ngan dia slumber je kat sana.. cakap la dia isteri baru tun M .. lol .. hehehe..

sape bro?

ni blog dia.. kasi promote sket…
http://www.nadiya-akmal.blogspot.com/

..
 
 
Comment by loque
2008-12-05 05:20:27

dah lame dah taw…
erm,cam best jerk wp 7 tuh
mesti wat nyer lah
tapi x taw cam ner nak upgrade
nak open thread kat scukz lah…he3
nanti ko jawab tawwww

..
Comment by Khai
2008-12-05 05:27:18

bukan kat last entri ni aku ade ajar ke.. ko baca sampai abis ke tak ni bro? hehehe..

psst: Open je kat scukz.. khai, mod or user lain sedia memberikan layanan terbaik 7 stars..

..
Comment by loque
2008-12-05 05:46:29

bace ler..x kan separuh2 jerk bace..tapi tuh x paham sangat…kalo kat forum nanti ade screen shot maybe..dah open dah thread..hope mod ajaw nanti…=p

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2008-12-05 06:08:17

hohoho.. ye la ye la.. gi bukak kat scukz forums tu.. aku kasi complete set nye tutorial nanti.. insyaALlah… hehehe. ngade tul dia ni..

 
Comment by loque
2008-12-05 12:51:02

bukan ngade2…tapi demand*….wakakaka

 
 
 
 
Comment by etomyam
2008-12-05 07:31:38

betul tuh, perubahan yg sebenarnya melembabkan lagi page loading n jugak video tu sendiri….

..
Comment by Khai
2008-12-05 08:41:19

tambah lagi dengan dunia internet di malaysia ni yer? hehehe… kecoh broadband sana broaband sini tapi kualiti, kejap on kejap off… macam la kisah cinta khai.. haha

..
 
 
Comment by KNizam
2008-12-05 07:36:31

aku pun benci dengan search box kat youtube tuh. hehe 🙂

..
 
Comment by nUR_rOsALiNdA
2008-12-05 09:14:07

caner nak load video masuk you tube..wak!!!! ketinggalannyer aku

..
 
Comment by kusu
2008-12-05 10:15:27

khai..aku tertarik dengan wordpress yang baru nih!
smart betul!!wahaha..
tp aku tak upgrade lagi~tak sempat..
ko tolong buat boleh?wahaha

..
Comment by Khai
2008-12-06 17:29:47

blanje mamak dulu.. hehehe

..
 
 
Comment by Syuxx
2008-12-05 11:02:45

lol. wp 2.7 ni memang betul2 mengendalakan projek wordpress aku.
takpa, bersabar. haha

..
 
Comment by shaxx
2008-12-05 12:41:19

nampak buruk sket dah bila embed youtube la ni… baisala barang free…

..
Comment by Khai
2008-12-05 17:03:41

free mmg la free.. tapi kita ni customer.. why? tanpa kita siapalah youtube.. hehehe… so kene ikut apa yg customer nak..

customer always right.. eh?

..
 
 
Comment by Sabri
2008-12-05 20:41:01

hahaha.. “mana khai ni? kata nak minang aku aih..”
heh, aku suke tgk youtube skrg ni.. just tenet ‘screamyx’ yg lembab sgt.. adoii..

..
Comment by Khai
2008-12-05 23:01:08

hehe.. tu subtitle betul tu bro.. bukan edit.. kwang3…

anyway, ko pakai internet pakej berapa.. aku pakai rm77 je.. still leh usya youtube macam nengok tv.. ok la tu kot.. tapi baru je apply sbulan streamyx kat rumah ni.. orang cakap, lepas je dua bulan, mula la problem sampai itu ini.. ready je la.. hehe

..
Comment by Sabri
2008-12-05 23:47:14

ha.. aku pakai streamyx rm99/month.. pon sangkut2.. adesyy.. tah la.. maybe kawasan aku yg lembap kowt..

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by zieyn
2008-12-06 14:14:34

Haha..siot je Amani t’ghegeh ngan Khai..
tp nmpak cam ssuai ar plak!Hehe..:D

Ala,streamyx mule2 ok ar..lme2 hampeh!
eh,camne line cc ley plak laju erk?
jealous tol!

..
Comment by Khai
2008-12-06 17:10:10

haha.. jgn la marah.. tu script dalam cerita rona roni makaroni jer.. hehehe.. walau pada hakikatnya, mmg kami sedang berchenta (ni kalau paparazi baca ni habis aku).. kwang3….

hurmm… kat cc tu nengok plak la pakej mana dia amik.. dan ntuk jaga reputasi, mungkin diorang lebih mengutamakan sebuah cyber cafe..

..
 
 
Comment by fahrulazmi
2008-12-07 21:27:22

ahahahahha… sker ati ko jer edit subtitle citer tu… hahah..

..
Comment by Khai
2008-12-08 00:34:31

itu subtitle dari hati sharifah amani la… hehehe..

..
 
 
Comment by azleah
2008-12-08 17:39:25

kacau je widescreen tu

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post