Zone Straits, Penyedia Domain Percuma Tempatan

1,146 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini


Sepatutnya entri ini ada minggu lepas lagi tetapi oleh kerana banyak entri-entri lain yang dah Khai draft menunggu masa untuk di touch-up dan publish, Khai simpan dulu entri ini dan hari ini, Alhamdulillah berkesempatan lagi berkongsikan sesuatu buat korang. Semoga ianya bermanfaat.

Macam entri anak menteri sebelum ini pun, ada yang kononnya berfikiran positif menyeru agar kita memikirkan yang baik-baik. Yang hairannya, apa yang baiknya pada gambar itu yang jelas tidak menggambarkan apa-apa yang positif. So apa kata kalau dah kononnya otak anda tu suka berfikiran positif, fikirlah yang entri itu manfaatnya supaya dijadikan kesedaran buat semua remaja agar tidak mencontohi perangai role-model yang sebegitu. Berfikiran positif sampai menghalal’kan apa yang haram, ape kejadahnye?

Berbalik pada Zone straits ni, ianya adalah sebuah group yang menyediakan free domain hosting. Sebenarnya mereka ni sama sahaja macam co.cc mahupun cjb.net cuma mereka datang dari Malaysia dan domain yang mereka sediakan amat cantik untuk dijadikan subdomain untuk mereka yang masih tidak mempunyai domain sendiri (contohnya pengguna blogspot).

Hanya qouta 5 domain dan 10 subdomain sahaja diberikan untuk setiap akaun dan jika mahu lebih, korang harus’lah upgrade menggunakan Paypal.

Terdapat 5 domain yang boleh korang pilih seperti:
– via.my
– opensource.my
– ha.it.my
– is.tux.my
– inter.net.my

Nyatanya di sini, dua domain paling atas tu lah yang paling ok untuk korang pilih. So dapatkan segera sementara stok masih dara. Hehehe. Beberapa contoh web yang Khai try gunakan domain free ni:

limkokwing.via.my | tshirt.via.my | khai.via.my | smksp.via.my

Hehehe, pasti ramai mereka yang bernama “KHAI” atau “KHAIRUL” sedikit bengang di situ kerana khai.via.my adalah milik mutlak blog ini. So kalau korang taknak nama korang digunakan oleh mereka, cepat daftar nama sendiri sebagai domain.

Pssttt: Khai mula wonder sebab setahu Khai, salah untuk host’kan free domain under .my ni. Entahlah ~

Sedikit Tutorial mudah untuk integrate domain dengan Blogspot:

Tutorial Part 1 | Tutorial Part 2

Copy paste code di atas, untuk pamerkan tutorial ini di blog korang.. Ilmu perlu disampaikan. Jangan simpan sorang nanti Tuhan tarik balik.. Ingat tu.. Dan selamat berdomain’kan Dot My!

Oh ya, Jerung Perkasa buat contest tu. Memang senang nak dapat duit. Mana la dia dapat idea nak buat contest macam tu ye?

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 8:01 pm 23 February '09 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 1,146 views
Dalam kategori: Daily Craps | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

62 Comments »

Comment by deena
2009-02-23 20:22:21

bagus. dah lama deena menunggu. hahha. πŸ™‚

..
 
Comment by beliamuda
2009-02-23 20:37:28

boleh cuba ni… πŸ™‚

..
 
Comment by aman
2009-02-23 20:39:20

hoho…aritue aku dah emel tanya mynic, memang dia tak kasi, tapi tgk blogstarz.my tue bukan main lepak jer wat bisnes, mynic wat bodo jer..hmm…

..
Comment by Khai
2009-02-23 22:32:56

itu namanya pekerja mynic banyak yang tidur… kesian bos mynic tu.. hehe :bloody:

Tapi kalau ikutkan, ape yg special sangat sampai diorang x kasi orang nak buat subdomain tu ye? Sukati la kan.. 8)

..
 
 
Comment by Eriyza
2009-02-23 20:51:37

Thank you Khai.

..
 
Comment by JRY
2009-02-23 21:47:06

aku dah ada akaun dalam zonestrait ne.guna domain via.my. ringkas dan mudah diingat.hehe. ingatkan nak wat welcome page untuk blog aku..haha. tp nnt la

..
 
Comment by cuitnazz
2009-02-23 22:29:39

Eh betulla aku pun dh check.. depa kat tak leh guna .my.. tp pasal apa leh guna lak eh.. aku takut dah setting bebaik tetiba jer diorang ‘padam’… haru…

..
 
Comment by o-zam
2009-02-23 22:30:35

korang cubalah aku sendiri pun pakai domain nie.. ho..ho..

..
 
Comment by Reds
2009-02-23 22:34:45

tq khai…manissss sekali…

..
 
Comment by KNizam
2009-02-23 22:54:08

tak kuasa la aku nak macam2 sub domain. hehe πŸ™‚

..
Comment by Khai
2009-02-23 22:58:20

kita yg dah ada ber’dotcom-dotcom ni mmg la x yah lagi bro.. nak wat ape dah… hehe..

ni ntuk mereka yang ada duit nak beli domain, tapi ada plak yg lebih perlu didulukan dulu berbanding domain tu..

atau yg mmg jenis kedekut.. haha.. jgn maraa πŸ™‚

..
 
 
Comment by oic..
2009-02-23 23:29:22

oic..tp utk wordpress de? 8)

..
Comment by Khai
2009-02-24 01:31:19

kalau wordpress.com tu leh integrate ngan add-on domain boleh la kot.. ini tidak.. so just dapat guna redirection je la.. =(

..
 
 
Comment by menteil
2009-02-23 23:35:03

aku ada register ari tu..
tapi tak tau lak nak main DNS atau park domain tu..
sebab dia tak de tut..
camner ar?
huhu

..
 
Comment by miim
2009-02-23 23:35:15

bagus bagus,betul kata ko,ilmu jgn kedekut…

..
 
Comment by anarm
2009-02-23 23:48:55

aku pon dah dh pkai domain .via.my..
ade gak aku tulis tutorial nk gunakan domain tu kat
http://anarm.via.my ..
πŸ˜‰

..
 
Comment by azizwan[dot]com
2009-02-24 01:06:24

free domain .com/.net skali ngan hosting takde ke khai? kalau ada, ingat nk satu. hahaha..

ermmm.. klau guna domain sendiri tp bkn self-hosting (blogspot ler) still berisiko di banned juga kan? πŸ™‚

..
Comment by Khai
2009-02-24 01:33:00

haha.. melampau ko ni wan.. kalau ada free .com/.net, rasanya aku simpan sorang kot.. x nak share.. hehehe..

yups.. domain sendiri bukan bermaksud bebas dari T&C blogspot.. kiranya ada domain sendiri pun tak guna kalau tak beli hosting sekali.. :beurk:

..
 
 
Comment by flip9
2009-02-24 07:33:04

haha..
aku pun guna zonestraits nih..
http://flip9.via.my

..
 
Comment by muhdzahari
2009-02-24 08:44:53

khai, kalau buat url ni, url yang blogspot tu boleh guna lagi tak?

..
 
Comment by muhdzahari
2009-02-24 08:46:46

sori2, aku tak terbaca yang page akan redirect tu, hehe..okayh

..
 
Comment by sreSHAziela
2009-02-24 09:17:23

td visited ur SMKSP web.. agak payah nak tinggal komen.. last2 pop up window ckp ade prob plk.. hampeh tul.. :o:

..
Comment by Khai
2009-02-24 14:54:20

u ni dulu smksp student ke? tahun berapa yer? :[

..
Comment by sreSHAziela
2009-02-24 17:12:07

bkn dak seri pepatih.. tp dekat2 situ gak lah.. SMPT..

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by anarm
2009-02-24 09:55:38

domain ni bleh create email laa.. contoh mcm email yg aku dh buat, webmaster[at]anarm.via.my.. tp just guna google apps je.. hehe πŸ™‚

..
 
Comment by abrar
2009-02-24 12:36:29

erm..kalau pakai yg dot.tk ok x? nampak sikit macam domain..contoh:abrar.tk

..
Comment by Khai
2009-02-24 14:55:45

.tk tu sama ngan cjb.net kan.. so tak bape nak best sbb tak leh nak integrate .. setakat redirect je x friendly user macam tu.. :oups:

..
Comment by abrar
2009-02-24 15:33:52

thanks khai..

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by alana
2009-02-24 13:32:42

khai..dah try da wat…tq for tutorial 2.. πŸ™‚
hosting sendiri 2 ape plak?
nape nak tuka domain?
ape faedahnyer?
khai tolong jawab… :oups: :oups: :oups:

..
Comment by Khai
2009-02-24 14:58:11

faedahnya satu je.. domain lebih look professional instead of xxx.blogspot.com ..

dan domain n hosting adalah berbeda.. tutorial ni walaupun alana dah menggunakan domain lain, tapi blog masih dihostkan di blogspot lagi. So kena beli hosting untuk letak semua data dalam “rumah” sendiri..

Domain n hosting boleh dikatakan sebuah rumah sendiri (hosting) yang dilengkap dengan alamat (domain) anda sendiri.. dan anda bebas untuk buat apa sahaja di rumah itu.. kan itu rumah anda.. bukan “rumah” blogspot.. hehe 8)

..
Comment by alana
2009-02-24 15:14:00

khai..tadi da try wat…ble da siap, tetibe jer die kate page saye 2 ‘address can’t be found’ ape kejadahnyer… =(
pastu try tuka balik domain ke blogspot…nasib bek boleh jmpe blek…
eee…takut 😎 nape ek jadi cam2?
khai tolong jawab… :oups:

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2009-02-24 19:58:08

its common.. bukan lama pun.. dalam 2 – 3 minit macam tu je.. normal la tu sbb dns nak resolve makan masa sikit..

kekadang berhati.. hehe :[ tapi blogspot pada pengalaman khai, 2 minit camtu je =(

 
 
 
 
Comment by x-po
2009-02-24 13:41:50

macam ku knl je post ni dlm blog aku…hahahhaa

p/s: khai, bila nk wat contest? poket aku dh kering kontang ni..huhu

..
Comment by Khai
2009-02-24 14:59:03

contest.. hehe.. ada kot.. lagi beberapa hari yosh ~ πŸ˜€

..
 
 
Comment by cidimidi
2009-02-24 13:57:47

mcm mana klu dah bli domain? ble wat mcm tutorial 2 ke utk tarik blogspot tu?

..
Comment by Khai
2009-02-24 14:59:50

sama je.. just set kan domain u beli tu pada “ghs.google.com”.. dan yg lain nye sama sahaja πŸ˜‰

..
 
 
Comment by saifullahism
2009-02-24 14:42:05

thanks bro!!! bakal dimanfaatkan nanti….

..
Comment by Khai
2009-02-24 15:01:10

eh eh.. lama x nampak ko bro.. hehe.. duit baju scukz bila nak bayar daaa? hehe..

psstt: one of my junior dulu kat Limkokwing.. πŸ™‚

..
 
 
Comment by finas
2009-02-24 15:22:20

sgt3 sukak!
dah buat dh!!!!

..
 
Comment by Merah&hitaM
2009-02-24 20:09:41

huhu..post yg menarik khai…
erm… aku buat nanti2 la…
domain yg aku nak wat mesti takde org nak kaco lagi..
hahahhaa… πŸ™‚

psstt: exam nak dekat..doa2kan la okek… tatot neh.. =(

..
 
Comment by bd fabregas
2009-02-24 20:50:26

mmmm, x terpikir lg nk wat pasal igtkn nk beli domain & hosting sendiri hujung tahun ni..

..
 
Comment by Azman Ishak
2009-02-24 20:54:38

giler ah hang ni khai.. hahah siap buat tutorial
lagi tuh. tapi yang penting. name aku dan nickname
aku… aku dah cop under via.my… hahaha siap
redirect ke blog aku sekarang ni…

ni la dinamekan konspirasi domain.. keh keh keh~
bolot beb jangan tak bolot… bukan rugi pon πŸ™‚

..
 
Comment by shibli
2009-02-24 22:51:05

khai please tolong,
aku dah buat utk wordpress aku,
pastu dia mintak 10 kredits,
aku ada 0 kredits,
pastu dia suruh beli guna paypal pulak,
kredits tu ape? nak domainkan wordpress aku mmg kene bayar ke? waaa…. :oups:

..
Comment by Khai
2009-02-25 11:26:35

err.. bukan dia dah kasi 5 kredit free ke ntuk create domain? maybe u dah gunakan ke-5-5 skali kot.. sbb tu kene upgrade..

..
 
 
Comment by ondscene.sham
2009-02-25 10:28:31

khai, hang ni memang rajin, brilliant n have a gud sense of creativity n rajin!!!
keep it up.
aku dah tuka ke .via tu. kelakar pun ada , sebab kalau tak cuba tak tau…
sekarang nak cari rumah baru pulak.
anyway, teryskan usaha murni yg byk bagi pengetahuan ini.
salam

..
Comment by Khai
2009-02-25 11:27:45

Thanks syam… yaa.. cool di situ.. blog u dah best, domain kene best dan cool jugak kan syam? hehe..

thanks anyway…

..
 
 
Comment by alana
2009-02-25 13:10:37

khai..sebijik hosting bape ek? :((

..
 
Comment by Eriyza
2009-02-25 13:17:55

Tq Khai. Akak pun dah guna eriyza.via.my tuk blog akak.
Khai mmg manthop. πŸ™‚

..
 
Comment by Amirez
2009-03-01 18:03:01

hoho..baru semalam fikir nak cari free domain…
hari ni dh dpt πŸ™‚
thx khai

..
 
Comment by Sweet Thinker
2009-03-03 21:16:18

xsalah sbb servis nie bdk kg akoo yg bagi. hehe. dlu nk kasik thinker.my gak tapi… ehheh! tunggu je la! πŸ™‚

..
 
Comment by @LiYaNNuaR
2009-03-04 22:13:01

mmg dok usha2 gaks nih… cuba takda guide… anyway… thanks bro… πŸ™‚

..
 
Comment by am_i_rulez
2009-03-07 13:18:44

khai, nape ak xleh buat..
pnat dah ak follow ko pny cara..
ke sebab sblom nie ak pkai .co.cc
tp dah pdm dah…

..
Comment by Khai
2009-03-17 19:29:06

kalau tukar, bukan on the spot dia bertukar.. kene tunggu dns resolve.. paling lama 24 jam….

kalau still sama je, mean ada la kesilapan time setting tu.. hehehe..

..
 
 
Comment by kero
2009-03-17 18:27:56

erm..mmg bengang khai da ambik dulu..
tapi camne nak guna r? x jumpa2 tmpt utk letak NS 8)

..
Comment by Khai
2009-03-17 19:29:37

kero, usya gambar 2 tutorial kat last skali dalam entri ni

..
Comment by kero
2009-03-19 11:17:02

alamak khai..
aku da tersilap pilih domain parking dulu..
camne nak patah blk erk?? =(

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2009-03-19 11:56:08

delete je dulu. then add balik domain.. hehehe πŸ™‚

 
 
 
 
Comment by PaanMFR
2009-03-19 11:26:02

Salam Khai, ade perkembagan terbaru pasal mynic tu x?

aku rase la kan.. rase2 je la, xde salah offer free SUBDOMAIN.
sbb main domain zonestraits yang pegang. Ownership pun diorg punya la. Kita just guna service. Syarat2 sume dah ade kn?

Bagi aku mmg xde masalah, malah lagi menaikkan lagi identiti domain .my untuk digunakan oleh seluruh rakyat malaysia secara free.

Domain .my tu sendirik kalo nk beli mahal sgt.

– nice service by Zonestraits
– nice tutorial by ngko..

..
Comment by Khai
2009-03-19 11:57:47

yes bro.. mmg bagus pun.. dan Khai sangat la sokong kalau byk lagi service2 macam ni.. masalah nye, mynic yg letak syarat bodoh tak boleh guna subdomain ntuk .my ..

ntah ape ape diorang ni.. takut .my tak laku ke? hehee πŸ™‚

..
Comment by PaanMFR
2009-03-20 12:14:40

heh.. xbleh ka? jap2 aku try cek kat web diorg
opis aku selambe je guna subdomain2 dlm .my..

pasal laku x laku tu.. aku no komen lah..
ade je org nak beli domain .my ni.. πŸ˜€

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by cik qiqi
2010-04-14 11:18:18

Sume oranG dalam ni teror…
sy nie org bru lg n mmg blur sgt2 bab blog n sgale2 software or ape2 yg korang sebutkan…erm…yg wordpress free too cm blogspot gk la eyh?

MAaf kalo tny soklan bebudak tp mmg srius xbrape phm sgt bab2 nie=) :o: :oups:

..
 
Comment by Gucci baby
2012-05-05 08:13:57

shoes and boots alike Be it review toehttp://douglascarpe616.obolog.com/ locations within The far east healthy by using

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?