Selamat Pagi Cikgu!

493 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini


[audio:selamat-pagi-cikgu.mp3]
Selamat Pagi Cikgu, satu ungkapan yang amat ku rindui. Kali pertama menyebut perkataan tu adalah 13 tahun yang lalu semasa memakai baju petak-petak kecil warna merah putih. Tadika la tu. Sekarang, perkataan tersebut tiba-tiba ber’evolusi menjadi “Assalamualaikum Cikgu!!”. Ungkapan yang penuh berlagu. Korang paham-paham sendiri la kan? Macam la tak pernah jadi budak sekolah dulu. Hehe. Semua sekolah pun sama je nada bagi salam kat cikgu. Hehehe.

Tak perlu’lah Khai nak sebut satu-satu nama cikgu yang pernah mengajar Khai dulu. Kalau sebut karang, korang bukan kenal. Bosan je pulak nak baca iye tak? So kepada cikgu-cikgu yang pernah mengajar Khai dulu, ya saya anak murid cikgu yang pernah bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Perpatih. Sape Khai? Khai yang mana? Hehe dulu kat sekolah takde sorang pun panggil saya Khai cikgu. Semua panggil saya Nizam. Nizam mamat paling popular dengan status Taiko penjual cetak rompak paling berdaya maju. Sampai pengetua dengan Penyelia Pagi pun order VCD Mawi. Hehe. Oh! Kenangan. Dah la pengawas time tu. Hancus-hancus!!

Tanpa cikgu, siapalah Tun Mahathir? Siapalah Datuk Seri Najib dan siapalah Lisa Surihani tu. Tanpa guru mungkin mereka hari ni hanya penyapu sampah di tepi Menara Great Estern Ampang. Atau mungkin juga sebagai pembancuh kopi di syarikat korang bekerja. Pendek kata siapa pun kita hari ni, tanpa cikgu takkan mungkin kita pernah sampai ke tahap ini. Tanpa cikgu juga, mungkin dunia blog di dunia ni tanpa title dan tiada entri. Hanya gambar semata-mata.

Selamat Hari Guru, Cikgu!! Kami sayang kamu. Teruslah mencorakkan anak bangsa mu.

EH!!! Ingat entri dah habis tadi. Hurm! Nak publish je tiba-tiba teringat kat seorang cikgu ni. Nama dia Cikgu Nasir. Ajar Khai time darjah 6. Keje ko duk tibai kepala budak je kan? Kepala aku pun selalu kene luku. Salah jawab satu soalan, 6 luku ko bagi. Ingat ni kepala anak-anak ko, nak main luku. Ni Kepala bukan Kelapa dowh! Ucapan hari guru ni untuk semua guru di Malaysia kecuali ko, Cikgu Nasir!!! Ikutkan hati aku, sekarang gak aku luku balik kepala ko. Mengenangkan ko pernah jadi cikgu aku je, aku rasa belas kasihan sikit.. Anda dimaafkan! Selamat Hari Guru Cikgu Nasir. Hehehe!

Ditulis pada 10:20 pm 15 May '09 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 493 views
Dalam kategori: Hidup Khai | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

87 Comments »

Comment by Roslan Nazri
2009-05-15 22:25:10

hehehe..cikgu nasir kenangan silam..hari guru tetap hari guru.. ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by sepatu putih
2009-05-15 22:55:49

ala…ingat pengomen nmbr satu…huhuhu

xske ingat zaman skolah…xbest..huhuh…tp slamat ari guru gak ler…kpd cikgu cina ngoks tu…xnak aku wish ko…cetttttt

..
Comment by Khai
2009-05-15 22:56:47

ape cikgu tu dah buat kat kamu, sepatu putih? hehe :[

..
Comment by sepatu putih
2009-05-15 23:03:43

wahhh…khai reply la..rasa duniaku bercahaya…kehkehkehkeh

cikgu tu kan…iskk..iskk…dah mati dah kot..huuhuhu :p

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by sepatu putih
2009-05-15 22:58:27

cop..copp…tu gmbr saper eh??

..
Comment by Khai
2009-05-16 12:41:25

hehe.. cute tak? comel tak? ade la… ๐Ÿ˜€

..
Comment by sepatu putih
2009-05-18 13:48:35

uiceh…nak rahsia plak ek…jentik 8 das kang…

p/s: lari dr topik jap..hehehe
ghost season 2 dh smpi episod baper ek mista khai?nk download kat youtube yg ada smpi pisod 4 jer..huhuhu ๐Ÿ˜Ž

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2009-05-20 04:10:15

mmg baru 4 episod pon cik sepatu putih..

 
 
 
 
Comment by azah
2009-05-15 23:10:37

camat ari guru^^
smoge mampu jd ckgu yg tBek………huu

..
 
Comment by azizwan(dot)com
2009-05-15 23:15:11

wakakaka.. perenggan last tu lawak siot aku baca.. ingat betul2 taknak wish ucapan hari guru kat ckg nasir tu.. tp boleh plak kluar word ‘Anda dimaafkan!’.. tak boleh blah langsung. haha..

apa2 pun, slmt hari guru juga buat semua guru semalaya.. teruskan usaha kalian utk mendidik anak bangsa dan jgn hanya makan gaji buta mcm ckg2 kat sekolah yg telah aku tinggalkan :aie:

p/s: rindu plak kat ckg aku =(

..
 
Comment by Roslan Nazri
2009-05-15 23:54:15

ade jugak pengalaman pengalaman depan mata tgk member kene ketuk ngn kasut kat kepale..rase nak “kick” je plak cikgu tu.. :o: tapi cikgu kan..hmm..bende kecik2 cam khai jugak la..

..
Comment by Khai
2009-05-16 00:30:52

cikgu main kepala ni, aku x pernah pandang sebagai benda kecik bro.. boleh dendam sampai mati.. nasib aku ni pemaaf..

hehehe.. ๐Ÿ™‚

..
Comment by khai-klate
2009-05-19 14:46:12

khai ko ni sukew sangat kat lisa surihani 2!!! ko rasew2 ar kan lau ko ajak dia dating dia setuju kew?????
huhuhuhuhu

(Comments wont nest below this level)
Comment by sepatu putih
2009-05-20 15:21:50

x stuju punyer…sbb aku nak deting ngn mista khai…kan khai kan?hehehehe

 
 
 
 
Comment by cayataro
2009-05-16 00:03:04

epi teacher’s day sume cikgu2 n cikgi2 8) 8)

..
 
Comment by .AzFaRuL.
2009-05-16 00:48:35

cikgu jahat, sebab asyik pukul kitorang bila salah.

cikgu jahat, sebab asyik tak jemu menimbunkan kitorang dengan kerja sekolah yang camharam sial banyaknya.

cikgu jahat, asyik nak paksa kitorang join koko la, merentas desa, bekorban hari sabtu sebab hari sukan, bla bala bla. penat ok. ingat sekolah sukan?

sebab tu ramai daripada kitorang yang jadi samseng sekarang.

samseng kat makmal2 sains, samseng kat bidang perundangan, samseng kat dunia internet dengan ilmu, samseng dengan pesakit kt hospital supaya blh merawat mereka, & x lupa ada jugak balas dendam balik kt murid2 baru dgn ilmu2 samseng cikgu supaya mereka pun bolah kejam jugak macam kitorang.

SeLaMaT HaRi CiKgU! ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by inertz
2009-05-16 00:51:13

Teringat ada budak jadi pekak kena tampar cikgu kat sekolah dulu. Selamat hari guru kepada cikgu2 sy dulu.

..
 
Comment by ejon
2009-05-16 03:10:01

eh eh.. lisa surihani plak glamer.. haha

..
 
Comment by boyah89
2009-05-16 03:43:51

selamat hari guru..termasuk mak aku..huhu
tringat penah kena penampar dlm klas oleh ckgu sains aku..
salah ape je kot.aku trjwb dua soalan dgn jwpn yg sama,mana la perasan,,skali pang…peh..malu la gak..salah satu lg guru besar skola rndh yg telah memalukan aku di perhimpunan..huk2..
takpela.slmt hari guru gak 8)

..
 
Comment by zelo55
2009-05-16 05:53:26

tapi kan…
dalam citer Upin Ipin nada “Selamat pagi Cikgu” diorang memang stylo wo…
hahhha..
siap ade tarian lagi tu…

hahahahahha…

..
 
Comment by zelo55
2009-05-16 05:55:31

eh3…
da ade rupenye ko letak selamat pagi cikgu style upin ipin tu…
da komen baru ak play lagu tu…
wakakakakak..

tapi tarian diorang bleh dipuji arr..hhahah

..
 
Comment by Sy8
2009-05-16 10:18:56

alahai..cute nye gambar kat ats tu..hi3..

..
 
Comment by applepie
2009-05-16 10:33:46

selamat ari cikgu sume cikgu2 aku..
kecuali sorang ustat time aku skola rendah dulu. aku takleh lupe dia wat ape kat aku. tak guna punye ustat. malu seh.. ๐Ÿ˜

..
Comment by Khai
2009-05-16 12:43:39

cerita la ape dia buat.. macam tragis je… macam dah dapat agak je ape dia buat…. ek? ๐Ÿ˜

..
 
Comment by zelo55
2009-05-17 04:20:59

kehormatan kamu dicabul kah?

gulp~

..
 
 
Comment by cikgu jai
2009-05-16 10:34:34

best gler jd cikgu ada hr guru…

..
Comment by Khai
2009-05-16 12:44:13

bila nak buat hari pensyarah plak yer? nampak sangat pensyarah tak diiktiraf.. ajar pun macam nak x nak je.. lalala.. :8

..
Comment by sepatu putih
2009-05-18 13:32:29

btol btol btol…lect pmpuan yg ehem2 xkwen lg konpom cpt moody…huhuhuh yer dak?

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by PakciQue
2009-05-16 10:54:56

Aku pernah menjadi guru. Dan aku tau betap sukarnya menjadi guru. Apa yang sukar? Sukar nak buat anak murid kita faham. Tak semestinya kita terrer ngan sesuatu subjek, kita boleh buat orang lain faham dan terrer.

Aku pernah mengajarmath kepada seorang guru kaunseling. Ha! Jangan main2.

Jadi, wahai en Khai. Sila sebut “Selamat Hari Guru, PakciQue!”

..
Comment by Khai
2009-05-16 12:45:08

ye ye.. selamat hari guru, pakcique. heheh..

mmg.. bukan senang nak buat orang lain faham.. x yah fikir jauh, dunia blogging ni jer :((

..
 
 
Comment by Paan
2009-05-16 11:55:45

gambar sape tuhh??? ekekeke

..
Comment by Khai
2009-05-16 12:45:33

tu gambar mak khai time muda2 dulu ๐Ÿ˜€

..
Comment by Paan
2009-05-17 20:30:47

mak aihh…
kacaknyeh!!!!

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by shibli
2009-05-16 12:53:01

yeah selamat ari guru cikgu2 ku…

..
 
Comment by MissSue
2009-05-16 14:12:29

CeriTa tentang hari Guru nie, memang banyak pengalaman best. hehehe. Waktu sek rendah dulu, bila tiba jer time hari guru, sibuk mintak ibu duit, kononnya nak belikan hadiah untuk cikgu.hehehe. ๐Ÿ™‚ tp sebenarnya gunakan duit tue cuma nak belikan pembalut hadiah jer untuk bungkus hadiah yang dah ada dalam rumah hihihih.. Hadiahnya adalah sabun mandi Lux @ May, ๐Ÿ™‚ yang dah sedia ada dalam rumah. hahahah!. Mengamuk ibu, bila tengok sabun dia dah abis, anak dia amik bg kat cikgu. ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by vanilla milo oais
2009-05-16 14:34:56

aku pn nk ucapkan slamat hari guru gak utk smua cikgu2 yg penah ajar aku dari skolah tadika sampai skolah menengah

..
 
Comment by Cg Nasir
2009-05-16 15:12:21

cg mntak maaf khai..

..
Comment by miss kaka
2009-05-16 23:27:25

ni btol ke cikgu nasir?

..
 
 
Comment by Cip
2009-05-16 16:07:20

slamat hari cikgu untuk ….. aku sdirik.. ๐Ÿ™‚ !!!!

ha3… walaupun bkn cikgu pn lagi.. 2,3thnn lagi aku akan jadi ckgu…

nk buat 6 luku kt bdak2 mcm ckgu nasir :-[) jugak lah..~!! :p

..
 
Comment by baloot
2009-05-16 16:37:59

salam justkhai, salam kenal dari aku, baloot.

hmm.. aku pun nak ucapkan selamat hari guru buat semua guru-guru yang masih berkhidmat ataupun yang dah pencen.. Hehe..

sejak aku abis belajar, tak sempat lagi nak jumpa cikgu2 aku.
waktu aku g amik test MUET dulu, semua cikgu dah takde rasanya. kebanyakannya dah tukar sekolah, dah pencen… =(

..
 
Comment by samanosuke_04
2009-05-16 16:46:24

huhu, apsal korang semua ader cikgu2 yang korang tak ske rr?? semua cikgu aku baik jerr ngan aku.. aku budak baik kot… korang semua jahat… haha!

..
Comment by Khai
2009-05-16 19:59:54

ala aku pun baik gak. x pernah ada masalah disiplin 1 pun.. tapi sebab salah jawab soalan, kepala kene luku.. hehe… kisah sekolah rendah..

sabo je la!! cikgu nasir!! i’m wathing you!! watching ur wife, cikgu azizah.. haha :love:

..
 
 
Comment by aisyah
2009-05-16 17:03:23

name Lisa Surihani mmg x pernah miss..
SeLaMat Hari Cikgu..

..
 
Comment by misa
2009-05-16 17:10:40

~SeLaMAt HaRi GuRU~

rndukan nyanyian KAMI GURU MALAYSIA…
yg tu ja..tyme hri guru,acara ni plg best..
dah x bleh dgar ckgu2 aku nyanyi.. :oups:

..
Comment by Khai
2009-05-16 20:01:06

suh cikgu masuk One in a million 4… leh dengar dia nyanyi gak nanti.. hehehe

..
 
 
Comment by Taufik SM
2009-05-16 18:30:33

aku ingat lagi cikgu BM aku selalu panggil aku tulisan dr neraka ..pasal tulisan aku buruk …. =(

walau apapun ..SPM , BM aku A1 …..

thanks …. teacher …..

..
Comment by Khai
2009-05-16 20:01:46

kejam2.. cakap ngan cikgu tu, tulis ko tulisan doktor.. hehehe ๐Ÿ˜†

..
 
 
Comment by azizan4444
2009-05-16 20:08:07

salam khai, orang baru dtg mengomen..hehee

kat sekolah aku dulu ad jgak name cikgu nasir..garang gler,dlm smggu ad je slh aku die cari..

nasib baik dapat A gak sbject biologi tu..mekaseh cikgu nasir..jasamu di kenang walau di mana jua ko berada..

selamat ari guru..peace

..
 
Comment by hytiq
2009-05-16 20:09:42

ko rse cikgu Nasir tu bkak ke ko pnye blog ni??
dah tu,klw dye xbkak mne dye nx tau slah dye ko da maafkan..hee. ๐Ÿ™‚

..
Comment by Khai
2009-05-16 20:30:38

x bukak pon takpe.. janji dosa dia dah dimaafkan.. almaklumla, luku kepala anak orang tanpa sebab yg munasabah.. hehe..

so akhirat nanti, tak yah la dia datang cari khai lagi.. hoho!

..
 
 
Comment by Kill-Vearn
2009-05-16 21:21:51

selamat hari guru mak….
selamat hari guru awex comeyku….
selamat hari guru bakal ibu bapa mertua…
selamat hari guru makcikku….
selamat hari guru pada semua guru2 aku…

selamat hari guru khai….

..
 
Comment by Kreuger
2009-05-16 21:57:32

dalam dok cerite kesah silam pasal cikgu..
sempat lagi ngutuk plak tuh.. hehehe

ye la kan.. kepala kene luku tuh kire woraite le
lagi… member aku kene hentak dengan buku
laporan guru yang tebal gedabak.. terus bebal
sampai sekarang.. ish ish ish kesaian member aku~ :bloody:

..
 
Comment by Eriyza
2009-05-16 22:35:49

Selamat hari guru wat seme warga pendidik
yg dok melangut kat belog Khai ni. ๐Ÿ˜Ž

..
Comment by Cikgu Qaseh
2009-05-16 23:43:30

xpa melangut kat cni coz byk ilmu..huhuhuhhu

..
 
 
Comment by Eriyza
2009-05-16 22:42:29

Lupa lak nak tulih, Cikgu Eriyza baik.
Hehehe!!! :p

..
 
Comment by Cikgu Qaseh
2009-05-16 23:42:30

Slamat hari guru gak kat diri sendiri..hikhikhik

..
 
Comment by Kiddouz K.
2009-05-17 07:29:11

huhu.. miss my school..

..
 
Comment by ubey
2009-05-17 13:57:43

aaa. rindu ye sekolah. teringat cikgu2 yang tampar muka, rotan buntut, babab dengan buku text. =(

..
 
Comment by fifie ierina
2009-05-17 17:54:52

hahaha, teringat ckgu salehun ckgu add math a.k.a guru disiplin.. pnh wat ak ngis dr mula2 jwb paper add math
smpai hbs (1 jam plus minus).. ngeri btul, xtaw ak ni lemah semangat yg die g tengking2 pasal pe.. salah ckit jew pn ms 2.. taw plak die pujuk ak blk ps2… =(

huhu, kenangan oh kenangan… sygnye, zaman sekolah
hye skali… ckgu2 yg pnh ajar ak, trimas byk2 atas sgala
ilmu yg dberikan.. selamat hari guru! ngee~ ๐Ÿ™‚

sek keb kulai
sek men keb tunku abdul rahman putra, kulai

..
 
Comment by wany
2009-05-17 18:07:34

ermmmmm mase skolah dlu, ade sorg jek cikgu yg pling wany takut….name die cikgu mad dah. gler garang ske cmpak kasut kt stdnt.boys la slalu kne.tmbah2 time perhimpunan.huhu.tp wany x penah la cari psl ngn die, sbb die mmber baik ibu n ayah. huhu jd anak cikgu mmg xde chance la nk wt jahat. ๐Ÿ™‚
nway selamat hari guru kpd sume cikgu2 wany. tnpa cikgu2 wany x mgkn akan bergelar cikgu 3 thn akan dtg. ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by Hamdi
2009-05-17 19:25:16

bayangkan jika cikgu nasir baca blog nih?
mesti dia bangga giler sebab nama dia dalam nih
haha
garenti dia tak jadi nak marah ko kan
hahahah :aie:

..
 
Comment by hanc
2009-05-17 21:35:36

selamat hari guru untuk semua… hehehehe

..
 
Comment by KNizam
2009-05-17 22:18:41

bila aku mengajar orang baru aku tahu susang senang jadi cikgu. hehe ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by ohmelayu
2009-05-17 22:34:00

hehe. ni yg rasa nak ketuk balik kan? kan? :p

..
 
Comment by zariel
2009-05-18 01:08:30

klau xdek cekghu bkn setakat takde title dgn artikel dlm blog… gambar pun takdek. amik gambar pun nk kena ada cekghu… ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by mello
2009-05-18 11:25:12

tak lupa juga selamat hari guru kepada cikgu sekolah memanduku..wawawaa ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by amir safwan
2009-05-18 11:50:05

huh?? smk seri perpatih??
ko budak palong ke??

..
 
Comment by KampungBoy
2009-05-18 15:33:53

tanpa guru…pn
siapa blogger yang ada pada hari nie
ngeh…ngeh….

..
 
Comment by anaktekak
2009-05-18 15:42:44

selamat hari guru untuk bekas cikgu add mate aku yang tercinta..huhu…
selamat hari “guru” jugak tok ko khai sebab ko pernah jadi “guru” aku n ajar aku “sesuatu” dulu2..huhu..ilmu yang bermanfaat..haha

..
Comment by Khai
2009-05-19 23:19:59

Bluweekkzz!! hehehe..

err.. ape la ‘sesuatu’ tu ye? bila nak praktikkan…. bape bulan je lagi… hehehe… sabo la ye ๐Ÿ™‚

..
Comment by anaktekak
2009-05-21 11:40:19

tu la pasai..beberapa bulan je lagi baru aku leh praktikkan ape yang ko ajar tu..bawak bersabar banyak2 tina..huhu

(Comments wont nest below this level)
 
Comment by me amor
2009-05-26 15:24:53

ko tak ajar aku pun sesuatu tu….oooooo….nak tau…nak tau :o:

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by sir_aniep
2009-05-18 23:24:05

Selamat Hari Guru walaupun sekarang aku bukan cikgu dah … Aku tau tugas guru amat mencabar sekarang. Haa kena la banyak bersabar .. jangan bawa ke hati (nasihat aku ler)

Ikhlas berjuang untuk anak bangsa walaupun kadang-kadang keadaan tidak memihak kepada guru. =(

Selamat Hari Guru ๐Ÿ˜‰

..
 
2009-05-19 00:05:38

guru permate hati…:D

..
 
Comment by aman
2009-05-19 16:25:43

terkenang dengan zaman sekola dulu..best jer kan..hehe

..
 
Comment by zira
2009-05-19 17:51:16

kalau bleh ulang balik zaman sekolah… =(

..
 
Comment by Sapikk
2009-05-19 18:25:34

gambar sape plak tu.. comelnyer.. ni yg jd geram ni :[

..
 
Comment by wanmus
2009-05-19 20:57:45

hidup saya dikelilingi ramai cikgu, tiap-tiap hari mengadu pasal anak murid bising dan tak dengar cakap..Terus teringst zaman sekolah dulu sebab banyak kali jgk ponteng kelas..hehe..sorry cikgu-cikgu ku sayang ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by zool
2009-05-19 23:00:03

Sebab cikgu Nasir le ko jadi pandai buat blog
cuba kalau cikgu M Nasir, mesti ko jadi penyanyi realiti cam Tomok..
huhuhuhuhu

..
Comment by Khai
2009-05-19 23:20:44

haha.. kalau cikgu nasir tu tak main kepala, mesti ada seorang rakyat malaysia dah buat web cam facebook.. kakakah.. berangan jap ~ :bloody:

..
 
 
Comment by AwekCute
2009-05-20 03:15:30

di kesempatan ini saya ingin mengucapkan selamat hari guru kepada semua guru yang telah mendidik saya sejak dari kecil lagi.. hohoho dah macam buat ucapan hari guru kat tv plak.. hehehe femes la aku pasni… ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by adol
2009-05-20 03:32:30

aku setuju dengan post ko nie… tanpa guru sape la kita

..
 
Comment by VuJiE
2009-05-21 14:57:22

thank you Khai for the wish..

eh ade ke khai sebut nama aku? mcm xde je. haha.
xpe la. aku perasan je sebab aku dh nak jd guru jugak next year ๐Ÿ™‚ . kah3..

..
 
Comment by ejardkethot
2009-05-26 10:04:17

sori cikgu…x p skolah =(

..
 
Comment by pening
2009-06-10 18:58:01

Terima kasih bnyk2 kpd sume guru & sesiape yg p mmberi ilmu…jasamu ttp d kng..

..
 
Comment by anynomous
2009-08-17 12:45:03

cikgu rusilawati???huh xsuka

..
 
Comment by agd522
2010-01-28 21:58:26

kpd guru2 starp kulai 1991-1993,slmt maju jaya……..srta bekas pelajar tingkatan 1C 1991..2C 1992…dan 3C 1993…bila nk jumpa enkorg…

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post