Dunhill 14 Kini RM6.90

204 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini


Belum pun reda ramai blogger yang memaki-hamun kempen kerajaan meletakkan gambar-gambar “membunuh” di kotak rokok, isu rokok nampak gayanya takkan sampai ke’sudah. Baru sebulan dua harga rokok naik, dan semalam (01 jun 2009) semua kedai termasuk mamak diseluruh Malaysia diberi notis notis kenaikkan harga rokok. Tak caya try la pergi mana-mana mamak. Rokok Naik lagi 10 sen yang membuatkan Dunhill 14 kini berharga RM6.70 sahaja. SAHAJA?!!

Pastinya kenaikkan ini tak lain tak bukan ingin menampung kos printing kepada gambar-gambar yang menggerunkan si perokok. Kaki busuk la, leher berlubang la, gambar paru-paru la, baby tak cukup umur la, Siti Nurhaliza la dan macam-macam lagi. Yang peliknya rokok SAAT ditampal dengan gambar pemandangan Putrajaya? What the fish?!! Mungkin kerana rokok SAAT tu murah dan tak sedap. Kalau letak gambar-gambar meloyakan tu, terus lingkup mungkin.

Menulis entri sebegini bukan bermakna Khai merokok. Atau mungkin merokok? Hurm, yes i am. Kadang-kadang adalah. Hurm jatuhlah saham. I’m What I Am!! Kata Deja Voodoo Spells. Frankly speaking, first time Khai menyentuh pembunuh dalam senyap ini, pada July 2006 dengan tujuan, mahu mencuba. Then Khai berhenti dengan mudah. Ini mungkin kata seorang yang pernah “mencuba” rokok dan bukan tergolong dalam kategori Perokok Tegar!

Do the math. Paling koman penghisap rokok pasti akan membeli sekotak rokok setiap hari. Kita anggap orang tu beli Dunhill 14 setiap hari yang harganya kini dah pun RM6.70.

6.70 x 30 = RM201

Ini bermakna setiap bulan akan berhabis RM201 untuk merosakkan badan sendiri. RM201 dah dapat apply pakej tertinggi P1 W1max atau paling tidak, Celcom Berukband. Dapat juga layan internet 3.6 mbps iye tak? Hurm, Why not beli racun serangga dan hisap guna straw? Kan lebih jimat? Tak pun jilat jalan Tar ke? Haha..

RM201 x 12 = RM2412

Ini bermakna, dalam setahun si perokok telah menghabiskan RM2412 dengan penuh lagak seperti orang kaya. Nak beli iPhone dah lepas dah tu apa lagi laptop Acer yang cikai (Vote for HP Compaq). Nak simpan seringgit dalam tabung tiap-tiap hari kemain susah pulak kan?

Sebagai insan yang pernah merokok, mari Khai cerita sedikit apa sebenarnya rokok tu pada pandangan seorang perokok.

1. Rokok adalah teman paling sejati si perokok. Kalau korang rasa handphone tu wajib di bawa ke mana-mana, bagi si perokok, handphone adalah no 2 yang perlu di bawa. Biar handphone tertinggal tak payah patah balik rumah. Kalau rokok tertinggal, lautan api sanggup direnangi. Percayalah!

2. Rokok membuatkan jiwa si perokok tenang. Khai sendiri dah rasa menda ni. Dulu masa Khai study, assignment bapak banyak tak ingat dunia. Lecturer kejam! Hehehe. Bila si perokok tension akan sesuatu, pasti rokok yang akan dicari. Tahu apa rasa lepas hisap rokok tu? Semua assignment dapat disiapkan dengan penuh hebat dan kreatif diluar batasan. Tak caya tanyalah pada perokok. Yang tak merokok memang boleh jawab, “ala aku tak merokok pun kretif apa”. Hehe.

3. Rokok membuatkan si perokok memandang harga matawang RM10 sebagai jumlah yang sangat biasa. Pendek kata, bagi si perokok setakat Dunhill 14 yang harga RM6.70 tu, pejam mata je boleh bayar. No problem punyo! Tapi bila makan kat kedai sampai perut buncit kekenyangan, aik! mahalnya RM5.50!!

4. Rokok membuatkan si perokok merasa diri sangat cool. Tapi rasa ni bukan semua la sebab Khai masa hisap rokok dulu, rasa hisap rokok depan orang macam bangang je. Apa yang cool’nya?!! Siapa yang tak merokok rasa si penghisap rokok tu cool? Korang memang mentel.

5. Rokok bagi si penghisap rokok ibarat ubat penghilang kebosanan. Trust me! Ianya memang betul. Bagi si perokok, kalau nak lepak kat Tasik Titiwangsa tu, biar tertinggal awek, jangan tertinggal rokok!

6. Sekali menghisap rokok, jangan harap nak berhenti dengan mudah. Tanpa rokok si perokok akan merasakan penat sentiasa. Badan lese semacam je. Tapi tak buat kerja apa pun. Membuta 24 jam. Bila dapat rokok, hah amik. KLCC nak suruh panjat pun boleh. Konon la. Hehehe.

Ok cukup 6 point spontan dalam kepala Khai. Beberapa hari lepas, member Khai call bertanya khabar. Nama dia Shahrir. Lelaki yang nyanyi lagu Jom Heboh kat gambar header blog Justkhai ni. Berikut sedikit perbualan kami pasal rokok.

Shahrir: Khai, aku dah berhenti rokok syial. Ko caya tak? hahaha!
Khai: Biar betik! Dulu ko sifu aku. Last-last ko yang berhenti ni ape cer? Kahkah!
Shahrir: Entah la dok! Aku tiba-tiba rasa menyampah pulak dengan rokok.
Khai: Rokok tu tolak cinta ko ke sengal?
Shahrir: Bukan bodo!
Khai: Habis tu apa bangang!
Shahrir: Aritu aku beli Dunhill 14. Baru hisap dua batang. Lepas tu aku keluarkan semua rokok tu aku patah-patahkan. Aku genggam sampai jadi debu. Dan sejak tu aku dah tak lalu nak hisap rokok lagi.
Khai: Pergh! Gilak. Senangnye cara nak berhenti rokok. Leh kasitahu reader blog aku nanti ni.
Shahrir: Haa.. kasila tahu. Belum cuba belum tahu. Aku dah cuba aku tahu la.
Khai: Hehe. Orait nanti aku tulis entri pasal rokok (which is Khai tengah tulis sekarang)
Shahrir: Alamak.. aku rasa nak terberak ar.. Temankan please..
Khai: Vavi lu.. Pengotor!!
………. bla bla bla

Ok habis perbualan dengan si Shahrir. Maaf kalau kasar sebab tu memanglah kisah benar masa kitorang berbual. Biasalah kawan-kawan kamcing. Hehee. Rasanya kalau korang yang merokok tu boleh la test cara dia tu. Khai rasa macam tak boleh jalan je. Tapi bila teringat dulu Khai merokok pun, Shahrir ni la sifu’nya, last-last dia boleh berhenti rokok. Memang betul-betul satu keajaiban di dunia.

Renung-renungkan, dan selamat beramal. Eh, dah takyah renung-renung. Mulai esok, ramai-ramai stop rokok boleh? Jangan mencemar bumi Malaysia yang sedia tercemar ni.


Korang yang hisap rokok tu kalau nak nampak cool, beli lah bekas rokok ni. Jangan la buat muka tak malu bawak kotak yang penuh gambar-gambar menarik tu ke sana-sini.

p/s: Gambar rokok tu member Khai punya. Begitu juga dengan bekas rokok. Gambar bukan free tu. Ada royalti teh tarik satu cawan lagi. Mai sechewen!!

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 10:41 pm 2 June '09 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 204 views
Dalam kategori: Hidup Khai, Motivasi, Tergempar | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

100 Comments »

Comment by atokk
2009-06-02 22:53:40

hahaha…”tak nak merokok” tgk gmbr bayi tu leh bayangkan anak kita camna nanti..ish3 ๐Ÿ™‚

..
Comment by sir_aniep
2009-06-04 07:07:58

Diaorang perokok paling banyak beli rokok yang di kotak ada gambar kaki … why ? gambar kaki katanya tak ada kena mengena dengan rokok (tu kencing manis)

Perempuan kalau merokok diaorang akan cuba elakan gambar ada baby atau janin keguguran (tau pulak takut) … 50 % daripada perokok akan dapat side effect akibat merokok (tak percaya tunggu -kajian saintifik membuktikan)

So bawa la bertaubat … adakah kool merokok nie ? ada yang bebudak sanggup mati masa time sekolah asrama (kes merokok dalam syiling sekolah … gian ler tu)

..
Comment by Obefiend
2009-06-08 00:57:05

patut letak semua gambar kenser. now that is good deterrent. setakat half a box it wont really do anything. worse yet gamba tu hanya slip.bukan printed directly. lepas buka box boleh buang.

lame-0

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2009-06-08 01:23:49

mmg print melekat la obe oiii… mana leh buang lepas box bukak pon…

 
 
 
 
Comment by jambatan
2009-06-02 22:54:47

pertama pertama

..
Comment by jambatan
2009-06-02 22:55:22

ahhh…..silap..kedua…

..
 
 
Comment by Eriyza
2009-06-02 22:55:28

Biar rokok RM10 sebungkus pun, depa selamba
jak beli tp kalo air minuman naik seposen, riuh
sekampung bising. Hampeh! :p

..
Comment by Khai
2009-06-02 23:00:00

kahkahkah!! itulah.. rokok dah jadi satu keperluan di kalangan perokok..

Biar xde duit beli topup call awek.. jangan xde duit beli rokok.. Tidur x lena, mandi x basah la gamaknya.. :bloody:

..
 
 
Comment by someone
2009-06-02 23:01:45

menyokong point #2…(tp aku x merokok)
ermm…ada mmbe aku sorg tuh…tgh wat assignment…
then jem palotak…
pastuh pas kne sebtg dua…leh je sambong blk…
siap dpt markah tggi lg…hahahaa…

..
 
Comment by Adney
2009-06-02 23:05:50

Khai dah berhenti ek? Ape tips nye? X kan patah2 kan rokok kot? Aiya… =(

..
Comment by Khai
2009-06-02 23:31:49

aku bukan heavy smoker bro.. nama pun “cuba cuba”.. so nak berhenti, petik jari jer.. ๐Ÿ™‚

..
Comment by Adney
2009-06-03 00:39:38

patutlah petik jari je da dpt benti..

jgn cube2 khai.. bahaye tu.. huhu.. x pe lah.. klo da benti tu bguslah.. bile da benti jgn cube balik yer..
8)

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by Azwan Ali
2009-06-02 23:09:44

Hah!! AKU BENCI ROKOK :o:

..
 
Comment by Kreuger
2009-06-02 23:10:54

muahaha.. lawak giler seh dialog nko dengan member nko tuh.
tapi aku dari aku patahkan.. baik aku isap sampai abes je.
sekarang ni ade tinggal fullpack dunhill 20. mati la…
bukan makin sikit.. makin banyak ade la aku isap.
mampos… ni plak dah naik harga.. memang le celake. pengsan la nak sare hidup hahaha… (depa ni dengki betoi la) taw la aku ni macho kan.. ala-ala Chao Ho Nam tengah lepak kat Cost Ways Bay.. sambil menanti kumpulan gengster datang nak kene blasah.. kekeke… haduih..

naik lagi skali rokok..

tapi kan… bile hagaknye aku boleh berkata:-
“Sorry beb, aku dah berenti merokok la….”
tiap kali member ajak p merokok???

aku pon tak taw~ :aie:

..
Comment by Khai
2009-06-02 23:33:26

member slalunya penyebab seseorang x leh berhenti merokok.. mmg x dinafikan.. kalau time nengok bola, nengok member berasap-asap rasa sakit hati plak..

lepas tu dia offer nah sebatang.. mahunya menolak! kahkah! :bloody:

..
 
 
Comment by faiz
2009-06-02 23:13:32

hahaha..
igt khai tak mrokok..
hahaha..
bgos..
member ak lg best..
tgh exam tu leh g smoking..
kluar kata g tndas..
pastu smoking..
cam sial jerk..
hahahaha
otak jem katanya…
hahaha..
(smoke)

..
 
Comment by fatin
2009-06-02 23:22:23

sokong kmpen tak nak mer0k0k

..
 
Comment by ejon
2009-06-02 23:23:39

bekas rokok tu canggih, skali tarik kuar rokok siap dgn lighter lagi

..
 
Comment by misa
2009-06-02 23:26:30

say no utk rokok!..

wahaha entri bro…
smpena hari tembakau sedunia 31 mei ritu,
marilah sama2 kita boikot rokok…
gila kalau dah brtahun2 rokok, dwet beli rokok tu bleh wat banglo o0o…

akhir kata, sayangi nyawa anda…

..
 
Comment by kampunggurlz
2009-06-02 23:26:47

khai!!! tol3…
apew yg khai tulis entri kali neh…
kampung pon adew sowang mmber neh…
dlu kampung byk kali tnye,,pesal dy ssah nk b’enti rokok even skung neh dy dah pon m’jalani pemendahan…tpi lps 2,,dy ttap isap gak..addehhh…
atas 1 sbb,,dy neh bnyk problem,,blew dy hambek rokok 2,,dy leh ilang kn tension dy,,n dy leh laku kn kegiatan cm manusia biasa…hheemm…but kampung arap,,dy leh r b’entri rokok 2…coz skung neh dy agak tenat skit…hek… :oups:

..
 
Comment by Azah
2009-06-02 23:32:36

nak cuba berenti..
baguslaa…

..
 
Comment by Roslan
2009-06-02 23:33:20

tahniah perokok..anda dapat ganjaran kerana merokok..majulah rokok untuk negara..kui3..common2 perokok dun giv up..khai..sembelih je kotak2 rokok tu..ko tibai je..tak payah bayar.. ๐Ÿ™‚ :bloody:

..
 
Comment by hanc
2009-06-02 23:43:35

dasyat2… cam ne la nak berhenti??? susah sgt makan Gule2… hampir separuh family hanc merokok, xdapek nak negornyer.

..
 
Comment by katakan tak nak pada rokok
2009-06-02 23:44:47

perokok sanggup membazir duit kan? harap-harap satu hari nanti harga rokok melambung tinggi sampai dah tak mampu tok dibeli oleh kebanyakan orang. seksa dowg sikit. asyik dowg je yang seksa orang yang benci rokok. sanggup membunuh orang lain semata-mata kerana nafsu. errr, merokok ni nafsu ke apa ek? ape-ape ajela. hehe.

..
 
Comment by AMR
2009-06-02 23:58:06

Tak Nak Merokok..
Hoi Hoi!!!

..
 
Comment by hanc
2009-06-02 23:59:06

sigup pa kita ndak brenti. ~ mrokok kita x berhnti..

..
 
Comment by syima5424
2009-06-03 00:04:42

ayah syima dulu pun isap rokok gak – dah 22 thn n xpenah pon cuba nk berhenti. tapi tah mcm mn ms thn 2003, ayah bg ibu syima kotak rokok yg masih byk isi lagi dgn lighter. dia ckp kt ibu syima mintk tlg buangkan. start from that, smpi skg ayah xpenah sentuh rokok lg. alhamdulillah.. ๐Ÿ˜‰

..
Comment by hana
2009-06-03 01:52:46

wah.. bestnye.. ayah hana da 30thn merokok.. heavy smoker lak 2.. klo bley lps abes st, break 5 mnt, lg st la gamaknye… bilela nk benti.. st jek bgsnye… at least dier xhisap dpn family…

..
 
 
Comment by Mindaku Di Sini
2009-06-03 00:21:59

oh…salah point pertama..kalau aku tertinggal rokok..aku tak patah balik..aku berenti memana beli lagi satu kotak..haha

..
Comment by Khai
2009-06-03 00:55:47

komen yg aku dah jangka.. mesti ada yg kasi komen macam ni.. its u life4hire.. heheh ๐Ÿ˜€

..
Comment by Akuro san
2009-06-03 18:07:27

itu kalau ada duit lg, boleh la singgah mana2 beli rokok. Kalau langsung dah tak der duit? mahu tak pusing balik pi amik rokok? huhu… aku ada abg yg mcm tu… siap maki2 org klu dia tak jumpa rokok dia… padahal, dia sendiri yg tersalah letak…
huhu… :oups:

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by Luth Textile
2009-06-03 00:53:16

aku tak isap.. baik makan ciken cop.. lg sdap dowh..

..
 
Comment by ain
2009-06-03 01:04:06

tau yg kotak rokok dah taruk gamba2 mengerikan tu pon coz mbr bgtau. hehe. cam klaka pon ade, tp kalo dah perokok tegar tu, taruklah pic camane pon, still bli gak rite? ๐Ÿ˜› haha

..
 
Comment by .AzFaRuL.
2009-06-03 01:33:41
..
 
Comment by faiz
2009-06-03 02:17:31

bek isap okok daun jer..
jimat pn jimat..
hahaha.. :o:

..
 
Comment by Anarm
2009-06-03 02:24:15

aku sedang merokok sewaktu memberi komen di entri ni..
perokok ni ade gak yg bagus, merokok hembus asap kt langit,
xnk bg asap kene org.. (kalau terkena gak salahkan angin
sbb die hembus balik asap tu kene org) :o:

aku ade jugak box yg mcm dlm gambar tu tp kaler itam..

teringat isap rokok davidoff, tp mcm dah xde jual dh rokok tu..
dgr cite davidoff dah tukar jual kopi plak.. :aie:

..
 
Comment by Nine
2009-06-03 04:33:33

Fuhh..Lega..
Nasib baik aku tak isap Dunhill…

Menyesal gak aku dulu pi cuba2 isap rokok..
La baru reti..
Huhu..

..
 
Comment by azah
2009-06-03 07:31:23

lol

..
 
Comment by zelo55
2009-06-03 08:04:55

isap okok pling tak bleh blah ialah pompuan isap okok…
nak je ak bg middle finger kt diorang…
klau diorang cakap mcm ko..”i am what i am”…
lagilaak bagi plempang sbijik due…
mmg xleh ak tengok pompuan smoking…
mcm bertentangan dgn lumrah alam pla ak rse…
laki lain…
pompuan lain…

harap paham pompuan di luar sana…

dont smoke!..let us boys do the dirty job!

..
Comment by Khai
2009-06-03 22:12:58

aku pon tak boleh bro.. mmg jijik kalau perempuan merokok.. merokok untuk lelaki ajer.. perempuan, jgn la.. hudoh benar

..
 
 
Comment by acadterror
2009-06-03 08:15:32

aku ade penyelesaian kepada sesiapa nak benti merokok. korang isap rokok sampai korang kene dapat kanser paru2 pas2 mesti korang benti nye la.sbb itu la yg terjadi kat pakcik aku ๐Ÿ˜€

..
 
Comment by zool
2009-06-03 08:25:36

Aku tak isap rokok.. Aku pun bukan jenis antibodi kuat..
kang isap rokok mau kejap je nyawa ku..
tapi kadang2 aku heran walaupun diorang isap rokok, mampu gak kawin..
aku …
alamak teremo plak kat sini..

..
 
Comment by ejardkethot
2009-06-03 09:41:32

impian aku nk mencuba rokok..x kesampaian lagik!!~
hahahaha…hurm..moral of the story ? hehehe..cam fenink skit
[bru bgun tdo, trus bkak justkhai] :love: :love:

..
Comment by YaNa
2009-06-03 15:07:27

tolongla jgn cuba…

..
 
 
Comment by sastruno
2009-06-03 09:52:04

x de pekdahnye mrokok nie…
kbykn kaum pmpuan x suke laki isp rkok…
tpi mlgnye smkin rmai pmpuan smoker..
sdih btol tgk manusia zmn skang.. :bloody:

..
 
Comment by applepie
2009-06-03 12:20:49

Kerajaan dah tak buat kempen tak nak rokok patah tu. Hehe.. ๐Ÿ™‚
Disebabkan diriku bukan perokok maka saye tak pernah tengok kotak rokok gambar ntah ape ape tu. Tapi betullah, raaamai yang complaint pasal gambar tu (perokok la). Menyakitkan mata. Huhu.. 8)

..
Comment by Khai
2009-06-03 22:14:54

kempen Tak Nak tu mana menjadi.. ada ke gambar rokok bengkok.. takde effect pon pada perokok.. kata mereka, siapa yang nak hisap rokok bengkok macam dalam kempen tu.. mesti la Tak Nak!! hehehe..

Now, kempem kerajaan lagi dashat nampaknya..

..
 
 
Comment by burger
2009-06-03 12:36:32

khai…aku mencari gak kotak rokok yang dalam gamba last tuh…tekan je kuar sebatang kan..pastu ader lighter…build in kalo x silap aku..maner nk jumpe ha..smart sket…hehe

..
Comment by Khai
2009-06-03 22:20:59

kat petaling street banyak.. ni kawan aku beli masa ngah lepak mamak aritu.. ada orang datang jual.. RM20 jer.. mmg semua build in.. rokok boleh isi 10 batang.. lighter api biru n hijau lagi.. mmg sangat smart! siap percuma gas lighter satu tin lagi.. hehe

..
Comment by Fishballisme
2009-06-09 00:06:55

aik? RM20? :[ mahal gile.. bf saya beli kt kedai runcit rm12.. katanya, kat downtown mesti leh dapat RM1o saja.. 8)

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
2009-06-03 12:46:29

Rasanya kalau rokok naik harga sampai RM10 pun masih ade orang beli….

..
 
Comment by kisahsensasi
2009-06-03 12:50:22

Skang nie kalau jual rokok batang untung banyak gak….hehehe….

..
 
Comment by depurple
2009-06-03 13:04:05

yg ku pasan,
rokok tok kwn2..
ble open table jek,
cnfirm air xhbis g rkok skotak da hbis..
pdahal rkok sdri dlm poket..
bajetnye pasal..
huhu~ :bloody:

..
Comment by Khai
2009-06-03 22:21:44

ramai gak member camtu.. nak lempang karang anak orang.. :bloody:

..
 
 
Comment by KampungBoy
2009-06-03 13:16:14

la…yang bising2 nie
skejap ja…
lama2..ok dah xde apa2
nilah kelebihan perokok
penyabar orangnya…
hehe…
nak mula senang
nak berenti
punyalah azabnya

..
 
Comment by KampungBoy
2009-06-03 13:19:07

Bro…aku dah bubuh link blog ko
kat blog aku
jom berjiran dnegan aku plak…
kita bikin kroni

..
 
Comment by misseda
2009-06-03 14:38:32

aah la Khai, tadi br aku pg belikan satu kotak Rokok DunHill untuk my bro…mak cik tu cakap..skang rege da naek…RM 6.70..kotak baru maa..kaler merah2 gelap agi..cam yg limited lak bak kata my bro…my bro tu mmg bukan stakat kaki jek…abih tangan, kepala lutut pun perokok gak…heheh…yg jadik mangsa aku lah…yg kn bl kan..siap kn + sikit duit sebb salu bg xcukup…uish…subahat ke tu kirenyer aku?my bro pon pakai kotak rokok cam pic Khai tu..die kt ‘benci’ tol tgk gambar kt kotak tu..padahal..die taku..n xnk terima kenyataan yg akan die alami xlm lg…sebb isap rokok…uish..pe nak jadik..membazir beb…nk berenti bkn senang….erm…pada perokok2 sekalian..try2 la berenti k..slow2…
dah2 la anda sume wahai perokok “meracun diri anda” :[

..
Comment by Khai
2009-06-03 22:23:44

kotak limited tu macam gambar kat atas tu la kan? package baru actually.. hurmm..

sabo je la.. pas ni jgn belikan rokok abg tu lagi.. kata kat dia, pandai isap pandai beli.. atau at least, pandai kasi duit yg cukup.. RM6.70 .. hehehe :[

..
 
 
Comment by YaNa
2009-06-03 15:05:41

ha..sekotak RM6.70 ..?
gile mahal erk.. lepas makan nasi tue..
adoi la.. korang ada tips x yg lebeh efisen x nak suh org tersayang benti merokok..?
ako ni sebanrnya anti perokok..selalu kutuk2..last2 dapat bf merokok…
dah suh dia benti tp katanya..
“sabar…tunang nanti benti..”

bila dah tunang kompom bagi alasan..
“sabar..kawen nanti kompom benti”

sampai bila telenovela ini akan tamat…? keh kehkeh..
benagng dalam sayang..
tp yg bagus dia xkan merokok depan ako..
tp yg PALING pasti… dia tetap akan abeskan sekotakk rokok sehari..

waaaaaa…. :bloody:

..
Comment by Khai
2009-06-03 22:25:56

Senasib dgn akak khai…

Dulu masa couple, akak khai suruh dia berhenti.. kalau x jangan harap la nak couple..

then dia cakap tunggu tunang..

dah tunang, dia cakap tunggu kahwin..

dah kahwin dia cakap tunggu dapat anak..

dah dapat anak, well, dia still merokok..

siapa yg merana? akak khai jugak! huhu

..
Comment by misseda
2009-06-15 17:44:28

tu la pasal…kalo dah merokok bkn senag nk berenti…kwn i sowang…try2 la nk berenti…siap pucat muke…xbermaya…selsema..batuk la..macam hal..sampai keje sume xleh nk wat last2 isap balik,,,huhu

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by Kill-Vearn
2009-06-03 17:23:08

hurm… aku menyokong ko nya 6 point kat atas tu.. mmg biasa dibuat perokok… tapi nasib rokok aku still maintain rm5 sekotak (pack 16) dan yg paling penting ianya lambat dihabiskan… so jimat la berbanding dengan dunhill 14…

ko bukan perokok tegar? yeke beb? mcm tak cayer pon ada.. hahahaha… ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by therband
2009-06-03 17:46:29

ala…mahal macam mane pun kalau perokok tegar tetap akan beli..tapi dunhill tu mahal. nasib baik aku hisap rokok lain…tak berapa mahal lah..

..
 
Comment by benci rokok
2009-06-03 20:12:28

pergh! gua tabik laa kat khai koz buat entri cam ni… menyedarkan para pecinta rokok… rsenye entri cam ni laa yg bgus untuk sedarkan org ramai… koz remaja + belia + org tua (myb laa….) dh tak pndang dh pix burok kat kotak rokok… kan dunia dh maju, guna laa blog cam khai buat ni… dorang bace n semoga dorang tersedar keburukan rokok ni…

another 1…. khai… buat laa survey pasal history rokok ni dr segi sains dh banyak… cube dr segi islamnye… ape sebenarnya tujuan rokok dibuat! kompem… MENGERIKAN!

:bloody: Menanah!

..
 
Comment by ::lil duck::
2009-06-03 21:56:00

heehe..klaka la pengomen2 kat cn~

..
 
Comment by fifie ierina
2009-06-03 23:39:07

huhu, god job khai.. entri yg best!
dan klakar gle awk ckp gn kwn 2, haha
wat sy gelak sorg2 malam2… ๐Ÿ™‚

nsb bdn la spe dpt pkwe @ husband
merokok nih.. kte pye nasihat ni cm
angin lalu je, xde kesan lgsg kt diorg…
perokok ni dhla akn kuarkn bau
yg sgt3 xmenyenangkan after smoke,
ley lg xnk ngaku? haih~ geram btul
ble igt blk….

bhnti la perokok2 sekalian… duit 2 klu
bg bini @ mkwe korg, die lg tau nk beli
bda2 berfaedah… hikhik 8)

..
 
Comment by sue
2009-06-04 01:18:02

sgt menyeramkan sungguh pic2 kat kotak2 rokok.. giler arrr…sapa yg bli ..sure mmg kamikaze punyer…hehee..

..
 
Comment by zai
2009-06-04 01:29:28

mahal gak 6.70 tu..
WORLD NO TOBACCO DAY 31 mei buln lpas,
tu yg diorng ambik ksmpatn naikkn hrge rokok kot..hehe..
apepn,aku dh mulai kurng rokok skrg ni,
mgkn sbulan dua lg aku brenti ,insyaallh.. ๐Ÿ˜€

..
Comment by Lun
2009-06-04 05:09:46

tahniah buat zai

..
 
 
Comment by samanosuke_04
2009-06-04 02:55:41

huhu, beb kalo aku dulu bukan main simpan 5 ringgit tetiap minggu nak beli komik, skang nie rokok dah lebih RM 5??!! Huhuhuhu…

..
 
Comment by tiQa
2009-06-04 04:15:46

Berhentilah merokok wahai perokok2 sekalian walaupun ianya sesuatu yg amat susah (bagi perokok tegar kot.)
Nak seribu daya, TakNak seribu dalih.
Usaha! ๐Ÿ™‚
Ape yang penting, berusaha!
Ape yang penting, berusaha!
(Nyanyi ikut rentak wonderpet).
-Peace-

..
 
Comment by Lun
2009-06-04 05:08:38

dislike most! 8)

..
 
Comment by Momentos
2009-06-04 18:05:24

rokok SAAT tu bubuh gambar Putrajaya memeng patut pun sebab cukai2 dari rokok yg menyumbang kepada geng2 pemimpin ni.senang ar nk bina Putrajaya ke Whitehouse ke.kalo korg xnk geng2 ni kaye raye,berentilah merokok..hoho

..
 
Comment by johnjimat
2009-06-04 19:12:27

ahah aku sap rokok murah jek RM2.50 jek.. huhu rase cm dunhill gak.. terase gak nak berhenti tp xdapat, bkn ade rase sangap da. tp rase dada cam sakit klu xdpt. terpkse la isap xnk kasi die sakit hoho

..
 
Comment by lazaac
2009-06-04 19:48:03

hakikatnyer, perempuan sejati mmg benci perokok even bapak mak dia merokok.. percaya la…. :bloody:

..
 
Comment by wabotak
2009-06-05 02:08:43

sib bik ku lyn wiston 14 je..
xde la mahal sngt b-)
1 kotak rokok tok stock 1 minggu..
jimat ..
hahaha 8)

..
 
Comment by KertaZ
2009-06-05 04:15:03

patah2.. Dah patahkan.. patahkan satu jer.. X leh lebih2.. =.=

..
 
Comment by safar
2009-06-05 09:10:29

Saya setuju juga kalau beli racun tikus terus mati.kalau nak bunuh diri sendirilah.

..
 
Comment by vYe
2009-06-06 02:15:10

cikgu aku gila punya heavy smoker, dia pesan, perempuan jangan anti smoker sangat, nan ti confirm suami dia bukan stakat heavy, da attached kot ngan batang rokok tuh.

Aku percaya jugak lah cakap cikgu aku.
Sebab kawan2 aku semua yang anti gila2 kat smokers ni, turns out, dapat boyfriend semua heavy smokers.

Aku?no comment.
Nak hisap, hisap lah.Ada aku kesah?
Tak nak hisap, lagi bagus.

..
 
Comment by eyeman
2009-06-06 10:17:21

hehe. aku dah tak merokok. sungguh! :8

..
 
Comment by Taufik SM
2009-06-06 16:21:21

apa barang merokok konon nye lepaskan tension …..!!! ๐Ÿ˜€

pendek akal je yg buat gitu …..

..
 
Comment by cak
2009-06-06 16:53:37

da ptah-ptahkn da
tp die p bli kotak bru lak
hadeeh

..
 
Comment by Nameless
2009-06-07 21:08:31

Hi, nak berhenti rokok senang jer..Ambil 20 batang rokok hisap serentak..lepas tu mesti korang siap mutah2 hijau lagi..tak pun korang padam wat selama-lamanya hehe..

..
 
Comment by ketuk_angel
2009-06-08 02:05:51

huihs… terlambat pulak nak masuk sekaki kat entry nih… pepe pon koi dengan bangganya nak announce kat page nih yang koi dah berjaya melawan dugaan rokok… huhuhuhu… dekat 2 tahun dah koi benti nih… boleh menganugerahkan diri sendiri dengan piala berenti merokok semalaysia… huhu..

susah beb nak benti… dulu isap sekotak 20 tuh xda hal pnye… siap bleh up lagi 20… betul la entry si khai nih… tertinggal awek xpe, jgn tertinggal rokok… hahaha.. mmg boleh patah balik umah tuk amik rokok tuh walaupon dah tinggal sebatang… tp skarang aku xpandang pon rokok… walaupon dah kijer kat tempat rokok termurah kat malaysia… kat daratan dunhill rm10, kat sini RM 10 tuh bleh beli 2 kotak… cuba bygkan bertapa beshnyer kalau aku nih perokok… ahaks… tp malang la tokey kedai rokok tuh.. sebab hilang lagi sorang perokok tegar… kuikuikui

kepada yg masih merokok kat luar sana tuh… bawak2 la benti… hirup oksigen lg bagus dari hirup nikotin…

PERCAYALAH!!!

P/S katakan tidak pada rokok…

..
 
Comment by PutraMalaya
2009-06-08 03:17:14

kerana rokok aku di clash kan..wakaakakakak

life must go on..chill out bebeh.. ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by azleah
2009-06-08 10:41:29

anak² BUMIPUTERA di negara Malaysia sekalian…berhentilah merokok iye…

asap rokok tu busuk! cuba korang bakar daun kering ke, kotak ke, news paper ke..then korg hidu la asap benda² itu semua, ada sedap tak?.. x kan? haaaa jadi rokok ni takda faedahnya..

buat encik blogger, ler…kan dah ada kajian kat scukz tu..baca² la juga. huhu…org Yahudi sihat sejahtera dan kuat hentam negara itu ini, buat senjata api sebab otak diorg fresh mcm susu lembu yg baru diperah, diorg x merokok…huhu…diorg mencipta rokok supaya org² negara lain boleh jadi mcm haiwan. tau kan?…

eee khai jahat. acer okay apa. huhu… laptop kwn aku even guna compaq, hq, asus, tapi sume hampeh! kutuk² laptop aku konon tapi akhir²nya pinjam gak acer burok aku tu..buat esemen, buat surf tenet. huahuahua…skrg dlm perancangan nak dpt acer netbook lak..waaaa kicik ooo netbook ;P crystal eye pun canggih aje…live ngan kechik pun dia jeles cuz webcam aygnya lagi terang dr dia punya. huahuahua.

..
 
Comment by budak U
2009-06-10 19:07:24

btul kate azleah tu khai…..aku punyer mmber pakai compact…rta2 cpat problem……so kau jgn lah kutuk pggune acer….x de kaitan dgn tajuk lgsung hehehehehe…srry la bro…. ๐Ÿ˜‰

..
 
Comment by Khai
2009-06-10 19:40:53

To Azleah n budak U…

kalau kita nak buat perbandingan atau research, jangan nengok keadaan sekeliling. Tapi lihat keadaan sekeliling dan dikuatkan dengan fakta yang ada di internet.

Kita hanya melihat 1% dunia kita melalui dunia nyata. Tapi kita dapat melihat 80% dunia luar melalui internet.

..
 
Comment by wenkt
2009-06-11 07:35:35

nasib baik aku merokok benda lain

..
 
Comment by BAGAK
2009-06-11 14:34:27

macam biasa

ayam berkokok atas batang
ada rokok bak sebatang 8)

..
 
Comment by pening
2009-06-12 10:05:12

..Kalau d fikir cre logiknye..org2 yg hsp rokok ni cam org bodoh je…ape x nye dah d sedut asap tu..d hembuskn balik..pastu asap beracun tu mncemarkan paru2 lak..tu yg org kate xde penyakit cr penyakit…mmbazir pun ye jgk…

..
 
Comment by qiera
2009-06-14 18:02:20

khai..
bgos le entri nieyh..
wat la byk2 g..
bio owg smue grun..
hahahaha..
2 prkok2 smue blaja la hargai duet anda..
ekonomi x stabil pown kowg relax je bli rkok..???
OMG…!!!! :[
x pham tol le ngan kowg nie..

khai..
cm ne nk tgor bpk sndri utk bnti rokok ek..
nk tego mara lak..
ssh tol la.. =(

tau x..
bpk kte lgk dasyat ouwh..
dunhill 2 da la mhal..
tp bli slambek jerk..
n the worst thin..
die de kwn kt kastam..
n sng je dpt rokok fwee..
kwn2 kastam die 2,
da ranpas bkn buang..
tp bg2 kt owg..
bkn bg stu2 ktak rokok bese 2..
tp b’ktak2 yg besa nyer..
1 ktak besa de 12 ktak rokok g..
klu die dpt skali 5 kotak besa..???
byg kn la..
then bkn dunhill je..
mcm2 jename die dpt fwee je..
mkin trok ouwh..
tkowt tol tngok..

eh sbelom 2 nk tnye..
shisha n rokok mmg smue same kn..
or x same ah..
wat la entri psl
shisha n rokok skali..
ok gk kn.. ๐Ÿ™‚

..
Comment by Khai
2009-06-16 13:57:48

shisha tu tak bahaya langsung.. skadar main2 asap je.. so jgn salah anggap antara shisha ngan rokok yer. hehe.. tapi orang kata shisha slalu2 leh kene paru2 berair.. so better x yah la kot.. hehehe…

pasal ayah yg kuat hisap rokok tu, mmg bukan senang kita nak nasihatkan. Nasib family khai xde lagi yg merokok. Biar abah or satu2nya abg kepada khai.. so khai xde pengalaman mcam apa yg u rasa ni..

Rasanya kalau ibu pon x leh nasihatkan dia, apa lagi kita ni sebagai anak. takpe, someday dia akan berhenti juga.

..
 
 
Comment by aku
2009-06-16 10:36:46

bro…xyah ar kutuk acer…tau acer murah….adcoyai…..lau xske diam2 sudey…xpyh nak gtau satu mesia… ๐Ÿ˜

..
Comment by Khai
2009-06-16 13:53:00

sbb tak bagus la kena bagi tahu satu malaysia.. apesal nak kene diam2 plak? sebab u guna acer dan u terasa? sbb tu nak kene diam? salah org kot.. hehehe

..
 
 
Comment by muyyaQ
2009-06-19 02:00:44

huhuh.. sakit pewot aku bace mende ni.. rokok .. biase la
bagi aku pon lau xisap okok pon xbest..

dulu time aku stadi..
bgn je pagi isap okok(b4 mandi)
lepas mandi isap lagi
pastu g makn , isap lagi..
dlm sehari sekotak or due kotak.. tp dulu mane layan dunhill.. surya la beb..

skrg pon still surya.. or nusantara..

aha.

tp bile seorang perokok yg tegar cam aku ni.. aku akan jadi malas nk merokok bile.. aku terlalu byk menghisap kretek nusantara.. hijau

bagi korang yg nak berenti tuh aku suggestkan korang try la surya!!

rokok paling bahye .:P

..
 
Comment by adik jefry
2009-11-15 00:09:27

salam,saya umur 16 tahun,start smoking dri bulan march,terpengaruh la katakan,,kwn offer nusantara masa tu,kata diorang manis,aku pun try kat umah,mmg sedap manis,saya langsung x batuk 1st time try..tapi isap mulut je x sedut dalam..then beli 12 btg,rm2.50,hijau dan merah,,mak oi tahan 2 bulan tu,dalam julai tu,saya try la dunhill,bagiku tak sedap langsung,try mild seven mmg ok,mase tu dah belajar isap dalam,camel,pall mall merah dan hijau,salem plg sedap,skl pun penah la sekali dua,alhamdullilah smpai skang saya leh mantain sekotak 20 than dalam sebulan lebih,,planning nk berenti seblum 2010 sebab spm,maklumah pmr straight A,,hehe,org ckp perokok x kedekut,saya mmg kedekut,kwn mintak,ckp x leh beli sendiri,,haha…saya bykkan berdoa kepada allah swt supaya dpt berenti dgn mudah dan tidak ketagih lagi,palnning nk try shisha,nasib baik x jadi sebab dpt tahu isap shisha sekali sama dgn isap 200 btg rokok(seach la kalau x caya),k la smpai sini je le wassalam

..
Comment by Khai
2009-11-15 01:20:28

x yah la merokok dik.. belajar rajin2 dan jadi anak-anak yang berjaya ye? rokok tu merosakkan.. dengar pesanan abang ni.. hehee

..
 
 
Comment by adik jefry
2009-11-15 08:44:00

=( orait abang,saya mcm abg gak,bukan perokok tegar,anyway saya selalu sakit dada la,,tapi saya x rokok la,,saya rehatkan diri je,tapi x thu cara nak buang sakit dada tu =( =( =(

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?