Tutorial: Menyahut Seruan Live Blogging

1,202 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Untuk kawan-kawan yang ada follow Khai di Twitter, perasan la kot yang Khai pun dah ada blog khas untuk Live Blogging. Live blogging ni sangat seronok. 100% gunakan handphone untuk blogging. Snap gambar, tulis artikel dan terus MMS. Terus masuk ke blog untuk di’baca followers. Mana-mana tempat dalam pelusuk dunia pun even takde internet tak jadi masalah lagi nak ber’blogging wei. Antara beberapa blogger tempatan yang menggunapakai cara ini ialah knizam, Kreuger dan beberapa lagi yang lain (sila promo sendiri kat bahagian komen eh..)

Berbanding mereka, Khai tak nak sepahkan blog yang korang baca ni dengan Live Blogging sebab adakalanya entri tu terlalu zero. Faham kan which is nothing to share lor.. just personal.. sigh~ Jadi Khai setup satu lagi blog baru khas untuk Live Blogging ni. Jadi blog Justkhai ni khas untuk update yang mungkin berguna secara terus dari laptop dan yang satu lagi ni, khas untuk mo-blogging sahaja. Teehee! Apa address’nya? Klik gambar kat bawah ni.

Cuma tukarkan /blog ke /live untuk masuk blog tersebut. Ada permintaan yang suruh Khai ajarkan cara untuk Live Blogging ni. So, here we go..

First of all, tutorial ni hanya untuk mereka yang mempunyai handphone camera serta mempunyai function MMS di dalam’nya. Kalau korang belum berkesempatan nak ada handphone mahal-mahal sikit ni, takpelah. Bookmark je tutorial ni. Maybe suatu hari nanti korang akan ada handphone canggih-manggih ni kan? Siapa tahu? So time tu boleh rujuk tutorial ni semula dan mulakan live blogging!


Gambar 1


Gambar 2


Gambar 3

1. Perlu ada akaun Yahoo. Sure la ada kan? Kalau takde, pergi register email yahoo.
2. Login akaun Flickr korang. Kenapa perlu Flickr? Sebab gambar-gambar korang nanti akan di’host’kan secara percuma di sana.
3. Pergi ke “Your Account”. Rujuk gambar 1.
4. Lihat tab di bawah, klik “Extending Flickr”. Rujuk gambar 2.
5. Add URL blog korang. Ikut satu persatu apa yang ada kat situ ye. Korang boleh la add blog korang sedia ada atau buat la blog baru macam Khai buat tu.
6. Lepas tu pergi ke http://www.flickr.com/tools/mobile… Kat situ korang akan dapat satu alamat email khas (satu je dalam dunia) untuk korang gunakan untuk send MMS nanti melalui handphone. Rujuk gambar 3
7. Boleh’lah check apa-apa yang patut dalam akaun Flickr tu. Nak customize blog camana pic tu nak keluar kat blog pun boleh. Saiz dia semua. Tak perlu Khai tunjuk satu-satu kot kan? Hehehe. Usya http://www.flickr.com/blogs.gne

Orait.. dah boleh start live blogging dah! Yeah! Hehehe. Ok contohnya email yang dia beri untuk korang tu amoi2hot@photos.flickr.com. Jadi korang hanya boleh guna email tersebut untuk MMS gambar dari handphone terus ke akaun Flickr. Itu tak bermakna gambar dan apa-apa description yang korang tulis akan keluar kat blog tapi ianya hanya keluar kat akaun Flickr korang je. Habis camana nak keluarkan gambar dan description korang di blog?

Ok, korang hanya tambahkan “2blog” dihujung email tersebut. Contohnya kalau email kat atas tu, akan jadi amoi2hot2blog@photos.flickr.com.

Sekarang amik handphone korang dan snap satu gambar untuk percubaan. Bila dah snap, send gambar tu as MMS. Tuliskan subjek (yang ni akan jadi tittle live blogging korang). Kemudian tuliskan apa-apa ayat kat bawah (yang ni akan jadi artikel blog korang). Lastly, hantarkan kepada unique email yang korang dapat tadi. Dalam kes tutorial ni, email tersebut ialah amoi2hot2blog@photos.flickr.com. Jangan korang hantar kat email contoh yang Khai letak ni sudah. Rujuk balik point no 6 kat atas tu ye.

Dah berjaya send MMS? Ok bukak terus blog korang dan taraaa!! dah keluar artikel live blogging korang kan? Tahniah! Kalau tak berjaya, cuba lagi sampai berjaya. Kalau tak berjaya juga, tanyalah kat bahagian komen bawah ni ye. Setiap tutorial yang keluar kat blog ni, support dia memang 24 jam. Hahaha!

Dalam kes Khai, before sebelum Khai nak send MMS gambar tu, Khai akan resize’kan gambar tu dulu jadi 600px something. Sekarang tak lagi. Khai terus je send gambar tu yang saiznya 2000px something. Sebab apa? Dalam kes Khai, charge yang Maxis kena’kan tetap sama iaitu RM0.25 setiap satu MMS dan setiap gambar yang keluar di blog, automatic Flickr resize’kan bersaiz 500px. Ok, tamat tutorial!

Apapun, Bila korang dah ber’live blogging ni, korang akan perasan yang korang dah pun gunakan handphone tu untuk satu perkara yang jauh lebih kool dari sebelumnya. Dan korang juga dah melangkah setapak kehadapan dari blogger-blogger yang lain yang tak reti nak layan live blogging ni. Serius tak tipu dia punya seronok live blogging ni memang lain macam.

Contoh korang jalan-jalan, tiba-tiba nampak budak kecik naik basikal terjatuh dalam tasik. Hahahaha! Korang gelak macam nak pecah perut. Lepas tu snap gambar budak tu dan terus buat live blogging! Habis terbarai perut reader korang nengok gambar tu. Kan seronok bila kegembiraan dapat dikongsi bersama. Tapi dalam kes ni, jangan sibuk live blogging je, sampai budak yang jatuh tasik tu mati lemas pun korang tak perasan. Hahaha! Selamat mencuba yerk..

P/s: Live blogging ni harap faham-faham sendirilah, ada keluar modal sikit. Setiap artikel di’charge RM0.25 setiap satu oleh Maxis (untuk MMS tu) dan tiada charge di pihak Flickr. Cuba fikir apalah sangat 25 sen tu berbanding kepuasan yang akan korang rasakan. Duit tak bawak mati cek! hehehe.

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 6:27 am 24 August '09 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 1,202 views
Dalam kategori: Istimewa, Tutorial | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

110 Comments »

Comment by PaaN
2009-08-24 06:35:33

Khai, biasanya hp auto resize image time nk send mms. Kcuali set image size = original

[Reply]

Khai Reply:

ya betul.. Tapi Khai guna Nokia 5800 ni, dia tak resize’kan. Mungkin sebab dia tak kisah hantar mms dalam saiz yang berskala besar mungkin. Jadi ikut la camana handphone korang. Hehehe.. Tapi saiz besar ke kecik je, sama je charge nye..

[Reply]

PaaN Reply:

Khai. Letak la 2,3 keping lagi gambar dalam 1 slide mms. Baru bertambah menarik. Huhu, tunggu mms 2.0 launch, bleh send file ber”mb-mb” plak. Tapi bile xtau nak sampai Malaysia *sigh*

[Reply]

Yummi Reply:

A’aa. Kena resize lah dulu kalau nak moblogging ni.
Kena sambar iphone satu kalau macam ni. hihi ^^

Kreuger Reply:

Hoo… dah start yer.. timer kasih attas back link.
sonok kan live blogging.. mane pegi pon bleh berblog.
tak terikat depan pc.

tapi nape tak antar pakai Email. Hang tadek ker
MMS send ke blog tulis:- this MMS have been send by bla..bla..bla..

sesetengah pengguna data pakage akan bermasalah
sedemikian terutama pada pengguna celcom.
jadi untuk mengelakkan perkara ni.. pengguna kene setup
email dalam handpone dan send email ke flickrblogmail.
so barulah masalah ni selesai…

timer kasih.. hehehe~

[Reply]

a1zudd1n Reply:

em..camne ek nak set email 2??
kalau kat enset se..
pastu nak anta kat flickrblogmail camne lak??huhu :o:

..
Comment by Khai
2009-08-24 06:58:00

ya betul.. Tapi Khai guna Nokia 5800 ni, dia tak resize’kan. Mungkin sebab dia tak kisah hantar mms dalam saiz yang berskala besar mungkin. Jadi ikut la camana handphone korang. Hehehe.. Tapi saiz besar ke kecik je, sama je charge nye..

[Reply]

..
Comment by PaaN
2009-08-24 07:02:44

Khai. Letak la 2,3 keping lagi gambar dalam 1 slide mms. Baru bertambah menarik. Huhu, tunggu mms 2.0 launch, bleh send file ber”mb-mb” plak. Tapi bile xtau nak sampai Malaysia *sigh*

[Reply]

(Comments wont nest below this level)
Comment by Yummi
2009-08-24 07:14:26

A’aa. Kena resize lah dulu kalau nak moblogging ni.
Kena sambar iphone satu kalau macam ni. hihi ^^

[Reply]

 
 
Comment by Kreuger
2009-08-25 23:19:02

Hoo… dah start yer.. timer kasih attas back link.
sonok kan live blogging.. mane pegi pon bleh berblog.
tak terikat depan pc.

tapi nape tak antar pakai Email. Hang tadek ker
MMS send ke blog tulis:- this MMS have been send by bla..bla..bla..

sesetengah pengguna data pakage akan bermasalah
sedemikian terutama pada pengguna celcom.
jadi untuk mengelakkan perkara ni.. pengguna kene setup
email dalam handpone dan send email ke flickrblogmail.
so barulah masalah ni selesai…

timer kasih.. hehehe~

[Reply]

(Comments wont nest below this level)
Comment by a1zudd1n
2009-11-23 16:48:25

em..camne ek nak set email 2??
kalau kat enset se..
pastu nak anta kat flickrblogmail camne lak??huhu :o:

[Reply]

 
 
 
 
Comment by PaaN
2009-08-24 06:37:40

Wah? First? Tekejot! Huhu
Nape gune maxis? Gune celcom lagi bez. Hehe,

[Reply]

Khai Reply:

Celcom pon 25 sen jugak 1 mms..

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-08-24 15:10:34

Celcom pon 25 sen jugak 1 mms..

[Reply]

..
 
 
Comment by blowie
2009-08-24 06:37:46

kebetulan aku buat tutorial jugak pasal live blogging weh,hahahaha

[Reply]

..
 
Comment by MK
2009-08-24 07:02:16

Aku yang tidak mempunyai hanset canggih, hanya mampu pasrah dan bookmark je =.=

[Reply]

Khai Reply:

ape lagi bro.. gi kedai beli cepat nokia 5800 yg cool gile ni kan.. haha

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-08-24 15:11:02

ape lagi bro.. gi kedai beli cepat nokia 5800 yg cool gile ni kan.. haha

[Reply]

..
 
 
Comment by joegrimjow
2009-08-24 07:20:11

klu gune perkhidmatan ni kat negara luo n bukan guna no maxis, dia charge untuk mms je ke?

[Reply]

Khai Reply:

untuk rate luar negara tu, khai kurang arif. mungkin lebih sikit la kot kalau ke maxis tu kan..

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-08-24 15:11:41

untuk rate luar negara tu, khai kurang arif. mungkin lebih sikit la kot kalau ke maxis tu kan..

[Reply]

..
 
 
Comment by Hamdi
2009-08-24 07:39:29

macam best je nih
tapi best la kau
guna WIFI
WIFI aku rosak
terpaksa la guna GPRS/3G
mahal siot
huwaaaaa =(

[Reply]

Khai Reply:

Guna MMS la bang… mana ada kau guna wifi.. hehehe… kalau ada wifi, mmg free je la update.. hehehee

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-08-24 15:12:53

Guna MMS la bang… mana ada kau guna wifi.. hehehe… kalau ada wifi, mmg free je la update.. hehehee

[Reply]

..
 
 
Comment by Akuro San
2009-08-24 07:47:45

adus, dah nak gi keje. nanti balik keje mlm nanti baru saya fahamkan tutorial nih…
tapi nampak mcm best la live blog nih… sbb at least tak der la kena angkut lappy ke sana- ke mari utk update blog. Sejak masuk kerja ni saja pun, saya dah kekurangan masa nak update blog… :((

[Reply]

..
 
Comment by oDiN
2009-08-24 08:08:36

pendek kata .. n82 aku pon boleh buat la benda camnie kan ?

[Reply]

Khai Reply:

boleh aja dong..

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-08-24 15:13:26

boleh aja dong..

[Reply]

..
 
 
Comment by Anarm
2009-08-24 10:17:11

bile la aku nk ade henpon mahal..
:oups:

[Reply]

..
 
Comment by zombie
2009-08-24 10:26:48

aku dh wat jadi tp klu mms guna celcom ade msj panjang tulis amende ntah..pastu br ada msj kite…mcmana nk buang mende tu yg tulis bkan2..waaaaaa..x besh la nk kna edit balik..

[Reply]

kerabu Reply:

SAMA LA MASALH KITA..MACAM MANA KHAI?SAPA2 BOLEH TOLONG

[Reply]

Khai Reply:

apa ayat yang kuar tu? leh tahu? leh kasi URL contoh?

[Reply]

Ikhwan Reply:

klo mcm tuh, galak2kan lah guna maxis, hehe. Maxis rock! 8)

[Reply]

..
Comment by kerabu
2009-08-24 12:17:42

SAMA LA MASALH KITA..MACAM MANA KHAI?SAPA2 BOLEH TOLONG

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-08-24 15:14:11

apa ayat yang kuar tu? leh tahu? leh kasi URL contoh?

[Reply]

(Comments wont nest below this level)
 
 
Comment by Ikhwan
2009-08-25 16:05:49

klo mcm tuh, galak2kan lah guna maxis, hehe. Maxis rock! 8)

[Reply]

..
 
 
Comment by syin
2009-08-24 11:07:10

slm…best2… pakai wifi? n80 terbengkalai dh dlm beg… jadi brang simpan dh..bila ntah nk baiki…

live blogging entri posting semenya kontot2..

[Reply]

Khai Reply:

kalau rajin nak menekan keypad tu sepanjang time menekan keyboard, boleh je no problem kan? hehehe..

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-08-24 15:15:09

kalau rajin nak menekan keypad tu sepanjang time menekan keyboard, boleh je no problem kan? hehehe..

[Reply]

..
 
 
Comment by naz
2009-08-24 11:51:31

hohoho.ske tips live blogging! ble la aku nk try

[Reply]

..
 
Comment by misseda
2009-08-24 12:05:14

menarik..nmpknyer kn bl hand phone br..skang gn hamd bese coaz my hp hilang…huhu..sedey… =(

[Reply]

..
 
Comment by kerabu
2009-08-24 12:16:24

Multimedia Message

This message has been delivered to your e-mail account by the
Celcom Multimedia Messaging Service Centre (MMSC) and was originally sent by subscriber number
You have received this Multimedia Message in your email inbox
and it has been reformatted in order to be visible in your email client.
However, Multimedia Messages have slideshow like qualities
that are best viewed with the MMS capable player located in
MMS capable devices or in our Web based MMS Player.
This message can be viewed as it was originally intended
To view this message as it was originally intened click on the button below…

MACAM MANA NALK ILANGKAN MESEJ NI? BOLEHSAPA TOLONG

[Reply]

zombie Reply:

aku dh try search..ni la jawapannya..uhuk uhuk

My mobile phone service provider puts a signature in all the posts I send from my phone! How do I stop that?

Unfortunately, you can’t do anything to stop this automatically. We need to remove each kind of signature as they come up. There’s a thread in FlickrBugs where you can report new ones, and we get to them as soon as we can.

In the meantime, you could omit the body of your email in the post you make to Flickr (and your blog), or just delete the crud when you edit in Flickr.

[Reply]

Khai Reply:

fu… camne leh kuar ayat panjang berjela camtu lak ek.. Khai x pernah alami.. maaf sangat sbb x dapat tolong..

[Reply]

..
Comment by zombie
2009-08-24 12:27:37

aku dh try search..ni la jawapannya..uhuk uhuk

My mobile phone service provider puts a signature in all the posts I send from my phone! How do I stop that?

Unfortunately, you can’t do anything to stop this automatically. We need to remove each kind of signature as they come up. There’s a thread in FlickrBugs where you can report new ones, and we get to them as soon as we can.

In the meantime, you could omit the body of your email in the post you make to Flickr (and your blog), or just delete the crud when you edit in Flickr.

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-08-24 15:33:49

fu… camne leh kuar ayat panjang berjela camtu lak ek.. Khai x pernah alami.. maaf sangat sbb x dapat tolong..

[Reply]

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by kerabu
2009-08-24 12:54:23

kena setting kat mana?

[Reply]

..
 
Comment by d|n
2009-08-24 13:16:15

blog yg ade ni pun x stabil ag..huhu :bloody:

[Reply]

..
 
Comment by Roslan Nazri
2009-08-24 13:17:03

salam khai..
aku nak promote jugak yg aku pun dah lama join live blogging..
huhu..ada banyak cara lagi tanpa guna mms pun bleh..email pun bleh.. apa2 pun macam dah boleh create live blogging community jer..huhu..nanti dah rajin macam khai baru nak seperate kan live blogging ni..

p/s… sini pun ada live blogging http://www.qiilans87.com
:love:

[Reply]

Khai Reply:

ya qiilans.. aku nak letak url blog ko tapi lupa.. sorry.. anyway kalau live blogging guna email, apa rasa ye tak? hehehe.. baik update cam biasa je..

[Reply]

Roslan Nazri Reply:

huhu tak mengapa..bleh jer kalo khai nak pki email function dalam messaging dalam nokia 5800 tu..sama jugak cam function mms..nak wat tutp dia payah lak.sbb lain handset lain setting..kui3..menarik jugak guna email di handphone..mms pun tak kurang jugak hebatnye..tapi update via email lebih efisyen dan cepat..pendapat aku jer la..huhu..

[Reply]

Roslan Nazri Reply:

new blog for live blogging.. huhu
http://www.qiilans87.com/live
:love:

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-08-24 15:34:51

ya qiilans.. aku nak letak url blog ko tapi lupa.. sorry.. anyway kalau live blogging guna email, apa rasa ye tak? hehehe.. baik update cam biasa je..

[Reply]

..
Comment by Roslan Nazri
2009-08-24 15:56:30

huhu tak mengapa..bleh jer kalo khai nak pki email function dalam messaging dalam nokia 5800 tu..sama jugak cam function mms..nak wat tutp dia payah lak.sbb lain handset lain setting..kui3..menarik jugak guna email di handphone..mms pun tak kurang jugak hebatnye..tapi update via email lebih efisyen dan cepat..pendapat aku jer la..huhu..

[Reply]

(Comments wont nest below this level)
 
Comment by Roslan Nazri
2009-09-04 12:52:27

new blog for live blogging.. huhu
http://www.qiilans87.com/live
:love:

[Reply]

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by pejuang
2009-08-24 15:15:54

=( =(

[Reply]

..
 
Comment by Eriyza
2009-08-24 16:17:27

Alamak, cam blur lagik ni.
Nanti cheq try dolu.

[Reply]

..
 
Comment by megat
2009-08-24 16:17:40

memang cun dan kool!

bilalah aku nak angkat nokia 5800xm ni. tak sabo dah ni. sesilap ambil yg 3 kali bayo kahkahkah.

[Reply]

..
 
Comment by faelzer
2009-08-24 16:45:58

khai. camne nak asingkan tajuk dengan isi kandungan?

[Reply]

Khai Reply:

untuk tajuk, tulis as subjek.. pastikan handphone korang ada field nak tulis subjek.. usya option time nak tulis msg tu baik2.. hehehe..

dan untuk isi kandungan, tulis macam biasa la kat field yg tersedia..

[Reply]

faelzer Reply:

alamak. aku punye tak de field utk tajuk subject dye la. hanya ruang utk isik kandungan jek. aku guna sony w910i.

[Reply]

faelzer Reply:

ok. thanks. dah settle. kih3. cuma yg ayat2 pnjang yg kuar tue jek tak settle lagi. kih3.

[Reply]

pear Reply:

bro..wa pun pakai sony w910i.. camner nak settlekan field tu?

a1zudd1n Reply:

aah camne r??
ak pn nk tau gak..hehe ๐Ÿ™‚

..
Comment by Khai
2009-08-24 18:06:45

untuk tajuk, tulis as subjek.. pastikan handphone korang ada field nak tulis subjek.. usya option time nak tulis msg tu baik2.. hehehe..

dan untuk isi kandungan, tulis macam biasa la kat field yg tersedia..

[Reply]

..
Comment by faelzer
2009-08-24 18:26:20

alamak. aku punye tak de field utk tajuk subject dye la. hanya ruang utk isik kandungan jek. aku guna sony w910i.

[Reply]

(Comments wont nest below this level)
 
Comment by faelzer
2009-08-24 20:04:02

ok. thanks. dah settle. kih3. cuma yg ayat2 pnjang yg kuar tue jek tak settle lagi. kih3.

[Reply]

(Comments wont nest below this level)
Comment by pear
2009-09-04 00:41:24

bro..wa pun pakai sony w910i.. camner nak settlekan field tu?

[Reply]

 
Comment by a1zudd1n
2009-11-23 17:03:57

aah camne r??
ak pn nk tau gak..hehe ๐Ÿ™‚

[Reply]

 
 
 
 
Comment by acap2405
2009-08-24 17:01:30

bro..
nak buat amal kebajikan tak sempena bulan ramadhan nih..?
klau nak..
bro sedekahkan jela henpon bro kpd saye..
bleh saye sahut seruan live blogging nih..
๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚

[Reply]

Khai Reply:

boleh.. boleh blah.. hahaha ๐Ÿ™‚

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-08-24 18:07:03

boleh.. boleh blah.. hahaha ๐Ÿ™‚

[Reply]

..
 
 
Comment by faelzer
2009-08-24 17:02:56

aku punye pon kuar nie gak. camne ek? adoiyai. takkan setiap kali sent kena edit semula kat blog. kawan2 ada jln penyelesaian tak?

Multimedia Message

This message has been delivered to your e-mail account by the 019#######
Celcom Multimedia Messaging Service Centre (MMSC) and was originally sent by subscriber number
You have received this Multimedia Message in your email inbox
and it has been reformatted in order to be visible in your email client.
However, Multimedia Messages have slideshow like qualities
that are best viewed with the MMS capable player located in
MMS capable devices or in our Web based MMS Player.
This message can be viewed as it was originally intended
To view this message as it was originally intened click on the button below…

[Reply]

..
 
Comment by kerabu
2009-08-24 17:10:23

http://hermanlive.blogspot.com/

khai..dia keluar macm ni.

rujuk blog tu

[Reply]

..
 
Comment by Khai
2009-08-24 18:05:29

Dapat diputuskan di sini, problem ayat panjang tu akan keluar hanya untuk pengguna blogspot sahaja.. Buat pengguna wordpress, rasanya takkan ada masalah macam tu..

Jadi, cuba masuk http://www.flickr.com/blogs.gne

kemudian test post dulu.. kalau yang flickr publish kat blog tu tak keluar ayat macam tu, mean problem tu datang dari telco yang sedang korang gunakan. cuba lah hubungi customer service mereka..

[Reply]

..
 
Comment by kerabu
2009-08-24 18:42:43

sukran khai

[Reply]

..
 
Comment by kerabu
2009-08-24 20:06:10

mayb guna celcom kot jadi macm tu?

ada sapa2 kawan2 yg guna celcom? dapat masalah yg sama?

[Reply]

..
 
Comment by Fatin Pauzi
2009-08-24 21:02:18

Great, Khai! Walaupun aku ada enset mcm ko tapi tak tahu sangat guna sebab tak sempat nak kodek2 lagi. Aku pun baru nak bertanya camne ko guna Nokia XM tu wat live blogging. Sekarang da terjawab. Leh la live blogging lepas ni. Huhu. Thanks, Khai!

[Reply]

..
 
Comment by Fatin Pauzi
2009-08-24 21:32:40

Khai, dah berjaya setting kat Flickr but alamat emel tu, leh tukar ke ek?

[Reply]

Fatin Pauzi Reply:

Khai, xmo reply ker??? =(
๐Ÿ™‚

[Reply]

Khai Reply:

ops sorry…

alamat email tu sah-sah la email yahoo kan? x leh la tukar lagi.. melainkan create akaun yahoo yg baru…

[Reply]

Fatin Pauzi Reply:

Owh, yang aku dapat tak sama dengan alamat emel yahoo. lain punya address. Owh, dia sama dengan alamat emel yang kita guna untuk buka akaun Flickr kan? Herm, tapi tak sama. :oups:

..
Comment by Fatin Pauzi
2009-08-25 10:45:46

Khai, xmo reply ker??? =(
๐Ÿ™‚

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-08-25 11:01:15

ops sorry…

alamat email tu sah-sah la email yahoo kan? x leh la tukar lagi.. melainkan create akaun yahoo yg baru…

[Reply]

(Comments wont nest below this level)
Comment by Fatin Pauzi
2009-08-25 14:23:53

Owh, yang aku dapat tak sama dengan alamat emel yahoo. lain punya address. Owh, dia sama dengan alamat emel yang kita guna untuk buka akaun Flickr kan? Herm, tapi tak sama. :oups:

[Reply]

 
 
 
 
Comment by Kill-Vearn
2009-08-24 23:31:49

arghh jeles gile ko leh live blogging.. ramai dah boleh.. aku? takkan boleh sbb takde henset yg ada mms n kamera.. sama mcm MK.. erm ape nak wat? sape leh sponsor meh buzz aku..

[Reply]

..
 
Comment by lixdo
2009-08-24 23:58:17

hahah baru aje siap test apa yang ko ajar tu khai meh lah tgk –> http://lixdo.net

[Reply]

Khai Reply:

nice bro. teeheeee!!

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-08-25 11:03:29

nice bro. teeheeee!!

[Reply]

..
 
 
Comment by kerabu
2009-08-25 00:57:35

naper la guna celcom keluar mesej yg berjela2..

huahuahuahua..sedih… tak tau nak wat macm mana

http://hermanlive.blogspot.com/

[Reply]

..
 
Comment by atbk
2009-08-25 01:10:49

Jalan2 cari review pasal P1 wimax..
terjumpe blog ni..
nice blog anyway, a must-visit after this!

[Reply]

..
 
Comment by Rjuna
2009-08-25 02:07:34

Gua dah sahut cabaran lu khai hehe, ada gambar best jer aku send ke blog hehe :p

[Reply]

Khai Reply:

ekekeke… nice rjuna..

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-08-25 11:04:00

ekekeke… nice rjuna..

[Reply]

..
 
 
Comment by stormz
2009-08-25 12:41:59

hi khai,

nak tnye..sy try tutorial ni.tp bl send mms tu, trus jd 2 entry. cmne nak letak photo byk dlm 1 entry?

[Reply]

..
 
Comment by zaki
2009-08-25 14:40:38

live blogging memang mengasyik dan mengiurkan…
hahahah ๐Ÿ™‚
cubalah dulu, pasti terangsang… :love:

[Reply]

..
 
Comment by Amirez
2009-08-25 14:44:58

nice tutorial khai.
bleh try neh haha.
lum try dah rasa best ๐Ÿ™‚

[Reply]

..
 
Comment by sabah-2u
2009-08-25 15:35:45

thanks kerana kongsi dgn infonya ๐Ÿ™‚

[Reply]

..
 
Comment by Ikhwan
2009-08-25 16:10:45

wah! mcm best je live-blogging.. nnti nk try la. tengs kt Khai sbb buat tutorial ni!

[Reply]

..
 
Comment by finalcross
2009-08-26 09:13:03

sedikit pertanyaan. selepas set up blog dgn memilih ‘wordpress blog’ ,walaupun username & password dh btul,ttp jd cmni. “The username and password you entered were not valid”. Pelik la!

[Reply]

..
 
Comment by Nasz
2009-08-26 12:18:57

heh.. aku gune wordpress tp still kuar ayat yg berjela2 tu… kenapa eh..

Multimedia Message

This message has been delivered to your e-mail account by the
Celcom Multimedia Messaging Service Centre (MMSC) and was originally sent by subscriber number 6017xxxxxxx. masak ah nk edit balik

[Reply]

..
 
Comment by Rimza
2009-08-26 20:22:11

Nak tanye..masa pilihan

What kind of weblog do you have?

nak pilih satu eh khai..

[Reply]

..
 
Comment by ceghap
2009-08-27 00:47:13

malang untuk pengguna celcom. sebab klu pakai mms akan ada kuar msg ala2 “mms ini dihantar dari no 019xxxxxxxx munggunakan celcom”.. bodoh btol… :aie:

[Reply]

Nasz Reply:

tu la pasal… buang karen je… buang masa lak kene edit balik post… ampesss :choler: :p

[Reply]

..
Comment by Nasz
2009-08-30 03:38:57

tu la pasal… buang karen je… buang masa lak kene edit balik post… ampesss :choler: :p

[Reply]

..
 
 
Comment by Rimza
2009-08-27 12:03:32

Bantu saya..saya keliru bila sampai option

What kind of weblog do you have?

saya guna wordpress dan seft hosting (seperti blog khai)..bila saya pilih wordspress di asik kata The endpoint you entered was not correct..macam mana nak settle kan benda nie?? :bloody: :aie: :beurk:

[Reply]

Rimza Reply:

maap,dh settle dh..dapat maklumat dekat cini.. ๐Ÿ˜Ž

http://www.tengkuaizat.com/tutorial-bagaimana-hendak-membuat-live-blogging/#more-289

[Reply]

..
Comment by Rimza
2009-08-28 05:34:49

maap,dh settle dh..dapat maklumat dekat cini.. ๐Ÿ˜Ž

http://www.tengkuaizat.com/tutorial-bagaimana-hendak-membuat-live-blogging/#more-289

[Reply]

..
 
 
Comment by Mr.Sempoi
2009-09-02 17:56:20

macam best jer ..
kene buat akaun flickr dulu ni .. klu x.. xdpt nak ber live blogging

[Reply]

..
 
Comment by Mr.Sempoi
2009-09-02 18:11:44

menarik tertarik.. mesti cuba .. daftar flickr dulu .. lom ade akaun

[Reply]

..
 
Comment by LiLFaDLi
2009-09-03 00:13:09

camne nak send mms sedangkan celcom xleh mms ke alamat email?? so camne nak mms ke flickr tuh.. huhu..sy da try send tp xde perubahan pon.. da call celcom dier ckp mmg xleh dr mms ke alamat email.. yg bleh ke no tepon jek.. huhu..

[Reply]

..
 
Comment by Kill-Vearn
2009-09-03 04:42:58

salam.. hoho akhirnya aku join hampa gak.. hahahaha…

http://killvearn.com/live/

[Reply]

..
 
Comment by suhz
2009-09-04 23:36:57

aku dah try..
cabaran disahut.. ahaha.. ๐Ÿ™‚

[Reply]

..
 
Comment by cayunk_arin
2009-09-05 15:25:18

hye..ney khai yunk dulu study kt limkokwing tuw ker?? :love:
lama da sya x tgk blog khai ney taw..
lama da b`ubah??

[Reply]

..
 
Comment by cayunk_arin
2009-09-05 15:31:35

erm..khai ada fs ka?? heEe..
leh add sya ka??
besa lorh..sya ney x pndai men blog2 ney..
bdk bru nk knl iT kn.. =(
erm..if ada..add sya k..[are_reen19@yahoo.com]
pliss.. :8

[Reply]

..
 
Comment by farhan
2009-09-07 13:16:55

kenapa tak kuar gambar?
yang kuar benda ni jeโ€ฆ

div style=text-align: left; padding: 3px;
a href=http://www.flickr.com/photos/42213457@N07/3891390071/ title=photo sharingimg src=http://farm3.static.flickr.com/2509/3891390071_eea6c03647.jpg style=border: solid 2px #000000; alt= //a
br /
span style=font-size: 0.8em; margin-top: 0px;a href=http://www.flickr.com/photos/42213457@N07/3891390071/Test live blogging/a, originally uploaded by a href=http://www.flickr.com/people/42213457@N07/1abusuffian/a./span
/div
p
Multimedia Messagebr /
br /
This message has been delivered to your e-mail account by thebr /
Celcom Multimedia Messaging Service Centre (MMSC) and was originally sent by subscriber number 60196610144br /
You have received this Multimedia Message in your email inboxbr /
and it has been reformatted in order to be visible in your email client.br /
However, Multimedia Messages have slideshow like qualitiesbr /
that are best viewed with the MMS capable player located inbr /
MMS capable devices or in our Web based MMS Player.br /
This message can be viewed as it was originally intendedbr /
To view this message as it was originally intened click on the button belowโ€ฆ

[Reply]

..
 
Comment by Rozita
2009-10-14 11:30:03

nokia 5800 xpressMusic ye khai..
sama lah ngan akak

[Reply]

..
 
Comment by Rozita
2009-10-14 12:07:29

hahhahahha..dah berjaya
terima kasih

[Reply]

..
 
Comment by Pojan
2009-10-18 19:08:46

Eyh, kalo guna SE W890i, macam mana nak asingkan subject ngan text? Satu lagi, aku guna wordpress jgk, tapi kluaq ja signature Celcom yang berjela-jela tu? Sapa-sapa yang tau tolong aku!! Tima kasih

[Reply]

..
 
Comment by Faisal Reza
2009-11-12 01:25:55

so nice ๐Ÿ™‚

[Reply]

..
 
Comment by haziqwebs
2009-11-19 11:05:06

This message has been delivered to your e-mail account by the
Celcom Multimedia Messaging Service Centre (MMSC) and was originally sent by subscriber number 6019########
You have received this Multimedia Message in your email inbox
and it has been reformatted in order to be visible in your email client.
However, Multimedia Messages have slideshow like qualities
that are best viewed with the MMS capable player located in
MMS capable devices or in our Web based MMS Player.
This message can be viewed as it was originally intended
To view this message as it was originally intened click on the button belowโ€ฆ

dyer kuar gak bende yg same……camne nieh???gmbr kuar….tpi bwh dyer kuar text kat atas nieh…..aduyai….tolong2…

[Reply]

..
 
Comment by ismael zaharee
2009-11-23 04:21:00

tq khai sbb buat tutorial nie. mmg berguna. Tp masalah muncul bila dh send mms tu. Ada pulak alien macam nieh muncul..

“This message has been delivered to your e-mail account by the
Celcom Multimedia Messaging Service Centre (MMSC) and was originally sent by subscriber number 6019########
You have received this Multimedia Message in your email inbox
and it has been reformatted in order to be visible in your email client.
However, Multimedia Messages have slideshow like qualities
that are best viewed with the MMS capable player located in
MMS capable devices or in our Web based MMS Player.
This message can be viewed as it was originally intended
To view this message as it was originally intened click on the button belowโ€ฆ”

nk buang benda jadah tu, kena edit balik (online)
Harap JK dapat bantu kami (pengguna celcom je kot yg ada msklh cegini)

Sekian. Tq =)

[Reply]

..
 
Comment by Adam
2009-11-27 12:27:00

Dah cuba liveblogging ni. Harapnya live blogging akan menjadi trend pada masa depan. Pro untuk liveblogging ni si Khai sendiri dah terangkan dengan panjang lebar tadi.

Then lepas ni, mari sama-sama kita (pandai ke?) bangunkan satu plugin untuk Live Blogging di WordPress sebabnya bila kita guna Flickr2Blog ni, adalah hadnya, kecuali kalau kita langgang Flickr Pro.

Untuk fon yang ada kemudahan akses WIFI atau fungsi e-mel seperti Nokia E-series, jimat tak payah bayar cas untuk MMS ๐Ÿ™‚

[Reply]

..
 
Comment by hair3e
2009-11-29 22:31:04

thanx for info…
boleh ber-LiveBlogging dimana jua wahaha :8

[Reply]

..
 
Comment by [perL]
2009-12-03 23:55:20

connection failed
alahaaaii dh buat cm sume khai ajar tp fail lak koneksyen nyerr
=( =( =( =(

[Reply]

..
 
Comment by kai
2009-12-27 17:06:43

salam bro..
nape nk install blog xleh..
da letak API endpoint yang diek nak..
tapi bile letak username ngan pass diek kate
“The username and password you entered were not valid.”
diek nk username tok wordpress @ username hosting ?
:oups:

[Reply]

..
 
Comment by aRkimz
2010-03-20 15:58:13

Thanks khai..
berjaya..
tengok kat
http://hakimliveblogging.blogspot.com/

baru je update guna phone….

tinggalkan komen anda… ๐Ÿ™‚

[Reply]

..
 
Comment by Wingfire
2010-09-18 13:54:02

Aku tk phm la ape motis sebenar blog n ,( ini adlh komen bkn niat hndk mengutuk )kalau ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜ tersilap mintak maaf aihh

[Reply]

Khai Reply:

bacalah ratusan entri di sini setiap hari sampai khatam. Faham la motif sebenar blog ni.. Komen anda diterima.. Hehehe..

[Reply]

..
Comment by Khai
2010-09-19 00:59:53

bacalah ratusan entri di sini setiap hari sampai khatam. Faham la motif sebenar blog ni.. Komen anda diterima.. Hehehe..

[Reply]

..
 
 
Comment by blur89
2010-09-20 18:44:43

boleh ke mms ke email??
ak try antar nie asek queued je email nye..
pelik jugak.. :bloody: :bloody:

[Reply]

..
 
Comment by Faeiz
2010-10-23 08:01:23

Rasanya kena buat macam yang Kreuger cakap kat komen atas tu, tapi tak ada reply lanjutan pun dari dia. ๐Ÿ™

[Reply]

..
 
Comment by TanyaLelaki
2011-02-17 17:22:55

cam menarik je la live blogging ni.. cam nk tiru je..

Tips Power untuk Lelaki

[Reply]

..
 
Comment by Harfiz@Bizstudent
2011-05-13 04:43:21

๐Ÿ˜‰ Trend baru ke life blogging ni?

[Reply]

Khai Reply:

Live blogging ni dah lama dah sebenarnya. Cuma ramai yang tak gunakannya lagi sahaja.. Hehe..

[Reply]

..
Comment by Khai
2011-05-13 16:58:59

Live blogging ni dah lama dah sebenarnya. Cuma ramai yang tak gunakannya lagi sahaja.. Hehe..

[Reply]

..
 
 
Comment by asheequin
2011-05-26 09:59:04

Hahaha…

Cool gler…nak cuba lah lepas nie. (Selepas dapat hp canggih manggih lah).

[Reply]

..
 
Comment by paihujey
2011-12-13 21:28:30

nak buat blog baru ni kena pakai domain dan hosting lain pulak ke boleh pakai yang dah ada sekarang ni?

[Reply]

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?