Kenangan orang yang tak puasa

143 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini


Rasanya baru semalam je kita berpuasa. Tiba-tiba dah nak masuk bulan puasa tahun yang baru pulak. Gila laju masa berjalan kan? Kirim salam la masa nak tunggu kita. Hehehe. Kenangan bulan puasa tahun lepas masih segar dalam ingatan. Kenangan terakhir berpuasa kali ke-3 di University.

Sebelum Khai nak story kenangan-kenangan Khai TAK puasa, Khai ambil kesempatan ni nak wish Selamat Menyambut bulan Ramadan Al-Mubarak buat korang semua, pembaca blog ni, buat keluarga Khai dan juga buat dia yang tersayang. Dah besar panjang tu, rajin-rajin la ye puasa. Hehehe.

Tahun lepas, hanya sehari dua je sempat puasa kat kampung. Yang lainnya semua puasa kat universiti. Masa tu Khai tengah praktikal semester 6. Masa tu tugas Khai dan 3 orang designer sedia ada yang lain adalah membangunkan web Limkokwing University yang baru. Hasil’nya dah pun dapat dilihat satu dunia di www.limkokwing.net. 3 orang designer yang lain tu semua bangsa cina. Tapi diorang ni memang baik sangat-sangat. Thanks a lot Peter, Kevin dan Dennis sebab banyak ajar Khai. Bangsa Cina ni tak kedekut ilmu kalau kita rajin bertanya kat diorang. Kalau buat bodoh sombong tu, diorang lagi la bolayan.

Ada satu hari tu Khai demam. Tapi kena pergi kerja jugak. Student praktikal mana boleh banyak songeh. Selagi larat jalan pergi je la kerja. Nanti bad record pulak dalam report. Bos yang bernama Mr Pan Sin ni perangai macam haram sikit. Time mood dia ok, memanglah baik boleh cerita macam-macam. Kalau mood tak baik (baru lepas kena marah dengan Tan Sri Lim Kok Wing), habis satu office rasa nak lempang je muka dia.

Dalam pukul 4 petang macam tu, Khai dah tak larat dah. Dah ler tak bangun sahur pagi tadi. Then turun bawah pergi 10-Ten (nama kedai kat LUCT). Beli air mineral, Panadol, Mentos dengan Coklat Bytes. Akak kaunter tu tanya – “banyak membeli belah. Tak puasa la tu?“. Khai jawab – “Tolong sket! Ni untuk berbuka la kak!“. =.=’

Masuk office balik rasa nak belasah je apa yang Khai beli tadi. Tapi still rasa segan dengan cina-cina yang ada dalam tu padahal tak tahu yang patutnya lebih segan apa yang ada kat atas tu 24 jam melihat kita. Lepas tu Khai fikir ala diorang tak kisah kot aku makan. Aku sorang je pun Melayu dalam office ni. Lepas tu Khai pun belasah la semua tu dengan panadol activefast sekali.

Tiba-tiba.. terdengar suara misteri entah dari mana..

Wei Khai. You tak puasa ka hari ni?!!” – Peter yang duduk sebelah Khai jerit kuat-kuat sampai satu office habis dengar. Siot kau Peter! Semua mata menuju pada Khai. Kevin pulak cakap – “Aiya Khai. Kenapa lu tak puasa ha ini hari?“. Adus, malunya aku bila orang cina pulak yang tegur aku. Hampas betul. Khai pun jawab, “I demam la ini hari. Dari makan panadol je sebijik, baik I belasah je terus makanan ni semua. Sama je batal jugak puasa“. Lepas tu diorang boleh geleng-geleng kepala pulak kan dan terus sambung kerja balik. Muka masing-masing sengih-sengih macam kerang busuk. Rasa berdosa gila hari tu tapi takpe, demam kan bukannya saja-saja nak puasa yok-yok, pagi-pagi bukak periuk. Hehehe.

Hari-hari yang lainnya, Khai selalu berdepan dengan kawan-kawan praktikal (tapi department lain) yang tak puasa. Tapi bila berbuka, laju je dia ajak berbuka sekali kat luar. Mengalahkan orang puasa. Hehehe. Selain tu masa bulan puasa tu, ada la seorang student junior ni nama dia Hamdi. Selalu lah belanja Khai berbuka kat Hassan Cafe kat Street Mall Cyberjaya. Thanks Hamdi. Tahun ni tak dapat la Khai nak perabihkan duit dia lagi time berbuka. Hehehe.

Untuk puasa tahun ni, Khai belum ready lagi. Kene ubah masa tidur sebab sekarang masa tidur Khai siang. Bila tidur lama sangat time siang, dah jatuh hukum makruh pulak kan? Silap-silap boleh batal terus. Tak guna je berlapar pagi sampai petang. So kene belajar tidur awal dan set jam loceng bangun untur sahur. Korang pulak apa persediaan bulan puasa nak datang ni? Ada niat taknak pergi solat terawih ke? Hehehe. Tapi sibuk berhajat nak pergi terawih tu, yang wajib tu jangan dilupa. Terawih tu sunat je pun tapi yang 5 waktu tu? Sendiri mau ingat.

Khai dah 5 tahun takde baju melayu. ahahaha! Tak suka nya baju melayu sebab panas. Kalau beli pun, pakai time solat sunat aidilfitri je, lepas tu terus gantung dalam almari sampailah raya tahun depannya pulok. Sejak 3 tahun lepas, Khai pakai baju abah Khai je pergi sembahyang raya. Jimat dan berbaloi-baloi gitu. Hehehe. Tapi tahun ni insyaAllah ada rezeki lebih, dah sampai’lah masanya untuk beli baju melayu sendiri, dengan duit poket sendiri. Tentu lebih berbaloi-baloi.

Ok guys, selamat berpuasa. Jangan puasa berlapar je, tapi pancaindera tu puasa la jugak ye. Ini puasa memang puasa, tapi sementara nak tunggu berbuka tu, duduk nengok awek cun lalu-lalang. Pewwit sana sini. Hampeh gile perangai. Hehehe. Ops, puasa yang miss tahun lepas belum ganti la. Sempat ke tak sempat ni. Go Khai! Ganbatte!

Ini ada sedikit utusan dari syaitan untuk kita semua. Dipetik dari email.

Penyimpan Mohor2 Besaq…Yang Besaq2 Kepala dgn ini mengisyhtiharkan bahawa PUBLIC HOLIDAYS untuk semua … untuk Sebulan (No Overtime!! and No Replacement!!! ). Maka Dgn ini ingin diberikan sedikit Pesanan kepada MANUSIA :

– Kalau dok beratur panjang di Kedai Mamak di waktu puncak – Bukan yang suruh!!

– Kalau ada Runner dok tolong beli Bekalan – Dia takdak kena mengena dgn !!!

– Kalau tak reti2 nak buat amal ibadat – Bukan yang dok bagi hampa MALAS tau!!

– Kalau dok pakai terdedah sana-sini – Bukan yang suruh dan bukan yang suruh tengok..!!

– Kalau dok pi berkepit sana-sini dgn marka siang malam – Bukan yang bagi line!!

– Kalau dok Boros sangat shopping Raya – Bukan yang suruh!!

– Kalau dok tak habis2 mengata orang – Bukan yang bagi idea!!

– Kalau tak habis2 dok berdengki kat orang – Memang bukan yang dok cucuk!!

Kadang-kadang khai muskil. Bila ramadan tiba, Syaitan semua kena ikat. Tapi manusia perangai takde beza langsung pun masa setan ada dengan masa setan diikat. Ke kita ni syaitan sebenarnya? Renung-renungkan dan selamat tak jadi syaitan. Hehee.

Update:

Thanks Ahmad Syazwan. Siap buat e-card lagi nak wish selamat berpuasa untuk Justkhai ni. Thanks again.

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 5:03 pm 19 August '09 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 143 views
Dalam kategori: Hidup Khai | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

78 Comments »

Comment by misseda
2009-08-19 17:12:55

heheh..best la entry ni…entry terawal menjelang bulan ramadhan..(lom hbs bc ni)..komen dl..ahah

[Reply]

Eriyza Reply:

Wah, gelojoh tul mengomen.
Hehehe!!!

[Reply]

misseda Reply:

ahahha..sampey ht cakap i gelojoh tau..ahahha
(takuk dang keorang la kak)..ahahha πŸ™‚

[Reply]

niraa Reply:

ohh..
nak 1st je ehh
hahaha

d|n Reply:

nk tumpang sekaki la..haha
btw..selamat berpose..moge taun ni lebih baik dr ramadan taun lepas insyaAllah..
jgn lupe terawikh lak…hehe πŸ™‚

Khai Reply:

hehee.. selamat berposa gak ntuk korang… raya jemput datang umah ye… (nampak sangat ajak2 ayam. sbb jemput datang umah tp x kasi alamat.. hahaha!!)

misseda Reply:

ahah..tau xpe Khai..kalo bg add rumah, penuh la rumah khai dengan “pengomen2” kt cn..eheh

hazwan Reply:

haha

[Reply]

Yummi Reply:

itulah. kena baca dulu. mmg best blog ni ^^

[Reply]

..
Comment by Eriyza
2009-08-19 17:41:39

Wah, gelojoh tul mengomen.
Hehehe!!!

[Reply]

..
Comment by misseda
2009-08-19 18:02:57

ahahha..sampey ht cakap i gelojoh tau..ahahha
(takuk dang keorang la kak)..ahahha πŸ™‚

[Reply]

(Comments wont nest below this level)
Comment by niraa
2009-08-19 18:21:18

ohh..
nak 1st je ehh
hahaha

[Reply]

 
Comment by d|n
2009-08-19 19:17:38

nk tumpang sekaki la..haha
btw..selamat berpose..moge taun ni lebih baik dr ramadan taun lepas insyaAllah..
jgn lupe terawikh lak…hehe πŸ™‚

[Reply]

 
Comment by Khai
2009-08-20 06:24:48

hehee.. selamat berposa gak ntuk korang… raya jemput datang umah ye… (nampak sangat ajak2 ayam. sbb jemput datang umah tp x kasi alamat.. hahaha!!)

[Reply]

 
Comment by misseda
2009-08-20 12:49:13

ahah..tau xpe Khai..kalo bg add rumah, penuh la rumah khai dengan “pengomen2” kt cn..eheh

[Reply]

 
 
Comment by hazwan
2009-08-19 21:12:38

haha

[Reply]

(Comments wont nest below this level)
 
 
Comment by Yummi
2009-08-22 16:20:18

itulah. kena baca dulu. mmg best blog ni ^^

[Reply]

..
 
 
Comment by hanc
2009-08-19 17:13:59

Betul tu bRo~~ syaitan ade ke tak de same jEw~~
Selamat berpuase gak bRo~~

[Reply]

Yummi Reply:

A’aa. Mungkin sebab nafsu tu yg jadi setan dah kot. hehe

[Reply]

..
Comment by Yummi
2009-08-22 16:15:51

A’aa. Mungkin sebab nafsu tu yg jadi setan dah kot. hehe

[Reply]

..
 
 
Comment by .AzFaRuL.
2009-08-19 17:14:38

yang penting, lepas2 DAH GANTI??????

[Reply]

Khai Reply:

belum cikgu… :bloody:

[Reply]

linn Reply:

bukan pose ari sabtu ke? sempat ke… xpe la kalau xsempat taun depan je la ea, tp jgn lupa bayar fidyah khai yea..

[Reply]

Dwi_Chenta Reply:

ganti…jgn tak ganti….
hehehe πŸ˜€

..
Comment by Khai
2009-08-20 06:25:26

belum cikgu… :bloody:

[Reply]

..
Comment by linn
2009-08-20 16:46:03

bukan pose ari sabtu ke? sempat ke… xpe la kalau xsempat taun depan je la ea, tp jgn lupa bayar fidyah khai yea..

[Reply]

(Comments wont nest below this level)
Comment by Dwi_Chenta
2009-08-20 16:50:25

ganti…jgn tak ganti….
hehehe πŸ˜€

[Reply]

 
 
 
 
Comment by oDiN
2009-08-19 17:18:39

Selamat menunaikan ibadah puasa
πŸ™‚

[Reply]

..
 
Comment by nzms_ein
2009-08-19 17:19:49

wahahaha..slumber je khai buka pose time 2..leh plak kantoi dgn org cina..hehe..xpe2..nsb baik khai x sht time 2..sudah ganti ke blom?? hehe

**teringat time praktikal kat tnb dgn pcik2 n staff muda yg xtau malu tanpa segan silu mkn dgn slumber nye..siap hasut org lain lg..benci mereka :p

[Reply]

Khai Reply:

slamat berpuasa juga, Odin n nzms_ein.. hehe..

hurm, napa x sunat je pakcik2 tua tu buat kali kedua. buang terus pon lg ok.. hehe

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-08-20 06:26:27

slamat berpuasa juga, Odin n nzms_ein.. hehe..

hurm, napa x sunat je pakcik2 tua tu buat kali kedua. buang terus pon lg ok.. hehe

[Reply]

..
 
 
Comment by hire4bullet
2009-08-19 17:21:03

salamx!!

selamat menyambut ramadhan al mubarak kepada semua pembaca justkhai and also khai skali…. moh kiter poser penuh tahun nie…

teringat lgie mse sem 4 lepas, dlm blik ada ada org hntu, elok tgh rehat aje, depa bantai pelantaq dlm blik.. tak tahan bau megi, ambik air kosong minum sampai habis…. (klu saper yg dduk blik no.1 blok B-08-** Desaria Villa taw laa kisahnya…)

[Reply]

Khai Reply:

Desaria tu mmg byk hantu.. hehe.. hati2.. kalau nak tahu, Desaria tu dulu tapak kebun getah bersebelahannya kubur yg telah dipindahkan..oh really? jeng jeng jeng.!! haha

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-08-20 06:28:15

Desaria tu mmg byk hantu.. hehe.. hati2.. kalau nak tahu, Desaria tu dulu tapak kebun getah bersebelahannya kubur yg telah dipindahkan..oh really? jeng jeng jeng.!! haha

[Reply]

..
 
 
Comment by cayataro
2009-08-19 17:26:51

huhu..byg kn kalo kakak kaunter ten10 tu bace n3 ni :aie: :aie:

[Reply]

..
 
Comment by beliamuda
2009-08-19 17:37:16

huh.. dah nak pose ek.. seb baik takde tinggal pose pun tahun lepas…

selamat berpuasa untuk semua…

[Reply]

..
 
Comment by gie
2009-08-19 17:40:29

selamat berpuasa gak khai…

[Reply]

Khai Reply:

gie.. kau masih wujud?!! mana menghilang?!!

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-08-20 06:31:33

gie.. kau masih wujud?!! mana menghilang?!!

[Reply]

..
 
 
Comment by Eriyza
2009-08-19 17:40:48

Kalo tinggal posa dgn sengaja, setahun ganti pun
lum tentu dpt menyamai sehari yg ditinggalkan tuh.
Selamat berpuasa Khai. Dating pun kena posa gak tuh.
Bleh kaa?? :8

Mintak ampun dan maaf atas salah silap akak
sepanjang tumpang bergebang di blog Khai.

[Reply]

Khai Reply:

uh.. khai pernah gak tinggalkan dengan sengaja.. berdosanya daku.. tobat2..

ye.. dating mesti la kene pose gak.. tp nak bukak puasa sama2, boleh tak? erkk!!

kak, maaf juga di pihak khai kalau ada salah silap. begitu juga kepada semua reader justkhai ni.

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-08-20 06:33:04

uh.. khai pernah gak tinggalkan dengan sengaja.. berdosanya daku.. tobat2..

ye.. dating mesti la kene pose gak.. tp nak bukak puasa sama2, boleh tak? erkk!!

kak, maaf juga di pihak khai kalau ada salah silap. begitu juga kepada semua reader justkhai ni.

[Reply]

..
 
 
Comment by blowie
2009-08-19 17:43:29

jangan lupa khai,masa ramadhan mmg syaitan kena ikat.

tapi nafsu manusia tetap tak terikat,bebas mcm biasa :p

[Reply]

valiantvoight Reply:

betul2. lagipun sebab kita dah terbiasa buat benda benda jahat tu, jadi syaitan dah tak payah suruh, kita buat je. jadi, renungkanlah sendiri. siapa yang lagi jahat sebenarnya. pokok pangkal hati sendiri. 8) kalau bulan puasa duk buat dosa jugaaaa, aaaa, jgn salahkan setan. kita pun dah sama ngn mereka macamtu.kan?

[Reply]

..
Comment by valiantvoight
2009-08-19 17:59:28

betul2. lagipun sebab kita dah terbiasa buat benda benda jahat tu, jadi syaitan dah tak payah suruh, kita buat je. jadi, renungkanlah sendiri. siapa yang lagi jahat sebenarnya. pokok pangkal hati sendiri. 8) kalau bulan puasa duk buat dosa jugaaaa, aaaa, jgn salahkan setan. kita pun dah sama ngn mereka macamtu.kan?

[Reply]

..
 
 
Comment by Rjuna
2009-08-19 17:56:57

Ada 1 syeitan tak dikurung, Red Devils Man.United :p , kalau dikurung maka bergumbiralah team hati busuk lain

Selamat berpuasa Khai n pembaca sekalian (rasa macam aku membuat komen spam pulak) :p

[Reply]

Khai Reply:

huhuhu.. betul tu.. harharhar!! :p

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-08-20 06:33:53

huhuhu.. betul tu.. harharhar!! :p

[Reply]

..
 
 
Comment by belalang
2009-08-19 17:59:07

ha3… blh diatakn semua org ada prngalmn x pode kn??? hi3
bllg pun same… he3
terkenang zmn dolu2 kne sebat kntoi pose… sighh~ :bloody:

[Reply]

fifie ierina Reply:

igtkan nk share kisah masuk peti ais tuh kt cni.. hahaha! belalang oh belalang, garang betul pak belalang nie yer.. (nk anaknye jd manusia sbnya) kn kn kn? =p

[Reply]

..
Comment by fifie ierina
2009-08-21 03:33:30

igtkan nk share kisah masuk peti ais tuh kt cni.. hahaha! belalang oh belalang, garang betul pak belalang nie yer.. (nk anaknye jd manusia sbnya) kn kn kn? =p

[Reply]

..
 
 
Comment by haritz
2009-08-19 18:03:24

puasa bukan sekadar puasa perut πŸ˜†

[Reply]

Taufik SM Reply:

betul2 … puase mate ,telinga, mulut jugak …..huhuhu

[Reply]

..
Comment by Taufik SM
2009-08-30 15:17:10

betul2 … puase mate ,telinga, mulut jugak …..huhuhu

[Reply]

..
 
 
Comment by misseda
2009-08-19 18:06:19

Puasa tu wajib..tapi kalo darurat/xmmpu/dan xboleh…boleh dipertimbangkan..jnji kn qada’ balik kan….jgn alasan sebb xthn gian nk isap rokok sudey..itu xleh diterima..xder org mt bl sehari xhisap rokok (bg yg merokok la)..

p/s ; pernah gak tersalah minum time buln pose..xsengaja..itu rahmat Tuhan namnyer kan..heheh.

[Reply]

..
 
Comment by megat
2009-08-19 18:23:34

bagi aku yang paling penting adalah niat. mungkin manusia biasa susah untuk sampai tahap maksum. tetapi ianya tidak mustahil.

kalau puasa bagai nak rak pun tp hati tak cantik pun susah juga. hati yang bersih, jiwa yang diabadikan dan bersyukur.

[Reply]

..
 
Comment by niraa
2009-08-19 18:24:20

pakai baju abah jimat dan berbaloi2 gitu..
ahahaha πŸ™‚

[Reply]

..
 
Comment by Een Rockstar
2009-08-19 18:28:28

Wei khai…hahaha..ceria nmpk..mentang2 ohartis dh pulih.. πŸ™‚

Aku pn cm ko..bju raya jrg beli..rasa xbest dowh beli..pkai kjap je..tnggu dh berpunya baru beli la baju melayu…ahaks!

[Reply]

..
 
Comment by milsum
2009-08-19 18:45:19

haha…
demam pun dh x puasa ek??alasan la tuh.. πŸ™‚
baju melayu pnas eh, silap plih kain r tu khai..
hek3..

[Reply]

..
 
Comment by Roslan Nazri
2009-08-19 18:57:19

niat penting..keadaaan sekeliling ko pun penting khai..hehe..kalo mudah terpengaruh naya la ko..kalo ko kuat iman..mmg bagus la ko..huhu..

p/s…….kalo tak nak pose gtau aku..aku ade mmbr keje jawi bahagian rush2 org ni..nti bagi lokasi aku kol die..kih3.. :love:

[Reply]

..
 
Comment by wan
2009-08-19 20:05:39

best2…entry nie sgt best…sumer ade kenangan msg2 rasa nyer bila cakap bab2 puasa nie..pandai nyer setan email2 ek..bila diorg masuk klas ict..haha..diorg follow gak ke blog ko khai…

[Reply]

..
 
Comment by paes
2009-08-19 20:21:11

fuh~ naseb baek, kali terakhir aku ponteng puasa mase darjah 6 dulu.. moga terus berkekalan sehingga akhir hayat rekod tak ponteng puasa ni.. hehe..

[Reply]

..
 
Comment by PaaN
2009-08-19 20:24:18

Ehehe.
Aku sukaaaa entry neh.
Hoho.
Nak share jap. Hehe

[Reply]

..
 
Comment by ainmarcello
2009-08-19 21:35:36

selamat bpose abg khai…

kawin ble lg????
huhuhu

[Reply]

..
 
Comment by x-po
2009-08-19 22:13:39

haha sme la dgn aku, dh 5 tahun xda baju mlayu baru utk raya..sme cam ko la, pkai time smyg raya je..sbb tu mls nk jahit baru..hoho

[Reply]

..
 
Comment by Akuro San
2009-08-19 22:32:19

Selamat Menyambut Puasa Al-Mubarak juga buat khai… πŸ˜‰

[Reply]

..
 
Comment by iZwaN
2009-08-19 23:20:08

Selamat berpuasa kepada Khai dan semua pembaca JustKhai…
Salam Ramadhan Al-Mubarak…

[Reply]

..
 
Comment by hytiq
2009-08-20 00:04:48

ok..firstly slamat menyambot Ramadhan Al-Mubarak utk semua umat Islam d sluruh dnie..

n utk Khai,jgn nx b’lakon skit ex??
ye r..da nx ponteng ckap r skit.gnti cpat,kang xsmmpat..hee πŸ™‚

xyah plek r org bt dse blan pose,setan mmg r xde tpi mandat dye da bg siap da kt nafsu.

so,renung2kn n slmat b’amal..

[Reply]

..
 
Comment by Kill-Vearn
2009-08-20 01:49:35

salam..
selamat berpuasa kepada encik khairulnizam..
sila puasa segalanya ye..
jgn puasa solat lak taw.. hohoho..

dengan ini saya selaku wakil duli2 yg maha mulia raja2 mengishtiharkan 22 ogos bersamaan hari sabtu, anda boleh mula berpuasa sbb anak bulan telah kelihatan dari planetrium negara.. sekian harap maklong!

[Reply]

fifie ierina Reply:

erkkk.. maklong ke maklum??

hehehe 8)

[Reply]

..
Comment by fifie ierina
2009-08-21 03:36:18

erkkk.. maklong ke maklum??

hehehe 8)

[Reply]

..
 
 
Comment by norsa
2009-08-20 08:26:44

puasa….datang lg…selamat berpuasa sume… πŸ™‚

[Reply]

..
 
Comment by safar
2009-08-20 09:37:18

jawablah balik.tak sengaja berbuka awal.

[Reply]

..
 
Comment by nikillas
2009-08-20 11:18:44

salam ramadhan untuk kamu khai.. tahun ni pastikan puasa penuh yaa..! πŸ™‚

[Reply]

..
 
Comment by sue
2009-08-20 12:23:56

first time komen..heheh..camat pose sume..:)
xsuka tgk org laki pki baju melayu..seksi..hahahaha..nipis je kain baju:P

[Reply]

..
 
Comment by sreshaziela
2009-08-20 12:43:49

selamat menyambut ramadahn al mubarak khai..

klau demam n nak mkn panadol time2 bulan pose ni.. mkn kat umah tau! πŸ™‚

rajen2 kang rayo dtg lah umah den.. dokek yo kg kito kan.. [poso pon lom.. dah serabut nak rayo] :-[)

[Reply]

..
 
Comment by zool
2009-08-20 15:43:42

Puasa tu dah ganti ke Khai??
apahal pun salam ramadhan..

[Reply]

..
 
Comment by Fatin Pauzi
2009-08-20 15:51:15

Ntah2, kita tak kene hasut dek setan pun. Nafsu kita ni yang menyetankan perangai kite. Setan duk dari jauh, sengih2 je. Huhu..

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak deh. Mari kita lipat gandakan amal ibadah kita pada bulan yang mulia ini. Mitok maaf banyok deh, Khai, kalau ada wat saloh silap. 😎

[Reply]

..
 
Comment by Azah
2009-08-20 19:40:56

o0oo..x puasa..
hm..ganti la yg mne ade tertinggal tu..
klau still x ganti, paham2 la kena buat ape.
Selamat berpuasa.

[Reply]

..
 
Comment by MiLza_gaDis ciNta
2009-08-20 19:56:31

slmt b’poce n mnymbt rmdhan al mubarak..
gnti x ag poce tu..
x bek taw,tuhan mrah
upin n ipin pn poce
xkn la bro khai x malu monteg :o:
dmam ckt jer,bkn nk mti pown..
gnti2,6t x dpt mlm lailatul qadar

maap nyindir.. πŸ˜‰

[Reply]

..
 
Comment by fifie ierina
2009-08-21 03:48:06

salam…

hurm, jgn diulangi lg perangai ponteng puasa secara sengaja nie taw pak cik.. bukan susah pn sbnya, kte kt m’sia patut bersyukur cz juadah waktu berbuka kte sangat mewah.. cakap je nk masak yg sedap2 @ nk beli kt bazaar ramadhan, semua tersedia.. tp klu bandingkan dgn saudara2 islam kte dr negara len, mereka dalam kepayahan menyambut bulan ramadhan, tp msh lg dgn hati yg khusyuk dan tawadhuk.. pesanan utk diri sendiri gk sbnya, insyaAllah…

ramadhan datang membawa seribu satu keberkatan bg mereka2 yg tau menghargainya.. mudah-mudahan ramadhan tahun ini lbh baik dr yg sebelumnye ok? insyaAllah..

khas utk pak cik, selamat menunaikan ibadah puasa dgn sempurna.. mari la sama2 amek keberkatan bulan ramadhan nie dgn sehabis baik dan tunaikan segala amalan dgn ikhlas hanya kerana satu niat, iaitu mengharapkan keredhaan Allah.. amin ya rabbal alamin…

p/s e-card yg sgt lawa.. sy skee~ πŸ™‚

[Reply]

..
 
Comment by Luth Textile
2009-08-21 07:02:27

huhuhu, selamat berpuasa datok!

[Reply]

..
 
Comment by KampungBoy
2009-08-21 11:01:02

rasa macam baru semalam aja abis berpuasa
ramadhan datang lagi
syukur dapat rasa

[Reply]

..
 
Comment by boyah89
2009-08-21 11:07:38

selamat berpuasa dude
smoga ko berpuasa penuh la yek
tarawikh jgn lupe gak ,lapan pon lapan la πŸ˜›
cuti gua tinggal 2 minggu…
tak dpt raya kat msia…
ko tunggu je la salam perantauan dari aku,hahaha =(

[Reply]

..
 
Comment by weird
2009-08-21 14:22:46

syaitan di belenggu pada bulan ramadhan namun syaitan tidak melepaskan kita begitu saja kerana konco2nya masih dalam diri kita iaitu hawa nafsu.kerana itu,pada bulan yang penuh keberkatan ini masih ada umat islam yang melakukan maksiat dan kemungkaran.na’uzu billahi min zalik..

[Reply]

..
 
Comment by Faiz
2009-08-21 15:44:41

Salam’alaik…

Saya ingin mengambil kesempatan ini utk mengucapkan… Selamat Berpuasa diBulan Ramadhan Al-Mubarak…

Bersyukurlah kerana kita terpilih utk bersama-sama dapat berpuasa pada tahun ini…

Ramadhan Karim! Allahuakram!!!

[Reply]

..
 
Comment by naz
2009-08-21 18:17:04

nafsu nak kena ikat ni, agak susah, sebab lame tak train nafsu ni.hoho.btw salam ramadhan khai, jgn lupe terawih πŸ™‚

[Reply]

..
 
Comment by Ali
2009-08-22 07:48:45

Aku pun nak komen gak.,.,.,
tapi aku nak bagi tau awal2 yang aku nie bukan la alim sgt.,.,
tapi belajar tue adalah sikit.,.,

Nie soal hadis yang menyatakan bahawa syaitan itu dibelenggu pada bulan Ramadhan.,.,

Apa yang boleh aku katakan disini adalah hadis yang dibawakan oleh ……

[Reply]

..
 
Comment by Fahmishah
2009-08-22 08:03:25

selamat berpuasa khai

[Reply]

..
 
Comment by farid
2009-08-22 10:46:37

hehe…sampai gak bulan ramadhan ni…selamat berpuasa kat sume..kpd khai taun ni pose pnuh..jgn lupa trawih…jgn lekat kat lptop je…haha.. πŸ™‚

[Reply]

..
 
Comment by KampungBoy
2009-08-22 23:03:13

baru lepas balik terawaih
28 days to go….
n then……

[Reply]

..
 
Comment by sylarius
2009-08-23 00:34:44

yang aku pelik time bulan poser, org p0mpuan beria – ria nk dptkn pose pen0h (confirm la diorg ssh nk dpt pen0h c0z dlm sebulan diorg sure ada ‘cuti’ kn) yang laki lak, takda alasan aper p0n beria – ia nak monteng pose. pelik kn? bknkah lelaki lebih kuat dari pompuan.

[Reply]

..
 
Comment by stonez145
2009-08-23 01:07:30

dah sifat manusia begitu…
yg xleh,nak sgt buat…
yg boleh,xnak buat….

[Reply]

..
 
Comment by viazuu
2009-08-23 07:47:51

slmt berpuasa… puasa jgn tak puasa πŸ™‚

[Reply]

..
 
Comment by syinrayafa
2009-08-23 09:17:17

hrpnya tuan ni pose penuh…teringat gak kenangan saya dulu2[saje poyo nk cite] ptg2 sblm berbuka, pergi jalan2 dekat bukit2 semak samun, pi skodeng org x pose…haha.. isap rokok je padahal diorang ni….

[Reply]

..
 
Comment by ejardkethot
2009-08-24 03:33:08

selamat berpuasa khai n smua reader justkhai!!~
sesungguhnya ku rindu posa bersama rakan skolah!!~
huhuhuhu,…posa kat U …lain..kawan2 lain x macam kt skolah..wuwuwuu

[Reply]

..
 
Comment by Hamdi
2009-08-24 17:17:04

kHAi
sapa nak bukak puasa ngan aku tahun nih? =( =( =(

[Reply]

..
 
Comment by ::lilduck::
2009-09-03 15:18:14

masa kecik2, selalu teguk air masa nak kumur amik air semayang.satu hari my dad tegur,ape lame beno amik air semayang tu.kantoi terus tengah meneguk air.hoho

[Reply]

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?