Memilih Blogging sebagai Kerjaya – Part 1

WARNING! ARTIKEL INI AGAK PANJANG JADI PASTIKAN ADA MASA YANG LAPANG UNTUK MEMBACA. DAN IANYA KHAS UNTUK MEREKA YANG BERMINAT UNTUK MENJADI SEORANG BLOGGER SEPENUH MASA

blog or not

Hoi korang! eh kurang ajarnye.. haha.. ok kita tukar..

Wei korang! pun macam kurang ajar gak.. takde adab main wei wei pulak. Kita tukar lagi..

Oit!! Oit!! Ni lagi biadap. Hahaha!

Assalamualaikum korang! Haaa ini baru betul cara orang Islam. Dan salam sejahtera buat pembaca Justkhai yang bukan beragama Islam. Hari ni Khai nak membebel pasal kerjaya seorang blogger. Sejauh mana kerja macam ni boleh pergi berdasarkan pengalaman sendiri yang baru bernafas di bumi Allah selama 21 tahun ni. Mungkin 40 tahun lagi, mungkin 20 tahun lagi, mungkin 1 tahun lagi, mungkin sebulan lagi, mungkin seminggu lagi, mungkin 1 hari lagi atau mungkin 1 jam lagi akan meninggalkan dunia yang fanak ini.

Untuk yang mengenali Khai secara in-person dia tahu sangat la apa Khai buat sekarang. Hari-hari duduk bilik tak keluar nengok matahari. Malam baru keluar lepak mamak. Kalau rajin sikit baru la keluar be’rekriasi nengok wayang, shopping, lepak-lepak tasik macam orang normal yang lain. Itu tak bermakna Khai tak normal cumanya Khai rasa cara hidup Khai sekarang atas apa yang Khai inginkan. Pilihan masing-masing la kan? (more…)

Posted on 9 December '09 by , under Blog, Hidup Khai, Pendapatan. 120 Comments.

Kenangan orang yang tak puasa


Rasanya baru semalam je kita berpuasa. Tiba-tiba dah nak masuk bulan puasa tahun yang baru pulak. Gila laju masa berjalan kan? Kirim salam la masa nak tunggu kita. Hehehe. Kenangan bulan puasa tahun lepas masih segar dalam ingatan. Kenangan terakhir berpuasa kali ke-3 di University.

Sebelum Khai nak story kenangan-kenangan Khai TAK puasa, Khai ambil kesempatan ni nak wish Selamat Menyambut bulan Ramadan Al-Mubarak buat korang semua, pembaca blog ni, buat keluarga Khai dan juga buat dia yang tersayang. Dah besar panjang tu, rajin-rajin la ye puasa. Hehehe.

Tahun lepas, hanya sehari dua je sempat puasa kat kampung. Yang lainnya semua puasa kat universiti. Masa tu Khai tengah praktikal semester 6. Masa tu tugas Khai dan 3 orang designer sedia ada yang lain adalah membangunkan web Limkokwing University yang baru. Hasil’nya dah pun dapat dilihat satu dunia di www.limkokwing.net. 3 orang designer yang lain tu semua bangsa cina. Tapi diorang ni memang baik sangat-sangat. Thanks a lot Peter, Kevin dan Dennis sebab banyak ajar Khai. Bangsa Cina ni tak kedekut ilmu kalau kita rajin bertanya kat diorang. Kalau buat bodoh sombong tu, diorang lagi la bolayan.

Ada satu hari tu Khai demam. Tapi kena pergi kerja jugak. Student praktikal mana boleh banyak songeh. Selagi larat jalan pergi je la kerja. Nanti bad record pulak dalam report. Bos yang bernama Mr Pan Sin ni perangai macam haram sikit. Time mood dia ok, memanglah baik boleh cerita macam-macam. Kalau mood tak baik (baru lepas kena marah dengan Tan Sri Lim Kok Wing), habis satu office rasa nak lempang je muka dia.

Dalam pukul 4 petang macam tu, Khai dah tak larat dah. Dah ler tak bangun sahur pagi tadi. Then turun bawah pergi 10-Ten (nama kedai kat LUCT). Beli air mineral, Panadol, Mentos dengan Coklat Bytes. Akak kaunter tu tanya – “banyak membeli belah. Tak puasa la tu?“. Khai jawab – “Tolong sket! Ni untuk berbuka la kak!“. =.=’

Masuk office balik rasa nak belasah je apa yang Khai beli tadi. Tapi still rasa segan dengan cina-cina yang ada dalam tu padahal tak tahu yang patutnya lebih segan apa yang ada kat atas tu 24 jam melihat kita. Lepas tu Khai fikir ala diorang tak kisah kot aku makan. Aku sorang je pun Melayu dalam office ni. Lepas tu Khai pun belasah la semua tu dengan panadol activefast sekali.

Tiba-tiba.. terdengar suara misteri entah dari mana.. (more…)

Posted on 19 August '09 by , under Hidup Khai. 78 Comments.

Protected: Lepas Dua Tahun

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Posted on 4 June '09 by , under Hidup Khai, Kisah Cinta. 262 Comments.

Sepi~

[audio:sepi.mp3]
Play audio sambil baca entri pun best.. Hehe

Tak banyak lagu di dunia ini yang mampu buat air mata ini berlinang dan mengalir deras. Tetapi lagu dari Soundtrack Sepi di atas ni betul-betul menyentuh jiwa. Menusuk ke kalbu hingga memadam kejantanan yang ada pada diri aku. Biarlah orang nak kata aku pondan sekalipun, dah memang aku jenis lelaki yang teramat-amat sentimental. Lelaki yang punya jiwa yang teramat-amat lembut seperti tisu.

Aku punya duit, aku punya keluarga yang sayangkan aku, aku punya handphone canggih, aku punya laptop canggih, aku punya kawan-kawan yang baik dan aku punya segalanya. Syukur Alhamdulillah. Cuma satu, aku kehilangan sesuatu yang dulunya menjadi pelengkap dalam hidup aku.

Kehidupan harian aku kini berubah. Jika dulu setiap pagi pasti ada seseorang yang akan kejutkan. Begitu juga sebelum tidur. Dulu aku sering menerima SMS yang amat jarang aku balas. Aku pernah katakan yang aku bosan pada dia. Bila dia memerlukan aku, aku tak pernah ada di sisi dia. Bila dia ada masalah, aku sering memberikan alasan banyak kerja dan jarak jauh untuk aku ke sana. Padahal Cyberjaya ke Klang bukanlah jauh mana. Bila dia call aku, aku seringkali memberikan macam-macam alasan untuk memutuskan talian. Aku lebih senang bila berbual dengan wanita lain berbanding dia di telefon. Dalam masa yang sama dia yang paling aku sayang. Aku sendiri pun tak faham.

Kini dia dah tiada. Tak mungkin kembali dalam hidup ni. Betul’lah kata orang. Sayangi seseorang itu seadanya. Sayangi semasa dia masih ada. Bila segalanya seakan-akan sudah terlambat, tiada kata lagi yang mampu untuk dilafazkan. Apapun aku tetap bersyukur biar di mana pun aku dan dia berada, kami masih dapat melihat Bulan yang sama. Alhamdulillah.

Satu lagi personal entri di Justkhai. Maafkan ku…

Posted on 4 May '09 by , under Hidup Khai, Kisah Cinta. 65 Comments.

Oh! Saja tak kasi aku tidur


Tak tahu apa masalahnya, tiba-tiba blog Justkhai ni lenyap dari dunia ni. Innalillah. Tapi tak tahu kenapa, blog ini ibarat mayat yang bangun semula. Hahaha. Takut? Secara officialnya, blog ni adalah blog hantu sekarang. HUWAHUWA!! Khai menaip dalam keadaan penuh senyuman menyaksikan bertapa indahnya WordPress 2.7-beta3. Nak nengok Interface WP 2.7 ni versi Khai? click sini.

Tak terniat pun nak try WordPress 2.7 ni, tapi pukul 12:30 pagi tadi, bila masuk je Justkhai ni, keluar problem kat bawah ni. (more…)

Posted on 21 November '08 by , under Hidup Khai. 15 Comments.

Dunia Baru Khai – Internship hoi..

CCC
Akhirnya, berupdate jua blog ni seperti yang dijanjikan. Penat seribu kali penat. Internship dah bermula isnin lepas. Malam ni rasa merdeka sikit sebab esok (sabtu) dan lusa cuti. Punyalah rasa dua hari tu penuh bermakna. Seperti yang Khai cerita dulu, Khai dapat industrial traning kat Limkokwing University di mana di situlah tempat Khai study. Syukurlah sebab tak payah susah-susah cari company lain macam member lain tu. Dapat Khai simpulkan di sini, seminggu kerja ni memang penat. Masuk kerja pukul 8:30 pagi dan balik tak tentu kadang-kadang pukul 6 dan macam hari ni bila kerja berlambak, baliklah lambat sikit pukul 7:30. Tapi kerja kita enjoy buat kan, balik baru rasa penat.

Nak tahu dalam seminggu internship ni apa kerja Khai? Kalau korang masuk official website of Limkokwing University, korang boleh lihat berita-berita kat depan tu semua Khai yang siapkan. Prosedur dia teramatlah rumit tapi alhamdulillah, sekali si Peter (office mate) tunjuk, Khai dah dapat buat sendiri. Selain itu, Khai juga terlibat untuk design footer bagi website Limkokwing University V7 (still belum release) yang mungkin akan direlease beberapa minggu lagi. (more…)

Posted on 6 June '08 by , under Istimewa. 12 Comments.

Sindarela Idaman

Download mp3 OST Sindarela
Amylea – Sindarela (akustik version)
Bau – Warkah

Pagi tadi Khai sampai kampus dalam pukul 8:30 pagi. Masa nak parking motor tu, perasan ada satu kawasan dalam Universiti yang dah jadi tempat ramai orang sarapan pagi. Ada payung-payung macam kat pasar malam tu.Khai bajet, LUCT nak bukak satu warung murah kat dalam kawasan Universiti ni kot. Wah gempak!.. Bila tengahari tadi, usya-usya kat tempat tu, rupanya ada satu produksi drama tengah shooting. Korang rasa drama ape yang diorang tengah shooting kat Limkokwing University tu? Tak lain tak bukan, Lestary setiap hari selasa jam 9 malam di TV3, Sindarela. Sumpah Syarifah Armani berdiri depan Khai. huhuhu. Sumpah jugak dia memang comel. Comel gile rasa nak geget-geget. Aiseh, semalam Acha Septriasa, harini, si Zoela ni plak.

justkhai_nieza_with_armani.jpg
Sempat juga nengok diorang shooting. Nengok krew produksi Sindarela bertungkus-lumus tak kenal erti penat menarik hati Khai untuk melekat di situ selain ingin melekat bersama Syarifah Armani. Terus-terang Khai katakan, rasa benci dan meluat Khai kat dia tiba-tiba lenyap macam tu je. Benci pun korang pun tahu kenapa kan? macam-macam angkara yang dia ni buat. Saya nampak bodoh bila bercakap dalam bahasa melayu la, botakkan kepala sampai licin la yang cukup membuat kontroversi satu arena hiburan negara. Tapi rambut dia sekarang yang macam korang nampak dalam cerita Sindarela tu betul-betul mencairkan kahak di tekak. Meleleh beb. Oh Sharifah Armani, sudikah dikau menjadi pacarku? haha. So harini, N73‘ku ini telah memecah rekod menangkap gambar artis. Nengok Nieza tu, kemain lagi.

Scukz.Com kembali Online?

Petang tadi bila Khai check inbox kat Myspace, ade dua orang budak Scukz beritahu yang Scukz dah ok. Khai ingatkan diorang main-main. Bila Khai cuba, eh dah OK la. Apa kena dengan CGYhost ni? So Khai gi kat main website dia, nengok ada satu announcement di situ yang betul-betul membuatkan Khai tak faham. Mereka mengatakan yang mereka memohon maaf atau masalah sejak kebelakangan ini kerana proses pemindahan server ke Cyberjaya sedang dijalankan. Aik, kenapa tak beritahu awal-awal? Kenapa mereka tak email’kan tetapi sanggup bernanah telinga menanggung sumpah-saranah dari customer dan yang tiada kena-mengena. Khai bertanya dengan seorang ex-staff CGYhost mengenai notis tu. Dia jawab, itukan notis yang dah lama ada kat sane. Heh, amik ko Khai. Which mean, CGYhost still sama dan Scukz boleh online balik mungkin sebagai satu keajaiban untuk sesiapa yang berada di dalam CGYhost, untuk backup data secepat mungkin.

Road block Oh

Haha, selama dah ada motor ni, Khai selalu pikir bila la nak ade road block. Saja nak ngetest power. Ape taknya, sebab takde benda yang perlu ditakutkan. Motor pon standard, lesen ada, road tax ada, side mirror dua dua ada. Kalau kene saman gak tak tahu la nak cakap. So ditakdirkan, petang tadi masa balik kelas, ade road block kat flyover highway KL – Putrajaya. Kereta semua lepas, sampai motor je, dia suh pi tepi. Hampeh! Mintak lesen boleh terkasi plak lesen L awek (saja Khai simpan Nieza punya). Mampos kene berdekah ngan polis tu. Haha. Then dia cakap kamu ni bila nak amik lesen P. Khai cakap nanti incik lepas saya abis final semester ni. Then dia tanya lagi apesal kamu tak tampal L kat motor kamu ni. Khai jawab, incik tak nampak ke punye besar L tu. Hahaha.. otai jugak aku walaupun tak tahu kenapa tangan terketar-ketar abis masa nak masukkan lesen dalam wallet. Pengalaman pertama diriku di tahan polis. Yay!

Internship

Khai di’rekomen’kan oleh seorang lecturer untuk buat internship di Go International Group, Damansara. Rasa berat sikit nak tolak sebab ni lecturer yang rekomen’kan. Masalahnya sekarang kat Damansara. I hate Damansara. Tapi nengoklah camana nanti. Kalau tak jadi praktikal kat Limkokwing ke, Khai pergi lah sana. Nengok portfolio diorang pun sangat OK. Nieza awal-awal dah tak kasi, sebabnya, malaslah Khai nak cerita.. Sebab merepek sangat..

Rosak

Kad Maybank rosak. Damn, tak boleh keluar duit dari semalam. So tadi buat pertama kali’nya sejak Khai dilahirkan, Khai berdikari sendiri seorang diri. Merentas Cyberjaya untuk ke Maybank nak apply kad baru. Alhamdulillah semua’nya selamat. Lihatlah akak-akakku, adikmu kini sudah pandai berdikari. Hihi.. Tapi hanya kerana semangat 125zr itu masih ada.

Psstt: Isk, kalau Nieza dengan Armani dah sama tinggi, itu bermakna, Kalau Khai khawin ngan Armani nanti, tinggi dia hanyalah pada paras bahuku. Haha, indahnya mimpi malam ni.

Posted on 27 February '08 by , under Hiburan. 42 Comments.

Gegar U! 2

bersama-dafi.jpgAku baru lepas potong rambut. Ah rimasnya badan tapi nanti la mandi, baik update blog ni dulu untuk menunaikan janji satu hari satu post untuk blog ini. Hurm.. study di Limkokwing sangat untung. Dunia kau sudah cukup di hostel. Jika kau nak gunting rambut, kau boleh cari member yang amik course Hair Design. Kalau kau nak buat fashion kau sendiri atau seluar kau koyak, kau hanya cari member yang amik course Fashion. Aku beruntung sebab room-mate aku adalah seorang budak fashion. Jika kau perlu membuat editing atau web, kau hanya perlu cari member seperti aku kerana aku budak Creative Multimedia dan jika kau ingin tankap gambar kau dengan menarik ala-ala seorang model, kau hanya perlu cari member yang amik course Photography. Hah! tu baru sikit contoh aku bagi. Kau boleh bayang’kan tak bagaimana gembira’nya aku hidup di sini?

dsc01134.jpg

Oklah, sebenarnya aku still penat ni. Pagi tadi bangun tidur lambat. Maklumlah dulu ada alarm handphone aku yang bunyi takpun awek aku call, sekarang ni takde apa-apa bunyi dah. Handphone dah hilang la kata’kan. So aku naik bas pukul 12 tengahari. Sampai campus, aku nengok orang dah ramai. GEGAR U! dah start dari jam 10 pagi lagi. Ah aku terlambat! Aku jumpa member-member aku di sana. Masing-masing nak tunjuk gambar diorang bersama artist. Haiya! Yang aku nampak tadi adalah Aqasha, Dafi dan beberapa budak Akademi Fantasia lain. Lepas tu ambil air tin free sumbangan Power Root. Cakar dinding la aku kejap lagi. Kawan-kawan aku amik ber’tin-tin. Langsung tak tinggal orang belakang. Apa la diorang ni.

Lepas je minum air, masing-masing busy bawa haluan sendiri. Tangkap gambar dengan artis la, main game yang ada la dan yang duduk lepak-lepak pun ramai. Aku ada la amik sekeping dua gambar dengan Dafi. Dengan Aqasha sorry la, tak berapa nak minat la. Kesian aku nengok Dafi, kene serbu sampai dia kena bawak lari pergi tempat lain. Gayat juga student-student Limkokwing ni. Buat malu betul. Kawan plak kepada Pat yang janji nak kasi hadiah cenkodok ntuk besday aku tu. hahaha.. Sibuk terjerit-jerit Dafii!! Dafii!! nak aje aku sekeh!! Nieza (awek aku) pun dua kali lima je. Tu la perempuan. Pantang nengok jantan jambu sikit terus mental! Awek kat atas tu takyah cakap la. Nyampes!

Then artis-artis tu semua perform la sket. Disambung ngan band dari student (member-member aku gak). Aku dan (more…)

Posted on 2 August '07 by , under Acara. 22 Comments.