JomBuzz – Sebuah Lagi Social Bookmarking Terbaik Malaysia

373 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

jombuzz-1

Lama dah Khai tak promo website-website buatan anak Malaysia yang bagi Khai memang patut sangat kita sokong secara berterusan. Made in Malaysia by Malaysian for Malaysian lagi. Kalau korang nak nengok beberapa website lagi yang pernah ada di Justkhai, boleh refer pada kategori Web Promotion. Kalau tak bagus, Khai pun tak kuasa nak promo kan. Jadi bila bagus, why not share ramai-ramai kan?

Kali ni mengenai JomBuzz. Sentuhan air tangan kretif dari saudara Feezul. Khai sempat bertanya sedikit sebanyak mengenai JomBuzz kepada saudara Feezul sendiri, dan Khai cuba ringkaskan mengenai tujuan sebenar kewujudan JomBuzz.

1. Untuk pembaca: ‘one stop centre’ untuk mendapat link artikel dari blog-blog and website-website yang berkenaan dengan Malaysia.

2. Untuk pemilik blog: sumber traffic percuma dimana artikel-artikel yang di submit kepada JomBuzz akan di ketengahkan kepada pembaca Malaysia. So ini bagus untuk pengiklanan di blog korang dengan sasaran target tempatan.

Kalau sebelum ni pun ramai dah tahu pasal Digg. Tapi kewujudan JomBuzz ni lebih spesifik sikit untuk market tempatan. Contohnya kalau korang target income dari Nuffnang, tapi korang submit artikel di Digg dan yang masuknya ramai yang dari luar Malaysia, jangan tanya kenapa income korang tak naik-naik. Lagi satu kalau blog bahasa Melayu, tapi submit kat Digg, rasanya membazir je lah kot?

jombuzz-2

Dan beberapa feature lain yang Khai rasa lebih membuatkan JomBuzz kelihatan profesional dan friendly.

1. JomBuzz membolehkan pembaca vote mana-mana artikel supaya artikel yang menarik diketengahkan di frontpage dan komen artikel2 yang korang suka.

2. JomBuzz membolehkan sesiapa sahaja share artikel-artikel yang dirasakan menarik kepada semua. So kat point ni berlakunya pembahagian trafik win & win situation untuk semua. Kalau korang perasan, di JomBuzz pun ada pembaca Oh! Artis yang selalu submit artikel-artikel menarik untuk dikongsikan dengan pengguna JomBuzz yang lain. Contohnya seperti artikel Review Niyang Rapik dan banyaklah lagi.

3. Focused on Malaysia. By Malaysian for Malaysians. Ini sebab utama mengapa kita harus beri sokongan berterusan.

4. Semua artikel di JomBuzz akan di tweetkan ke account twitter JomMalaysia (2200+ followers)

Rasanya dah cukup padat dan nyata kot penerangan secara kasar mengenai JomBuzz ni. Korang boleh lah register dan nengok apa yang patut kat sana. Ini teori, praktikal buat sendiri ok. Hehe. Oh ya, hampir terlupa mengenai hadiah. Saja Khai request dari JomBuzz untuk bagi menarik lagi promosi JomBuzz kat Justkhai ni.

So, dengan publish’nya artikel ini, bermulalah contest di mana 20 mobile phone top-up bernilai RM10 untuk dimenangi selama sebulan (total RM 50 setiap minggu). Korang hanya perlu daftar dan comment+vote atau submit artikel (blog sendiri pun boleh) untuk berpeluang memenangi hadiah yg disediakan. Bukan senang orang nak kasi duit so pandai-pandailah manfaatkan.

Kalau nak ikuti setiap perkembangan JomBuzz, follow lah Twitter diorang @JomMalaysia. Kalau belum follow Oh! Media, pun boleh follow sekali @OhTweet. Kat Twitter Oh! Media tu pun, Khai rajin buat contest RM10 tau. Senang-senang je korang dapat topup@RM10 free. Siapa nak kasi? Minta kat mak korang pun, dia suruh beli sendiri. Hehehe.

Pssttt: Dalam minggu ni Khai agak busy sehingga minggu hadapan. 13 March 2010 ini akan berlangsung perkahwinan akak Khai jadi maybe peluang nak online tu agak tipis. Untuk update di Oh! Artis dan Oh! Tidak jangan risau, Gadis Lonely takkan ke mana-mana. kalau ada siapa-siapa yang email Khai tapi tak berbalas tu, maaf sebab lewat sedikit tapi Khai tetap akan reply juga.

mieya-firdzaus

Ehem-ehem, lepas selesai akak Khai membina masjid nanti, Khai pulak lah. Dah sampai seru. Kan mak kan? Hakhak!

* Kan best kalau dah ada anak sekarang. Nanti umur Khai 32 tahun (tahun 2020), anak pun dah umur 10 tahun. Confirm boleh tolong papa dia layan freelance kan? Harap-harap mak dia tak buta IT lah. Hehehe.

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 5:50 am 7 March '10 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 373 views
Dalam kategori: Review | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

43 Comments »

Comment by MrRollies
2010-03-07 06:09:03

wow..
bagusla ada social bookmarking macam ni..
sennag sket kerja πŸ˜€ πŸ˜‰

..
 
Comment by Nasrulz
2010-03-07 06:27:40

JomBuzz..first time dngar..thank to khai memperkenalkan..,tanpa justkhai,xkenal la dgn jombuzz..p/s:harap jom buzz boleh kalahkan google buzz..hehe.. πŸ˜‰

..
 
Comment by menteil
2010-03-07 06:29:34

traffik free, duit free.. itu sudah bagus…
jangan berkubur sudah.. opss.. hehe..

komen aku.. ok..
cuma paparan macam sedikit serabut..
mungkin boleh diperbaiki..
yang lain2.. tunggu aku register dulu.. πŸ˜›

..
Comment by Khai
2010-03-07 08:14:40

Perli Negaraku ke ape? :8 Haha.. Hurm, itulah dalam perkembangan dunia website tempatan ni, yg selalu menjadi masalah adalah usia kewujudan. Diharapkan Jombuzz ni maintain la forever..

..
Comment by menteil
2010-03-07 23:41:48

huhu… campur ntahla.net skali… =P
bukan apa kadang2 masa yang jadi masalah..
nak wat macam mana…

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by blowie
2010-03-07 06:30:56

dah nak kawin dah abg khai kita, ko jgn lupa tengok cerekarama tv3 smalam.

pengajaran terbaik utk pasangan yg baru berkahwin dan akan berkahwin πŸ™‚

..
Comment by Hmmm...
2010-03-07 09:34:58

Drama smlm d tv3 psl apa ya? X dpt tgk la sbb support 1 Malaysia..Indian Cultural Night.. Blk jam 12mlm sdh..

..
 
 
Comment by infoperisian
2010-03-07 07:58:01

tahniah kepada anak muda kita ni…anak malaysia sekarang sudah setanding ke peringkat global. tak mahu terlepas untuk menyertainya.. :(( :((

..
 
Comment by EiNS
2010-03-07 08:00:57

Tanak review pasal gengblogger ke khai? mengikut pemerhatian aku la GB mmg feymes gila skang

..
Comment by Khai
2010-03-07 08:18:21

InsyaAllah Eins, kalau berkesempatan. Baru sekali termasuk web tu. Join pun belum lagi. Nengok dululah sejauh mana boleh pergi.

..
 
Comment by menteil
2010-03-07 23:45:02

sila buat.. femes aka ramai blogger boleh menaikkan trafik atau membuatkan blog anda makin terkebelakang dengan cepat.. huhu…

..
 
 
Comment by Fazreen
2010-03-07 08:51:30

website Malaysia ni kena consisten jgn kejap ada kejap xde mcm chipsmore..perlu maintain bia kekal lama at least 10 tahun or forever..baru boleh standing dgn website luar. Ni tak baru nk naik sikit dah lesap. Satu je masalah webmaster di Malaysia ni, cepat sgt mengalah dan tak de daya saing. Biar lambat sesuatu website tu naik asalkan dapat bertahan lama

..
 
Comment by MyaFiza
2010-03-07 09:47:54

nampak macam menarik. first time dengar pasal JomBuzz..
thanks khai…

..
 
Comment by are-pa
2010-03-07 10:50:55

great! haha. tu je mampu cakap skarang ni. (nak buat, tak nak?( :((

..
 
Comment by Wan Perlis
2010-03-07 12:25:43

wah kena reg ni. best2

..
 
Comment by eiyda
2010-03-07 12:52:59

tertunggu2 gak bila u da update ni..ehhhe. πŸ™‚
nk kn reg dulu br tau best ke tak…nmpk cam best jek kan..jnni free..saoe tak mau try..hohoho πŸ˜€
nk kawen jgn lupe jemput tau..hehhe khai da nk kawen… πŸ˜‰

..
 
Comment by hafizmd
2010-03-07 12:55:11

Terima kasih Khai..lame juge tunggu review best camni..hehe..bolehla try lepas nie..

p/s – dah ade calon belum?lau dah ade, cepat2, baru sempat dapat anak umur 10 tahun pd 2020 nanti..hikss 8)

..
 
Comment by x-po
2010-03-07 13:30:54

cam xfemes je jombuzz ni..hukhukhuk

..
Comment by Khai
2010-03-08 11:07:22

sebab tu la kena kasi promo n support.. benda bagus kan..

..
 
 
Comment by h3r0
2010-03-07 13:58:48

Khai.. jombuzz nie sama cam negaraku.net ke?

..
 
Comment by fira
2010-03-07 14:04:10

dah 3 bulan tak bukak just khai.
khai pon mcm busy , ke aku yang jarang jenguk?
oh btw. thanks.
good info.
πŸ™‚
definitely will give it a try.

..
 
Comment by aizuddin
2010-03-07 14:33:02

first time aku dengar..nak try usya la camni..hehe πŸ™‚

..
 
Comment by Anarm
2010-03-07 17:59:19

aku dah daftar.. hohoo :8

..
 
Comment by Meow
2010-03-07 18:06:06

dah macam googlebuzz dah..haha..
oke gak ni adakah sama macam gengblgogger? 8)

..
 
Comment by Wan Perlis
2010-03-07 19:27:55

tuan rumah tak nak jemput reader ka kenduri ?
buat rombongan 1bas reader justkhai ahaha

..
 
Comment by Scromix
2010-03-07 20:48:04

khai, calon ada x? ekeke

inetrface die agak serabut~ 8)

..
 
Comment by Alan
2010-03-07 21:54:37

nice info. Mcm best. thx

..
 
Comment by Lee
2010-03-07 23:01:38

da macam Rankbuzz.com gak namenyer, heheh πŸ™‚

..
 
Comment by DaHLia
2010-03-07 23:32:19

nasib langgan dgn blog ni..leh sis dpt tau pasal Jombuzz ni… nak tengok dn compare Jombuzz ni dgn Gengblogger sbb so far GB emmang beshhhh πŸ™‚

..
 
Comment by AMR
2010-03-08 11:45:11

Jom Buzz.. trafik free + duit free?
kita tgk kesudahannya.. hehe… πŸ™‚

..
 
Comment by Eriyza
2010-03-08 13:13:00

Penah masuk JomBuzz.
Tahniah wat kakak Khai yg bakal
mendirikan masjid. Semoga keutuhannya
terpelihara sampai bebila. πŸ™‚

..
 
Comment by tenteraangin
2010-03-08 14:14:16

thnx for sharing.. tp apsal negaraku.net x leh nak masuk yer?

..
 
Comment by fiezaradzi
2010-03-08 16:33:03

best gak.. dah tgk jombuzz ni..
bila la nak tgu si kahi ni kawen..

..
 
2010-03-08 19:49:23

sumber trafik terbaru nie…. tengkiu…. kalau khai nak kawen sure ramai yang akan sponsor kan….. πŸ˜‰

..
 
Comment by alkisah
2010-03-08 22:33:45

jom serbu jom buzz ramai2..kita meriahkan jom buzzzzzzzzzz..jom terjah

..
 
Comment by juan
2010-03-08 23:14:46

makin banyak lak website ceni y origin from Malaysia. Anyway, bagus la utk blog2 berbahasa melayu. Good job n keep it going..keke

..
 
Comment by feezul
2010-03-09 06:32:36

Guys thanks banyak2 for the support! Sangat terharu and appreciate korang punya support. All the feedbacks is noted and akan kitorang try improve in the future…

Anyway jangan lupe peluang utk menang 20 x RM10 top up this month.. 5 pemenang week pertama akan di umumkan hari ahad ini 14/3/10 di official blog JomBuzz – jombuzz.com/blog (kalau ada rezeki and support from korang contest ni akan diteruskan in the future)

Untuk participate just (1)submit blog entries korang OR (2)vote+comment (kene buat both vote & comment) kat JomBuzz. Check out jombuzz.com/blog for more info…easy peasy lemon squezy kann πŸ™‚

Again thanks for the support!

..
 
Comment by nuwa
2010-03-11 13:46:48

good info, bleh try nanti.
bila dah ada one stop center, takde la nak jadi kutu rayau kat google. Jimat masa. πŸ™‚

..
 
Comment by xmizanx
2010-03-16 13:24:32

thanks for sharing… gud info

..
 
Comment by mohdisa
2010-03-18 23:45:49

perkongsian dan review yg menarik khai…thanks for sharing…aku baru nak cuba2 dengan jombuzz ni…

..
 
Comment by Piratz
2010-04-21 22:12:46

aku dah berjaya buat web macam nie… tapi kalau hostkan ade sambutan ke ea… :oups:

..
 
Comment by MyCerita!
2010-07-09 09:16:10

Good..

tapi web jombuzz slalu down dan slow..
aku dh laa pkai Celcom, usage cepat abih..

πŸ˜€

..
 
Comment by Akuro San
2010-10-29 15:22:58

hurm~ baru nak cuba website nih~ da tak leh serve dah. mengikut jejak negaraku.com ker aper? hurmmm~ :((

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?