Posisi modem P1 WiMAX yang betul

350 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Entri ini ringkas. Mungkin lepas ni kalau korang nak Justkhai ni selalu update, Khai tak boleh lah nak update panjang-panjang lagi macam before sebab sebuah artikel yang panjang, perlukan pemikiran yang kretif, kritis dan research yang mencukupi. Cewah! Bak kata Tan Sri Lim Kok Wing.

Artikel ni khas buat pengguna P1 Wimax (W1max) yang menggunakan modem jenis wifi tu. Ala yang kalau baling kat kepala jiran korang, boleh bernanah kepala dia tu. Hehehe. Untuk pengguna Wiggy, pandai-pandai’lah korang manipulasi artikel ni.

gambar-modem-w1max-1

Apa yang perlu korang buat?

1. Login ke WiMAX Mobile Station. URL: http://10.1.1.254

gambar-modem-w1max-2

– Kalau tak boleh masuk, maksudnya korang tak plug lagi network cable dari PC ke Modem.

2. Lihat maklumat RSSI di page utama.

gambar-modem-w1max-3

Korang pusing-pusing modem korang tu sampailah RSSI tu dapat nilai yang paling besar. Maksudnya kalau sebelum ni RSSI -80, korang pusinglah at least sampai dapat -60 or something. Bila dah dapat nilai negatif paling kecil, maksudnya itulah posisi modem w1max korang yang sebenar dan rasailah perbezaannya.

Oh ya, kalau before korang dah biasa reset modem tu dengan tutup suis soket kat dinding, lepas ni buatlah cara yang betul. Login ke WiMAX Mobile Station dan klik lambang on/off sebelah kanan atas (rujuk gambar kat atas).

Rasanya maklumat ni tak dikongsi oleh pihak W1max secara terbuka. Khai pun tak tahu kenapa. Setakat letak modem tepi tingkap tapi arah yang salah, tak bermakna pun. Lepas Khai buat macam kat atas ni, memang dapat rasa perbezaan yang sangat besar antara dulu dan sekarang.

Aduhai. Artikel ni di’publish lepas Manchester United kalah dengan Bayern. Bayern win on away goals. Memang kecewa hari ni. Hilang terus mood. Ahh, abaikanlah.

KHAI: Buat masa ini mungkin penggemar Oh! Tidak dan Justkhai akan merasai sedikit masalah kelancaran pada kadar loading website. Khai tengah dalam proses upgrade server bersama pihak Server Freak Hosting dan masalah ini mungkin akan selesai sedikit masa lagi. Terima kasih di atas sokonan korang.

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 5:20 am 8 April '10 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 350 views
Dalam kategori: Lain-lain | Tweet This!

Eat This Google!: , , , ,


RSS feed | Trackback URI

60 Comments »

Comment by Scromix
2010-04-08 05:26:07

haha, aku x nak komen nie sbb pakai stimix…
nk komen game man united td.

kalah bermaruah xape, jgn kena lauk mcm arsengal sudah.
chelshit? tak nmpak pon btang hidung. haha. liverpool apetah lg! πŸ™‚

..
Comment by Khai
2010-04-08 05:31:09

no komen. Hehe. Yang pasti aku puas hati dengan mainan ManUtd tadi. Kalah pun sebab away goal. Takpelah takde rezeki tahun ni.

Kepada peminat Chelsea yang nak kutuk lebih2 tu, sedar2lah diri siapalah Chelsea tu dalam UEFA Champion..

..
Comment by petrick
2010-04-09 02:35:28

Khai jgn kata lebih2.. aku x nak perselisihan faham dgn noktahhitam berulang kembali..
walaupun noktahhitam agak poyo ketika itu..

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2010-04-09 05:49:49

ape kaitan kisah bola dengan dia?

 
Comment by Rust_Noel
2010-04-10 05:00:29

chelsea sedar dlm UEFA…… MU x sedar ke dlm EPL…. hehe jgn mare πŸ™‚

 
 
 
 
Comment by microdyt
2010-04-08 05:27:36

emm.. 1st komen..
xde mood nk komen pnjang2..
mu kalah. =(

..
 
Comment by Mr Fathi
2010-04-08 05:28:14

tak pakai pun P1…hehe…

memang lembab nak masuk Ohtidak tu…kalau pasal nak upgrade tu,kita OK la…

Man Utd kita kalah… :p

..
 
Comment by AMR
2010-04-08 05:32:54

Walaupun MU kalah tapi ada mood lagi nak update blog tu.. huhu.. takpe, kalah bermaruah..

..
 
Comment by mohdisa
2010-04-08 05:37:39

wah, bilalah aku nak merasa guna WiMax ni. jeles pun ada, hehe. Patut nak masuk tadi agak perlahan, dalam proses upgrade rupanya. Cayalah khai.

..
 
Comment by menteil
2010-04-08 05:38:03

*takde kena mengena dengan entry

MU kalah woi! tak payah la jadi fan dia lagi..
sokong MPPJ Selangor je wei.. haha..

..
Comment by Khai
2010-04-08 05:42:58

Sebagai fan yang benar-benar fan, kalah atau menang harus terus setia dan terima dengan hati terbuka. Hehehe.

..
 
 
Comment by juwei
2010-04-08 05:56:43

da try! mcm btol je.. hu.. nway nnt up la topic knape makin kecik makin laju. wondering…

..
Comment by Khai
2010-04-08 06:00:33

Mudah sahaja. Rujuk gambar 1st dalam entri ini. Logo P1 yang takde lampu tu adalah bahagian depan. Lepas kita pusingkan modem tu dan dapat nilai negatif paling kecil, maknanya bahagian depan modem (receiver) betul2 menghadap kepada pemancar W1max berhampiran.

..
 
 
Comment by serol
2010-04-08 07:15:33

owh.. boleh share dengan kawan2 yg guna p1wimax..
agaknya wimax tak kongsi sebab tak nk semua dapat pada tahap max..kalau semua dapat alamatnya slow lah kot..hehe

..
 
Comment by midyx
2010-04-08 07:55:33

MU..MU kesianyaaa.. yg dikendong tak dapat..yg dikejar keciciran.. sorry2 man united..sorry2 man united πŸ˜›

..
 
Comment by firhan
2010-04-08 08:02:59

perkongsian yg baik..
aq pn guna P1 WiMAX gak..
thanks khai..
πŸ˜‰

..
 
Comment by arnamee
2010-04-08 08:44:12

P1 wimax best owh!

..
 
Comment by DaHLia
2010-04-08 08:54:27

ermm modem pun nak kena ada posisi rupanya…nasib stimixku oke…

..
 
Comment by io
2010-04-08 10:27:21

aku da sambung network cable ke pc tp kenapa x blh nak login gak?

..
 
Comment by Meow
2010-04-08 10:43:52

wahah…khai dah aktif…bagus betul tutorial ni…

tapi sayang…aku x pakai P1…hehe

pakai streamyx jer…stakat ni ok lagi.. πŸ™‚

..
 
Comment by hafizmd
2010-04-08 11:26:06

oh! ko memang best khai..nanti aku balik rumah..aku try tektik terbaik ni..thanks byk2 mr. khai.. πŸ™‚

..
 
Comment by hafizmd
2010-04-08 11:29:29

psal manu..takpe..kalah jenis takde luck…huhu..tahun depan ade lagi.. πŸ˜‰

..
 
Comment by ecar182
2010-04-08 12:25:33

owh,mcm tu rupanya,,

khai!bila nak sambung wordpress self-hosted part3?=D

..
Comment by Khai
2010-04-09 05:18:53

insyaallah sedikit masa lagi.

..
 
 
Comment by nikillas
2010-04-08 13:21:35

masuk ohtidak dia cakap ada database error.. :[

..
 
Comment by Shahrul
2010-04-08 13:37:48

Aku dh jd x kisah dh dgn posisi wimax, sbb aku dh terminate wimax. Inilah kes potong wimax atau ‘potong balik’.

..
 
Comment by misssipisippi
2010-04-08 13:44:20

tq khai . sbb bg tau ohtidak ngan justkhai ngah upgrade server.hohoh sejuk ati.hahah

sakit hati gak, entri lambat loading. dah la skrg ni byk enri baru. teruja tahap teramat.huhuuh

big fan of ohtidak. ohartis dan justkhai.hehhe =D

..
Comment by Khai
2010-04-09 05:19:49

Terima kasih atas sokongan berterusan kamu. Hehe..

..
 
 
Comment by Piratz
2010-04-08 13:45:05

hm.. nice tips

..
 
Comment by Anarm
2010-04-08 13:54:59

semua bende nak kene ade posisi yg betol ek.. kalo tak ‘lenguh pinggang’.. huhu.. πŸ™‚

..
Comment by Piratz
2010-04-08 18:18:44

tue blom gik die wat gile.. buatnye die connect dengan station yang signal low.. penat lak nak restart je… :-[)

..
 
 
Comment by apiih
2010-04-08 15:25:55

aku dulu pon gune p1,akibat line yang amat slow,aku terpaksa hantar balik…guna pon setakat seminggu jerk

..
 
Comment by arsene wengai
2010-04-08 15:38:16

kalah tetap kalah..tak kira lah away gol ker,, 4-1 ker..kalah jugak..ekeke πŸ™‚ Man U bleh blah…

..
 
Comment by AZIRA
2010-04-08 16:30:31

okeh! ini mmg sgt membantu.patut cube pusing modem ni.tq3

..
 
Comment by fiezaradzi
2010-04-08 17:13:05

oo.. baru ku tahu begitu.. selama ni on off kat plug jer..

balik nak test la..
tq khai, for the info..

..
 
Comment by aizuddin
2010-04-08 17:46:15

MU kalah..tak de mood lak nak komen..huhu..sadis tul :bloody:

..
 
Comment by syafik
2010-04-08 18:31:48

i like wimax…. πŸ™‚

..
 
Comment by x-po
2010-04-08 23:21:46

MU kalah suku akhir..liverpool plak insyaallah akan leh gi final liga europa. Kalau menang final liga europa, mana lbh baik mng final liga europa atau kalah di suku akhir liga juara2? hahahaha

..
 
Comment by syin
2010-04-09 00:46:16

hahahaa..memang ringkas je entri dan pendek…tapi bermanfaat..dulu khai suka je panjang2..

aku sama gak dgn scromix, guna streamyx..haha..tapi hampir hendak menggunakan wimax hari tu…kerana kontraknya, aku terpaksa tak guna wimax.

..
 
Comment by sufian
2010-04-09 04:07:30

kat tempat aku belum sampai lagi wimax ni…setakat ni gerakkan2 modem streamyx je la..

..
 
Comment by rashid
2010-04-09 04:25:23

ManU kalah sebab rafael kena kad merah…budak tu bagus main die..huhu

..
Comment by Khai
2010-04-09 05:21:20

Kad kuning pertama tak patut.. Kalau ManUtd main je, ada je ref yang buat spoil. Konspirasi ke ape? Hehe..

..
 
 
Comment by iqrame
2010-04-09 09:28:50

teman dah pakai wiggy…. la ni wiggy dah ada prepaid…. cara nak setting bagi laju utk wiggy sama gak cam khai kata…… pastikan rssi bawah -70 dan cinr atas 15…….

..
 
Comment by iqrame
2010-04-09 09:31:38

wimax ada buat promotion…. tak ada contract bro……

..
 
Comment by uknown
2010-04-09 13:36:53

khai..asal x boleh pon nak login..kabel aper seme dah sambung da..kongpius..

..
 
Comment by najster
2010-04-09 14:13:55

thanks weyh..
working doe! πŸ™‚

..
 
Comment by MyCeloteh
2010-04-09 17:24:29

Nilai CINR pun amik peranan besar..korang pastikan yg cinr value mesti over 12dB..kalau RSSI okay tapi CINR hancur korang kena buat complain terus kat P1 sbb connection korang akan hancur kalau cinr rendah-P1 engineer.

..
 
Comment by uknown
2010-04-09 19:07:24

TP KNP AKU NYER XLEH NAK LOGIN PON..SAPE2 BLEH JELASKAN X..???

..
 
Comment by uknown
2010-04-09 19:09:33

tp knap aku xlepas2 nak loin..harap korang bleh bantu..huhuhu

..
 
Comment by Khai
2010-04-10 06:38:17

Siapa tak boleh nak login tu, cuba follow balik manual yang disertakan dalam box modem tu. Mungkin ada la yang silap tu. Hehe. πŸ™‚

..
 
Comment by safwanz
2010-04-15 00:55:09

nak pkai HSBB la

..
 
Comment by fieq282
2010-04-17 22:49:45

password nak pakai yg mane khai?? πŸ™‚ πŸ™‚

..
 
Comment by bdk_SkemA
2010-04-27 16:05:24

bro asal ip adrress ak kena banned….nak tinggal jejak pown ssh.. =(

..
 
Comment by me
2010-05-20 05:23:18

ada tips untuk p1 wiggy tak khai?

..
 
Comment by NikiHs CuTe
2010-07-26 02:22:11

aper username & password?? :oups:

..
 
Comment by iskandar
2011-02-25 00:22:57

username & password nih guna yg mana satu yek? pakai wifi kena guna cable jugak ke? pelik sat…

..
 
Comment by Jmay
2011-02-28 11:45:39

usernama:admin
password:admin123

kalau pakai wifi pun kena connect pkai cable jugak untuk access p1 station tuh. πŸ™‚

..
 
Comment by jimi
2011-08-07 20:57:08

Hi khai, macamana ek kalau nak check if someone curi line wifi untuk Wimax nih? Appreciate if you could prepare a blog entry for this issue. Thanks.

..
 
Comment by Hafiq
2011-08-12 15:37:35

Bro aku ada prob laa .. aku salah edit dekat bahagian Networking>Lan>Lan Setting [Lan IP Address default sepatut nye 10.1.1.254 , aku pergi tukar 127.0.0.1] .. skrg tak bole connect internet langung .. nak bukak wimax mobile station pon tak bole .. Minta tolong yee

..
 
Comment by sukacuka
2011-08-12 23:53:39

Sudah hubungi pihak wimax? mungkin mereka boleh bantu, khai sedikit sibuk dengan urusan setup officce baru Ohmedia.
Maaf mencelah, saya tahu apa persaan anda jika tidak dapat melayari internet.

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?