Ada Apa Dengan Muzium Negara?

1,140 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

muzium-negara-

Salam guys. Rasa macam lama sangat pulak tak update blog ni. Kalau ikutkan takde la lama mana sebab baru seminggu je kot tapi mungkin sebab selalu ada yang tanya bila nak update, so Khai update je lah dengan apa yang dirasakan perlu. Untuk yang follow kat Twitter or Facebook, korang dah tahu kot Khai eksiden minggu lepas (29 June 2010 6:40 petang) kat Federal Highway. Terlebih rempit sangat kot? Hahaha. Tapi takpe, banyak hikmah dia dan yang memuaskan hati, perjalanan pergi dan balik sebelum kemalangan tu, sentiasa dengan nawaitu yang baik (arah tuju dan tujuan yang baik).

Badan still penuh parut dan sakit. But its ok, Lets bygones be bygones..!! Gah!!

Lawatan ke Muzium Negara

Sejak Muzium Negara dan Khai sendiri sama-sama terpacak kat KL ni, memang baru sekali je pernah pergi. Tu pun masa kecik dulu dan bila sekarang kalau korang cakap kat sape-sape pun lah yang korang nak pergi Muzium (terutama remaja), kalau tak kena gelak sure diorang akan buat-buat terkejut. Menyampah betul. Kalau sebut nak pergi clubbing taknak terkejut pulak tu? Oh lupa, dunia akhir zaman. hehehe.

Khai pun pernah tulis dalam Fast Update #7 22 June 2010 yang Khai nak pergi Muzium Negara dan akhirnya terlaksana jua. Well, pergi dengan member-member so memang rasa seronok sangat lah. Korang pergi sorang, memang korang tidur la kot dalam Muzium tu. Hehehe.

Anyway yang join “Rombongan Cik Kiah ke Muzium Negara” ni ada tiga generasi lapisan kepada Khai. Kawan-kawan masa study di Limkokwing, kawan-kawan masa study masa zaman sekolah dan kawan dunia blogging iaitu Syahirul yang merangkap photographer pada hari tersebut.

Anyway, nak masuk Muzium ni parking RM2 dan nak masuk dalam ruang pameran pun, RM2 dikenakan. Anyway kalau tak silap masa Khai kecik dulu harga masuk Muzium Negara ni RM3. Maknanya sekarang dah makin murah lah tu. Baguslah sebab kalau korang letak free pun harga tiket, belum tentu budak-budak muda ni nak datang nengok. Yang ramai rombongan budak-budak sekolah je lah. Tu pun pergi dengan muka terpaksa takut cikgu marah.

Pameran Keranda

Masa Khai pergi ni, Pameran Keranda masih berlangsung biarpun pada poster dia patutnya dah tamat tarikh seminggu sebelum tu. Mungkin diorang lebihkan sikit masa atas permintaan. Masuk ruang pameran keranda tu, suasana dia memang seram tapi cek’ tak pernah takut hantu der. Hehehe. (Ini bukan cakap besar, tapi tulis besar. Sebab hantu tak baca blog punye).

Memang best lah sebab korang boleh tambah pengetahuan am mengenai macam-macam jenis dan cara pengebumian si mati kat dunia ni. Kadang-kadang yang tak masuk dek akal pun ada sekali. Terpaksa tahan je la gelak. Nak gelak karang, marah plak hantu kubur tu. Hehehe.

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

Masa korang baca artikel ni, Khai pun tak sure samaada ada lagi ke tidak pameran ni kat Muzium Negara. Lama gila kot pameran ni diorang buat dan kalau korang tak sempat nak pergi, boleh dikatakan korang tergolong antara golongan yang rugi lah kot? Hehehehe..

Pameran Asal & Gedik Menggedik.. Hehe

Dan kat bawah ni bilik-bilik pameran asal yang dipecahkan kepada empat bahagian. So selagi diorang tak ubah apa-apa, benda ni akan tetap ada kat situ sampai bila-bila masa korang pergi pun. Err, yang gambar kitorang bergambar sakan tu, abaikan je lah ye. Saja Khai letak sekali nak buat kenang-kenangan dalam Justkhai ni. Hehehe.

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

muzium-negara-

So untuk korang yang duduk area KL tu tak kiralah memang asal KL atau menetap kat KL, kalau weekend tu bawak-bawak lah pergi tempat berilmiah sikit. Takkan tiap-tiap kali cuti buat benda yang tak berfaedah je. Eh Muzium Negara pun boleh dating ape? Hehehe. At least kalau nanti anak korang tanya pasal sejarah Malaysia ni, takde la korang terkial-kial nak men’google atau suruh dia tanya sendiri dengan Cikgu Sejarah. Hehehe. Kalau Pameran Keranda tu ada lagi, at least korang dapat mendekatkan diri sikit dengan alam kematian. Pheww.. Camana nak suruh pelancong datang kan kalau kita sendiri pun pandang Muzium tu sebelah mata je. Hehehe.

Anyway, hanya mampu kasi gambaran kasar je lah dari gambar-gambar kat atas tu. Kalau korang nak baca maklumat lanjut secara detail mengenai Muzium Negara ni, boleh masuk website Jabatan Muzium Malaysia.

Disclaimer: Gambar-gambar di dalam Muzium Negara Malaysia yang dipamerkan di artikel ini hanyalah sebagai rujukan dan perkongsian ilmu semata-mata. Bukan bertujuan komersial dan dan mempunyai sebarang niat lain disebaliknya.

Khai 6 Julai 2010 6:10 Pagi

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 6:03 am 6 July '10 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 1,140 views
Dalam kategori: Review | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

48 Comments »

Comment by fiqri
2010-07-06 06:10:20

1 st time komen ni..ak ke petame??hahaha…6.10am..poyo.

..
 
Comment by mohdisa
2010-07-06 06:13:53

wah, memang best kalau dapat pergi melawat muzium dengan kawan2 macam ni. aku pun rasanya baru sekali pegi muzium dengan famili. yang lain tu just lalu lalang jerk. masuknya idak. khai, kalau ada wat trip lagi. ajak la aku, aku pun nak ikut.

..
 
Comment by syahirul
2010-07-06 06:14:05

gyahahahahahahhh~ byk gile gambar ko letak.. dah rasa mcm muzium JK aje… erm aweksΒ² nya wajah telah difemeskan πŸ˜€

pasni lepak tugu negara plak… then bukit cahaya seri alam.. then PD lagi… :[

..
 
Comment by Nasrulz
2010-07-06 06:15:05

Best kat sini..aku dah pegy dah 16 June yg lepas..
best siot..dapat tngok keranda emas yg harga dia setengah juta tu..hehe πŸ™‚

..
 
Comment by jyu_bonk
2010-07-06 06:24:17

waaa, lmer gler tunggu justkhai.com update. yeay!! πŸ™‚

..
 
Comment by Khai
2010-07-06 06:30:48

Jyu, takpela Khai jarang-jarang update.. Tapi sekali update, panjang-panjang.. Hihihi.. πŸ™‚

..
 
Comment by darkstar
2010-07-06 06:53:11

nampak mcm best, tengkorak betul ke tu?
pernah pergi muzium kt lenggong je tengok perak man…

..
 
Comment by AyongQiela
2010-07-06 06:55:20

haaa. bestΒ². mmg siok kalau gi jenjalan tmptΒ² ceni. asyik gi shoppin complex je. memang bosan la kan. haaa. gi bukit cerakah pon best, zoo pon best. tapi mmg muzium lame dah tak gi. maybe perlu ajak dating ke sana. πŸ˜€

..
 
Comment by Dauspozi
2010-07-06 07:51:50

Assalamualaikum Khai,
Erk!… Khai eksiden pada hari kelahiran adik ke 10 ku… hoho, takziah diucapkan…

Muzium Negara…
Muzium Terengganu pun aku tak pernah jejak, bila la agaknya aku nak ke Muzium Negara… :bloody:
btw, org purba tu nampak cam idup je…

..
 
Comment by aizuddin
2010-07-06 07:54:24

yg org asli dengan tengkorak tu sejarah apa pulak? 😎

..
 
Comment by uncle_jebat
2010-07-06 07:55:50

peh syok dpat p tmpat2 mcm 2.. :8

..
 
Comment by fiD
2010-07-06 08:20:50

sonok aku tengok ko khai,hehehehe πŸ™‚

..
 
Comment by sahibul hikayat
2010-07-06 08:28:41

gambar aku pun terselit khai kat blakang korang masa korang bertiga buat bulatan depan kamera. aku yang pakai baju tradisional tu….satu malaysia…..

..
 
Comment by Kereta Buroks
2010-07-06 09:10:29

Next trip zoo negara okay…… sapa nak join sila bagi nama kat En Khai.

..
 
Comment by joegrimjow
2010-07-06 09:26:07

erk,
ni yg motivasi nak melawat2 muzium ni
hehe

..
 
Comment by Eriyza
2010-07-06 10:25:40

Wah, bestnya korang pi kat sana eh. :choler:

..
 
Comment by eiyda
2010-07-06 12:40:48

wah,,,da bertahun kot xg Muzium negara ni…seingt lah kan..last pegi mase zam,an sekolah dulu..tu pon rombongan sekolah..hahhaha…best gak kn..sekali2 pg muzium2 ni.leh gak tambah2 ilmu kan…

psst Khai mang ske kaler merah ek…

..
 
Comment by fariha rafz
2010-07-06 12:49:41

ahahha πŸ˜€ …dah lme gilerr x lawat mzium negara…since umor 4 taun kot…like 16 years ago…..hiihihih…dlu tgk gamba kat dinding2 tu gedabak2…pela gamba besa2 nih…n yg paling teruja time tu sbb tngga die tggi…hahaa πŸ˜‰

..
 
Comment by eyra
2010-07-06 13:01:24

bunguk je gedik posing korang haha.

keranda tuh half mmg sedia ade dah dlm muzium. i pegi berkali2 pon mmg tgk benda yg sama. hahahah

cuma untuk pameran keranda, dia tambah lak jenis2 lain kot.
masa i pegi ada pameran hidupan laut. teruja gilak.

btw, pegi muzium best sebenarnya. boleh tgk artifak2 best. penah pegi arkib negara? try lah! i siap ada kad “penyelidik”. kekekeke. best juga. πŸ˜›

..
 
Comment by Mr Fathi
2010-07-06 16:05:47

tgk blog justkhai skrg seolah2 khai nk buat blog khai mcm photoblog…bagus2…gambar pun cantik…time ni la reader nk tgk gelagat khai yg ‘kurang matang’.hehe…

..
 
Comment by rayban wayfarer
2010-07-06 16:16:03

just khai antara blog paling popular di malaysia!!
keep updated bro!!

..
 
Comment by Jamal Rafaie
2010-07-06 17:14:38

Jangan dikatakan muzium negara, muzium kat Kuala Selangor pun jarang pergi.. Emm.. Thanks for information..

..
 
Comment by Rafiqin
2010-07-06 19:20:22

padan muke ko eksiden.. tu la balasan kutuk org dan berlagak bagus…

cermin la diri ko dulu…

jgn la ko delete komen aku ni kalu ko anak jantan…

..
 
Comment by zali
2010-07-06 19:46:35

khai… hang tak ambil gambar pasal asal usul lagu negara ku ke… rupanya bukan lagu indon la…

..
 
Comment by Eyl
2010-07-06 20:39:59

Pergh,lawatan ke muzium.patriotik ni, ak bru sekali gi muzium kat terengganu ni,muzium negara xpernah lagi :p

..
 
Comment by chibiehazs
2010-07-06 22:07:54

wah teringin sangat nak pergi pameran keranda tu.. tp ak kat epoh.. x de masa turun..

for me.. time kecik2 dulu x bekesempatan wat lawatan cikkiah ke muzium.. da besa2 ni.. jd tempat heng out lak gan kengkawan. klu minat muzium u should try g lawat muzium kesenian islam kat blakang masjid negara or muzium shah alam.. tgk binatang kne awit dlm botol.. nyam2.. hahaha

..
 
Comment by h3r0
2010-07-06 23:13:04

Muzium negara merupakan list yg akan aku pergi gak nnti…
Sejak pindah KL, teringin nak pergi tempat yg pernah pergi masa kecik dulu..

Sunway lagoon, dah pergi dah…
Next tie, bawa anak ngan bini pergi muzium plak…
Zoo pun ada dalam list.. ha haha

..
 
Comment by Khai
2010-07-07 00:10:35

@rafiqin, saya maafkan awak.. πŸ™‚

..
 
Comment by Aku
2010-07-07 01:27:08

huhu…. tak pernah pegi muzium negara…. belum ada kesempatan….

..
 
Comment by aie
2010-07-07 16:48:56

Keranda emas tu ade aircond sekali agaknya.. πŸ™‚

..
 
Comment by emma songall
2010-07-08 04:21:41

eh, boleh bawak masuk dslr ea dlm muzium. :aie:
cz masa last time pergi muzium terengganu xleyh bawak masuk camera lnsg.
so tak xpect la muzium negara boleh bwak masuk camera.
tue salah satu sbb xnak pergi muzium.
apa guna kalau pergi or masuk tak dapat tngkap gmbar kan.
πŸ™‚

..
 
Comment by jack
2010-07-08 05:02:01

aku pon baru skali jer menjejak kaki ditanah muzium negara tuh..kali ke-2 ntah biler la aku nk g 8)

..
 
Comment by online contest
2010-07-08 15:18:26

Wow~~ I would like to pay a visit for the coffin exhibition.

..
 
Comment by Anarm
2010-07-08 15:57:43

last aku pegi muzium tahun 2007.. tu pon sebab aku praktikal kat situ.. hakhak.. :o:

..
 
Comment by Azfar90
2010-07-08 22:35:24

Baru je pergi Pameran Keranda itu hari…OKlah gak pameran tu walaupun rasa cam sikit sangat benda yang dia tunjuk..

..
 
Comment by cik bucken
2010-07-09 14:41:15

NAJIB tgk korg begamba cmtu ngan die korang ley dpt pangkat TUN la..hekhekhek πŸ™‚

..
 
Comment by suzzsuzie
2010-07-09 19:08:07

samalah…sy pun masa kecik je pergi muzium…take for granted sbb dalam negara sendiri…bila2 rasa nk pergi boleh pergi at last tak sampai2 gak

..
 
Comment by syaffieq
2010-07-10 00:53:53

bezt pulak review nie..haha…

len kali…pagi tempat mane2 yang orng jarang pegi,wat review..mesti terbaek punya….ngeeee…. πŸ™‚ πŸ™‚ bca pun best…rase nak pegi plak..haha

..
 
Comment by rayban wayfarer
2010-07-10 10:57:49

sangat berbangga dengan blog khai antara blog bahasa melayu paling top di malaysia

..
 
Comment by putcomey
2010-07-11 08:13:48

wah!!! kachaknye ko khai!! terjatuh cinta jap tadi..hehe:) walaupun muka ko diblurkan,aku tau ko mmg sorng yg kachak!!!hehe~~~

..
 
2010-07-11 17:47:57

Hmmm….. memang meransang sungguh untuk pegi muzium…. nak cadangkan khai pegi amik gambar ngan pengawal berkuda kat istana negara tue… sure cool… ;-p

..
 
Comment by comel jewp
2010-07-12 21:03:40

Now i know…khai ni yg guna phone satio 2 kn?? kn3?? hahaha :P..terbongkar sudah πŸ˜€ 8)

..
 
Comment by ejardkethot
2010-07-23 01:41:43

ada dgr jgk pasal pameran keranda…kt tv1 kot..

..
 
Comment by azlan
2010-07-27 22:21:20

khai n da geng…kowang mkn kt cafe muzima muzium negara 2 kdai mak ak..haha…thanks 4 coming..
lame x update just khai ni..asik lyn OH TIDAK jew…huhu..
ak support kowg nye blog beb…da besh la… πŸ˜‰

..
 
Comment by azlan
2010-07-27 22:22:45

*x update..

..
 
Comment by Anip
2010-08-08 18:44:10

aku xpena g muzium negara..
teringin lak nk pergi…best plak tgk gmbar kt atas..
pameran keranda tu menyeramkan..hehe 8)

..
 
Comment by mohdzuwairi
2010-08-09 16:56:23

perghhh menyeramkannn… kreatif ek manusia nie mcm2 dier bleh wt hehehe… πŸ™‚

..
 
Comment by Sukacuka.com
2012-01-13 10:53:17

saudara Syahirul memang kelakar..sempoi habis dia..hahahah

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?