Ada Apa Dengan Nokia C3

1,461 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

nokia-c3-

Sempena dengan pelancaran Nokia N8 di Malaysia baru-baru ini, Nokia Malaysia & Celcom telah memberi kepercayaan pada Khai untuk mencuba satu dari produk baru yang dibawa masuk oleh mereka, iaitu Nokia C3. Telefon pintar ini dikeluarkan lebih kepada user yang lebih gemarkan melayari internet, Facebook & Twitter secara online melalui handphone dan akan terjual dengan harga yang amat berpatutan (tidak lebih dari RM550).

Beberapa hari Khai cuba Nokia C3 ni, not bad at all. Dan untuk meringkaskan entri ini, Khai akan terus memberikan review super-adil (unbiased) untuk korang semua. Kalau nak phone ni dengan harga RM99, baca hingga hujung artikel okeh.

The Nokia C3 is the first of three new messaging devices to break cover today. It’s also the first Series 40 device to come sporting a full QWERTY keyboard, but that’s not the only trick up its slender sleeve.

Designed to put messaging and social networking in the palm of your hand this tiny tyke comes packing access to your favourite Instant Messaging, social networking and email accounts, all courtesy of Nokia Messaging. Read on after the jump to find out what else is in store.

Not content with just being a social butterfly the C3 also boasts Wi-Fi connectivity, a two-megapixel camera, 2.4-inch screen and support for up to 8GB of storage on a microSD card.

Nokia C3 unboxing

nokia-c3-

nokia-c3-

nokia-c3-

nokia-c3-

Handphone ini walau pada harga yang amat berpatutan, tapi design dia memang sangat cantik. Indah mata memandang dan sekali imbas, nampak macam BlackBerry Smartphones malah lebih cantik dari itu. Memang nampak esklusif.

Rekabentuk

Design memang sleek and elegant. Terdapat dalam 3 warna iaitu Gold, Slate (yang Khai review ni) dan juga Hot Pink. Korang yang perempuan tu, boleh la beli yang hot pink kan? Baru nampak feminin sikit.

nokia-c3-

nokia-c3-

nokia-c3-

nokia-c3-

nokia-c3-

nokia-c3-

Ketahahan Bateri

nokia-c3-

Ketahanan bateri adalah perkara paling penting untuk sesebuah phone. Apa guna phone canggih-canggih kalau hari-hari korang kene charge. Atau tengah jalan-jalan tiba-tiba bateri habis. Langsung berputih mata. So Nokia C3 ni bila dah charge penuh, Khai try online non-stop (connect with WiFi), main Twitter, main Facebook, boleh dirumuskan sekali charge boleh tahan hampir 2 hari dengan penggunaaan maksima. Phone ni kalau bercakap je tanpa henti, boleh tahan sampai 7 jam dan kalau dibiarkan sahaja dalam laju, bateri boleh tahan sehingga 800 jam.

Spec

Spec phone ini biasa-biasa sahaja. Pendek kata kalau korang beli handphone bawah dari RM1000, memang semua akan tampak lebih kurang sahaja. Full spec seperti berikut:

nokia-c3-spec

Kamera

Since phone ni bukan dicipta untuk mengambil gambar, jadi kamera’nya sekadar ada-ada sahaja. Tapi tetap memuaskan hati. Berikut contoh gambar yang diambil dari Nokia C3 ini.

nokia-c3-pix

nokia-c3-pix

nokia-c3-pix

Internet

Once orang connect ke WiFi atau connect melalui Edge, korang dah boleh surf terus Twitter & Facebook melalui Home Screen terus. Nokia macam biasalah akan gunakan Ovi Communites untuk Facebook dan Twitter. Rekabentu dia memang friendly dan membuatkan korang rasa seronok untuk ber’Facebook dan Twitter.

Kekurangan Nokia C3

1. Tiada 3G
Kelemahan terbesar yang ada pada phone ni adalah tidak support 3G. Ini bermakna kalau korang online dengan WiFi, memang laju. Tapi kalau nak online tanpa WiFi, memang GPRS dan EDGE yang terpaksa korang guna.

2. Skrin yang kecil
Khai memang kurang berminat dengan phone yang QWERTY dia lagi besar dari skrin. Selain Nokia C3 ni, same goes to some BlackBerry model. Kalau korang peminat BlackBerry, tapi tak mampu nak beli sebab mahal, silalah beli Nokia C3 ni.

3. QWERTY keypad yang kecil
Sama juga macam BlackBerry, Nokia C3 ni keypad dia kecil. So untuk jari jemari yang kacak bergaya macam Khai, memang susah sikit la nak tekan. Korang yang jari comel-comel dan rasa senang dengan keypad macam ni, rasanya takkan ada masalah.

So itu sahajalah kekurangan dia. Kekurangan yang kena pada harga yang amat berpatutan. Kalau Khai perlukan satu lagi handset tambahan, memang Khai akan rembat Nokia C3 ni la kot. Berbaloi.

Celcom Nokia C3 Launch

Launching untuk Nokia C3 ini akan berlangsung pada hari Jumaat ini (15 Oktober 2010) anda pukul 2:30pm hingga 5:30pm di La Bodega, Pavilion. Masa hari pelancaran ni juga, korang boleh register di booth Celcom untuk menikmati promosi berikut.

– 50 orang yang pertama, boleh memiliki Nokia C3 ni dengan harga RM99 sahaja. Dan 50 orang yang kedua pula boleh memilikinya dengan harga RM199 sahaja. Jimat seh!

– Must register to Celcom RM88 (CE50 + D38) or RM118 (CE50 + D68) package plan -12mth contract). Advance payment needed (RM300) for new customers.

– Customers who purchase C3 on the day will also be entitled to a lucky draw: with 5 C3 units + other goodies to be given away!

Untuk yang berminat, boleh ke website Celcom untuk maklumat lanjut
URL: www.celcom.com.my/celcomexec/promotions/nokiac3_features.php

Selainnya…

Selain daripada Nokia C3, Nokia Malaysia juga melancarkan NokiaN8, Nokia C7 dan Nokia X3. Nokia N8 akan mula dijual pada harga RM1699, Nokia C7 pada harga RM1490 manakala Nokia X3 pada harga RM610.

Reference:

Nokia
Gsm Arena

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 4:50 pm 13 October '10 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 1,461 views
Dalam kategori: Gadget | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

68 Comments »

Comment by hanz
2010-10-13 17:10:22

1st 😛

..
 
Comment by hanz
2010-10-13 17:14:53

gyhahaha aku orang pertama komen dan aku akan beli 1-50 handphone 2 sbb murah…korang lambat korang tingal lah hahahha…terbaik jual hp murahh dari china punye hp… jenama nokia lak 2…semua orang mampu beli comfrom 🙂

..
 
Comment by h3r0
2010-10-13 17:15:28

2nd kot.. khai masyuk lagi… dapat buat review..

..
 
Comment by MuJE
2010-10-13 17:16:43

wah, macam berminat jer.. tapi dah pakai line 50 da..huhu

..
 
Comment by bubbles182
2010-10-13 17:20:27

alaaa baru baca2 macam best nak buat 2ndary phone, skali takde video call. tak best -___-“

..
 
Comment by ariff
2010-10-13 17:20:42

pergghh.. best giler dapat review unit

..
 
Comment by Iphone 4
2010-10-13 17:21:38

compare ngan Iphone4 mane lagi besh
TQ 🙂

..
 
Comment by aizuddin
2010-10-13 17:22:00

woot…bau kedai..not bad..tapi tetap minat touch screen sbb skrin besar 🙂

..
 
Comment by finalcross
2010-10-13 17:24:01

sejibik cam Blackberry…yg ni murah je. Da ade Nokia C3,lupekan je Blackberry. huhu

..
 
Comment by Meow
2010-10-13 17:31:41

mcm best jer N8…huhu…nanti review skali.. :choler:

..
 
Comment by x-po
2010-10-13 17:31:49

nokia tak ada bagi ke sbijik utk diberikan hadiah utk readers blog ni? haha

..
 
Comment by Ed zahid tukangambar
2010-10-13 17:33:31

Now everyone can have smart phone! 🙂

..
 
Comment by Nizam6281
2010-10-13 17:35:19

Awek jadi model iklan Nokia C3 tuu hahaha 🙂

..
 
Comment by Amirez
2010-10-13 17:38:15

kalau setakat nak online Facebook dengan Twitter tu memang berbaloi dapatkan Nokia C3 ni daripada orang guna iPhone ataupun Blackberry tapi tak guna secara optimum

..
 
Comment by aman
2010-10-13 17:47:01

haha. samakan ngan blackberry lak dia. =p

..
 
Comment by hazim
2010-10-13 18:05:30

nampak mcm e5 je lah..hoho

..
 
Comment by Roslan
2010-10-13 18:08:30

haha ade ke disamakan ngan blackberry sokong amanz… haha..celcom ttp ngan kontrek.. bosan gile aku ngan kontrek2 ni..huhu

..
Comment by Khai
2010-10-13 22:52:55

Yang aku samakan dengak BlackBerry tu design dia. Hehe.. Thanks bro pasal typo tu. Kontrak? normal la tu. Maxis & DiGi pun masing-masing pun sama. So kumpul duit skit, kita beli cash. Hehe..

..
 
 
Comment by adha
2010-10-13 18:11:48

Aq suke Nokia C3 ni 😉 ..pasal dy lebih bagus dari CSL-i 100 aq ni.. =( ..khai xde review Nokia N8 ke hehe 🙂

..
 
Comment by menteil
2010-10-13 18:20:54

argh.. kekurangan yang no 1 tu buat fail betul walaupun rumah aku ada wifi… merangkak2 la kalau kat luar eh..

body dah cantek… (aku tak boleh ke amek hot pink tu? haha..)

..
 
Comment by afiq aiman
2010-10-13 18:58:59

wow…murah dan berpatutan…mic nset aku pun dah rosak..petanda nak kena berkorban sejumlah wang la ni..tensen guwa

..
 
Comment by ruL
2010-10-13 19:03:03

Eh, nokia n8 tu biar btol starting price rm 1699? Asal cam murah sgt je, ke tu utk beli skali ngan line celcom?

..
 
Comment by Eriyza
2010-10-13 19:09:38

Wah, bestnya dpt wat review hp baru.
Sesapa yg minat, lehlah rembat sebijik.

..
 
Comment by Dauspozi
2010-10-13 19:13:52

Salam bro Khai,
Hmm… Aku mmg ‘peminat’ setia NOKIA… tp dlm byk² henpon Nokia, model E71 dgn C3 la paling aku x brkenan… Screen kecik sgt.. huhu. Anyway, Xpress Music 5800 jugak jd pujaan atiku… haha

P/s: Comel model yg pegang Nokia C3 tu… ahaks

..
 
Comment by Piratz
2010-10-13 19:44:34

Celcom bagi preview, ko macam bedal masuk sim digi.. hehee.. kalau tak silap pemandangan aku pada simcard tue la.. 😛 :p

..
 
Comment by Gumuu
2010-10-13 19:47:04

Aku pun sama…x suka qwerty..psl kunci tu jadik kecik skrin tambah le kecik. jari aku dah le besar gedabak 😐

..
 
Comment by maz
2010-10-13 22:01:50

hp rm99 + pakej line rm88 = RM187.. +- klu beli lengkap dengan pakej line jd RM187? betul x? tp x phm la part Advance payment needed (RM300) for new customers. Aper maksudnye? new customer means org yg bru nk daftar kt celcom ker per?

..
Comment by Khai
2010-10-13 23:18:55

Haah cik Maz. Macam tu la. Kalau baru nak apply postpaid, mmg akan bayar advance dulu then akan ditolak balik tiap2 bulan (melalui bil). Kalau dah mmg pakai line, upgrade je ke pakej line RM88.

..
 
 
Comment by Ryehanna
2010-10-13 22:10:20

adehhhh… takde 3g mmg x cun la…

camna nk 3G ngan suami yg susah nak jumpa?

ekekekeke… 😛

..
 
Comment by syahirul
2010-10-13 23:22:52

hohoho.. akhirnya review ni keluar juga.. oke dah baca.. nokia classic aku tetap di hati walau takde wifi.. 3G penting untuk video call.. gyahahaha~

..
 
Comment by harryisa
2010-10-14 01:28:05

cambest jeh c3, huhuhh
khai, sye reader bru disini..
anyway, tmpt lepak tuh kat cam kenal jeh..

..
 
Comment by neyrashazeyra
2010-10-14 01:51:04

1st, henset ni sama je design ngan E5 dan adalah sama jugak ngan E72

2nd. henset ni tebal. E72 i lg nipis kekekeke

3rd. oooowhhh takde 3g. baik beli E5. mahal sikit je tp 5mp and ade 3g

4rd. battery tu mmg tak dinafikan. i online lama2 mmg takkan habis HAHAHAHHA

ok itu saje komen saya. lalalala

..
 
Comment by nizam
2010-10-14 10:22:09

not bad la C3 nieh.. tapi kureng berminat sikit ngan qwerty keyboard nieh.. maklumlah.. jari besau.. pastu skrin kecik.. tapi ntuk ntry level yg maksimumkan penggunaan internet.. ok what.. dgn harga yg cam tu kan.. huhuhu 8)

..
 
Comment by eiyda
2010-10-14 12:30:32

cam best gak ni kalo grab seketul buat men twitter ngan fb..heheh 🙂

..
 
Comment by ijan90
2010-10-14 21:50:52

Nokia E7 paling best! 😉

..
 
Comment by Sis
2010-10-14 23:28:29

cute je henpon ni kn, tertarik gak sis tgk tp setakat ni sis blum perlukan henpon lg, sis still pakai henpon tua N73 sis yg smpi skng setia menemani..hehe..mmg xleh nk wifi tp ntahla, sis blum terasa nk tukar sbb henpon 2 still leh pakai lg wlupun dh nk 4 tahun sis pakai. Kdg tgk henpon kwn2 yg canggih manggih tu jeles gak tp ntahla, sis lum ade niat nk pakai henpun canggih skng ni. Maybe sbb sis ni ssh sgt nk kuar duit kot..hehehe.

..
 
Comment by kak dila
2010-10-15 01:13:50

aiseh….baru dapat message dari celcom pasal c3 nih….tapi dek kerana tak bleh 3g langsung cansel…kalo tak memang nak gak sumpah n95 ni jadi c3….nak2 lagi ada yang pink….hurmmm tapi n95 masih tetap best…menepati citarasa…
bestlah khai ada review pasal c3 nih….sekurang-kurangnya boleh dinilai sebelum membeli…takdelah nyesal nanti…

..
 
Comment by ridz87
2010-10-15 02:29:43

boleh tahan design cun jgak, tp skrin kecik, iphone 3gs 32gig yang aku pakai tetap dihati aku, lagi syok pakai i-phone layan movie pun best sebb skrin besar, semua jenis application, video, movie, software boleh download. 1 kkurangan i-phone 3gs xde video call. tp dg harga N8 yg boleh dkatakan sgt2 berpatutan, mungkin aku pertmbangkan nk beli 1 handfon ni utk hadiah birthday adik aku 🙂

..
 
Comment by Wanmahdzir
2010-10-15 09:58:44

mak ai, khai punye kuku panjang gedabak..haha 😀

..
 
Comment by Affan
2010-10-15 10:00:41

aku pun tak suka button kecik. lagi2 byk macam keyboard. tapi kalau tgk harga ngn features, mmg berbaloi lah.

aku setuju ngn piratz, macam sim kad digi je.

..
 
Comment by ZoOL
2010-10-15 11:51:48

haha.. tak kan khai pun nk phailed? ari tu digi terkantoi guna maxis, ni khai plak kantoi guna digi utk promote brg celcom.. kui kui kui..

henpon nokia murah2.. tapi aku dh x minat ngan nokia dan seangkatannya.. design die pu cam sma ngan version lain nokia :/

..
 
Comment by aman
2010-10-15 14:32:39

ha’a. beli cash lagi bagus dari pakai kontrak. agak2, dah bosan, leh jual kat kedai. haha~

..
 
Comment by damai
2010-10-15 19:20:28

klu nk cm blackberi, E5 lg beshh.. :love:

..
 
Comment by fendidahada
2010-10-16 11:49:41

should grab one la camni..

..
 
Comment by catzer
2010-10-16 19:42:42

pergh..mcm menarik mmg tgh plan nak cari phone untuk abah aku 🙂

..
 
Comment by rashid
2010-10-16 19:44:03

Ni kalau beli tak de kontrak kan??hehe…cantik pun cantik…

..
 
Comment by azleah
2010-10-17 18:56:42

wahhh…yg penting design comel loteh hehehehe…

khai, ko fail weh!

Oncek orang tu… (once korang….) kan sepatutnya? hehehehe

..
Comment by Khai
2010-10-18 02:47:30

Haha.. sorry typo.. maklumlah i taip 300km/hour tanpa dibayar gaji macam pekerja akhbar kosmo yg selalu fail tu.. haha..

..
 
 
Comment by chinta
2010-10-18 10:11:38

i jz bought c3 last saturday & ape yg khai ckp psl c3 mmg btull.. i luv 2 used it even bru guna 3 ari.. smpi arini batery die bru kurang 1bar.. pdhal i dh main game b’bagai, dh online lame giler.. mmg best la c3 ni..x rugi i beli..

..
 
Comment by hafizmd
2010-10-18 10:48:33

1st…kalau screen kecik…mmg aku tak beli…hehe..

ni mmg preview terbaiklah…thanks khai 🙂

..
 
Comment by nabel
2010-10-18 10:54:37

cantikk jugak enn. 🙂

No plat khai ?

..
 
Comment by Mohd Isa
2010-10-19 08:54:56

baru angan2 nak beli, tp bila baca takda 3g reject terus. damn…

..
 
Comment by Im Jitra
2010-10-23 20:42:49

Cantik Hp tu…
Tapi artikel tu knapa dirojakkan; Melayu+English?

8)

..
 
Comment by sweet
2010-10-24 16:04:25

eh, eh, girl tu pakai rantai huruf K. 😉

..
 
Comment by Cari duit
2010-10-25 18:45:41

cantik gambar dia..boleh dh lawan sony ni 😉

..
 
Comment by Jamal Rafaie
2010-10-26 23:56:21

Nak beli henset ni kena beli dengan celcom je ke?

..
 
Comment by kak dila
2010-10-28 14:06:13

hai khai…..lepas review…sombong2 sikit konon tak mo c3….tapi semenjak dah tertengok review c3 dari khai….tak boleh lupakan c3….2minggu lepas baru beli…trade in n95….satu subang ngan puchong takder hot pink…..susah betul nak cari…last2 dapat kat alam sentral……memang best c3 nih…..lagipun kawasan kampung sini takder 3g…jadi apa nak kisah sangat c3 takder 3g….sukaaaa c3….love it…. 🙂 🙂

..
 
Comment by suker sukie
2010-11-03 11:50:55

sukerrr lak ngan c3 ni..ptg ni after keje nak carik c3 ni wat hadiah utk hubby..:) mesti die suka sbb leh wi-fi!! ahakss.. 😀

..
 
Comment by anIda
2010-11-15 16:09:45

SALAM KHAI…tahnk’s dear..share sini….akak memang dok cr HP ni..dok ngidam nak beLi……pas baca apa yg khai cakap nie lagik betambah kobar-kobar nak dapatkan C3… 😉

thank’s khai

..
 
Comment by z4520ft
2010-11-16 12:00:52

s40 =.=
simpan lagi la e63 aku….huhu

..
 
Comment by MONAT
2011-01-02 01:03:44

Thanks khai…heheheh~ dengan bermodalkan info khai ne~ 🙂 aku dah rembat sebijik Nokia C3 nie dekat Mines tadi 🙂 ehhehehe~ puas hati!!!!!! :o:

..
 
Comment by shalin
2011-01-08 18:37:40

Aku suka layan youtube kt fon aku yg aku pakai skrh ni.
Agak2 kalo aku pakai c3 ni, bole tgok video dari youtube ke?
Tlg la bg komen sikit bg korang yg dh pakai nokia c3 ni.
Aku cadang nk rembat fon ni utk nombor aku yg satu lg tu hehehe…
Terima kasih… 😉

..
Comment by Khai
2011-01-11 09:38:27

Boleh sahaja. Cuma skrin C3 ni super kecil. Langsung tak puas kot.

..
 
 
Comment by dororo
2011-02-15 19:44:55

khai,leyh bg contoh hp sony erricson yg harga dia lebih kurg mcm C3 tp spec dia lg bgus daripada C3..

lagi satu,between nokia n sony erricson mane yg tahan lasak?

..
 
Comment by tasha
2011-05-24 14:07:32

knp sya pkai hp c3 ni, tp xblh mms? =(
sy dh cube send pas amik gmbr, blh sending..
tp ble dh smpn lme2..nk send blik xblh..
blh tlong bg jwpn x?

..
 
Comment by nurul fateha
2011-06-06 18:22:35

salam…
korang gne phone nokia c3 nie best ker?
dga cter cepat rosk?
btol ker? =(

..
 
Comment by hazilah
2011-06-28 13:25:59

camne nak guna digi 0.facebook dgn nOkia c3 ni?? 🙂

..
 
Comment by shahinaaz
2011-11-14 08:43:33

saya pakai c3, tapi bila amek gambar muke ..x de lah jadi cam tuh..haha gurau jer… nyway.. phone ni mmg best..
puas hati ar pakai..
cume slalu jem kalau tanggal sim or memory card die.. knp eh? lame plk tu..
mmg cam tu ke?
😆

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?