Ada Apa Dengan Shisha?

8,349 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Korang tahu apa itu Shisha? Tahu kot kan? Eventhou’ korang tak pernah cuba tapi mesti pernah nengok. Lagi-lagi lah perempuan memang jarang kita nampak layan benda ni. Tapi Khai dah tak heran kalau nampak perempuan layan Shisha sebab dulu masa kat Limkokwing, bila lepak rumah member selamba badak je nengok budak perempuan layan Shisha.

Tapi frankly speaking, memang menyampah bila nengok perempuan hisap benda ni. Kalau korang benci nengok perempuan keluarkan asap dari mulut diorang (rokok la tu), jadi apa bezanya bila diorang hisap Shisha? Malah jauh lebih banyak asap’nya. Buruk bebenor (at least for me). Shisha ni rasanya popular kat Malaysia sebab mamat-mamat Iran bawak masuk kot? Then orang kita copycat la apa lagi. Macam tak biasa pulak kan?

Shisha ni panggilan dalam bahasa arab. Kalau kat india diorang panggil Hookah. Maksud dia “waterpipe”. So dalam Bahasa Melayu, Paip Air ke maksud dia? Erk! Ah abaikan! Prosesnya senang. Masukkan flavour dalam tempat dia, then letak batu arang panas kat atas dia yang kemudiannya disedut melalui satu pipe. So udara dari atas akan melalui arang panas tadi kemudian melalui flavour dan terus masuk ke air yang kemudiannya asapnya terus dialirkan ke paip yang korang sedut tadi. Simple as that.

Sepengetahuan Khai, Shisha ni tak bahaya langsung pun. Macam korang sedut bau buah-buah macam tu la perginya. Jangan korang campur benda pelik-pelik sudah lah. Tapi jangan hisap selalu’lah sebab orang kata boleh kena paru-paru berair. Betul ke? Ada lagi satu maklumat Khai baca, walaupun Shisha ni tak merbahaya, tapi sekali session Shisha bersamaan dengan 200 batang rokok. Gosh!! Biar betul? Apapun even benda ni tak bahaya korang jangan la hisap depan orang tua-tua sebab tanggapan diorang selalunya membuatkan korang nampak seperti tak senonoh (tak pasal-pasal). Maklumlah dalam cerita Ali Baba Bujang Lapok pun, si Ali Baba layan candu guna pipe Shisha ni.

Lagi pun yang peling penting, bukan kenyang pun layan Shisha ni. Kalau bosan nengok bola tu boleh lah order Shisha ni. Boleh main-main asap (sumpah macam takde kerja).


* Member yang sedang meng’hookah’kan dirinya.


* Ini lagi sorang. Deyyumm!


* Mari bermain asap.. Sah takde keje.

Flavour ada macam-macam. Strawberry, Coke, Nenas, Pisang dan macam-macam lagi lah. Nak lagi best acuan dia guna nenas. Baru asap tak rasa arang. Dan asap yang korang hembuskan dari mulut tu, memang wangi dan tak annoying pada orang lain berbeza dengan asap rokok. Shisha ni selalu berharga RM15+ something untuk perisa biasa dan RM20+ untuk perisa yang paling best bernama “Fantasia“.

Apapun kalau korang nak tahu, kerjaya yang paling mudah, rileks dan sempoi adalah menjual Shisha. Malam korang berjaga, siang korang bershopping perabih duit. Khai pun rasa nak bukak satu port Shisha tak lama lagi ni. Tapi upah orang jaga lah. Hehe. InsyaAllah.

Anyway, baik mengaku cepat, korang pernah layan Shisha ke tidak?

Pssttt: Yang awek, sure buat-buat tak kenal Shisha tu apa sebab dah kena kritik kat atas tu. Haha

Ditulis pada 1:50 am 15 June '10 dan pastinya oleh . Siape lagi?
Dalam kategori: Hidup Khai, Review | Tweet This!

Tag: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


RSS feed

48 Comments

Comment by Alon
2010-06-15 01:55:24

huhu sisha ni best takk

Comment by Khai
2010-06-15 01:56:15

Takde la best mana pun.. Kenyang tidak, ketagih tidak, puas pun tidak.. Sekali sekala takpe la main2 asap wangi. hehe..

 
 
Comment by Khai
2010-06-15 01:55:27

Artikel ini terpaksa dikeluarkan semula kerana artikel awalnya telah hilang atas kesilapan teknikal. Sorry ya kalau komen2 korang yg ada tinggal kat sini dah takde.. Tinggalkanlah komen semula ye… hehe :)

 
Comment by Alon
2010-06-15 01:56:02

eh , tadi 1st ke :bloody:

 
Comment by ihsan
2010-06-15 01:56:32

aku lyn smpi pning pale aku..
1st time la katekn.

 
Comment by ejardkethot
2010-06-15 02:00:11

WAAAA..teringin..x leh ke? huhuhu… 8)

 
Comment by iZwaN
2010-06-15 02:02:00

woh..best ke ek bnde nie??
kompom x ketagih ek??

 
Comment by Lun
2010-06-15 02:03:47

tah la khai, aritu ada tanya ustaz, dia cakap isap shisha hukumnya haram, sama je hukum macam isap rokok.

 
Comment by sickchild72
2010-06-15 02:08:10

aku bru blaja wakakakka

 
Comment by boyah89
2010-06-15 02:17:22

hahahha
shisha the no 1 beb
tak sabar nk layan shisha ble balik next month
yeah! :love:

 
Comment by Syafiq Zainal
2010-06-15 03:28:15

best ke? :bloody:

 
Comment by .encik.SEDAP.™
2010-06-15 06:04:44

baru belajar shisa 2 bulan lepas. damn gila sedap.

 
2010-06-15 06:29:43

ak penah baca, shisha ni lbh bahaya dari rokok actually, tp aku x ingt detail..

 
Comment by aizuddin
2010-06-15 06:51:33

kenapa komen ilang?penat dah komen..papepun aku tak suka shisha ni..dah macam rokok je tengok gaya masing2 :bloody:

 
Comment by Akmal Hisyam
2010-06-15 07:38:42

haha..
shisha best..
shisha dpt tolong aku hilangkan rasa nak isap rokok..
aku ni bekas perokok..

p/s: khai, aku ada hantar email nak beriklan kat blog ni.. :)

 
Comment by menteil
2010-06-15 09:16:23

er.. kepelikan.. nak komen balik dah lupa.. tapi sebok jugak nak komen.. boleh? haha..

 
Comment by lazaac
2010-06-15 10:24:17

shisha tak best… nak best hisap ganja terus… dergh… :)

 
Comment by Faer
2010-06-15 12:44:52

Hurmmm…macam mercun jer, xder kepentingan =p 8)

 
Comment by hilmi
2010-06-15 14:10:32

best2!! tp awat mahal sgt flavor uh? smpi RM15? aku bli RM5 je.. :)

 
Comment by ekin
2010-06-15 14:24:22

pernah tengok kawan isap benda nie…ingat benda nie macam dadah.or rokok..dia cakap shisha.ape2 jer la..nampak x senonoh jer klo pompuan isap…x suka r tengok hehehe… :)

 
Comment by |A N A K A H M A D|
2010-06-15 15:30:25

“walaupun Shisha ni tak merbahaya, tapi sekali session Shisha bersamaan dengan 200 batang rokok”

kata tak merbahaya.. tapi bila dah sama dengan rokok kira merbahaya la kan?

heh! ke aku yang tak faham… :D

Comment by Khai
2010-06-16 01:52:51

selepas ayat 200 batang rokok tu, kan ada sambungan dia yg berbunyi “tapi betul ke?”.. lebih kurang macam tu la.. sbb itu kata orang.. x pernah baca plak mana2 artikel pasal bahaya shisha ni.. siapa yg ada, share la sama2 ye..

 
 
Comment by hilmi
2010-06-15 15:38:58

pernah2! lazat dan sdp :)

p/s: nape komen pertama aku x keluar? :((

 
Comment by zey
2010-06-15 21:31:48

penah dgar gak satu session syisha tu bersamaan ngn menyedut 200 btg rokok.
so, fellas, wat pelah, korg lyn mende x berpaedah ni…bek lyn gula2 kapas ke kalau da xde keje sgt. huh! :-[)

 
Comment by adib.
2010-06-15 21:48:57

uishhh..mahal kan kat malaysia..sini kitorang layan sebalang baru 1.50 Egyptian pounds = 0.8639706 Malaysian ringgits… =(

 
Comment by Azfarul
2010-06-16 00:24:04

Adess komenku dah hilang tak tau nak komen apa lagi.. :bloody:

 
Comment by blowie
2010-06-16 05:39:33

lama jugak aku tak menyinggah kat sini, hehe.
pasal shisha tu, kalau ko gi kat kedai kedai arab area KL harga dia jauh lebih murah dari shisha kedai mamak.

1 balang kalo perisa biasa dlm RM6 hengget sahaja. Tapi biasa la nama pun kedai arab, shisha je lah murah. Harga makanan lain sendiri mau ingat lerr :P

 
Comment by Amirul
2010-06-16 09:07:02

smoking pipe , haha …. mcm x best je

 
Comment by erynn
2010-06-16 15:47:37

urm..kat mlk shesha da x boley jual…tp ade certain kedai masih buat sorok2..asap mcm asap moto bot!

 
Comment by tirah watif
2010-06-17 00:50:51

shisha!
ahahaha

bahaya neyh.
(-__-”)

 
Comment by al-bana
2010-06-17 04:55:18

sy dlu nk jgk layn bnda ni.
sy ngaji kt ngare arab .
jgn ckpla..melimpah2 bnda ni.
tp dlm kursus perubatan islam.
kami blajar cmne jin bole hdup.
salah satu carnye, kaum mereka ni makan asap.
memgla senang je org kte kena rasuk.
jin sihat2 blke dapt asap winston,malboro, dll
agk pahit dye cari shisha strawberry.kn sdap.hehe..

 
Comment by Sarah
2010-06-17 07:06:40

dulu selalu isap shisha dgn member2,

Comment by Sarah
2010-06-17 07:07:31

tapi skrg dah tak since org sume pandang lekeh je en. tapi serious, kalau isap shisha mmg tak makan sehari dua.

 
 
Comment by vampires
2010-06-17 14:56:44

khai mahalnye rm15+ …
aku gi andalus rm6 je hahahah ..
penah penah layan :P :p :D

 
Comment by anas
2010-06-17 16:30:32

bro khai..jenguk link ini..
[deleted]

ia mengenai kamu ke bro..?

empunya blog tersebut memang falsampah..
pandai kutuk orang dan blog orang tetapi sentiasa ‘anonymous’..
hebat cakap dan gelak belakang2 je..

defend yourself la bro khai..

 
Comment by Khai
2010-06-18 01:19:49

anas, biarlah mereka.. x rugi apa2 pun. hehe..

 
Comment by Hisham
2010-06-18 09:04:24

Ahahahaha..aku da jd justkhai addicted jgak mcm korang2..smpaikan sanggup msuk justkhai guna hp..semata2 nak bc justkhai..niway,best gak grafic dlm phone ni..no wonder la knpa khai guna 3column..mmg cntek n sdap mata membaca walaupun guna hp.. I salute u..wahaha..tuk hookah entry ni, nasihat aku xpayah ar isap..tp kalo nk menjual tu sgt2 dialu2kan..sbb leh jd jutawan..ahaks

 
Comment by urban.shisha
2010-06-19 10:00:45

khai hisap dekat manatu?kami pon ada buka kedai shisha..di damansara area :) al-fakher:rm10,fantasia:rm20,fumari:rm20 :) jemput datang semua yer :D

 
Comment by nadia
2010-06-21 01:58:17

alaaa..my bf pown isap bnde ney jgk..huu

 
Comment by atokx_me
2010-06-24 10:34:37

wa pun penah gak dlu isap memder alah nie..
dkt ngn kg baru dlu.. perisa vanilla rasanya lar..
asap memang manyak giler wa cakap lu..
dah bertaun tinggalkan mender ni.. xder gang nk g layan shisha nie.. sumernye dah berjauhan.. kalo nak g sensoreng.. lonely la plak.. laen² member ader tu ader la.. tp dioreng x layan shisha..

 
Comment by lolol
2010-07-02 11:41:27

no comment :o:

 
Comment by rayban wayfarer
2010-07-06 00:39:25

klau seklai sekala nak hilangkan stress ok je aku rasa

 
Comment by aliffcullen
2010-08-05 21:17:27

best-best…… shisha best. baru tau ade nama hookah.

 
Comment by nanad nadieya
2010-10-15 14:39:34

pnah ase shisha ni..
xbest mne pown..but
not too bad la..
act lyan mse dok bangi dlu :)

 
Comment by Lina
2011-01-25 23:13:30

Shisha tu best sbb bau dia yg wangi :)

 
Comment by ayie
2011-03-12 01:09:36

asap makanan jin…..ish3

 
Comment by meya
2011-10-04 22:13:52

dahsyat . hee nak review sal shisha ne dan nak tag entri bole .

 

Sorry, the comment form is closed at this time.

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?