Pemenang Program Amazing Holidays Bersama Proton


November tahun lalu, Khai ada mengeluarkan satu artikel tentang Proton VIP yang bertajuk “Jom Pergi Bercuti Bersama Proton VIP!“. Ingat lagi tak? Pertandingan mudah yang hanya memerlukan peserta menjawab dua soalan melalui website mereka itu semamangnya mendapat sambutan yang amat hebat. Maklumlah pertandingan tersebut bukan sahaja dibuka kepada pemilik kereta Proton, tetapi juga di buka kepada bukan pemilik Proton.

Baru-baru ini bertempat di Subang Jaya, Proton telah mengumumkan nama 6 pemenang yang telah memenangi hadiah percutian “Amazing Holidays” di mana merupakan sebahagian daripada program Proton VIP ini. VIP membawa maksud “Very Important PROTON”. Menurut Proton, semua ini adalah sebahagian dari cara yang dapat mereka lakukan bagi menghargai semua yang menyokong Proton selama ini selain untuk membuktikan komitmen mereka untuk memberi kualiti perkhidmatan yang baik serta khidmat pelanggan yang hebat. (more…)

Posted on 9 January '12 by , under Advertorial. 7 Comments.

Review: Apple iPhone 4S


Di atas permintaan pembaca blog ni, so Khai keluarkanlah sedikit review tentang iPhone 4S. Khai gunakan phone ini so kalau ada yang cakap kenapa review pasal iPhone je, jawapan dia kerana saya akan review apa yang saya gunakan. Itu sahaja. Hehe. Dari mana datangnya iPhone 4S ni, boleh baca artikel sebelum ini.

Mengenai design iPhone 4S ni, sekali imbas memang tak nampak langsung sebarang perbezaan berbanding iPhone 4. Buktinya casing iPhone 4 juga boleh digunakan untuk iPhone 4S. Apapun berlaku sedikit perubahan pada butang volume di iPhone 4S. So kalau casing iPhone 4 yang dah siapkan lubang dibahagian tepi, memang dah tak muat.


— casing atas tak boleh, casing bawah boleh.

Review ni mungkin ringkas sahaja. Khai taknak cerita pasal processor segala tu since korang pun tahu yang iPhone 4S ni menggunakan processor yang sama seperti di dalam iPad2. Kalau nak bezakan antara iPhone 4 dengan 4S ni, memang akan terasa peningkatan kelajuan dia berbanding iPhone 4. Terasa sangat-sangat ringan. Bayangkanlah iPhone 4 dah cukup ok, apa lagi iPhone 4S ni iye tak? Info lanjut sila ke laman web rasmi, Apple.

Jadi untuk review di Justkhai ni, Khai akan ceritakan tentang tiga perkara yang paling banyak ditanya oleh followers blog ni dan Oh! Media iaitu SIRI, gambar dan video yang dihasilkan oleh iPhone 4S.

SIRI

justkhai-iphone4s

Apapun kita sentuh dulu mengenai SIRI kerana ini faktor utama kenapa ramai yang nak dapatkan iPhone 4S ini. Gambar-gambar berikut mungkin dah cukup menjelaskan bagaimana SIRI ini sangat memudahkan hidup tuannya. (more…)

Posted on 9 December '11 by , under Apple, Gadget, Review. 121 Comments.

Di mana dia, Apple iPhone saya?

justkhai-iphone4s

Tengahari 4 Disember 2011 lalu, Khai ke Balakong untuk majlis perkahwinan anak saudara seorang kawan bersama 3 yang lain. Dipendekkan cerita, iPhone Khai hilang dan baru perasan masa dalam kereta on the way nak balik rumah. Raba-raba poket, alamak!! Mana iPhone aku? *pengsan*

Nak taknak pusing balik dan cari merata tempat, memang dah takde lagi. Ramai yang tanya di Twitter, tak try find iPhone tu guna Find my iPhone ke untuk cari balik phone tu. Jadi ini kisahnya. Disebabkan masa tu memang susah nak dapat internet (selalu online kat iPhone je bila di luar), terus suruh member try find iPhone tu ada kat mana. Dengan menggunakan app “Find my iPhone”, katanya yang iPhone tu sedang bergerak, which mean memang sah la dah ada kat tangan orang lain. Dari Balakong, terus pencuri tu ke Shah Alam. Berhenti di perhentian bus dan teksi seksyen 17 dan akhirnya tiba ke rumahnya di disebuah kawasan perumahan pangsa sekaligus membuatkan iPhone tu memang takde harapan nak dapat balik. Kalau rumah dia jenis teres ke, memang boleh tahu rumah dia kat mana. Tapi disebabkan dia duduk kat kawasan flat bertingkat, memang susah nak tahu mana lokasi sebenar iPhone tu.

Call banyak kali dia tak angkat. SMS pun taknak balas. So memang confirm’lah dia nak ambil terus phone tu. Bukan senang orang nak pulangkan kalau dah jumpa iPhone ye tak? Haha. Mula-mula member Khai dah lock phone tu so orang yang ambil tu memang tak boleh nak off phone tersebut. Bila dah rasa takde harapan nak dapat balik, sempatlah Khai wipe terus iPhone tu. So semua data-data yang ada dalam iPhone tu, sempat dipadam bersih tanpa meninggalkan sebarang kesan lagi. Nak find pun dah tak boleh lagi sebab Apple ID pun dia delete terus dari phone tu. (more…)

Posted on 5 December '11 by , under Apple, Gadget, Hidup Khai. 81 Comments.

Kenapa saya suka Toyota Corolla Altis yang terbaru?

Minggu lepas Khai sempat ke UMW Toyota Motor di Pandan Indah. Motifnya hanya satu nak lihat sentuhan terbaru yang diberikan pada Toyota Corolla Altis dan apa lagi kalau bukan nak test-drive ye tak? Khai pun memang tengah mencari kereta yang paling sesuai untuk Khai. Kereta nak pakai lama bukan boleh pakai buang ye tak?

Sebelumnya sampai sana tu, puas fikir mana nak cari Toyota Showroom. Dalam kepala ada satu je Toyota Showroom iaitu yang di Jalan Maarof, Bangsar. Nasib ada GPS, senang sikit nak cari mana showroom yang paling dekat. Berbaloi laburkan RM1200 untuk Garmin ni. Hehe. Atas petunjuk encik Garmin, akhirnya sampai ke Toyota Showroom di Pandan Indah bersebelahan dengan The Store. Punyalah selalu lalu situ, boleh tak perasan ada showroom. Grrr, Sabar ajelah! Haha.

Apapun thanks kat member yang sorang ni sebab temankan. Dalam pukul 3 petang macam tu, kami sampai ke showroom tersebut dan disambut dengan satu kereta berwarna putih yang dari jauh dah nampak menarik, apa lagi kalau bukan Toyota Corolla Altis yang dah menerima banyan sentuhan dari Toyota. Seksi sungguh design dia. Tapi yang ada kat luar tu memang khas untuk test-drive, so kalau nak belek-belek lebih lanjut, masuklah dalam ye tak? (more…)

Posted on 30 November '11 by , under Advertorial. 35 Comments.

Jom Pergi Bercuti Bersama Proton VIP!

Hi guys! Kalau Khai tanya berapa ramai yang hidupnya ada kena mengena dengan Proton, pasti ramai kan? Kalau bukan korang yang gunakan Proton, mesti mak ayah korang, saudara-mara korang, adik-beradik korang atau mungkin jiran korang sendiri. Itu membuktikan yang kita semua lahir dan hidup di Malaysia. Sebuah negara yang membangun dan hebat dengan teknologi pembikinan keretanya sendiri.

Kalau korang perasan, makin lama makin bagus setiap design kereta keluaran mereka. Bukan sahaja design, malah kualiti pembinaan luaran dan dalaman mereka juga bukan kepalang. Apapun, itu bukan perkara utama yang Khai nak ceritakan dalam artikel kali ini.

Artikel kali ini adalah mengenai satu pertandingan yang dianjurkan Proton. Proton VIP (Very Important Proton) Amazing Holidays. Khai pun belum join lagi mungkin lepas je publish artikel ini, nak juga mencuba nasib sebab ianya bukan sahaja terbuka kepada pemilik atau pengguna Proton tetapi sesiapa sahaja. (more…)

Posted on 22 November '11 by , under Advertorial. 14 Comments.

(Review) BookBook oleh Twelve South

Dah lebih setahun saya menggunakan iPhone 4 sebagai phone utama saya dan dia (iPhone 4) mungkin boleh dikatakan sebagai satu device yang sangat penting untuk saya. Bukan sahaja untuk call, sms, ambil gambar dengan mudah, surfing, Facebook dan banyak lagi perkara asas untuk sebuah smartphone, ianya juga sangat banyak menyimpan data yang amat penting untuk saya. Termasuklah data-data ramai gadis skandal. Haha. Gurau je 😛

Terlebih dahulu, saya mohon maaf awal-awal jika ada pembaca blog ini yang tidak selesa jika saya bercerita tentang produk Apple. Kalau dah memang saya sedang memakai iPhone pada ketika ini, mana mungkin dapat saya bercerita tentang Nokia, Sony Ericsson atau apa sahaja jenis smartphones yang lain kan? Kalau saya pakai boleh lah saya berkongsi kepada pembaca blog ini. Jadi sila menjadi lebih open minded ketika membaca blog peribadi saya ini. Please?

Untuk artikel ini saya ingin kongsikan gambar-gambar dan cerita mengenai kelebihan dan kekurangan sejenis aksesori khas yang menarik pada saya khas untuk pengguna iPhone 4 mahupun iPhone 4S yang diberinama BookBook. Sebuah produk dari Twelve South. Stok terbaru untuk BookBook baru sahaja sampai ke Malaysia dan baru sahaja diumumkan oleh Machines dua hari lalu melalui Facebook mereka. Lihat sahaja update mereka, terus saya ke Machines, KLCC untuk mendapatkannya sebelum kehabisan. Jadi orang pertama pula tu kata seorang pekerja di Machines. Haha. Menurut mereka, BookBook ni memang macam goreng pisang panas. Sekejap sahaja licin dah. (more…)

Posted on 13 November '11 by , under Apple. 35 Comments.

Dalam Hidup! – Part 1

Saya akan cuba menjadikan artikel ini sebagai satu artikel paling ringkas pernah wujud di Justkhai. Jadi bacalah sampai habis ya? Hurm, ianya mengenai prinsip. Ya, prinsip yang tercipta sendiri di dalam hidup saya dan ini bukanlah seperti yang disarankan pakar motivasi atau sesiapa sahaja. Ya, bukan saya cipta tetapi ianya terjadi sendiri dari pemerhatian dan kepercayaan tentang erti hidup dan masa selama 23 tahun mencorakkan kehidupan saya sendiri. Sekadar ingin berkongsi.

1. Dalam hidup, saya akan sedaya upaya melakukan apa sahaja yang menggembirakan hati saya. Kalau tak happy, saya sanggup tinggalkan walaupun saya dah berhabis banyak wang ringgit dan waktu untuknya. Kerana saya percaya, saya akan berjaya bila saya buat perkara yang buat saya gembira dan bagi saya, tiada penyesalan pun jika kita tinggalkan perkara yang buat kita tidak gembira.

2. Dalam hidup, saya akan cuba pastikan semua yang saya lakukan akan berakhir dengan profit! Itu sahaja yang saya mahukan bagi membayar masa yang telah berlalu. Orang kata masa itu emas bukan? Untuk itu, pasti ada harganya. Lakukan sesuatu untuk dapatkan sesuatu. Apapun bukan semua perkara perlu berakhir dengan profit. Terpulang kepada kewarasan dan keinginan diri. (more…)

Posted on 10 November '11 by , under Hidup Khai, Motivasi. 36 Comments.

Siapa Idola Anda?

Berbicara soal idola, saya gemar untuk membahagikannya kepada dua iaitu idola kecil dan idola besar. Idola besar saya hanya ada tiga insan yang benar-benar saya ikuti perkembangan kisah hidupnya.

Idola besar pertama saya, pastinya ayahanda saya sendiri. Kesusahannya membesarkan kami 6 beradik dulu, banyak mengajar saya erti kesusahan. Mengajar saya erti suka-duka menjalani liku-liku kehidupan selagi hayat dikandung badan. Segala pesanannya, sudah lama mendap di jiwa. Segala peringatannya, telah lama terbuku di hati. Tanpa dia tiadalah saya di sini. Tanpda dia, saya tidak akan berdiri di atas kaki saya sendiri seperti yang saya dapat lakukan hari ini. Pendirian hidupnya, sememangnya tebal membuku di dalam jiwa saya. Cara saya melayani orang lain dan bagaimana saya “kena semula” dengan orang lain, lebih kurang sama dengan dia. Dia idola terbesar saya walau sukar untuk saya menceritakan segalanya tentang dia. Apa yang penting saya sangat sayangi dia dan saya percaya, setiap dari kita juga pasti menjadikan ayah sendiri sebagai role model utama di dalam hidup, bukan? (more…)

Posted on 7 November '11 by , under Hidup Khai, Istimewa, Motivasi. 30 Comments.

Dari Blogger Sepenuh Masa ke Usahawan Internet

justkhai-usahawan

Hi guys. Sedang online di Old Town dengan koneksi internet yang sangat menyakitkan hati. Nama WiFi bukan main lagi, “OLD TOWN 20MB”, walhal hakikatnya “OLD TOWN 20kb”. Nasiblah ada iPhone, jadi boleh jadikan iPhone sebagai hotspot atau kata lainnya, iPhone yang dijadikan router. Terima kasih DiGi untuk data plan yang unlimited ini hanya serendah RM68 sebulan. Ya, ini iklan percuma untuk DiGi kerana kehebatan mereka menyedapkan hati pengguna baru seperti saya.

Berbalik kepada Old Town tadi, mungkin inilah yang pertama dan yang terakhir saya online di sini. Lokasinya di Old Town bersebelahan dengan Ampang Point. Rasanya ini pertama kali saya bermasalah bila online di Old Town. Di Old Town lain rata-ratanya sangat bagus terutamanya di Old Town Bangsar South. Buat kerja ditemani kopi dan disulami bunyi air terjun. Tak percaya? Cuba cari Old Town Bangsar South dan rasailah sendiri. Hehe. Sejak berhijrah ke Ampang ni, lama sangat tak ke sana. Rindu pula rasa hati.

Mungkin rata-rata pembaca blog ini tahu yang Oh! Media kini telahpun mempunyai sebuah office yang penuh kehijauan dan alkisahnya, saya bangunkan syarikat tersebut dengan modal sepenuhnya dari duit poket sendiri. Ini buat pertama kali saya berkongsi cerita, modal sejak permulaan syarikat Oh! Media dibuka sehingga kini, telah melebihi RM20,000. Saya tahu, rata-rata ahli perniagaan akan mula mencari pelabur untuk memulakan syarikat mereka tapi saya cuba untuk berdiri dengan kaki sendiri kerana tidak mahukan sebarang isu dikemudian hari. (more…)

Posted on 29 October '11 by , under Hidup Khai, Istimewa, Motivasi. 62 Comments.

Peranan Facebook dan Permainan Online

Meluncur profail Facebook merupakan sesuatu yang agak mustahil untuk tidak saya lakukan walau dalam sehari. Untuk saya, Facebook adalah sesuatu yang rutin, sama seperti sesuap nasi yang perlu saya salurkan ke dalam perut yang semakin membesar (haha). Pada saya, Facebook bukan sekadar tempat untuk membina empayar perniagaan dengan berkongsi pandangan atau mengikuti perkembangan insan-insan yang hebat di dalam karier mereka, malah ianya juga adalah tempat kita untuk berkongsi apa sahaja maklumat terkini, jauh lebih pantas dari tabloid.

Bagi saya, Facebook bukanlah tempat untuk mencari kenalan. Mencari kenalan di Facebook selalunya akan berhasil sesuatu yang amat sia-sia. Berkawan di Facebook adalah jenis berkawan datang dan pergi. Hari ini dapat kawan baru, esok bila dapat kawan baru lain, kawan lama dilupakan. Bagi saya, jika saya merasakan mencari kawan di laman sosial itu sekadar suka-suka, maka saya telah merugikan diri saya sendiri kerana telah membuang masa dengan perkara sampah seperti itu. Satu lagi perkara yang amat saya benci bila diri saya lakukan, adalah berchatting perkara yang tiada asas.

Well, dalam kepala saya hanya satu iaitu menggunakan Facebook untuk kepentingan saya untuk berjaya di masa akan datang. Setakat hari ini, saya telah berjaya menghasilkan beribu-ringgit sebenarnya hanya melalui Facebook. Terkejut? Dahulu saya rasa ianya perkara yang mustahil tapi akhirnya, saya dah buktikan pada diri saya yang ianya langsung tidak mustahil. Tidak mengapa, saya akan ulas perkara ini di dalam keluaran ebook pertama saya yang akan datang.

Bagi saya, saya masih jauh lagi dalam untuk berada di dalam kelompok orang-orang yang berjaya biarpun sesetengah orang disekeliling saya menganggap saya seorang remaja yang berjaya. Ya, manusia tidak pernah puas dan saya termasuklah di dalam golongan itu. Berpuas hati dengan sesuatu sebelum masanya, adalah sesuatu yang merugikan. Namun dihati, haruslah tebal dengan rasa syukur. Alhamdulillah.

Sedang melayari Facebook sebentar tadi, saya didatangi pula satu soalan dari seseorang. (more…)

Posted on 24 October '11 by , under Daily Craps. 40 Comments.