Archive for 'Politik'

PRU 13 di mata aku

20130509-120138.jpg

PRU dah pun selesai. Tapi seperti apa yang dijangkakan, ianya takkan terhenti di situ sahaja. Tepat sangat jangkaan itu. Pihak A umum kemenangan lebih kurang jam 1 pagi dan tak menyabar nak angkat sumpah sebagai kerajaan baru. Siap bangkitkan isu yang pada aku agak racist untuk memecah-belahkan penyatuan kaum yang depa sendiri laungkan sebelum ini. Pihak B yang tewas pula bangkitkan isu penipuan SPR dan macam-macam hal lagi dan terus-menerus membangkitkan rasa kemarahan dalam diri rakyat Malaysia kepada kerajaan.

Malam pengumuman, jelas dapat kita lihat di kaca TV kawalan mereka, yang menang banyak pada BN dan DAP sahaja dari chart yang dipertontonkan dan diumumkan. Apa lagi tujuannya kalau bukan nak rakyat Malaysia kata “Haaa kan orang cina yang banyak menang. Sokong lagi si parti B tu!!“. Pada aku ianya telah dirancang menyebabkan kemenangan dari PAS dan KEADILAN disimpan dahulu dari diumumkan awal dan ada darinya langsung tak diumumkan pun. (more…)

Posted on 9 May '13 by , under Politik. 25 Comments.

Bila orang tanya aku mengundi siapa?

Salam guys, hari ni nak berbicara soal politik. Aku bukanlah tahu sangat soal politik ni sebab aku kurang sikit nak ambil port setiap hari pasal perkembangan politik ni, tapi tentulah aku ada pendapat aku sendiri. Pendapat yang selalu aku bualkan dengan kawan-kawan bila melepak di Mcd atau di kedai mamak.

First of all, kalau orang tanya aku vote apa, aku memang akan jawab aku tak pergi mengundi pun. Sebabnya pilihanraya akan datang ni, baru aku layak untuk mengundi. Jadi nanti, nengoklah kalau rajin aku pergi la mengundi. Tanggungjawab kepada negara iye tak? Hehe.

Undi itu rahsia? Bagi aku tak lagi. Semua orang yang berbicara soal politik, terang-terang kita boleh tahu dia menyokong parti politik mana. Ada yang sokong bermaklumat dan ada yang sokong ikut suka sahaja. Kalau orang tanya aku, aku jawab yang mungkin aku akan vote PAS. Aku tak ambil port dalam-dalam soal politik ni. Tapi kenapaaku memilih PAS?

Abang aku ada cakap, kalau nak mengundi, undilah parti yang lebih condong ke arah agama Islam iaitu agama aku sendiri. Itu sahaja yang dia pesan. Jelas yang PAS ni bukanlah 100% kerana agama, tapi at least mereka condong ke arah itu. Satu lagi, setahu aku seorang suami kalau tak dapat arahkan isteri dia bertudung, maka jatuh dayus kepada si suami. Jadi, tak mungkin aku nak memilih pemimpin yang dayus. Nanti akhirat kalau ditanya kenapa aku memilih pemimpin yang dah jelas aku tahu dia dayus, apa aku nak jawab kan? (more…)

Posted on 3 July '11 by , under Hidup Khai, Politik. 94 Comments.

Kempen Twitter #Merdeka 2009


Entri ini ditulis pada hari Sabtu – 1 Ogos 2009. Bermakna secara rasmi dah pun masuk bulan Kemerdekaan negara. Dan menjadi tanggungjawab Khai dan korang semua untuk menulis sesuatu mengenai kemerdekaan di blog masing-masing. Dan kerana itu wujudnya artikel ini menggesa agar ramai yang menghargai betapa berharganya kemerdekaan negara. Khai lahir pada 03 Ogos 1988 yang membawa maksud Khai adalah “ANAK MERDEKA” dan turut membawa maksud Hari Jadi Khai yang ke-21 adalah lusa. Teehee!!

Banyak perkara menarik terjadi pagi Sabtu ni. Ada juga yang tak berapa nak menarik. Yang tak menariknya, pagi ni terpaksa cancel nak pergi Pikom PC Fair kat KLCC. Sebab member ada hal penting. Jadi esok (Ahad) baru dapat serbu KLCC lah kan. Tapi bagus juga hari ni tak dapat pergi sebab jalan jam sebab ada manusia-manusia tak sekolah buat demonstrasi ISA apejadah entah. Macam biasa, hanya menyusahkan orang ramai padahal anak bini kat rumah entah makan ke tidak tu sibuk join demonstrasi je kerja. Booyah!

Pagi tadi, Khai saja buat contest sikit kat Twitter. Suruh teka lagu apa yang Khai nyanyi dalam artikel sebelum ini. Ramai juga yang menjawab, dan akhirnya dimenangi @mrbintang coz dia yang first jawab dulu. Berikut Khai edit skit apa yang jadi di Twitter bagi gambaran yang lebih jelas untuk pembaca blog ini. (more…)

Posted on 1 August '09 by , under Istimewa, Politik. 55 Comments.

Kenapa anda perlu menyokong Pak Najib sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-6?


Ini entri pertama yang ada di blog ni selepas Datuk Seri Najib Tun Razak dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia yang ke-6 menggantikan Datuk Seri Abdullah Hj Ahmad Badawi. Kalau Abdullah Ahmad Badawi kita panggil Pak Lah, boleh tak Najib kita panggik Pak Najib? Hehehe.

Hari ini hari ke-2 Pak Najib kita menjadi Perdana Menteri Malaysia. 3 April 2009 merupakan tarikh keramat dalam lipatan sejarah negara. Memang terlalu awal untuk kita membuat keputusan betul atau tidak Pak Najib sebagai Perdana Menteri Malaysia. Apapun ianya satu pengalaman paling bersejarah untuk diceritakan pada anak cucu kita nanti. Khai masih belum lahir ketika Tunku Abdul Rahman dilantik menjadi Perdana Menteri Malaysia yang pertama sehinggalah juga perlantikkan Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri Malaysia yang ke-4. Tetapi penyerahan kuasa dari Tun Mahathir kepada Paklah dan dari Paklah kepada Najib dah tentu memberi seribu makna buat Khai yang pasti akan menjadi seorang bapa kepada anak-anak yang akan lahir kelak. Ini mungkin cerita yang mereka nak dengar kerana pada masa itu, dah ada pun soalan dalam subjek Sejarah SPM mungkin. Hehehe. (more…)

Posted on 4 April '09 by , under Politik, Tergempar. 93 Comments.

Melayu memang Layu. Terima je lah

melayu-layu.jpg” alt=”” />
Tadi Khai menonton Cereka Pilihan kat TV3, title dia “Kelahiran yang Teristimewa”. Cereka Pilihan hanya drama ulangan untuk Cerekarama terbaik yang pernah ditayangkan sebelum ini. Hurm, dan ini second time Khai nengok. Kali kedua ni, membuat Khai tersedar buat kali kedua juga.

Pertamanya, alangkah elok kalau kita dilahirkan bukan sebagai orang melayu. Orang melayu sangat bertuah bila lahir je terus automatik sebagai seorang hamba Allah beragama Islam (Follow on mak bapak). Tapi lihat pada diri kita sendiri, adakah kita betul-betul bersyukur ke jadi orang Islam? Praktikkan sebetul-betulnya ke? Allah dah berikan kunci, tinggal kita nak buka je. Itupun kita rasa susah kan?

Cuba kita nengok muallaf “saudara baru” kita selepas memeluk Islam. Kita sendiri nampak bertapa mereka tu menghargai hidayah yang Allah beri. Kita yang dari lahir dah dapat hidayah free-free je ni, perangai macam hantu. Silap-silap melayu kita ni ada yang dah bercucu-cicit pun tak kenal alif ba ta lagi. Kenal memang kenal, tapi dah lupa sebab dah berpuluh tahun tinggalkan.

Orang kita (melayu) marah dan mengamuk bila orang kata melayu adalah layu (me-layu). Bila difikirkan, itulah hakikatnya. Kita pandai buat bidalan “kalau tiada angin, masakkan pokok bergoyang”, tapi bila kita sendiri dikritik, mengamuk pulak ye tak? Hurm, jadi ape tanggungjawab kita? Ubah fikiran mereka. Korang pun tahu siapa mereka tu.

Tak kan melayu hilang didunia,
ya,
Tapi apa guna tak hilang didunia,
Kalau kewujudan tidak dirasa..

Apa yang lebih menyedihkan, kita lebih marah dan mengamuk jika melayu yang dihina tapi duduk diam bila Islam yang dipermainkan. Contoh blog macam Adibah Ahmad dan Syurga Islam, sampai sekarang ada Government kita amik kisah? Ada polis masuk campur?

Kalau blog yang hina Umno, hina Melayu, laju pulak polis sibuk-sibuk nak siasat. ISA bagai. Walhal tu semua keduniaan je tu. Kadang-kadang Khai rasa Malaysia ni memang betul-betul hampeh! Tapi apa nak buat, sebagai rakyat yang dilahirkan di tanah air dinamakan Malaysia, nak taknak kita kena juga hipokrit konon sayangkan negara. Malaysia memang boleh (malaysia = melayu, india & cina).. Tapi Melayu takkan pernah boleh. (more…)

Posted on 13 March '09 by , under Daily Craps, Politik, Religion. 106 Comments.

Datuk Najib Tun Razak adalah Najis?

Sedikit petikan dari sebuah website tempatan,

Malaysian Mongolian politician who ditched his first wife faster than two shakes of a hooker’s tail when he was head over balls in love with Rosmah Mansor, a guest relations officer who became Najis Razak’s second wife and then the honorary chancellor of a Malaysian university.

After he married Rosmah, she promptly did a magic trick by putting on 40 kilos within a few years, a situation that could not be extenuated by extensive botox treatments, which were so frequent that she now looks like a smooth, shiny and puffy Madame Tussaud wax figure.

In recent years, on the expert medical advice of her vaginal reconstruction surgeon, Rosmah had also persuaded her husband to go for minor skin tightening surgery and extensive skin bleaching treatments, which contributed to his pink ham look today. Some people disagree with this description, as it has been said that he looks more like fake luncheon meat.

Ini adalah kenyataan yang dipetik dari sebuah website yang nyatanya menghina Datuk Seri Najib Tun Razak yang pada perhatian Khai, ianya sangat melampau pada perikemanusian seorang manusia yang berakal. Di sana, Datuk Seri Najib di samakan dengan Najis dan Rosmah Mansor di samakan dengan Bitch. (more…)

Posted on 12 March '09 by , under Politik. 51 Comments.

Panas! Gambar Bogel Elizabeth Wong ADUN Bukit Lanjan


Rasa tak sah kalau takde buat topik ni dalam blog dan finally, atas permintaan ramai, Khai buat juga lah. Thanks untuk ijam (bukan nama atas IC) kerana share gambar-gambar bogel Elizabeth Wong yang tersebar ini. Kalau gambar anak pontianak (Zarina An-Julie) boleh bersepah, begitu juga dengan gambar Elizabeth Wong ini.

Bagaimanapun, atas dasar keselamatan, gambar-gambar ini bukanlah semudah alif ba ta untuk korang lihat. Gunakan pengetahuan Photoshop korang. Hint di sini adalah “bermain level”. Thanks. Teruskan bacaan. (more…)

Posted on 21 February '09 by , under Politik, Tergempar. 69 Comments.

Kisah PAS dan Kepala Babi


Tahniah buat PAS kerana memenangi pilihan raya kecil bahagian Kuala Terengganu baru-baru ini. PAS menang majoriti lebih dari 2000 undian berbanding dengan kemenangan UMNO di tempat yang sama. Samaada korang Pro Umno mahupun Parti Keadilan Rakyat, mahu tidak mahu ini negara demokrasi, buka minda dan hati untuk menerima. Kira bagus apa ada pemimpin yang bukan sekadar ambil hal hal duniawi, tetapi juga soal akhirat kelak.

Seramai 63,993 atau 79.9 peratus daripada 80,229 pemilih mengundi pada pilihan raya kecil itu yang diadakan berikutan kematian bekas Timbalan Menteri Pelajaran, Allahyarham Datuk Razali Ismail ketika bermain badminton di Institut Aminudin Baki (IAB), Genting Highlands pada 28 November 2008. – Sumber Berita Harian.

Dari respon seorang pembaca di Justkhai, mengenai kes kepala babi dalam Surau Akademi Pengajian Islam di Universiti Malaya.. Melihat dari gambar, dah cukup membuktikan bertapa kurang ajar’nya “mereka” yang bertanggungjawab meletakkan kepala babi beralaskan bendera PAS di dalam sebuah surau. Dalam korang sibuk-sibuk memboikot sana-sini barangan Israel (ye la tu korang boikot? Hehe), tak tahu la kalau tak rasa apa-apa dengan apa yang jadi ni. Bukan bendera PAS yang ingin di jadikan isu (peduli apa), tapi kepala babi di dalam surau. What a rude? Satu dunia pun tahu kan babi adalah haiwan yang cukup sensitif dalam kehidupan sebagai muslim.

Bagi Khai, apa yang dah terjadi dan bakal terjadi lepas ni, semuanya (more…)

Posted on 19 January '09 by , under Politik. 49 Comments.

Muntader al-Zaidi kini di Wikipedia


Semua orang nak jadi popular. Mudah je nak tahu orang tu popular atau tidak. Sila buat semakkan nama di Wikipedia. Andai kata nama korang pun ada di Wikipedia, mean korang ni bukan calang-calang orang. Korang dah kira popular la tu. Nama Khai ada tak ye di Wikipedia? Ada hati ye tak? Berangan je la ko Khai. Hahaha but maybe someday. Siapa tahu?

Korang still ingat peristiwa Bushoe – George Bush dibaling kasut? Malang sekali balingan Muntader al-Zaidi langsung tidak mengena walau dua kali diberi peluang. Mungkin kasut saiz 10 tu terlalu berat atau mungkin, tangan dia memang jenis tak berbedung? Bush pun boleh tahan hebat mengelak ye tak? Mesti masa kecik selalu main baling selipar ni. Apapun keberanian Muntader menghina Bush dengan cara membaling kasut sememangnya mendapat pujian ramai sehinggakan kini di negara sebelah timur dah anggap Muntader ni sebagai hero mereka. Mungkin kerana keberanian Muntader yang tiada pada orang lain. Kalau ada pun ada je la, buat nya tak berani.

Dan kini, Muntader al-Zaidi dah pun wujud di Wikipedia. Semudah itu dengan cara membaling kasut. Boleh ke kalau kita nak kategori’kan apa yang Muntader ni buat sebagai satu Jihad? Hurmm.. (more…)

Posted on 13 January '09 by , under Politik. 28 Comments.

Bila Pemimpin Kita Duduk Semeja


Jika korang baca entri ni pada pagi Jumaat, mungkin Khai dah gerak ke Kuala Lumpur kot. Esok Sabtu, nak jumpa client bincang pasal web projek terbaru. Web Ais Krim Mingo-Mingo katanya. Tak tahulah. Then ingat nak nengok member Khai yang baru lepas kemalangan. Harap si Syed cepat kembali pulih macam biasa. Tu la rempit lagi. Neway, Doakan Khai semuanya setel dengan segera yer. Kang tak berupdate plak blog ni dan oh oh tu semua karang.

Lepas isu harga minyak naik je, terus slow orang bercerita pasal dunia politik kan? Apa lagi bila harga minyak dah pun turun balik macam biasa. Tak sempat pun Anwar Ibrahim nak jadi hero. Ah lantak. Ape pun ni ada something yang buat Khai ketawa tergolek-golek. Habis kotor baju. Haha, gurau jer. Serious, memang best. Tapi Khai dah edit sikit la mana part yang tak berkenaan.

Saja aku terbayang kalau 4 pemimpin iaitu Tun Mahathir, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Nik Aziz dan Pak Lah duduk semeja dan untuk berbincang tapi sebelum tuh masing-masing pakat order makan dulu. mungkin ini dialog-dialog yang bakal terjadi…

waiter : ok tuan-tuan nak minum apa?

anwar : saya seorang humanist, peka kepada kesusahan rakyat jadi bagi saya minuman biasa rakyat marhaen saja, teh o ais satu dan sebab saya sudah biasa dengan makanan jail bagi nasi kosong dan ikan kembung goreng satu. air teh tuh tolong test dulu takut-takut ada ARSENIK!

nik aziz : bung nuar panggil ambo ko? (more…)

Posted on 26 December '08 by , under Politik. 28 Comments.