Di mana dia, Apple iPhone saya?

justkhai-iphone4s

Tengahari 4 Disember 2011 lalu, Khai ke Balakong untuk majlis perkahwinan anak saudara seorang kawan bersama 3 yang lain. Dipendekkan cerita, iPhone Khai hilang dan baru perasan masa dalam kereta on the way nak balik rumah. Raba-raba poket, alamak!! Mana iPhone aku? *pengsan*

Nak taknak pusing balik dan cari merata tempat, memang dah takde lagi. Ramai yang tanya di Twitter, tak try find iPhone tu guna Find my iPhone ke untuk cari balik phone tu. Jadi ini kisahnya. Disebabkan masa tu memang susah nak dapat internet (selalu online kat iPhone je bila di luar), terus suruh member try find iPhone tu ada kat mana. Dengan menggunakan app “Find my iPhone”, katanya yang iPhone tu sedang bergerak, which mean memang sah la dah ada kat tangan orang lain. Dari Balakong, terus pencuri tu ke Shah Alam. Berhenti di perhentian bus dan teksi seksyen 17 dan akhirnya tiba ke rumahnya di disebuah kawasan perumahan pangsa sekaligus membuatkan iPhone tu memang takde harapan nak dapat balik. Kalau rumah dia jenis teres ke, memang boleh tahu rumah dia kat mana. Tapi disebabkan dia duduk kat kawasan flat bertingkat, memang susah nak tahu mana lokasi sebenar iPhone tu.

Call banyak kali dia tak angkat. SMS pun taknak balas. So memang confirm’lah dia nak ambil terus phone tu. Bukan senang orang nak pulangkan kalau dah jumpa iPhone ye tak? Haha. Mula-mula member Khai dah lock phone tu so orang yang ambil tu memang tak boleh nak off phone tersebut. Bila dah rasa takde harapan nak dapat balik, sempatlah Khai wipe terus iPhone tu. So semua data-data yang ada dalam iPhone tu, sempat dipadam bersih tanpa meninggalkan sebarang kesan lagi. Nak find pun dah tak boleh lagi sebab Apple ID pun dia delete terus dari phone tu. (more…)

Posted on 5 December '11 by , under Apple, Gadget, Hidup Khai. 81 Comments.

Persepsi aku pada Apple dan Produknya – Part 2

Ini adalah artikel bahagian 2. Kalau korang belum baca yang part 1, boleh berbuat demikian terlebih dahulu. Takut-takut nanti tak faham cerita je kan? hehe.

Jika di bahagian 1, Khai bercerita mengenai bagaimana Khai daripada seorang yang tidak ambil peduli langsung mengenai apa-apa pun produk yang Apple keluarkan, tetapi akhirnya menjadi penggemar produk berkualiti Apple ini. Ini semua bukan soal fanboy seperti kata Apple Haters, bukan soal banyak duit, bukan soal nak menunjuk-nunjuk, tapi jawapan yang sama untuk semua pengguna Apple, adalah bila dirasakan sesebuah produk yang dibelinya itu dapat memberinya kepuasan. Dapat memberinya kesenangan dan kelapangan dalam melalui urusan harian yang semakin lama semakin mencabar.

Secara peribadi, selama ni Khai bertukar ganti dari satu gadget kepada satu gadget baru yang lain. Tidak pernah timbul soal puas. Sentiasa sahaja rasa ini tak cukup, itu tak cukup. Kadang-kala sampai rasa tak terkejar dengan lambakkan produk dan gadget diluar sana. Khai memang penggemar gadget kepada yang tidak tahu. Kalau orang ada yang gilakan perempuan, ada yang gilakan motor, ada yang gilakan kereta, tapi untuk diri seorang Khai, yang dikejarnya adalah teknologi yang sesuai untuk dirinya. Yang selalunya membawanya ke dalam dunia kehidupan dan pekerjaannya yang tersendiri.

Khai pernah post di Twitter andaikata Khai dicampakkan seorang diri ke sebuah pulau dan dibekalkan makanan yang mencukupi, sebuah Macbook Pro dan talian internet yang laju, InsyaAllah Khai akan boleh hidup tanpa pernah ada rasa sunyi dan kebosannan. Itu apa yang dapat Khai bayangkan. Kalau benar-benar terjadi, wallahualam lah kan? Hehe.. (more…)

Posted on 13 January '11 by , under Apple, Gadget. 101 Comments.