Selamat Tinggal Myspace, Friendster dan Tagged

Pagi semalam, Khai dah hapuskan beberapa akaun social networking yang dah sampai masanya untuk dirasakan tidak perlu. Antaranya Myspace, Frindster dan Tagged. Kesemua’nya itu tercipta dengan bersebab. Setiap satunya memberi kenangan. Sekarang rasanya dah sampai masanya untuk lupakan semua itu. Sebab yang paling utama, meninggalkan kesemua website tersebut dan kekal pada Facebook yang satu, membuatkan Khai rasa diri lebih dewasa. Tak tahu kenapa.

Apapun terpulang pada diri masing-masing. Kalau kita rasa ianya berguna, kenapa mahu berhenti? Dan kalau dah rasa tak perlu, jangan lagi disimpan-simpan. Contohnya seperti Twitter. Ramai mengatakan yang Twitter hanya digunakan untuk golongan yang gemar membuang masa. Tapi bagi Khai tidak. Khai senang untuk ber’twitter dengan kawan-kawan di internet dan persetankan saja kata orang yang kononnya dia lah seorang yang pandai gunakan waktu. Rasanya Twitter tak effect langsung pada jadual harian seseorang.

Myspace

Khai kenal Myspace pada tahun 2004 ketika masih lagi bersekolah di Tingkatan 4 sebuah sekolah biasa. Ketika itu Myspace baru sahaja setahun ditubuhkan oleh Tom Anderson. Ahli’nya pada ketika itu belum pun sampai beribu (kini puluhan juta). Tujuan utama Khai join Myspace pada ketika itu, tak lain tak bukan hanya untuk pelajari bagaimana cara modifikasi page Myspace menjadi lain dari yang lain (pembelajaran web paling seronok). Pada masa itu, tiada langsung larangan untuk modifikasi profile sampai kita mampu buat profile jadi 100% bukan berada di Myspace hasil dari Division Layout. Myspace pada masa tu pun biasa-biasa je. Takde apa yang menarik macam sekarang malah lebih teruk lagi dengan profile page yang blink sana, blink sini dengan begitu over sekali. Sempat merasa zaman tu? Hehehe.

Akhirnya, selamat tinggal buat Myspace pembekal SPAM No 1 dalam dunia social networking!

Friendster

Khai Join pada tahun yang sama dengan Myspace. Kawan di Friendster lebih ramai kawan-kawan yang Khai kenali secara berdepan terutamanya rakan sekolah dan universiti. Agak tidak berapa selesa bila kawan-kawan sekolah tahu perkembangan diri Khai. Khai juga founder kepada beberapa group di sana terutama group untuk Alumni Sekolah dan Universiti. Alasannya sama seperti Myspace, rasanya dah tiba masa untuk akaun Friendster dibatalkan. Apapun sebelum Khai delete, sempat juga untuk tukar owner bagi kesemua group tersebut.

Tagged

Join pada pertengahan tahun 2007. Atas rayuan kekasih yang sudah tiada. Dan hari ini, tagged mengalami nasib yang sama seperti Myspace dan Friendster. Tiada apa yang menarik dengan Tagged berbanding secial networking yang lain. SPAM SPAM SPAM dari manusia tidak bermaruah. Sesuatu yang tidak dapat dipisahkan buat ketiga-tiga website ini.

Facebook

Buat masa ini tidak akan dipadam. Sebuah web yang sangat menarik dan lebih professional dari yang lainnya. Apa yang lebih menarik, Facebook boleh dimanipulasi untuk lebih mendekatkan diri kepada pembaca blog ini, Oh! Tidak, Oh! Artis dan yang lainnya. Biar apa pun rumor yang tersebar mengenai Facebook, itu tidak penting sebab Khai rasa berapa ramai je yang kurang bijak meletakkan 100% personal data yang betul di sana. Siap akaun VISA semua nak di’isi, apekejadah’nya?

Jadi buat masa ini, owner blog ini hanya mempunyai akaun Facebook dan Twitter untuk berkomunikasi di Internet. Boleh add Khai di Facebook [http://facebook.com/khaixy] dan juga Twitter Micro-blogging [http://twitter.com/ohtweet] untuk berhubung secara lebih dekat. Add la ye jangan malu-malu cipan.Tapi kalau live chat atau message tak reply tu, maaf ye bukan sombong tapi pakcik busy sangat la tu. Hehehe.

Apapun beringat-ingatlah. Social networking ni banyak memberi keburukkan dari kebaikkan. Bila disebut keburukkan, 1001 macam keburukkan mampu difikirkan secara spontan. Kebaikkan nya pula? Hanya mencari teman baru atau lama. Datang yang baru, yang lama pergi. Kalau sekarang kita rasa selesa, suatu masa nanti kita akan sedar. Khai dulu berfikiran begitu sehingga sampai saat yang tidak disangkakan iaitu pagi semalam. Setuju tak? (more…)

Posted on 23 July '09 by , under Media Sosial. 111 Comments.

How to Make MP3 Streaming from Youtube


Hurm, benda ni dah lama Khai praktikkan. Saja lah nak share ngan korang kot-kot berminat jugak. Tapi mesti berminat punya. Hehehee. Ok, bagaimana cara nak buat streaming lagu melalui youtube? Mudah saja.

Ramai yang PM khai secara personal bertanya bagaimana dan di mana mereka nak letakkan mp3 koleksi yang mereka ada untuk diletakkan dalam blog atau website masing-masing. Bukan sahaja blog, of coz ramai yang nak letakkan lagu kat Friendster dan Myspace kan? Kalau korang tahu Myspace atau Friendster Khai, mesti korang dah nampak pun Khai gunakan helah ini. Begitu juga dengan Entrance Scukz.

Selain menjimatkan Bandwidth bulanan korang (untuk mereka yang host sendiri), cara ni juga memudahkan korang untuk tak perlu susah-payah nak cari free hosting nak letak lagu tu. Macam yang semua tahu, cakap je lagu ape semua melambak kat Youtube. Tinggal nak search jer kan? Ok now, buat pilihan player yang korang nak dan copy script yang terseida. Pilih je mana satu warna yang korang minat dan ikut tutorial yang tersedia. (more…)

Posted on 13 November '08 by , under Tutorial. 37 Comments.

Facebook

Facebook
Sejauh mana korang mengenali apa itu Facebook? Facebook tu macam muka buku’lah. Ha ye lah, muka buku kejadah! Sejauh mana korang mengenali apa itu Myspace, Friendster, Tagged dan pelbagai lagi social networking website yang lain, begitu juga dengan Facebook!

Facebook, menerjah ke pelusuk ruang world wide web pada 4 Februari 2004. Pada jam 2 pagi dan pada masa tu Khai tengah buat-buat busy siapkan kerja sekolah Add Math form 4 dan korang mesti tengah membuta kan? Hehe. Pada mulanya, Mark Zuckerberg hanya membuka Facebook kepada rakan-rakan kampusnya di Harvard University untuk register. Sape Mark Zuckerberg ni ek? ala pakcik yang jual goreng pisang kat simpang rumah korang tu. Yang janggut ade dua tiga helai tu. Ha, ye lah!! Kemudian, baru diperluaskan ke seluruh dunia termasuk panduduk di Planet Marikh. Nasib diorang kat sana takde Internet je. Nak tahu lebih lanjut pasal Facebook? Apekejadahnye Wikipedia tu orang penat-penat buat, korang taknak guna. Klik Sini.

Sapa memandai buat Facebook ni?
Mark Zuckerberg - Facebook's Founder
Mark Zuckerberg (poyo kat atas tu), adalah founder untuk Facebook. Berusia 24 tahun pada tahun 2008 dan berkelulusan Computer Programmer and Entrepreneur. So mangkuk beliau ni buat Facebook masa umur dia 20 tahun la ek? Sama usia dengan Khai sekarang ni. What the Heck?!! Memang dia ni buang masa pun buat Facebook ni. Tapi buang masa untuk jadi Billionaire! Bukan buang masa macam korang depan laptop duk main Myspace jer. Haram duit takde income ape pun kan. hihi..

Sehingga kini, harta net worth Mark Zuckerberg ni dah mencecah 1.5 billion dan dia dah diiktiraf sebagai billionaire paling muda di dunia. Sesungguhnya kalau Khai jumpa mamat ni, pastinya Khai akan minta autograph sambil menghantukkan kepala dia ke tiang elektrik (kes jeles la ni Khai ek?).. Nak tahu lagi pasal Mark Zuckerberg ni? Eh tak tahu-tahu lagi nak usya Wikipedia ke? Bape kali nak cakap ni? Klik sini yer.


“website di facebook.com sebelum dibeli & digunakan oleh Facebook Inc.”

Khai dah agak lama join Facebook. Cuma baru-baru ni je aktifkan diri dan explore Facebook ni habis-habisan. Ni semua gara-gara demam Facebook kat Limkokwing University ni. Tu la sape suruh proxy Myspace. Even ahli berdaftar kat Facebook baru mencecah 80 juta orang (myspace 300 juta orang plus plus plus), bagi Khai, Facebook is more professional instead of Myspace and another social networking website like Tagged, Friendster etc. (more…)

Posted on 27 June '08 by , under Lain-lain. 40 Comments.

Selamat Pengantin Baru, Riena

Ah, Khai tak boleh biarkan blog ni berhabuk semata-mata nak tunggu Yamaha 125zr tu sampai. Apa punya bengong kedai motor tu kasi JPJ nombor siri enjin yang salah. Dia boleh terletak huruf O jadi nombor 0. Khai pun tak boleh nak salahkan mereka sebab perkara macam tu memang selalu terjadi. Kenapalah nombor 0 tu bulat ye? buat la petak ke, segi tiga ke, so takde la nak keliru dengan huruf O. Jadi takpe la, ade motor tu nanti, ade la entri pasal motor idaman Khai tu.

Hari ni dah hari Khamis. Lagi 2 hari Akak ke-3 Khai, Riena nak mengakhiri zaman bujang (02 Februari 08). Ketika ni, Khai masih lagi di Limkokwing hostel. Di Cyberjaya bandar yang mati. Ini kali pertama Khai langsung tak dapat nak tolong ma dan abah kat rumah. Before, masa abang dan dua akak Khai khawin, Khai still di zaman persekolahan. So memang sentiasa ada rumah untuk tolong apa yang patut. Tapi sekarang, jauh dari mereka. Anak-anak yang lain pun sibuk bekerja dan dapat balik sehari sebelum kenduri. Kesian Abah dengan kudrat yang masih ada, lakukan semuanya demi seorang yang dipanggil, ANAK. Khai hanya dapat balik pagi sabtu nanti itu pun kalau dah dapat 125zr tu. Kalau takde motor, entahla. Naik bus la kot.

Kalaulah Advertlets dah hantar cek untuk bulan November, pasti Khai akan sewa helikopter. Come on la Advertlets, dah nak masuk February maa.. Hurm, Khai tak dapat balik awal sebab kelas last hari Jumaat. Habis pukul 5 petang plak tu. Ikutkan hati nak saje Khai ponteng. Bukan kedatangan yang Khai risaukan, tapi ianya subjek sukar iaitu 3D Animation yang menggunakan persian Autodesk 3D Max sepenuhnya. Satu software yang amat jarang Khai gunakan. Bak kata lecturer, sekali kamu tak datang, jangan harap kamu nak faham. huhu.. Tapi sangat seronok rasanya meluahkan imiginasi dalam bentuk 3D menggunakan 3D Max.

khai_myspace_family.jpg

So kepada Kak Riena, selamat pengantin baru adik ucapkan. Semoga berkekalan sampai ke akhir hayat. Dapat abang ipar pun satu kepala. Nice nice.. Memang abang ipar dan bakal abang iparku semua satu kepala. Suke suke.. Pandai sister-sister ku mencari. Kak Riena ada menjemput semua rakan-rakan Khai tak kira di University ni atau di internet, tapi saje Khai malas nak jemput sebab taknak susahkan korang. Hahaha.

Update: Sedikit gambar perkahwinan

Posted on 31 January '08 by , under Istimewa. 20 Comments.