How to Make MP3 Streaming from Youtube

866 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini


Hurm, benda ni dah lama Khai praktikkan. Saja lah nak share ngan korang kot-kot berminat jugak. Tapi mesti berminat punya. Hehehee. Ok, bagaimana cara nak buat streaming lagu melalui youtube? Mudah saja.

Ramai yang PM khai secara personal bertanya bagaimana dan di mana mereka nak letakkan mp3 koleksi yang mereka ada untuk diletakkan dalam blog atau website masing-masing. Bukan sahaja blog, of coz ramai yang nak letakkan lagu kat Friendster dan Myspace kan? Kalau korang tahu Myspace atau Friendster Khai, mesti korang dah nampak pun Khai gunakan helah ini. Begitu juga dengan Entrance Scukz.

Selain menjimatkan Bandwidth bulanan korang (untuk mereka yang host sendiri), cara ni juga memudahkan korang untuk tak perlu susah-payah nak cari free hosting nak letak lagu tu. Macam yang semua tahu, cakap je lagu ape semua melambak kat Youtube. Tinggal nak search jer kan? Ok now, buat pilihan player yang korang nak dan copy script yang terseida. Pilih je mana satu warna yang korang minat dan ikut tutorial yang tersedia.

Normal Player


Copy Script

Kelabu


Copy Script

Biru Tua


Copy Script

Biru Muda


Copy Script

Hijau


Copy Script

Orange


Copy Script

Pink


Copy Script

Ungu


Copy Script

Coklat


Copy Script

Sila lihat page Script untuk korang copy. Dengan ini, korang mampu untuk buat satu page streaming untuk tarik orang masuk ke blog atau web korang tanpa perlu risau akan bandwidth korang habis ke ape. Kanape? sebab semua nye Youtube yang sponsor. Free of Charge!! Hehehe.

* Sebarang masalah dan persoalan, sila tanya Khai melalui komen di entri ini. Papai..

Psstt: Untuk advanced user pandai-pandai la korang nak ubah warna, size, kualiti audio dan sebagainya?

UPDATE 14 NOV 08:
Khai lupa nak inform untuk pengguna wordpress, masa korang nak paste script tu, sila paste dalam “HTML” dan bukan “VISUAL” .. Pilihan ni korang boleh nampak semasa proses menulis entri. Bila dah paste, jangan sesekali tekan “VISUAL” kalau tak memang takkan menjadi.. TQ

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 2:07 am 13 November '08 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 866 views
Dalam kategori: Tutorial | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

37 Comments »

Comment by menteil
2008-11-13 02:46:16

huhu… menariks gak..
leh wat blog khas untuk nie nanti..

itu pon kalau aku rajin.. heh

..
 
Comment by menteil
2008-11-13 02:47:48

aiyo… baru pasan ar banner atas kat baju tu..
giler ar.. haha..

carik la lagu soko – i kill her bagi kat dia.. (erkk!!)

..
 
Comment by xtreme_paranoid
2008-11-13 08:10:39

good info..
len kali x payah dah nak bazir masa upload sana-sini.
tapi bg sape2 yg ader blog tu..
jgn laa letak lagu kat blog masing2..
letih aku nak tekan cancel..
cepat je IDM aku popup suruh donlot..

huhuhu~

..
 
Comment by PakciQue
2008-11-13 08:56:31

Nice tutorial..n nice banner..ahakz…masih mengharap sang bunga kembang semula semoga sang kumbang dapat menghinggap kembali..?

Dan jawapan untuk magik aku..salah..

..
 
Comment by Faiz
2008-11-13 09:10:17

menarik khai…la khai , ko join perigicash ke? x yah la…mcm scam je..

..
 
Comment by Happy Blog
2008-11-13 09:32:12

kalau nak hilangkan player & just show video je dapat tak?

..
Comment by Khai
2008-11-13 16:05:09

rasanya boleh kot… just main dengan negative (-ve) plak height tu… try la.. khai not sure..

..
 
 
Comment by lyza
2008-11-13 10:06:22

yeaaa…jadi dah…thanks khai…

..
 
Comment by saifullahism
2008-11-13 10:41:04

thanks bro, boleh praktikkan nanti….

*tukar banner dah rupanya…….

..
 
Comment by PakciQue
2008-11-13 14:38:40

Dah buat dah kat blog…

Layan lagu..Terima Kasih Cinta dari Afghan

..
 
Comment by Eriyza
2008-11-13 15:32:35

Khai, try kat blogspot jadi tp kat wordpress gagal. Napa eh?? Bantuan dipelukan. 😀

..
Comment by Khai
2008-11-13 16:07:28

leh paste script yg akan gunakan kat wordpress tu tak… paste kat kat tinypaste.com yer..

..
 
 
Comment by Azizwanâ„¢
2008-11-13 16:17:37

cam best jer benda ala ni.. nak juga aku try sbb tak makan byk bandwitch. hehehe.. tp masalahnya bandwitch aku unlimited. syg plak klau x guna. ahakz!

tq 4 the tutorial khai..

..
Comment by Khai
2008-11-14 09:08:51

bandwidth.. bukan bandwitch.. hehehe… sama2 bro..

Psstt: bandwidth unlimted, unlmted jugak, kang kalo server dah overload, tahu la.. hehe

..
Comment by Azizwanâ„¢
2008-11-14 13:40:08

ceh.. aku salah taip la bro. biasa ar, ketaq2 tangan aku menaip kat blog yg famous ni. huhu..

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by apiz
2008-11-13 22:17:46

thanks khai… good info..

..
 
Comment by jerrykool
2008-11-14 00:07:11

khai…camne nak paste kat wordpress???aku pakai wp yang free punyer…yang xleh customize css punyer…khai,plzzz reply thru mail bleh???klu bleh la…thnx…

..
Comment by Khai
2008-11-14 09:15:34

ni x melibatkan css pon.. tu nengok balik entri atas tu.. bawah skali.. khai dah update something.. yg mungkin membuatkan bila korang paste dia x jadi.. hehe.. good luck

..
 
 
Comment by jerrykool
2008-11-14 00:07:45

lagi satu…shoutbox pn xleh la nak letak kat wp aku…

..
 
Comment by amirull
2008-11-14 00:59:44

cam best jer…

..
 
Comment by afas
2008-11-14 06:08:44

waa. best nih..

..
 
Comment by m@ri@
2008-11-14 13:03:25

khai..tau tak mcmn nk download video dr youtube..da byk kaedah maria try except gune real player sbb maria takde software tu..any idea yg blh tlg maria?thanks..

..
Comment by Khai
2008-11-14 14:53:16

ok usya entri esok.. malam ni khai tulis pasal download video dari youtube k..

..
 
 
Comment by jerrykool
2008-11-15 22:45:12

thnx khai..he3…aku nak cube buat ni…

..
 
Comment by Qubezo
2008-11-16 16:27:46

Thanks, memang bagus la cara ni. Jimat space and bandwith. Haha. Khai tak nak ajar macam mana nak letak player cara lain? Memang bagus tutorial ni. Thanks for sharing 🙂

..
Comment by Khai
2008-11-16 16:35:12

cara lain.. cara camne tu? hehehe…. same2 bro.. khai pon harap ade ‘someone’ yang maybe boleh buat plugin pasal ni.. rasanya ramai yg mmg boleh sgt…

kalau khai buat, separuh jalan kot.. hahaha

..
 
 
Comment by Qubezo
2008-11-16 19:14:53

Maksud saya player dekat blog ni yang masa kita tekan play dia terus memanjang and play lagu tu 🙂

..
Comment by Khai
2008-11-16 20:12:02

Owh! since ni kita “curi” dari youtube, of course la player dia youtube punye kan.. just main2 dengan height je , sebab tu video dia x keluar sekali.. hehehe..

player lain ade banyak.. tapi of course la kene host lagu sendiri…

kalau dah berjaya host lagu sendiri, pergi je kat myflashfetish.com .. situ byk flash player..

..
 
 
Comment by Qubezo
2008-11-17 00:16:36

Yang player memanjang tu memang plugin dari blog ni atau ada coding dia? Okay thanks for the web 🙂

..
 
Comment by m@ri@
2008-11-17 08:41:14

thanks khai..

..
 
Comment by Pali
2008-11-27 18:25:21

asal aku wat tak menjadi aa
..

kene ganti kan code blakang tu ngn ID kan? pastu?

..
 
Comment by sarah
2009-06-30 02:28:36

boleh tak kalau nak letakkan dekat friendster atau myspace? dah try..tp naper tak boleh…try jawab….

..
 
Comment by aloya
2009-08-20 00:58:37

ya xeti nk bt..tp nk bt jgak..
nk paste kat ne lam blog 2?
tulun3… :oups:

..
 
Comment by huda
2010-09-22 21:09:01

xleyh un wat….ade wane putih….pening2../. :((

..
 
Comment by Fahmi Raazali
2010-09-22 23:16:32

huhu… berguna benda nie 😀

Jimat bandwidth…

..
 
Comment by miss
2010-11-28 17:55:37

ha memang berguna pun info nih.ada org bagi link kat gb.tapi nak tanya.

nak letak lagu kat sidebar.cmne nk ubah size dia.i mean height width sume tu ape?brape nk kne tuka kalau nk letak kt sidebar?yg ni u tjuk ni cm pjg lak.tak muat.hehe

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

  • Rangkuman Entri di Justkhai Untuk Tahun 2008 - Just Khai (dot) Com

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?