Tagged dan Penipuan Maybank Berhad

Maybank Berhad Fake Email


Tengah sedap-sedap layan chick-chick manis (haha) dalam pukul 4:15 pagi tadi, Khai ada terima email dari Maybank Berhad yang kononnya nak memperkenalkan “multi layer security authentication” la pulak. First of all, bila korang dapat email macam ni, kat title dia memang la dari Maybank Berhad. Cara pertama nak kenal pasti betul ke email tu datang dari Maybank dengan melihat address email si sender tu.

So bila Khai lihat email sender tu, ini email’nya (alerts@pro-servicenberhad.com).. WTF?!! Kalau korang masuk pro-servicenberhad.com pon, still under construction.

Ni content dalam email tu,

Dear Maybank Customer.

Due to the increased spam and security attack on our customers, we have introduced a multi layer security authentication which will protect and secure M2U account information and profile.

All Maybank Customers/M2U Users are required to immediately secure and protect their account security. Please note that failure to protect your account will result in an immediate account deactivation.

Follow the below reference to proceed.
http://www.m2u-authentication-links.com/Maybank-Online.htm

Account Security Department
Maybank Berhad.

Boleh tahan guling-guling jugak la Khai gelak. Hahahaha. Teringat satu berita baru-baru ni mengenai sorang cina ni yang duit dalam akaun Maybank dia hilang sampai RM5000 tu. Semua gara-gara email yang sebijik macam Khai dapat ni. Nak tahu lebih lanjut, gi baca kat News Scukz. Kalau nak lebih kepastian, korang boleh hubungi sendiri pihak bank. Kalau Maybank lagipun memang diorang takkan hantar apa-apa email untuk minta apa-apa dari korang. Kalau dia nak sangat pun, dia mesti call terus.

Nak tahu Khai balas ape? Click Sini.

Kepada pihak “Maybank” yang menghantar email tu, ini ada satu pesanan ikhlas dari aku untuk kau..

Yep! itu saje pesanannya..

Tag


Dah lama tak kena tag. Mungkin ada tapi tak perasan sebab trackback tak sampai. Haha. Tapi kat shoutbox tepi tu tiba-tiba semalam si AzizWan tiba-tiba dah berani nak Tag Khai plak. Sehari dua nanti, memang kene sekeh mamat tu. Hihi. Untuk tidak menghampakan “jemputan” dia tu, so khai “datang”.. Korang nak baca boleh baca. Taknak baca pun takpe. Saja Khai layan…

1. What is the relationship of you and her?
* Member la kot

2. Your 5 impressions towards her.
* Cantik
* Comel
* Baik Hati
* Pemalu
* Kesian pun ada
* Orang tua cakap, untung kalau dapat jadikan menantu..

3. The most memorable things she had done for you.
* She kiss me Hurm, takde ape sangat kot cuma mungkin dia orang yang selalu kita ingat bila ada masalah. Dan kadangkala dia hadir tepat di saat Khai ada masalah. Mungkin dia sendiri tak tahu yang itu mampu membuatkan Khai masih bernafas sehingga saat ini.

4. The most memorable things she have said to you?
* Pakwe No. 2 dia.. Hurmm.. tapi, mungkin tidak..

5. If she become your lover, you will…
* Impossible dan tak tercapai akal’ku..

6. If she become your enemy, you will…
* Mungkin pada zahirnya.. Tapi pada hakikatnya, hanya Tuhan yang maha mengetahui.

7. If she become your lover, he/she has to improve on…
* Bagi Khai, she perfect.. too perfect..

8. If she become your enemy, the reason is…
* Hurmm.. terpaksa dan dipaksa.. What a retard?!!

9. The most desirable thing to do on her is?
* Hurmm, makan eskrem sama-sama kot?

10. The overall impression of her is…
* Too Perfect.. Amazing & Fcuking Creative…

11. How do you think the people around you will feel about you?
* Orang cakap Khai sombong namun pada hakikatnya tidak. Orang cakap Khai bodoh kerana perempuan, yep, diriku amat lemah dengan si dia yang bergelar wanita. Orang kata Khai poyo, berlagak dan sebagainya. Hurmm.. itu kata-kata orang yang cemburu. Easy right?

12. The character of you for yourself is?
* Kalau orang nengok Khai selalunya 1st impression, budak baik ni.. Bila orang tu bercakap dengan Khai, laaaa pendiam rupanya budak ni. Bila orang tu cakap dan cakap jugak lagi dengan Khai, Wah! seronoknya kawan dengan dia ni. Bila orang tu cari pasal dengan Khai, Oh! Tidakk….. mati la aku…

13. On contrary, the character you hate of yourself is?
* Bila marah suka pendam-pendam dan tapi, bila dah meletup, kenapa meletup sikit je pulak? Lain kali lepaskan apa yang terpendam. Khai… Khai.. Sampai bila kau nak seksa diri kau. Orang lain makan KFC, kau makan hati je hari-hari.

14. The most ideal person that you wanna be is?
* Hurmm, I am what I am ~

15. For the people who care about and like you, say something about them.
* Ada ke? Hahaha mesti ada kan. Thanks a lot pada kawan-kawan yang ambil berat pada Khai. Untuk korang semua yang rajin baca blog ni. Tak kira mana korang dapat number phone Khai, maaf kadang-kadang call atau sms korang tak dapat Khai nak layan. 99% adalah kerana Khai agak sibuk. Kalau tak sibuk Khai reply kan? Hurm, kepada ibu-bapa tercinta yang kini dah pun dekat di mata apa lagi di hati. Kepada abang dan akak-akak ku yang disayangi, thanks a lot atas segala perhatian yang diberi selama ni. Thanks sebab banyak memberi kekuatan sejak kehilangan Nieza & motor dalam masa yang singkat. Korang adalah terbaik dalam hidup ku.. Semoga hidup kita semua diredhai Allah s.w.t. Amin.

Kepada Nieza.. Kalau Tag ini diberi beberapa bulan lalu, maybe kau tersenarai antara mereka yang ambil berat pasal Khai. Sekarang? Tepuk dada tanya cinta.

16. Eleven people to tag:
1. Hafreze
2.
3. Bd Febregas
4. xtreme_paranoid
5. Aby Rad
6. PakciQue
7. Mohd Ismail
8. Noktah Hitam
9. Zelo55
10. Maja
11. Hamdi

17. Who is no. 2 having a relationship with?
* Takde siapa

18. Is no. 3 a male or a female?
* Mesti la lelaki. Kena pada namanya yang ganas tu.

19. If no. 7 and no. 10 were together, would it be a good thing?
* Mael dengan Maja?!! WTF?!!! sejak bila jadi gay! hahaha.. bad bad.. bad boy..

20. How about no. 5 and 8?
* Macam kool aje. Dua-dua still single. Tapi tak tahu la available ke tidak.

21. What is no. 1 studying about?
* Haha. Usah ditanya! dia dah tubuhkan course dia sendiri kat MMU tu. Tahu course ape? course Playboy sejati. Lalalala. Jangan maraa..

22. Is no. 4 single?
* Hurm, maybe yes maybe not. Since dia bukan artis, lupa plak Khai nak jadi paparazi dia.

23. Say something about no. 6
* Kalau di Oh! Tidak tu, dia lah supporter No 1. Terbaek punya!

Psstt: Azizwan, Khai dapat tunaikan Tag ni pun sebab Khai dah single taw… Kau patut berterima kasih dengan “single”..

To korang yang masih belum join forums Scukz, baca satu blog ni. Sumpah apa yang dia tulis, Khai tak bayar ok.. Hehehe… <klik sini>

Ditulis pada 5:52 AM 11 November '08 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 824 views | Dalam kategori: Hidup Khai, Kisah Cinta, Tergempar | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

31 Comments »

Comment by Hamdi
2008-11-11 06:53:23

maybank??
asal ramai sangat orang yang giler nak jadi bank?
hahaha

..
 
Comment by Azizwanâ„¢
2008-11-11 07:40:42

hehehe.. mula2 tu kecut juga nk tag kau bro. maklumlah, nama kau sangat gah dlm kalangan blogger ni dan blog kau ni boleh tahan famous. tak mcm blog aku yg masih mentah tu. ahakz!

memandangkan url kau ada kat list sahabat aku dan dah takde org lain lg yg dpt aku tag, jd dgn pejam mata aku buh je la nama kau kat tag list tu. huhu..

oleh krn kau dah buat tag ni, seriously aku salute kat kau sbb kau sudi juga buat walaupun ianya datang dr seorg blogger yg baru blajar merangkak. kui..

dan kiranya aku ni bernasib baik la kan sbb tag kau setelah kau dah kesinglelan. kalau tak, mungkin kau tak pandang pun tag aku ni kan. hehehe..

oh ya, actually xtreme_paranoid dan juga pakcique telah tersenarai dalam tag list aku. huhu..

last but not least, penghantar emel yg konon2nya merangkap sebagai account security department maybank tu, beliau memang sangat2 bangang. ahakz!

..
 
Comment by MaJa
2008-11-11 08:07:30

ugh. panjang sungguh tag itu. aku buat bila aku terlebih masa lapang nanty k.

jgn risau. tidak akan dilupakan. at least by end of this month da muncul da kat blog aku.

..
 
Comment by Sabri
2008-11-11 08:26:41

ahaks.. aq pn kene emel tuh.. walaupun takde account maybank.. hahah..

..
 
Comment by xtreme_paranoid
2008-11-11 08:44:14

wahahaha..aku kene tag serentak?
mane blh camni..
korang seksa aku musim2 exam..huhu~

petang karang aku setelkan sumer..
ni nak pegi jawab exam..
pastu presentation lagi..
boleh barah otak aku camni..
huhu~

..
 
Comment by put_272
2008-11-11 08:44:28

hmm…maybank2u mmg tak akan hntar sebarang emel kat customer…diorg tak bg kita bukak account maybank ikut link yg kat emel tu…kat maybank2u pun dh bg warning cmni….

IMPORTANT NOTICE
Please do not login via email links
Please notify us of any Maybank2u.com “phishing” website

..
 
Comment by PakciQue
2008-11-11 09:21:02

Hahaha..dua org tag aku benda yang sama…nnt petang sket aku buat eh khai..tp rasanya Wan TAG aku utk KedaiMagik..kau plak tag TAG aku untuk PakciQue…hmm..aku buat kat dua2 tempat lah kan..tp benda yang sama la plak…

..
Comment by Khai
2008-11-11 20:52:34

x kisah la bro.. ade readers ko suka baca kedaimagik.. ade yg lain suka baca Pakcique… hehehe.. sama pon xpe.

..
 
 
Comment by xtreme_paranoid
2008-11-11 17:22:16
..
 
Comment by syasha
2008-11-11 18:02:27

hahaha…nasib sha tak join mybank…hehhe…ckp la cimb tu…

*hidup scukz…hehehehe, entah apasal ssh sgt nak tinggalkan scukz skrg nih..huhu..apa2 pon, “let’s join scukz!”<– ayat yang takleh tidur kalau x disebut seharian… 🙂

..
 
Comment by PakciQue
2008-11-11 18:03:51

TAG telah diselesaikan…

..
 
Comment by Aby RAd
2008-11-11 19:03:17

uikk..aku balik kene tag. tag aku khai xtunaikan lg.hahahaha…>:)

..
Comment by Khai
2008-11-11 20:54:15

Tag yg aby rad kasi tu terlalu P & C .. mak saya x kasi buat.. hahaha…. mak saye cakap, nak jugak gi bukak myspace/prenster/pesbok saye… hahahah

..
Comment by Aby RAd
2008-11-14 00:15:36

kim salam kat mak eh..

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by zieyn
2008-11-11 20:34:22

Actually rmai da yg kena tipu..tp seb baek ko cerdik cket..
*khai jgn nk prasan…

..
 
Comment by bd fabregas
2008-11-11 20:42:23

tq bro psl tag aku.. x sangka lak blog mentah cam aku pn ko nk tag.. nanti2 aku jawab ee.. bz ngan final year project skg ni.. pe2hal pn, blog ko ni mmg berbaloi utk divisit setiap hari dan menjadi blog contoh kepada aku..

..
Comment by Khai
2008-11-11 21:02:34

Thanks a lot bro.. aku suke nengok gambar ko bersama motor kat blog ko tu.. ehehe..

..
Comment by bd fabregas
2008-11-12 01:36:28

aik..
ferrari kt depan tu x nmpak??
mmg hebat la motor tu..
hahaha..

(Comments wont nest below this level)
 
 
Comment by zool
2008-11-11 23:30:40

Ko suka gambar ngan moto dia ek…
Ada berani belilah…

..
 
 
Comment by x-po shop
2008-11-12 00:11:52

aku slalu dpt email ni..cm hampeh..aku mmg xpenah lyn pun..sbb dh tau dh..

..
 
Comment by zelo55
2008-11-12 03:21:21

Waaaa!
Aku dah selesaikan da TAG nih…due TAG skaligus aku post..
huhuhuhu…
terasa mcm org populr a pulk..
Wawawawawwawa…

http://zelo55.com/2008/11/tag-ohhh-tag-kenapela-aku-kne-tag-huhuk/

..
 
Comment by wenkt
2008-11-12 14:43:33

yg i tag dulu tak buat?

nangis!

..
 
Comment by haziri
2008-11-12 15:53:41

Actually, kepada semua malaysia kat luar sana. Memang kita nk tahu betul ke x leh tgk email address dia tapi sbnarnya bagi programmer-programmer kat luar sana diorang tahula, email address bleh di palsukan. Korang leh antar email kat spe-spe guna alamat email orang lain. Sistem email xcheck pun betul ke dihantar dari org tersebut. Dia check alamat email nk dihantar tu je betul ke x. So jgn nanti org tu guna email adress maybank korang percaya lak. Sebab ia boleh dipalsukan. So just ignore je mesej tu. Saya dah dapat berpuluh dah mesej tu. trus delete je. Penah gak gitau maybank tapi klau dah berpuluh kali gitau dia, dia pun mlas dah nk layan. huhu..

..
 
Comment by ihsan
2008-11-12 22:19:34

selamat email camni x smpi kat aku, kalau smpi kat aku sure aku maki hamun org yg anta email ni…ahaks=P

..
 
Comment by amirull
2008-11-14 00:55:48

siannye kat org yg ilang lime ribooo tuh…

..
 
Comment by azleah
2008-11-14 09:18:11

just take it easy jer… org menipu memang bongok pun 😛

..
 
Comment by MaJa
2008-11-16 21:18:00

ouch.. aku baru terbaca no.19

lol

..
 
Comment by sufian
2008-11-18 01:50:47

lebih kurang cam email yg aku dapat jer.. tapi aku nya dia memang tulih maybank2u.. bila klik kuar domain lain..

..
 
Comment by Czerocall
2010-09-29 11:49:19

xtau nak cakap ape.. tapi mmg skang ni byk sgt email spam. ape pun kena pastikan betul2.. untuk kepastian
Hubungi bank

Hah.. 1 lagi.. kepada pengguna Kad Kredit.. tolong buat kata laluan untuk pembelian dalam talian ( Secure Access for Shoping Online ) kerana apabila kad anda tercicir, hilang ( dicuri ) kad anda tidak boleh digunakan tanpa kata laluan tersebut. Kata laluan asal kad kredit anda ( Secure Access ) adalah 6 digit akhir kad pengenalan anda. Ingat….

Maybank = 6 digit akhir no ic
ambank = 3 digit belakang kad kredit
Bank Islam = 6 digit, limit kad, nama Ibu
CIMB = 6 digit, limit kad, nama Ibu
Hong Leong = 6 digit, limit kad, nama Ibu
RHB = 6 digit, limit kad, nama Ibu
HSBC = No Ic, Tarikh lahir Expired date ( Kredit kad )
Affin Bank = 3 digit belakang kad kredit

Cara untuk mengelakan dari Kredit kad anda dicuri data2 penting semasa pembayaran di kedai2
1. pastikan semasa pembayaran (3 digit) belakang kad tidak diperhatikan org yang menerima pembayaran.
Kalau boleh tutupkan 3 digit belakang kad itu dengan pita hitam ( Blacktape ) .. ada masalah sikit lah kalau ada pita hitam kalau nak isi minyak kereta.
Okeh itu je.. ape pun .. assalamualaikum..

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post