Tutorial: Twitter buat Pengguna Baru (Part 3)

Disebabkan berderet keyword yang masuk ke blog ni kerana carian “twitter tutorial” hari ni Khai continue tutorial twitter untuk pengguna baru – part 3. Mungkin ini part yang terakhir jadi sama-sama lah kita berkongsi ilmu yosh. Kalau masih ada yang belum baca tutorial Twitter yang lepas, harap dapat baca dulu. InsyaAllah ada ilmu tambahan yang akan korang dapat. Khai bukan mengajar tapi cuma berkongsi apa yang Khai tahu dan melalui komen tambahan dari pembaca lain, sama-sama kita dapat ilmu yang baru. Well, sharing is loving right? Hehe..

* Tutorial Twitter Part 1 & Tutorial Twitter Part 2.

1. Tweet melalui SMS

– Kalau sebelum ini kita ada sms2twit, sekarang kita dah ada Gladlycast, di mana ianya jauh lebih baik dan selamat dari yang terdahulu. Gladlycast juga menggunakan nombor Hotlink jadi mungkin ini satu berita baik kalau korang juga adalah pengguna Hotlink/Maxis. Dengan SMS serendah 1 sen, korang dah boleh ber’twitter dari mana-mana pun. Dalam hutan, dalam toilet, tengah shopping atau tengah mencekik, dengan 1 sen satu dunia boleh tahu..

Ok kat bawah ni step by step untuk rujukan korang.


First tweet Khai via SMS. Thanks GladlyCast.

Korang juga boleh tambah phone number yang lain dalam satu akaun. Hope suatu hari nanti GladlyCast dapat buat sekali perkhidmatan MMS. So kita boleh tweet gambar beserta ayat. Gambar diorang host’kan dan ayat yang keluar di Twitter disertakan link terus ke gambar tersebut. Rasanya boleh tak diorang buat ek? (more…)

Posted on 3 September '09 by , under Media Sosial, Tutorial. 50 Comments.

Kempen Twitter #Merdeka 2009


Entri ini ditulis pada hari Sabtu – 1 Ogos 2009. Bermakna secara rasmi dah pun masuk bulan Kemerdekaan negara. Dan menjadi tanggungjawab Khai dan korang semua untuk menulis sesuatu mengenai kemerdekaan di blog masing-masing. Dan kerana itu wujudnya artikel ini menggesa agar ramai yang menghargai betapa berharganya kemerdekaan negara. Khai lahir pada 03 Ogos 1988 yang membawa maksud Khai adalah “ANAK MERDEKA” dan turut membawa maksud Hari Jadi Khai yang ke-21 adalah lusa. Teehee!!

Banyak perkara menarik terjadi pagi Sabtu ni. Ada juga yang tak berapa nak menarik. Yang tak menariknya, pagi ni terpaksa cancel nak pergi Pikom PC Fair kat KLCC. Sebab member ada hal penting. Jadi esok (Ahad) baru dapat serbu KLCC lah kan. Tapi bagus juga hari ni tak dapat pergi sebab jalan jam sebab ada manusia-manusia tak sekolah buat demonstrasi ISA apejadah entah. Macam biasa, hanya menyusahkan orang ramai padahal anak bini kat rumah entah makan ke tidak tu sibuk join demonstrasi je kerja. Booyah!

Pagi tadi, Khai saja buat contest sikit kat Twitter. Suruh teka lagu apa yang Khai nyanyi dalam artikel sebelum ini. Ramai juga yang menjawab, dan akhirnya dimenangi @mrbintang coz dia yang first jawab dulu. Berikut Khai edit skit apa yang jadi di Twitter bagi gambaran yang lebih jelas untuk pembaca blog ini. (more…)

Posted on 1 August '09 by , under Istimewa, Politik. 55 Comments.