Tutorial: Twitter buat Pengguna Baru (Part 3)

2,073 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Disebabkan berderet keyword yang masuk ke blog ni kerana carian “twitter tutorial” hari ni Khai continue tutorial twitter untuk pengguna baru – part 3. Mungkin ini part yang terakhir jadi sama-sama lah kita berkongsi ilmu yosh. Kalau masih ada yang belum baca tutorial Twitter yang lepas, harap dapat baca dulu. InsyaAllah ada ilmu tambahan yang akan korang dapat. Khai bukan mengajar tapi cuma berkongsi apa yang Khai tahu dan melalui komen tambahan dari pembaca lain, sama-sama kita dapat ilmu yang baru. Well, sharing is loving right? Hehe..

* Tutorial Twitter Part 1 & Tutorial Twitter Part 2.

1. Tweet melalui SMS

– Kalau sebelum ini kita ada sms2twit, sekarang kita dah ada Gladlycast, di mana ianya jauh lebih baik dan selamat dari yang terdahulu. Gladlycast juga menggunakan nombor Hotlink jadi mungkin ini satu berita baik kalau korang juga adalah pengguna Hotlink/Maxis. Dengan SMS serendah 1 sen, korang dah boleh ber’twitter dari mana-mana pun. Dalam hutan, dalam toilet, tengah shopping atau tengah mencekik, dengan 1 sen satu dunia boleh tahu..

Ok kat bawah ni step by step untuk rujukan korang.


First tweet Khai via SMS. Thanks GladlyCast.

Korang juga boleh tambah phone number yang lain dalam satu akaun. Hope suatu hari nanti GladlyCast dapat buat sekali perkhidmatan MMS. So kita boleh tweet gambar beserta ayat. Gambar diorang host’kan dan ayat yang keluar di Twitter disertakan link terus ke gambar tersebut. Rasanya boleh tak diorang buat ek?

Buat pengguna Celcom, Digi dan lain-lain, caj lebih mungkin dikenakan. Rate dia sama je macam korang sms dekat kawan-kawan yang menggunakan number Hotlink/Maxis. Oh ya dan mungkin sekarang ada yang baru perasan apa motif Twitter ni sebenarnya. Dengan caj bayaran untuk 1 SMS, tapi dapat dibaca oleh ribuan follower korang di Twitter. Lebih mudah dan jimat.

Ubahsuai Profile Twitter


Kalau Khai, sebelum nak add sesiapa, Khai akan terus ke profile Twitter mereka dulu. Khai akan nengok short bio dan beberapa tweet yang diorang pernah buat. Kalau rasa berbaloi untuk di’follow, Khai akan follow. Tak kurang juga keunikkan profile Twitter mereka mampu menarik lebih ramai followers.

Miss Saffawati yang comel bangat ni ada buat tutorial mengenai background Twitter ni. Jadi korang boleh ke blog dia untuk keterangan lanjut bagi saiz background, cara nak upload dan sebagainya. Malas plak nak ulang kerja dua kali. Hehe. Thanks Saffa.

URL:
http://saffawati.com/how-to-create-and-customize-your-twitter-background/

Hantar New Entri ke Twitter

Banyak plugin untuk kasitahu TwitterVille yang ada update baru di blog korang. Korang boleh pakai tapi bagi Khai ianya tak berapa nak mesra pembaca. Jadi Khai gunakan cara manual tapi bukan 100% manual. Khai gunakan script khas untuk hantar entri baru ke Twitter. Lepas je publish satu artikel, Khai akan view artikel tersebut di blog dan klik link tersebut. Jadi dia akan terus hantar ke Twitter. Bila korang buat manual, korang boleh la tambah apa-apa ayat kat belakang. Kan lebih best?

Boleh nengok simple script terebut di sini > http://tinypaste.com/12384

Buka single.php dan paste’kan di bawah code title. Hanya untuk pengguna wordpress self-hosted sahaja ye. Hehehe.

Update Twitter Secara Automatik

Kalau Khai update Twitter hari-hari promo Oh! Artis, Oh! Tidak atau sebagainya tu, tak bermakna Khai lakukan secara manual. Tapi ianya dilakukan secara berjadual. Terima kasih untuk FutureTweets.

Korang boleh setup sebarang tweet samaada setiap hari, setiap minggu, setiap bulan atau setahun sekali. Tapi jangan over, nanti orang anggap SPAM pulak kan?

Buat Duit Melalui Twitter

Ianya dah lama di’applikasi’kan di luar negara tetapi baru beberapa minggu di negara kita. Ok la ada dari tiada. Kewujudan Churp-Churp oleh Nuffnang dilihat menjadi satu tanda kemajuan dunia Twitter di Malaysia.

Churp-Churp ni masih baru dan bagi Khai, payment diorang pun taklah sehebat Nuffnang. Maklumlah 100% iklan di Twitter. Berapa ramai je yang perasan kan? Lagi-lagi kalau Iklan tu keluar time 4 pagi time ramai orang dah tidur. Hehehe. Jadi kalau korang mempunyai akaun Twitter, takde salahnya nak join pun. Lagi ramai followers korang, lagi tinggi la kemungkinan iklan akan di’klik.

Apapun ada trick untuk iklan korang keluar di Facebook. Boleh refer Tutorial Twitter Part 2.

Sedikit pesanan untuk yang baru dalam dunia Twitter ni, memang tujuan asal Twitter untuk memberitahu apa yang sedang korang lakukan. Tapi kalau setakat “yay dah sarapan..” atau “alamak, seluar dalam aku hilang lah”.. Hurm, who cares?!! Jadi sama-sama la share something yang berbaloi untuk followers korang. Ilmu dapat, pahala pun dapat.

Sekian Tutorial terkakhir untuk Twitter. Ada apa-apa yang muskil, boleh tanya di bahagian komen ya. Khai dan readers yang lain sedia untuk membantu. Oh ya, jangan lupa follow Khai di Twitter.

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 11:00 am 3 September '09 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 2,073 views
Dalam kategori: Media Sosial, Tutorial | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

50 Comments »

Comment by Mr.Bintang
2009-09-03 11:11:14

Detail… hehee… 🙂

..
 
Comment by robiatul
2009-09-03 11:11:55

Yang pasal iklan tuh aku akan try join..Huhuhu…thanx…aku baru bjinak dlm twitter nieyh…

..
 
Comment by Najib Hassan
2009-09-03 11:22:38

syabas khai!

..
 
Comment by shahrul
2009-09-03 11:36:33

Thanks, dpt info2 baru. Baru tahu psl automatik tweet.
psl churp churp masih kabur, earning masih 0.

..
 
Comment by Eriyza
2009-09-03 12:58:09

Hohoho!
Tutorial yg bagus tuk makhluk
Tuhan yg baru nak bertweet. :8

..
 
Comment by KampungBoy
2009-09-03 13:45:19

Panjang tapi…great khai
tapi aku kurang sikit layan twitter
kalau Fb mmg “makanan” aku

..
 
Comment by kacang
2009-09-03 13:53:22

oh khai
ekeke

..
 
Comment by d|n
2009-09-03 13:55:58

“Maklumlah 100% ikan di Twitter”..
aku igt twitter ade ikan..typing error kot..hehe
tq for tutorial twitter :bloody:

..
 
Comment by bejahnz
2009-09-03 14:41:39

tenkiyu khai.
i follow~ (iklan digi)
😀

..
 
Comment by haritz
2009-09-03 18:09:10

twitter ni kalau zaman 70an kira mcm Joyah mulut murai hehe :o:

..
 
Comment by Saffa
2009-09-03 19:11:47

Hahaha. Patutlah hit blog Saffa naik bukan ke main lagi. Haha. Thanks Khai. =.=”

..
 
Comment by Rimza
2009-09-03 21:20:44

thankz 4 sharing good info khai..buleh try pasnie.. 8)

..
 
Comment by megat
2009-09-04 00:43:33

ko mmg cun khai, secun entri ko pasal twitter ni (kah3).

aku harap dengan adanya info seperti ini, lebih ramai rakyat malaysia dapat ber’tweet’.

akhir kata majulah tweet untuk negara!

pelik. xde ke rakyat malaysia yang boleh bikin sistem seperti ini?

..
 
Comment by mello
2009-09-04 01:20:30

oh! yeah.. info yg trsngt berguna.. tp aku guna celcom..tidak3! =(

selingan: mcm mana nk tukar avatar ngan letk gmbr len kt ruang komen ni eh? anyone? :8

..
Comment by fifie ierina
2009-09-04 15:15:26

encik mello,

tukar kt http://en.gravatar.com/ dan setup email address yg sama dgn email address awak akan gne utk komen kt cni @ blog2 wordpress yg len.. e’eh, cm terer sgt jew? hahaha! sekian =p

..
 
 
Comment by azizwan(dot)com
2009-09-04 05:10:14

GladlyCast tu sesuai sangat ler kat mereka2 yg buat live blogging.. lps htr mms post (apekah?), boleh terus tweet.. kan mudah dan pantas. huhu..

churp2 aku baru ada +/- rm1 je =(

..
 
Comment by x-po
2009-09-04 06:37:27

hehe nk try gak la klu cmni..cm best je..dlm toilet pun leh tweet..ekekeh

..
 
Comment by safar
2009-09-04 10:49:59

Selepas boleh dibuka pada semua pengguna telemunikasi.
takkan hotlink/maxis sahaja.

..
 
Comment by Wizurai
2009-09-04 11:30:48

menjadik!! 8)

..
 
Comment by luth textile
2009-09-04 15:19:38

khai, awat tak display no kat situ? nt aku leh sms direct ko! haha

twit sms ni mmg best, jadi gila tweet plak lepas ni! :p

..
 
Comment by acap2405
2009-09-04 16:33:58

cantik bro..lengkap lah segala ilmu didada nih tuk memasuki dunia burung blue tuh..
muahahaha.. 😉 😉

..
 
Comment by Kill-Vearn
2009-09-04 20:11:09

erm bagus tuto ko beb.. erm ko taw tak cara nak twit post terbaru dari live blogging.. maknanya bila live update dari HP terus ke blog then twitter automatic akan submit link entri ditambah ngan ayat2 yang kita set tu kepada follower.. ke ada org kata boleh..

..
Comment by kill-vearn
2009-09-06 16:00:24

mudah.com.my

..
 
 
Comment by Ikhwan
2009-09-04 20:54:00

berguna btol tutorial dri khai ni !
thanks khai ! 8)

..
 
Comment by Daus
2009-09-05 08:54:46

Thanks Khai…

..
 
Comment by fizie
2009-09-05 14:04:39

wah.. best lah.. bleh tweettt kat mana2 ja.. 🙂

..
 
Comment by Taufik SM
2009-09-05 18:43:22

wow ….

apapun aku pakai no. uox le ni….

gempak gile info ni …

thnks bro khai …..

..
 
Comment by cintaku
2009-09-05 20:57:18

salam teman semua…
minta tolong klik link dibawah….
http://jutawanklik.com?a_aid=9420077a
tolong yer… terima kasih

..
 
Comment by slam
2009-09-05 21:36:05

twt…twt… apa-apa sj yg penting blh link dgn siapa sj.. 🙂

..
 
Comment by mello
2009-09-06 01:31:15

twit twit! tenkiu fifie..dh jadi pn avatar ni.. 8)

..
Comment by fifie ierina
2009-09-06 03:57:33

wokeh, no worries! baru la nmpk cm encik milo….e’eh encik mello yg komen.. hehehe! klu x tuh, cm mke jembalang mne ntah..

hikhik! =p

..
 
 
Comment by chokilala
2009-09-06 09:59:34

selama ni tweet dekat pc je. semalam rasa mcm memerlukan twitter plak bila nampak kejadian menarik masa drive. haha. ok, nak try gak. hidup menjadi-jadi dengan twitter :bloody:

..
 
Comment by mello
2009-09-06 13:27:58

jembalang?? ish3.. dh2 la yg nenek fifie..klau nk chat g kt hamba pny blog..kn ngamuk si khai ni kita duk chat sni..hehe

thanx khai 4 the tutorial..

..
Comment by fifie ierina
2009-09-06 13:59:10

ala, bukannye takut pn klu pak cik sorang tuh nk ngamuk.. lalalala, hikhik! :8

..
 
 
Comment by hasif
2009-09-06 15:43:20

kau puasa ya kalau tak allah

..
 
Comment by hasif
2009-09-06 15:51:39

kau puasa ya kalau tak allah marah

..
 
Comment by mello
2009-09-09 11:36:48

smalam aku reg churp-churp tp tak dpt2 lg activation link..knape eh? hmm :((

..
 
Comment by Khai
2009-09-09 14:16:50

mello, try request semula..

..
 
Comment by iktiozo
2009-09-10 02:01:31

Can Twitter really Help Small Business?

..
 
Comment by mello
2009-09-10 17:55:42

dh emel kt pihak chur-churp..br dpt activation link..hihi 🙂

..
 
Comment by eyra
2009-09-28 03:44:45

mmg best~ asek tweet jek aku skrg/ lala

..
 
Comment by hanny
2009-10-04 16:19:16

nk tnya,cmna nk update no phone baru kat devices twitter…asyik x bley je…dh ikut daa step2 code no mesia tuh kan then diikuti no kite tp nape still x leh nk tweet by phone dgn no yg baru ek?? plz help me khai :love: :oups:

..
 
Comment by hanny
2009-10-04 17:00:17

nk tnya,cmna nk update no phone baru kat devices twitter…asyik x bley je…dh ikut daa step2 code no mesia tuh kan then diikuti no kite tp nape still x leh nk tweet by phone dgn no yg baru ek?? bile buat die tulis cmni “We currently don’t support sending SMS notifications to this number. You may still verify your phone and update Twitter, but we won’t deliver to your phone” plz help me khai

..
 
Comment by okla2
2009-12-04 23:49:23

thx psl GladlyCast tu ! 8)

..
 
Comment by zulaika
2009-12-11 23:16:02

mcm ne nk hantar comment(yg muncul kat muka profile mereka) kat twitter :8

..
 
Comment by arrizz
2009-12-20 22:56:52

thanx 4 da info..really helpful.. :-[)

..
 
Comment by iqjauh
2010-06-13 21:27:34

terbaik dari ladang khai.

..
 
Comment by kpop viruzz
2010-11-24 18:10:44

hype……
mseh bru lg,,,,
kl0 retweet ape lak?
x phm sgt la…. lambt sket… =(

..
 
Comment by orenji sensei
2012-12-06 12:31:05

:(( gladly cast tutor: saya sampai no.3 ,tak lepas2 dah sebab dia tulis

Sorry, we have yet to receive your text message. Do allow a few seconds for your message to arrive. In the mean time, we’ll keep a look out for your message.

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?