Soalan Rabak Hujung Minggu Part 3

985 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Kalau ada yang tercari-cari artikel kemerdekaan di sini, Khai dah tulis awal bulan Ogos hari tu lagi. hehe. Boleh klik di sini.


Korang sedang membaca satu lagi artikel Soalan Rabak Hujung Minggu tapi dah part 3. Kalau baru terjebak dalam kolumni blog ni, boleh la baca Soalan Rabak Part 1 dan Soalan Rabak Part 2 dulu. Boleh dikatakan semua persoalan dapat dirungkaikan dengan komen panjang lebar dari korang semua. Terima kasih!

So hari ni dah hujung minggu, masanya untuk soalan rabak seterusnya. Rabakkan kepala korang dengan semua persoalan yang telah merabakkan kepala Khai terlebih dahulu ni. Hehehe.

Soalan 1:
Di Malaysia ni, memang selalu sangat dah kita dengar kes pasal bomoh dan santau. Ada yang buat orang mati, menderita sampai mati, hilang ingatan dan macam-macam lagi lah. Kalau di Malaysia, semua ni boleh dikatakan hanya kes terpencil, tapi bukan di Indonesia (lagi parah). Persoalannya, kenapa diorang ni semua tak guna santau je untuk bunuh George Bush tu dulu? Sanggup pulak pergi letupkan diri dan macam-macam lagi padahal Bush tu hidup je jugak. Dari bunuh bangsa sendiri dengan sifat dengki korang tu, santau Bush tu lagi baik la wei.

Soalan 2:
Mengenai Kunci. Kalau kunci pintu tombol bulat tu, semua pintu pun kunci dia lebih kurang. Sama lebar dan sama panjang. Ukiran mata kunci tu pun boleh dikatakan sama je. Persoalannya, dalam berjuta-juta kunci yang ada, bagaimana masing-masing boleh membuka satu pintu sahaja sedangkan design semuanya agak sama. Korang faham tak soalan ni? Huhuhu.

Soalan 3:
Bagi penganut agama Islam, rambut seseorang wanita adalah aurat dan haram dilihat lelaki. Soalannya, bila perempuan tersebut memotong rambut yang panjang menjadi pendek, kemudian yang telah dipotong tu dibuang merata-rata dan dapat dilihat lelaki bukan muhrim, adakah wanita tersebut berdosa? Adakah rambut tersebut termasuk lagi dalam aurat wanita tersebut?

Soalan 4:
Begitu juga dengan kunci, ini cerita pasal alarm pula. Alarm kereta. Kalau korang lupa kat mana parking, tekan je alarm tu. Terus kereta korang berbunyi. Camana boleh jadi macam tu sedangkan kereta lain alarm’nya lebih kurang sama je. Mungkin ianya berkaitan dengan serial alarm tu kan? Ialah, teknologi.

Ok ada 4 soalan je untuk part kali ini. Untuk pengetahuan korang, setiap persoalan yang Khai ajukan dalam setiap part, tidak bermakna Khai tak tahu jawapan untuk semua soalan itu. Sengaja kita buat menarik sikit kan? Jawab ramai-ramai. Jadi yang tak tahu akan tahu, dan yang tahu tu belum tentu betul. Jadi sama-sama berikan komen dan baca respon yang lain. Persoalan akan terjawab dengan sendirinya.

Ditulis pada 3:18 am 30 August '09 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 985 views
Dalam kategori: Lain-lain | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

109 Comments »

Comment by Mr.Bintang
2009-08-30 03:26:38

1. setuju.. kenapa tak bomohkan je si bush tuh.. ahahaha..

2. ermm.. aku dulu pun pernah terpikir soal kunci ni.. apa yg aku tau.. beza setiap kunci tu ada pada gigi kunci tu sendiri.. tapi persoalannya.. camne lah orang leh sanggup wat 1 kunci untuk 1 tombol/mangga.. mesti susah kan nak tentukan pasangan dia.. huhuhu.. rasanya mesin kot yang buat.. πŸ™‚

3. sile tanya pada yang arif.. hehehe…

4. rasanya teknologi mengatasi segalaΒ²nya.. πŸ˜€

..
Comment by PEMBEBEL SEKSI
2009-08-31 22:02:56

soalan no 3 tanya yang pakar la :o: :o: :o:

..
 
 
Comment by eyra
2009-08-30 03:29:33

soklan no 2 tuh..aade je kunci yg sama design n bkk pntu berlainan. kunci tombol pintu umah i leh bkk pintu umah jiran kat tgkat 3. mcm mana tuh? kunci grill umah sewa i leh bukak grill umah at kuantan. hahaha.

no1 tuh i pon musykil. nape diorg ta santau je bush tuh? menci. haha

..
Comment by Khai
2009-08-30 03:33:00

mmg betu. Ada kunci yang boleh bukak pintu yang lain. Tapi kes macam tu boleh dianggap kes terpencil. Ye la yang boleh buka dgn kunci yang sama mungkin 1 dalam 1000.. πŸ™‚

..
Comment by zul
2009-08-30 03:45:06

x jugak… sekang ni dah bersepah dah master key… cume thu dgn x thu je nak guna…hehehehe… 8)

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2009-08-30 04:03:04

mester key tu lain cerita.. :bloody:

 
 
Comment by UniKL-MIAT- Aviation Engineering
2009-08-30 11:01:39

wei aper ko susah..alarm kan pakai frekuensi..ko ckp la cmner pun..dier xkan offset nyer..nak kne belajr mcm ner xnak kasi offset..sbb tu dier ader alarm ngan trigger dier..setip org pegang satu…

kunci..ni soalan budak2..

pattern kunci tu ade bank angle 1 degree dkt setiap lekuk2 dier..walocamner pun..xkan dpt msuk..master key lain..dpn dier ader cucuk cam jarum br ble bukak sme lock..

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2009-08-30 21:34:03

nak jawab pon berbudi bahasa la sikit.. kalau tak, better x yah jawab.. gi main jauh2… πŸ˜€

 
Comment by nim
2009-08-30 22:05:09

hehe… khai marah ke…. πŸ˜€

 
Comment by boyah89
2009-09-02 09:24:50

ko ni memalukan nama miat la weh,kuang ajo nye penyamar
89&^&%$^..haih,bulan pose..
penat aku foundation situ setaun b4 gi russia,ni nak aku cari ko ni..

 
 
Comment by ama7iya
2009-08-31 02:40:15

pasal kunci tu klu korg nak tahu jwpn lanjut,,rajin2 la tgk kat how do they do it kat discovery channel,,baru je last month ye cite pasal kunci,, πŸ˜‰

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by zul
2009-08-30 03:43:29

1) aku rasa bush ni ada bela ketua jin kot… huhu… kalau org nak santau seseorg 2 diorg kn mesti guna jin @syaitan…. so kalau bush dah bela ketua jin x leh la nak santau kan…

2) x berapa nak faham la solan ni…hehe…

3) tu aku rasa kena tnyer pakar tentang islam la…

4) alarm ni mmg la sama…x kn masa korg tgh cari kenderaan korg ada ramai lak yang main alarm kn… mesti lah korg je yg tekan … sebb 2 la korg leh cari….huhuhu….

..
Comment by nim
2009-08-30 22:06:08

kelakar jawapan yg ke 4…. huhu…

..
 
Comment by aku tak bijak
2009-09-01 13:39:16

bukan kelakar.. lari soalan.. fikirlah sket nak jwb.. adui

..
 
 
Comment by faizalmurad
2009-08-30 03:48:03

sementara menunggu waktu bersahur ni, meh nk rungkaikan persoalan ni..

1) mungkin mereka tak pernah terfikir nk membomohkan si bush tu kot.. mungkin cara yang dapat dilihat adalah lebih ekstrem seperti bom dan sebagainya yang lebih moden yang sesuai dengan kemajuan negara pimpinan si bush tu. bomoh? rase cam pelik tak tiba2 amerika yg moden tu tiba2 presiden mati sbb kene bomoh. cam kelaka plak. amerika kan moden and mende2 tradisional cam bomoh ni karut.

2) ada je kunci yang sama dan boleh dibukak dengan pintu lain. tp, susah la sbb xpenah try. bile try jiran sebelah, mati kene kejar ngan parang sbb ingat pencurik. kunci berbeza dari segi giginya dan dlm 100 kunci tu, mybe 5 yang sama giginya.

3) aku rase, aurat dalam konteks ni menjelaskan timbulnya shahwat kepada lelaki sekiranya diorg tgk tmpat2 terbuka cam rambut. but, kalo rambut tu bersepah2 dan tak dah dipotong, ianya langsung tak menimbulkan nafsu kepada lelaki malahan, dianggap sampah rambut tu. so, dlm konteks ni, tak haram kot..

4) Teknologi pnye cerita. xdpt nk explain sbb xtaw cmne device yg berfungsi tu. mungkin setiap kereta dipasang device yg berlainan.

..
Comment by ketuk_angel
2009-08-31 19:15:11

hehe.. soklan no 1 nih lebih kurang sama la ngan kes peniaga-peniaga kat malaysia nih.. kerja duk nak menjatuhkan perniagaan kengkawan jer… tp masalah nyer kenapa bomoh tuh xleh nak pekena kedai MC D ngan KFC?? pelik x??

..
 
 
Comment by Adha
2009-08-30 03:49:27

Soalan pertama tu maybe bush tu ade pkai jin ke apa ke yg dok jaga dia..time kene baling kasut pun dia leh elak apa…yang soalan dua pasal kunci aku rasa kene tanya kat org yg cipta kunci kot..soalan tiga aku kurang pasti gak..soalan 4…entahlah..

..
Comment by ketuk_angel
2009-08-31 19:17:58

bush kan kengkawan setan gak… so dia xda kepercayaan karut tuh… jd tangkal bomoh tu x menjadi ngan bush… masalahnyer orang islam yg dah tau bahwasanya menda tuh tahyul… yg p percaya gak napa…. kan kena dah santau… perkara ni hanya akan terjadi bila kita yakin dia akan jd… soklan nih ada kaitan ngan akidah… so pakcik x berapa pandai la nak jawab… pikio la sindrik

..
 
Comment by fatimah
2009-10-14 18:44:25

kelakar sungguh jawapan dia…klu da xtau baik tak yah jawab :o: :o: :o: :o: :o: :o: :o: :o: :o: :o: :o: :o: :o: :o: :o: :o:

..
 
 
Comment by blowie
2009-08-30 04:09:13

utk soalan no 1 ;
bro,santau semua ni semua guna jin dgn syaitan kan?
so kalau syaitan santau ‘syaitan’ merangkap en.bush,mane jalan.
hahahahaha

..
Comment by Khai
2009-08-30 06:30:14

mmg itu jawapan yang ada dalam pemikiran aku.. hehe.. :p

..
Comment by Eriyza
2009-08-30 13:39:15

Hohoho!
Caiyolah.

(Comments wont nest below this level)
 
Comment by ketuk_angel
2009-08-31 19:19:10

hehe… betol tu bro… setan ngan setan mana lut…

(Comments wont nest below this level)
 
 
Comment by nzms_ein
2009-08-31 02:06:41

ni ape yg ein tau la ye…
santau dr jauh ni, jarang berjaya
sbb merentangi lautan
pengamal perubatan ckp
santau ni xleh di hantar klo kt menyeberangi laut
mmg x kan jd
sbb 2 la org kat indon xleh santau org msia
hehe

*klo slh, maaf kan ein

..
Comment by ketuk_angel
2009-08-31 19:21:29

har har har… adik nih bleh masuk raja lawak edisi ke 5 laaaa…

(Comments wont nest below this level)
Comment by nzms_ein
2009-09-01 02:37:17

ish…..
ape yg sy wat lawak nye…
adeeiiii….
musykil ni….

 
Comment by Khai
2009-09-01 04:10:14

ntahnya! hahaha… ape yg lawaknye? hehehe

 
Comment by miss madiey
2009-09-08 01:32:29

ntahnye ketok angel.. pe lwak lak..
btol ah, pe yunk nzms_ein ckap toh… maydla pown penah dgar psal neh..
klaw x, da lme da hollywood star cm angelina jolie, paris hilton, jlo toh, dpt ke bmoh2 siam, indon..
tpi an, rse2 cam ko je bley msok rje lwak musem ke lime..
muke x bley blah.. siyes.. gelak tgok avtar mu..agaga.. =(
agak puake di ctoo molot ku..
skali skle x pe an, gurau ksar.. =p

 
 
 
Comment by iza
2009-08-31 17:26:48

haha….

..
 
 
Comment by BerLioS
2009-08-30 05:23:50

aku nk jwb soklan pertama je..
setahu aku (denga cite org), kalo korg tanam tulang babi bwh umah korg, rumah korg xkan kna sihir santau pe jadah smua.. da sah2 la bush tu mkn babi, so org xley santau die.. sihir len aku xtau ah..

..
 
Comment by x-po
2009-08-30 05:31:02

kalau santau tu bkn ke hanya dgn bri mkn atau mnum, sbb tu xleh nk wat kt bush..hehe

..
Comment by Akuro San
2009-08-30 07:46:28

ish, tak der la… santau tu pakai jentik jari jer pun dah boleh jalan la… kalau jentik 1 jari, 10 org dah boleh mati. kalau jentik 5 jari, 50 org dah boleh mati. bukan setakat bush sorang yg mati.. huhu~ :p

..
Comment by cidimidi
2009-08-30 12:31:01

betul2.. tu diorg kata ade byk jenis santau.. santau dlm mknn.. santau angin.. n santau ape lagi xtau le..

(Comments wont nest below this level)
 
 
Comment by black_white_cici_
2009-08-31 06:27:55

ader 1 ag santau,santau angin name dier..santau ney,kalu diantar ke seseorg,confem kojol..

..
 
 
Comment by Amirez
2009-08-30 05:49:53

nak jwb soalan no4 je.
kalau tak silap akulah selalu bekas pelajar kejuruteraan elektrik.. kononlah haha.. setiap alarm dicipta dengan kod tersendiri yg hanya ada dua je iaitu remote dgn alarm pada kereta. kalau tak silaplah. rasanya silap kot haha. dulu selalu tido dalam kelas πŸ™‚

..
Comment by nzms_ein
2009-08-31 01:53:45

kihkihkih…
dasyat tul tdo dlm klas ye
lbh kurang je ape yg awk ckp 2..
setiap alarm ade design n cip yg berasingan
then remote n alarm 2 dia guna kan sensor tersendiri
supaya x bercampur dgn alarm lain
suma nye depend pd design n cip

*klo slh, tlg btl kan nye..

..
 
 
Comment by Petrick
2009-08-30 07:13:26

1) Santau dan ilmu santet ni hanya boleh sampai dalam negara sendiri atau yang power sikit boleh sampai negara jiran. Bush tu kat amerika, jauh sangat..memerlukan energy yg byk utk menyantau. Cuba kalau ada orang nak santau korang, lepas tu korang lari ke Mekah ke, kat mana2 yang jauh dari negara sendiri, kompom tak kena.

2) Kunci tombol sebenarnya lebih kurang sama je. Pembuat kunci hanya buat 20 – 30 kunci berbeza. Masa nak edarkan tu diorang hantar tempat2 yang berlainan.Kebarangkalian adalah tinggi. So korang boleh cuba bukak pintu2 kat taman sebelah taman anda, tapi jangan sampai kena tangkap.

3) Aurat adalah benda yang bernyawa di tubuh kita. Bila dah potong rambut dikira tidak bernyawa dan terputus hubungan dari tubuh badan.Wallahualam..

4) Alarm kereta pakai frekuensi. macam radio la, nak dengar radio kena set frekuensi. Frekuensi alarm kete dgn kunci mesti sama. tak caye cuba korang adjust frekuensi dalam alarm kunci tu.Kompom tak bunyi..

..
Comment by black_white_cici_
2009-08-31 06:30:04

mandai2 ajer..dh tntu,santau menyantau sumpah seranah pkai setan..xkan syaitan,knal erti pnat kot? pnah korang jmper setan2 lpak kat restoren riang2 minum2?..hehehe..

..
Comment by ketuk_angel
2009-08-31 19:24:46

har har har… lg sorang calon raja lawak… agak2 setan tuh tercungap cungap x masa dia sampai kan amerika??

(Comments wont nest below this level)
Comment by Petrick
2009-08-31 23:37:57

sheitan dengan jin adalah berbeza dari segi ic dan sijil kelahiran.
bomoh pakai jin la.. bukan pakai sheitan..
Ni apa ustad ismail kamus dewan yang cakap la..
dalam alam jin(macam bunian) diorang kena mkn, minum , berak etc.. sebab tu perlukan energy yang byk..

 
 
Comment by niraa
2009-09-01 00:52:45

haahahahahaahh

(Comments wont nest below this level)
 
Comment by miss madiey
2009-09-08 01:42:33

black_white_cici_, cube phamkan komen si Petrick, ko jgan maen kondem komentar orank len, x memasal..
n jgan nk putar2 kan komen orank.. =( adoy yay..

yunk sih ketuk_angel nih pown 1, pndai je ko lgi sornk clon ea.. kli nih aku stuju ngan ko..
sow, aku arap korunk be2 pi la ujibkat nnti ea.. x pown, ku cadankkan.. korank bgabonk.. jdik 1 team.. ahaha..

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by Daus
2009-08-30 08:01:25

Khai,

jawapan no 1;

mungkin diaorang x terpikir nk kill bush guna santau atau diaorang da cuba tapi santau tu x sampai kot, mcm tu la agaknyer, bodonyer jwpan aku…

jawapan no 2;

rasanya mata anak kunci tu lain2, daus da wat kajian…

jawapan no 3;

jwpannyer x berdosa sbb rambut tu da terputus dari seorang wanita so dikira x berdosa la, teka je ni… hehehe

jawapan no 4;

sbb teknOlOgi manusia hebat tapi x sehebat ciptaan Allah.
hehe

Ini la jawapan sengal dari daus!!!
Peace πŸ™‚

..
Comment by Taufik SM
2009-08-30 15:11:09

ape kate kita santau je bush tu ,..huhuhu πŸ™‚

dpt gak pahala dan dose …. :[

..
Comment by Khai
2009-08-30 21:35:54

Ialah.. dari sesetengah orang santau bangsa dan seagama sendiri, better bush je yg disantau.. bahagia dunia..

(Comments wont nest below this level)
Comment by d|n
2009-09-06 03:31:06

bile la si bush ni nak kene santau..huhu πŸ™‚

 
Comment by dark_lavender
2010-05-20 16:35:15

btol3

 
 
 
 
Comment by safar
2009-08-30 10:07:49

sebelum si Bush kena santau.si bush tu telah upah
semua bomoh jangan santau dia.kalau dia melepas
dapat dollar amerika.huhuhu kaya..kaya…..kaya.

Bush tetap juga dapat balasan diakhirat nanti.
sahaja mahu simpan orang begini.supaya semua
manusia tidak ikut contoh si Bush.

..
 
Comment by Fatin Pauzi
2009-08-30 10:35:38

1) Eh, ada la orang dah anta jin ke Bush tu. Tapi, bomoh cakap Bush dah dikelilingi oleh jin2 yang lebih kuat. haha.

2) Kalau ko duduk hostel, ko try satu2 pintu, memang ade yang boleh bukak guna kunci yang sama. Betul. πŸ˜‰

3) Islam tak bagi pmpuan dedah aurat sebab aurat tu boleh menimbulkan nafsu syahwat lelaki. So, akan timbul kes2 yang tidak diingini seperti rogol, dirogol dengan rela dan so on. So, rambut tu dah bercerai dari badan. Aku nak tanya skit lelaki2 kat sini : Ade naik stim ke kalau tgk rambut pempuan yang dah kene potong? Tak kan? tak tahu la kalau ade. πŸ˜€

4) Setiap barangkan ada IMEI die sendiri. Dengan IMEI ni la leh bezakan barang berteknologi ni.

..
 
Comment by ejon_ls
2009-08-30 10:58:44

soalan no 4 ja…

ada kalanya alarm remote tu sama ja..

penah terjadi dkt aku sendiri…

remote keta aku ada atas meja…
n sepupu aku pon ada atas tu..

dah la sama jenis..

nak cita nya

aku teramik dia pnya kunci keta..

aku buka switch remote dia boleh buka keta aku..

tp aku hairan kenapa aku x boleh start engine keta aku…

pelik2…

then baru sepupu aku dtg n ckp tertukar kunci..

hahhahaha…

benda nie bahaya….

..
 
Comment by flame
2009-08-30 11:53:18

Soalan 1:
Nak santau kene ada barang peribadi mangsa, atau direct contact, minuman makanan, rambut, kuku, cebisan kulit n etc. Sape ade barang “peribadi” bush?

Soalan 2:
Sbb tu banyak kunci boleh bukak pintu yang lain tanpa sengaja. Kalau takat pintu rumah tu, senang je nak bukak pakai kunci lain.

Soalan 3:
Rambut yang dah dipotong bukannye aurat lagi. Tapi, x boleh dibiarkan bersepah camtu je. Kalau ikut Islam kene amik and tanam.

Soalan 4:(bidang aku nih..ehehe)
Ni la yang dinamakan frequency. Kalau frequency tu beza just 0.1hz, kalau receiver dier tu jenis mahal boleh bezakan antara kerena ini dan kereta itu. Sbb tu kereta proton masa mula2 kuar dulu, yang pakai alarm tu, selalu kene curi. Kalau korang bukak dalam alarm tu ada tombol cam punat cari frequency radio analogue zaman dulu2. Kalau korang just play around ngan kunci tu kat kawasan tempat letak kereta, mesti paling kurang ada sekor dua kereta uamh akan tertriggered. Tapi alarm sekarang dah lain, dia dah pandai isolatekan freq. lagi2 kereta mahal2 cam lamborg.

..
Comment by Khai
2009-08-30 21:37:11

santau kasitahu nama dan tempat tinggal je bukan dah boleh jalan ke flame?

dan no 3 tu tepat sekali

..
Comment by flame
2009-08-31 15:12:16

santau yg ko cakap ni mayb lain ngan santau yang aku tau kot. :[

(Comments wont nest below this level)
 
Comment by hytiq
2009-09-01 19:16:22

eh khai,cre2 ko ni cam pengalman je santau org..
btol ke sntau ko 2 pky nme je da bley jln??
cm2 bek ko je yg santau bush 2 kn??
hee.. πŸ™‚

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2009-09-01 22:10:49

mengikut berita2 yang selalu khai dengar lah.. hehee.. lgpun family n saudara khai antara manusia yang selalu disantau akibat dengki… sigh. πŸ˜€

 
 
 
 
Comment by Adha
2009-08-30 12:00:18

Kalau santau xleh cube try voodoo..yg org barat wat cucuk jarum ke apa ntah kat patung vodoo tu…yg kunci tu rasanya memang setiap kunci tu dah ditakdirkan utk satu pintu yg ditetapkan……agaknya la kot

..
 
Comment by cidimidi
2009-08-30 12:41:35

santau ke ape2 ke yg nk jadi kat seseorg hanya dengan izin Allah baru benda tu jadi… maka disini.. bukan kerana santau org tu mati atau apepun.. tapi kerana dengan izin Allah..

bak kata ustaz Ismail Kamus dlam ceramah dia… Allah yang memberi segala sesuatu dan hanya Dia yang boleh mengambil nyawa..

manusia pula hanya berusaha.. yang menyantau tu kira usaha jahat.. dia tanggung la dosa.. klu nk sihir bush tu.. berapa juta org anta pun.. klu Allah tak izinkan.. maka xjadi la.. klu gitu.. senang la hidup..

org jahat je.. sihir dia bagi mati.. si tukang sihir tu? camne lak? bermaharajalela r dia.. nnt sume org takut dgan ahli sihir.. 8)

..
 
Comment by Lol
2009-08-30 13:22:54

1- Kalo korang kate santau x leh gi jauh jauh cam Amerika, naper tak gi jer sane trus, gi kt WH tu..
Lagi, kenape org indon tu x santau si Nordin Mat Top (haha) tu?

2- Kalo kunci smua same mkin bnyk la kes rompak, curi dll.

3- Rambut yg tlah di potong x dikira aurat kerana apetah.. x taw nak cakap tapi bukan aurat la..

4- Same ngan jwpn no.2

..
 
Comment by titan
2009-08-30 14:06:23

pun malas nak jawab. semua dah jawab..haha.. :choler:

..
 
Comment by Taufik SM
2009-08-30 15:07:16

utk soalan 3 tu …ko tanyalah ustaz …..

huhuhu πŸ˜€

..
 
Comment by Rimza
2009-08-30 15:29:44

Ehm..ehm..nak jawap soalan berikut plak rase nye..

1. For sure la,diorg tu bapak segala syaitan dan jin. Maka xkan berkesannya semua bende tu pada diorg nie..satu geng jahat dan kejam..manusia bertopengkan binatang dan syaitan yang direjam!!haha :p

2.Oh,mungkin nie dinamakan seni pembuatan..setiap lengkuk2 pada mata kunci menandakan keunikan dan kehalusan seni reka nya..sebab tu nampak anak kunci tu macam same je..tp xsame pn.. :8

3.rasanye tidak..sbb rambut yang dah terpotong tidak akan menimbulkan apa2 keghairahan atau fitnah ke atas nya..sila rujuk kenapa atau sebab perlunya tutup aurat..setiap yg di suruh tuhan pastinya ada sbb dan alasannya..(oh rambut wanita :bloody: )

4. Teknology makin canggih..freakuasi,nano atom,nano ape ke ntah nye dan mcm2 lagi..jawapan akan terungkai jika rujuk buku sains hehe :-[)

..
 
Comment by p-dot
2009-08-30 17:13:50

1.pase rame dok kawe c bush 2..

2.agk sme tp xsrupa.. :oups:

3.ak xsure ar…

4.techno pnye cite..jgn bsing la// :8

..
 
Comment by futurelawyer87
2009-08-30 21:11:34

1-nak santau nie kena ada strategi dia gak; aim kena dekat org2 yg kawasan sama waktu dgn nya…kalo nak santau bush…mak oii…jauh tuh….santau nie biasa org letak dlm makanan (samaada melalui angin camtuh lar)…so satu kehal lar plak nak naik plane…g umah bush…nak masukkan santau tuh kasik dia minum/makan…

2-dlm tombol pintu tuh…dah ada pattern yg sama ngan kunci tuh…kunci nampak jerk sama…tp kalo tgk alur kunci tuh,…dia ada corak masing2…

3-mestilah tak termasuk…spender pompuan contohnyer…kalo nampak tgh jalan…org laki ‘stim’ ke tak?…tp kalo nampak pompuan pakai spender?….you know what I mean?….

4-of course ada chip/sumthing kat dlm tech alarm tuh….frekuensi berbeza2 maybe…(sebonaeh den tak tau sgt soalan nie)….hahaha

..
 
Comment by razer
2009-08-30 21:28:02

nampaknye khai kembali dengan soalan yg luar biase…

untuk soalan satu

aku ambik contoh malaysia, jauh sgt amerika tu… kenapa org indon x santau je org malaysia, kalo diorang santau org malaysia comfirm indon kt sini kaya raya… sebab pe diorng x santau?:

1- santau ni kene bende dpn mate, ini yg biase aku dgr…

2- kalo yg pakai gmbr tu sebenarnye kurang menjadi dan kurang efektif, ini pon yg biase aku dgr..

3- org yg biase kene santau selalunye org yg senang tumpu kepada sesuatu pekara dan kurang pengetahuan agama, x caye suruh membe korang santau korang, smbail santau main msg, gelak2, isap rokok… comfirm x jadi santau

soalan 2

soalan ni masih lagi kurang extrem, sory khai… jawapan aku : semua ni mesin punye keje. sebagai contoh korang pernah x jumpe CAPTCHAs yang same? kalo dh name mesin yg buat, janganlah kite nk mempertikaikan…

soalan 3

ofcoz not… letih la camtu, lepas gunting rambut kene bawak sisa balik umah, x pon bakar…

Islam itu kan agama yg mudah, penganutnye je yg buat susah… untuk jawapan yg lebih logik, rambut tu dh berpisah dari badan…

soalan 4

ini pon mesin punyer keje, kalo la kite btol2 nk mempertikaikan kehebatan mesin, ambik kalkulator pastu bertanding mengira…

..
Comment by Khai
2009-08-30 21:40:19

good answer razer.. πŸ˜‰

..
Comment by razer
2009-09-01 10:37:57

thanx khai!

aku ade soalan gak ni, agak extrem soalan ni dari aku form 3 sampai skrng x de sape yg dpt jawab…

ko ade e-mail x erk?

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by Khai
2009-08-30 21:41:15

Lagi satu kepada gerangan yang suka promo link jutawan klik la ape jadah lagi ntah dalam justkhai ni, siap la.. santau korang nanti.. hehehe.. πŸ˜€

..
 
Comment by Dj
2009-08-30 22:03:26

Khai… ko santau jer orang yang jawab teka teki ni dengan tak berbudi bahasa ni.. ko suruh dia main jauh2… nanti dia mai dekat juga.. santau jer…

..
 
Comment by MrRoll
2009-08-30 22:24:16

aku pernah tanye soalan no 1 tu kat cekgu aku die jawab..
sihir ni macam pencawang line tepon..kalau takde line camne nak tepon..
macam tu jugak bush..kalau die tak caye mende tu sume..camne nak kene sihir..
:[

..
 
Comment by Ezad PayLay
2009-08-30 22:37:00

citer pasal bomoh ni da lame da.. mmg ada bomoh indon yaqng nk santau Bush ms dia nk dtg.. ( http://www.malaysiakini.com/news/59755 ) n seigt aku bomoh tu kt dia punya jin lg besar.. hahaha!!

pasal rambut tu aku pikir aurat yg boleh membawa kepada nafsu.. rambut yg da ptg xde da nafsu.. tp ade gak frak rambut.. cam citer charlies angel..

..
 
Comment by fahim
2009-08-30 22:37:57

si bush nie ilmu dia tinggi tp x leh lwn ilmu allah
die nie ade bela satu benda
benda tu ialah anjing peliharaan hahahaha
gurau jer.

entah la aku dah pecahkan kepala nk jwb soalan yg susah nie :bloody: :[ :aie: :beurk: πŸ˜† =( :8 πŸ˜‰ :(( πŸ™‚ :o: :love: :choler: 😎

..
 
Comment by anis
2009-08-30 23:16:25

jawapan ini ditulis tanpa membaca komen2 org lain(takut jeoperdise pdgn sy)kalu sama tu maknanya kite fikir menda sama la….

Soalan 1:sbb bush tu dijaga oleh setan yang lagi kuat dari setan2 kepunyaan bomoh yg ad d indonesia.dia kan musuh islam jdi scara x langsung dia BFF setan.next.

Soalan 2:sbb stiap kunci ad unik dia.faham tak;kalu khai da amik id unik khai_scukz d yahoo xde org dh bleh amik id tu kecuali kalu 2 kunci yg ddesign utk satu kunci untk kemudahan org tu guna 1 kunci utk buka smua kunci(mcm kat umah saya)seterusnya…..

Soalan 3:sbb bukan aurat.even kalu rambut tu still d tudung tp akar dia da terpisah dr kulit kepala pun bukan aurat dah inikan pulak dah siap potong.tengokla puas2 bukan dosa pun…apa lagi soalan khai ni…..

Soalan 4:sama la mcm soalan kunci tadi.unik2.alarm ni ad nombor unik yg xkan sama walau satu pun keta kat dunia ni dgn mn2 alarm keta lain.

..
 
Comment by noob_hai
2009-08-30 23:31:32

Tambah satu soalan boleh?

Soalan 5:
Kenapa ada perempuan dah molek dah pakai tudung, tapi dia pakai baju lengan pendek? Dia rasa dia masih menutup aurat ke mcm tu?

Jawapan:
Jahil aka sohai πŸ˜†

..
Comment by lulu
2009-08-31 07:22:55

jawapan:sebab rambut dia x cntik..ketiak dia cntik..sekian..

..
 
Comment by stonez145
2009-09-01 22:19:09

dia rasa…tapi hakikatnya tdk menutup…
tutup aurat maksudnya yang boleh nmpk cuma muka n tapak tangan…
tudung tu plak msti labuh ke dada…trend2 slepang2 tu x boleh…
baju n sluar atau kain mesti longgar dan tidak jarang..
so yang suka pkai jeans ketat n tshirt ketat tu kira x tutup aurat pun sbnrnya…tutup kulit ja tu…
plus sarung kaki yang x jarang pun kena pakai sebenarnya sbb itu termasuk aurat….
jadi sebenarnya klu nak tgk yg btul2 tutup aurat dgn sempurna,budak2 tudung labuh la…yg tudung biasa tu ada,tp payah sgt2 la sbb slalu msti pkai tshirt ketat2…
n korg lelaki2 ni kna fhm btul2 al yer bab2 aurat ni…esok2 nak dijadikan bini,doasanya laki kna tanggung…berat tu…
jd jgn la bila nmpk ja tdung labuh,tuduh ortodok la apa kan…mereka cuma hidup berlandaskan hukum…
err sorry klu terkasar..

..
 
Comment by lady sara
2009-09-03 10:30:53

aku sokong sgt2………….pelik lah….sekdr nak pakai tudung pi bj ketat n kain belah,baik tak yah…merosakkan tudong je

..
 
 
Comment by hmmm...
2009-08-31 15:34:43

Soalan 1:
Islam itu menegah kita dari melakukan syirik krn ianya lebih kepada dosa besar. Kalau kita suruh org santau, si santau dgn yg menyuruh santau tu sama2 dpat dosa besar, bkn bahagi 2 tau.. Tp, klu kita ada niat nak sntau pun blh jd dosa jgk sbb santau tu syirik dan kita ada niat utk berdendam.. cuma, blm dosa besar selagi blm lasanakannya..
Tapi, klu ikut sihir barat, vodoo, pun sm mcm santau, mesti ada brg peribadi dan yg c pembuat mesti dkt dgn c penerima..
Tp, pernah dgr ahli politik mati mengejut, x terfikir ke yg diorg ni mybe kena sihir ke apa..mana tau..mcm c Hitler tu.. yg kononnya kena sampuk hantu mangsa perang tu..

Soalan 2:
Ukiran dalaman (lekuk) d tombol sama dgn lekuk d kunci yg kita pegang. Mmg berlainan ttp kebarangkalian utk sama mgkn tggi jika dibuat secara borong contohnya utk satu taman perumahan yg menggunakan tombol pintu jenis sama iaitu bulat atau bersegi.. Mcm kat kampus..selalunya kecurian berlaku sewaktu student x d blk walhal blk tlh d kunci..hal ini disebabkn c pencuri mempunyai master key yg hampir sama..ini cerita benar dr bhgn Pembangunan kampus aku..oleh itu, rosakkan tombol pintu anda n minta gantikan dgn tombol pintu yg baru atau anda sendiri yg belikan, lbh safety..ini hanya pendapat, jgn ikut 100%, nnt kena blacklist pulak dah…

Soalan 3:
Rambut yg gugur atau telah terpisah dari badan itu dianggap najis. Hal ini serupa dgn kuku dan kulit kita. Jadi, najis x d anggap aurat ttp sesuatu yg kotor. Betul apa. Kuku panjang ada taik n kuman n rambut ada kelemumur.. Ada jg pendapat yg mengatakan anggota badan kita ini bernyawa dan apabila terpisah dari jasad, tidak ada fungsinya lagi dan sebab itulah kita harus menanam atau menguruskannya dgn hemat. Organ dalaman tu, x pasti la pulak tp klu buah pinggang kita rosak n kena operate, kita mesti kebumikan kan..hehe..pendapat2 tadi dpetik dari rancangan tv alkuliyah klu x silap sbb slps tgk rancangan tu, saya terus tanam kuku saya..(perbetulkan klu sy tersilap)

Soalan 4:
Betul. Setiap kereta ada serial code masing2.. alarm dihasilkan bersama kunci agar setara dan tidak mberi kesan terhadap kereta yg mmpunyai patern yg sama n dri kilang yg sama.. nnti kadar jnayah pulak makin tggi sedangkn tu yg ingin dcegah..setuju dgn mereka yg comment ttg cip tu sbb itu yg mmbezakan alarm kereta anda dgn kereta lain…

p/s: panjang lebar citer hgga x sedar masa pantas berlalu..
Sbrg kesilapan n kekurangan dlm comment saya, update la k.. Saya pun nak tau kebenarannya…Wallahualam…

..
 
Comment by JaJOL
2009-08-31 16:03:50

Soalan 1:
-sesungguhnya santau dan bomoh2 ni memerlukan jin atau syaitan…
-dan perlu diingat juga, manusia sesama manusia yang sering bermusuh…
-satu bagusnya syaitan, mereka tidak memusuhi sesama sendiri… kadang2 manusia lagi teruk dari syaitan… kalau tak percaya, cuba tengok time setan kena kurung ni, berapa ramai yang terus buat dosa? heh heh heh
-jadi kesimpulannya, syaitan sesama syaitan tidak bermusuh. bagaimana nak santau bush sedangkan bush tu syaitan? heh heh heh

soalan 2
-kunci rumah aku buleh bukak pintu jiran selang dua rumah dari rumah aku… hehehe

Soalan 3 & 4
-aku takde jawapan… hehehe

..
 
Comment by iZwaN
2009-08-31 17:49:19

Soklan satu- Dah Bush tuh sendri syaitan besar…mmg x jd la klu nk santau dier…(pnah gk terpk psl bnda nie)n lagi satu…rs nya dier pon msti psang jin…utk jg dier…

soklan 2- kunci2 tersebut mempunyai gigi yg berlainan…klu ada pon…spt yg tlah dijwb oleh rmi org…1dlm 1000 ke…cenggitu laa…

soklan 3- rasanya dh x jd aurat apabila telah putus hubungan dgn anggota badan…

soklan 4- alarm2 tersebut mempunyai frekuensi yg tertentu kot..sbb tuh leh jd cmtue….

..
 
Comment by emmnazady
2009-08-31 18:19:41

Soalan 1:

Sebab antu orang putih kuat sangat kot,sabab tulah santau tak dapat sampai…

Soalan 2:
Sebab pintu tu aku punya,yg itu dia punya..ha..ha

Soalan 3:
???????????tak tahu nak jawab apa

Soalan 4:
:[

..
 
Comment by ketuk_angel
2009-08-31 19:22:42

apa la kolot sangat nko nih?? dah jgn nak mengarut kat sini… shuh shuh

..
 
Comment by irsyad aziz
2009-09-01 00:08:10

soalan no 3 :

aurat tu dtutup utk elak kbgkitn nfsu laki pd wanita..
klau da dpotong, bnfsu ke tgk rambut tu..
haha..rsenye da dkira najis n perlu dtnam..
dato’ dr fadzilah kamsah @ ismail kamus pnh ckp..
org yg tnm rmbot n kuku slps dipotong awet muda..but mybe not physically..

..
 
Comment by bujal
2009-09-01 12:49:23

soalan no 1

mind over matters~~kajian menyatakan kalau korang langsung tak percaya pada benda macamtu maka peluang korang untuk kena adalah amat tipis~~(bush pernah datang indon dan beratus2 bomoh santau cuba try test beliau tapi selambe je bush~~)

soalan no 2

satu kunci boleh ada berjuta kombinasi ~~macam contoh ambil no 1234 dan cuba pusing2 no tu~~berapa kombinasi anda ble dapat~~macamtu jugak la dengan kunci~~mengikut saiz dan jumlah lekuk yang ada ~~dan kebarangkalian kunci anda ble membuka tombol yang lain adalah 1 : setengah juta~~kot~~he~~

soalan no 3

malas nak jawab~~

soalan no 4:

sama dengan jawapan no 3~~cuma frekuensi lain2 kot~~

..
 
Comment by irsyad aziz
2009-09-01 13:55:26

#bujal..

ade jgk yg kne sbb tak pcaya..

aq rse presiden bush ni pn ade pkai jgk,diorg ni lagi pcaya pd bnda2 ni sume,ade cter aq dgr sblm die kuar g mne2 msti die msok satu blek tu snsorg n wt pmujaan or sth like tht..
sme ngn bkas presiden s’pore..
bpe byk bomoh indon die pkai..

..
 
Comment by hafizmd
2009-09-01 15:28:01

aku rasela..lebih kureng camni:
1. Nape xsantau george bush mahupun geng2 seangkatannye ialah kerane bush ni dah sah2 mmg jahat..so setan @ jin yg nk p pekene die tuh dah awal2 lagik mngaku kalah..mane ley lawan tokey dow..

2. Pasal kunci..sbb setiap kunci sket sgt bezanyer tuh..kt gigi die tuh jer bezanyer..tp still xleh lwn gigi yg Allah bg kt kite..semua x same tuh..

3. Pasal rmbut pompuan ek..aku rase x dikire sbg aurat lgik tuh..sbb dah terputus dr tuannyer..nk kene tnyer ahli ilmu nie..huhu

4. Alarm kete tuh sbb frekuensi die lain2..sikit sgt bezanye tuh..

hehe.. 8)

..
 
Comment by MiLza_gaDis ciNta
2009-09-01 16:22:37

bca komen ag best :p
nk jwb tkt t’ciplak idea org….
so..thniah lar
korag sumer mmg bjk… πŸ™‚

..
Comment by ketuk_angel
2009-09-02 00:44:41

huhu… kata la nko pon terlepas peluang untuk jd yg terawal bg komen dalam blog ni sudeh…. huhu

..
 
 
Comment by hytiq
2009-09-01 19:26:00

ttbe smngat nx mreka jwpan..hee.. πŸ™‚

1stly-aku rse bush xkn kne santau bb agme dorg lgi teror r bb2 ni..da dorg mmg sah2 b’Tuhankn setan,btpe setan nx kcw org die s’dri..btol x??

yg k2-psal knci ni,pnah gx aku t’pkir.tpi mleh nx taip pnjang2.bce r komen org len.

ke3-act,mmg r xdose/aurat da klw sesua2 yg t’psah dri dri ssorg 2.tpi,aib r gx bgi pompuan klw laki tau 2 rmbot die.

yg ke4-nx jwab pndek je..bnde da set up.. πŸ˜‰

..
 
Comment by ejardkethot
2009-09-02 01:52:27

huuuuuuuuuu…soalan2 yg mnarik…

1) aku stuju…asal x bomohkan ja bush tu…kasik berbuih2 mulot dia kna bomoh..biar rasa terseksa dia tu :bloody:

2) soklan ni mmg dr dulu aku sndiri tertanya tanya…tp tu lah..kunci bilik kawan aku…leh bukak bilik dak pre law blok satu…heeeeeee..kwn aku blok 2 πŸ˜‰ …slumber jewk

3) aku rasa x haram kot…sbb rmbut tu dh terpisah dari badan kita..so..x kot..hehe…eden bg pendapat sndiri ja [x pasti…]

4) soklan ni..aku mmg x taw apa..heeeeeee..teknologi..dia pakai gelombang kot..hahahahha.. πŸ˜†

..
 
Comment by ketupat
2009-09-02 06:08:52

salam..sori2, aku x baca abes suma komen, takut jwpn aku sama lak kan…ni jawapan aku yer Mr. Khai (best) n kwn2 yg lain..

1. em santau ni ade melalui tanah, angin, air, api..nk explain satu2 pjg..(lgpun aku xtau sgt), tp based on suma cara tu, kena dekat2. cm tanah, tanam kt tmpt org tu ley lgkh bnda yg ditanam..angin pun mn mgkin ley sebarkan smpi us..tp logically org yg wat kje ni suma da mmg jht, jd ape dia peduli kt org yg jht gk kn..kalo die nk wat sbb Islam pun, jauh panggang dr api ar kn..

2. aku rs pembuat kunci mgkin akan pasarkan design kunci yg sama kt kwsn yg lain2 ar kn..mn mgkin bejuta2 kunci xde design sm kn..cth: dorg wat 1000 design..kwsn A anta 1000 design tu..kwsn B pun dpt 1000 design tu gk..kebarangkalian design sm akan berjumpa sgt tipis kn..(jwpn cam petrick je kan..hehe..xpe, die 20, 30 je. aku lak 1000..hehe)

3. aku support jwpn faizalmurad

4. cam bar code πŸ™‚

ahh jwpn aku cam sm ngn yg lain2 je..hehe..layanzz…tp sempoi aa Khai ni…sempoi ar lu mat..apsal ko terer sgt, apsal ko muda dr aku tp ko lg terer ar..arr tensen2…web2 ko best ar..hehe off topic.. :-[)

..
 
Comment by miya
2009-09-02 10:39:43

kelakar je baca jwpn2 korang tue..ada yg bernas ada yg x bernas..hahaha..meh sy nak try jwb…

1) kenapa x bomohkan bush..
jwpn: santau ada byk jenis,ada santau minuman,ada santau angin.nak santau x boleh dlm jarak yg terlalu jauh..lgpun santau kene ada brg peribadi org yg nak disantau..contohnye rambut,kuku,nama penuh org tue,baju yg x dibasuh.jadi org mesia ke indon ke yg sesat tue nak santau pun susah la jauh,lgpun derang manade brg peribadi bush..kalau tgk tv pun,bomoh slalu mintak brg2 peribadi org yg nak disantau..org x buat kat dia sebab susah nak dtg dekat ngan dia…dia dipenuhi oleh bodyguard sume..ingat senang ke…security ketat woo..silap haribulan kene tembak..lgpun,takde sapa nak buat mende tue kat bush kot…manusia yg syirik nie pentingkan diri sendiri saja..watpa nak susah2 berkorban utk org laen..sebagai islam pulak,jihad nak bunuh bush tue mungkin dapat mati shahid(bg niat betul dan kena cara) so lebih baik mati syahid drpd mati syirik..

2)kunci nampak je lebih kurang sbnarnye perbezaan jarak,angle dan degree kunci tue membezakan kunci dan menyebabkan boleh bukak dan x boleh,sume nie pun pakai mould..so x de la susah nak buat pun..

3)aurat hanya la benda yang kelihatan pada badan manusia yg bernyawa..aurat perempuan,rambut di kepala,hingga ke buku lali,selain tapak tangan ,muka…kalau rambut di lantai xda nyer aurat…tp sbnarnye rambut yg dipotong kene la ditanam sebaik2nye,kuku,even pompuan time period kalau ptg kuku atau rambut kene simpan utk mandi wajib skali then tanam atau buang ditempat selamat. utk mengelakkan drpd perbuatan syirik mcm santau tue ler..

4) aha,ye ke alarm keta bunyi lain2..for me my myvi se bunyi alarm sama je ngan keta myvi yg lain..ala nak cari keta,time tue kan sunyi so bunyikan alarm leh la tau kat mana…and if masa tue ada keta lain pun bunyi alarm,kita control la alarm tue bagi rythm dia x sama,x serentak,leh kenal pasti la..pe susah…jgn lupa dtg menjenguk ke mama-cantik.blogspot.com ye..

..
 
Comment by zool
2009-09-02 20:04:12

Kenapa diorang tak santau kan bush???
Sebab diorang tak mampu.. Ingat bush tak kuat ke??? byk keliling tangkal tu.. he hehe

2. Kunci tak sama sebab dari pembuatannya.. Lekuk yang unik..

3. Seperti di jawab oleh Miya..

4. Alarm bunyi lain ke?? Tengok jenis kot..

..
 
Comment by achik rahman
2009-09-03 06:33:53

mcm2 jwpn eekkk…
KHAI…apesal oh!artis xleh buka eekk?…akak dah try bnyk kali ni…….dah 2-3 ari camni….huhuhuhu

..
Comment by hmmm...
2009-09-03 21:23:56

hmmm….betul la khai…

aku pun try masuk x dpt2… dah hbs duit raya ke atau still on progress buat biskut raya…hehehe….

p/s: yg tersirat dan yg tersurat… oh artis…oh rindu baca articlemu wlupn kadang2 tu …. pedas mengalahkan nasi lemak mck bazaar tu, utk aku bukak puasa smpi tandas kat rmh aku nie pon dah bosan tgk aku keluar masuk… dah la xda air… angkat air satu kerja lg….hmmmmm….. :oups: dugaan…

..
 
 
Comment by ejdee
2009-09-03 09:42:14

nak jawab gak la

salam ramadhan

1.santau- dulu emi pernah tanya tok wan pasal menda ni gak…sbb tok wah emi pun pengamal perubatan tradisional ni..menurut beliau ilmu islam takkan terjadi pada orang kafir yakni org bukan islam..jadi jika pengamal santau ni org yg beragama islam ilmu dia takkan mujarab untuk yg bukan beragama islam…kena cari pengamal santau bukan islam baru leh santau bush tu…hiihhiii…tengokla bnyak org terkena santau adalah org islam..tol tak?…(pjglak jwpan no 1 aku ni..maap)

2.kunci- kunci ni pun macam cap jari gak….tapi cap jari lebih unik sebb dicipta oleh ALLAH s.w.t…kalau kunci pulak mesti ada unik nya juga..tapi brg buatan manusia takkan mengatasi buatan ALLAH…bak kata mak emi..”kita yg buat dia bukan dia yg buat kita”…

3. rambut- tu la dalam islam melarang wanita memotong rambut di kedai bukan islam dan pemiliknya bukan muhrim (KAK PON) jugak…better potong dirumah…kalau dah pakai tudung rambut botak ataw hodoh pun potongannnya bukn sapa pun leh tgok..tol tak?..memotong rambut dekat kedai bukan islam dan pemilik bukan muhrim( KAK PON) adalah dilarang oleh agama islam..”islam dah ckp awal dah,tapi kita gak degil”..so sama la dosanya mcm kita mendedahkan pada lelaki bukan muhrim…tol kan?

4. alarm- mcm kunci jugak la…teknologi mengatasi ..

hihhihiih πŸ™‚

..
 
Comment by miya
2009-09-03 09:54:18

ejdee,mana de santau islam je yg kene…bomoh yg sgt kuat dan terer adalah bomoh siam,beragama buddha,hindu pun byk bomoh tau…kiter yg x tahu,kalau kita byk kwn ngan bangsa2 lain kita akan tahu..my fwen cina byk kene buatan org,india lg la percaya tue pasal depa pakai tangkal sume….indon pun x semestinya agama islam..indon byk muka melayu tp agama kristian,,dan di afrika(my beshfren) dulu dok sana,,katanya di sana mmg byk bomoh..bomoh voodoo dan mcm2..kalau tgk tv depa panggil as witchcraft atau black magic,atau shaman.tp voodoo mmg perlukan brg peribadi org tue.cthnye rambut @ darah (mcm bomoh lak sy..huhu)

tambah org yg mengamalkan syirik dah kira mcm murtad dah..ops takla murtas tetapi syirik la,menyekutukan tuhan…takkan nak kategorikan sbagai islam…isk2,x seswai langsung..

2) yeke islam melarang drpd potong rambut di kedai bukan islam..xtahu pun…yg sy tahu,bila potong rambut mintak balik rambut yg dipotong supaya boleh dibuang @ ditanam tempat yg sepatutnye..dah tau sah2 pondan tue lelaki,of cos la jgn la g kedai unisex..g saloon pompuan je la..
kalau potong dirumah x cantik @ botak?isk2,pompuan kan dilarang membotakkan kepala ..dan kecantikan utk suami mcm mana?isk2..sy x stuju..bg saya wpun bertudung, inside & out kene cantik utk diri sendiri dan suami..lgpun kekemasan dan kebersihan dituntut islam…

..
Comment by ejdee
2009-09-03 13:29:47

miya

mmg la bomoh siam ada,cina ada dan pelbagai…yg emi maksudkan bomoh islam ni dia takleh buat untuk non muslim…faham di situ ye?….bukan takleh tolong ubatkan ni konsep lain..faham tak kat situ?…camner eh nak explain…

2) ye mmg ..tau tak aurat wanita sesama wanita tu dari mana ke mana?..tahu kan…aurat wanita islam dengan wanitabukan islam sama ngan aurat wanita islam ngan lelaki….kalau slh tolong btolkan….(tnya ustazah balik )….
mmg la islam melarangkan wanita botak…tapi emi maksudkan kalau rmbut kita tak lawa pun still lam tudung..ada ke org lain nmpak…

..
 
Comment by hmmm...
2009-09-03 21:34:04

setuju ngan miya…

khai just tnya pasal rambut tu klu dah potong pastu tak sengaja ternampak oleh lelaki…apa hukumnya?

pasal potong rambut di mana tu xda kena mengena dgn isu yg d bangkitkan…kan ada salon utk wanita bertudung, mesti la ada prosedur dia tersendiri…dah2..jom makan kuih raya… khai belanja…

..
 
 
Comment by firdauz
2009-09-03 10:23:51

adoyai.. fenin kepala. huhuhu πŸ˜›

..
 
Comment by cuba2 jak ni
2009-09-03 20:21:06

salam 1Malaysia

mau try jua jwb soalan nie.. hehe

1) mcm cerita dlm tv kan, santau ka, santit ka, pukau ka.. semuanya ‘work’ hanya apabila byk2 maklumat2 genetik (spt rambut si mangsa, air liur lah, bekas tanah dipijak lah, bajulah) mesti ada.. barulah santau2 2 semua menjadi.. kuang3x.. dlm kes bush dan terorist nie, terang2 lah mustahil dorang nak ambik maklumat2 genetik 2 suma… haha

2)& 3) jwpn lebih kurang.. memanglah setiap setting dan fizikal mcm sama, tp ada beberapa ciri, lekuk atau setting yg tak sama.. (hantam punya jawapan)

4) aurat tetap aurat lah.. sbb teda verse atau hadis mengatakan halal bagi lelaki melihat rambut yg terlerai dari gadis.. cewah…

..
 
Comment by miya
2009-09-04 12:04:15

ejdee…

aurat wanita islam dan wanita bukan islam adalah seperti aurat lelaki..iaitu dari pusat hingga ke lutut sahaja…rambut boleh..dada pun boleh…

..
 
Comment by nu_Ox3r
2009-09-06 01:06:34

salam khai.ni suggestion ak.hope ko leh post jawapan yg betul2 tepat so xperlu baca komen yg len.takut ada yang terkeliru.sbb ada soklan keagaman yg ko tny tu,ada yg cetek agama jawab,krg yang baca ingt tu jwpannya,dah kes lain plak.klu leh dptkan jwpan dri ustaz k.tq.

..
 
Comment by karim
2009-09-07 15:28:40

sOALAN rabak semakin teruk..
Untuk Khai..
Soalan yg diberi mmg menarikk.. tapi jgn libatkan soalan agam.a. terlampau banyak jawapan yang seolah mempersendakan islam kita tengok di atas ni..

sesuka hati bagi jawapan atas nama islam tetapi langsung tak betul..

aku minat dengan blog ni.. tapi kalau Khai terus buat soalan cam ni bermakna Khai salah seorang penyumbang penghinaan Islam..

..
Comment by Khai
2009-09-07 15:50:56

Jika saudara tahu jawapan yg sebenar, bolehlah berkongsi dengan kami semua.

Isu agama yang diutarakan bukan isu yang berat. Dan pembaca di sini bijak boleh bezakan benar atau tidak + tidak menerima jawapan bulat2.

Mungkin mereka boleh bertanya kepada yang lebih arif dari percaya pada komen2 yang kurang betul bulat2. Persoalan yang dikeluarkan di sini, hanya sebagai pertanyaan dan memberi kesedaran apa yang selalunya menjadi tanda tanya orang ramai.

..
 
 
Comment by gagre
2009-09-11 20:35:21

kunci locker sekolah saya boleh bukak dalam lima orang lain punya locker. :p tapi saya punya orang lain pun boleh bukak. :bloody:

..
 
Comment by Am
2009-11-15 15:07:17

soalan no.1 tu maybe sebab ade setan besar yg jage bush 2 kot,yg setan2 santau ni lak jenis underdog lagi,so bile jumpe ngn taiko mmg konfem xbrani kacau.. cmtu kot
8)

..
 
Comment by kansem
2010-05-07 09:11:41

salam.. dh bnyk la org komen..
ak jusz nk share info cket psal tdung gurlz skang..

time ak skola dlu ustazah da ckp,
tdung lam dunia ni da 3 jenis jer(bkn tdung waheeda, wardina & etc k…)

firstly :
tudung yahudi – ni la pesyen yg pkai tdung tp kuar jambul dpn mcm brung belatuk..
slalu wife vip.vvip bnyk la pesyen mcm ni…
berdarah mata ak nengok… :bloody:
nk tnjuk rmbut die mhal bkin kt saloon kot.. yeker??

secondly :
tudung nasrani – a.k.a. kristian lar… yg ni lak style pkai tdung tp nmpak dada berbonjol2, stim dowh.. :[
gler syial, yg pesyen ni pon bnyk gak wife2 vip, vvip & artis2
ksygn khai applykn lam khidopan sehari2.. wakakaka!!

lastly :
ni la yg TERBAEEKKK!! – tudung muslimah.. pkainy sng jer,
rambut jgn kasi nampak,dada kasi ttup.. jusz tggl muka jer…
pergghh… ayu sioott… :8

p/s: jusz nk share info, kalo salah tlg btolkn yea…

..
 
Comment by ekekee90
2010-08-31 23:54:27

hmm..
solan bez..
klu yg aurat hnye kat tbuh bdan wnita jew..
klu da potong tu x kira aurat la..
kira sampah cik khai oiii… :bloody:

knpe popuan smpan rmbut???? πŸ™‚
jwab3!!!

..
Comment by Khai
2010-09-01 00:07:22

ko ni betul ke tak betul? soalan tu pasal urat ke, aurat? hehe..

..
 
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post