Fonomena Bulan Tersenyum

1,037 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Semalam kita dikejutkan dengan kejadian yang sangat pelik. Bulan tersenyum? hahaha. Khai dapat beberapa sms dari number yang tak Khai kenali. Dalam message tu, dia cakap pergi nengok bulan, sebab bulan tengah tersenyum. Dalam hati Khai, “Haish! ape kes nak berjiwang-jiwang dengan aku plak ni?”.. Hahaha. Sabar je lah.


Then dapat plak SMS dari akak Khai. Dia pun suruh nengok bulan. Ah sudah! Takkan Akak Khai pon nak berjiwang-jiwang ngan adik dia. Hahahah. Khai pon keluar dari rumah dan Subhanallah, cantiknya bulan pada malam itu. Cahaya bulan terang sangat. Dua bintang (ke planet? ntah) yang berdekatan dengan bulan sabit memperlihatkan bulan seakan-akan sedang tersenyum.

Menurut seorang user di Scukz Forums, kejadian ini hanya dapat dilihat oleh mereka yang berada di Malaysia, Thailand, Australia dan India. So kita agak beruntung sebab dapat nengok semalam. Kalau korang terlepas nengok bulan tersenyum, mana puas nengok gambar je kan. So meh nengok video kat Justkhai pulak. Sila read more.


Subhanallah. Mungkin ada sesuatu disebalik kejadian ini. Mungkin sebagai petunjuk dari yang Maha Esa untuk memperlihatkan kebesaranNya. Mungkin juga untuk menyambul kedatangan bulan Islam paling bongsu, Zulhijjah. Untuk Khai pula, bulan tersenyum melihat Khai semalam menjadi kuat dari sebelum ini untuk melepaskan segalanya. Suatu yang Khai rasakan susah sangat untuk Khai lepaskan. Mungkin juga bulan tersenyum dengan azam Khai untuk memulakan hidupan yang baru. InsyaAllah.

Psstt: Mungkin suatu hari nanti, Bulan akan menangis pula.. kerana kita..

Source: Scukz Forums

Update: Yang menjadi mata tu adalah Planet Jupiter dan Venus. Thanks to Saudari Faiz Ariff. Refer sini.

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 8:30 pm 2 December '08 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 1,037 views
Dalam kategori: Tergempar | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

28 Comments »

Comment by Malaynium_
2008-12-02 20:39:39

sedey btul..
malay pown xtau plak bulan dok senyum kat malay..

tp ko jgn senyum sesorang plak khai..
huehue..

suatu hari nnt insyallah kt akan bertemu lg keindahan sebegini..
mungkin lebih drp ni..

..
Comment by Khai
2008-12-02 20:48:19

dan user yg dimaksudkan kat scukz tu, adalah Malaynium.. hehehe..

Hurm, takpe la bro aku senyum sornag pon.. luaran je.. dalaman Tuhan je yg tahu.. hehehe.

..
 
 
Comment by Richie
2008-12-02 20:40:20

sesuatu yg menarik.. allahuakbar

..
 
Comment by suhz
2008-12-02 20:40:31

haha, aku ade tgk smalam, bdk2 ym msg, bintang seblah kiri tak clear sgt masa aku tgk.. Aku ade amik gamba, tapi camera tak power.. tak nampak plak.. haha!

..
Comment by Khai
2008-12-02 20:49:17

Khai dah update entri kat atas tu.. dua bintang tu adalah planet venus dan jupiter..

..
 
 
Comment by eifa
2008-12-02 20:44:46

sesungguhnya satu kejadian Allah yg sangat menakjubkan…
kita tahu betapa besarnya kuasa Allah S.W.T…Subhanallah:)

..
 
Comment by faiz
2008-12-03 00:19:48

motif saudari?ko mmg nk kene lempang free kan?haha

..
Comment by Khai
2008-12-03 01:10:17

hok alah.. aku leh x perasan plak eh tertulis saudara.. ampun ampun.. hahaha..

tapi..

cam malas plak nak edit..

psstt: aku wonder ape exabytes tengah buat.. sebab ade 2 komen kat sini yg dah hilang ni.. tiba2 hilang.. ada gak kene sekeh ni kang..

..
 
 
Comment by miss madiey
2008-12-03 02:17:13

smiley moon..

soo, nice….

..
 
Comment by Faiz
2008-12-03 02:39:07

tuh sapa punya gmbr..??

smlm ada gak kawan aku bgtau tp aku nampak dah x clear..
senyum maintain ada …mcm iklan happy jerk..hu3x..

..
Comment by Khai
2008-12-03 03:37:23

kat forums Scukz.. mana diorang amik pic tu, tak tahu plak.. aku smalam dah nak snap, tapi kejap je dah makin lenyap..

..
 
 
Comment by Sabri
2008-12-03 07:02:40

ouh, so betulla mende nih..
ades, kawan aku ade bagi taw..
tapi aku igt dye tpu..
hahaha, byesal tak tengok..

..
 
Comment by Azizwanâ„¢
2008-12-03 10:31:44

huhu.. tak terfikir plak aku nak buat n3 fasal ni sbb ada juga aku tgk gmbar ni kat forum tmpat aku slalu lepak.. kui.. idea kau memang luar biasa la khai 🙂

pstt: khai, apa function tag tu sbnrnya.. adakah ianya berkait rapat dgn search keyword? aku agak ketinggalan zaman.

..
Comment by Khai
2008-12-03 12:50:08

yup.. sangat penting tag itu untuk kau isi.. sangat berkait rapat dengarn search/keyword search engine…

..
 
 
Comment by Akmal
2008-12-03 15:11:52

Bulan tersenyum aku tersengih tidur kakakakaka
ngantuk bagai diempuk di mata malam tuu mungkin Allah tak bagi tengok laaa

..
Comment by Khai
2008-12-03 16:50:23

aku wonder ade x orang tidur sambil tersenyum.. well, ko orangnye upanya.. hahaha

..
 
 
Comment by wan
2008-12-04 04:49:42

Fenomena ni dapat juga di lihat di Makkah, Saudi Arabia.
so all the planets is already on the way to be aligned.

..
 
Comment by azleah
2008-12-04 10:27:15

malam tu aku nampak ufo atas langit rumah aku… mau x terkejut separuh mati aku ngan mak aku. wahwahwah

..
 
Comment by azahgta
2008-12-04 12:54:19

aku pon nmpk klmarin…
tgh2 tension balik dr kije,
dlm kete,
tnmpk bulan 2..

trus tsenyum cheq….. ^^

..
 
Comment by tengku que
2008-12-04 15:37:14

aku tergamam jap tgk benda ni tp
lps beberapa minit aku tersenyum ngan pasangan aku…….
yg best tu bile aku blk rmh adik dan kakak aku tanye aku ada nampak bulan x???
aku ckp ada…special punye bulan…
diorg pon ckp benda yg sama………
kakak aku tgk bln tu kat tapah,perak……….
adik aku tgk kat shah alam……
aku ngan pasangan aku dpt tgk kat sunway pyramid,subang………
mmg teruja skejap……..

..
Comment by Khai
2008-12-04 21:02:46

hehehe.. bulan yg tersenyum mampu membuat manusia juga tersenyum.. indahkan ciptaan Allah ni..

..
 
 
Comment by titan
2008-12-06 00:12:19

ehm.. ini semua tak mustahil.

..
 
Comment by vhanz
2008-12-14 08:07:38

err.. dr komen kt utube..org kt us/belah2 barat.. nmpk tbalik.. mksdnye sad face.. hmm mungkin ade petunjuk dariNya.. wallahualam..

..
 
Comment by atieqah
2008-12-25 01:36:24

salam dari brunei buat khai =)

tentang fenomena bulan nie, kita kat brunei pun nampak juga ‘smiley moon’ tu. it was a very adorable scene yang pernah tieqa nampak 😉

may Allah bless us all =)

..
 
Comment by kak ryana
2009-01-01 17:38:57

Allah Maha Besar… 😉
hurmm.. bukan senyum lg tu kan… siap kenyit mata lagikkkk…… dik snap katne tuh?

..
 
2013-01-09 21:10:04

Best of luck for the next!

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?