Kenapa kita harus sentiasa menerima Qada’ & Qadar Allah?

1,265 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini


Assalamualaikum.. Hurm, ni ape kes Khai kasi salam bila nak buat entri ni ek? Sebenarnya tengah dalam mood meng’insafi diri ni. Kenapa tiba-tiba rasa insaf ni datang? Well, terus baca entri ni.

Korang dah join contest Teka Choki-Choki ke belum? Walaupun hadiahnya tak seberapa, lebih 90 orang pembaca Justkhai dah pun join sekaki dan kepada yang belum join tu, masih sempat sebab tarikh tutup pada pagi 1 March 2009 ni.

Tadi dari Google Reader, Khai masuklah blog si X-Po ni dan tak sangka dia ada letak satu video yang buat Khai rasa sedih. Terasa yang kenapa kita perlu hargai diri kita. Kalau kita rasa diri ni tak sempurna, ada lagi yang jauh lebih tak sempurna. Tapi jangan biarkan ketidak-sempurnaan itu membataskan segala-galanya. Ialah, orang yang cukup sempurna macam kita semua, ada juga yang jadi mat rempit, mat ganja dan macam-macam mat yang lain (gua je jadi mat bunga).. Tahu tak, orang kudung pun ada yang jadi Datuk tahu? Usya’lah video kat bawah ni. Video yang buat air mata Khai mengalir sebentar tadi. Ah sakitnya mata. Lama dah simpan air mata.

Korang sedih, insaf, atau menangis takkan beri apa-apa pada lelaki tersebut. Tahu kenapa dia terus hidup? Kerana semangat dia kuat. Terlalu kuat. Bayangkan diri korang ada ditempat lelaki itu, rasanya ramai dah yang terjun gaung kot? Hurm, mulai hari ini, tanamkan sifat bersyukur dengan apa yang Tuhan kurniakan dan teruskan berusaha untuk jadi yang terbaik. InsyaAllah..

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 6:41 pm 27 February '09 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 1,265 views
Dalam kategori: Media Sosial | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

37 Comments »

Comment by Mr.Bintang
2009-02-27 19:23:44

Siot.. =( aku da nanges daaa…. adehh…. huuuuu~

..
Comment by azizwan[dot]com
2009-02-28 04:57:53

nak tisu ke bro? huhu ๐Ÿ˜‰

..
 
 
Comment by cidimidi
2009-02-27 19:26:58

pelik lak entry lum ada org komen.. hihi.. jd the first..

hm.. btul, betul, betul… =(

..
Comment by Khai
2009-02-27 19:57:56

entri ni publish pukul 7 tadi.. ehehee ๐Ÿ™‚

..
 
 
Comment by cidimidi
2009-02-27 19:27:43

ala.. da jd second.. xpela.. ๐Ÿ˜€

..
 
Comment by yuna
2009-02-27 19:28:20

betul2 menyentuh hati dan perasaan.
pd yg merasa diri x sempurna (wlupon ckup sifat)
sgt2 la malu kalau tgk video nie sbb lelaki ni
sgt2 mensyukuri dgn ape yg tlh ditakdirkan
pdnya…siyesly, sy juga mengalirkan air mata
tnpa dipaksa…

..
 
Comment by aniez
2009-02-27 19:29:36

=( insaf aku
rase diri ni cam kurang berusaha plak

..
 
Comment by Hulubalang
2009-02-27 19:34:39

taip pun tak betul.. mat ganda? tok lu mat ganda tu ape.. hahaha.. kau mmg cepat tersentuh.. sebab kau suka kaler pink.. mcm pondan.. lololol..

..
Comment by Zik
2009-02-27 19:47:53

avatar si hulubalang ni pun muke pink, memang sah hulubalang ni pondan. takda telor nak komen tapi tak berani letak link.. :bloody:

..
Comment by Khai
2009-02-27 19:55:50

hey biarkan…… si luncai dengan labu-labunyaa…. la la la la la la…. biarkan… biarkan… biarkan ia….. hehehe.. ๐Ÿ˜€

hulubalang : loser.. takde batu.. boooo ~ suka pink adalah pondan? haha.. mentaliti orang terencat akal yg takde batu.. :aie:

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2009-02-27 21:49:03

Oh my god… penyiasatan selesai.. orang takde telur dah ditemui siapa… dan orangnya adalah…

IP: 67.159.44.63

Please welcome the most coward man in malaysia…

Admin dari MEDIAFARKLAYA… hahaha.. ๐Ÿ˜€

psstt: ko ni admin web terbodoh pernah aku jumpa dalam alam internet ni.. seriously… what a shame?!!!!! :[

lepas ni kalau ada orang kurang ajar (anti Khai) menyemak dan terhegeh2 tunjuk rasa jeles + bengang dia kat justkhai ni lagi, takde orang lain.. orangnye adalah ko… takde orang lain.. haha

Alhamdulillah.. sepandai2 tapir melompat, akhirnya jatuh ke lubang najis sendiri.. cewah~

Bukti? klik sini ….

 
Comment by alana
2009-02-27 23:33:20

khai..apsal link 2 tak leh bukak.. ? :((

 
Comment by aman
2009-02-28 01:40:38

korang nie, kalo jmpe kat luar konpem kawan rapat kan…hehe

 
Comment by Mr.Bintang
2009-03-01 14:17:18

aku pung suke kaler pink.. hehehee… ๐Ÿ™‚

 
 
 
 
Comment by Zik
2009-02-27 19:46:31

hebat, dia masih ada semangat untuk hidup. paling penting dia tunjukkan kat pelajar depan dia cara untuk hidup selagi masih bernyawa. bagus kalau pelajar dekat sekolah malaysia ni di tunjuk benda-benda macam tu. takda la rosak macam sekarang.

..
 
Comment by Richie
2009-02-27 20:43:58

insaf ni perlu paham betul2 apa yg diinsafkan.. dan betul2 memaksudkannya ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by Obefiend
2009-02-27 21:14:10

hati kena keras.. itu motto aku. meh aku menaip dalam bahasa kebangsaan untuk okasi spesel hari ni.

aku tak suka menginsafi sangat. nak tahu kenapa. the world is a bad place and to be a survivor sometimes you need to be bad too

so kena ada sekelumit hati sekeras Adamantium untuk survive. nak tak nak kena gak ada semangat kejam.

the meek shall NOT inherit the earth

..
Comment by Khai
2009-02-27 21:43:49

yosh.. setuju.. insafi diri skit2 boleh.. tapi jgn insaf yg buat orang pijak kepala kita sudah.

psstt: jarang2 dia ni komen dalam melayu.. hehe.. tu pun ada jugak english nye.. ko ni rojak la bro.. hehe ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by akmal
2009-03-01 11:00:39

walaupun setuju kita jangan kata jahanam lah Hati ku perasaan ku bukan ingin mengata tetapi ingin memberitahu hati lembut tidak semestinya kita ini lembik atau tidak matang HATI LEMBUT TETAPI TABAH insyallah akan tiada sesiapa akan kejam kepada kau sebalik ingin mengenali kerana apa kerana dia ingin mengatahui berapa tambahnya kamu dia ingin mencuba kesabaran kamu kalau dia tahu dia akan berhenti ๐Ÿ˜

..
 
 
Comment by |1f34|-|1r3
2009-02-27 22:04:02

hmmm…apa nama mamat ni? menarik wooo kalau bawak dia dtg malaysia bg ceramah motivasi….sah2 fadilah kamsah leh kalah…hehe 8)

..
Comment by saffa
2009-02-27 23:12:55

kenal Raja Shamri? dia merupakan salah seorag penceramah yang kurang upaya..

..
Comment by saffa
2009-02-27 23:14:00

penceramah malaysia.. memang haru biru.. kalau dia cakap.. pedas telinga.. huhu

(Comments wont nest below this level)
 
 
Comment by spatt
2009-03-02 06:29:00

nama die nick vujicic…
1st time aku tgk, trus aku geledah youtube cari lagi video mamat ni…
touching woo.. =(

..
 
 
Comment by x-po
2009-02-27 22:52:50

aisehman bro….hahaha terkejut beruk aku…dh la terharu tgk org tu, ps2 ko ltk plak link aku n masukkan video aku…huhu mekacih bebeh…ptt la trafik mencanak masuk dlm blog aku td..rupanya dr blog ko khai..hoho

..
 
Comment by fazrewl
2009-02-28 00:00:50

Mmg hancur luluh hati aku tgk video nie…
sblm sggh blog khai aku dah tgk kat blog x-po dulu…
hidup msti terus…

..
 
Comment by Azman Ishak
2009-02-28 00:01:57

kalau sedey jer.. tak reti nak coment.
touch ar gitu-gitu.. ekeke even aku ni
tadek la mat bunge macam si Khai ni.. haha
tapi kalau manusia normal.. ade la perasaan touching
tuh.. tak banyak skit..

ade ke orang ni betoi-betoi hati batu ek? :bloody:

..
 
Comment by syahiran
2009-02-28 00:46:12

huhu..aku rasa hati aku keras la malam ni..
xde rase pape pown..tp ade la insap sket..
adoi..teruknye akuu~ ๐Ÿ˜

..
 
Comment by firdee
2009-02-28 01:04:58

selepas tonton video ni…memang terasa sangat diri ini masih sangat kurangnya berusaha…hanya tahu mengatakan tidak boleh bila sudah cuba HANYA sekali dua…terima kasih untuk video ini… =(

..
 
Comment by aman
2009-02-28 01:42:02

adoi..aku nyer hati aku tak taw keras ker tak, tapi yang aku tau, tenet aku lembap..haha..tgh loading lagi..huaaaaaaaa

..
 
Comment by fira
2009-02-28 22:48:09

ishh..menangeh juge akhirnye..
trase gembeng la plak..

..
 
Comment by ejardkethot
2009-03-01 07:58:56

huish…nk tgk gak video apa
[kna blocked x dpt tgk]…erm..bley ajar camne nk gne proxy?

Khai says: Ejard masuk hidemyass.com .. paste kan url entri ni..

..
 
Comment by azleah
2009-03-02 21:30:49

aik ejard…student art nak bljr pasal tenet2 ke? huhu.. hehe…

ye. tgk org ni memang menginsafkan.

tp kejap lagi pk -ve la balik aku ni.

..
 
Comment by khairul
2009-03-03 01:21:21

Lembab sunggh nak loading youtube guna broadband…tapi hasilnya berbaloi lah coz insaf lah tgk dia mcm tu….aku rasa kalau aku kat tempat dia sah2 lah duk terperuk je dalam umah tapi respek lah dia ni huhuhu :love:

..
 
Comment by hana
2009-03-03 15:31:24

mmg menginsafkn..
tgk video nie, trus teringat st jdorama based on true story: 1 liter of tears.. tgk nie, korg akn appreciate life more…

..
 
Comment by Atack
2009-03-07 18:38:20

mmg insaf pon..huhuhu..cedey..

p/s justkhai nih kan leh masuk citer macam2…sumer pon blh la kiranyer…unsur keagamaan pon ader(thumbs up) huhuhu…mista khai suke cari info2 baru lama dulu kini dan selamanya kan…nak tanyer ckit la..mista khai tau ker citer pasai Ahmed Deedat?citer la ckit pasai dia..sbb xramai yg tau..

..
 
Comment by misseda
2009-07-01 16:55:47

Alamak…br jumpe Entri neh…huhuhu sedey nyer…
Aku pon..cam die gak..bkn Insan yang sempurna..(der kekurangan) but am always bersyukur pada Allah..walopon kadang2 tersemat rase rendah diri, give up…

..
 
Comment by Sifu Tajwid
2009-08-07 16:47:47

Sob…sob…sob….

Memang sedihla khai video tu. Kalau saya ditempat lelaki tu. belum tentu saya akan ada semangat yang sebegitu kuat.

Thanks khai atas perkongsian video tu. Sangat menginsafkan. Untuk lelaki tu, alangkah baiknya kalau-kalau dia dapat petunjuk dari Allah dan masuk Islam.

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?