Announcement: Server down untuk satu hari

363 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini


Pagi tadi tengah sedap-sedap call, dapat call dari Exabytes. Diorang cakap kena suspend dulu akaun sebab website berat sangat dan overload CPU usage ke ape ntah tapi yang pentingnya, dah mengganggu pemilik website yang di dalam satu server dengan Khai. Justkhai, Oh! Tidak, Oh! Artis dan Oh! Cun di’host kan di dalam satu server di Exabytes dan semua kos ini ditanggung oleh awek sorang ni,Syia.

Exabytes kata:
Encik Khai.. oooo tido lagi yer? Hurm, kami terpaksa suspend web anda kerana.. bla bla bla.. (tapi dalam english la)..

Khai jawab:
Ya ya.. nanti kejap lagi saya online. Nak tido pun lu kacau. Bincang kat email aje yer. Time kasih la sebab call (pun dalam english jugak)

Habis je dengan orang Exabytes jelaskan dengan panjang berjela, terus on internet. Aiseh, semua website kene tutup daa. Bukak email, hah amik.. berderet email tanye apesal. Maaf sebab satu pun Khai tak dapat jawab sebab Khai memang nak jawab kat Justkhai ni jer terus.

Sebenarnya masalah ni jadi adalah berpunca dari Oh! Artis yang boleh dikatakan 24 jam tidak pernah kurang dari 100 pembaca yang online. Dicampur pula Justkhai dan Oh! Tidak lagi. Khai ingat punca terbesar dari Oh! Tidak rupanya bukan. Hasil perbincangan pagi ke petang dengan Exabytes, akhirnya semua website dan blog dapat dibuka kembali kecuali Oh! Artis yang folder’nya telah menerima permission 700 daripada Exabytes menandakan website itu memang takkan di’access oleh Public. So Khai sedang berkira-kira untuk memintahkan Oh! Artis ke hosting lain. Ada hosting? Mahu sponsor? hubungi Khai yer.

Apapun diharap bila Oh! Artis dah berpindah ke server lain nanti, masalah macam ni takkan berulang lagi. Teruskan sokongan korang ye. Sesungguhnya hanya dengan sokongan berterusan mampu menguatkan semangat yang sedia ada ni. InsyaAllah.

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 10:23 pm 28 February '09 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 363 views
Dalam kategori: Blog | Tweet This!

Eat This Google!: , , , ,


RSS feed | Trackback URI

39 Comments »

Comment by Aby RAd
2009-02-28 22:31:55

waaa…xde sape lg yg komen ke??

[Reply]

..
 
Comment by Merah&hitaM
2009-02-28 22:48:28

hahaha.. ingat masalah ape tadi…ingat ko nak tuko hosting smua ke tempat lain.. byk keje tuh…

hurm mengenai web yg kutuk ko tuh aku pon tak leh nak komen byk…amenda la dia tuh… rilek2 suda…

[Reply]

..
 
Comment by Hamdi
2009-02-28 23:24:05

adoiii
ko nak sponser tak?

[Reply]

..
 
Comment by amy ; amiera
2009-02-28 23:44:35

ah pedasnya bahasa dia..

[Reply]

..
 
Comment by saffa
2009-03-01 00:37:18

wah.. bosan giler ok tadi.. ni entah kali keberapa saffa buka justkhai.. akhirnya ok jugak! πŸ˜€

[Reply]

..
 
Comment by firdee
2009-03-01 00:57:20

patut la tak dapat masuk tadi…ingatkan screamyx ku problem…bagus la dah kembali online πŸ™‚

[Reply]

..
 
Comment by mat
2009-03-01 06:01:48

bukan maslah DDOS ker bro?

[Reply]

Khai Reply:

Exabytes cakap bukan… tapi ada kemungkinan la.. blog ni kan ramai yang anti.. ye lah ada yang tertelan cili kat sini.. walau sini takde jual cili. hehe.. Kalau betul, Alhamdulillah lah… kan Allah Maha Mengetahui.. :-[)

[Reply]

spatt Reply:

blog mana yang ramai anti tu khai?
oh artis ke?
best je aku cuci mata kat situ..wakaka πŸ™‚

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-03-01 06:17:23

Exabytes cakap bukan… tapi ada kemungkinan la.. blog ni kan ramai yang anti.. ye lah ada yang tertelan cili kat sini.. walau sini takde jual cili. hehe.. Kalau betul, Alhamdulillah lah… kan Allah Maha Mengetahui.. :-[)

[Reply]

..
Comment by spatt
2009-03-02 06:33:28

blog mana yang ramai anti tu khai?
oh artis ke?
best je aku cuci mata kat situ..wakaka πŸ™‚

[Reply]

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by suhz
2009-03-01 06:29:17

oh, begitu rupanya. aku ingat ade org ddos website ko πŸ™‚
sponsor? hmm.. πŸ˜†

[Reply]

Khai Reply:

Gaya komen macam betul2 berminat nak sponsor tu.. hahaha… takpe bro, kalau kene ddos, ko leh tolong counter attack kan.. hehe.. πŸ™‚

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-03-01 06:39:59

Gaya komen macam betul2 berminat nak sponsor tu.. hahaha… takpe bro, kalau kene ddos, ko leh tolong counter attack kan.. hehe.. πŸ™‚

[Reply]

..
 
 
Comment by ejardkethot
2009-03-01 07:32:50

huhuhu…buat panik je td ..igt sbb apa πŸ˜‰

[Reply]

..
 
Comment by alana
2009-03-01 09:19:31

ddos tu ape pulak? πŸ˜†
sesape jawabkan…plz :oups:

[Reply]

Khai Reply:

distributed denial-of-service.. cuba alana search ddos kat Google.. usya Wikipedia tu. :8

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-03-01 13:50:38

distributed denial-of-service.. cuba alana search ddos kat Google.. usya Wikipedia tu. :8

[Reply]

..
 
 
Comment by aman
2009-03-01 13:39:59

hoho…akhirnya aku dah bleh akses dah…hehe

[Reply]

..
 
Comment by Mr.Bintang
2009-03-01 14:07:25

Patut la x le mukak.. :[

[Reply]

..
 
Comment by beautifulnara
2009-03-01 17:00:05

ari tue hafreze pun kena gak suspended.ingatkan korang dua kena ddos.ahaha

[Reply]

..
 
Comment by aniez
2009-03-01 17:13:33

adoiyaii….percubaan kali ke38 aku akhirnya berjaya gak
:love:

[Reply]

..
 
Comment by aniez
2009-03-01 17:19:04

adoiyaii….percubaan kali ke38 aku akhirnya berjaya gak
tapi knape ssh sangat nk anta komen?????
:love:

[Reply]

..
 
Comment by fazrewl
2009-03-01 18:07:43

Terima kasih… boleh pun buka justkhai blk…
πŸ™‚

[Reply]

..
 
Comment by epul
2009-03-01 18:40:24

alhamdulillah baru leh bukak….
hepi…lalalalalalala

[Reply]

..
 
Comment by Hamdi
2009-03-01 19:16:25

abg khai
URL syia salah lar :bloody:
bukan http://syia.com tapi http://syiasweetcorn.com

[Reply]

..
 
Comment by Zik
2009-03-02 15:11:58

jom kasi letop firewall server mediamalaya.. main gile

[Reply]

..
 
Comment by Merah&hitaM
2009-03-02 15:50:24

sangat biadap itu mediamalaya.com…
memang mau mati nih kaco2 blog org…
kepada mediamalaya.com jaga2 la blog anda…
mungkin hackers2 sedang memerhati serta menggodam anda…

:p :p :p :p :p :p

[Reply]

..
 
Comment by GM
2009-03-02 16:05:49

Sabor je la.. πŸ˜€
Buat dono je

[Reply]

..
 
Comment by syima5424
2009-03-02 19:49:50

tah pape btol. xde keje sakit ati dgn orang x tentu psl. whatever it is, justkhai da blh bukak balik. xde la bosan πŸ™‚

[Reply]

..
 
Comment by pembaca
2009-03-02 19:59:31

mind telling me what pluging u been using for ohartist web?
and..ya whole error log please
AFAIK, some plugins might be causing the CPU load jump high hehe πŸ˜‰

Khai says: its not about plugin or what.. its flooding by stupid mediafarklaya admin.

[Reply]

..
 
Comment by kuriee.com
2009-03-02 20:00:26

eh jgn gaduh2 wahai pemilik blog semua….. tak baik hasat dengki…..

[Reply]

..
 
Comment by paan
2009-03-02 20:51:20

masa untuk ke dedicated server khai
hehee

[Reply]

..
 
Comment by qastherΓ’β€žΒ’
2009-03-03 02:10:07

haha! …
mcm2 si khai nie ..
masing2 xnak mgalah n x nak btolak ansur πŸ˜€
rilex2 khai ..
dun kalut2 ..
kitaorg akan sntisa bsama kaw πŸ™‚
negh3;))

yg pasal dia kutuk kaw ngan blog ko ..
aq x dpt nak komen ..
hehe πŸ˜€

[Reply]

..
 
Comment by abdusfauzi
2009-03-03 03:23:06

le.. syia rupenye πŸ™‚

[Reply]

..
 
Comment by aidilx
2009-03-03 14:25:14

adoilah..
sudah2lah gadoh hangpa berdua. :-[)

semuanya ada jalan penyelesaiannya.
blogger muda cam hangpa ni sayang kalu gunakan kelebihan yg ada untuk gadoh2 camni..

abg baca blog sini pun rasa sakit pewot kena tempias api kemarahan etc.. πŸ˜†

[Reply]

..
 
Comment by hans
2009-03-03 17:18:54

apa motif dalam kurungan ‘ckp dlm english’

ok fine la, dgn ade nye dlm kurungan tu, semua org tau ko berbual dlm english melalui telefon. semoga bahagia πŸ˜€

Khai says: tahu pun.. hehe

[Reply]

Sweet Thinker Reply:

i sound silly when i speak malay! haha! :love:

[Reply]

..
Comment by Sweet Thinker
2009-03-03 21:08:28

i sound silly when i speak malay! haha! :love:

[Reply]

..
 
 
Comment by Taufik SM
2009-03-07 16:17:53

aku pakai server fivio.com…….
murah je…….

πŸ™‚ πŸ™‚ πŸ™‚

[Reply]

..
 
Comment by Muhd Haziq
2009-03-09 17:44:50

iskh3…..terok tol mediamalaya nie…..

[Reply]

..
 
Comment by BAGAK
2009-04-07 00:19:19

trafik banyak pun susah juga ye

[Reply]

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?