Selamat Hari Raya 2009 Kepada Pembaca JustKhai


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada yang bukan beragama Islam. Wallawei! First time ni tulis entri kasi salam dulu. Selalunya main redah je taip tak ingat dunia. Ye lah bulan puasa ni kot, sekali-sekala nak memikat hati bakal mak mertua kalau-kalau lah dia baca blog ni. Wawawa..

Khai dah shopping malam Isnin lepas kat Downtown Shah Alam dengan member-member. Thanks Edie sebab drive’kan pergi sana. Khai kalau jalan Shah Alam ni memang failed la kot. Petang sebelumnya dah pergi Mid Valley sebab ada sale. Ingat nak beli baju melayu tapi last-last tak jadi sebab takde yang berkenan. Khai kasi je RM100 kat akak Khai suruh carikan. Selera perempuan ni rasanya lagi tinggi dari lelaki kan? So kita suruh la orang perempuan ni yang carikan. Hehehe.

Khai ada buat live blogging masa shopping tu. Kalau ada yang rajin jenguk-jenguk Blog Live Bloging Khai tu, tahu la kot?

Raya mungkin hari Ahad tapi Khai balik awal sikitlah sebab nak tolong apa yang patut mak abah kat kampung tu. Korang pun jangan lupa balik awal sikit kalau berkesempatan. Tolong’lah lap tingkap ke, kipas ke, cat rumah ke, kacau dodol ke, buat kuih ke atau apa je la pun yang boleh ringankan beban diorang. Khai kalau dah nak raya memang suka tolong mak Khai buat kuih raya je. Tapi tak tolong mana pun setakat kacau tepung dengan telur guna mesin tu boleh lah. Dari kecik memang Khai suka buat benda tu sampai la ke besar. Hahaha!

Lagi satu kalau mak Khai buat kuih gunting, Khai suka main mesin leperkan tepung tu. Lepas tu masukkan pulak dekat mesin yang gunting tepung tu. Pebret oh! hehehe. Yang lain maaf mak sebab orang makan kuih raya tahu la kot. Belum sempat jiran-jiran nak datang habis satu balang Khai belasah. Lepas tu malas nak isi balik pulak tu. Kene lah bebel kejap. Pokpekpokpek macam mesin 20 sen. hahahaha!! Love u mak! (more…)

Posted on 16 September '09 by , under Hidup Khai, Istimewa. 78 Comments.

Weblog Popular 1Malaysia


Hi all. Lately busy sikit jaga anak. Menangis je kerja macam takde kerja lain. Tukar lampin, baru nak senyap. Nak blogging pun tak senang. Err, baru tahu eh Khai dah ada anak? Lalalala. Sebenarnya anak dalam game The Sim 2 Apartment Life je actually. Kalau betul-betul la ada anak sekarang ni, sah-sah le anak luar nikah. Ntah siapa la mak dia kan? Huh! Mintak simpang! Orang lain dah bertahun layan game The Sims, Khai baru la nak layan 2 hari lepas. Sebelum ni, memang takde maknanya nak main game. Tapi keadaan sekarang betul-betul memaksa. No TV mean No Buletin Utama, No Melodi, No Cerekarama, No Blogger Boy, No Ghost 2 (dah tamat dah Ahad lepas). Selain tu No Playstation, No awek dan lain-lain, membuatkan masa Khai agak sia-sia dan bosan tahap menonggeng.

Ok cukup daily craps. Entri ni sebenarnya nak buat pendedahan pasal satu contest yang diadakan salah seorang dari pengiklan di blog JustKhai ni. Denai Hati namanya. Boleh layari blog humble dia di www.denaihati.blogspot.com – Harus korang subscribe RSS Feed blog tersebut.

First of all, Khai percaya lebih dari 80% pembaca blog JustKhai ini, mempunyai blog sendiri tidak kiralah hosting sendiri atau hanya di Blogspot atau WordPress Commercial. Dan separuh dari 80% tersebut tidak berblogging kosong, tetapi menyimpan niat untuk mendapat sedikit keuntungan dari blog. Suku dari separuh tu pula, buntu bagaimana cara paling mudah nak dapatkan duit dari blog.

Kalau setakat korang letak iklan Nuffnang atau Advertlets, lepas tu untung seposen dua, tunggu cicit korang berjanggut baru dapat cashout la kot? Jadi cara termudah nak buat duit melalui blog, adalah menyertai apa-apa sekalipun contest yang berlangsung di Internet. Diulangi, apa-apa pun! Dari 100 contest yang korang sertai, at least mesti satu atau dua confirm mengena. Kalau tak mengena tu, sila-silalah bawak-bawak mandi bunga ye. Hehehe. Takde’lah, anggap je la bukan rezeki.

Terlalu banyak actually contest yang dianjurkan di blog-blog tempatan. Tak payah cari luar. Tapi ini kali pertama Khai jumpa satu contest yang menawarkan hadiah lebih dari RM5,000 ringgit. Dan hadiah RM5000 tu totally adalah duit. Terima kasih untuk Azizwan inform Khai melalui Twitter. Bukan barang-barang seperti seluar dalam, stokin atau baju dalam yang telah dijumlahkan harganya. Rasanya ini first time contest paling gila pernah Khai jumpa dalam internet. Sama’ada dari blog tempatan mahupun antarabangsa. (more…)

Posted on 15 July '09 by , under Lain-lain. 30 Comments.

Top 100 Malaysian Blogs


First of all, maaf kalau korang rasa entri semalam tu merepek. Entri “Ada Apa Dengan 1 Malaysia”. Sebenarnya memang Khai nak kritik pasal 1 Malaysia tapi since isu tu agak sensitif dan takut ramai yang cakap ini blog politik nanti, Khai batalkan niat. Terus entri tu meleret sampai jadi entri share barang pulak kan? Hehehe. Kadang-kadang orang ni memandang rendah. Konon usia baru 21 tahun, jangan cerita pasal politik. Budak hingusan lagi. Apa punya mentaliti bangang la dia bawa. Umur tak menggambarkan mentaliti seseorang la bai..

Entri kali ni ringkas je since Khai dah dapat feeling untuk update blog hari-hari kan? Macam yang Khai tulis kat entri “Ada Apa Dengan P1 Wimax?” dulu, nak ber’blog pon kene ada feel. Kalau takde feel, jangan la korang update blog tu. Buang masa orang je untuk baca. Paling penting, kestabilan internet memainkan peranan penting dalam blogging. Dalam keadaan sekarang, mungkin kerana itulah komuniti blog negara kita ni tak se’aktif negara lain.

Terlebih dahulu, Khai ber’blog bukanlah untuk mengejar ranking atau pendapatan. Tapi semua ni terjadi dengan sendiri tanpa kita minta. Rezeki Allah beri. Dan ianya tak lebih dari satu sumber inspirasi untuk diri sendiri. Pernah korang ber’blog atas dorongan ibu-bapa? Pernah korang berblog dengan dorongan adik-beradik atau kawan-kawan? Tak pernah kan even kerajaan Malaysia pun rasanya tak heran dengan dunia blog ni melainkan blog-blog politik, heran la diorang. Dunia blog ni inspirasi dia tak lebih dari apa yang korang cari untuk diri sendiri. What You See, Is What You Get (WYSIWYG). Boleh dikatakan mereka yang membaca banyak blog setiap hari, 50% lebih genius berbanding mereka yang gemar membaca novel sepanjang masa lapang. Which is, useless. Pembacaan blog tu pun tidak termasuk blog-blog yang bercerita mengenai hari ni dia sakit perut terberak-berak ataupun hari ni gula kat rumah dia masuk semut. Pembacaan blog-blog seperti itu totally membuang masa korang. Time is tissue you know?

Terbaru, blog ni disenarai’kan dalam 100 Blog Paling Popular di Malaysia. Sekali lagi bukan kita yang minta tapi ianya datang sendiri. Berada di ranking 37 rasanya satu pencapaian hebat untuk diri Khai sendiri. Maklum’lah (more…)

Posted on 26 June '09 by , under Blog, Hidup Khai. 122 Comments.

Cerita Dubai: Dubai Airport


Ini dan ini.. Antara entri di blog ini yang bercerita mengenai Dubai. Hakikatnya sekali imbas, apa yang ada pada cerita Dubai ni kan tapi kenyataan’nya itulah keyword yang segenap hari meluncur masuk ke blog ini tidak putus-putus. Jadi ayuh tarik trafik ke blog dengan bercerita mengenai Dubai.

Gambar-gambar di bawah ni, adalah segenap ruang dari 140KM persegi, Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai. Dubai yang dahulunya hanya sekadar dipenuhi 90% padang pasir, kini makin dikenali dunia dengan pembangunan’nya yang sangat pesat membangun. The Burj yang mana baru sahaja siap dibina pada tahun lepas merupakan bangunan tertinggi di dunia. Dari atas The Burj, korang boleh lihat bentu bumi yang sfera. Bayangkan? (well, 1KM lebih tinggi dari KLCC).. Ada gambar di Oh! Tidak [sini].

(more…)

Posted on 19 March '09 by , under Lain-lain. 49 Comments.

Announcement: Server down untuk satu hari


Pagi tadi tengah sedap-sedap call, dapat call dari Exabytes. Diorang cakap kena suspend dulu akaun sebab website berat sangat dan overload CPU usage ke ape ntah tapi yang pentingnya, dah mengganggu pemilik website yang di dalam satu server dengan Khai. Justkhai, Oh! Tidak, Oh! Artis dan Oh! Cun di’host kan di dalam satu server di Exabytes dan semua kos ini ditanggung oleh awek sorang ni,Syia.

Exabytes kata:
Encik Khai.. oooo tido lagi yer? Hurm, kami terpaksa suspend web anda kerana.. bla bla bla.. (tapi dalam english la)..

Khai jawab:
Ya ya.. nanti kejap lagi saya online. Nak tido pun lu kacau. Bincang kat email aje yer. Time kasih la sebab call (pun dalam english jugak)

Habis je dengan orang Exabytes jelaskan dengan panjang berjela, terus on internet. Aiseh, semua website kene tutup daa. Bukak email, hah amik.. berderet email tanye apesal. Maaf sebab satu pun Khai tak dapat jawab sebab Khai memang nak jawab kat Justkhai ni jer terus.

Sebenarnya masalah ni jadi adalah berpunca dari (more…)

Posted on 28 February '09 by , under Blog. 39 Comments.

Special Entry: Oh! Cun Released!

ohcunz

Akhirnya, setelah 2 bulan di’hold’kan dari tarikh release, akhirnya Oh! Cun released jua. Maka dengan itu, tambahkan satu lagi OH! di personal bookmark korang atau yang paling penting, sila promo di blog kalian..

Well, bukan sengaja nak lambatkan, cuma Oh! Cun ni Khai confuse skit mengenai niche yang sesuai. Pada awalnya, dah nak release dah dengan nice gambar-gambar awek cun. Nyatanya, bukan mudah untuk Khai nak cari gambar-gambar awek cun ye tak? So akhirnya, kita sumbat je apa yang cun. Strictly, Untuk yang cun-cun aje. Itu tagline bagi Oh! Cun. Sokongan korang amat diperlukan. Apapun Oh! Cun masih lagi dalam status BETA kerana masih ada beberapa lagi kerja belakang tabir sedang dijalankan.

Jika korang mempunyai gambar-gambar yang cun atau mungkin korang sendiri seorang photographer, send gambar kepada khaixy[at]gmail.com dan gambar serta website korang akan terpapar di OH! Cun.

Tolong berikan pandangan serta kritikan untuk OH! Cun.. Apa yang korang mahu, apa yang korang tak ingin nak tahu… kasitahu Khai..

Lagu Tema Oh! Cun – Better in Time

Download () | Lyric

URL: www.ohcun.com :8

Posted on 11 January '09 by , under Lain-lain. 34 Comments.

Cerita Dubai: Kenapa aku nak sangat ke Dubai

Dulu Dubai orang pandang sebelah mata je. Sekarang, mahu terbeliak mata dibuatnya.Kalau korang pembaca baru di Justkhai, korang mesti belum pernah baca entri Khai yang dulu mengenai Dubai. Well, lihat je perkembangan drastik diorang lakukan hingga 2005.

Drastik sangat kan? Hurm, ni ada beberapa gambar yang Khai ambil dari Forums Scukz. Korang pasti tepersona dengan keindahan Dubai Hospital dan juga Dubai Mall. Simply Amazing. (more…)

Posted on 3 December '08 by , under Lain-lain. 48 Comments.

WordPress 2.6.3 Flash Uploader Problem

Since Adobe dah release secara besar-besaran diorang punya Flash Player 10, ramai la yang teruja untuk update ke 10 termasuk Khai sendiri. Apa yang menjadi masalah, tak banyak pun perbezaan kegunaan kita hari-hari samada Adobe Flash Player version 9 mahupun 10. Tapi ada satu yang membuatkan anda (jika blogger) terasa sakit hati bila Flash Uploader di WordPress tak boleh digunakan.

So korang boleh download Flash Player 9 Debugger kat bawah ni. Khai dah apply dan semuanya okey!
Download Flash Player 9 Debugger
orang sudey download taw!

Ogy Makin Tak Sedar Diri

* Click sini untuk lihat Edit Version (kasi jelas sikit)

Well, dulu cakap dah taknak berlakon tetap berlakon, dari taknak menyanyi tetap menyanyi, now Kak Ogy kita ni dah keluarkan fashion baru iaitu berbaju jarang sambil bertudung ala-ala pembalut hamper! Fuh… Ntah ape ape dia ni.. Makin lama makin jelik Khai nengok. Oh! Tidak.

Psstt: Hari ni tak dapat nak update blog seperti biasa. Mata Khai bengkak. Menangis kerana sesuatu. Sesuatu yang ku cintai.. Hurm, entahlah.. Oh ya, selepas kemunculan Oh! Tidak, nantikan pula kemunculan Oh! Cun.. Hehehe.

Posted on 30 October '08 by , under Lain-lain. 16 Comments.

Anniversary of Khai’s Nokia N73

Pejam celik pejam celik, dah genap setahun Khai menggunakan Nokia N73 hasil pemberian hadiah harjadi dari Kak Lea. Thanks Kak Lea! Bukan mudah untuk menjeleskan korang semua. Apetaknya, seorang akak yang hanya dikenali melalui internet sanggup memberikan hadiah berupa Nokia N73 kepada seorang adik yang juga hanya dikenali di Internet. Boleh baca entri mengenai Nokia N73 yang Khai tulis dulu.

Apa dah jadi kat Nokia N73 ni dalam masa setahun? Seperti yang diamatkan Kak Lea suruh jaga handphone ni sama seperti Khai sayangkan dia, Khai sentiasa jaga handphone ni setiap masa. Tapi Khai adalah seorang yang cuai. Banyak kali juga handphone ni hampir-hampir hilang. Tapi Alhamdulillah tetap ada di sisi Khai setiap masa. Yamaha 125zr tu pulak yang hilang ek? Haiya..

Khai still gunakan housing original dari dulu sampai sekarang. Ada la calar sikit kat keypad (hasil kuku yang panjang). Tapi body still mengancam dan sexy. Screen plak Khai baru ganti dia nye plastic cover tu (RM15). Nokia N73 ni, camera dia 3.2 Mega Pixels. So gambar nak kata cantik macam DSLR tu mana mungkin kan? Tapi still bila nengok boleh masuk dalam kategori cantik jugak la. Since handphone ni berada dalam tangan Khai, sejumlah 4322 keping gambar telah Khai snap dan 20% darinya ternyata pic entah apa-apa. So saja nak tunjuk korang beberapa gambar menarik sejak Nokia N73 ni ada di dalam tangan Khai.

Ini adalah pic pertama yang Khai tangkap lepas je keluarkan N73 tu daripada kotak. Ini member satu koleh Khai, Bob nama dia. Well, of course his nickname is Bob. Tu Khai punya kangkang. Haha

Khai punggah almari-almari lama kat kampung tu. Skali nengok ada banyak semut. Follow punye follow semut tu, sampai la gudang diorang nak clone bangsa dia. Haaa….. naik bulu romaa wooo..

Dulu Khai ingatkan kat Cyberjaya ni nak bukak satu shoping mall, tapi rupanya Khai silap coz ni sebenarnya rumah baru Tan Sri Lim Kok Wing tu… Rumah dia dalam kawasan rumah Tun Mahathir pulak tu. Siapa nak nengok, leh gi kat port Khai melepak, kat Cyberview, Cyberjaya.

(more…)

Posted on 28 October '08 by , under Lain-lain. 29 Comments.