Top 100 Malaysian Blogs

867 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini


First of all, maaf kalau korang rasa entri semalam tu merepek. Entri “Ada Apa Dengan 1 Malaysia”. Sebenarnya memang Khai nak kritik pasal 1 Malaysia tapi since isu tu agak sensitif dan takut ramai yang cakap ini blog politik nanti, Khai batalkan niat. Terus entri tu meleret sampai jadi entri share barang pulak kan? Hehehe. Kadang-kadang orang ni memandang rendah. Konon usia baru 21 tahun, jangan cerita pasal politik. Budak hingusan lagi. Apa punya mentaliti bangang la dia bawa. Umur tak menggambarkan mentaliti seseorang la bai..

Entri kali ni ringkas je since Khai dah dapat feeling untuk update blog hari-hari kan? Macam yang Khai tulis kat entri “Ada Apa Dengan P1 Wimax?” dulu, nak ber’blog pon kene ada feel. Kalau takde feel, jangan la korang update blog tu. Buang masa orang je untuk baca. Paling penting, kestabilan internet memainkan peranan penting dalam blogging. Dalam keadaan sekarang, mungkin kerana itulah komuniti blog negara kita ni tak se’aktif negara lain.

Terlebih dahulu, Khai ber’blog bukanlah untuk mengejar ranking atau pendapatan. Tapi semua ni terjadi dengan sendiri tanpa kita minta. Rezeki Allah beri. Dan ianya tak lebih dari satu sumber inspirasi untuk diri sendiri. Pernah korang ber’blog atas dorongan ibu-bapa? Pernah korang berblog dengan dorongan adik-beradik atau kawan-kawan? Tak pernah kan even kerajaan Malaysia pun rasanya tak heran dengan dunia blog ni melainkan blog-blog politik, heran la diorang. Dunia blog ni inspirasi dia tak lebih dari apa yang korang cari untuk diri sendiri. What You See, Is What You Get (WYSIWYG). Boleh dikatakan mereka yang membaca banyak blog setiap hari, 50% lebih genius berbanding mereka yang gemar membaca novel sepanjang masa lapang. Which is, useless. Pembacaan blog tu pun tidak termasuk blog-blog yang bercerita mengenai hari ni dia sakit perut terberak-berak ataupun hari ni gula kat rumah dia masuk semut. Pembacaan blog-blog seperti itu totally membuang masa korang. Time is tissue you know?

Terbaru, blog ni disenarai’kan dalam 100 Blog Paling Popular di Malaysia. Sekali lagi bukan kita yang minta tapi ianya datang sendiri. Berada di ranking 37 rasanya satu pencapaian hebat untuk diri Khai sendiri. Maklum’lah berapa ratus ribu pulak blog kat Malaysia ni kan? Sekali imbas, dari nombor 1 sampai’lah nombor 36, kebanyakkan adalah blog berbahasa english. Justkhai ni personal blog je pun dan owner dia bukanlah artis pun. Kahkah! Jadi siapa yang cakap blogger melayu tak boleh cari makan? Kalau dari nombor 1 sampai 100 tu semua blog english, boleh la orang nak claim macam tu. Jadi takde silap’nye pun bila korang ber’blog dalam Bahasa Melayu dengan target capaian audience untuk rakyat Malaysia.

Kat atas ni adalah 3 website utama yang Khai keluarkan. Masing-masing berusia tidak sampai 6 bulan kecuali Justkhai ni je lah yang dah beberapa tahun. Berada pada ranking bawah 200k bukan satu pencapaian yang mudah. Lagi-lagi Oh! Artis tu yang baru beroperasi beberapa bulan. Cuba check ranking website korang berapa pulak. Masukkan URL kat Alexa Site Stat Button. Atau boleh dapatkan Add-On Firefox, Alexa Sparky. Live Rank dia tunjuk kat korang melalui status bar Firefox setiap kali masuk mana-mana website. Lihat gambar di bawah.


Alexa Sparky menunjukkan ranking terkini ketika melayari blog Justkhai

Itu beberapa website Khai yang korang kenal. Ada lagi beberapa website 100% english yang mungkin pernah korang masuk, tapi tak dinyatakan siapa tuannya. Itu dia punya Alexa Rank, dah ada dua bawah 50k. Biarlah rahsia, hanya sebagai pendapatan berlainan melalui Google Adsense dan beberapa rangkaian iklan antarabangsa. Which is target’nya bukanlah untuk rakyat Malaysia.

Tahukah korang Khai ada dua coupon yang boleh korang gunakan untuk membeli pakej hosting dengan murah. Satu dari Fivio Hosting dan satu lagi dari Server Freak Hosting. Untuk Fivio, korang boleh berikan kod coupon “justkhai” untuk menerima diskaun sebanyak 30% dan berikan kod coupon “ohmedia10” untuk potongan 10% dari setiap hosting dari Server Freak. Untuk kedua-duanya, Khai tak dapat satu sen pun melainkan Khai dapatkan’nya hanya nak menggalakkan korang membina website di hosting sendiri.

Sampai bila nak berbangga memilik blog yang diletakkan di Blogspot? Korang cerita dengan kawan pun, 10 minit kemudian, member korang boleh ada satu blog di Blogspot. Even kalau dulu Khai ditakdirkan mempunyai seorang adik, sure masa umur dia 3 tahun pun dia dah setup blog kat Blogspot. Jadi di mana kelainan’nya? Satu nasihat ikhlas dari hati buat penggemar Blogspot agar berubah kepada yang lebih mencabar. Jangan marah ek?

Sebarang persoalan boleh korang tanyakan di bahagian komen blog ni. InsyaAllah Khai akan jawab mana-mana soalan yang ditujukan khas kepada Khai. Itu penting, dan selepas ni jangan hairan kenapa Khai reply komen orang lain, tapi bukan reply korang. Sila tuliskan satu ayat “khai” di dalam komen, barulah Khai tahu korang berinteraksi dengan siapa. Mana tahu berinteraksi dengan jin ke kan, malas pulak nak kacau daun. Hehehe!

Oh ya, sama-sama kita ubah persepsi masyarakat mengenai dunia web dan blog. Kalau dulu-dulu bila jumpa bakal mak mertua, korang kene jadi doktor atau peguam dulu baru diorang tersenyum lebar, tapi zaman sekarang, biar mereka kenal blog tu apa dan dia juga boleh tersenyum lebar jika kerjaya bakal menantu’nya, seorang blogger sepenuh masa.

Renung-renungkan, dan selamat….. ape ek?

Ditulis pada 7:35 am 26 June '09 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 867 views
Dalam kategori: Blog, Hidup Khai | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

122 Comments »

Comment by zulfitry.com
2009-06-26 07:49:52

lepas ni cuba lah lawan blog chedet pulak khai..chedet rank beraper?

..
Comment by Khai
2009-06-26 07:53:12

Chedet kalau ikut dia punya alexa rank mmg tinggi.. tapi kantoi bila masuk technorati, sbb dua tu syarat untuk masuk dalam list top 100 tu..

Berapa rank che det? usya ohartis.. (entri rumah anak chedet tu).. x pon ko gi check sendiri.. hehe πŸ™‚

..
Comment by azizwan(dot)com
2009-06-26 19:58:52

takpe, esk lusa dpt la semua blog ko tu pintas alexa chedet tu. mklumlah, ko kan ramai follower. huhu..

neway, congratz diatas pencapaian anda & keep it up m/

(Comments wont nest below this level)
Comment by Taufik SM
2009-06-28 17:36:36

jgn harap ….. chedet lagi popular ….huhuhu

 
 
 
 
Comment by zelo55
2009-06-26 07:58:36

khai oo khai…
knape ak nmpak ade tnda WGA kt laptop ko tuh?
ni mesti sbb beli windows x ori ni…
kah3…

tahniah sbb jd top blogger malaysia nih…

mule2 aku igtkan “Zeo” tu aku…
wakakakakak….
pasan betoi…wakakakakak…

..
Comment by Khai
2009-06-26 08:31:28

ello.. tolong sket.. hehe.. tu microsoft office aku yang pirate.. tadi bila open outlook, itu pasal la keluar.. hehehe… πŸ™‚

p/s: dah agak dah sure ada yang cakap.. terutama ko zelo.. chet! hehehe

..
Comment by zelo55
2009-06-26 08:47:02

sian kt ko…
duit dah bertimbun…
tp pkai pirate lagi…ha3…

ak ade key microsoft office 2007.

ko nak?..heeeeee…

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2009-06-26 08:49:41

ades zelo syg.. mmg pirate, tapi boleh je pakai.. yang keluar logo WGA tu, dia suh try validate nak nengok ori ke tidak.. buat ape aku nak validate. dah sah2 aku tahu tu pirate.. haha..

Tiap kali bukak Office je, sure keluar.. cuba ko bukak microsoft Office ko nengok? hehehe πŸ™‚

 
Comment by zelo55
2009-06-26 08:57:26

office ak xde pon…
hahaha…nmpk sgt microsoft aku lbih mnyayangi aku berbanding ko…
kah3…

 
Comment by Khai
2009-06-26 10:37:50

ye la.. ko kan slalu tonggeng bontot kat Bill Gates.. kahkah!! :[

 
Comment by azizwan(dot)com
2009-06-26 19:38:36

hahaha.. siapa yg nk sangat microsoft syg kat dia lebih, sila2lah cuba try test ‘tonggeng bontot’ kat bill gates bak kata khai ni πŸ™‚

 
Comment by azizan4444
2009-06-26 20:59:03

haha..aku setuju..p la bodek bill gates tu..tonggeng saje x jadi bro.muahaha

 
 
 
Comment by lixdo
2009-06-26 21:43:45
..
 
 
Comment by YaNa
2009-06-26 08:31:47

tahniah khai..
jauh perjalanan khai..
dr blog cgy ke scukz dan berkembang.. cewah..

..
Comment by Khai
2009-06-26 10:39:07

thanks yana.. itulah.. Scukz.Com tu dah 4 kali hilang data. Dengan tenaga dan sokongan dari korang yg masih ada, wujud balik komuniti kita tu. Sampailah sekarang walaupun tak se’havoc dulu..

InsyaAllah akan rebranding tak lama lagi.. kalau panjang umur…

..
 
 
Comment by denaihati
2009-06-26 08:41:03

power tu aku punya gocontest.blogspot.com baru cecah ranking alexa 160k je

..
 
Comment by denaihati
2009-06-26 08:49:30

Tapi aku punya denaihati.blogspot alexa ranking baru cecah 720k ..jauh tu

..
 
Comment by prinze alfie
2009-06-26 09:02:27

congrats khai!! keep on moving..

..
Comment by Khai
2009-06-26 10:39:52

Thanks Alfie. tanpa sokongan pembaca setia macam korang ni, sampah je pon blog ni semua..

..
 
 
Comment by acadterror
2009-06-26 09:04:32

agaknya blog bru sbulan operasi ble naek cam2 tak heehehehehehe

..
 
Comment by shahrul
2009-06-26 10:00:09

Hebat la khai, ko mmg blogger terkenal.
Berblog bkn kerana duit. hehe

..
Comment by Khai
2009-06-26 10:41:43

insyaAllah blog ni dari dulu sampai bila-bila, takkan ada promo apa2 affiliate melalui entri.. hakhak!!

Advertlets or Nuffnang tu lain.. itu kita boleh klisifikasikan untuk tampung bill internet ngan makan minum.. ek? hahaha

..
 
 
Comment by pjan
2009-06-26 10:11:44

khai ko teruskan usaha ko sebagai blogger yang berwibawa..two thumbs up for you..

ko jgn dok cita pasal ko frust bercinta lagi hahahaha

..
Comment by Khai
2009-06-26 10:42:32

tak dah kot bro.. ingat lagi tak entri “selepas dua tahun” tu? entri tu betul2 membuatkan Khai jadi Khai yang baru.. its work! hahaha.. πŸ™‚

..
Comment by pjan
2009-06-26 11:04:37

ok khai aku tetap sokong usaha ko..seronok tgk org yang lebih muda berjaya..persetankan dgn hasad dengki org lain.

pasla jodoh tuh ko serah je kat tuhan..ko usaha cari tapi kalo xde jodoh jgn la frust menonggeng lagi hahaha.

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by fifie ierina
2009-06-26 10:24:37

congrats khai! i think u’re born with talent,
which is really good.. u are the sole founder
of scukz, establish oh!artis, oh!tidak, mcm2
awak wat… sy xkenal awak personally, tp
sy bangga gn pencapaian awak.. sambung
degree elok2, insyaAllah kejayaan menanti
awak.. semoga lbh cemerlang pd ms hdpn…
amin…

erm, bykkan lg perkongsian ilmu thru blog
awak k? owh ye, lg satu nk puji awak ni…
hasil pembacaan dr blog awak, mgkn dpt sy
rumuskan yg awak ni x kedekut ilmu.. so,
bgs sgt2.. truskan gn sikap yg baik cmni k?
haha, 2 jela yg mpu sy fkirkan wt mse ni..
krgkan kontroversi dan tingkatkan prestasi
alright? ehehe… CHAIYOK2 KHAI!

fifie ierina :love:

..
Comment by Khai
2009-06-26 10:47:36

Thanks Fifie Eirina..

Semua web tu buat orang lebih enjoy rasanya.. ohtidak.. ohartis.. kan? dan justkhai ni, Khai dah share banyak apa yang ada pada Khai.. setakat pengalaman hidup 21 tahun ni. Selagi blog ni wujud dan usia makin meningkat, selagi tu byk perkara akan ditambah dan terus ditambah..

So at least bila budak 5 tahun baca blog ni nanti, dia boleh menggambarkan kehidupan seorang remaja 21 tahun. Betul tak Fifie? hehehe.. :8

Thanks Fifie kerana jadi pembaca blog ni.. setia tak? πŸ™‚

..
Comment by pjan
2009-06-26 11:06:16

aku rasa fifie ni cam cun je khai..baik ko ngorat dia
hahahaha.

fifie boleh ngorat i ada keta spot..boleh bawa u tgk wayang main bowling..lepas tengok wayang kita main bowling okeyy!!

πŸ™‚ πŸ™‚

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2009-06-26 12:09:31

ngah tunggu dia masuk meminang la ni… :[ :[

 
Comment by fifie ierina
2009-06-26 14:08:19

sy pmpn biasa yg byk kelemahan…

perkara yg cntk ttg dri sy, bergantung
pd org yg menilainye…

klu cari yg cantik, bkn sy orgnye…

wallahualam

 
 
Comment by fifie ierina
2009-06-26 14:04:35

hahaha, khai2.. awak da salah eja nme sy
la.. kecik hati sy taw cmni.. nick name sy
cmni, fifie ierina bkn eirina k? hehehe~

honestly, ad perkara sy nk tegur awak kt
cni.. ikhlas sbg seorg kwn, wpn hye d alam
maya.. mtk maaf dlu klu slh cakap…

khai, jgn ad entri yg mengaitkan lg keburukan
si dia plz.. krn sbg seorg pmpn, sy xnk awak
menganggap maruah seorg pmpn itu perkara
yg kecil.. awak tentu tau kn, mata pena 2 sbnya
lg tajam dr mata pedang? jd lepaskan yg da
berlaku.. krn wpn awak nmpk byk keburukan
die skg, sbnya org itu telah byk beri kbhgiaan
pd awak.. jd, hargai ksh syg yg pnh hadir.. wpn
byk pahit yg pnh kte telan, sume 2 perkara yg
mematangkan… ok x? maaf cz off topic…

yup, sy stuju gn awak.. gaya penulisan awak
tersendiri.. awak sdri lbh tau bpe pye rmai
follower dlm blog awak ni.. keep it up! hehe~

insyaallah sy akan selalu komen entry2 awak..
cz sy ske membebel cm awak gk kut? hikhik…
setia @ x sy, awak nilaikan sdri.. tp klu ad komen
sy yg cm nk ajak awak gaduh @ berdebat 2…
sbnya niat sy baik, krn sy akan selalu bg kritikan
membina, bkn menjatuhkan… insyaAllah

tp klu ad entry yg bias psl pmpn lg, sy akan
kondem awak truk2 kut? hahahaha! men2 jew

yg baik tu ilmu pinjaman Allah, yg buruk 2
kelemahan sy sdri… wallahualam

p/s confius sy… sekejap pgl si zelo terung, ps2
pgl die syg plak… hahahaha… oh! apekah?? :bloody:

(Comments wont nest below this level)
Comment by zulfitry.com
2009-06-26 14:36:31

zelo dengan khai ni mempunyai ikatan yang unik..zelo dan khai sila lah jawab..haha..covalent bond kot? :love:

 
Comment by Khai
2009-06-26 18:24:01

dah suda.. jgn nak create gosip plak.. haha..

Fifie, sory nama salah eija.. pelik sangat nama hangn i.. cuba akai nama aminah ke, jamilah ke, rosmah ke.. kan senang.. Eh rosmah jangan.. tak rela i.. haha

Anyway, hanya hati ini yang mengerti segala kepahitan yang terpaksa di telan. Sekadar tulisan ni, takkan dapat mengubati segala2nya.

Sekarang, Khai hanya berserah. Allah itu Maha Adil.. suatu hari nanti korang akan tahu tentang sesuatu melalui entri blog ni jugak… insyaAllah..

 
Comment by fifie ierina
2009-06-27 11:53:40

assalamualaikum…

maaf, byknye sy tulis kt cni.. izinkan sy copy paste 1 bda lg..

When you feel all alone in this world
And there’s nobody to count your tears
Just remember, no matter where you are
Allah knows
Allah knows

When you carrying a monster load
And you wonder how far you can go
With every step on that road that you take
Allah knows
Allah knows

CHORUS
No matter what, inside or out
There’s one thing of which there’s no doubt
Allah knows
Allah knows
And whatever lies in the heavens and the earth
Every star in this whole universe
Allah knows
Allah knows

When you find that special someone
Feel your whole life has barely begun
You can walk on the moon, shout it to everyone
Allah knows
Allah knows

When you gaze with love in your eyes
Catch a glimpse of paradise
And you see your child take the first breath of life
Allah knows
Allah knows

CHORUS

WHEN YOU LOSE SOMEONE CLOSE TO YOUR HEART
SEE YOUR WHOLE WORLD FALL APART
AND YOU TRY TO GO ON BUT IT SEEMS SO HARD
ALLAH KNOWS
ALLAH KNOWS

You see we all have a path to choose
Through the valleys and hills we go
With the ups and the downs, never fret never frown
Allah knows
Allah knows

CHORUS (x2)

BRIDGE:
Every grain of sand,
In every desert land, He knows.
Every shade of palm,
Every closed hand, He knows.
Every sparkling tear,
On every eyelash, He knows.
Every thought I have,
And every word I share, He knows.
Allah knows.

song by Zain Bhikha entitled “Allah knows”…

lagu ni wat air mata sy tumpah berkali2, betapa
ia begitu menyentuh hati.. rmai lg syg awak, lgpn
Allah tau pe yg terbaik… jgn putus asa k…

 
 
 
 
Comment by joegrimjow
2009-06-26 10:28:04

nak kupon tuuuu
ok ok>
ku bayo r

..
 
Comment by KhairiL
2009-06-26 10:42:52

hoho
tahniah sbb jd top blogger dlm m’sia ni

cayaaa lah bro 8)

..
Comment by Khai
2009-06-26 12:10:06

Thanks Khairil..

..
 
 
Comment by Eriyza
2009-06-26 11:09:31

Hohoho! Semakin berkembang maju
perkembangan blog Khai ni tp bila ler
plak bunga chenta baru nk bekembang?? :p πŸ™‚

..
Comment by Khai
2009-06-26 18:25:37

haish akak neh kan? hahaha πŸ˜€

dah tutup buku kak.. tumpukan pada study n masa depan.. :8

..
 
 
Comment by misa
2009-06-26 11:19:57

ckap psal politik,
hurmm..slalu kna dgn makcik2 apbla misa just bg pndapat sure diorg ckap camni..bdak kcik x bleh ckap psal ni..
so,diamkan diri ja laaa…. 8)

neway bro khai,
tahniah ya top 100 malaysia…
x sia2 misa bca blog ni…nge~..
keep it up bro! πŸ™‚

..
Comment by Khai
2009-06-27 14:38:52

Thanis Misa.. pasal makcik2 tu, cili je mulut diorang.. wahahhaa.. gila kejam..

..
 
 
Comment by Afiq Danial
2009-06-26 11:29:11

Aku pun nak wat blog yg xpakai hosting free mcm blogspot ni. Tp tak tahu lah mcm mana nak buat. Kalau aku terus beli pakej dr fivio tp tak tahu nak guna mcm mana.. no point gak kan..

So khai, kau wat satu entri bg tahu mcm mana nak create blog guna host sendiri dr first step..ok?

..
Comment by Khai
2009-06-26 12:11:26

try google dulu bro.. heehe. kalau beli hosting siap cpanel, lagi senang.. guna fantastico.. sekali klik kat situ, terus setup satu blog wordpress untuk korang runningkan terus..

..
 
Comment by zool
2009-06-26 17:14:51

Ala ramai otai2 yang pandai2 buat blog guna hosting sendiri.. Dak Khai ni pun blh.. ko suruh je dia setupkan.. dia boleh buat percuma.. dah le percuma.. siap nanti dia belanjakan ko ‘coconut shake’ lagi percayalah..
tapi kalau ko nak suruh aku, kena bayarlah.. πŸ™‚

..
Comment by zulfitry.com
2009-06-27 11:18:28

la..kena bayar jugak ker..?

(Comments wont nest below this level)
 
Comment by Khai
2009-06-27 14:40:15

RM200 je.. full support sampai KO.. itu kalau ada yg nak ber’blog under khai la..

pandai2 la contact yer… πŸ™‚

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by Akuro San
2009-06-26 11:38:55

sepanjang saya buat penziarahan blog, saya rasa ini kali ke-3, saya baca blog yang bercerita pasal ‘ranking blog’ termasuk blog khai.
hehe…
tgh musim check ranking ekk sekarang nih?
what ever pun, tahniah la khai sbb dpt jadi ‘top 100 malaysian blogs’.
kena banyak minta tunjuk ajar dr kamu nih… hehe.. πŸ˜‰

..
Comment by Khai
2009-06-26 12:12:45

sbb rank top 100 tu baru keluar, akuro san.. sbb tu mereka2 yg blog’nya ada termasuk dalam list tu, sure akan publishkan kat blog..

Khai je yg lambat.. hehe.. dah sbulan dah..

..
 
 
Comment by are-pa
2009-06-26 12:07:55

aiyark khai… terasa amat dowh..
aku nih pelajar lagi..tak mampu nak pakai domain sendiri..
nanti2 aku wat la domain…

huhu…ade sape leh jawab x?? asal alexa aku 100 693 padahal page rank just 1 jer? aku pelik loh! πŸ˜‰

..
Comment by Khai
2009-06-26 12:16:02

Ara-pa, jgn tersilap.. sbb itu rank untuk domain via.my dan bukannya blog az-arepa.via.my ..

Sesiapa yang guna subdomain dari via.my, blog korang semua akan berada dalam rank yg sama sebab alexa detect rank via.my dan bukan URL blog korang.

Itu satu antara byk kelemahan bila kita ber’blog tanpa domain sendiri. RM40 je pon SETAHUN untuk com/net/org.. pe salahnya kuarkan duit skit kan? hehehe.. πŸ™‚

..
Comment by are-pa
2009-06-26 12:35:11

owh…thanks for information!
tengoklah…ti pas SPM aku keje wat domain sendiri..hahaha

(Comments wont nest below this level)
Comment by zool
2009-06-26 17:17:47

ala ko kenalkan khai ngan kakak ko.. mesti dia bagi domain ngan hosting percuma… Percayalah…

 
Comment by Khai
2009-06-26 18:26:44

good luck arepa..

p.s: mr zool.. ada adik yg still available dok? hahaha :[

 
Comment by zulfitry.com
2009-06-27 11:23:02

wakakaka..sempat lagi tuh?

 
 
 
 
Comment by applepie
2009-06-26 12:14:52

Tahniah khai jadik top 100. Bile nak top 1o pulak? Gambate!!

..
Comment by Khai
2009-06-26 22:02:10

skang masuk dalam top 40.. hari demi hari mendatang, ada rezeki leh la masuk.. itu pon kalau korang teruskan sokongan ngan blog neh..

Blog JK ni pernah jatuh pada suatu ketika. Ramai jugak yg email cakap dah x best la, bosan la.. bla bla bla..

hope sekarang korang x rasa macam tu lagi.. ada apa2 yang korang rasa best nak diletakkan dalam topik blog ni, email2 lah khai ya…

email anda amat dihargai.. hehehe πŸ™‚

..
 
 
Comment by nbie89
2009-06-26 13:13:53

lately buat entri xde kaitan eh…
so, this is revenge….
comment xde kaitan dengan topik…hak hai hai lor…

michael jackson is dead…aoowww…
kene gali kubur islam ker kristian eh?
konfiusssss?? :((

..
Comment by Khai
2009-06-26 18:28:01

Dia Islam.. hope family dia alert pasal perkara tu.. cuba nengok di ohartis.. ada beberapa lagu islam seperti Thank you Allah yang dinyanyikan MJ..

..
 
 
Comment by iesha
2009-06-26 14:33:02

Well, saya rasa kalau setakat berblog untuk tulis diari or perjalanan harian, tak perlulah sampai nak beli domain. Membazir duit aje. Lainlah kalau nak guna untuk tujuan yang lebih penting. Hehe. Pendapat aje. πŸ˜€

..
Comment by zulfitry.com
2009-06-26 14:46:31

well..memang lah nampak membazir…tapi sekurang baru ada identiti yang sebenar..

lagipun sistem blog percuma mempunyai beberapa kekurangan yang ketara contohnya di bahagian komen..

pendapat ajer.. :((

..
Comment by iesha
2009-06-26 18:10:09

Actually it depends on the owner himself. Some may find that this is important, others may not. I guess, I dont find this important at all. Perhaps, identity can be created in many other ways. For example, you can create your own style by writing somehow differently than others, which I’m not very good at. Haha.

Apa-apa pun, terpulangla pada individu. Ya tak? πŸ™‚

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2009-06-26 18:30:30

ya.. terpulang pada individu..

tapi kalau khai, khai akan buat yg terbaik untuk diri Khai selagi mampus.. since hosting n domain tu bukanlah mahal mana..

 
Comment by iesha
2009-06-26 18:54:42

selagi mampus? hehe. pelik jee bunyinya. πŸ˜›

anyways, congrats sbb jd top 100! πŸ˜€

 
Comment by Khai
2009-06-26 22:03:28

ops.. typo.. selagi mampu.. kahkah!! camne leh tertaip mampus yer? anyone? 😐

 
Comment by hytiq
2009-06-29 21:33:06

mmg la..xplek r.
ko lpe ke,wasiat utk cucu pon da kuar..hee.. πŸ˜‰
so,siap2 r..
da ready,wariskan skali blog ko ni,
spye t’capai hasrat ko jadi top 10,xg2??
huhuhu..

neway,congrat diatas pncapaian ko skg ni!
aku tnye blog no 1 pe 2,bb aku x snggop nx tngok..bb aku da tau bkan ko..hee.. =( (gmbire dlam tngisan)kuikuikui

HIDOP KHAI..!!wakaka

 
 
 
 
Comment by mezzahot
2009-06-26 14:33:16

congrates khai you are the bezzzz….

..
 
Comment by Roslan Nazri
2009-06-26 14:45:28

hehe memang minat la blogging ni khai..alos minat blog walking hopping and so on baca kisah2 org..rasa banyak info masuk..

bg yang suka2 n taknak domain kate membazir kan..korang leh cuba dan tau bile korang dah ade domain sendiri..mungkin 1 2 tahun ni takde pape..tgk 4 5 tahun lagi kalo blog tu maintain lagi..blogspot mmg tak best la..sng cakap..sbb dah penah pakai..sori yer blogspot..korang yg blogging teruskan jer..tp jgn la lame2 bertapak di blogspot..tak baik utk kesihatan..hu3

..
Comment by zulfitry.com
2009-06-26 14:47:48

wah anti blogspot nih..kang kena banned dengan google nanti..baru tau..hahaha πŸ™‚

..
 
Comment by Khai
2009-06-26 18:32:27

Khai seawal pembabitan mengenal apa itu blog, pernah gunakan blogdrive dan blogspot.. then move to self hosted wordpress.. sampai sekarang..

kenapa tak teruskan di blogspot dan blogdrive? renung2kan sendiri..

dan mereka yang mempunyai domain sendiri je yang tahu apa rasanya.. berani kata skali korang berdomainkan sendiri di wordpress, sure x nak pandang belakang dah..

..
 
 
Comment by aindamia
2009-06-26 14:52:19

tahniah khai..pasni leh la banje ye πŸ™‚

..
 
Comment by connie
2009-06-26 15:33:53

πŸ˜‰ thumbs up khai.

“renung2kn dan selamat beramal”

..
 
Comment by paes
2009-06-26 16:00:22

salam…
KHAI KHAI KHAI.. πŸ˜€ JIN JIN JIN :p

keliru kau khai.. ngn jin ke ngn kau aku nk ckp neh??

k la khai…
ko org yg bertanggungjawab penuh sbb da pengaruhi aku utk tulis blog sejak 1st day aku terlayari blog ko neh.. cemane pon time kasih la aku dpt rase dowh feel sebagai blogger walaupun aku still newbie yg bucuk2 gitu..

aku stat ngn blogspot.com je dulu.. g pon blog aku simple2 jerk.. utk bacaan kenalan2 aku jerk.. g pon sesuai utk umo 18 tahun keats jerk..(sbb penggunaan bahasa yg truk..hihi:p )
nnt da pro aku buat la blog kat “word bas express” plak k..wakekeke ko doakan aku berjaya.. k challooh beteh~~~!!

..
Comment by Khai
2009-06-26 18:34:03

Amin ya rabbal alamin.. hoho!! all da best.. jin kim salam ngan ko. tapi jins samsudin la kan.. haha

..
 
 
Comment by dawie
2009-06-26 16:39:51

Salam…
Aku rase bdk skola pon dh leh ader hosting n domain sndiri..
Sng jer nk wt..dlm 3 ari dh leh dpt kalau .com.my.Aku xder pngalaman sgt gne wordpress nie…Tp,aper yg aku wt kt website aku just amek mase xsmpai brape jam pon..Xmhl pon nk bli domain…Takat nie aku dh register 4 domain.Siyes,mmg sng…Tp,aku xnkla prmote kt dlm blog khai nie.Sape rse nk tau,klik jer name aku…

..
Comment by Khai
2009-06-26 22:06:50

betul tu dawie.. anyway ni ringkasan ntuk mereka yang nak tahu camne… khai ajar cara mudah ntuk setup wordpress self hosted ye.. newbie way…

1. beli hosting yg dipercayai. kalau boleh pakai cpanel.. dah xpert nanti baru la pakai directadmin.. so masa beli tu cakap nak pakai cpanel. beli pakej yg murah2 suda untuk 1st time buat blog. dah pemes blog tu nanti, baru upgrade..

2. beli domain yg available.. paling mahal pon rm40 setahun.. ape la sangat kan?

3. login akaun cpanel tu.. klik “Fantastico”.. cari wordpress dan klik install..

4. login akaun wordpress korang tu.. tukar password dan blogging lah dgn ensemnya..

time tu korang boleh la explorer blog ni atau google je apa yang korang nak tahu pasal wordpres…

sekian

..
Comment by dawie
2009-06-27 05:45:02

yup..tol tu khai.
Murah jer domain skg..
Pastu bkn bayar bln2 pon…sthn skali br renew.
Then,kne tau teknik SEO yg tol..
Kalau ader email sndiri lg best kot…hehe
Dlm cpanel tu leh setup ftp skali kn?

(Comments wont nest below this level)
Comment by zulfitry.com
2009-06-27 11:20:23

sudah tentu ada http://ftp..selalunya unlimited account..email boleh setup jugak..unlimited accouunt…

lagi satu korang tau apa itu Google Webmaster? salah satu tools yang bagus tuk blogger sekalian..

 
Comment by Khai
2009-06-27 14:44:53

semua hosting pon mesti ada http://ftp.. takde ftp mmg korang patut bom la kompeni hosting tu.. hehe..

paling best bila dah ada hosting sendiri, jgn lupa ntuk create unique email korang..

macam..

hoi@ohartis.com dan hoi@ohtidak.com

which is kedua2nya kalau korang send email ke address tu, direct masuk email gmail khai.. kan lebih hensem tu? hahaha!!

 
Comment by dawie
2009-06-27 23:05:51

haha..tau xpe.Seronok jer ader email sndiri.Cm aku leh create 5 email jer..Subdomain xleh create.Kalau nk subdomain,kne amek pakej lain.Lain hosting,lain tawaranya…kn??Haha…yup,due2 email leh direct msuk 1 email gune forwarding option.Bkn takat 2 jer…braper email pon leh untuk menjimatkan masa.So,korang xpyh bkak setiap akaun utk check email.Then,ader function auto-responder yg cool utk digunakan…hehe.Tp,kt gmail pon ader kot??Yeke??

 
 
 
 
Comment by zool
2009-06-26 17:33:31

2 perkara aku nak tulis..

1) Ramainya cerita pasal ranking blog ye.. Knizam, Kak Jie, Topotato, Marzuki n then khai.. Rasa tercabar je nak mengejar blog-blog handalan korang ni…
2) Antara blogspot dan domain sendiri . ada pro n kontranya.. aku pakai dua-dua.. nanti aku tulis kat blog pasal ni… apahal pun aku nak layan gogoanime.com ..

..
 
Comment by KampungBoy
2009-06-26 18:55:37

elok sgtla…tu
pindah domin sendiri
bila lagi nak hidup menumpang. Oppps!!
dah elok dah tu
khai bagi kupon
kalau dia nak bg kupon KFC
skg jgak aku smbar…

..
Comment by Khai
2009-06-27 14:45:47

bagi kupon KFC, bersamaan dengan menyumpah orang biar jadi gemuk.. hahaha

..
 
 
Comment by iZwaN
2009-06-26 19:01:24

Congrazt khai 4 ur achievement…
dh mkin rajin plak aku mengomen di sni…hehee…
nway…now..I’m still using blogspot…
maybe sumday I’ll go n get my own domain… πŸ™‚

Congratz again…kipidap!! πŸ˜€

..
Comment by Khai
2009-06-27 14:47:12

Thanks Izwan.. takpe guna je blogspot tu.. rasa dah bosan dan dapat seru nak berblogging under wordpress selft hosted, teruskan dan jgn pandang belakang… :[

..
 
 
Comment by denaihati
2009-06-26 19:11:54

Bro terima kasih…service excellent lah

..
Comment by Khai
2009-06-27 14:48:06

Thanks to u too.. hehe.. Pengiklanan win n win situation.. all da best to u..

..
 
 
Comment by ejardkethot
2009-06-26 21:51:45

agaga…..khai mmg hbat..LOL..
berinteraksi ngan jin?hehh..
aku ambik..hahahahha :aie:

..
 
Comment by paiQute
2009-06-26 21:56:24

congrats2!!!
keep it up bro!
elakkan kontroversi,tingkatkn prestasi..hohoho :love: :8

..
 
Comment by zoro8810
2009-06-26 22:10:19

Tahniah khai….

..
 
Comment by izzat aziz
2009-06-26 22:47:04

tahniah khai. klau dia buat susunan 1000 blog, mungkin blog aku ada..haha dhla dua post baru. klau alexa rank izzataziz.com – 120,937 ok la kan? hehe tapi tu pun sbb post tentang design yang dulu.. tapi sekarang semua dah jadi sejarah.. :o:

..
Comment by Khai
2009-06-27 14:50:22

wonder, kenapa izzat tak teruskan pengisian blog yg macam dulu.. tulis personal kat blog x bermakna tinggalkan skali entri2 yg berguna macam dulu tu bro.. pe kata campurkan? rojak pon rojak, orang x kisah selagi berguna..

..
 
 
Comment by Adney
2009-06-26 23:53:33

Salam khai.. lame aku x masuk sini.. aku ingatkan ko x update.. rupe2nye.. amik ko.. 3 entry sekali.. puas la aku nak bace satu2.. ape2pun tahniah psl top 100 tu.. Kali ni post ko mnmpakkan tumbesaran dah.. bgus2.. keep it up lah.. πŸ˜€

..
Comment by Khai
2009-06-27 14:51:14

hehe.. adney, padan muka.. sape suruh tak subscribe blog ni? hehehe..

neway thanks!

..
Comment by Adney
2009-06-27 19:56:49

bukan x nak subscribe tapi asyik lupe je.. okeyh.. da subscribe dah.. πŸ™‚

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by Siti R
2009-06-27 00:07:36

Khai, Khai, Khai,

huhu..terasanya bila bc entri ni sbb sy pakai blogspot…apa2 pun tahniah ye Khai…

nnti bila sy dah ada domain sndr blh ler berentap dgn JustKhai yek…hehe..(angan2 minah jenin je ni)

..
Comment by Khai
2009-06-27 14:52:21

xde makna nya angan2 nye de.. come on girl.. u can do it.. kata ladies first kan? cepat2.. hehe

..
 
 
Comment by h3r0
2009-06-27 00:22:31

Tahniah Khai…
Blog ko nie, mmg berhantu…
sekali je aku masuk, terus berkenan..
terus aku baca entry yg lama2 skali…

Keep it up bro..
aku sokong ko sebagai blogger melayu

cuma kurang skit bab cintan tue bro…
maybe ada hikmahnya nnti…

good luck bro.. 8)

..
 
Comment by zaid
2009-06-27 02:01:35

tahniah khai…

..
 
Comment by eddykamarul
2009-06-27 03:36:32

tahniah khai…hehe…
blog ko nie mmg best arr…
setiap hari aku mesti masuk..
n sebab baca blog ko nie la aku pun mula berjinak ngn blog…
tapi pakai blogspot dlu arr…
nak cuba2 je dulu…

Keep it up bro! πŸ™‚

..
 
Comment by misseda
2009-06-27 10:31:58

Congrate to Khai….
blog just khai mmg best..salu promote kt kengkawan n adek badek suh usha2 blog ni…(erm…xder komisen ker?)..hehehe 8)

..
 
Comment by haritz
2009-06-27 14:31:41

hebat 8)

..
 
Comment by samanosuke_04
2009-06-27 22:29:52

huhu, jeleslaa ngan ko khai, camner blog x sampai 6 bulan dah bleh jadik feymes giler rrr?? aku dah bukak brape taun, tak dapat2 jugak.. haha!!

..
 
Comment by Nine
2009-06-28 06:59:42

Tahniah buat Khai..

Khai Da Best…

..
 
Comment by Adik Cute!
2009-06-28 07:52:59

tahniah bro!!

..
 
Comment by am kurizawa
2009-06-28 13:19:08

wah khai ko memang superhebat la..blog ko hampir2 mengalahkan blog gobala krishnan IM terkaya di malaysia..aku rasa pendapatan ko pown mesti setaraf dgan die kn? hohho..

aku nk tanye skit lah khai, bape modal ko bayar webhosting selama sebulan??

..
Comment by Taufik SM
2009-06-28 17:33:17

hebat2….

..
 
 
Comment by deennasour KEMBALI
2009-06-29 17:25:35

sedey aku bila ingatkan blog deennasour dot terbaek aku tuh dah down.
ntah camne aku nak dpt balik segala entry yang aku penah tulis.
dah tak ada backup.
dem!
but thanks khai bagi kupon itu.
blog aku dah idop, kembali.
nak kejar rank tu, jenuh la kot. :[

..
 
Comment by XULL
2009-06-29 20:33:32

salam.sy check xde pon nama justkhai.com?
mmm…..?

..
Comment by Khai
2009-06-29 20:50:03

thirty-seven four eyes… πŸ™‚

..
 
 
Comment by Sham Hardy
2009-06-30 11:42:29

very nice artikel khai, yes indeed kalau nak dapat bnyk visitor mestilah go to english language, tapi ko khai telah buktikan, that’s a good sign tu.. good job mate!

tapi agak harsh bila ko mengatakan tentang users yg guna free blogging platform, nak salahkan kat mereka pun tak boleh jugak. mungkin kerana mereka kurang diberi pendedahan tentang nilai memiliki sebuah domain name kita sendiri beserta web hosts. kita sebg blogger yg dah bertahun-tahun ni la kena beri injection untuk mereka mendapatkannya. ini cuma pendapat aku sahaja..

tapi papepun, good luck pada blogging field ko.. and ko taknak ke cover pasal story “blogger malaysia yg ajak orang jadi kaya-raya?” interesting tuh.. πŸ™‚ πŸ™‚

..
 
Comment by apiz
2009-07-02 13:18:56

aku punyer blog confirm x laku… he he…

..
 
Comment by cyza
2009-07-26 23:17:49

Power betul khai ni….memang gua kagum sama lu…

..
 
Comment by fazarudin
2009-07-28 09:07:42

perghh..power tu… bile la nak masuk list..hahhaha

..
 
Comment by looloo
2009-12-06 23:47:48

eh, khai…. tgk2, justkhai.com ranking ke 11 la ! power habis ah ! *thumbs up*

..
 
Comment by akram
2010-02-17 16:28:33

khai,tadi sy tgok list top 100 blogger kt msia,check punye check,nmpak justkhai dot com no 11.waa,terer

..
 
Comment by heroo
2010-12-14 19:11:56

heloo,bro ngn ladies..

korang hya pndai cakap je..cube kita bersatu cari jln cmne nk kurang dan luput terus perbetulkan yg sudah nazak..jgn asik nk menuding jari je sama2 kita..nk kutuk pn kaum sndiri lu bikin malu la,cube klu kaum len bace ape anggapn negatif diorg pd kita..mesti gelak besar pye,jgn oorg kate belajar tinggi2..bodo bertingkat2..jgn terus pndg serong msti ade pnca npe jd g2..lbh baik cegah dr jd..ibarat lidi klu sebatang mudah jje ptg,cuba klu seikat mau tgn yg patah dak 8)

..
 
Comment by zidan72
2011-02-23 15:01:15

aku guna blogspot jer..tentu susah nak tarik org tengok….aku newbie lg aku blogspot nak setup senang jer..
http://http://bit.ly/fAdcaz

..
 
Comment by zulfizan
2011-07-25 09:48:35

hmm…saya lebih suka baca blog berbahasa melayu berbanding blog english. πŸ˜€

..
 
Comment by abd halim
2011-08-30 04:51:37

assalamualaikum khai, selamat hri raya diucapkan terlebih dahulu. Khai, tahniah kerana menjadi well known blogger in Malaysia. Aku bangga ader melayu yg ader dalam hotlist famous blog .aku minat jugak blog tp x reti nak buat, tp klu aku buat, aku x reti buat mcm yg ko buat khai. klu dalam blog khai , khai mampu bercerita apa yg khai buat, tp aku x mampu nk buat macam tu sebb minat aku lebih cenderung membaca news tentang gadget review, so mcm mne untuk aku bentuk minat aku kearah tu supaya aku boleh berjaya mcm ko? agak2 boleh ke? tolong komen πŸ˜‰

..
Comment by Khai
2011-08-30 12:17:18

Waalaikumsalam. Alhamdulillah, semua tu datang dengan sokongan dari followers-followers seperti anda juga. Untuk berjaya, minat itu perlu dijadikan sebagai hobi. Dan hobi itu perlu dijadikan sebagai sebuah kerja. Perlu berani dan yakin pada diri. InsyaAllah. Kita sebenarnya mampu untuk menulis pelbagai jenis artikel sekalipun cumanya mungkin kita selalu mengaku kalah sebelum mencuba, mungkin? Ketahuilah bahawa “practice make perfect”.

..
 
 
Comment by mira
2012-05-16 04:55:44

bgus. saya nak cari sorang usahawan on9 yg tnggal di johor bharu utk berkongsi pengalaman dalam 1 kursus perniagaan internet. bayaran akan dibincangkan kemudia

boleh x cadangkan nama pada saya utk dihubungi.

terima kasih

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post