Selamat Hari Raya 2009 Kepada Pembaca JustKhai


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada yang bukan beragama Islam. Wallawei! First time ni tulis entri kasi salam dulu. Selalunya main redah je taip tak ingat dunia. Ye lah bulan puasa ni kot, sekali-sekala nak memikat hati bakal mak mertua kalau-kalau lah dia baca blog ni. Wawawa..

Khai dah shopping malam Isnin lepas kat Downtown Shah Alam dengan member-member. Thanks Edie sebab drive’kan pergi sana. Khai kalau jalan Shah Alam ni memang failed la kot. Petang sebelumnya dah pergi Mid Valley sebab ada sale. Ingat nak beli baju melayu tapi last-last tak jadi sebab takde yang berkenan. Khai kasi je RM100 kat akak Khai suruh carikan. Selera perempuan ni rasanya lagi tinggi dari lelaki kan? So kita suruh la orang perempuan ni yang carikan. Hehehe.

Khai ada buat live blogging masa shopping tu. Kalau ada yang rajin jenguk-jenguk Blog Live Bloging Khai tu, tahu la kot?

Raya mungkin hari Ahad tapi Khai balik awal sikitlah sebab nak tolong apa yang patut mak abah kat kampung tu. Korang pun jangan lupa balik awal sikit kalau berkesempatan. Tolong’lah lap tingkap ke, kipas ke, cat rumah ke, kacau dodol ke, buat kuih ke atau apa je la pun yang boleh ringankan beban diorang. Khai kalau dah nak raya memang suka tolong mak Khai buat kuih raya je. Tapi tak tolong mana pun setakat kacau tepung dengan telur guna mesin tu boleh lah. Dari kecik memang Khai suka buat benda tu sampai la ke besar. Hahaha!

Lagi satu kalau mak Khai buat kuih gunting, Khai suka main mesin leperkan tepung tu. Lepas tu masukkan pulak dekat mesin yang gunting tepung tu. Pebret oh! hehehe. Yang lain maaf mak sebab orang makan kuih raya tahu la kot. Belum sempat jiran-jiran nak datang habis satu balang Khai belasah. Lepas tu malas nak isi balik pulak tu. Kene lah bebel kejap. Pokpekpokpek macam mesin 20 sen. hahahaha!! Love u mak! (more…)

Posted on 16 September '09 by , under Hidup Khai, Istimewa. 78 Comments.

Mengapa Oh! Artis Down Hingga ke Hari Ini?


Artikel khas ini mungkin hanya buat sementara waktu sahaja sementara Oh! Artis masih down setelah hampir satu minggu. Khai selaku founder pun dah tak larat nak menjawab sebenarnya. Mana-mana pun orang tanya pasal Oh! Artis tapi Khai tetap jawab kalau berkesempatan. Itu belum kira email yang diterima berkaitan Oh! Artis ni.

Mengapa Oh! Artis down? Pertama, ianya bukan kerana disengajakan. Khai juga tak pernah meletakkan apa-apa khabar berita yang Oh! Artis akan ditutup. Selagi Oh! Artis mampu untuk bersaing dengan lambakkan web hiburan yang lain yang tumbuh bagai cendawan, selagi itu para penulis kami berusaha keras untuk menulis mengenai hiburan yang segar untuk tatapan pembaca yang kini telah melebihi 20 ribu pembaca setiap hari.

Kedua-nya, kami tidak berhadapan dengan sebarang isu mahkamah atau sebagainya. Oh! Artis dan semua penulisnya termasuk Khai sendiri berdiri di bawah status independence author. Kami hanya menulis sesuatu yang benar dan bukannya fitnah. Kami juga tidak pernah mencerobohi privasi artis. Kami tidak masuk ke rumah mereka dan mencuri gambar-gambar dari photo album mereka. Kami juga bukan paparazi yang mengekori mereka. Segalanya hanya dari internet. Kebodohan artis yang meletakkan gambar di Facebook tanpa sebarang sekatan, selalunya digunakan sebagai kesempatan yang baik bagi semua web hiburan di Malaysia.

Pihak hosting kami masih berusaha keras untuk membawa Oh! Artis kembali buat tatapan para pembaca. (more…)

Posted on 18 August '09 by , under Lain-lain. 57 Comments.

Nengok Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs – Dengan Heliza AF5


Terdengar suara misteri entah dari mana.. – Khai Khai. Nama je peminat No 1 Heliza Helmi. Tapi Syurga Cinta pun kau tak support kan? Hehehe. Bukan taknak pergi nengok kat wayang masa tu, tapi masa tu ada je aral melintang. Tak melintang menegak pun ada. Nak pergi nengok sekarang, celah pelusuk wayang mana pulak la yang ada tayangkan lagi.

Al-Kisah je baru tadi dapat nengok Syurga Cinta. Tahu kat mana? Kat Youtube je pun. hahaha. Baru je di’upload semalam. So kalau rasa nak nengok mata kekasih gelapku itu, go search la on Youtube for Syurga Cinta. Cerita yang hebat dan mantap. Serious, macam nak meleleh je air mata tapi control ensem, member tumpang nengok sekali. Paiseh! Heliza jangan marah ek?

Ada ke yang tanye kenapa Khai suka Heliza? Cantik atau comel tu belakang kira. Tapi since dia pernah berinteraksi dengan Khai penuh comel sekali di Oh! Artis, terus research mengalahkan orang nak buat thesis pasal Heliza ni. Kalau korang perasan Oh! Artis tu pun, siapa pulak model dia kan? Hahahaha!

Before nengok Syurga Cinta kat Youtube, 9 malam semalam nengok Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs. Tapi bukan Youtube la (gila ko?) tapi kat GSC Midvalley. Beratur sumpah panjang sampai masuk dalam McD. Tak habis-habis lagi manusia beratur nak nengok Transformers 2. Hehehe. Kesian Ice Age 3 agak slow penjualan dia sebab ada Transformers tapi tetap jugak kuning (selling fast).

Tadi belanja dua orang member sekali nengok. Harga tiket 17 hengget tu sebab nengok yang 3D punya version. (more…)

Posted on 5 July '09 by , under Hidup Khai. 75 Comments.

Top 100 Malaysian Blogs


First of all, maaf kalau korang rasa entri semalam tu merepek. Entri “Ada Apa Dengan 1 Malaysia”. Sebenarnya memang Khai nak kritik pasal 1 Malaysia tapi since isu tu agak sensitif dan takut ramai yang cakap ini blog politik nanti, Khai batalkan niat. Terus entri tu meleret sampai jadi entri share barang pulak kan? Hehehe. Kadang-kadang orang ni memandang rendah. Konon usia baru 21 tahun, jangan cerita pasal politik. Budak hingusan lagi. Apa punya mentaliti bangang la dia bawa. Umur tak menggambarkan mentaliti seseorang la bai..

Entri kali ni ringkas je since Khai dah dapat feeling untuk update blog hari-hari kan? Macam yang Khai tulis kat entri “Ada Apa Dengan P1 Wimax?” dulu, nak ber’blog pon kene ada feel. Kalau takde feel, jangan la korang update blog tu. Buang masa orang je untuk baca. Paling penting, kestabilan internet memainkan peranan penting dalam blogging. Dalam keadaan sekarang, mungkin kerana itulah komuniti blog negara kita ni tak se’aktif negara lain.

Terlebih dahulu, Khai ber’blog bukanlah untuk mengejar ranking atau pendapatan. Tapi semua ni terjadi dengan sendiri tanpa kita minta. Rezeki Allah beri. Dan ianya tak lebih dari satu sumber inspirasi untuk diri sendiri. Pernah korang ber’blog atas dorongan ibu-bapa? Pernah korang berblog dengan dorongan adik-beradik atau kawan-kawan? Tak pernah kan even kerajaan Malaysia pun rasanya tak heran dengan dunia blog ni melainkan blog-blog politik, heran la diorang. Dunia blog ni inspirasi dia tak lebih dari apa yang korang cari untuk diri sendiri. What You See, Is What You Get (WYSIWYG). Boleh dikatakan mereka yang membaca banyak blog setiap hari, 50% lebih genius berbanding mereka yang gemar membaca novel sepanjang masa lapang. Which is, useless. Pembacaan blog tu pun tidak termasuk blog-blog yang bercerita mengenai hari ni dia sakit perut terberak-berak ataupun hari ni gula kat rumah dia masuk semut. Pembacaan blog-blog seperti itu totally membuang masa korang. Time is tissue you know?

Terbaru, blog ni disenarai’kan dalam 100 Blog Paling Popular di Malaysia. Sekali lagi bukan kita yang minta tapi ianya datang sendiri. Berada di ranking 37 rasanya satu pencapaian hebat untuk diri Khai sendiri. Maklum’lah (more…)

Posted on 26 June '09 by , under Blog, Hidup Khai. 122 Comments.

Cerita Dubai: Dubai Airport


Ini dan ini.. Antara entri di blog ini yang bercerita mengenai Dubai. Hakikatnya sekali imbas, apa yang ada pada cerita Dubai ni kan tapi kenyataan’nya itulah keyword yang segenap hari meluncur masuk ke blog ini tidak putus-putus. Jadi ayuh tarik trafik ke blog dengan bercerita mengenai Dubai.

Gambar-gambar di bawah ni, adalah segenap ruang dari 140KM persegi, Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai. Dubai yang dahulunya hanya sekadar dipenuhi 90% padang pasir, kini makin dikenali dunia dengan pembangunan’nya yang sangat pesat membangun. The Burj yang mana baru sahaja siap dibina pada tahun lepas merupakan bangunan tertinggi di dunia. Dari atas The Burj, korang boleh lihat bentu bumi yang sfera. Bayangkan? (well, 1KM lebih tinggi dari KLCC).. Ada gambar di Oh! Tidak [sini].

(more…)

Posted on 19 March '09 by , under Lain-lain. 49 Comments.

Announcement: Server down untuk satu hari


Pagi tadi tengah sedap-sedap call, dapat call dari Exabytes. Diorang cakap kena suspend dulu akaun sebab website berat sangat dan overload CPU usage ke ape ntah tapi yang pentingnya, dah mengganggu pemilik website yang di dalam satu server dengan Khai. Justkhai, Oh! Tidak, Oh! Artis dan Oh! Cun di’host kan di dalam satu server di Exabytes dan semua kos ini ditanggung oleh awek sorang ni,Syia.

Exabytes kata:
Encik Khai.. oooo tido lagi yer? Hurm, kami terpaksa suspend web anda kerana.. bla bla bla.. (tapi dalam english la)..

Khai jawab:
Ya ya.. nanti kejap lagi saya online. Nak tido pun lu kacau. Bincang kat email aje yer. Time kasih la sebab call (pun dalam english jugak)

Habis je dengan orang Exabytes jelaskan dengan panjang berjela, terus on internet. Aiseh, semua website kene tutup daa. Bukak email, hah amik.. berderet email tanye apesal. Maaf sebab satu pun Khai tak dapat jawab sebab Khai memang nak jawab kat Justkhai ni jer terus.

Sebenarnya masalah ni jadi adalah berpunca dari (more…)

Posted on 28 February '09 by , under Blog. 39 Comments.

Special Entry: Oh! Cun Released!

ohcunz

Akhirnya, setelah 2 bulan di’hold’kan dari tarikh release, akhirnya Oh! Cun released jua. Maka dengan itu, tambahkan satu lagi OH! di personal bookmark korang atau yang paling penting, sila promo di blog kalian..

Well, bukan sengaja nak lambatkan, cuma Oh! Cun ni Khai confuse skit mengenai niche yang sesuai. Pada awalnya, dah nak release dah dengan nice gambar-gambar awek cun. Nyatanya, bukan mudah untuk Khai nak cari gambar-gambar awek cun ye tak? So akhirnya, kita sumbat je apa yang cun. Strictly, Untuk yang cun-cun aje. Itu tagline bagi Oh! Cun. Sokongan korang amat diperlukan. Apapun Oh! Cun masih lagi dalam status BETA kerana masih ada beberapa lagi kerja belakang tabir sedang dijalankan.

Jika korang mempunyai gambar-gambar yang cun atau mungkin korang sendiri seorang photographer, send gambar kepada khaixy[at]gmail.com dan gambar serta website korang akan terpapar di OH! Cun.

Tolong berikan pandangan serta kritikan untuk OH! Cun.. Apa yang korang mahu, apa yang korang tak ingin nak tahu… kasitahu Khai..

Lagu Tema Oh! Cun – Better in Time
[audio:betterintime.mp3]

Download () | Lyric

URL: www.ohcun.com :8

Posted on 11 January '09 by , under Lain-lain. 34 Comments.

Terima Kasih Buat Pembaca Justkhai.Com


Blog ini terlalu besar maknanya buat Khai. Ini bukanlah blog pertama Khai. Rasanya ini blog yang ke-5 dalam hidup Khai sebelum kenal apa itu maknanya menjadi seorang blogger. Banyak dah blog ni punya domain. Dari scukz.blogspot.com (2 tahun lepas), terus jadi scukz.com/khai .. dan setahun yang lepas, baru lahirnya domain khas ini, Justkhai.Com .. Dari mana idea Justkhai itu, Khai pon dah tak ingat. Well, ianya cukup menjelaskan yang ini adalah blog kepada lelaki bernama Khai dan ianya Just Khai. Hanya Khai.. mean segala yang ada di sini, bulat-bulat dan petak-petak adalah dari jari, mata, hati, dan pemikiran insan yang bukan perfect bernama Khai.

Khai tak pernah ada dan tak mungkin akan ada personal diary dalam hidup. Orang kata, mereka yang suka baca dan tulis diari, orang tu jenis yang suka pandang ke belakang. Betul ke macam tu ye? Apa pon dalam sedar dan tidak, blog ini lah diari buat diri Khai. Diari yang boleh dibaca semua orang. Kerna tu adanya entri-entri yang agak personal di sini. Share pengalaman boleh kan?

Dan selepas terlalu banyak menerima kritikan dari mereka yang selalunya tak ingin nak mendedahkan identiti, Khai sedar mulai hari ini Khai tidak lagi perlu melayan apa-apa kritikan melainkan benar-benar perlu. Kadang-kala kritikan tu terlalu (more…)

Posted on 11 December '08 by , under Acara, Hidup Khai. 34 Comments.

Cerita Dubai: Kenapa aku nak sangat ke Dubai

Dulu Dubai orang pandang sebelah mata je. Sekarang, mahu terbeliak mata dibuatnya.Kalau korang pembaca baru di Justkhai, korang mesti belum pernah baca entri Khai yang dulu mengenai Dubai. Well, lihat je perkembangan drastik diorang lakukan hingga 2005.

Drastik sangat kan? Hurm, ni ada beberapa gambar yang Khai ambil dari Forums Scukz. Korang pasti tepersona dengan keindahan Dubai Hospital dan juga Dubai Mall. Simply Amazing. (more…)

Posted on 3 December '08 by , under Lain-lain. 48 Comments.