Bila Justkhai & Oh! Artis mahu di saman

561 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini


Beberapa hari sejak masuk bulan April ni, terasa hidup ni sedikit fool. Mungkin penangan oleh April Fool mungkin. Hehee. Bermula dengan kesilapan seorang pomen ni pasang sport rim, tak pasal-pasal breakdisc belakang bengkok. Dah keluar duit tukar breakdisc lain.

Kemudian, hardware yang paling berguna bagi seorang kipas susah mati (die hard fan) komputer adalah mice. Mice khai rosak. Logitech pulak tu. Baru je beli beberapa bulan lepas. [usya entri ni]. Nasib ok balik bila jemur tengah panas. Seriously, memamg ajaib gila mice yang rosak boleh berfungsi semula lepas dijemur di tengah panas. Kalau jadi kat korang, bolah la try jemur juga ye?

Lastly, datang lagi masalah lain. Email mahu menyaman dari dua orang perseorangan. Kawan-kawan di Twitter adalah orang pertama yang tahu tentang perkara ini. Satu, dari anak Datuk Dr Fadzilah Kamsah berhubung dengan gambar yang dipamerkan di Justkhai ni. Hasil perbincangan akhirnya Alhamdulillah, laporan polis dan saman ditarik balik. Entri tersebut juga dipadam bagi menghormati pendirian tuan punya cerita.

Lagi satu saman dari Intan Sarafina untuk Oh! Artis. Hasil dari perbincangan selama beberapa hari, masalah selesai. Alhamdulillah tak perlu buang masa dan wang ringgit untuk ke mahkamah. Well, semua pun tahu gambar-gambar dan kes mereka sebenarnya bersepah tersiar di internet ni. Melambak lagi di website-website lain. Google saje. Cuma mengapa blog Justkhai dan Oh! Artis ni mahu di saman, Wallahualam, mungkin mana-mana web yang giat membangun, mengundang kerisauan pada artis dan selebriti.

Alhamdulillah, kedua-duanya selesai dengan cara baik dan tidak berakhir dengan proses saman-menyaman. Apalagi jika gambar-gambar tersebut bersepah-sepah di Google dan website-website lain, sesungguhnya proses saman menyaman orang yang tidak bertanggungjawab pada gambar-gambar tersebut sangat memalukan. Sepatutnya, cari orang yang bertanggungjawab membawa gambar itu ke’internet. Mana mungkin tak tahu siapa yang tangkap gambar tu kan? Bukan gambar curi atau paparazzi, tapi terang-terang dengan kerelaan tuan punya badan.

Apapun jika blog korang ada menyimpan gambar anak Datuk Fadzilah atau Intan Sarafina, better keluarkan sekarang. Itupun kalau korang taknak terasa bahang bila ingin di saman. Nasihat ikhlas ni. Hehehe.

Perkara yang perlu dilakukan bila anda mahu di saman, berbicaralah dengan budi bahasa. Buktikan yang anda tidak bersalah. Buktikan juga gambar-gambar itu diambil dari source mana (google, forums atau di’blog lain). Paling penting (atas sebab tertentu), pastikan anda padam terus entri berkaitan yang ingin di saman bila kali pertama anda menerima amaran ingin disaman..

Entri baru malam nanti.

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 4:53 pm 6 April '09 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 561 views
Dalam kategori: Blog, Hidup Khai | Tweet This!

Eat This Google!: , , , ,


RSS feed | Trackback URI

72 Comments »

Comment by Daus
2009-04-06 17:14:49

wah…bahaye ni…ye i’m first….

..
Comment by ?
2009-04-09 11:52:08

takut gie.tapi xpeee

..
 
 
Comment by Daus
2009-04-06 17:16:44

JUSTKHAI DAN OH MANA2 PUN X PATUT DISAMAN…
DAUS SOKONG KHAI…
SAPE STUJU?
CEPAT SAHUT HIDUP JUSTKHAI DAN OH! ARTIS….
MEMANG BERLAMBAK LAGI WEB YANG SIAR PIC CMTU…
BUKAN JUSTKHAI DAN OH!2 JE…
BETUL X?

..
Comment by Khai
2009-04-06 18:26:45

haha… rilex daus.. hehehe ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by ~all about me~
2009-04-06 23:00:36

ahahaaa kembank idung khai ade yang memuji ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚

..
 
 
Comment by menteil
2009-04-06 17:19:16

huhu..
nasib blog aku tak pemes…
camner aku tak tau kat twitter?

nak email intan.. hehe…

..
Comment by Azman Ishak
2009-04-06 20:48:02

betoi betoi betoi.. same laa macam blog aku
yang merapu tah hape hape… hahaha…

saman.. mujur ugutan saman jer..
buatnye kalau die kate nak bom nko
macam altantuya… ops~

terlepas plak…

ape ape pon… aku kalau boleh memang nak helak
mende mende ni dari berlaku… maklum le,
bile dah ade domain ni.. semua nye berkaitan
dengan Copyright Protected.

kalau blog dari free hosting tuh… pedulikkan jer la,
sebab depa nak trace pon boleh pening kepala.
lagi pon mane nak carik pengguna dari free hosting.
bukan ade alamat pon. macam kite ni, dah tentu
la nak alamat berbagai sebab senang urusan surat menyurat.

erm.. cakap pasal free hosting.. blog tak gune adibahahmed
still lagi berleluasa… aku pon tak taw la mane pegi hackers
kat malaysia ni yang kate power sangat mase aku buat
entri pasal si “adibahahmed” ni…

harap sembang jer power… sampai sekarang ni blog tuh
still aktif. sengal… power la sangat… :bloody: lepas tuh
tak puas hati kat komen aku.. siap spam lagi.. hek eleh~
tah hape kemende tah perangai tak matured depa ni.

orang suruh trace pemilik blog adibahahmed.. tapi depa
ni plak tention sebab tulisan aku.. konon aku nak tunjuk
pandai… lepas tuh spam comment blog aku.. hahaha
bodoh nak mampos~ :p

..
 
Comment by Azman Ishak
2009-04-06 20:49:09

lupe nak cakap… sorry menteil… menumpang kat coment
hang… kat bawah ni jauh sangat.. sayup aku tengok comment
kat blog ni.. hahaha… pawer siallll~ :aie:

..
 
 
Comment by GambarHehe
2009-04-06 17:22:30

kecoh je nak saman-saman.. nak publisiti murahan la tu.. :p

..
 
Comment by anaktekak
2009-04-06 17:36:35

khai..nak gambar yang ko dah delete tue..nak tgk….

..
Comment by Khai
2009-04-06 18:02:52

elehs.. pandai misscall je.. orang sms x nak reply balik… x mo kawan.. ๐Ÿ˜Ž

..
Comment by anaktekak
2009-04-06 19:00:18

aku misscol malam…ko msg dah pagi..dah takde mood nak balas..huhu(alasan orang kedekut kredit)

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by aTan aHmad
2009-04-06 17:38:48

kalau benda baik yg nak dikongsi buat ape nak malu dan nak saman….

Ini semua dh salah dia org….tu yg malu jerk…hahaha..agaknye ler…

..
Comment by Khai
2009-04-06 18:04:13

sebenanya entri tersebut bukan entri yg memalukan kepada kedua-dua selebriti berkenaan. Siapa yang baca diorang tahu la. Setiap entri di justkhai x pernah ada yang memalukan sesiapa sebaliknya, siapa yang mempunyai otak, pasti nampak apa sebenar intipati yang cuba disampaikan..

Tapi nak buat camana.. bila orang berani buat tak berani tanggung.. nak dijadikan contoh kepada kebaikkan pun, takkan berani.. its ok..

..
 
 
Comment by cik peanut
2009-04-06 17:42:02

wah..mahu saman2 lak…
tak pe2..mahu google lah pic ye tu
hehehehe

..
 
Comment by aman
2009-04-06 17:44:14

yang tak bleh blahnyer, kalo saman, konpem2 media guna gambar tue, lagi buruk muka ada ar…haha..

wakakaka, BTW, Khai, aku kenal Razak ๐Ÿ™‚

..
Comment by Khai
2009-04-06 18:06:48

hahaha.. tak pasal2 ko terlibat ye amanz dgn kes oh artis tu.. hehe..

bukan razak la bro, tapi badawi..

psstt: khai dan amanz je yg paham ni.. hehe :p

..
 
 
Comment by EiNS
2009-04-06 17:45:51

Bahaya gila weh…kes saman2 nih…
kalo ahli politik saman ko lg nahas la…so hati2 bila tulis entri tu khai ๐Ÿ˜‰

..
Comment by Khai
2009-04-06 18:08:11

sebenarnya, orang byk nak saman aku bukan bila baca dari entri yg aku tulis.. tapi kerana ada gambar.. gambar yang mereka hasilkan sendiri..

apapun, kita perlu lebih berhati2 lah lepas ni :8

..
Comment by Daus
2009-04-06 18:18:58

RELAX JE KHAI…

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by Fizz
2009-04-06 17:53:22

wwowowowo.. bahye… :[

..
 
Comment by shezorro
2009-04-06 18:11:15

banyak sangat oh! ๐Ÿ˜›

..
 
Comment by wan
2009-04-06 18:21:40

uish..ape cerita ni?tak paham arr…
๐Ÿ˜†

..
 
Comment by emma songall
2009-04-06 18:25:38

LOrh…
2 skaleyh dapat. ๐Ÿ˜†

..
 
Comment by beliamuda
2009-04-06 18:47:26

wah, tak sempat baca..

..
 
Comment by Ozzie
2009-04-06 18:51:21

Bangang betol..Dah tau salah sendiri nak saman orang plak..Kalau orang xdedahkan kat sini, kat sana nanti Tuhan akan tunjuk gak.Hahaha.. :p

Ingatlah kita umat Nabi Muhammad yg akan dihisab dahulu di hadapan Nabi2 & umat terdahulu..Malu woo…!! =(

..
 
Comment by Fazrewl
2009-04-06 18:52:28

xpe khai…
lega tak jadi saman..
kalu tak, kena lelong balik la 125zr tue… :love:

..
 
Comment by zelo55
2009-04-06 18:59:10

artis dan orang kenamaan ni bodoh sbnrnye..
x sedar diri..

bile da thu buat bnd salah n mmalukan…
bile da tersebar..
brula nk saman sana sini..

salah sndri trimela padahnya…
name pun korang salah..

bagi je diorang saman pastu tunjk kt mahkamah sket betapa bodohnya diorang ni…
bagi semua surat khabar thu gamabr2 n kelalkuan diorang yg sbenarnye..

geram ak ngn artis2 nih..pegi mampos pon ak x heran..

..
 
Comment by .AzFaRuL.
2009-04-06 19:28:11

mesti saman malu tu kan?

agak2 msk melodi x?

..
 
Comment by anarm
2009-04-06 19:34:23

sikit2 saman.. sikit2 saman..
bleh sape2 bgtau tak apa hukum makan wang hasil saman-menyaman? ๐Ÿ˜

..
 
Comment by Ahmadรขโ€žยข
2009-04-06 19:55:44

jintet punye artis..meh tery saman aku lak.. :choler:

..
 
2009-04-06 20:39:32

Artis tu kena sedar …segala tindak tanduk mereka sentiasa menjadi perhatian masyarakat…..

..
 
Comment by noni
2009-04-06 21:41:09

ya… padan muka kau!!!

tu belum gambar anak dato najib tun razak
pm malaysia lg tu… tunggu la kau khai…
hahahahhahah <- gelak jahat

..
 
Comment by Sy8
2009-04-06 22:04:09

x pe khai..skurang2 nya kita tau yang artis2 ni pun bce justkhai ngn ohartis…hehehe..

..
 
Comment by hytiq
2009-04-06 22:26:38

ko klw kna saman ok gx..
biar r dye sman ko..glamor skit..
huahuahua ๐Ÿ˜‰
lgi rmai r org bkak blog ko..

..
 
Comment by lilacfla
2009-04-06 22:30:36

huh daasat gak eh…
tapi betullah, bersepah merata justkhai n ohartis gak yang nak disamannya.

berak tak pandai kampus. bila berbau nak marahkan orang. hurm… 8)

..
 
Comment by Marzuki
2009-04-06 22:33:09

haha, lom aku saman lg tu. ingat x nko publish gambo aku ngan maria ozawa itu hari?

..
 
Comment by ~all about me~
2009-04-06 23:08:36

ahahahhahhaaa mesti khai cuak gile mase awal2 dapat surat saman tuh~ ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚
nsb baik xkne saman~kalo x duit mlayang camtu je~ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€

..
 
Comment by Eriyza
2009-04-06 23:20:58

Depa gertak Khai jer tuh.
Awat tak saman seme skali
web / blog yg besepah tayang
gambaq depa tuh?? :p

..
 
Comment by salmah hibon
2009-04-06 23:30:21

kau ckp tak ngan dowang “tolong jgn saman saya..saya org susah…”

neway..hati2 len kali..xde sape suka diaibkan even kau xde niat cmtu…kau just rasa mende tu publisiti untuk kebaikan blog kau..but setiap org berlainan pandangan…

yg memaki hamun tu xyah la over sgt ye x..kang kene kat batang idung bru senyap…huhuhu…

..
Comment by Khai
2009-04-07 10:07:11

kalau untuk kebaikkan blog, dah lama dah kasi orang download video maria ozawa ke.. sapa ke.. itu kalau x pikirkan sensitiviti masyarakat.. hehe.. ๐Ÿ™‚

..
 
 
Comment by KNizam
2009-04-06 23:48:49

ko dah makin glamer la kan….. hehe ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by Zik
2009-04-07 00:40:55

pandai la kau khai.. hehe dpt ber-contact dgn artis!

..
 
Comment by sir_aniep
2009-04-07 01:22:25

haa camnie lah … ngko buat private post letak password untuk ahli jer untuk bahan2 tak pasti nie … artis sangap2 tu sah-sah la buta IT hehehe :p

..
 
Comment by azizwan(dot)com
2009-04-07 02:13:27

wah.. smpai nk saman menyaman la pulak.. tp yg peliknya, knp justkhai dan oh artis juga yg jd sasaran atau emel itu sebenarnya dhantar oleh ‘si pendengki’ yg bertopengkan anak seorg motivator yg super so’sial itu?

hurm.. lpsni tak boleh la nk tampal gmbar artis sesuka-sukinya kat blog :aie:

..
Comment by Khai
2009-04-07 10:09:42

anak datuk fadzilah tu memang betul. cuma kes intan sarafina tu yg meragukan. Apapun semuanya dah setel, thanks la untuk mereka berdua.

sama2 jua diucapkan. hehe.. ye la kalau betul ke mahkamah, buat tambah malu diri sendiri je. :p

..
 
 
Comment by Mindaku Di Sini
2009-04-07 04:01:38

hehe…chill la beb… baru panas sket jer…blom kena ugut masuk ISA lg…haha

..
 
Comment by bd fabregas
2009-04-07 06:56:58

kes saman menyaman ni yg aku x gemar ni.. dua entri dlm blog aku pernah kena delete ngan pihak blogger pasal ade claim drpd DMCA berkaitan ngan carta billboard.. seb bek blog aku masih picisan, kalo x mesti media prima dah antar warning letter nak saman blog aku..

..
 
Comment by lixdo
2009-04-07 11:07:26

khai dalam perbincangan ko tue dia orang mengaku ke gambar tue semua betul gambar dia orang??

..
Comment by Khai
2009-04-07 12:11:18

yup.. diorang mengaku itu gambar diorang.. sbb tu la diorang minta di padam. Alasan kerana mengganggu hak privasi mereka. :8

..
Comment by aida.JJ
2009-04-12 01:20:51

hak privacy ?
asl tak saman google terus ? kn lgi senang.
hak “privacy” lebih terkawal.

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by deennasour
2009-04-07 11:20:11

fuh berdegup gak jantung aku baca entry ni.
seb bek ko tak kena saman.

..
 
Comment by M&H
2009-04-07 11:33:23

fuh jenuh aku baca komen.. baru sampai kat bawah… hurm aku da missing menda ni da… aku bz lately tak sempat on9.. usha2 da de kes.. aku penah tengok anak fadhilah kamsah tu kat sini… hurm mmg betoi ek? sian ayah dia penat2 bg didikan pada org lain, tapi anak sendiri tak reti jaga air muka ayah.. ape nak jadi.. mcm pelaq… pastu taw pulak malu nak saman2 khai.. ape kejadahnya? lain kali jgn biarkan gambar sendiri tu terlepas ke tangan org lain dan jgn uplod kat tenet… kalo nak senang takyah buat sesuatu yg membuatkan org2 tangkap gambar kita.. ada paham.. yg artis tuh lak aku tak nengok kot.. hurm…lupa kot… ๐Ÿ˜

..
 
Comment by kentang
2009-04-07 20:13:03

relax khai…org yang benar pastinya berani..org yg tktkan kebenaran mmg cam2..da buat salah,nak saman2 org.nak tutup malu ngan saman org lain..padahal bile dia saman org 2 la benda 2 akan lg tersebar..lg memalukan diri dia…

ape2 pon hati2 khai..dunia skrg ni dunia saman menyaman…duit semate2..mata duitan… 8)

..
Comment by Khai
2009-04-07 20:20:13

hi kentang.. thanks.. :8

..
 
 
Comment by memekentang
2009-04-07 20:25:44

erkk…same2..im new here..i mean..bru reg..hehee..tp da lme pon ngushar blog ni..cmne nak tukaq gambaq ni ek… :oups: :oups:

..
 
Comment by anne
2009-04-07 21:01:50

aku sokong khai!!!
padan muke depa yg kantoi tu
lenkali wat lg x snonoh.kat dunie bleh la ko nak saman
bile ditayang kat mahsyar sok ko nak saman Allah ke? ๐Ÿ˜†
sendiri mau igt la….

‘aku tinggalkan 2 perkara yg jika kamu berpegang kepadanya x kan sesat smpi bile2-AL-QURAN N SUNNAHKU-hadis nabi’

..
 
Comment by titan
2009-04-07 23:36:57

biasala tu. yg depan mata depa tak nampak. yg kat blog ni, nampak plak. haha.. ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by Rahsia Jutawan CBC
2009-04-08 00:51:17

aduh..ko nk kena saman ke….sibbaik…nk buat macamane kan…dah mg dorang…..sape suruh berkelakuan buruk….. :-[)

..
 
Comment by Motivasi Islam
2009-04-08 15:11:35

Sudah-sudahla tu Khai…Jangan nk carik kekurangan org laen..tengok diri sendiri tu dulu..muhasabah diri…kalau kena saman, saya gelak kan je.. bru padan muka ko Khai!

..
Comment by Khai
2009-04-08 20:37:36

dekat nak ratus ribu kali jugak baca entri ni.. lagi 10 genap la 100 ribu.. tapi x jumpa plak mana ayat yang nak cari kekurangan orang lain tu..

kalau tak keberatan, harap copy paste mana yang dimaksudkan tu… merayu ni.. kalau boleh nak sujud kat kaki ni.. nak cium2 kaki awak.. nak jilat2 skali kalau boleh. hanya nakkan awak paste mana ayat yang cari kekurangan orang lain tu..

LOLs!! :8

..
Comment by razer
2009-12-01 19:43:07

ade gak org sengal dlm dunia ni erk khai, hahaha

sengal melantun2 lak tu

hahaha

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by megat
2009-04-08 15:26:09

derang tu kena hayati balik ayat sinis kata orang tua-tua,

“berani kerana benar, takut kerana salah!”

terbukti bukan!?

..
 
Comment by fadli
2009-04-08 16:50:40

betul 2…bile dah kelar gambar kat internet mule la nak saman2 orang..pandai buat pandai tanggung..kalau kita siarkan dengan niat untuk sedarakn orang di luar sana,inssyaalah banyak pahalanya..tp jika nk memalukan org len,jgn wt..what ever,artis sekarang aku xleh wt idola…idola yang sebenarnya Rasulullah S.A.w

..
Comment by Khai
2009-04-08 20:41:25

kalau pernah baca entri tu, sedikit pun nama orang tu tidak disebut.. tetapi respon komenter yang ada sebut nama tu..

berbalik pada entri, tujuan’nya untuk menyedarkan. Supaya kita lebih alert untuk tidak menconteng arang di muka kedua ibu bapa.

Kalau nak kata nak memalukan dia, for what. Rasanya dia takde hutang pun. Hehehee.. :bloody:

..
 
 
Comment by aida.JJ
2009-04-12 01:13:17

sian u,khai.
x fhm laa kenape nk saman2 ,
dh jdi artis, biase laa kena gossip sane sini ngan org //

ini laa die, artis yg tak fhm konsep artis.
sakit jiwa agknya.

..
 
Comment by spatt
2009-04-12 05:36:25

agak2 kalau die saman, bape riban ek?
aku nk kumpul duit, nak kutuk sorang artis ni kaw2..wakakaka :o:

..
 
Comment by nazra
2009-04-16 16:24:12

adeh akhirnya sampai jg ke bwh. ala klau gmbr dh brsepah kt google, awat nk saman org lain plak. cari punca utama knp gmbr brsepah..

..
 
Comment by [n][4][s]
2009-04-24 17:30:11

kesian dak neh.kena buli artis lak. ekekekek!

..
 
Comment by yazidyahaya
2009-04-30 23:37:52

Peh,ade juga kes macam ni iya..la,kitakan blogger,so tempat kita meluahkan pendapat semua atas blog.hehehe tak gitu? :p

..
 
Comment by sylarius
2009-08-08 12:20:47

pasal mice ko tue kn, sure ko gunekan ditempat yg panaz dan lembab. tue yg mouse ko dh ok bler pas kna jemur. ko bawak mice ko tue masuk dlm air ker khai?
hehe =p

..
 
Comment by rayban wayfarer
2010-07-16 01:34:34

bahaya juga kes saman menyaman ni….eeeee patutnya saman la google terus

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?