Justkhai kini di Dedicated Server! Oh Artis pula masuk Berita Harian.

1,834 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini


Alkisahnya, Justkhai kini dah pun selamat berpindah ke hosting yang baru. Terima kasih kepada pihak Server Freak kerana sudi menaja Dedicated Server untuk Justkhai ini. Alhamdulillah segalanya berjalan lancar dengan kerjasama yang sangat friendly dari Sam dan Sherene selaku orang kuat Server Freak. Khai berasa teruja jugalah bila blog ni dah pun bergayut dalam dedicated server. Hakikatnya, Khai akan tetap rasa sama, tapi korang, pembaca blog ni yang bakal menerima maklumat tanpa apa-apa halangan dan aral yang melintang-pukang. Bandwidth habis cepat lah, load berat lah. Semua itu insyaAllah takkan berulang lagi.

Khai nak kasi review pasal Server Freak pun terlalu awal. Tapi dari review yang ada di Internet, ramai pengguna yang berpuas hati dan memberi pujian. Dan kalau korang rasa Justkhai ni ok je dia punya load dan uptime, mean Server Freak adalah terbaik la tu.


Oh! Artis pula, kini juga berada di dalam Dedicated Server tetapi dari Fivio Hosting. Ramai yang dah beli hosting guna kupon “justkhai”, maklumlah dapat diskaun 30% tu. Bukan sikit kan? Siapa nak kasi? Jangan ada yang hairan kenapa dengan nama kupon “justkhai” tu membuatkan korang menerima diskaun yang tinggi pulak kan? Ini kerana Khai sendiri yang request dari pihak pentadbiran Fivio Hosting bagi membantu para pembaca blog ini yang tercari-cari hosting yang berkualiti pada harga berpatutan. Itu yang paling penting. So kalau tercari-cari hosting, jangan email bertanya Khai lagi kerna jawapan yang akan korang terima tetap sama iaitu, terus ke Fivio Hosting.


Paling best semalam (23 April), Berita Harian ada memetik nama ohartis.com dalam berita di muka surat lapan. kalau nak usya versi online pun ada. [klik sini] . Thanks Berita Harian. Bukan senang web nak keluar paper oii… Setinggi-tinggi tahniah juga buat penulis jemputan Oh! Artis, Mrx_Lonely dan Zulfiz.

Kenapa Khai Menolak Exabytes?

1st of all, setinggi penghargaan kepada Wan Syahirah atau Syia yang telah menaja blog ini hampir 2 tahun. Gadis ini menaja hanya kerana dia suka baca blog ni dan bukan kerana mahukan sesuatu seperti iklan atau sebagainya. Baik hati sungguh kan? Hosting Ebiz Gold yang dibeli Syia dari Exabytes beraksi baik untuk tahun pertama dan sejak masuk tahun kedua kebelakangan ini, ramai yang mati tercekik bersama Exabytes.

Dari maklumat yang Khai terima, pihak Jaring telah menaikkan kos data sebanyak 40% yang menjadikan 1GB data transfer (bandwidth) berharga RM1. Ini mungkin membuatkan banyak hosting berdarah di “jubur” kerana kita semua sedia maklum dengan pakej-pakej yang mengaburi mata pembeli dengan Bandwidth yang tinggi. Kalau harga hosting RM299 dengan bandwidth 300GB, do the math la kan sekarang diorang untung ke rugi? Mana tak kelam-kabut paksa orang pindah masuk Semi Dedicated? Kan Exabytes kan?

Lagi-lagi blog yang ada under Exabytes Ebiz Gold tu. Bandwidth 300GB tu pancing je sebab target diorang untuk web-web kompeni yang kecil-kecil. Bila masuk blog-blog yang agak ramai pembaca, mulalah tak senang duduk. Apa yang Khai tulis ni berdasarkan pengalaman Khai dan apa yang Khai rasa. Khai tak larat nak cerita satu-satu apa yang jadi antara Khai dan Exabytes tapi cukuplah untuk Khai simpulkan, jika ingin membeli hosting, Exabytes bukan pilihan yang bijak. Jangan terpedaya dengan status No 1 yang diorang gembar-gemburkan. Exabytes suks dude!! Seriously.

Entri ini juga ditulis berdasarkan pengalaman Khai sebagai seorang blogger tempatan yang hampir setiap hari mendengar rentetan kawan-kawan blog mengenai hosting yang sucks! Jadi, berikan peluang pada diri korang menjadi seorang yang bijak dengan tidak terjerat memilih hosting yang teruk macam apa yang terjadi pada Khai dulu.

Entri mengenai dua hosting di atas ni pun Khai tulis bukan kerana diorang ni sebagai penaja Khai. Tapi Khai sendiri rasa bertanggungjawab untuk berkongsi dengan korang apa yang terbaik untuk semua. Sebelum membeli hosting, kita jangan mudah rambang mata dengan pakej-pakej yang mampu buat hidung korang berdarah. Sebaliknya, bertanyalah pada mereka yang berpengalaman dan pernah menggunakan hosting tersebut.

Pssttt: Selepas entri ni nanti, blog ni akan kembali menyediakan santapan untuk korang baca. Bukan cerita-cerita kosong je kan? Kalau Khai sendiri benci blog orang lain yang sakit perut tercirit-birit pon nak belasah tulis entri kat blog, begitu juga dengan Khai. So janji, entri lepas ni akan memberikan sesuatu. Jangan lupa subscribe blog tak sunat ni ye.

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 3:18 am 24 April '09 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 1,834 views
Dalam kategori: Blog | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

65 Comments »

Comment by izzat aziz
2009-04-24 03:31:44

aku first? best dedicated?

..
Comment by Khai
2009-04-24 03:54:11

Rasa macam sama je..Tapi bandwidth unlimited dan space yg besar gedabak sememangnya membuatkan sesiapa sahaja hantu web akan rasa terbang diawang-awangan. Hahaha.

..
Comment by izzat aziz
2009-04-24 07:48:00

bleh ah bwt video streaming.. x yah guna youtube..hehe

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by Jaws
2009-04-24 03:32:07

hebat giler khai..femes ko pasni..
hehe… :o:

..
 
Comment by topo
2009-04-24 03:34:21

hohoh serverfreak memang terbaik… πŸ™‚

..
 
Comment by Awek Khai
2009-04-24 03:35:34

Wan Syahirah atau Syia, jom la taja blog aku. Wakaka.

..
 
Comment by ubey
2009-04-24 03:58:12

pergh. hehe. well done dude

..
 
Comment by x-po
2009-04-24 04:15:33

hoho msk paper beb..sng la nk cari jodoh nnt ek…ekekeh

..
 
Comment by Mindaku Di Sini
2009-04-24 04:46:36

orang berita harian tak tahu apa itu google ke? haha….papehal pn…memang best dpt publisiti free !

..
Comment by Khai
2009-04-24 14:27:07

hahaha… thats it! :beurk:

..
 
 
Comment by Zik
2009-04-24 07:27:40

wah taniah justkhai! this wat i waiting for, and now semua dah cukup. dont says still sama coz u need to learn how to make it better dari apa yg ada sekarang.

belajar la linux, tinggalkan vista anda! haha. nanti khai akan tahu nikmat sebenar. zik rasa blog ni akan bertambah baik. u can managed it by ur own now.

apa yg amazing sgt zik tgk server yg justkhai pakai sekarang lebih baik. i mean litespeed server, komersial. im so happy n justkhai pun mesti happy sama.

rasa mcm nak baling telur jek kt owner blog ni!

πŸ™‚

..
Comment by Khai
2009-04-24 14:28:51

wowo.. kejamnye nak baling telor…. hehe… boleh je nak test linux, tapi tunggu ada other pc la kot.. macam skang ni, selesa sangat dah dengan microsoft.. lagi2 justkhai pon dah pakai directadmin, bukan cpanel lagi.. slamat tinggal linux… πŸ˜€

..
 
 
Comment by suhz
2009-04-24 08:10:23

congratulation, dpt tajaan dedicated, bkn sonang nak dpt weh, webserver litespeed(bkn free nye) lg ha server freak ni bagi.
aku bebangge sebab aku tau nama owner dia khai.. hahaha :bloody:

..
 
Comment by -WaN-
2009-04-24 09:16:51

congratz utk server baru dan dapat masuk berita harian..hoho
kalo hosting problem lagi lepas ni,baik pakai blogspot balik..hua2 πŸ˜‰

..
 
Comment by haryani
2009-04-24 09:36:06

wow…nama dh masuk surat khabar!!! tahniah!

..
 
Comment by Taufik SM
2009-04-24 10:39:13

tahniah sebab tukar hosting ….

hehehe πŸ˜€

..
 
Comment by Eriyza
2009-04-24 11:36:24

Tahniah Khai sbb dapat tajaan lg tuk kesekian kalinya.
Dedicated server tuh pebenda?? :8

..
Comment by Khai
2009-04-24 14:32:17

dedicated server tu, bila web kita sebijik je dalam 1 server.. Bukan macam share server.

Leh klik link dalam entri ni kak eriyza.. nengok sendiri spec untuk dedicated tu.. :[

..
 
 
Comment by Faiz
2009-04-24 12:06:19

kesalahan ejaan :

hairan = haran
hosting = hoting

pst… dapat dedicated smpai tersasul ke ? ha3..

..
Comment by Khai
2009-04-24 14:36:21

hehe.. sampai kat tagged pon ko telek sbijik2 ye bro? hehe… thanks

..
Comment by Faiz
2009-04-24 14:46:34

tu la ko…aku nie baca dengan teliti….ko je x tau..ha3…

pstt… nak skit space leh ? hosting problem la … πŸ™‚

ha3..

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by abdusfauzi
2009-04-24 16:20:38

aku nak jugak dedicated server bersama unlimited bandwith. aku x suke youtube. aku nak stream sendiri. πŸ˜›

..
 
Comment by fazrewl
2009-04-24 16:31:41

bestnya bertuah ko khai…
popular betul oh artis nie.. he he..

..
 
Comment by fazrewl
2009-04-24 16:34:59

Baru smlm inform sempat ke cari paper tue..
Kata tak beli.. oh artis masuk paper trus cari kot bro…
he he he…

..
 
Comment by Enpjan
2009-04-24 16:37:57

salam khai..tahniah 1st of all…semoga khai jadi idola yang baik buat blogger2 lain n adik2 yang lebih muda dari aku la..hehehe

pasal hosting ni aku nka syer sikit la..sebab dari pengalaman aku la..exabytes memang bangang. Mula2 ko beli dari diaorg memang service cukup baik n connection pun ok bila dah masuk tahun ke dua mulala jd yang pelik2..web selalu down mailserver down..aduss cam gampang.

Pasal serverfreak pula servis diaorg memang bagus especially dari segi friendly. Si SAM tuh memang x banyak songel n senang bertanya dgn dia. Mayb ini taktik diaorg nak tarik pelanggan harap dapat di kekalkan. Connection diaorg pun good la buat waktu ni xde masalah.

N bout fivio pulak memang hosting yang consistent buat masa ni. budak2 kat fivio pun memang sgt friendly.

N lagi satu hosting yang boleh korang pcaya n pakai ialah ipserverone. Kalo utk company boleh pakai webserver.com.my

yang lain2 tuh aku x biasa lagi la…

hehehe skadar panduan utk yang baru nak cari hosting.

..
 
Comment by PakciQue
2009-04-24 17:07:54

HEBAT!!!!

Dapat tajaan macam artis nak pergi terima anugerah.

..
 
Comment by NoktahHitam
2009-04-24 18:49:00

ko sure dedicated? Dedicated as in atas satu server, satu website ni je running? Gile best kalau macam tu.

ps: x pernah aku dgr lagi dedicated server utk satu blog. kennysia pon pakai shared hosting.

..
Comment by Khai
2009-04-24 20:09:22

ohtidak, ohcun dan macam2 lagi private project akan masuk dalam dedicated ni bro.. hehe.. justkhai as main domain ntuk dedi ni je… takkan la justkhai sebijik je dalam dedi kan? hehehe..

psstt: kennysia pakai share server ke? sukar dipercayai πŸ™‚ .. tapi hongkiat mmg guna dedicated setahu aku

..
Comment by menteil
2009-04-25 01:43:19

baru nak tanya macam NH.. hehe..
hebat la dapat dedicated… senang lenang la ko pas nie…
tak payah pening kepala lagi..

tapi cadangan aku,
kepala ko akan lebih senang lenang kalau ko masukkan sekali menteil.net dalam server ko.. mesti hidup ko akan lebih bermakna.. haha…

(Comments wont nest below this level)
Comment by NoktahHitam
2009-04-26 03:42:18

sebenarnye pakai dedicated lagi pening. kernel patch, security etc2. kalau kene buat sendiri masak laaa. kalau tak, ok je. macam2 bole buat. tp kalau tak fully capitalize dedi, rugi je bayar mahal bulanΒ².

 
Comment by Khai
2009-04-26 04:51:13

tu la bro.. mmg x berani nak handle sendiri dedi.. Ehem ehem, Incik Sam, tolong nengok2kan ye.. hikhik..

 
 
Comment by NoktahHitam
2009-04-26 03:43:16

Kennysia pakai shared. Tp die lebih macam semi-dedi, kire limited orang la atas satu server. Bandwidth die makan byk o0o0o

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by Kreuger
2009-04-24 20:04:11

untungnye badan.. dah ar pames.. masuk surat khabar..
ehehehe.. duduk dalam server sorang sorang ker?
aku pon kompius gak cam NH cakap tuh.. hadoi ai..

ape pon bangge gak ade member aku seorang blogger
yang blognye masuk paper… wiiiwiiittt~ πŸ™‚

..
Comment by Khai
2009-04-24 20:11:24

semua web lain akan masuk nanti bro… ohtidak,ohcun,ohtiny,oh…oh…oh.. soon.. hehehe.. kecuali satu je, ohartis.com x masuk sebab fivio.com dah sponsor..

Nantikan kemunculan projek2 web terbaru yang bakal memeriahkan dunia maya korang.. hehehe..

..
 
 
2009-04-24 23:30:15

tahniah diucapkan kepade khai…makin mantap beb..go…go justkhai.com…. πŸ™‚

..
 
Comment by zelo55
2009-04-25 01:55:53

btol3…
klau ak ternampak org bac paper tu…
konpem aku ckp cmni…
“ooo…tu lmn web mmber aku…nme khai…die mmg pro bab blog n internet ape smue ni…cume…kedkot je. Kedekot xnk letakkn blog aku dlm didcated server cm die skali….hahahahahah!!”

:o:

..
 
Comment by web
2009-04-25 03:54:03

aku perati exabytes tu melebih2.. so please jgn terlalu percaya dgn pakej hebat dgn spesifikasi yg menggila…. harga pn leh tahan cekik darah…. mcm kes aku dgn esurge hampeh … aku igt harga baik selaras dgn kualiti tp hampeh… alhamdulillah aku kini telah berpindah ke server hosting yg baru iaitu company melayu… so server pn lebih ok puas ati berbanding harga yg jauh lebih berpatutan disamping server tu yg penting bg aku… kelancaran beroperasi… klu aku bandingkan yg baru skrg aku guna lebih baik dan tanpa mengambil bnyk masa utk masukkan fail ke server banding ngan server esurge…

berdasarkan pengalaman aku.. hosting ni akan mula amik kesempatan mcm kes aku offer tuk web service… page down n lps tu prob kat akaun…. aku duk seminggu mcm tunggul menanti support tp xde jawapan…. waktu tu dh ramai yg mula pelawat hadir ke web aku bertanyakan sampel n demo… masa sblm offer web service xde masalah.. tp akhir2 ni mcm serupa dengki smpi xsettle langsung akaun hosting aku tu… x logik aku tgk masalah aku smpi x blh settle.. tanpa sebarang jwpn.. mcm bisu sial yg amat aku duk berkali2 submit ticket… aku mmg nyumpah2 esurge… skali lagi

ESURGE.NET.MY sucks….

disini adalah pengalaman aku hadapi.. so ambil iktibar dr kisah aku… lebih ok lagi beralih lah kepada Bumiputera…. mereka lebih jujur sedikit…

Peace!!

..
Comment by Khai
2009-04-26 04:52:36

Urhh.. sabo sabo.. before khai kene lagi teruk.. Scukz.Com tu dah 3 4 kali buat balik tu.. Pernah dah 12ribu ahli, hosting hilangkan camtu je data-data.. sadis yg amat..

Tapi dengan kesabaran dan doa semua, Alhamdulillah… ganjaran kesabaran selalunya dibayar di dunia.. Amin..

..
 
 
Comment by Anarm
2009-04-25 11:49:37

tumpang menyepam jap..
nak tanye kot2 ade sape2 yg penah dgr and penah guna
servis dari http://zettahosting.com/

aku tgk price die memang menggiurkan.. hehe..
ade sape2 guna x? camne? syer skit.. huhuu πŸ™‚

..
Comment by Khai
2009-04-26 04:53:29

mmg mengiurkan.. try test la anarm.. cuak skit ngan nama2 hosting yg baru ni.. better cari yg dah terkenal dan established. Tapi bukan Exabytes la.. hell no! πŸ™‚

..
 
 
Comment by eda
2009-04-25 12:27:50

aah la…glamer la oh.artis pasni…mesti ramai yg nk usha2….ms bace paper tu hr, tgk gambar….bwh tu tertulis dari laman oh.artis…oh, cam ku knl web ini…. πŸ™‚

..
 
Comment by Kill-Vearn
2009-04-25 14:36:40

tahniah.. moga berjaya dengan server n host baru… moga takde masalah agi nanti..

..
 
Comment by khairilhusni
2009-04-26 01:23:09

hehe… kan aritu aku dh bgtau, serverfreak is the best.

sam bg service tiptop ngan aku.

2tahun aku xpernah curang.

..
Comment by Khai
2009-04-26 04:54:24

Hehe.. pendapat ko sebelum ni diambil kira.. Sebab tu la Khai try test Server Freak tanpa rasa sangsi..

..
 
 
Comment by deennasour
2009-04-26 02:53:36

YA! blog ko dah load dgn pantas tanpa semput2.
tapi ni aku guna streamyx wifi. tak tau g kalau aku guna maxis broadband kejap lagik. haha.

pergh masyuk surat khabar!! tahniah tahniah.

..
 
Comment by BepOp
2009-04-26 03:17:11

salam khai…
nieh 1st time aku masuk blog ko…
aku nak tanya, ada banyak x hosting server @ domain?
mana yg ok ekh?
cadang nak 1…
hehe

..
Comment by Khai
2009-04-26 04:56:55

kalau tanya khai, refer balik entri kat atas tu.. samaada Fivio atau Server Freak la.. Dua-dua Khai dah guna buat masa ni 0% kekecewaan..

Superb berpanjangan..

..
 
 
Comment by zulfiz
2009-04-26 04:09:09

haha..nama aku ader gak ker….hehe..
segan lak aku..aku kan jarang hapdet ohartis tu…
hehe….
anyway thanks la bro… :o: πŸ˜€

..
 
Comment by zulfiz
2009-04-26 04:12:48

lepas ni boleh la aku upload terus kat ohartis..tak yah nak upload kat imageshack lagi lah ek..

keh3x

..
Comment by Khai
2009-04-26 04:57:53

Takde-takde… tetap imageshack.. hehehe.. Even dedi pon, kene kurangkan jugak loading2 gambar ni.. hehehe

..
Comment by Anarm
2009-04-26 22:24:12

kedekut space la you ni :o: wahahahaha

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by titan
2009-04-26 11:41:23

hoho. best apa kalau ada yang menaja.. :((

..
 
Comment by Truckster
2009-04-27 13:23:37

hehe dah agak dah khai..

pasni bersedia plak mengutuk Server Freak…..

..
 
Comment by messmerising1
2009-04-28 19:13:51

8) πŸ˜‰ πŸ˜‰
wah bestnye masuk paper,,
owh.,. sponsor. bestnye ad org sponsor.. hik2.. πŸ™‚

..
 
Comment by yazidyahaya
2009-04-30 23:23:41

peh…masuk surat khbar tu..aku ada perasan gak masa belek suratkhabar itu hari..memang ada ,,,taniah bro.. 8)

..
 
Comment by azleah
2009-05-01 12:18:34

bravo! bravo! oh artis

..
 
Comment by azleah
2009-05-01 12:18:34

bravo! bravo! oh artis

..
 
Comment by KNizam
2009-05-02 12:07:41

aku pun pakai serverfreak
so far ok pas hati
kena ddos sekali. haha

..
 
Comment by Faiz
2009-05-02 21:21:55

Congrats Khai… blog kamu smakin famous… thumbsup!

..
 
Comment by lazaac
2009-05-05 19:07:44

meh kita pakat ramai2 boikot Exabytes… lazaac bukan apa, first impression lazaac nengok web dorunk, lazaac dah tau ni confirm **** nyer company… (korng faham2 la bangsa apa yang aku maksudkan), maksudnya mmg nerd habisla, mcm bdk **** kat sek aku dulu… dorang ni mmg, kalo nak promote tu sembang lebat bro.., promotion sana sini, tapi korang sendiri leh wat penilaian bila tengok pakej nyer tuh… WTF!!!? ko ingat aku xde duit ke nak beli…? tapi agak la jgak, mcm xberbaloi la kalo bayar mahal nak ‘MAMPOSSS’, tapi dapat cikai2 je… mana leh mengharapkan customer service je superb, tapi customer dapat t*ik… exabytes, lu pikir la sendiri… sori, lazaac b’lagak poyo dgn exabytes… (dah lama xpoyo) :p

..
 
Comment by a1zudd1n
2009-10-24 19:28:34

bile nk masuk melodi lak??
ke da masuk da??hehe πŸ™‚

..
 
Comment by masita
2010-02-23 02:09:23

hai khai, just nak tanyela kalau leh share … mesti khai da survey2 host provider kan.. nak tanya maxhosting okay tak ye? saya macam berminat dengan maxhosting. serverfreak saya x survey lagi. hope to get your feedback soon. thanks

..
Comment by Khai
2010-02-23 03:45:38

Salam.. Kalau tanya Khai, melalui pengalaman sebelum ini mmg ada dua je lah.. Satu Fivio dan satu Serverfreak..

Exabytes x yah la kot.. hampes sokmo.. Hehehe… πŸ™‚

..
Comment by cetot
2010-02-24 17:20:10

MAXHOSTING atau dipanggil EMBUNWEB okay tak khai? risau pulak la nak pilih hosting provider ni sebab bayar bukan sikit2.. huhuhu

Need your suggestion .. thanks khai

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by sjiehan.com
2011-04-08 17:32:03

bro subscribe tu camne?

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?