Jawapan Aku Kepada Persoalan Kalian

jawapanku

Salam guys. Khai dapat banyak feedback mengenai blog ini yang jarang-jarang sangat di’update dan pelbagai lagi’lah persoalan yang Khai terima. InsyaAllah lepas ni Khai akan cuba berikan masa yang sama seperti dulu untuk blog Justkhai ini. Kesian pulak nengok blog ni kan update lambat-lambat. Macam kalau ada yang hari-hari masuk tunggu entri baru tapi tiada dan terus tiada. Apapun dikesempatan ni, Khai nak story sikitlah pasal blog ni yang ramai pembaca baru tak tahu. Yang dah follow lama dan setia, korang dah tahu everything kot pasal blog ni kan? Hehe.

1. Kenapa JK tak update selalu macam dulu?

Blog ni diwujudkan pada hari pertama Khai menjejakkan kaki ke Limkokwing University. Pertengahan tahun 2006 yang lalu. Masa tu as student, memang banyak masa terluang untuk berblogging. Bila siap assignment apa lagi yang menarik untuk dibuat kalau bukan curi sedikit masa untuk update blog kan? Kalau dah itu minat kita. Berkongsi 1001 pengalaman dengan pembaca yang dikenali atau tidak dikenali, amatlah menarik.

Bila Khai tulis blog, Khai selalu bayangkan Khai tengah bercerita dengan member-member di kedai kopi. Kalau di kedai kopi, mungkin untuk beberapa orang. Tapi di blog, beribu-ribu orang akan membaca which is air liur tak membazir dan setiap apa yang nak disampaikan boleh sampai dengan lebih sempurna kerana ianya tulisan. Kalau kita bercakap, masuk telinga kiri, keluar pulak kat telinga kanan.

Kerana itu, mengapa blog ini jarang di’update seperti dulu mungkin kerana Khai kini bukan lagi seorang student yang mempunyai banyak masa yang terluang. Lepas grad, Khai juga bukan working on Justkhai sahaja macam dulu tapi sekarang dah berbelas-belas web projek yang lain samaada diketahui umum atau tidak. Itu dari pandangan seorang blogger sahaja. Malangnya Khai juga seorang freelancer yang amat sibuk dengan urusan yang lebih mencabar berbanding menulis blog.

2. Apesal blog ini membahasakan diri sebagai “Khai” instead of “Aku” atau sebagainya? Macam gay je?

Teringat kisah ada seorang blogger tua otak kat lutut ni, mempertikaikan penulisan yang ada di Blog ini dan seraya memberitahu umum yang Khai adalah seorang gay dan krisis identiti. Hanya dari penulisan, mudah sangat orang nak melabel kita dengan pelbagai sesuatu yang tak masuk akal kan?

Untuk Blogger tua tersebut dan sesiapa sahaja yang tidak mengetahui, (more…)

Posted on 5 April '10 by , under Blog, Hidup Khai, Istimewa. 66 Comments.

Tips jika mahu menjadi Top Malaysian Blogger

Salam all. Izinkan Khai publish artikel ni dengan menggunakan ayat “kau”, “aku” dan sebagainya instead of “khai” dan “korang”. Anggaplah ini artikel dari seorang sahabat buat sahabatnya. Ada orang cakap blog Justkhai ni macam blog gay. Sebabnya owner dia gelarkan diri sebagai “khai” instead of “aku” macam blog yang lain. Memang mentaliti paling bangang dari orang yang bangang (siapa makan karipap dia yang terasa intinya). Hehehe. Kenapa Khai tulis macam tu akan dijelaskan dalam artikel akan datang bagi memuaskan hati pihak-pihak yang bangang itu tadi. Jangan terasa hati ye?

Ok kembali untuk artikel “Top Malaysian Blogger” ni atau bahasa member-member “Blog Malaysia Paling Popular“. Guna aku kau ni ye. Jangan terasa macam bukan berada di Justkhai pulak? So lebih senang si copy paste buat kerja tanpa perlu edit nama “Khai” tu dengan nama dia. Hehehe. (more…)

Posted on 5 November '09 by , under Blog, Tutorial. 170 Comments.