Saya Memerlukan Sebuah Netbook!

203 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Memandangkan skop kerja Khai dah makin meluas dari sebelum ni, dalam sehari dua ni, maybe Khai akan angkat satu netbook baru kot untuk tujuan khas blogging dan email. Netbook ye bukan Notebook so tentu-tentulah netbook yang comel tu. Hehe. Since Miss Merlot ni Khai dah kasi heavy duty kat dia, rasanya untuk mendapatkan mood dan feeling ber’blogging balik macam dulu, perlukan satu device yang lebih ringan dan selesa di bawa ke mana-mana terutama untuk menulis di atas katil. Habis menulis, terus boleh tolak ke tepi dengan satu tangan tak pun dijadikan bantal terus. Hehe.

Khai rasa lepas ni kalau lepak McD atau Old Town, memang netbook akan sentiasa Khai bawa sebab dia tak leceh. So bila idea tu datang, boleh terus blogging dengan bebas. Bukan tak boleh nak blogging guna Miss Satio, tapi kalau nak masukkan content yang berjala-jela dan bermaklumat ni, kena ada keyboard untuk menaip kerana idea tu datang selaju taipan jari di atas keyboard. Kalau tekan keypad, rasanya idea dah ke Perlis, jari baru nak sampai Penang. Hehe. Got it? Kalau nak bawak Miss Merlot (HP Probook) ke mana-mana, agak leceh since Khai pun malas nak letak dalam beg semua. Kalau netbook ni, anggap je la macam bawak buku nota. Kepit kat pinggang sudah.

So, netbook apa yang nak Khai grab nanti ni?

Yes, adik kepada Miss Merlot, HP Mini 210 (disebut sebagai HP Mini TwoTen). Spec dia semua memang minimum la kan? Dah nama pun netbook. Untuk tujuan ringan-ringan sahaja. Dah beli nanti, insyaAllah Khai buat la sedikit review kat Justkhai ni sebagai sebuah perkongsian ilmiah kepada semua.

Yup, itu salah satu keputusan Khai atas niat serious dalam dunia blogging ni. Every single minutes, apa yang ada dalam otak adalah blogging, blogging dan blogging. Setiap apa yang terlintas dan terjadi depan mata, adalah content yang berharga dan kedatangan HP Mini 210 nanti, memang amatlah dialu-alukan untuk jadi lebih produktif. InsyaAllah. So apa pengorbanan terbesar korang untuk sesuatu yang korang minat?

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 6:38 am 16 August '10 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 203 views
Dalam kategori: Blog, Gadget, Hidup Khai | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

47 Comments »

Comment by Paan
2010-08-16 06:45:08

Mak ai.angkut lg?

[Reply]

..
 
Comment by mrnamie
2010-08-16 06:45:59

setakat ni tuk minat aku aku beli domain n hosting je khai… keke.. macam tak sangka lak aku beli domain n hosting. Bagi orang lain mungkin perkara kecil, tapi aku da kira step besar tuh.. haha sekadar memberi pendapat.. ๐Ÿ™‚

[Reply]

..
 
Comment by ejam
2010-08-16 06:50:00

aku suka kenyataan nie “Untuk tujuan ringan-ringan sahaja”…
ayat muda mudi btol…tapi bukan skop negatif yg pasti ianya positif kan…
bagus…dgn cadangan pengambilan anak angkat baru tu moga lebih rancak blog khai…

yg pasti siap ler dunia realiti di luar sana akan jadi bahan utk khai paparkan dlm blog, so kalau korg nmpk mamat pakai jaket polo hitam jaga2 ler tingkah laku coz tak pasal2 popular nanti…hehe

reporter khai akan berada di mana2 jua utk melaporkan terus kepada anda lepas nie…

[Reply]

..
 
Comment by Mr Fathi
2010-08-16 06:50:12

khai tak minat Dell ke?member2 saya ramai yg pakai netbook Dell..tapi yg HP TwoTen tu nmpk sexsi woo… :bloody:

[Reply]

..
 
Comment by hazwan
2010-08-16 06:50:49

pergh..khai, kalo ade free gift bg kat aku skit..hehe ๐Ÿ˜€

[Reply]

..
 
Comment by Khai
2010-08-16 06:58:31

Paan, ye la kena angkut.. Untuk kegunaan masa depan gak tu.. hehehe..

Mrnamie, tahniah2.. tu satu permulaan yang baik. Anda baru sahaja melangkah setapak meninggalkan mereka2 yg masih berminat untuk ber’blog dengan percuma tapi nak untung banyak. Hehehe..

Ejam, kejam betul statement hang.. hehehe.. tapi tu la, hati2 taw.. ahahahaa!!

Fathi, minat HP je tak minat yang lain. Lagi pun Khai dah buat research sket, spec netbook HP n Dell obviously sama semuanya. Tinggal Dell nye bateri lebih beberapa percent dari HP.. but its not a big deal.. yg penting HP! yah! hehe..

Hazwan, nnt aku kasi ko mouse pad.. hehehe..

[Reply]

..
 
Comment by Fahmi Raazali
2010-08-16 07:13:18

huhu, aku cuma ada sebiji laptop pemberian parent sahaja buat masa nie. Belum mampu beli yang baru, huhu kalau mampu nak beli notebook, handphone utk live blogging, dan dslr sebijik. Semua tengah tunggu turn la tu ๐Ÿ˜€

laptop sekarang ni besar anak gajah sebab guna utk wat keje yang byk guna grafik dan ram. huhu tak kan nak install Solidwork dalam notebook kot :aie:

[Reply]

..
 
Comment by joegrimjow
2010-08-16 07:42:56

macbook air xdipanggil netbook ke?
beli yg tu khai
mmg puas hati
lecturer aku kebanyakan pakai yg tu
bukan simpan dalam beg
simpan dalam sampul surat!

[Reply]

..
 
Comment by Rjuna
2010-08-16 07:50:26

aku pakai satu netbook tu khai, hp mini kaler hitam,

http://rjuna.net/hp-mini-210-black-dahlia/

memang syok kalau bawak gi mekdi or mamak, bateri pon tahan lama ๐Ÿ™‚

[Reply]

..
 
Comment by Khai
2010-08-16 08:45:46

Fahmi, takpe pelan-pelan kayuh. Mana yg boleh pakai tu, pakai aje. X mo bazir.. Hehehe..

Joe, aku ada pernah tertarik juga dengan macbook air tu.. tapi dia besar la.. nipis tapi besar.. hehe.. lagi satu tunggu aku jumpa sifoo pasal mac dulu. Kalau tak, sesat aku nanti.. kui2..

Bro juna, sumpah aku jeles ko dah pakai dulu.. ekekeke.. mencik!! nnt ko ckp aku tiru ko kan? hehehe.. takpe2.. janji HP!! yah! ๐Ÿ™‚

[Reply]

..
 
Comment by Noridah
2010-08-16 08:49:50

ada jenama lain tak selain HP netbook ni, sebab saya selalu nampak yang jenis HP je…

agaknya yang kerajaan bagi free kat rakyat jenis netbook kot…nampak kecik je kalau tengok dalam berita kat tv. ๐Ÿ˜€

[Reply]

..
 
Comment by Hamdi
2010-08-16 08:51:23

woaaaaa
abang khai udah semakin kaya
apa kata kalo bagi sikit kat adik nih
boleh la merasa laptop baru ๐Ÿ™‚

[Reply]

..
 
Comment by amandaeltiqaz
2010-08-16 09:02:52

wah…best2 laptop awk. skrg sy tgh kumpul utk beli laptop je sbb PC kt umah dh meragam. bila la blh dapat sebijik. yg biasa2 pn ok. huhu…

[Reply]

..
 
Comment by azizan4444
2010-08-16 09:04:59

wohoa..terbaik la..lps 1-1 khai angkat..dah la semua mahal2..lps beli pastikn ada review terbaik d blog ni 8)

[Reply]

..
 
Comment by ijamidayu
2010-08-16 09:38:52

Hohohohoh… Terbaek bro. ( Long time no see. )

Apa pun, semoga ia berjalan lancar.. Share ler sama.. ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ™‚

[Reply]

..
 
Comment by Eriyza
2010-08-16 10:26:13

Wah, borong netbook plak. ๐Ÿ˜Ž

[Reply]

..
 
Comment by eyra
2010-08-16 10:44:30

bagus! beli. sama ngan peah ketot i. ngeee. kaler je tak sama nanti. lappy pon kena twin jugak heee

[Reply]

..
 
Comment by titan
2010-08-16 10:55:14

aku pun nak ambil. Aku nak cari yang bateri dia leh tahan lama. setakat ni, acer antara yang tahan lama..tapi aku tak berapa suka dengan acer..

[Reply]

..
 
Comment by eiyda
2010-08-16 11:12:08

grab jg tak grab…i punyer da bl thn lepas tapi HP 110..kaler PInk..ok lah…untuk ringan2…

[Reply]

..
 
Comment by payid23
2010-08-16 11:16:38

kalu setakat blogging mmg boleh sesgt…diri sendiri pon pakai…peh tu rasenye bek khai terus upgrade ram jadik 2gb..hehe…tp tatau la y baru ni ram dy ddr3 ke tak…

p palang s: tapi windows7 starter tu agak lem skit la…dah la tukar wallpaper pon x lih..last2 install jolicloud side-by-side ngn windows…hehehe

[Reply]

..
 
Comment by fiD
2010-08-16 11:45:12

salam khai,
aku sejak laptop rosak dulu, terus aku beli netbook je.. DELL yang harganya rm1199…

senang la khai, dah lah aku ini student.. angkut sana sini. Berat netbook aku ni lagi ringan dr buku2. heee ๐Ÿ™‚

[Reply]

..
 
Comment by Nizam6281
2010-08-16 13:04:04

Aku beli Tm Streamyx yang Unipack tu
Dapat laptop mini dari Hp Free
Hehehe skrang ni plan nak jual netbook tu bile da dapat
Bid sekrang 800 huk3

[Reply]

..
 
Comment by cicakKobeng
2010-08-16 13:28:07

tak payah la, nanti menyesal je. seriesly. coz nanti prestasi x seindah rupa. Lagi2 kalau dah biasa pakai lappy/desktop yg laju.. nanti menyesal cam aku. Aku pakai dah hp mini tu, menyesal~

[Reply]

..
 
Comment by hanif
2010-08-16 14:18:55

aku pun pakai gak hp mini model 1109tu, dual boot ngan ubuntu,senang nak bwak ,hari2 melekat je ngan netbook time kuar kemana2. ๐Ÿ˜‰

[Reply]

..
 
Comment by Riza
2010-08-16 14:20:26

hmmm…

Best gak eh? bape inci ek? :8

[Reply]

..
 
Comment by landax
2010-08-16 14:29:07

ya!!silakan khai!!aku dah ada sebijik~buat on9 je..heheh…mmg best~~x rase macam bwak lappy pun~

[Reply]

..
 
Comment by Khai
2010-08-16 14:52:44

CicakKobeng, ko kena paham yang ko beli tu netbook. Mana mungkin prestasi nak sama dengan notebook or pc desktop.. Adeh.. Netbook guna untuk surfing n blogging best lah.. :bloody:

@payid – Kalau beli insyaAllah mmg upgrade terus ke 2gb kot.. and windows 7 starter tu, x kisah sangat sbb nanti kasi upgrade je la ke windows 7 ultimate..

Anyway guys, thanks untuk idea dan pendapat korang. Hehehee..

[Reply]

..
 
Comment by farah
2010-08-16 15:06:43

huhu mr khai dah angkat satu lagi netbook tuh:)

[Reply]

..
 
Comment by Aunty Yin
2010-08-16 16:22:21

yah!! yah!! teruskn… pasni senang le nk angkut ke mana2… kami pun senang le nak ngkut adik gakkkss.. even untuk 3-4 malam… haha…… tahniah buat Khai coz byk fikirkn “future”…. moga Khai terus berjaya & terus berjaya dunia akhirat… Ameen~~

[Reply]

..
 
Comment by Piratz
2010-08-16 17:12:20

Dah beli nanti biar aku plak bagi name tuk lappy tu.. tak pun buat contest.. hahaha.. boleh bagi duit raya.. $$$$ :love: :8

[Reply]

..
 
Comment by fadli_amd
2010-08-16 19:09:59

Salam Khai.. Just nak tanya netbook leh support ke Window 7 Ultimate?Tak berat ker nnt?Coz klu guna Window 7 starter pun ok2 jer.. Klu saya pun saya pilih HP mini..base pd pengalaman lah..hehhe… ๐Ÿ™‚

[Reply]

..
 
Comment by Khai
2010-08-16 22:56:02

Fadli_amd, dari rsedikit resarch yang Khai buat mengenai Se7en Ultimate tu, rasanya takde masalah untuk run Se7en Ultimate dalam netbook. Minimum requirement untuk Ultimate pun, just nak 1GB of RAM.. Then intel Atom mmg takde masalah untul Ultimate dan Se7en Ultimate ringan je pun. Tak la berat macam Vista dulu kan? Hehe.. Lagi pun lepas beli nanti, insyaAllah Khai akan upgrade terus jadi at least 2GB of ram..

Piratz, insyaAllah aku akan buat. Hehe.. Actually nak letak nama dia as Miss Merlot Jr je.. Tapi takpelah best gak main2 contest ni kan? Hehehe..

Auntie Yin, thanks a lot!! Hehehe.. seronok ada ramai kakak-kakak yang begitu supportive sekali!! muahx!!

Landax, ada gak eh? Ok kita geng! Hehehe..

Riza, netbook ni ada la dalam 10 inch macam tu..

[Reply]

..
 
Comment by Ali ridha
2010-08-16 22:56:10

netbook mmg ringan.senang nk dibawa kemana saje.
masuk jamban pon senang.

[Reply]

..
 
Comment by h3r0
2010-08-16 23:09:47

Hp mini 210 memang best.. diantara netbook dulu..
kenapa tak ambil toshiba libretto w100? sempoi apa..

below 2kja kot.. harga dia…

[Reply]

..
 
Comment by Khai
2010-08-16 23:56:10

H3r0, Toshiba Libretto tu memang gempak tapi harga dia macam haram sket la.. RM4,199.. Satu je la kelemahan dia bila masuk part virtual keyboard. Sure banyak gila typo error nanti. So tak sesuai untuk blogging.. right?

Aku selalu sgt typo kat touchscreen phone. Rasa dah penat dah backspace balik.. Hehehe..

[Reply]

..
 
Comment by Wan
2010-08-17 00:39:28

taksuka netbook coz xda kepuasan

[Reply]

..
 
Comment by pilotHans
2010-08-17 00:44:55

klo camtue yg paling penting ringan..spec yg mantap2 biar kat umah…..lame gak usha netbook ni..tp skadar usha jer laa..btw, khai pernah usha asus x? spec dia pun not bad n rege lebey kurang…1.5 +- camtuelaa…. ๐Ÿ˜‰

[Reply]

..
 
Comment by stonez145
2010-08-17 00:50:27

saya cuma pakai netbook asus Eee PC tu saja…
stakat ni ok ja…

serik plak dgn HP asik rosak ja..
sndiri yg x pandai jaga kot…

[Reply]

..
 
Comment by ashraf
2010-08-17 01:10:16

saya dah pakai HP mini n Dell studio..tapi Dell dah masuk hospital sebab jantung dia rosak maybe sebulan lagi siap la… ๐Ÿ˜€ ingat lepas ni nak tangkap Msi X Slim plak…hehe ๐Ÿ™‚

[Reply]

..
 
Comment by nik
2010-08-17 01:33:11

khai. ipad macam sesuai lagi je
pendapat aku je la 8)

[Reply]

..
 
Comment by diden
2010-08-17 10:00:46

pergh mmg smat hbis la komputer netbook ni..
haiss.. sy pn ngah mncari gak yg baru ni, nk gntikan yg uzur tu.. tp tktau la netbook ni bleh tahan smpai mana, sbb sy cri jnis yg kuat skit kgunaan multimedia, hurmmm.. klau ad netbook snang skit, kecik, comel, muat msuk dimana2 hehe :8

[Reply]

..
 
Comment by Nine
2010-08-17 11:28:01

cantik Netbook tu..slim n kecik. Senang bawak..duk cadang nak cari pc jer lepas nih, sebab sedap nak lenjan lama2..lagipun jrg kuar umah.

[Reply]

..
 
Comment by eyra
2010-08-17 11:41:43

i baling2 je netbook i. heeee suka la sbb kecik dan ringan. letak dalam handbag besar i tu je bawak jalan2 kat mall. selamat shopping ye pakcik

[Reply]

..
 
Comment by ejardkethot
2010-08-17 22:16:14

๐Ÿ˜‰ peh…khai …ejard da pakai netbook nie
sbb dapat free dari streamyx !!!` yeah…
i love my che’ tom [sbb pkai intel ATOM] hak hak hak :love:

[Reply]

..
 
Comment by megat
2010-08-18 07:03:50

uih mantap betullah ko khai. semoga dipermudahkan untuk capai cita-cita ko. dipermudahkan juga untuk urusan harian ko.

lepas ni makin meletup-letuplah hehe

[Reply]

..
 
Comment by aizuddin
2010-08-20 16:33:13

kalo dah minat saut-satu brand..brand yg lain dah tak pandang dah ๐Ÿ™‚

[Reply]

..
 
Comment by farahain
2011-12-04 10:13:38

i pun ade satu netbook HP mcm Khai tp dh rosak, xsampai setaon pun beli. xphm kenape boley jd mcm ni,. sabar je la.

[Reply]

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?